PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Machtsstrijd

Na een lange en wrede politieke strijd volgt Joe Biden op 20 januari Donald Trump op als president van Amerika. Maar eigenlijk begint de strijd om de macht in de Verenigde Staten nu pas echt. Kan Joe Biden zijn verkiezingsbeloften waarmaken? Valt er wel te regeren in een tot op het bot verdeeld land? Maarten Kolsloot en Victor Vlam nemen je in De Machtsstrijd mee achter de schermen van de strijd om de macht in Amerika.

Afleveringen

 • #8 - Bidens eerste week

  Jan 27 2021

  Nadat CNN lovend was (“een man met klasse”) en Fox News kritisch (“desastreuze week”), maken Victor Vlam en Maarten Kolsloot de balans op na de eerste week van Bidens presidentschap. Corona staat hoog op de agenda van de nieuwe president en dus is Dr. Fauci terug op het politieke toneel. Maar dat pakt niet helemaal goed uit voor Biden. En hebben we eigenlijk nog iets van Trump gehoord?

 • #7 - Wat kan Biden bereiken de komende vier jaar?

  Jan 20 2021

  Vol frisse moed treedt de regering Biden aan. Maar wat kunnen ze eigenlijk voor elkaar krijgen? Dat de Democraten de macht hebben in het Congres, betekent niet dat hij zijn hele agenda er doorheen krijgt. En wat voor ministers heeft Biden eigenlijk gekozen? In ieder geval veel mensen die ook al voor Obama werkten. Maarten Kolsloot en Victor Vlam praten je in deze aflevering volledig bij over de ploeg, de koers en het beleid van president Joe Biden.

 • #6 - Kan Biden Trumps scherven lijmen?

  Jan 13 2021

  Biden wil het land weer bij elkaar brengen. Verzoening. Hij heeft het vaak gezegd. Centrale vraag in deze aflevering: hoe kan Biden de Trump-kiezer tegemoet komen? Victor Vlam en Maarten Kolsloot denken dat Biden onvoldoende handreikingen doet aan de 74 miljoen Trump-kiezers. Hij maakt hiermee dezelfde fout als Obama. Het gevaar is verdere escalatie van de verdeeldheid in de VS en wellicht zelfs een nieuwe burgeroorlog.

 • #5 - Georgia on my mind

  Jan 05 2021

  De strijd om de senaat wordt vandaag (dinsdag 5 januari) beslist in Georgia, een zuidelijke staat met een pijnlijke geschiedenis. Er zijn runoff-verkiezingen die bepalen of Biden zijn plannen kan waarmaken. Gaat het de Democraten lukken of zullen de Republikeinen toch zegevieren? Victor en Maarten nemen je mee naar het vruchtbare land waar ooit slaven het geld verdienden voor witte landeigenaren. Biden won in Georgia, als eerste Democraat sinds 1992. We laten zien wat deze staat zegt over de sta...more

 • #4 - De rol van geld en lobbyisten in de Biden-regering

  Dec 30 2020

  Biden kreeg $1,7 miljard aan donaties voor zijn campagne. Dat kwam van grote geldschieters die er iets voor terugwillen. Hoe proberen zij het beleid te beïnvloeden? Wat zijn de spelletjes die lobbyisten spelen achter de schermen? Gaat het Biden lukken om in tegenstelling tot Obama en Trump de macht van Het Grote Geld wél te beperken? En is Amerika nog een democratie te noemen als je zo veel geld nodig hebt om als politicus verkiezingen te kunnen winnen?

 • #3 - Trump 2024? Trump TV?

  Dec 23 2020

  Trump zal niet zomaar achter de geraniums gaan zitten. Als oud-president met een loyale achterban kan hij het president Biden nog erg lastig gaan maken. Kunnen we een nieuwe poging verwachten om het Witte Huis te veroveren, gaat hij een eigen nieuwszender beginnen of gaat hij iets geheel anders doen? Vormen de onderzoeken die naar hem lopen daartoe nog een bedreiging? En wat deden andere oud-presidenten nadat ze afgetreden waren? En in hoeveel presidentiële musea is Maarten geweest?

 • #2 - Wat voor president wordt Joe Biden?

  Dec 16 2020

  Hij loopt al 48 jaar rond in de politiek. Al op jonge leeftijd wilde hij president worden. Nu het zover is, moet hij het waarmaken. Wat voor man is het? Waar staat hij nou echt voor? En wat zijn de schandalen die ‘creepy Uncle Joe’ de kop kunnen kosten? Maarten en Victor blikken vooruit op het presidentschap van Biden.

 • #1 - Trump vertrekt, maar is hij ook verslagen?

  Dec 09 2020

  Trump is een symbool voor de tegenstellingen in Amerika, geen oorzaak van die tegenstellingen die al jaren bestaan. Waar komt de tweedeling in Amerika vandaan? Victor Vlam en Maarten Kolsloot laten zien dat die min of meer ingebakken zit in het land. En wat gebeurt er nu met het ‘Trumpisme’, die donkere onderbuikbeweging met anti-immigratie, anti-establishment en anti-belastingen op de voorgrond? Hoe diep is de verdeeldheid? Kan Biden de scherven van een verdeeld land lijmen?

 • De teaser

  Dec 03 2020

  Na een lange en wrede politieke strijd volgt Joe Biden op 20 januari Donald Trump op als president van Amerika. Maar eigenlijk begint de strijd om de macht in de Verenigde Staten nu pas echt. Kan Joe Biden zijn verkiezingsbeloften waarmaken? Valt er wel te regeren in een tot op het bot verdeeld land? De Machtsstrijd neemt je mee achter de schermen van de strijd om de macht in Amerika. Te beluisteren vanaf 9 december 2020 via je favoriete podcast app.