PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
In Klankcast hoor je echte verhalen uit het orkest. Wist jij dat musici, dirigenten en zelfs componisten ook maar gewoon mensen zijn? Podcastmaker Botte Jellema gaat met hen in gesprek over liefde, vreemde situaties, het leven en natuurlijk klassieke muziek. Klankcast wordt gemaakt en gepresenteerd door Botte Jellema in opdracht van het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest.
Ze groeide op met twee professionele musici als ouders en begon al op vierjarige leeftijd met vioolspelen. Laura vertelt over les krijgen van haar vader, de Duitse arbeidsethos en het inhalen van haar jeugd. Ook deelt ze hoe Gordan Nikolić haar prestatiegerichte manier van spelen veranderde: ‘in 20 minuten heeft hij een noot gekraakt bij mij.’
Voor deze speciale kerstaflevering nodigde Botte vier oude bekenden van de podcast uit om te praten over het afgelopen jaar. Laura, Bas, Theun en Roosje delen hun hoogte- en dieptepunten uit 2020 en halen herinneringen op aan de hand van hun favoriete kerstmuziek: van Puccini tot Paul McCartney.
Ze studeerde viool aan het conservatorium toen een fietsritje naar de bakker de koers van haar muzikale carrière veranderde. Fagottist Margreet Bongers vertelt over deze bijzondere ontmoeting bij het stoplicht, het sociale aspect van haar werk en over haar protest tegen de bouw van de Stopera, waar ze uiteindelijk zelf op de opening speelde.
Botte heeft een primeur! Lucas en Arthur Jussen verschenen nog niet eerder in een podcast. Ze vertellen over het afgelopen jaar waarin hun bomvolle agenda plots leeg was. Een welkome rustperiode, maar die duurde al snel te lang voor de broers. Verder komen de pianoconcerten van Beethoven aan bod, bespreken ze hun bijzondere band met het Nederlands Kamerorkest én delen ze hoe het is om vanaf jonge leeftijd op het podium te staan.
De wereldpremière van zijn opera Ritratto werd in maart afgelast en 7 maanden later mochten er slechts 250 mensen in de zaal aanwezig zijn. Componist Willem Jeths vertelt over de impact van de coronacrisis op zijn werk, de kracht van een live uitvoering en de voordelen van online lesgeven. Ook deelt hij waarom de dood een belangrijke rol speelt in veel van zijn werken.
Johannes Brahms vernietigde veel van wat hij componeerde en deed er maar liefst 20 jaar over om zijn eerste symfonie te voltooien. In deze voorlopig laatste Masterminds praten Kees Wisse en Botte Jellema over het perfectionistische karakter van de componist, zijn bijzondere vriendschap met Schumann, zijn innige band met diens vrouw Clara en het verzet tegen de progressieve muziek van zijn tijdgenoten.
Van plattelandskind tot directeur van het conservatorium: in deze aflevering bespreken Kees Wisse en Botte Jellema het leven van componist Carl Nielsen. Ze praten over de ontwikkelingen die hij doormaakte, de woede die hij in zijn muziek uitte en hoe hij uiteindelijk uitgroeide tot de grootste componist van Denemarken. Maar hoe Deens is zijn muziek eigenlijk?
Frédéric Chopin was een virtuoze componist en pianist. ‘Maar wat veel mensen niet weten is dat hij podiumangst had’, vertelt Kees Wisse. In deze aflevering praat hij met Botte Jellema over Chopins chique levensstijl, zijn matige gezondheid en zijn liefdesleven. En natuurlijk over zijn muzikale nalatenschap.
Hij maakte het conservatorium niet af en werd meerdere malen gepasseerd door de jury van de Prix de Rome. Toch wist Maurice Ravel naam te maken als componist. Kees Wisse en Botte Jellema praten over het muzikale landschap waarin hij opgroeide, zijn rebelse kant en de Boléro die - tot Ravels stomme verbazing - uitgroeide tot zijn populairste werk.
De podcast Masterminds, een speciale editie van Klankcast, zoekt met humor, passie en precisie naar de mens achter de componist. In de eerste aflevering duiken musicoloog Kees Wisse en podcastmaker Botte Jellema in het leven van Ludwig van Beethoven. Ze bespreken zijn jeugd, het norse karakter van de componist en wat zijn naderende doofheid betekend heeft voor zijn muziek.
In deze speciale aflevering vertellen vier musici over chef-dirigent Marc Albrecht. Laura ziet haar band met Marc als een gearrangeerd huwelijk en Remko vertelt hoe hij erg moest wennen aan zijn manier van repeteren. Dave bewondert de enorme kennis die Marc heeft van partituren en Leon deelt hoe het is om samen met je chef-dirigent oud en nieuw te vieren.
Hij werkte 14 jaar in een restaurant, had banen als schilder en beveiliger en was professor tuba aan de universiteit. Toch koos David uiteindelijk voor het vak van musicus. Hij vertelt over zijn jeugd in Canada, het spelen in een marching band en over de reeks beslissingen die hem, nu al bijna 20 jaar geleden, naar Nederland bracht.
Op haar elfde ging Maaike al naar het conservatorium en stond ze om 6 uur op om nog voor schooltijd 1,5 uur te kunnen studeren. Ze was vastberaden om violist te worden, maar een polsblessure leek een glansrijke carrière in de weg te staan. Tot ze de Alexander Techniek ontdekte. Ze vertelt over deze techniek, het vinden van de juiste balans en haar droom om een muziekschool te beginnen.
Zijn nieuwsgierigheid zorgde ervoor dat hij vaak begon aan muziekstukken waar zijn stem nog helemaal niet klaar voor was, vertelt bariton Thomas Oliemans. Hij zou vorige maand met het Nederlands Philharmonisch Orkest in de opera Mahagonny hebben gestaan, maar daar kwam tijdens een repetitie abrupt een einde aan door de coronacrisis. Hij vertelt over afgelaste producties, maar ook over audities, zijn groep 8 musical en het omgaan met succes én teleurstellingen.
Vanuit zijn studeerkamer deelt Remko dat hij wel duizend keer achter elkaar naar slechts een paar maten uit een symfonie of opera kan luisteren. Ook vertelt hij over het lesgeven aan zijn kinderen, zijn tweede baan als belastingadviseur en hoe hij het orkest, zijn collega’s, maar vooral ook het publiek mist: ‘Het publiek speelt een grotere rol dan ze zich vaak realiseren.’
Toen Wouter voorstelde om bastrombone als hoofdvak te nemen, trok zijn docent bleek weg. Des te meer reden om keihard te studeren. Hij vertelt hoe hij via veel omwegen uiteindelijk bastrombonist werd, over zijn studie aan de Wijnacademie en over het moment waarop hij dacht ‘dit moet anders.’: ‘Ik schrok wakker en zag dat de vangrail recht op me afkwam.’
In deze speciale aflevering van Klankcast belt Botte met vier musici die als gevolg van de coronacrisis thuiszitten. Nando Russo heeft veel contact met zijn familie in het zwaar getroffen Italië en Odile Torenbeek vertelt over de tranen die vloeiden toen concerten werden afgelast. In Antwerpen geeft muzikaal leider Gordan Nikolić les aan zijn kinderen en neemt de tijd om na te denken over de betekenis van muziek. Ook deelt hij een vreemde hobby. Chef-dirigent Marc Albrecht vertelt over zijn laa...more
Waar mannen met eenzelfde cv voor proefspelen uitgenodigd werden, kreeg Annette vroeger vaak een afwijzing: ‘omdat ik een vrouw was.’ Ze vertelt over genderongelijkheid in de klassieke muziekwereld, haar korte ‘flirt’ met de cello en het bijzondere samenspel in het Nederlands Kamerorkest.
Ze speelt viool in het Nederlands Kamerorkest, heeft haar eigen band én geeft les in de sportschool. Roosje vertelt hoe die dingen allemaal een ander stukje van haarzelf naar boven halen en waarom ze lang getwijfeld heeft of het vak van musicus wel bij haar past: ‘Ik dacht dat ik anders moest zijn.’
Met een rugzak vol slagwerkstokken verhuisde de Italiaanse Nando op 18-jarige leeftijd naar Amsterdam. Hij vertelt over zijn studie aan het conservatorium, het gevoel van thuiskomen en de haast onmogelijke keuze tussen twee droombanen. Hoe gevarieerd het slagwerk is, laat hij horen op de ‘speelplek’ van het orkest.
In deze speciale aflevering van Klankcast kijkt Botte mee bij de openbare repetitie van het jaarlijkse Feestconcert van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Wat gaat er allemaal vooraf aan zo’n concert? Violist Bas Treub vertelt over de programmering, repetities en de allerlaatste minuten voor een concert. Te gast is ook dirigent Ivan Meylemans, hij vertelt over Strauss en de Weense aanpak.
In de zomer brak Jan Bastiaan Neven door een fietsongeluk zijn linker ringvinger en rechterarm. Een nachtmerrie voor een cellist, hoe bleef hij optimistisch? In deze aflevering vertelt hij over zijn herstel, maar ook over de veranderende rol van de dirigent en de opkomst van de vrouwelijke dirigent.
‘Talent is één ding, maar dat is nog maar de helft.’ Fluitist Leon Berendse vertelt over kiezen voor de moeilijke weg, doorzettingsvermogen én een klein beetje geluk. Hoe een mindfulness cursus hem geholpen heeft bij een belangrijke solo en over de ijdelheid van musici.
Als klein meisje was ze al onder de indruk van Korngold, nu speelt ze zijn beroemde Vioolconcert op alle grote podia van de wereld. Maar waarom staat ze eigenlijk op het podium? Soloviolist Liza Ferschtman vertelt over haar ambitie, haar competitieve kant en hoe ze kracht haalt uit haar persoonlijke valkuilen.
Als achtjarig jochie speelde hij tijdens Koninginnedag op een veel te grote accordeon binnen anderhalf uur 150 gulden bij elkaar. Toch werd Theun uiteindelijk paukenist. Hij vertelt hoe hij in aanraking kwam met dit instrument, welk sleutelfiguur hier een belangrijke rol bij heeft gespeeld en hoe hij zonder ook maar een noot te kunnen lezen, aangenomen werd bij het Noord-Hollands Jeugdorkest.
Cellist Carin Nelson vertelt over haar jeugd op het Zweedse platteland, haar uit de hand gelopen tussenjaar in Amsterdam en haar liefde voor Schubert. En hoewel les krijgen van haar moeder geen succes was, vindt ze het lastig zich niet te bemoeien met de muziekles van haar zoon: ‘Ik moet af en toe echt op mijn lip bijten.’
Odile heeft bijzondere herinneringen aan het klarinetconcert van Mozart. In de week dat haar man soleerde met het orkest overleed haar vader. Ze vertelt over troost en de helende werking die muziek kan brengen in tijden van verdriet. In deze aflevering komen ook lichtere onderwerpen aan bod zoals Franse chansons en spelen met oordoppen.
Wat als je instrument tegenwerkt en je een periode niet meer kunt spelen? Hoe ga je daarmee om? Basklarinet Herman Draaisma vertelt over de stress en taboes die daarbij komen kijken.
Violist Bas Treub is te gast in de 2e aflevering van Klankcast. “Je beweegt een beetje veel” kreeg hij als student te horen, terwijl hij het idee had dat hij als een standbeeld speelde. Verder vertelt hij over de verschillende stijlen van samenspelen in een orkest. Wat doet hij als aanvoerder van de tweede violen? En hoe werk je zonder een dirigent?
Voor Laura is muziek maken als een openhartoperatie. Ze legt altijd haar ziel en zaligheid in haar spel, want met een gesloten hart kan ze niet spelen. Maar hoe werkt dat als je liefdesverdriet hebt? In de eerste aflevering van Klankcast gaat Botte Jellema in gesprek met altviolist Laura van der Stoep.