PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Over Eten

Een podcast voor nieuwsgierige eters en drinkers. Elke aflevering ga ik op zoek naar culinaire kennis, leuke verhalen en gastronomische avonturen in de hoop meer te weten... over eten.

Afleveringen

  • Sarah "Biggie" Lemke, De Superette - Over Eten #56

    Jun 23 2022

    Meer nog dan het gezicht van De Superette, de bakkerij van Kobe Desramault in Gent, is Sarah Lemke het kloppende hart. Zij houdt het vuur aan in de oven, kneedt, bakt, verkoopt, managet de boel en ze zorgt er elke dag opnieuw voor dat er heerlijk vers zuurdesembrood wordt gemaakt.  Recent kondigde ze aan dat De Superette binnenkort de deuren sluit; weer een hoofdstuk die afgesloten wordt. Tijd om even met Sarah zelf terug te kijken op dit hoofdstuk en misschien al even uitvissen wat haar ac...more

  • Jaan Dekempeneer, Cafepraat; Dé HORECA podcast - Over Eten #55

    Jun 09 2022

    Wie luisterde naar de Over Eten Nerdland special, die hoorde Jaan reeds aan het werk en in gesprek met me. Jaan Dekempeneer is mede-eigenaar van G-huis in Melle, DJ, organisator, part time stand up comedian, presentator, marketeer en ook nog podcaster. De podcast ontstond tijdens de lockdown van 2020 omdat alles plots wegviel en Jaan geen echt contact meer had. Zijn zaak dicht, zijn publiek weg, tijd om handen en vooral: heel veel zin om iets te gaan doen. Zo werd Cafepraat al heel snel de toona...more

  • Nerdland Special: Wat is het beste bier in stoofvlees? - Over Eten Extra

    Jun 06 2022

    Ik werd uitgenodigd door Jaan Dekempeneer, host van de Cafepraat podcast, om op het Nerdland festival in Wachtebeke te komen praten over het onderwerp "wat is het beste bier in stoofvlees". Onnodig om te zeggen dat er heel wat reactie kwam op voorhand en vooral: hoe fel de reacties waren: Iedereen leek er precies heilig van overtuigd te zijn dat hij of zij gelijk had.  Jaan leidde het gesprek in de Nerdland Brewery, ging in interactie met het publiek en we leren welke bieren en waarom nu ju...more

  • Hendrik Dierendonck - Over Eten #54

    May 26 2022

    Hendrik Dierendonck is een van 's lands best gekende beenhouwers. Hij slaagde er in een goeie 20 jaar tijd de familienaam tot een merk uit te bouwen en toch trouw te blijven aan zijn roots. Dat komt bijvoorbeeld goed tot uiting bij zijn Oedslach, de selectie gerijpt vlees van Dierendonck, die eigenlijk ontstaan is tijdens de rustige wintermaanden in de slagerij van papa Raymond. De liefde, de pure passie voor terroir en ambacht, dat vertaalt zich in alles wat Hendrik Dierendonck doet: het West-V...more

  • Daniel De Rycker, Bijenhouder en Stadsimker - Over Eten #53

    May 12 2022

    Daniel De Rycker was op zoek naar een nieuwe hobby om tijdens zn pensioen uit te oefenen. Dat deze zou leiden tot erkenningen zoals Krak van het Jaar in zijn gemeente Gistel, erkenning als 100% streekproduct, bekroning tot Stadsimker van Gistel, samenwerking met topchef Willen Hiele en artikels in Beekeepers Quarterly; dat had hij niet zien aankomen. Bijen zijn verantwoordelijk voor de bevruchting van tal van plantensoorten en dus een super cruciale diersoort voor ons. Niet alleen dat, maar ze g...more

  • La Plaza Cocina, The World's first Mexican Cuisine Museum - Over Eten #52 (English Spoken)

    Apr 28 2022

    Mexican cuisine is hot and trendy and an amalgam of influences from all over the globe at different crossroads of history. At the same time, Mexican cuisine has been declared intangible cultural heritage of humanity by UNESCO. It's been "discovered" (for lack of a better word) by top chefs from all over the world and even in Mexico, fine dining has started to elevate and change the perceptions of the country's many different cuisine. It's surprising then that it took this long for a Museum that ...more

  • Pacha Greens Microgroenten - Over Eten #51

    Apr 14 2022

    Tom De Windt is op een missie om met een minimum aan plant een maximum aan smaak op het bord te toveren. In zijn Gentse stadsboerderij kweekt hij microgreens; plantjes die net uitgekomen zijn en alles geconcentreerd in zich hebben: vitamines, mineralen en smaak. Het verhaal van Tom begint echter niet met kleine groentjes, maar wel met Tarwegras. Hoe hij evolueerde van tarwegrasboer naar ondernemer met microgroenten, en vooral, wat microgroenten nu juist zijn; dat vertelt Tom in deze aflevering. ...more

  • Willem Hiele - Over Eten #50 🎉

    Mar 31 2022

    Willem Hiele; dichter, kunstenaar, surfer. Maar ook top chef, bekroond met allerlei akkolades, van Gault & Millau tot OAD Top European Restaurants, 77e in de top 100 van World's 50 Best Restaurants en ook een chef die vorig jaar bekroond werd met zijn allereerste michelinster. Een autodidact die zich ontwikkelde tot een stevige vertegenwoordiger van de terroirkeuken, met een passie voor lokale leveranciers en producten. Wat begon in een klein visserhuisje in Koksijde wordt binnenkort ingeruild v...more

  • Tomasu sojasaus - Over Eten #49

    Mar 17 2022

    Sojasaus bestaat al 2000 jaar en wordt voornamelijk met Japan en andere Oosterse landen geassocieerd. Groot was dus mijn verbazing om te horen dat in Rotterdam misschien wel de enige Europese sojasausbrouwerij bestaat. Tomas Uljee en Bert Mulder; twee van de vier founders van BoerBakkerBert kwamen langs om het verhaal van Tomasu te vertellen; van boon tot saus en hoe toevalligheden elkaar lijken op te volgen. Desalniettemin gebeurt dit alles niet zomaar; het is het gevolg van 100% passie volgen,...more

  • Holy Shroom Paddenstoelenkwekerij - Over Eten #48

    Mar 03 2022

    De Sint Amanduskerk in de Antwerpse Seefhoek staat op heilige grond. Onder die grond, in de kelders, bruist het van het leven. Verschillende verenigingen vonden er een thuis, en een daarvan is Holy Shroom. Een stadsboerderij gespecialiseerd in allerlei paddestoelen zoals shitakes, oesterzwammen en lion's mane. Edon Bejta vertelt me hoe hij door het bovengrondse moestuinieren naar het leven onder de grond begon te kijken en met paddestoelen in aanraking kwam en wat er nu allemaal bij het kweken v...more

  • Omegabaars - Over Eten #47

    Feb 17 2022

    Stijn Van Hoestenberghe is een viskweker met een missie: 's werelds meest duurzame vis kweken. Al van jongsaf was hij gefascineerd door de onderwaterwereld. Hij begon te duiken en zag met eigen ogen hoe prachtig die wereld onder water kan zijn, ging biologie studeren aan de unief en kwam na die studies in Spanje, Zuid-Afrika en de Seychellen terecht bij allerlei kwekerijen.  Dat dit nog niet is hoe het moet, is meteen duidelijk voor Stijn en hij gaat aan de KUL op zoek naar de juiste vis om...more

  • Elixir d'Anvers - Over Eten #46

    Feb 03 2022

    Toen ik als kleine snotter bij mijn grootouders was met de ganse familie, stond er vaak een achthoekige fles met een gele vloeistof op tafel. Later zag ik die fles ook nog in Thuis voorbijkomen maar vergat ik het een beetje. Tot Tim Devriendt, bartender in de Gentse cocktailbar The Cobbler me vertelde hoe fantastisch Elixir d'Anvers eigenlijk was en dat ik er echt mee aan de slag moest. Het werd een herontdekkingstocht voor me op vlak van smaak, maar om nu eindelijk het verhaal van Elixir d'Anve...more

  • Jonas Kellens, Sake Sommelier en Gastheer van het jaar 2021 - Over Eten #45

    Jan 20 2022

    Jonas Kellens, door Gault & Millau uitgeroepen tot "Gastheer van het Jaar 2022", is medezaakvoerder van Dim Dining, eerder door diezelfde Gault & Millau bekroond met de titel van "Aziaat van het Jaar". Jonas begon zijn carriere in keukens de keukens van Dani Horseele en Viki Geunes, maar tijdens een trip in Australie ontdekte hij Sake aan de toog van een noodle bar waar hij een vaste gast was. Dat zorgde ervoor dat Jonas zijn leven een wending kreeg: Hij werd de hoogst onderscheiden Sake...more

  • Michael Sels, Lekker Lang Leven - Over Eten #44

    Jan 06 2022

    Michael Sels werkt als hoofddietist voor het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Daarnaast is hij ook nog eens auteur en tv chef met een missie om ons lekker lang te doen leven. Aan het begin van een nieuw jaar nemen heel veel mensen de beslissing om "op dieet te gaan", maar hoe zit dat nu juist? Er zijn heel veel varieteiten zoals keto, intermittent fasting, atkins, veganisme en noem maar op, in een industrie die jaarlijks 95 miljard dollar omzet draait. Als je weet dat 95% van de dieten faalt, ...more

  • Regula Ysewijn - Over Eten #43

    Dec 23 2021

    Regula Ysewijn is moeilijk uit de culinaire wereld weg te denken tegenwoordig. Auteur, culinair historicus, verzamelaar van oude kookboeken en speculoosmallen, foodfotograaf, verdediger van de Britse Keuken, podcaster, presentatrice van Bake Off Vlaanderen, vintage icoon en graag gezien jurylid op allerlei kookwedstrijden. Het is onmogelijk om Regula in 1 woord te vatten maar de rode draad is niet moeilijk te vinden: Ze heeft een ongelofelijke passie voor lekker eten, voor geschiedenis en voor h...more

  • Wim Ballieu, Balls & Glory - Over Eten #42

    Dec 09 2021

    Wim Ballieu is vooral gekend van zijn restaurantketen Balls & Glory. Maar voor hij met zijn ballen heel Belgie veroverde, had hij al een behoorlijk traject achter de rug. In deze podcast kijken we terug op Wims culinaire fundament; de boerderij van zn grootouders, de slagerij van zn ouders en het restaurant van zijn tante in De Panne. Hij volgde les tot slager in Ter Groene Poorte en hij leerde van elke vakantiejob die hij deed. Culture Club in Gent was de vonk die zijn liefde voor horeca en...more

  • Olivier Willems, Gault & Millau Chocolatier 2021 - Over Eten #41

    Nov 25 2021

    Sinterklaas is zo'n typische chocolade periode, dus leek het me vanzelfsprekend om te praten met Olivier Willems, verkozen door Gault & Millau tot Chocolatier van het Jaar 2021. Als kleine ukkepuk wou Olivier eigenlijk bakker worden, maar tijdens zijn opleiding in Brugge krijgt hij een boon voor chocolade. Hij legt zich er meer en meer op toe, maar omdat leer- en werkplekken schaars waren 20 jaar geleden, begon hij dan maar snel zelf met zijn eigen zaak. Ik leerde van Olivier verschillende s...more

  • 'T Reigershof; Vlaanderens eerste bio geitenboerderij - Over Eten #40

    Nov 11 2021

    Renaat Devreese is een man met een passie als geen ander voor geitjes. Maar ook voor anders en beter boeren. Al meer dan 30 jaar bouwt hij aan de weg om zijn geiten gezond te laten groeien, zonder gebruik van antibiotica (wat hem ondertussen al een paar jaar lukt). Hij experimenteert, hij probeert en stap per stap gaat hij voor een biodynamisch bedrijf.  Begonnen in 1987, schakelden ze 10 jaar later over op biologische landbouw, werden de eerste geitenboerderij die het biocertificaat kreeg ...more

  • Katinka Lansink Dodero, Ceviche Ceviche - Over Eten #39

    Oct 28 2021

    Katinka Lansink Dodero heeft als missie de Peruaanse keuken te vertegenwoordigen en de Goede Boodschap ervan te brengen naar eenieder die wil proeven en luisteren. Haar instagram project @cevicheceviche zorgde ervoor dat ze een boek kon schrijven over de Peruaanse keuken, Mi Casa Peru genaamd, maar ook voor consultancy draait ze haar hand niet om. Wat vooral opviel in dit gesprek is haar enthousiasme voor alles wat met de Peruaanse keuken te maken heeft; of dat nu gaat om chile pepers, pisc...more

  • Barbara Serulus - Over Eten #38

    Oct 14 2021

    Het is onmogelijk om Barbara Serulus in 1 categorie te omschrijven. Deze culinaire duizendpoot heeft een palmares om U tegen te zeggen. Ze is voornamelijk culinair journalist voor De Standaard Magazine en Knack Weekend, maar ook kookboekauteur. En magazine uitgever/redacteur. En podcaster. En festival organisator. En award winnende blogger. En master in food policy. En ook nog eens kok en slager. Praten met Barbara is ook gewoon een plezier want de liefde die ze heeft voor alles wat met eten t...more

  • Saskia Neirinckx, The Wicked - Over Eten #37

    Sep 30 2021

    De Vlaamse horeca en gastronomie komen langzaamaan weer op kruissnelheid en ook tal van evenementen worden weer opgepikt. Zo wordt volgende week op 5 oktober in Antwerpen The World's 50 Best Restaurant awards uitgereikt. Het leek me dan ook hoog tijd om na anderhalf jaar corona met twee verplichte horecasluitingen, de laatste enorm lang, even een stand van zaken op te maken. Saskia werkt als PR consultant voor tal van food en horeca concepten over het ganse land, kent bijna iedereen in the busin...more

  • Ran Van Ongevalle - Over Eten #36

    Sep 16 2021

    Ran Van Ongevalle is een bartender met een naam die over onze landsgrenzen heen klinkt als een bel. In de wereld van cocktails en lekkere drankjes dan toch. Ran groeide als bartender onder het toeziend oog van Papa Jan en zus Hannah in The Pharmacy (Knokke-Heist) maar groeide snel uit tot een echt prijspaard. Hij won de internationale Bacardi Legacy wedstrijd die deuren opende doorheen de wereld en waar hij een nog beter barman van werd. Na een wereldreis bomvol levenslessen kwam hij terug om ...more

  • Stijn Deschacht - Over eten #35

    Sep 02 2021

    Deze aflevering van Over Eten is een heel bijzondere: voor zijn verjaardag is host Stijn Deschacht voor één keer zelf te gast bij zijn eigen podcast. Hij krijgt vragen voorgeschoteld door culinair journalist Barbara Serulus die alles wil te weten komen over zijn fascinatie met de Mexicaanse keuken, zijn drijfveer om de podcast te maken en zijn liefde voor tequila. Het wordt een openhartig gesprek over vallen en weer opstaan, punkrock en de DIY-mentaliteit en (niet meer zo) geheime toekomstplanne...more

  • Ana Paula Bartolluci, Winemaker Chandon Argentina - Over eten #34

    Aug 19 2021

    Ana Paula Bartolucci is een jonge wijnmaker bij het prestigieuze Chandon Argentinie en dan ook nog eens de eerste vrouw in die rol! Chandon, als dochterbedrijf van het gekende Moet-Chandon champagnehuis, maakt als sinds 1959 het mooie weer met haar schuimwijnen in Mendoza, de wijnstreek van Argentinie. Dat Argentinie als land gekend is voor zijn tango en zijn wijnen, hoef ik de meeste mensen niet te vertellen. Dat er in Argentinie ook een enorme toestroom geweest is van Italiaanse migranten, dat...more

  • Etienne Vanbillemont, Noordzeevisser - Over eten #33 (West-Vlaams gesproken)

    Aug 05 2021

    Etienne Vanbillemont heeft 49 jaar gevist. In al die jaren zag hij heel veel water, heel veel garnalen en nog veel meer vis. We hadden het over de manier van vissen, de verschillen tussen toen en nu en de vele soorten vis en andere dingen die -al dan niet sissend- in zijn netten zijn beland. Wat zijn planken, wat is een boomkor en wat doet een visser als hij de haven uitvaart op weg naar de visgronden?  Etienne is een onvervalste Oostendenaar, en dat hoor je! Deze aflevering bevat heel wat ...more

  • Tor Royal, Fruits De Terre - Over Eten #32

    Jul 22 2021

    Insecten worden in tal van landen geconsumeerd als deel van het dagelijks dieet. Duizenden soorten insecten zijn makkelijk te kweken, een uitstekende bron van eiwit en vooral ecologisch zeer sterk te verantwoorden. Lies Hackelbracht is al haar ganse leven zot van beestjes. Als kind kweekte ze slakken, maar professioneel werkte ze als marketeer. Tot ze op een bepaald moment dacht dat 80% van de wereld al insecten eet, dus waarom kan het hier niet. Dat werd de start van haar bedrijfje, Tor Royal, ...more

  • The Messy Chef Jelle Beeckman - Over eten #31

    Jul 08 2021

    Jelle Beeckman is beter gekend op sociale media als The Messy Chef. Zijn vlotte, losse stijl gecombineerd met zijn smakelijke gerechtjes zorgden er in een mum van tijd voor dat hij een trouwe schare volgelingen opbouwde op Instagram. Wat begon als een grap is nu echter een naam die hij niet meer lijkt te kunnen afschudden en zelfs omarmt.  Jelle is vader van twee keer twee ondertussen: twee kindjes en twee kookboeken; is regelmatig te gast op radio 2 en Njam en verschillende merken werken g...more

  • De Bitterballenkoningin - Over eten #30

    Jun 24 2021

    Ilona De Wit werd door medebloggers gekroond als Bitterballenkoningin, en terecht denk ik dan. Ze zorgde ervoor dat bitterballen als UNESCO immaterieel erfgoed werden opgenomen, dat er een heuse Nationale Bitterballendag bestaat en ze schreef een boek over bitterballen. Alsof dat nog niet interessant genoeg is aan Ilona, heeft ze ook nog eens een foodblog Worstenbrood en Wijn, werkt ze als vrijwilliger in een Nederlandse wijngaard, houdt ze van schoffelen in de moestuin én kwettert ze lustig ove...more

  • Mostaard Wostyn - Over eten #29

    Jun 10 2021

    Piet Wostyn staat aan het hoofd van Mostaard Wostyn in Torhout, een familie bedrijf die al meer dan 150 jaar lang mosterd maakt op de traditionele manier. Mosterd is dan wel een van onze gekendste smaakmakers, maar hoe wordt dit nu gemaakt? Piet neemt me in dit gesprek mee langs de verschillende mosterd-tradities die ons land rijk is, geeft tips hoe je mosterd kan gebruiken, de zin en onzin van stenen kruiken en zelfs hoe je zelf mosterd met een smaakje kan maken. Een boeiende kijk op dit pittig...more

  • Filliers, van korrel tot borrel - Over eten #28

    May 27 2021

    De slogan "Van korrel tot borrel" is de perfecte omschrijving wat er precies gebeurt bij Stokerij Filliers. Vincent Schietse neemt me mee doorheen het volledige proces van graankorrel tot jenever, whisky of gin. Hoe krijg je die alcohol nu uit die kleine graantjes, wat is het verschil tussen jenever en gin, wat heeft whisky daarmee te maken en hoe doet Filliers dit allemaal? Een boeiend gesprek langsheen de geschiedenis van distillatie, regionale verschillen en allerlei smaakbommetjes.  Mee...more

  • Yvo Kouwenhoven, Tuinderij Bietenrood - Over eten #27

    May 13 2021

    Yvo Kouwenhoven leerde ik kennen toen ik aan het begin van mijn carriere als geluidstechnicus zoveel mogelijk wilde touren. Ik ken hem als een super sympathieke, geengageerde, ambitieuze en all-round fantastisch persoon. Hij speelde toen als bassist in een Nederlandse punkband waarmee ik op tour mocht. Na vele tournees en duizenden kilometers achter de kiezen verliet hij Antillectual om zich te concentreren op familie en andere ambities. De wereld waarin je wil leven moet je zelf maken en daarom...more

  • De Kruiderie, kruidenkwekerij en arbeidszorgproject - Over eten #26

    Apr 29 2021

    De kruiderie is een kruidenkwekerij op het provinciaal domein Bulskampveld in Beernem. Allerlei keuken- en medicinale kruiden worden er gekweekt en verwerkt door het team van Wim Vercoutter. Deze medewerkers vormen deel van een arbeidszorgproject waarbij getracht wordt om ze terug in de maatschappij en het reguliere arbeidscircuit te integreren door hen te sterken en arbeidskwaliteiten bij te brengen in een beschermde omgeving. Wim vertelt honderduit over allerlei kruiden, leren van herboristen ...more

  • Wijndomein Entre Deux Monts - Over eten #25 (English spoken)

    Apr 15 2021

    Als het op Belgische drank aankomt, dan is bier top of mind bij iedereen over de ganse wereld. Wat bijna niemand weet is dat er ook wijn gemaakt wordt in Belgie, meer en meer! In deze aflevering zit ik samen met Andrea Carozzo, marketing manager van wijndomein Entre Deux Monts. Het werd een boeiend gesprek over terroir, druiven, wijnmaken, de greatest infinity bottle op aarde en heel veel meer. Deze podcast is in het Engels en bevat een aantal technische termen die in het Nederlands of het Fran...more

  • Rob Van Der Loo; Epica - Over eten #24

    Apr 01 2021

    Rob Van Der Loo is voornamelijk gekend als bassist van de Nederlandse metalband Epica. Ik heb het geluk gehad om in mijn veelzijdige carriere samen te werken en te touren met Epica en leerde Rob zo kennen als een onvervalste foodie. In deze aflevering haalt Rob anekdotes op over life on the road, maar vertelt hij ook over het kookboek waar hij aan bijgedragen heeft. Iedereen die ooit in bands gespeeld heeft gaat zich wel herkennen in dit gesprek, maar ook diegenen die benieuwd zijn hoe het leven...more

  • Dieter Moeyaert; Cocktailbar Groot Vlaenderen - Over eten #23

    Mar 18 2021

    Dieter Moeyaert is mede eigenaar van cocktailbar Groot Vlaenderen in Brugge. Samen met zijn vriendin Shanna en zijn team zorgt hij in een gezellig kader voor lekkere drankjes. Van part-time journalist en part-time beachbar medewerker naar bartender was even omschakelen, maar Dieter legt uit hoe hij dat gedaan kreeg. Verder vertelt hij hoe hij met deze lockdown omgaat en op het punt gekomen is waar hij de beste versie van journalist is die hij ooit geweest is. Je krijgt inspiratie over ander...more

  • Ja Chef: Lode De Roover, Fleur De Lin; Bocuse D'Or - Over eten #22

    Mar 04 2021

    Lode De Roover is goud waard en dat mag je eigenlijk letterlijk nemen. Bij zijn eerste deelname aan de prosper montagne wedstrijd won hij de titel eerste kok van Belgie, een paar jaar later mocht hij zich Meesterkok noemen in de orde der 33  meesterkoks van Belgie en daarnaast won hij ook nog eens de Belgische selectie voor de prestigieuze Bocuse D'Or wedstrijd, waarmee hij mocht stijden tegen de absolute wereldtop in deze kookwedstrijd voor professionals in 2018. Geen kleine prestatie als ...more

  • Cachaça: Brazilie in je glas, Stijn Hiers - Over eten #21

    Feb 18 2021

    Stijn Hiers kwam op zijn reizen naar Brazilie in contact met ambachtelijk gemaakte Cachaça. Als spirits liefhebber kon hij de kans niet laten liggen om deze artisanale distilleerderijen te bezoeken. Hoe meer hij er bezocht, hoe meer zijn passie voor dit product groeide. Hoe zeggen ze dat, de liefde van de man gaat door de maag? Stijn vertelt honderuit over de geschiedenis van Cachaça, hoe het de Braziliaanse revolutie heeft veroorzaakt en veel veel meer. Heel veel anekdotes, heel veel wijsheid e...more

  • Ja Chef: Filip De Pauw, Jerom - Over Eten #20

    Feb 04 2021

    Filip De Pauw groeide op in Kleit, een klein dorpje op de grens van Oost en West-Vlaanderen. Als jongste telg van een boomkweker, heeft hij zeker zijn groene vingers meegekregen, naar toch wist hij al van jongs af aan wat hij wilde: kok worden. Hij trok naar school, kwam terecht bij restaurants zoals Hertog Jan en 't Zilte, werd een tijdlang marktkramer en startte toen met zijn restaurant Jerom. Door klanten en recensenten wordt hij de hemel in geprezen, maar de grote gidsen zijn nog niet gevolg...more

  • Ja Chef: Martijn Defauw, Rebelle - Over Eten #19

    Jan 21 2021

    Martijn Defauw begon Rebelle om zijn eigen koers te kunnen varen. Dat hij snel herkend werd door recensenten aller aard had hij nooit durven dromen. Ondertussen heeft hij een bloeiende zaak, is hij een graag geziene gast op culinaire events, schreef hij een kookboek, heeft hij zijn familie dichtbij en was hij een van de chefs in het programma Ja Chef. We praatten over zijn wrok met school, zijn ervaringen in het verre oosten en zijn toekomstdromen, met een rebelse toets.  Meer info over Mar...more

  • Ja Chef: Thijs Vervloet, Colette - Over Eten #18

    Jan 07 2021

    Thijs Vervloet is de jonge chef en drijvende kracht achter Restaurant Colette - De Vijvers in Averbode. Een jongen uit de Kempen die de liefde voor koken meekreeg met de paplepel. Het zit hem in zijn bloed: zijn oma en overgrootmoeder waren professionele koks, dus geen wonder dat Thijs de microbe snel te pakken kreeg. Na een opleiding aan de hotelschool Koksijde trok hij de wereld in, werkte hij bij Johan Segers, Viki Geunes en Joel Robuchon.  10 maand na de opening van zijn restaurant Cole...more

  • De Foodarcheoloog - Over eten #17

    Sep 20 2019

    Jeroen gaat, Indiana Jones-gewijs, op onderzoek naar ons verleden. Hij heft dekseltjes op van allerlei oude kookpotjes en kijkt wat de pot geschaft heeft voor onze voorouders. Met die kennis gaat hij dan aan de slag om dat te vertalen naar gerechten die ons, letterlijk, laten proeven van het verleden. Een boeiend gesprek over onze eetcultuur honderden jaren geleden. Meer informatie over de foodarcheoloog vind je hier: ▸ http://www.defoodarcheoloog.be ▸ http://www.facebook.com/defoodarcheoloog Ho...more

  • Amylia De Schepper of Cookameal.be - Over eten #16

    Aug 23 2019

    Amylia De Schepper is de vrouw achter cookameal.be; toevallig ook een van mijn favoriete Belgische kookblogs. In deze podcast spreken we hoe haar liefde voor gasten entertainen tot een foodblog leidde, waar ze inspiratie vandaan haalt, hoeveel borden ze in haar 3 kasten staan heeft en hoe ze snel eten op de grond gooit om goeie foto's te kunnen nemen. Boordevol advies voor aspirerende bloggers en een leuke blik achter de schermen voor iedereen die van haar blog geniet.  Meer informatie over...more

  • We Exist. By Syrians, For Everyone - Over eten #15 (English Spoken)

    Aug 09 2019

    Een naam als We Exist, dat trekt de aandacht. Obada trok niet enkel mijn aandacht met de naam van deze organisatie, maar ook met de tagline "By Syrians, For Everybody" en de vele gerechten van de Syrische keuken die deze organisatie op tafel zet. 1 maal per maand in een restaurant in Brussel, maar ook op feesten, bij mensen thuis of op allerlei evenementen. Een gesprek wat bij momenten emotioneel was als het over de vlucht uit syrie ging, maar waarin ook ruimte was voor de passie van Obada voor ...more

  • Belgische Saffraan - Over eten #14

    Jul 26 2019

    Saffraan, een specerij uit het verre oosten, naar ons gebracht via de zijderoute. Althans, de moderne versie dan toch. Of ja, dat dacht ik, want in het Kempische Morkhoven kweken Marc Leloup en Linda Van Den Bulck deze duurste specerij ter wereld. Heel veel gerechten zijn ondenkbaar zonder, zoals paella, risotto alla milanese, tajine, noem maar op... en blijkbaar hebben de Kempen de ideale grond voor deze bloemen. Het fijne ervan hoor je in deze podcast, waar Linda haar weelde aan kennis deelt. ...more

  • Foodscientist Maxime Willems - Over eten #13

    Jul 12 2019

    Maxime Willems, doctor in de biologie, wetenschapper en gepassioneerd kok,  is de oprichter van Proef, een foodlabo in Schellebelle waar allerlei dingen gebeuren met eten. Nieuwe producten ontwikkelen, bestaande producten verbeteren met technologie of bestaande technieken beter bestuderen, gerechten in sterrenrestaurants op punt zetten, incubator, business club... het gebeurt allemaal in zijn foodlabo.  Een unieke blik op alles wat achter de schermen gebeurt voor dingen in het winkelre...more

  • Barbecue; low and slow met Arthur Messiaen van Røk - Over eten #12

    Jun 28 2019

    Het is zomer en een van de favoriete dingen van de Belg is de barbecue uithalen, kooltjes erin en grillen maar. Met de familie of met vrienden... en toch is er een verschil tussen echte Barbecue en het grillen wat wij doen. Arthur van het Gentse Barbecuerestaurant Røk(Rok, uitgesproken) legt uit hoe hij zo gefascineerd werd door koken met vuur en rook, waar dat overal bestaat en hoe die zijn stijl beïnvloeden. Fire away! Meer informatie over Arthur en RØK vind je hier: ▸ http://www.rok-hal-16-r...more

  • Jef Pirens, bier brouwen en biercultuur - Over eten #11

    Jun 14 2019

    Bier. Onmisbaar in Belgie en wereldberoemd buiten onze landsgrenzen. Soms heel simpel, soms supercomplex. Een van de mensen die dit werelderfgoed verdedigt door zelf bier te brouwen, over bier te spreken, mensen uit te nodigen tot bier proeven is Jef Pirens die in D.O.M Brewery en The Mash, zijn brouwerij en eetcafe, elke dag opnieuw mensen warm maakt voor onze Belgische bieren. Een leuk, lang gesprek over craft beer, industriele brouwerijen en Jef zijn grootste passie: Belgisch bier. Santé! Mee...more

  • Wildplukken met Lieve Galle - Over eten #10

    May 31 2019

    Lieve Galle omschrijft zichzelf graag als een kruidenvrouwtje, maar dat ze een oud gebocheld heksje zou zijn is een stereotype die we snel uit de weg kunnen ruimen. Gepassioneerd door wilde kruiden en planten, geeft ze graag haar kennis door aan anderen, of dat nu aan mannen in maatpak in Brusselse straten is of tijdens lange natuurwandelingen, Lieve nam me in dit gesprek even mee langs vele kruiden en planten die we makkelijk zouden kunnen gebruiken om meer smaak te geven aan ons leven. En daar...more

  • Port wijn met Filipe Pinto Da Silva - Over eten #9 (English Spoken)

    May 16 2019

    Als je aan porto denkt, dan wordt er vaak aan het drankje van de bomma gedacht. In cocktailbars en wijnbars overal ter wereld is Porto terug aan een opmars bezig. Filipe Pinto Da Silva werkt voor Symington Family Estates, een Portugees familiebedrijf die verschillende porto merken en wijnen produceert. Hij vertelde me vlak voor een porto dinner in The Bistronomy wat porto juist is, hoe het gemaakt wordt en vooral, hoe het gedronken moet worden. Een zeer leerrijke aflevering en ook de langste tot...more

  • Bakkerij DeCock - Over eten #8

    Apr 12 2019

    Een warme bakker is moeilijk te vinden in vlaanderen. Stap per stap worden ze vervangen door winkels van industriele bakkerijen. Bakkerij De Cock gaat terug naar de bron en kweekt zijn eigen graan om brood te maken op natuurlijke wijze met zuurdesems. Een gesprek over graan kweken en daarvan zelf brood bakken. Zonder enige twijfel, een broodnodig gesprek! Ik kwam heel wat te weten... over eten! Meer informatie over Bakkerij De Cock vind je hier: ▸ http://www.bakkerijdecock.be ▸ http://www.faceb...more

  • De Jerseyhoeve, over koetjes, kalfjes en melk - Over eten #7

    Mar 30 2019

    in De Haan ligt de Jerseyhoeve. Voor eigenaars Bruno en Steffie is dit een beetje het land van melk en honing en dat mag gerust letterlijk genomen worden. Op deze boerderij leven zo'n 140 runderen samen met het gezin en die leveren heel wat melk. We hebben ons met een glas melk neergezet en hebben dieper op ingegaan, want melk komt van een koe... maar hoe krijg je die melk uit de koe en wat zijn de uitdagingen voor een moderne melkboer nu juist? ik ging er heen, had een leuk gesprek en kwam meer...more

  • Donald Deschagt, The Seaweed chef - Over eten #6

    Mar 16 2019

    Zeewier kennen we omdat het op de golfbrekers groeit en rondom onze sushi zit. Soms kun je het ook vinden in een potje ramen noodles en meer en meer zie je wakame salades in supermarkten verschijnen. Donald Deschagt, chef van L'Homard en La Moule specialiseerde zich in koken met zeewier en verdiende zijn moniker Seaweedchef. Elk gerecht op zijn menu bevat zeewier, dus zijn we samen in het diepe gesprongen en liet ik me onderdompelen in de wereld van zeewier. Meer informatie over Donald Deschagt...more

  • Kobe Desmet. the Belgian Guy in Tequila - Over eten #5

    Feb 28 2019

    Kobe Desmet verloor zijn hart aan Mexico en Mexicaanse agave destillaten. Hij woont en werkt er en kwam recent op bezoek in Belgie. In deze aflevering vertelt hij me wat een agave juist is, hij deelt vanalles over het verschil tussen tequila, mezcal, raicilla, sotol; en leert me waarom je goeie tequila sipt in plaats van shotjes doet. Een aflevering waarin je de Mexicaanse zon begint te voelen op je huid! Meer informatie over Kobe vind je hier: ▸ http://www.tequilafortaleza.com ▸ http://www.face...more

  • Hoffy's, de Jiddische Keuken - Over eten #4

    Feb 14 2019

    De Antwerpse diamantbuurt staat ervoor gekend dat er heel veel Joden wonen. Dat die kosher eten, weten we ook, maar wat we niet weten is dat kosher een set regeltjes is en geen keuken an sich. Bij restaurant Hoffy's, daar serveren de Hoffman broers verfijnde gerechten uit de traditionele Jiddische keuken. De wortels van deze keuken liggen in de Diaspora van het Joodse volk, maar het heeft over de jaren heen enkel gezorgd voor een betere culinaire ervaring. Het hoe en wat leren we in dit gesprek ...more

  • Kabayan, The Philippines in Zeebrugge - Over eten #3 (English Spoken)

    Jan 31 2019

    Oshin vond de liefde van haar leven op een cruiseschip en volgde hem tot in Belgie. Ze gaf de liefde voor de Filipijnse keuken mee aan zeelui en landrotten die aanmeren in Zeebrugge. Van Balut tot Halo Halo; een introductie! Ondertussen heeft Kabayan reeds de deuren gesloten, maar de Filipijnse keuken, die blijft even lekker!  Oshin found the love of her life on board a cruise ship and followed him to Belgium.  She shared her love for Filipino cuisine with sailors and landlubbers who s...more

  • Kaas Of Zo... Over eten #2

    Jan 18 2019

    Lindsay liet haar idee om een kaaszaak te beginnen even rijpen... Na een carriere in de banksector gaf ze toe aan haar passie voor kaas. Kaas Of Zo was geboren. Haar passie is niet onder stoelen of banken weg te steken en dat hoor je in deze podcast. Als je geen idee hebt hoe je aan een kaasplankje begint, dan kun je vragen aan Lindsay om haar zin te doen, of je kan luisteren naar deze podcast en heel veel leren om zelf eentje samen te stellen.  Meer informatie over Kaas of zo vind je hier:...more

  • Aquacultuur Oostende - Over eten #1

    Jan 04 2019

    Oesters worden vaak geassocieerd met Zeeland of Frankrijk, maar ook in België worden ze gekweekt. In de Spuikom, lokaal gekend als "De Pit", een waterplas op een boogscheut van het stadscentrum en de haven van Oostende kweekt Aquacultuur Oostende daar oesters. Ik zat samen met Benoit die me vertelde hoe dit ontstaan is, wat er allemaal gebeurt om oesters groot te kweken en nog heel wat meer over de Ostendaise, de echte Oostendse oester.  Meer informatie over Aquacultuur Oostende vind je hie...more