PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Makkelijke eters

Restaurantrecensenten Hiske Versprille en Joël Broekaert lusten bijna alles. In Makkelijke eters praten de twee vrienden over culinaire producten die doorgaans niet op professioneel niveau worden besproken. Waarom zijn schuimblokken het lekkerst in het zwembad? Kun je Viennetta ook zelf maken? Waarom krijg je van kiwi zo'n jeuk aan je tandvlees, zijn paprikachips de beste chips, en waarom drijven in flessen slasaus soms van die zwaartekrachttartende tuinkruiden?Daarnaast bespreken ze i...more

Afleveringen

  • #14 - Toetje

    Jun 23 2022

    Hiske hoeft deze zomer eindelijk geen tekstjes meer te tikken. Maar zodra ze vakantie had, werden allebei haar kinderen ziek. Dus maakte ze Chinese congee, in de snelkookpan natuurlijk. Ondertussen stond Joël met zijn band op het podium van Graspop, waar het eten nogal tegenviel. Gelukkig bespreken we gauw daarna het object dat iedereen lust: het toetje. We hebben het over onze favoriete desserts, van crème brûlée tot citroenijs. Als zelfs het zee-egel toetje de revue is gepasseerd, gaan we kort...more

  • #13 - Muesli

    Jun 16 2022

    Hiskes bruineboterverslaving is tot een hoogtepunt gekomen, nu ze ontdekt heeft dat het eigenlijk overal heel lekker bij is, van clafoutis tot doperwtjespasta. Ondertussen verdiepte Joël zich in Indonesië in de kunst van het satérijgen, onder andere reeg hij saté van een varaan. Terug in Nederland buigen we ons over het fenomeen ontbijtgranen. Wist je dat muesli ooit is begonnen als reform-amuse? Het rare ding van deze week heeft van alles te maken met de avondvierdaagse. We sluiten af met een m...more

  • #12 - Boterhamworst

    May 26 2022

    Terwijl Hiske deze week een film keek genoot Joël van corail – het voortplantingsorgaan van de coquille. Zodra ook alle andere eetbare geslachtsdelen aan bod zijn gekomen bespreken we een ander soort vleesgerecht: boterhamworst. Het rare ding van deze week zou volgens luisteraar Mitchell Victor niet mogen bestaan; zijn we het daarmee eens? We sluiten af met de mislukte kaasfondue van een verrassende luisteraar.Productie: Meer van [email protected] See acast.com/privacy for privacy and opt-ou...more

  • #11 - After Eight

    May 19 2022

    Hiske bereidde deze eetweek asperges – uiteraard in haar snelkookpan – terwijl Joël rondhing op de wrapparty van Masterchef Celebrity. Hij luidde het feest in met een authentiek flesje mescal. Maar de werking van het vloeibare goud voelt de dag van de opname toch anders dan de avond ervoor. Daarbij verafschuwt hij het object van deze week: After Eight. Maar is de combinatie pepermunt/chocola gekker dan het rare ding van Floor? Zodra we haar Limburgse eieren achter de kiezen hebben, geven we tips...more

  • #10 - Fritessaus

    May 12 2022

    Hiske bracht haar eetweek door op een kindercamping en zoals een echte hoogculinaire kampeerder betaamt roosterde ze daar marshmallows. Ook Joël experimenteerde deze week met kolen en legde authentieke Italiaanse venkelworstjes op de barbecue, die natuurlijk nog lekkerder waren geweest met wat frites en bovenal: fritessaus. Wat is fritessaus eigenlijk? En waarin verschilt de saus van mayonaise? We sluiten af met de natte ovenschotel van Veerle, die we voorzien van een knapperige korst.📰 Volkskr...more

  • #09 - Cola

    May 05 2022

    Na zijn laatste theatervoorstelling snelde Joël naar zijn vertrouwde keuken om marmelade van kumquatkliekjes en atjar van Japanse duizendknoopscheuten te maken. Hiske breekt een lans voor kleinschalig barbecueën; het gezellige grillen is veranderd in een hoogdravende mannensport. Joël krijgt als een warm gevoel bij het object van deze week maar Hiske zet haar calorieën liever ergens anders voor in. We onderwerpen onszelf aan een smaaktest en tot slot helpen we luisteraar Michiel met zijn mislukt...more

  • #08 - Boursin

    Apr 28 2022

    Hiske heeft unieke eierhacks die aan Joëls kritische blik worden onderworpen. Logisch, want hij zit als jurylid vol in de opnames van Masterchef Celebrity. Hiske at op de fiets en broedt verder op haar volgende eiervinding. We bespreken, proeven en analyseren het object van de week: Boursin (en aanverwanten) en introduceren een nieuwe en vooral rare rubriek. Onder poëtische begeleiding van Joël leren we luisteraar Juliëtte Jasmijn de kunst van het artisjok koken.👨🏻‍🍳 Recept Boursin omelet👨🏻...more

  • #07 - Pizza Napoletana

    Apr 21 2022

    Hiske smulde op haar verjaardagsfeestje van hotdogs en martini’s. Tijdens haar feestelijke eetweek was Joël snoeihard aan het werk. Gelukkig kwam hij zondag tot rust bij een goede Italiaan. Terwijl hij nog nageniet van de kalfsniertjes bespreken we alweer het volgende Mediterrane gerecht: Pizza Napoletana. Wat is de geschiedenis van deze alvader der pizza’s? Tot slot bellen we met Yvette van Boven over haar schuimcake. Met z'n drietjes helpen we het ingezakte gebak van luisteraar Marijn weer omh...more

  • #06 - Kokindjes

    Apr 14 2022

    Hiske sloeg deze eetweek knakworsten en drank in ter voorbereiding op haar verjaardagsfeestje. Joël zat te filosoferen over schimmels, want hebben die nou wel of niet invloed op de smaak van een wijn? Gelukkig kunnen we het vragen aan iemand die zich op een wijngaard in Oostenrijk bevindt – onze vriendin Mees. Met haar weloverwogen oordeel op zak gaan we door met het onderwerp van de week: kokindjes. Daar weet Hiske met passie over te vertellen. Als we zijn uitgepraat over zoute, zoete, trek- en...more

  • #05 - Instant noodles

    Apr 07 2022

    Joël heeft dikke voeten van al het zout dat hij deze week binnenkreeg en Hiske ontmoette kookidool Nigel Slater. Dankzij zijn nieuwe televisieprovider bewonderde Joël zijn favoriete chef vanaf zijn bank. We nemen de meer dan 300 of 4000 smaken van de instant noodles eens even goed onder de loep en leerden veel nieuws met de zogeheten Ramen Rater en allerhande exotherme experimenten. In een stomende studio bespreken we ten slotte de mislukte zoete aardappelfrieten van onze vriend Teun en bieden s...more

  • #04 - Zure matten

    Mar 31 2022

    De belangrijkste les die Joëls eetweek ons leert is dat je een knapperig kippenvelletje maakt met een laagje boter tussen kip en vel. Hiske drukt haar kippetjes liever plat voor ze in de oven gaan, maar dat is niet het enige punt van discussie deze week. Gelukkig biedt Mees, onze vriendin in Kopenhagen, een compromis. In een studio gevuld met kunstmatige aroma’s doet Joël uit de doeken hoe je zure matten à la sterrenrestaurant Lastage moet maken. Luisteraar Willemijn worstelt met haar eiwittoetj...more

  • #03 - De banaan

    Mar 24 2022

    Joël trapte deze week dan eindelijk zijn theatercollegereeks af over de basics van proeven. Daar kan de Jamin nog wat van opsteken volgens Hiske. De duizenden paasei-smaken die ze daar in de schappen tegenkwam (watermeloen, limoncello, zure matten) staan voor alles wat ze haat. Ook van bananenbrood ziet ze het nut niet echt in en dat is maar goed ook, want binnenkort is de gele vrucht misschien niet meer. Een verwoestende schimmel luidt het armageddon der bananen in. Joël weet waarom banane...more

  • #02 - Paprikachips

    Mar 17 2022

    Corona had toegeslagen in huize Broekaert dus Joëls eetweek was te overzien. Gelukkig laat zijn hert hem nooit in de steek en vloog zijn vrouw iets lekkers in uit Napels. Termen als bouillonlogistiek en vriesbeleid komen voorbij en Hiske werd bestookt met allerhande vleesvervangers tijdens de Nationale Week Zonder Vlees. We raken niet uitgepraat over onze liefde voor chips; de een likt en de ander raakt in trance. We analyseren tot in detail de kraak en smaak om uiteindelijk te komen tot de lekk...more

  • #01 - Viennetta

    Mar 10 2022

    Hiske ging de afgelopen eetweek tweemaal uit eten en dat was heerlijk, maar hoe moet ze zich ook alweer verhouden tot andere gasten binnen haar gezichtsveld en gehoorsafstand? Gekwalificeerd persoon Joël vilde, ontweidde en sneed een hert en stopte zijn vriezer vol. We bespreken wat steengrillen en jaren ‘80 erotiek met Viennetta te maken heeft en ontleden de oorsprong, smaak en klank van deze tijdloze ijstaart tot in detail. Onze vriendin Mees in Kopenhagen maakt de wijnkaarten van Noma op orde...more