PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

DNB Talks

DNB Talks is een podcast van De Nederlandsche Bank. In deze podcast bespreken we actuele financieel-economische vraagstukken met verschillende specialisten van DNB. De presentatie wordt gedaan door Krista Arriëns (seizoen 1) en Noortje Veldhuizen (seizoen 2). Heb je vragen? Kijk op werkenbijdnb.nl/dnb-talks of neem contact met ons op via [email protected]

Afleveringen

 • Het jaarverslag van DNB. Transparantie in turbulente tijden.

  Jun 27 2022

  2021 was een jaar dat we allemaal niet snel zullen vergeten. Inmiddels is de crisisfase van de pandemie achter ons, maar zijn we weer in een volgende, geopolitieke crisis beland. Samen met Beleidseconoom en Governing Council Coordinator Minke van der Heijden en Beleidseconoom Jip Italianer blikken we terug op de economische en financiële ontwikkelingen in dit bewogen jaar én kijken we vooruit.

 • Depositogarantiestelsel. Hoe jouw spaargeld altijd veilig is.

  Mar 02 2022

  Ondanks de lage rente neemt de omvang van het spaargeld bij Nederlandse banken nog steeds toe. Maar hoe veilig is dat eigenlijk, je geld op de bank zetten? En wat gebeurt er mocht jouw bank in de problemen komen? Beleidsmedewerker Ivy Jeuken en Senior Adviseur Sven Stevenson leggen in deze aflevering de werking van het depositogarantiestelsel uit.  

 • Resolutie. Wie betaalt de rekening voor een falende bank?

  Jan 14 2022

  Tijdens de laatste financiële crisis moesten falende banken worden gered met belastinggeld. Om zo’n ‘bail-out’ te voorkomen, is een resolutiestelsel ontwikkeld waarmee banken gecontroleerd kunnen omvallen. Natasha Hick en Jens van Straalen, beiden Resolution Officer bij DNB, vertellen in deze aflevering hoe dit werkt én welke afwegingen daarbij komen kijken. 

 • Digitalisering. Hoe blijven we up to date met technologische ontwikkelingen?

  Jan 14 2022

  De financiële wereld is steeds meer een technologische wereld. We betalen onze boodschappen contactloos, sturen Tikkies naar vrienden en bestellen onze kleding online. Hoe heeft deze toenemende digitalisering effect op De Nederlandsche Bank? Chief Information Officer Arjen de Graaf en Chief Product Owner Ariane Knoppert-Veltena beantwoorden deze vraag en vertellen meer over de cloudgang van DNB.

 • Diversiteit & Inclusie. Beter toezicht door een bredere blik.

  Sep 29 2021

  Mede door de METOO-discussie, Black Lives Matter beweging en het genderneutrale paspoort staan diversiteit & inclusie weer hoog op de agenda bij veel organisaties. Hoe gaat De Nederlandsche Bank om met verschillen in gender, afkomst, religie, leeftijd, ervaring, seksuele oriëntatie of een arbeidsbeperking? HR Beleidsmedewerker Birgit van Winden en Kwartiermaker Inclusie & Banenafspraak Martin van de Beek delen in deze aflevering alles over D&I bij DNB.

 • Data. De impact van het nieuwe goud op de financiële wereld.

  Aug 16 2021

  Data zijn onmisbaar voor DNB. Maar waarom eigenlijk? Wat kan DNB, en de rest van de financiële wereld, precies met data? In deze eerste aflevering van seizoen 2 van DNB Talks duiken we samen met Iman van Lelyveld, Hoofd Data Science Hub, en Eva Kamminga, Beleidsmedewerker bij het Data Office, in de wereld van (financiële) data. 

 • Special: DNB-traineeship

  Apr 06 2021

  Het DNB-traineeship is hét traineeship voor ambitieuze academici die aan maatschappelijke en financieel-economische vraagstukken willen werken. In twee jaar tijd ga je op drie verschillende plekken binnen DNB aan de slag. Maar wat ga je precies doen? Wat moet je allemaal weten en kunnen? En dragen de directeuren nette schoenen of sneakers? DNB-trainees Welmoed Rentes en Dylan Pastoor vertellen er alles over in deze speciale aflevering van DNB Talks.

 • Duurzaam beleggen. Hoe vergroenen we onze economie?

  Feb 08 2021

  Duurzaam beleggen, maatschappelijk verantwoord beleggen, groen beleggen: er zijn verschillende termen voor, maar wat houdt het eigenlijk in? Hoe belangrijk is het voor De Nederlandsche Bank? En waar staat DNB op dit gebied? In gesprek met specialist duurzaam beleggen Lisanne Cock en econoom Rianne Luijendijk.

 • De Nederlandse huizenmarkt. Zekerheid of zeepbel?

  Dec 23 2020

  De Nederlandse huizenmarkt is al jaren een hot topic, want oververhit. Wat betekent dit eigenlijk en waarom is de markt zo oververhit? Wat kunnen we ertegen doen? En welke invloed zal de coronacrisis hebben op de huizenmarkt? DNB-economen Frank van Hoenselaar en Remco van der Molen nemen je in deze aflevering mee in de wereld van huizen en hypotheken.  Te gast zijn Frank van Hoenselaar en Remco van der Molen

 • Klimaatverandering. Waarom het ook een financieel probleem is.

  Nov 20 2020

  Duurzaamheidsrisico’s zoals klimaatverandering en grondstoffenschaarste zijn een van de grootste vraagstukken van deze eeuw. Daar komt nog bij dat dit niet alleen grote ecologische, maar ook financiële problemen zijn. Waarom? Specialist climate risks Guan Schellekens legt het je in deze aflevering haarfijn uit.  Tags: DNB, DNB Talks, De Nederlandsche Bank, De Europese Centrale Bank, ECB, centrale bank, bank, financieel, financiën, economisch, economie, Krista Arriëns, ...more

 • Betalen. Hoe rekenden we vroeger af en hoe doen we dat over 10 jaar?

  Oct 28 2020

  Van contanten en creditcards tot cloud-based payments en cryptocurrencies: de ontwikkelingen rondom de manier waarop we betalen gaan hard. In deze aflevering bespreken we met DNB-beleidsadviseurs Timothy Aerts en Evert Fekkes de geschiedenis van ons betalingsverkeer én wat er in de toekomst allemaal nog bijkomt.

 • Bestuurlijke integriteit. Wie is er geschikt/ongeschikt voor het leiden van een financiële instelling?

  Oct 28 2020

  Financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en trustkantoren zijn commerciële bedrijven, maar hun maatschappelijke taak is essentieel. Consumenten en bedrijven moeten hun bank kunnen vertrouwen. In deze aflevering praten we met toezichthouder-specialist Stan Topouzis over het ‘toetsen’ van bestuurders en commissarissen. 

 • Criminele geldstromen. Hoe voorkomen we ze en hoe leggen we ze droog?

  Oct 28 2020

  Er stromen voor zo’n 16 miljard euro aan criminele geldstromen door ons Nederlandse financiële systeem. Door bijvoorbeeld witwassen, corruptie en terrorismefinanciering. Hoe pak je financieel-economische criminaliteit effectief aan? Iris Sluiter, vanuit DNB gedetacheerd bij het Financieel Expertise Centrum (FEC), legt het in deze aflevering helder uit. 

 • Biodiversiteitsverlies. Hoe het de financiële sector en onze economie raakt.

  Oct 28 2020

  Onze biodiversiteit staat enorm onder druk. De komende decennia dreigen wereldwijd zo’n één miljoen plant- en diersoorten uit te sterven als gevolg van onder meer klimaatverandering. In deze aflevering duiken we met DNB-strategieadviseurs Danijela Piljic en Joris van Toor in de gevolgen van biodiversiteitsverlies voor de financiële sector én onze economie.