PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Amerikaanse Toestanden

Podcast over Amerikaanse politiek, het Amerikaanse recht en de Amerikaanse maatschappij in het algemeen.

Afleveringen

 • #20 Packing the Court?!

  Apr 16 2021

  Biden kondigt een onderzoekscommissie over hervorming van het Hooggerechtshof, maar in het Congres willen een paar leden gewoon 4 zetels nu al toevoegen. Daarmee zou het van een conservatief naar een progressief gaan. Maar waarom? Is dat wel verstandig?

 • #19 worden wapens nu echt aan banden gelegd in Amerika?

  Apr 09 2021

  President Biden lanceert de discussie over wapenbezit met wat marginale maatregelen, die weinig zullen doen, en temidden van allerlei tegenbewegingen. Wat zijn nu de echte issues? Wat kunnen staten en het Congres misschien gaan regelen?

 • #18 Over wapens, stemmen en persconferenties

  Mar 26 2021

  Joe Biden heeft zijn eerste persconferentie, maar het grotere nieuws is de wet uit Georgia rondom het stemrecht, en een uitspraak van een federale beroepsrechter over wapenwetgeving die een gedoodverfde kandidaat is voor een trek naar het Hooggerechtshof. En dat onder het gesternte van weer een paar schietpartijen met meerdere dodelijke slachtoffers.

 • #17 Stemmen in Amerika

  Mar 12 2021

  Dat was de corona-break! Terug naar de podcast, deze keer weer even over de strijd om de stemregels in Amerika. Allerlei ontwikkelingen van de afgelopen jaren grijpen in elkaar in verschillende pogingen om het stemmen in Amerika te bemoeilijken.

 • #16 What's next?

  Feb 19 2021

  Impeachment is eindelijk voorbij, maar met Trump zijn we nog niet klaar. De GOP al helemaal niet, met de uitgebarsten burgeroorlog in die partij. Maar we proberen ons langzaam te concentreren op de regering-Biden en het Democratische Congres en zeker ook weer interessante rechtszaken.

 • #15 MTG en impeachment 2.0

  Feb 05 2021

  Gelukkig nog een vrijdagaflevering van de #podcast, al is ie weer uit de heup geschoten. Excuses voor het mogelijke gestamel ;-) Over MTG en de GOP, en natuurlijk even over het impeachment proces van Donald Trump in de Senaat dat dinsdag begint.

 • #14 Hervorming van het Hooggerechtshof?

  Feb 01 2021

  Terwijl Biden probeert te regeren en de Republikeinen zichzelf in stukken lijkt te scheuren, is Biden ook begonnen met het vormen van een commissie om hervorming van de rechtspraak te onderzoeken. Wordt het 'court packing' of het plan dat Buttigieg opperde tijdens de campagne?

 • #13 President Joe Biden

  Jan 22 2021

  Joe Biden is president en ook hij wil met volle vaart ertegen aan. Maar hoe vonden we nou zijn inaugurele speech? Wat probeert hij in zijn eerste dagen al te bereiken, en welke juridische zaken zijn opvallend? Hoe zal het gaan met impeachment en de strijd in de Senaat?

 • #12 BONUS De eerste gast

  Jan 19 2021

  Na 11 afleveringen op vrijdag, een bonus podcast tussendoor, zo op de vooravond van Joe Biden's inauguratie! Een hele speciale ook, want voor het eerst schuift er een gast aan, en ook een hele speciale, met inmiddels ook veel ervaring in Amerika.

 • #11 Nooit meer Trump?

  Jan 15 2021

  Enigszins bekomen van de bestorming van het Kapitool, richt de woede zich nu op Trump via impeachment om te verhinderen dat hij ooit nog weer president wordt of zelfs enig ander openbaar ambt bekleed. Kan impeachment nu nog doorgaan? Hoe zit het met het genoemde, maar archaïsche Sectie 3 van het 14e Amendement? Kan dat soelaas bieden?

 • #10 Amerika op de rand

  Jan 08 2021

  Dat was een interessant, maar ook verontrustend begin van 2021! Een nieuw jaar op de rand van een nieuwe president, maar het lijkt ook alsof we weer terug af bij zijn met praat over het 25e amendement en impeachment.

 • #9 Amerika in overgang

  Dec 18 2020

  Het Electoral College heeft gesproken en het tij lijkt gekeerd voor Donald Trump. In deze podcast kijken we vooruit naar een Amerika in overgang, met het nieuwe kabinet, maar ook het nieuwe Hooggerechtshof. En wat is de toekomst van de Republikeinse Partij?Kan het nog wel als één partij functioneren?

 • #8 Amerika alsnog richting Burgeroorlog 2.0?

  Dec 11 2020

  Als je dacht dat het niet gekker kon in Amerika, dan had je het mis. Dacht je dat met de verkiezing van Joe Biden alles weer goed komt, dan had je het mis. Want Texas gooit de knuppel in het hoenderhok door een zaak bij het Hooggerechtshof aan te spannen om in essentie alle stemmen in vier swing states ongeldig te laten verklaren. In deze podcast leg ik het kort uit.

 • #7 Zorgen over democratie en een Biden-kabinet

  Dec 07 2020

  Hoewel de rechtszaken over de verkiezingen op hun laatste benen lopen loopt de Amerikaanse democratie dagelijks schade op. Ik maak me daar zorgen over. Ook maak ik me zorgen om het kabinet-Biden. Luister hier waarom.

 • #6 Was de Amerikaanse democratie in gevaar?

  Nov 27 2020

  Nu de verkiezingen echt voorbij lijken te zijn blikken we toch nog even terug: waren de afgelopen jaren onder Donald Trump de democratie en rechtsstaat daadwerkelijk in gevaar? We doen er soms wat hysterisch of laconiek over. Maar de vraag moet gesteld worden.

 • #5 Speculeren over de Amerikaanse toekomst

  Nov 20 2020

  Hoe moet het nu verder met de Republikeinse Partij? En het Trumpisme? Hoe moet Biden regeren met een Republikeinse Senaat? In deze podcast geen juridische beschouwingen, maar alleen Amerikaanse politiek, met dank aan de luisteraars en twitteraars.

 • #4 Het geitenpaadje naar een Trump zege

  Nov 13 2020

  Is er alsnog een pad voor Trump om alsnog de verkiezingen naar zich toe te trekken, binnen de lijnen van de wet? In deze podcast een snelle, theoretische bewandeling van dat pad.

 • #3 President Elect Biden? See you in Court!

  Nov 09 2020

  Een extra lange podcast Amerikaanse Toestanden! Over de verkiezing van Joe Biden, Giuliani's gevecht in de rechtszaal, wat er gaat gebeuren tussen nu en de inauguratie, en een beetje over de toekomst van het Trumpisme.

 • #2 Alsnog chaos en onduidelijkheid

  Nov 04 2020

  Een ongescripte podcast na een lange nacht, zonder een Biden landslide en nog geen Trump hakken over de sloot overwinning. De gevreesde onduidelijkheid die mogelijk nog de hele week gaat duren is bewaarheid geworden. We wachten Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina en Georgia...

 • #1 ACB, Purcell Principle

  Oct 30 2020

  Amy Coney Barrett neemt haar zetel in het Hooggerechtshof. Waarom is dat zo van belang? En de rechtszaken rondom het stemmen van tellen komen tot een climax. Waarom strijden conservatieve rechters blijkbaar onderling over het Purcell Principle? En wat is de staat van de verkiezingen die op 3 november worden gehouden?

 • Trailer

  Oct 27 2020

  Trailer by Kenneth Manusama