PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

His and HerStory

Iedereen in de geschiedschrijving en daarbuiten, heeft een noemenswaardig verhaal. Wij gaan ze een voor een af, totdat ieders verhaal is verteld.

Afleveringen

 • Elizabeth II; de verhalen die je nog niet hoorde

  Sep 14 2022

  Deze aflevering staan we stil bij het overlijden van Elizabeth II. Het einde van een tijdperk.

 • Belgische vluchtelingen tijdens WO1; anders dan nu?

  Aug 29 2022

  Vluchtelingen in Ter Apel slapen al weken op de grond voor het aanmeldcentrum en de problemen lijken niet opgelost te kunnen worden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen er naar verluidt 1 miljoen Belgische vluchtelingen naar Nederland, een fractie van de huidige aantallen. Hoe ging dat toen? Dat zoeken we uit in deze aflevering. 

 • Utrecht 900 jaar; een greep uit de Utregse geschiedenis

  Jul 04 2022

  Ter ere van haar 900-jarige bestaan, in deze episode een duik in de geschiedenis van onze eigen stad Utrecht.    Wat is het verschil tussen Utrechter en Utrechtenaar? En een snelweg strak langs de domtoren?

 • Aletta Jacobs; Het andere verhaal (De vrouw, haar bouw en haar inwendige organen)

  May 30 2022

  In deze aflevering gaan we in op het leven van Aletta Jacobs. Hierbij focussen we ons met name op haar bijdrage aan het onderwijs over het vrouwelijk lichaam. Een ander verhaal dan dat wij als Hij and Herstory nog niet kenden. 

 • Eindexamen 2022

  May 12 2022

  Samen met docent @eliestv bespreken we in deze aflevering het examen van 2022. Wat komt er aan bod en op welke manier kan je je voorbereiden.   In onderstaande link vind je de opzet van het schema om de kenmerkende aspecten te leren en een stappenplan hoe je te werk gaat bij het beantwoorden van de vragen op het examen. Klik hier

 • De Eindexamens 2022: Historische context China (1842-2001) #3

  May 07 2022

  Voor het geschiedenisexamen hier een korte samenvattingspodcast over de historische context China. In deze aflevering staat de volgende vraag centraal:  Waardoor heeft de Volksrepubliek zich kunnen ontwikkelen tot een grootmacht (1949-2001)?

 • De Eindexamens 2022: Historische context China (1842-2001) #2

  May 07 2022

  Voor het geschiedenisexamen hier een korte samenvattingspodcast over de historische context China. In deze aflevering staat de volgende vraag centraal:  Waardoor ontstond de Volksrepubliek China (1912-1949)?

 • De Eindexamens 2022: Historische context China (1842-2001) #1

  May 07 2022

  Voor het geschiedenisexamen hier een korte samenvattingspodcast over de historische context China. In deze aflevering staat de volgende vraag centraal:  Waardoor verloor China zijn positie als regionale grootmacht (1842-1911)?

 • De Eindexamens 2022: Historische context Steden en Burgers in de Lage Landen #3

  May 07 2022

  Voor het geschiedenisexamen hier een korte samenvattingspodcast over de historische context Steden en Burgers in de Lage Landen. In deze aflevering staat de volgende vraag centraal:  In hoeverre bepaalde de burgerij de ontwikkelingen in de Republiek in de Gouden Eeuw (1602-1700)? Wil je nog meer weten over de Gouden Eeuw? Luister dan ook eens naar onze eindexamenafleveringen uit 2019: De Gouden Eeuw 

 • De Eindexamens 2022: Historische context Steden en Burgers in de Lage Landen#2

  May 07 2022

  Voor het geschiedenisexamen hier een korte samenvattingspodcast over de historische context Steden en Burgers in de Lage Landen. In deze aflevering staat de volgende vraag centraal: Welke invloed hadden sociaaleconomische en politieke ontwikkelingen op de positie van de stedelijke burgerij in de Nederlandse gewesten (1302- 1602)?   Wil je nog meer weten over de opstand en de republiek? Luister dan ook eens naar onze eindexamen afleveringen uit 2019: De Nederlandse Opstand De Republiek   

 • De Eindexamens 2022: Historische context Steden en Burgers in de Lage Landen #1

  May 07 2022

  Voor het geschiedenisexamen hier een korte samenvattingspodcast over de historische context Steden en Burgers in de Lage Landen. In deze aflevering staat de volgende vraag centraal: Wat maakte de opkomst van een stedelijke burgerij in de Nederlandse gewesten mogelijk (1050–1302)?

 • De Spanjestrijders; vechten in een ’vreemdelingenlegioen’

  Apr 18 2022

  In deze aflevering bieden we een perspectief op de buitenlanders die zich mengen in de oorlog in Oekraïne. Ook tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) trokken er vanuit heel Europa mensen naar Spanje om zich aan te sluiten bij een van de strijdende partijen. Waarom zij dit deden hoor je in deze aflevering.

 • Hans en Parkie; olifanten voor stadhouder Willem V

  Mar 21 2022

  In deze aflevering spreken we samen met historicus vroeg moderne tijd Jeroen Bos over de olifanten Hans en Parkie. Deze olifanten werden in de achttiende eeuw door de VOC geschonken aan stadhouder Willem V. Na de inval van het Franse leger in Nederland werden Hans en Parkie overgeplaatst naar Parijs. 

 • Olga van Kiev; een van de grondleggers van de ’Roes’

  Feb 28 2022

  In deze aflevering spreken we over het leven van Olga van Kiev, een van de grondleggers van het Kievse Rijk, ook wel Roes genoemd. Een rijk waaraan Poetin zijn inval in Oekraïne legitimeert. 

 • Christina van der Gugten; Swartin in het Spinhuis (ft.Far too close)

  Jan 31 2022

  In deze aflevering nemen we jullie mee in de geschiedenis van Christina van der Gugten die in het midden van de zeventiende eeuw in het Amsterdamse Spinhuis zat opgesloten. Waarom zij daar zat, wat ze daar deed en wat dat betekent voor de wereld waarin we nu leven bespreken we samen met de makers van de podcast Far too close.  Beluister hun podcast om meer te weten te komen over het koloniale verleden van het Amsterdamse universiteitskwartier. https://linktr.ee/fartooclose 

 • Michael Wittmann; de zwarte baron

  Jan 17 2022

  In deze aflevering een vervolg op onze allereerste aflevering waarin de rode baron centraal staat. In deze aflevering namelijk de zwarte baron. Michael Wittmann was een van de bekendste en meest succesvolle tankcommandanten van de Tweede Wereldoorlog. In zijn Tiger tank maakte hij furore in de Franse plaats Villers-Bocage.    Volg voor meer info over ontwikkelingen in Oekraïne https://twitter.com/ralee85 . 

 • Vuurwerk; de beste wensen en een gelukkig nieuwjaar!

  Jan 03 2022

  In deze aflevering bespreken we de geschiedenis van het vuurwerk. Hoe is vuurwerk ontstaan en hoe is dat vervolgens zo diepgeworteld in onze oudejaarsavondtraditie? Ook komt er in deze episode een ontknoping aan de strijd om de felbegeerde wisselbeker. 

 • Een Nationaal Historisch Museum; een terugkerend fenomeen

  Dec 21 2021

  Naar aanleiding van het nieuwe coalitieakkoord hebben we het deze aflevering over het oprichten van een nationaal historisch museum. Het is niet de eerste keer dat hier stemmen voor opgaan. Circa 15 jaar geleden werd er ook al een aanzet hiertoe gegeven, toen met weinig succes.  

 • Lodewijk Napoleon; Konijn van Holland

  Dec 06 2021

  In deze aflevering spreken we met Manon over Lodewijk Napoleon. Het broertje van de grote keizer. Als eerste Koning van Holland heeft Lodewijk veel betekent voor Nederland. Maar hoe moeten we dat nu precies plaatsen? We spreken over het plaatsen van een standbeeld in Voorthuizen. Voor dit dorp was de bewind van Lodewijk een sterke impuls voor de plaatselijke economie. 

 • Maria Bochkareva; oprichtster van het vrouwenbataljon des doods

  Nov 15 2021

  Weer eens een keer een aflevering over de Eerste Wereldoorlog. Maria Bochkareva richtte het eerste officiele vrouwen bataljon ter wereld op. Het bataljon moest de mannelijke collega's in het Russische leger aansporen de strijd aan te gaan. 

 • Van porder tot garbuleerder; uitgestorven beroepen #mvdg

  Oct 18 2021

  In samenwerking met de Axel en Chiel van the Dutch Historian praten we in deze aflevering, geheel volgens het thema van de maand van de geschiedenis, over werk. Oude beroepen die ingehaald door de tijd nu niet meer bestaan, maar daardoor niet minder interessant zijn om over te praten.

 • Alexine Tinne; de flamboyante Haagse freule in de Sub-Sahara

  Oct 11 2021

  Samen met Judith en Sophie van theater Roes bespreken we in deze aflevering het flamboyante leven van Alexine Tinne. Samen met haar moeder reisde ze naar centraal Afrika met een gevolg van tientallen bedienden. Was het een extravagante toeristische escapade of een daadwerkelijke ontdekkingsreis?

 • Het Kroondomein; pretpark van Oranje

  Sep 20 2021

  Vanaf 2022 mag z.k.h. Willem Alexander het kroondomein niet meer voor langere tijd sluiten als hij nog aanspraak wil maken op de bijna 5mln subsidie t.b.v. het onderhoud van het gebied. In deze aflevering bespreken we de geschiedenis van het kroondomein. 

 • António de Spínola; de 20ste eeuw in Portugal door zijn monocle

  Aug 30 2021

  Van de onafhankelijkheidsoorlog van Guinee-Bissau tot de Anjerrevolutie naar een extreemrechtse terreurorganisatie en een uiteindelijk een Portugese nationale held. Dat was de het leven van De Spinola in een notendop. 

 • Leni Riefenstahl; Tussen meesterwerken en Nazi-propaganda

  Jul 05 2021

  In deze jubileum aflevering poppen we de champagne en hebben we het over Leni Riefenstahl. De Duitse cineaste die in opdracht van het Nazi-regime een aantal films maakte. Ondanks de opdrachtgever worden deze films vandaag de dag beschouwd als meesterwerken in zijn tijd en als ijkpunt in de filmgeschiedenis.

 • Slag om de Schelde; de vergeten slag

  Jun 21 2021

  In deze aflevering behandelen we de Slag om de Schelde aan de hand van de gelijknamige film uit 2020. 

 • De Oost; een geschiedenis van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog

  May 24 2021

  Naar aanleiding van de premiere van de film De Oost, spraken we met Thijs over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en de belevenissen van Nederlandse soldaten. Thijs schreef zijn masterscriptie over de Nederlandse soldaten tijdens deze onafhankelijkheidsoorlog. Dit deed hij aan de hand van dagboeken van de Nederlandse militairen.  

 • De Eindexamens HAVO; Nederland 1948-2008

  May 10 2021

  Speciaal voor de eindexamens geschiedenis havo hier een kleine samenvattingspodcast. 

 • De Eindexamens HAVO; Duitsland in Europa 1918 -1991

  May 10 2021

  Speciaal voor de eindexamens geschiedenis havo hier een kleine samenvattingspodcast. 

 • De Eindexamens HAVO; Het Britse rijk 1585 -1900

  May 10 2021

  Speciaal voor de eindexamens geschiedenis havo hier een kleine samenvattingspodcast. 

 • Charles Mohammed Ali van Beetem; stond aan de basis voor de eerst moskee in Nederland

  May 03 2021

  Deze keer een aflevering over Islam in Nederland begin twintigste eeuw. Bekeerling Charles Mohammed Ali van Beetem was een voorvechter voor het oprichten van de eerste Nederlandse moskee in Den Haag.  Deze aflevering was Sacha bij ons te gast, als docent Levensbeschouwing wist zij ons meer te vertellen over deze interessante figuur. 

 • Tansu Çiller; de eerste en voorlopig laatste vrouwelijke premier van Turkije

  Apr 12 2021

  Deze aflevering schuift Tansu bij ons aan om over haar naamgenoot te praten. Tansu Ciller de eerste vrouwelijke premier van Turkije. 

 • Het Suezkanaal; zo nu en dan een crisis

  Apr 01 2021

  Naar aanleiding van het vastgelopen schip Evergiven in het Suezkanaal, gingen we deze aflevering in op de geschiedenis van dit beroemde kanaal.  Hoe ging het in 1956 toen het kanaal ook een tijd niet doorvaarbaar was? Er blijkt een smeuïg stukje geschiedenis aan vast te hangen. 

 • Rutger-Jan Schimmelpenninck; president van Nederland

  Mar 15 2021

  In aanloop naar de verkiezingen duiken we deze aflevering in het leven van Neerlands eerste president Rutger-Jan Schimmelpenninck. En de daarbij horende roerige periode rondom Republiek en Revoluties. 

 • Hans Valk; de Nederlandse kolonel die de Surinaamse Sergeantencoup assisteerde

  Mar 01 2021

  Deze aflevering gaan we in op de sergeantencoup die Desi Bouterse pleegde in 1980. Wat was de rol hierin van de Nederlandse regering en in het bijzonder van militair attaché Hans Valk? 

 • Schaken; de geschiedenis aan zet

  Feb 18 2021

  Deze week duiken we in edele schaaksport. Met de Netflix serie The Queens Gambit en de overwinning van Jorden van Foreest van het Tata steel toernooi kent het schaken weer een opleving. De app Chess.com draait op volle toeren. Leek van de week is deze keer Bart Schouten.       

 • De avondklok; van brandpreventie naar middel voor law & order

  Jan 25 2021

  Op 23 januari werd de avondklok van kracht. Tussen 21.00 en 4.30 moeten de straten leeg zijn. Is dit echt zo'n unieke maatregel of gewoon een laatste redmiddel als het gaat om het controleren van bewegingen. Een middel dat de afgelopen eeuwen met enige regelmaat werd gebruikt. En misschien helemaal niet zo uniek en historisch is afgaande op de huidige omstandigheden. In deze aflevering kijken we naar verschillende avondklokken door de eeuwen heen. 

 • Edward Jenner; Vader der vaccinaties

  Jan 11 2021

  Deze aflevering schuift leek van de week Mart aan op het eens van dichtbij te aanschouwen.    De eerste Nederlandse prik van een coronavaccin is gezet. In deze aflevering daarom ook aandacht voor Edward Jenner, die de basis legde voor de manier waarop vaccins vandaag de dag worden ontwikkeld. 

 • Kurmanjan Datka; Verbinder van verschillende generaties Kirgiezen.

  Dec 30 2020

  Expert van de week Simone Both vertelt in deze aflevering meer over Kurmanjan Datka. Kurmanjan was in de negentiende eeuw een verbindende factor tussen verschillende Kirgizische stammen in de strijd tegen Tsaristisch Rusland. Vandaag de dag wordt zij als historisch figuur gebruikt om een natie van Kirgizië te maken, nadat dit land eind jaren '90 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie en op eigen benen kwam te staan.    De film over het leven van Kurmanjan: https://www.youtube.com/watch?v=I3H86R3z...more

 • Lord Elgin; De roemruchtige kunstrover van het Griekse Parthenon.

  Dec 14 2020

  Lord Elgin nam begin negentiende eeuw grote stukken van het Atheense Parthenon mee naar zijn thuisland Engeland. Vandaag de dag zijn dit een van de top stukken van de collectie van het British Museum. Deze zogenoemde Elgin Marbles worden zelfs aangevoerd als ruilmiddel in het Brexit-debat. Het roven van kunstschatten heet in sommige talen zelfs 'Elginisme'. 

 • Nettie Honeyball; oprichtster van de eerste vrouwelijke voetbalclub

  Nov 30 2020

  Deze aflevering staat de volkssport nummer 1. centraal. Naar naar aanleiding van de herziening van onze nationale voetbalgeschiedenis door nieuw onderzoek, vertellen wij je meer over de eerste stappen in het vrouwenvoetbal. Nettie Honeyball stond aan de wieg van de British Ladies Football Club en daarmee van het vrouwenvoetbal. 

 • Jackie & Sgt. Stubby; twee van de vele dieren die dienden tijdens WOI

  Nov 16 2020

  Deze aflevering geen mens, maar dieren als onderwerp. Op 11 november 1918 kwam de Eerste Wereldoorlog ten einde. Tijdens de oorlog dienden niet alleen menselijke soldaten, maar speelden dieren ook een belangrijke rol aan het front. Van slakken tot olifanten, iedereen vervulde zijn taak. 

 • Edith Wilson; de eerste vrouwelijke president van de VS?

  Nov 02 2020

  A.s. dinsdag 3 november zijn de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. In deze aflevering gaan we in op het leven van First Lady Edith Wilson. Zij fungeerde enkele maanden als doorgeefluik tussen haar man de president en de buitenwereld. Hoeveel macht had zij hier daadwerkelijk door? 

 • Tokugawa Ieyasu; De shogun die Japan centraliseerde

  Oct 19 2020

  Deze aflevering, op verzoek van de luisteraars, gaan wij in op het leven van een Japanse shogun. Tokugawa Ieyasu kwam na een verhitte interne machtsstrijd als winnaar uit de bus en wist als shogun Japan meer te centraliseren dan ooit tevoren. 

 • Melita Norwood; de Rode Oma, Britse spionne voor de Sovjet-Unie

  Oct 05 2020

  Deze aflevering starten we met het thema van de maand van de geschiedenis 2020: Oost/West. Om vervolgens uit te komen bij de Britse Melita Norwood, die decennialang spioneerde voor de Sovjet-Unie en op 87-jarige leeftijd een statement in haar voortuin voorlas over haar doen en laten tijdens haar spionnenbestaan. 

 • Graaf Willem II van Holland ; de bijna keizer van het Heilige Romeinse Rijk

  Sep 21 2020

  In deze aflevering begeven we ons net als het hoofdpersonage op glad ijs. We verdiepen ons wat meer in de Nederlandse (zover je daar van kan spreken) geschiedenis van de middeleeuwen. Dit doen we samen met Axel van het populaire historische Instagram account @theDutchHistorian. 

 • Special: Almere Stad

  Sep 10 2020

  Shownotes   Nogmaals bedankt voor het luisteren. Wil je meer weten over de gebouwen, de stad en de mensen bekijk ik dan even het onderstaande lijstje met bronmateriaal.   Om meer informatie te vinden over de geschiedenis van Almere kun je gebruik maken van het digitale archiefvan Almere of neem eens een kijkje op: https://www.almere.nl/over-almere/historie/erfgoedhuis/. Lees ook eens het boek de Ruige Gids van Jaap Evert Abrahamse. Dit boek is te leen in onder andere de Nieuwe Bibliotheek Almere...more

 • Special: Almere Haven

  Sep 10 2020

  Shownotes   Nogmaals bedankt voor het luisteren. Wil je meer weten over de gebouwen, de stad en de mensen bekijk ik dan even het onderstaande lijstje met bronmateriaal.   Om meer informatie te vinden over de geschiedenis van Almere kun je gebruik maken van het digitale archiefvan Almere of neem eens een kijkje op: https://www.almere.nl/over-almere/historie/erfgoedhuis/. Lees ook eens het boek de Ruige Gids van Jaap Evert Abrahamse. Dit boek is te leen in onder andere de Nieuwe Bibliotheek Almere...more

 • Heinrich Severloh - het beest van Normandië

  Jun 11 2020

 • Complottheorieën; Ben jij wel eens in Bielefeld geweest?

  May 11 2020

  De recente branden in zendmasten gaf ons de aanleiding om op veler verzoek een aflevering over complottheorieën te maken. We bespreken in deze aflevering twee theorieën, de kaas & de wormen en die Bielefeldverschwörung.     

 • Miep Oranje; Koerierster des doods

  Apr 15 2020

  Tijdens de huidige coronacrisis proberen we even over iets anders te praten. Normaliter zou alles nu in het teken staan van het afronden van het bevrijdingsjubileum. Na de bevrijding verdween ons historisch figuur van deze aflevering Miep Oranje van de radar. Wie was zij en hoe kwam ze aan haar bijnaam koerierster des doods? Luister en kom wat meer te weten over deze mysterieuze dame.  Stay healthy en nies in je elleboog!

 • De Spaanse griep; een blik op een vorige pandemie in tijden van coronacrisis

  Mar 18 2020

  Nog net voor de sociaal isolerende maatregelen doken we weer de podcaststudio in om eens te kijken naar hoe er in het verleden werd omgegaan met de situatie rondom een pandemie zoals COVID-19. Speciaal kijken we in deze aflevering naar de Spaanse griep. De pandemie die eind jaren 1910 2,5% van de wereldbevolking het leven kostte.

 • Kaspar Hauser; het kind van Europa

  Feb 19 2020

  Kaspar Hauser was een van de grootste mysteries van zijn tijd. Zijn afkomst was mysterieus, zijn leven was mysterieus en de manier waarop zijn leven ten einde kwam was mysterieus. Luister om dit mysterie met ons te ontrafelen.

 • Bep Turksma; van Engelandvaarster tot Haute couture koningin van Baarn

  Jan 26 2020

  Vanaf woensdagmiddag 22 januari 17.00 uur tot maandagmiddag 27 januari 2020 15.30 uur worden er in Kamp Westerbork 102.000 namen voorgelezen van alle vermoorde Joden, Sinti en Roma die geen eigen graf hebben. Bep Turksma had meer geluk. Zij ontsnapte uit het kamp en ondernam de gevaarlijke tocht naar Engeland om vanuit daar de bevrijding van Europa te dienen. Jaren na de oorlog werd haar oorlogsverleden opgerakeld en werd dit een speelbal van literaire strijd tussen W.F. Hermans en Renate Rubins...more

 • De jaren tien; een overzicht

  Jan 01 2020

  In deze extra lange aflevering halen we de belangrijke historische gebeurtenissen uit de jaren tien nog eens aan. Wat moet je onthouden? Oftewel, wat gaat de geschiedenisboeken in?  

 • Sarah Josepha Hale; van de eerste Thanksgiving naar een Black Friday

  Dec 02 2019

  Deze week een persoon uit de geschiedenis rondom het thema Black Friday. Zelf konden we ons ook niet bedwingen op een mooie deal te benutten. Maar hoe zit het met de geschiedenis van Black Friday? Iets met Thanksgiving, maar verder? Wat is Thanksgiving eigenlijk en hoe heeft deze feestdag geresulteerd in een jaarlijkse run op net niet te tillen flatscreens. Als je dat wilt weten luister dan deze aflevering.

 • Günter Schabowski; gaf het laatste zetje

  Nov 12 2019

  Günter Schabowski zorgde er met zijn warrige persconferentie voor dat de inwoners van Oost- en West-Berlijn op de avond van 9 november 1989 massaal optrokken richting de muur. Diezelfde avond konden ze hun familie, vrienden en onbekenden aan de andere kant van de muur na 28 jaar weer in de armen sluiten. Deze week hebben we een inbellende special guest uit Duitsland die ons wat verdieping geeft over de de val van de Muur en hoe we dat vandaag de dag nog kunnen ervaren. Vielen dank Maria!

 • Boerenopstand van alle tijd

  Oct 30 2019

  Rondom alle stikstofperikelen praten we in deze aflevering over boerenopstanden in het verleden en dan in het specifiek de boerenopstand in het rampjaar 1672.   Afbeelding: Oud-Hollandse waterlinie.   Wil je een keer aanschuiven als 'leek van de week'? Laat van je horen!  

 • Jiang Qing; vrouw naast Mao

  Oct 22 2019

  Hoera! De Volksrepubliek China bestaat dit jaar 70 jaar. Ter ere van deze aangelegenheid verdiepen we ons deze aflevering in de roemruchte geschiedenis van deze republiek. Specifiek gaan we in op het leven van Jiang Qing, Mao's derde/vierde vrouw. Gedreven door ambitie poogde zij Mao op te volgen na zijn dood. Tijdens hun huwelijk kreeg Jiang steeds meer invloed in de Chinese politieke elite.   Links: Vintage meubels millenials: https://blendle.com/i/vrij-nederland/waarom-millennials-zo-dol-zijn...more

 • De Gouden Eeuw; het verleden verandert niet, de geschiedenis wel

  Sep 26 2019

  De Gouden Eeuw wordt afgeschaft? Dat is even schrikken. Wij duiken deze aflevering nog net op tijd in de geschiedenis van de term 'Gouden Eeuw' en vragen ons af wat we kunnen concluderen uit de huidige discussie rondom deze aanduiding van de zeventiende eeuw. Ook introduceren we een nieuwe terugkerende rubriek.   Afbeelding: Bezoekers aanschouwen Scheepsmodel William Rex, Adriaen de Vriend, Adriaen Davidsen, Cornelis Moerman, 1698. (Rijksmuseum)

 • Albert Speer; Architect van het Derde Rijk

  Sep 12 2019

  Tot en met 19 januari 2020 is in het Designmuseum in Den Bosch de tentoonstelling Design van het Derde Rijk te zien. Dit was voor ons een reden om het leven van Hitlers huisarchitect Albert Speer uit te lichten. Leek van de Week Merel Hiemstra schreef in een ver verleden samen met onze eigen Rens een werkstuk over het leven van de (sympathieke?!) nazi-architect.   Links Commotie om tentoonstelling in het Design Museum Den Bosch. https://www.bd.nl/den-bosch-vught/meer-commotie-om-wegsturen-bezoek...more

 • Leo Major; de eenogige bevrijder van Zwolle

  Aug 27 2019

  Op 31 Augustus wordt het gedenkjaar 75 jaar vrijheid in Terneuzen afgetrapt. Daar zal de slag om de Schelde worden herdacht. Deze week staat de gedecoreerde veteraan Leo Major centraal in de podcast. Major vocht onder andere bij de slag om de Schelde en raakte ernstig verwond. Ook zou hij in zijn eentje Zwolle hebben bevrijd. In het jaar van 75 jaar vrijheid vertellen we in deze aflevering het verhaal van vrijheidsstrijder pur sang Leo Major.

 • Egeria; vakantie van pelgrimstocht tot caravans aan de costa

  Aug 16 2019

  Terug van weggeweest doken we in het thema 'Vakantie'. Egeria schreef in de 4e eeuw na christus een reisverslag van haar pelgrimstocht aan haar 'zusters'. Hoe ontwikkelde vakantie, reizen en toerisme sinds de reis van Egeria tot aan vandaag de dag?    

 • John Dillinger; Public Enemy Nr. 1

  Jul 15 2019

  Wij zijn terug! Na een paar weken afwezigheid wegens een vakantie en een scriptie deadline zijn wij weer onze zolderkamer ingekropen. Na het proces van de eeuw in Nederland tegen Holleeder zijn wij op zoek gegaan naar de historische Holleeder. In deze aflevering staan wij daarom stil bij, misschien wel, de beruchtste, maar ook geliefde Amerikaanse crimineel: John Dillinger (1903-1934). De bankovervaller uit Indianapolis werd door de media ook wel betiteld als Robin Hood, want hij stal onder ande...more

 • De canon; van hunebed tot Europa, de vijftig vensters van de Nederlandse geschiedenis

  Jun 10 2019

  De canon van de Nederlandse geschiedenis wordt vernieuwd. Dit was voor ons een reden om de geschiedenis van de totstandkoming van de huidige canon en de toekomst ervan onder de loep te nemen.   Leek van de Week: Rachelle van Harn  

 • Europa; Waar komt het idee vandaan?

  May 26 2019

  In deze aflevering vroegen we ons af waar het idee Europa zijn oorsprong kent. Hoe valt het begrip Europa te definiëren? Deze aflevering hadden we een momentje voor onszelf nodig en hadden daarom geen leek van de week.

 • Thomas Jefferson; architect voor de nieuwe wereld

  May 14 2019

  Deze keer staat Thomas Jefferson centraal. Hij was naast een van de Founding Fathers en vele andere bezigheden ook architect. Hij keek de Europese neoclassicistische architectuur af om het toe te passen op zijn ontwerpen voor voornamelijk overheidsgebouwen in zijn thuisstaat Virginia om zo de bevolking onder te dompelen in schoonheid.   Leek van Week was dit keer Eva-Marie (Instagram: evamarieg95)    

 • De Eindexamens #13 Verlichting en politieke cultuur 1815-1848 (Alleen VWO)

  May 05 2019

  Als voorbereiding op het eindexamen Geschiedenis is dit de dertiende en laatste aflevering met als vraag: Welke invloed heeft de Verlichting op de politieke cultuur, 1815-1848?

 • De Eindexamens #12 De Franse Revolutie (Alleen VWO)

  May 04 2019

  Als voorbereiding op het eindexamen geschiedenis is dit aflevering 12 met als vraag: In welke mate is de Franse Revolutie verlicht te noemen, 1789-1815?  

 • De Eindexamens #11 De Verlichting (Alleen VWO)

  May 03 2019

  Als voorbereiding op het eindexamen geschiedenis is dit aflevering 11 met als vraag: Welke ideeën ontstaan tijdens de Verlichting over de ideale samenleving, 1650-1789?

 • De Eindexamens #10 Het einde van de Koude Oorlog

  May 02 2019

  Als voorbereiding op het eindexamen Geschiedenis is dit de tiende aflevering met als vraag: Waardoor namen de spanningen tussen Oost en West af, 1963-1991?

 • De Eindexamens #9 Waarom de Koude Oorlog koud bleef

  May 01 2019

  Als voorbereiding op het eindexamen Geschiedenis is dit de negende aflevering met als vraag: Waardoor liep de Koude Oorlog op kritieke momenten niet uit op een directe militaire confrontatie tussen beide grootmachten, 1955-1963?

 • De Eindexamens #8 Azië en Afrika in de Koude Oorlog ALLEEN VWO

  Apr 30 2019

  Als voorbereiding op het eindexamen Geschiedenis is dit de achtste aflevering met als vraag: Waardoor raakte Azië betrokken bij de Koude Oorlog en groeide de spanning tussen beide blokken in Azië en Afrika, 1949-1975?

 • De Eindexamens #7 Het begin van de Koude Oorlog

  Apr 29 2019

  Als voorbereiding op het eindexamen Geschiedenis is dit de zevende aflevering met als vraag: Waardoor raakt Europa verdeeld in twee ideologische machtsblokken en waardoor groeit de spanning tussen deze blokken (1945-1955)?

 • Koningsdag; van Waterloo tot nu

  Apr 29 2019

  Afgelopen weekend was het Koningsdag. Een leuke reden om van de gebruikelijke vorm af te stappen en een special te maken. Waarom vieren we dit elk jaar en hoe kwam dit tot stand? Voorafgaand aan dit weekend doken we in deze geschiedenis om goed beslagen ten ijs te komen.    Leek van de Week was deze aflevering Max van den Bos (Instagram: @dr.wilfred). 

 • De Eindexamens #6 Nationaalsocialisme in Duitsland

  Apr 28 2019

  Als voorbereiding op het eindexamen Geschiedenis is dit de zesde aflevering met als vraag: Welke gevolgen had het nationaalsocialisme voor Duitsland en Europa, 1933- 1945?

 • De Eindexamens #5 Weimar Republiek

  Apr 27 2019

  Als voorbereiding op het eindexamen Geschiedenis is dit de vijfde aflevering met als vraag: Welke factoren leidden tot de ondergang van de Weimar Republiek in Duitsland, 1933-1945?

 • De Eindexamens #4 Duitse eenwording

  Apr 26 2019

  Als voorbereiding op het eindexamen Geschiedenis is dit de vierde aflevering met als vraag: Wat betekende de vorming van het Duitse keizerrijk voor het machtsevenwicht tussen de Europese grootmachten, 1871-1918?

 • De Eindexamens #3 De Gouden Eeuw

  Apr 25 2019

  Als voorbereiding op het eindexamen Geschiedenis is dit de derde aflevering met als vraag: Waardoor ontstond in de Republiek de Gouden Eeuw, 1588-1648?  

 • De Eindexamens #2 Van opstand naar republiek

  Apr 23 2019

  Als voorbereiding op het eindexamen Geschiedenis is dit de tweede aflevering met als vraag: Waardoor resulteerde de Opstand in het ontstaan van de Republiek, 1572-1588?  

 • De Eindexamens #1 De Nederlandse opstand

  Apr 23 2019

  Als voorbereiding op het eindexamen Geschiedenis is dit de eerste aflevering met als vraag: Waardoor breekt de opstand uit in de Nederlanden 1515-1572?  

 • De Eindexamens

  Apr 19 2019

  De eindexamens komen er weer aan! Daarom zijn wij in de examenstof gedoken om de mensen die eindexamen Geschiedenis doen op de havo of het VWO een beetje te helpen met de voorbereidingen. In 13 afleveringen van circa 12 minuten per stuk worden de volgende onderwerpen besproken: Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 1515- 1648. Duitsland 1871-1945.  Koude Oorlog 1945-1991.  Verlichtingsideeën en de democratische revoluties 1650-1848. Alleen VWO. Iedereen alvast veel succes! Als ...more

 • Saartje Specx; J. P. Coen en de affaire Specx

  Apr 15 2019

  Deze aflevering staat in het teken van de affaire Specx. Saartje Specx (1617-1636) was een buitenechtelijke dochter van VOC-Koopman Jaques Specx. Hierdoor werd Saartje ondergebracht in het gezin van de Gouverneur Generaal van Indië, J.P. Coen, om daar een Nederlandse opvoeding te krijgen. Uiteindelijk zou dit verblijf uitmonden in een spraakmakende affaire, die eeuwen daarna nog steeds werd opgerakeld.   De Leek van de Week was journalist en collega-historicus Gidi Pols (twitter: @GidiPols). 

 • Giuseppe Garibaldi; de Risorgimento Revolutionair

  Apr 01 2019

  In deze tiende aflevering kozen we voor ons favoriete historische figuur. Giuseppe Garibaldi, de held van twee werelden, trok van revolutie naar revolutie. Zijn grote droom was een verenigd Italië. Samen met zijn 'roodhemden' droeg hij bij aan de Risorgimento. Niet alleen in Italië vocht hij in een revolutie, ook in Zuid-Amerika leidde hij revolutionaire troepen tegen hun overheersers of politieke tegenstanders. Vandaag de dag staan er standbeelden van deze illustere revolutionair in steden over...more

 • Carry Pothuis-Smit; De eerste vrouwelijke senator

  Mar 18 2019

  Deze aflevering staat in het teken van de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. In 1920 betrad Carry Pothuis-Smit als eerste vrouw ooit de Eerste Kamer der Staten Generaal. Dit hogeherengezelschap moest hier wel even aan wennen. Pothuis-Smit bracht onderwerpen ten tafel waar men voorheen nooit over sprak. Daarnaast leggen we ook uit wat nu precies die Provinciale Statenverkiezingen zijn. Waarom moet/mag je eigenlijk stemmen?  Luister je elke keer met plezier naar onze podcast? Geef ons da...more

 • Peter Giele; de vader van de Nederlandse House

  Mar 04 2019

  Deze week gaan we de samenwerking aan met Spuistreet Records, een nieuw platenlabel uit Amsterdam. Hierbij vonden we een interessant en bijpassend onderwerp, de vader van de Nederlanse House Peter Giele. De Amsterdamse club RoXY werd in 1987 opgericht door Giele en werd de plek waar de House muziek voorgoed voet aan wal zou krijgen in de Nederlandse clubscene. Giele overleed twaalf jaar later op 45-jarige leeftijd door een scooterongeluk. Zijn excentrieke uitvaart was een mooie weerspiegeling va...more

 • Maria Swanenburg (Goeie Mie); de Leidse gifmengster

  Feb 18 2019

  De schrik van negentiende-eeuws Leiden, Maria Swanenburg, staat deze aflevering centraal. Met de onlangs uitgekomen Netflix-documentaire over de Amerikaanse seriemoordenaar Ted Bundy, de bekentenissen van Amerika's grootste seriemoordenaar ooit Samuel Little en de constante nieuwsstroom vanuit de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp waar proces van de eeuw tegen Willem Holleeder wordt gevoerd, gingen wij op zoek naar een soortgelijk geval in Nederlandse geschiedenis. Maria Swanenburg s...more

 • Ferdinand Bol; Rembrandts meesterleerling

  Feb 04 2019

  In het kader van het Rembrandtjaar maakten wij een aflevering over een van zijn meest succesvolle leerlingen, Ferdinand Bol. Deze kunstschilder was niet alleen kunstenaar maar ook een begenadigd ondernemer in zijn tijd. In tegenstelling tot zijn leermeester Rembrandt wist Bol zijn carriere zonder zorgen af te sluiten. 

 • Mary Stuart I; Queen of Scots

  Jan 20 2019

  Na een korte pauze zijn we weer terug met een nieuwe aflevering! De beeldschone Mary Queen of Scots is deze week ons individu die symbool staat voor de relatie tussen Schotland, Engeland en het Continent. We wagen ons in deze aflevering eraan om de relatie met de brexit te trekken. 

 • David Ben-Gurion; Een leven voor Israël

  Dec 13 2018

  In deze aflevering staan wij stil bij het leven van David Ben-Gurion, de eerste premier van de staat Israël. Deze week is de Leek van de Week Hans van Keulen, die Israël vanuit eigen ervaring kent. Vergeet niet je stem te laten horen voor de Von Ranke/Bloss sagen bokaal op onze socials. 

 • Zwarte Piet; van beestachtig figuur tot roetveegpiet

  Nov 29 2018

  In deze aflevering behandelen we de geschiedenis van Zwarte Piet. Waar komt dit figuur vandaan? Hoe ontwikkelde het zich? Daarnaast komen Pino en Gerda van Sesamstraat ook nog aan het woord. En ben jij volgende aflevering onze 'leek van de week'? Afbeelding: http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Afbeeldingen_in_de_Beeld_en_Geluidwiki

 • Tjoet Nja Dinh; de Atjehse vrijheidsstrijdster

  Nov 16 2018

  In deze aflevering staat Tjoet Nja Dinh centraal. De Atjehse vrijheidsstrijdster die voor de Nederlanders een doorn in het oog was en later uitgeroepen zou worden tot nationale heldin van Indonesië.

 • TRAILER

  Nov 07 2018

  Opzoek naar een leuke toegankelijk podcast over geschiedenis? Abonneer je dan nu op His and HerStory, een podcast waar in elke aflevering wordt ingegaan op een bepaald individu uit de geschiedenis. Volg ons op twitter @HaHSpodcast.

 • Manfred von Richthofen; De Rode Baron

  Oct 29 2018

  In deze eerste pilot aflevering van His and HerStory duiken we in het leven van de rode baron, oftewel Manfred van Richthofen.