PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Vogelvrij

Gearresteerd, veroordeeld en verdwenen. De podcastserie Vogelvrij vertelt het verhaal van VVD-politicus Sjoerd Swane. Jarenlang had hij als wethouder in de gemeente Maarsen, nu Stichtse Vecht, alle touwtjes in handen. Vogelvrij is een verhaal over machtsmisbruik en corruptie in het gemeentebestuur. Ook nu nog is de vraag: waar is Sjoerd Swane? In deze serie vertellen journalisten Lisa Dekker en Jiri Glaap het verhaal achter Sjoerd Swane. Hoe liep hij tegen de lamp? Is er inmiddels iets veranderd...more

Afleveringen

 • 4 Op zoek naar Sjoerd

  Mar 11 2022

  Wie weet er meer dan hij of zij zegt? In de voorlopig laatste aflevering proberen Lisa en Jiri na te gaan waar Sjoerd Swane is, maar stuiten daarbij op moeilijkheden. De journalisten ontdekken ook de identiteit van een van de anonieme briefschrijvers, die Swane al die jaren probeerden te ontmaskeren.

 • 3 Vuil spel

  Mar 09 2022

  Waarom duurde het zo’n 23 jaar tot Swane tegen de lamp liep? Maarssen is nu opgegaan in de fusiegemeente Stichtse Vecht, maar nog steeds rommelt het in deze gemeente. De afgelopen jaren werd de gemeenteraad onder meer geplaagd door ruzies, bedreiging en een raadslid dat werd verdacht van hennepteelt en witwassen. De twee grootste collegepartijen willen niet met ons in gesprek.

 • 2 De zaak Matterhorn

  Mar 07 2022

  Lisa en Jiri krijgen een stapel mappen vol bewijsstukken en correspondentie in handen. Een groep inwoners, politici en ambtenaren uit Maarssen probeert aan te tonen dat er iets niet klopt aan Sjoerd Swane. Ook de FIOD en het OM raken betrokken.

 • 1 Vele gezichten

  Mar 05 2022

  Wie is Sjoerd Swane? Journalisten Lisa Dekker en Jiri Glaap duiken het gemeentelijk archief in en lezen dat Swane in Maarssen niet warm wordt onthaald. Burgemeester Ed d'Hont is ook op zijn hoede. Later in Swane's politieke carrière ervaart de familie Hofland aan den lijve hoe de wethouder zijn macht laat gelden. In het Brabantse Vught bezoeken Lisa en Jiri een mysterieus landhuis.

 • Trailer Vogelvrij

  Mar 03 2022

  Gearresteerd, veroordeeld en verdwenen. Sjoerd Swane, een machtig politicus uit Maarssen had daar jaren geleden alle touwtjes in handen en deinsde er niet voor terug zijn macht te misbruiken. Hij verdween spoorloos, nadat hij in 2011 was veroordeeld voor fraude en corruptie. Wie is Sjoerd Swane? Hoe liep hij tegen de lamp? Is er inmiddels veel veranderd in Maarssen? En waar is Sjoerd Swane nu? Journalisten Lisa Dekker en Jiri Glaap van RTV Stichtse Vecht en RTV Utrecht duiken voor deze podcast i...more