PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Jortcast

In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Afleveringen

 • #377 - Jorts nachtmerrie en wat Michelle Obama en Einstein gemeen hebben

  Oct 21 2021

  Uw presentator over hoe hij bij tijd en wijle bezweet ontwaakt uit een nachtmerrie: hij is helemaal nooit afgestudeerd?! Tja, echt iedereen heeft weleens last van het imposter fenomeen, betoogt dr. Sanne Feenstra in de nieuwste Jortcast. Een gesprek over macho-mannetjes, status en wat Michelle Obama en Einstein delen.

 • #376 - Hoogtevrees op de beurs: blijf zitten!

  Oct 19 2021

  De prijs van aandelen is torenhoog. Voor Jort hét moment om flink te cashen, maar is dat ook verstandig? Een goed gesprek over wat te doen op de beurs als je denkt: dit kan niet lang meer goed blijven gaan. En Jort belt nog even met een nobelprijswinnaar in California. 

 • #375 - Nationalisme als linkse hobby?!

  Oct 15 2021

  Een gesprek met dr. Geerten Waling, over wat het jaar 1848 te maken heeft met de wokeness van nu. En oh ja, dr Kelder legt ook even de Ostrogorski-paradox uit. De Ostro...wattes?

 • #374 - Pak die rijke stinkerds!

  Oct 13 2021

  Uw presentator pleit voor totale fiscale transparantie. En wel voor iedereen. Een gesprek met prof. dr. Jan Vleggeert, hoogleraar Belastingrecht, over dubbele petten op de universiteit, belastingparadijsjes en de Pandora Papers...

 • #373 - Miepende millennials, kom eens in actie!

  Oct 08 2021

  Geen koophuis, wel een flexcontract? Even uw aandacht graag. Uw verslaggever spreekt met prof. dr. Marike Knoef over de nieuwste modegrillen: FIRE en HOT, en of die u van de ondergang kunnen redden... 

 • #372 - Free the tree!

  Oct 06 2021

  Wat is te beschermen flora en fauna? Het gezelschapsdier wordt op een troon gezet, terwijl de kiloknallers niet aan te slepen zijn. De mens heeft een totaal verkeerd beeld van dier en natuur, want die aanhankelijke huiskat is 's nachts een killer. De misvattingen over het 'gezellige' dierenrijk moeten we al helemaal niet projecteren op de Nederlandse natuurgebieden. Een gesprek met milieufilosoof Jozef Keulartz.  Het Kelderrestant 'goede peer' luister je hier helemaal:https://www.youtube.com/wat...more

 • #371 - Dood én levend tegelijk? Volgens kwantum kan het

  Oct 01 2021

  Eigenlijk zijn wij, simpele stervelingen, te dom om kwantum wérkelijk te snappen, maar prof. dr. Floris Zwanenburg doet op de Universiteit Twente een dappere poging. En dan probeert deze zeergeleerde zijn vondsten ook nog eens uit te leggen aan uw gemankeerde juristje en presentator van dienst, dr Kelder...

 • #370 - Duitse diepten

  Sep 29 2021

  De stand van Duitsland na 16 jaar Merkel waarin drie hysterische besluiten de koers en de erfenis van Mutti Merkel duidelijk kleur geven. Jort bespreekt dit met prof. Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut. 

 • #369 - Stop de zonnebloemen, sluit de schatkist!

  Sep 24 2021

  Professor Arnoud Boot windt zich op over de overheid die innovatie blokkeert door veel te veel geld in oude economie te pompen en Boot doet een shout out naar Tupac en de wetenschapper die op deze iconische rapper promoveerde... Je hoort het allemaal in Jortcast #369.  

 • #368 - Doctor, een remedie voor de vastgelopen formatie alstublieft

  Sep 22 2021

  Terwijl de partijleiders en hun secondanten zich terugtrokken op een landgoed in Hilversum, praat uw verslaggever met hoogleraar Politicologie prof. dr. Tom van der Meer over de volledig vastgelopen formatie. Een minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen bieden volgens hem geen soelaas... Tja, wat nu, doctor? 

 • #367 - "Homeopathie is gelul"

  Sep 17 2021

  Kruidendrankjes, dieetgoeroe's en bioresonantietherapeuten die met koperen staven beweren corona te kunnen genezen. Jort is skeptisch als altijd en praat met Catherine de Jong over de stand van de kwakzalverij. Geconfronteerd met een hardliner, toont Jort zich toch ook van zijn minder rationele kant. 

 • #366 - 10 redenen om een aanslag te plegen

  Sep 15 2021

  De aanslagen van 9/11 waren volgens George W. Bush een aanval op onze vrijheden: van religie, van meningsuiting, van democratie. Dat zal allemaal wel, maar de terroristen hadden ook vooral een ander doel. En dáár moeten we eens aandacht voor hebben, vindt terrorisme-expert dr. Teun van Dongen...

 • #365 - De universiteit als globalistische bubbel

  Sep 10 2021

  Het Engels rukt op aan de universiteit, goed voor de buitenlandse student en voor de kassa van de universiteit. Maar schieten we niet een beetje door? De toeslagenaffaire wordt al niet meer behandeld, want hoe vertaal je dat in het Engels. En al die internationale studenten integreren voor geen meter. Een goed gesprek met dr. Ad Verbruggen over de universiteit als globalistische bubbel.

 • #364 - Woke wetenschappers en brute ontgroeningen

  Sep 08 2021

  Een gesprek met UvA-baas prof. dr. Geert ten Dam, over omvallende onderzoekers door hoge werkdruk. Natuurlijk wil dr Kelder ook weten of er op de uni nog wel ruimte is voor tegengeluid, of mogen wetenschappers alleen nog maar woke zijn? En uw verslaggever - géén spijtknor? - over ontgroeningen, toen er nog écht misstanden waren...

 • #363 - Méér of mínder ic-bedden?

  Sep 03 2021

  We kropen tijdens de pandemie van lockdown naar lockdown. En dat allemaal om te voorkomen dat de ic-afdelingen zouden overlopen. De oplossing lijkt eenvoudig: méér ic-bedden. Toch? Nee, vindt professor doctor Erik van Raaij (Erasmus Universiteit), want: aanbod creëert vraag. Een gesprek met dr. Rosanne Hertzberger, over marktwerking, zorg en ja, geld...

 • #362 - W.F. Hermans: Absurdisme en totale chaos in een ander licht

  Sep 01 2021

  W.F Hermans is jarig. En dat wordt postuum gevierd. Reden voor dr Rosanne Hertzberger (Jort nipt aan de Italiaanse wijn) om een gesprek te voeren  met professor Yra van Dijk over hoe we deze stamvader van de Nederlandse literatuur moeten lezen. Is hij, in al zijn absurdisme en chaos, niet veel concreter dan altijd werd beweerd? 

 • Gluten, smoothies en vleesvervangers: hyper de voedingshype hoera!

  Aug 27 2021

  We smullen er van: voedingshypes. Dr Kelder bespreekt de laatst gesignaleerde (gluten zijn heeeeel slecht voor je brein en je krijgt er Alzheimer van) met dr Guido Camps. Die ook benadrukt dat we hypes altijd onthouden maar de wetenschappelijke ontkrachting steevast vergeten. Neem nog een smoothie met een hennepzaadkoekje en geniet!

 • #360 - Hoe zit het met de terroristische vrindjes van de Taliban?

  Aug 25 2021

  De Taliban beloven vrijheid voor Afghanen en zeggen dat inwoners van het land niet voor hun leven hoeven vrezen. Er wordt zelfs diplomatiek geflirt met het Westen. Maar hoe zit het dan met de terroristische vrindjes van de woestijnkabouters? Leg uw valhelm en gasmasker maar vast klaar. Dr Kelder spreekt met terrorisme-doctor Bibi van Ginkel.

 • #359 - We moeten het hebben over die lelijke zonnepanelen

  Aug 20 2021

  Over het klimaatrapport is al veel gezegd. Jort vindt het hoog tijd voor een gesprek over de praktische toepassingen van al onze duurzame plannen. Die zwarte en blauwe paneeltjes in weilanden en op huizen, doctor, kan dat niet wat mooier? Dr. Angèle Reinders laat haar licht erover schijnen. En psst, Jort doet een bekentenis...

 • #358 - Kap eens met dat stereotyperende geklets over viruswappies

  Aug 18 2021

  Over waarom de ‘complotgekkies’ soms best een punt hebben, en wat politici kunnen leren van Wybren van Haga. Een goed gesprek met dr. Jaron Harambam. 

 • #357 - Jortcast Deluxe: Leven met de dood in een risicovrije wereld

  Aug 13 2021

  "Als je leeft, moet je er echt plezier aan beleven," zegt Geert Kazemier, chirurg en directeur van het Cancer Center Amsterdam (Amsterdam UMC), vandaag in de Jortcast Deluxe. Volgens hem is er ook hoop als er geen hoop meer is.

 • #356 - Jortcast Deluxe: Van de Club van Rome tot nu: in gesprek met een groene goeroe

  Aug 11 2021

  "De voorspellingen van de Club van Rome kloppen nog steeds," zegt Wouter van Dieren (80), die zelf lid is, vandaag in de Jortcast Deluxe. Zijn oplossing voor het smelten van de ijskappen? Luister snel... 

 • #355 - Jortcast Deluxe: Schaf alle Haagse voorlichting af!

  Aug 06 2021

  Een socialist in hart en nieren die promoveerde op conservatisme in Nederland en na decennium in de politiek de Kamer verruilt voor een leerstoel in Rotterdam: de ideale gast voor dr Kelder. Jort spreekt in de Jortcast Deluxe, de zomerserie van De Jortcast met Professor dr. Ronald van Raak. Een gesprek over conservatisme, politiek, filosofie en wetenschap. “Alle persvoorlichting in Den Haag moet worden afgeschaft”, zegt Van Raak. 

 • #354 - Jortcast Deluxe: Rebellie en de kunsten van Boudewijn Buch

  Aug 04 2021

  Nederland is een braaf en aangeharkt land. Hoewel opstand en rebellie een belangrijk deel van onze geschiedenis zijn, doen wij liever maar gewoon. Jort gaat in gesprek met dr. Eva Rovers die zich bezighoudt met rebellie en burgerberaad en een kloeke biografie schreef over Boudwijn Buch, een geboren rebel, televisieperssonlijkheid en literair figuur. 

 • #353 - Jortcast Deluxe: Microfobie of juist de angst voor het grote?

  Jul 30 2021

  Het jongste FvD-Kamerlid dr. Pepijn van Houwelingen wordt door dr Kelder direct voor de vraag gesteld: “Waarom begin je eraan?” Waarom kiest een gestudeerd en rationeel mens voor een partij die zich laat meeslepen in nostalgische emoties? Van Houwelingen stelt in zijn essay Microfobie, dat wij lijden aan angst voor het kleine. Of juist aan macrofilie; de voorliefde voor grote dingen, instituten, structuren, het vervagen van grenzen. In de ogen van Van Houwelingen een groot kwaad met rampzalige g...more

 • #352 - Jortcast Deluxe: "Sharia en jihad, die hebben we hier al"

  Jul 28 2021

  "Ik rekruteer dagelijks voor jihad", zegt professor Maurits Berger (een beetje plagerig) vandaag in de Jortcast. De hoogleraar islam en het Westen aan de Universiteit Leiden stoort zich aan de babylonische spraakverwarringen rondom de Islam en pleit voor shariarechtbanken in Nederland. Ook vraagt hij zich af waarom een vrouw niet gewoon een hoofddoek kan dragen. ‘Wat is daar nou mee? Jij loopt toch ook met je bretellen.’  Vanwege de Olympische Spelen is er voor dr Kelder geen live radio. Om je t...more

 • #351 - Voor China is het nog altijd koude oorlog

  Jul 23 2021

  Een goed gesprek met drs. Henk Schulte Nordholt over expansiedrift, werelddominantie en het negeren van soevereiniteit.

 • #350 - Sorry, sorry, sorry: zijn excuses een hype geworden?

  Jul 21 2021

  Excuses voor een falend coronabeleid, het slavernijverleden of voor de rol in de Tweede Wereldoorlog: is het hip om sorry te zeggen? Een goed gesprek met excuus-prof. dr. Juliette Schaafsma. En: Jort vertelt ook nog wat over een Twitter-rel van afgelopen week. 

 • #349 - Onderzoek je eigen hobby!

  Jul 16 2021

  We doen allemaal graag wat we leuk vinden en zo dus ook de wetenschapper. Onderzoek doen naar je eigen hobby, het gebeurt veelvuldig maar is het ook slim. ga je dan sneller positieve effecten aantonen? Echte doctor Rosanne Hertzberger voert een hoog intelligent gesprek over hobbywetenschap.

 • #348 - Wie was Erasmus? Een gesprek over revoluties, dwarsdenken en medemenselijkheid

  Jul 14 2021

  Desiderius Erasmus was priester, theoloog, schrijver, filosoof... Tja, wat eigenlijk niet? Dr. Sandra Langereis schreef een biografie over een van onze belangrijkste vrijdenkers. Een zoektocht naar parallellen tussen de opiniemaker van 500 jaar geleden en nu. Deze keer niet met Jort maar met dr. Rosanne Hertzberger. 

 • #347 - Big tech rules?!

  Jul 09 2021

  Big tech bedreigt onze democratische rechtsstaat. Een gesprek over invloedrijke lobbyisten, de alomvattende cloud en hoe volkskapitalisme ons misschien weer een beetje grip teruggeeft.

 • #346 - Stop met dat woke geblaat

  Jul 07 2021

  Excuses voor het slavernijverleden: pardon? Hoog tijd voor enige luchtigheid, meent dr Kelder. Hij stoort zich aan alle wokeness die dit debat omringt. Een niet-zo-beladen gesprek met dr. Niek Pas over historie en hypercorrectheid.

 • #345 - Intermittent fasting: dr Kelder wil de nuchtere feiten

  Jul 02 2021

  Wie er nog een beetje bij wil horen in Silicon Valley tegenwoordig hongert zichzelf een paar dagen uit en noemt dat dan intermittent fasting. Een wondermiddeltje waar we allemaal ouder, gezonder en gelukkiger van zouden worden. Althans, volgens de tech-CEO’s uit Amerika. De modegril heeft ook ons landje inmiddels bereikt en dus is het tijd dat dr Kelder op zoek gaat naar de nuchtere feiten. Hij spreekt met prof. dr. Sander Kersten van Wageningen University & Research en prof. dr. Iris Sommer van...more

 • #344 - De volgende crisis (PSSSST gaat over pecunia)

  Jun 30 2021

  Net een beetje bijgekomen van Krona, gaat Jort het hebben over de volgende crisis. En die is natuurlijk in de financiële hoek, want zoveel gratis geld en opgeblazen staatsschuld, dat kan niet goed gaan. Hooggeleerde Harald Benink, professor Banking en Finance in Tilburg schuift aan. Tot slot heft Jort het glas met een (oudere) jonge doctor die gepromoveerd is in het hemelse vocht.

 • #343 - De verziekte bestuurscultuur

  Jun 25 2021

  Bestuurscultuur, Jort draagt het aan voor saaiste woord van het jaar, maar we zitten er maar mooi wel mee. En ook nog met een verziekte variant. Filosoof dr. Jelle van Baardwijk schreef een hele verhandeling over hoe het zo ver heeft kunnen komen en laat zijn licht schijnen. 

 • #342 - Links heeft verloren, maar wie heeft er eigenlijk gewonnen?

  Jun 23 2021

  Wordt het tijd dat de verzuilde partijen die het sinds de oorlog voor het zeggen hebben afscheid nemen van de macht? Historicus dr. Geerten Waling met Jort in gesprek over zetelroof, een minderheidskabinet en de teloorgang van het centrum.

 • #341 - Algoritme #2: Kunnen we het land besturen met AI?

  Jun 18 2021

  De tweede sessie over Artificial Intelligence (AI) gaat Jort in gesprek met dr. Bart van der Sloot. Aan de keukentafel praten ze over hoe de overheid algoritmes inzet en of dat wel effectief is. De dr. van dienst heeft zelf in ieder geval geen smartphone dus waar hij staat in dit debat moge geen verrassing zijn.

 • #340 - Over algoritmes, drones en alwetende horloges: een gesprek met goede vrind Alexander Klöpping

  Jun 16 2021

  Vanwege dat vermaledijde gesport werd Jort onverbiddelijk van de zender gekickt. Dan maar op de podcast. Geen doctoren deze keer, maar een goed gesprek tussen twee oude vrinden, louter voor u als Jortcastluisteraar. Over algoritmes, een drone-oorlog, alwetende gezondheidshorloges en hier en daar wat persoonlijke besognes. Veel luisterplezier (en vrijdag volgt deel 2).

 • #339 - Een versiertrucje voor de knappe koppen

  Jun 11 2021

  Wees gewaarschuwd, erudiet heerschap. Juist u valt makkelijk ten prooi aan zwendelarij. Dr. Eva van den Broek, gedragseconoom, vertelt waarom. Jort geeft een subtiel versiertrucje prijs en speciaal voor de trouwe Jortcastliefhebbers wat exclusief luistergenot…

 • #338 - Een prikkie voor de volgevroten westerling

  Jun 09 2021

  De vaccinatiecampagne loopt op rolletjes, we zijn er bijna. En nu komt vanuit de wetenschap het geluid dat die heilige graal van groepsimmuniteit niet bestaat. Vaccineren doe je voor jezelf en niet voor een ander. En doe het vooral want die mutaties blijven komen. En Jort neemt het op voor Big Farma. 

 • #337 - Dyslexie-epidemie in het Gooi

  Jun 04 2021

  In het Gooi is sprake van een ware uitbraak. Niet van enigerlei virus, maar van een heuse woordblindheid. Jort spreekt met prof. dr. Anna Bosman: waarom is het kwalijk dat we zo gretig met dyslexieverklaringen strooien?

 • #336 - De Koninklijke Olie op 't matje

  Jun 02 2021

  Shell verloor van Milieudefensie en wederom wordt een mensenrechtenverdrag betrokken in een klimaatzaak. Aan de rechter kant van t spectrum hoor je dan al snel: het is een politiek vonnis en geen juridisch oordeel. Jort praat erover met Professor Elbert de Jong, specialist in aansprakelijkheidsrecht. En wederom een emotionele bekentenis: Jort wordt verscheurd tussen zijn groenrechtse idealen en zijn aandeelhouderschap in de Koninklijke Olie.

 • #335 - Zelfs Jort heeft weleens moodswings

  May 28 2021

  Hij lijkt zo koelbloedig, maar toegegeven: zelfs Jort had tijdens corona weleens een dipje. Gelukkig hoeven we niet te vrezen voor een stroom aan psychiatrische klachten na de pandemie, denkt dr. Christiaan Vinkers. Maar voor één groep maakt hij wel een kanttekening.

 • #334 - De Jort-uit-de-cast

  May 26 2021

  Een goed gesprek met prof. dr. J.W. Duyvendak over het exibitionistisch etaleren van allerhande seksuele voorkeuren en genderdeviaties. En een ontboezeming, met vanzelfsprekend ironische ondertoon. Zelf is Jort ook maar 51 procent hetro (of iets meer?)

 • #333 - Coronafilosofie met de bejaardenhater

  May 21 2021

  De Vlaamse filosoof dr. Maarten Boudry reist af naar Amsterdam om dr Kelder, onze nationale bejaardenhater, te overtuigen van de lessen van het virus. Hard ingerijpen is op alle vlakken beter dan dat halfzachte gedoe, betoogt de denker. Of toch liever helemaal off the grid in een bootje? 

 • #332 - de Duivelse duif

  May 19 2021

  Gert en Hermien bezongen ze al, maar hoeveel zijn het? Duiven op de Dam en in de rest van Nederland. Deze professor gaat op zoek naar het antwoord. 

 • #331 - Corona als katalysator voor meer controle

  May 13 2021

  Dr Kelder in gesprek met de unieke dr. Februari. De enige die onder een schrijverspseudoniem promoveerde. Een wanhopig generalist met een sherpe visie op de maatschappij. Een gesprek, natuurlijk over corona, maar ook over de repaillepremisse en gevaarlijke wegen die worden ingeslagen. 

 • #330 - Neerlands grootste econoom - sober en zuinig

  May 10 2021

  Jan Tinbergen kreeg als eerste Nederlander de nobelprijs voor de economie. Zijn ideeën werden over de hele wereld overgenomen. Zelfs Sovjet-leider Gorbatsjov kwam naar de Haagse Vogelwijk voor een ontmoeting met de professor. dr Kelder duikt in de biografie en neemt en passent wat andere grote economen mee in zijn gedachten.

 • #329 - Banken en boeven

  May 07 2021

  Banken hebben als 'poortwachter' belangrijke functie in de strijd tegen criminaliteit, maar werkt dit wel? 

 • #328 - Trippen tegen depressie

  May 03 2021

  Truffels tegen depressie. Het is geen culinaire beleving, mogelijk wel een reis door alle delen van je hoofd. Wetenschappelijk moet het nog bewezen worden, toch heeft het regenwoud er al last van... 

 • #327 - Uitgesteld!

  Apr 29 2021

  Wegens heftige aanvallen van procrastinatie is deze aflevering een paar dagen uitgesteld maar nu dan alsnog voorgeschoteld. Uitstelgedrag is niet alleen een epidemie in studentenhuizen tegen tentamentijd, maar een maatschappelijk fenomeen dat dus ook de basis is van wetenschappelijk onderzoek. Een goed gesprek met dr. Joel Anderson van de Universiteit Utrecht over maniana... maniana.

 • #326 - De waarheid achter de statistiek

  Apr 26 2021

  Met een mes kun je doden en koken, zo werkt het ook met statistieken. 

 • #325 - Alternatieven voor een giftig medicijn

  Apr 22 2021

  Wat zijn de alternatieven voor een lock down? Wordt daar uberhaupt we serieus naar gekeken? dr. Erik-Jan Vlieger en dr Kelder over een andere aanpak van de zorg.  Coen Teulings over de schoolsluiting vind je hier.https://www.coenteulings.com/school-closure-is-counterproductive-and-self-defeating/

 • #324 - Oh lelijkheid die wij Nederlands landschap noemen

  Apr 19 2021

  Nederland kent een heel divers en prachtig landschap. Als je door de snelwegen, blokkendozen en zonneparken nog enig schoons kunt ontwaren. Jort Kelder gaat in gesprek met prof. ir. Adriaan Geuze over het moois en het lelijks dat Nederland te bieden heeft. Oh en hij sluit af met een oproep voor een avondklok voor katten, jawel binnenhouden die monsters.

 • #323 - Het elektrische karretje

  Apr 15 2021

  Jort Kelder is een petrolhead. Iemand bij wie de benzine door de aderen stroomt. Een goed gesprek met professor dr. Maarten Steinbuch over het verdwijnen van deze mobiliteitsvorm en over hoe de toekomst van het autorijden er dan wel uitziet. 

 • #322 - De kracht van kwetsbaarheid

  Apr 12 2021

  De bestuurscultuur moet op de schop, daar zijn ze het in het Haagse inmiddels wel over eens. Jort Kelder praat met bestuurskundige dr. Eva Wolf die een dringend pleidooi houdt voor meer kwetsbaarheid. En dat betekent niet dat de waterlanders moeten vloeien maar wel dat er meer ruimte moet zijn voor twijfel. 

 • #321 - Formatie-consternatie (en iedereen aan de MDMA)

  Apr 08 2021

  Het is niet de eerste formatie waarin er enige consternatie ontstaat. Jort Kelder belt met professor Wim Voermans en beschouwt vallende kabinetten en formatiehobbels uit het verleden. Van de nacht van Schmelzer tot de fittie tussen Bos en Balkenende. Waarna hij concluderend adviseert: formeer op MDMA.

 • #320 - Passie, Pasen en Pogroms

  Apr 05 2021

  Deze Paasspecial van de Jortcast gaat over de ooorsprong van The Passion en de Mattheus Passion. Mooie muziek die tot  ontroering leidt kan ook leiden tot de ergste vorm van uitsluiting.Het kelderrestant vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=Ep9Vzb6R_58&t=82s

 • #319 - Markxit of Houdini

  Apr 04 2021

  Is het einde van premier Rutte nabij of vindt Rutte een manier om in het torentje te blijven?Een gepland gesprek met Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans werd uiterst actueel doordat de ochtend van het gesprek CU-leider Segers het vertrouwen in een nieuw kabinet olv Rutte opzegde. Daarom eerder dan je gewend bent de Jortcast. Ernst van den Hemel die je ook hoort is religiewetenschapper bij het Meertensinstituut.

 • #318 - Adieu meritocratie!

  Apr 01 2021

  Schurken hebben pech en helden geluk. In zijn boek schetst filosoof Jurriën Hamer een afscheid van de meritocratie en een een strafrecht dat niet laat lijden om het lijden maar op een zo veilig mogelijke samenleving. Het Kelderrestant gaat over de Hugo de Groot podcast 'Grootspraak'. 

 • #317 - De statistische fittie tussen RIVM en Maurice de Hond

  Mar 29 2021

  Het RIVM zei: met de Britse variant zitten we in maart op code zwart. Maurice de Hond zei: welnee. Om meer inzicht te krijgen in wie er hier gelijk heeft en hoe we nou met die grafieken en voorspellingen om moeten gaan, praat Jort met professor Rens van der Schoot, Hoogleraar Statistiek van kleine datasets aan de Universiteit Utrecht. Oh en een stout out naar Bilal.

 • #316 - Meer emotie in het 'rationele' (ahum) kerndebat

  Mar 25 2021

  Meer aandacht voor emoties zeker als het gaat om iets natuurkundigs als kernenergie. Geen gebruikelijk pleidooi voor de Jortcast, maar toch doen we het. Een rationeel gesprek over kernenergie barst namelijk doorgaans ook van de ideologie en de wetenschap is zeker niet altijd waardevrij. Oh...P.S. dr. Hertzberger presenteert

 • #315 - Hoe Afrika geen last heeft van Covid

  Mar 22 2021

  Een Jortcast met dr. Rosanne Hertzberger ipv Jort Kelder en wel over Afrika dat zich dapper door de pandemie knokt.

 • #314 - Muziek om mee te winnen

  Mar 18 2021

  Welke muziek helpt je door de corona crisis en welk nummer brengt je de verkiezingsoverwinning.

 • #313 - De kiezer de media en de kieswijzer.

  Mar 15 2021

  Met dr. Bert Bakker spreekt dr Kelder over de verkiezingen. Nieuwsuur en of je nu moet of mag stemmen.

 • #312 - In een half jaar 8 jaar jonger

  Mar 11 2021

  Zonder krakende knieën, klapperende kleppen en aangetaste aders oud worden. Professor Andrea Maier probeert dit voor jou en mij mogelijk te maken. De Joop die u hoort is professor politicologie Joop Holsteijn.

 • #311 - Stemmen zonder strijd

  Mar 08 2021

  Prof Joop van Holsteijn over de ideologie arme stembusstrijd.

 • #310 - Extreme bronstijd XL

  Mar 04 2021

  Veroorzaakt het einde van de lockdown een extreme bronsttijd? Dr Kelder bespreekt het met apenkenner en gedagsbioloog Patrick van Veen.

 • #309 - Afscheid van het goud

  Mar 01 2021

  Macro-econoom Edin Mujagic voorspelt een crisis die zijn oorsprong vindt op 15 augustus 1971 toen de Amerikaanse president Nixon zijn volk liet wachten op Bonanza.

 • #308 - Het kwantumbrein

  Feb 25 2021

  Dr Kelder praat met een heuse professor in de natuurkunde, over de ontdekking van een materiaal dat zelfstandig kan leren en de weg opent naar zelflerende chips. Een doorbraak in de ontwikkeling van machine learning en kunstmatige intelligentie.

 • #307 - Crisisinflatie

  Feb 23 2021

  Coronacrisis, stikstofcrisis, crisis op de huizenmarkt: het woord ‘crisis’ komt in toenemende mate voor in het vocabulaire van politici. Bestuurssocioloog dr. Mark van Ostaijen bestudeert de term en het gebruik ervan. Een rationeel gesprek over bestuurlijke hysterie.

 • #306 - Markiavelli: een potje politieken met de premier

  Feb 19 2021

  Minister-president Mark Rutte geeft zijn studievriend Jort Kelder een cursus Politiek Bedrijven. Met zijn achttien jaar aan ervaring waarvan tien als premier, valt er een hoop te leren: debatteren, buitenland bezoeken, presenteren en meer.

 • #305 - Drs. M. Rutte in dr Kelder en Co

  Feb 15 2021

  De (bijna) integrale uitzending van dr Kelder en Co met minister-president Mark Rutte op 13 februari 2021, zonder extra commentaar van Jort. Een terugblik op een zonderling jaar, met fragmenten uit den ouden doosch.

 • #304 - De smaaktheorie

  Feb 11 2021

  Het proeven van vers brood, een frisse citroen-merengue of een witte Bourgogne, dat geeft het leven zin. Maar onze vrolijke vriend het Virus veranderde die zaak, voor menigeen, door verlies van reukzin. Hoe werkt smaak precies? Dr Kelder gaat in gesprek met dr. Peter Klosse, ‘smaakprofessor’ en oprichter van de Academie voor Gastronomie

 • #303 - Een neoliberale sluimer

  Feb 08 2021

  Voor hogeropgeleiden is het een droom, voor lageropgeleiden meer een nachtmerrie. Prof. dr. Ewald Engelen doet in zijn nieuwe boek Ontwaak! een oproep aan allen om, nou ja, te ontwaken dus.

 • #302 - Een rampzalig verleden

  Feb 04 2021

  Rampen, crisis en pandemieën, ze zijn van alle tijden - en daar kunnen we van leren. Zo was er in de 19e eeuw een betere acceptatie van de dood. Literatuurhistoricus Lotte Jensen stelde een kloek boek samen over rampen en catastrofes uit vroeger tijden.

 • #301 - Laat het leger prikken

  Feb 01 2021

  Iedereen een prik, het blijkt lastiger dan het klinkt. De vaccinatiestrategie verzandt in bureaucratie en centrale regie ontbreekt. Daarnaast zijn we overgeleverd aan de grillen van de farmaceutische industrie. Hoe kunnen we nou het snelst weer naar een festival?

 • #300 - Soortenrijkheid: het enige échte kapitaal

  Jan 29 2021

  Het gaat verschrikkelijk met de biodiversiteit, weet ecoloog Louise Vet. Maar er zijn zó veel mogelijkheden om verlies in herstel te veranderen. Vet pleit voor een systeemverandering waar niemand genoegen hoeft te nemen met minder.

 • #299 - De vriendjes van het virus

  Jan 25 2021

  Prof. dr. Menno de Jong, hoogleraar klinische virologie, praat dr Kelder bij over het virus en z'n vriendjes: de mutaties.

 • #298 - Twee doctoren, één kolonel

  Jan 21 2021

  Een trio van jonge doctoren, op een krokantje van liefde voor wetenschap en op smaak gebracht met een vleugje bevlogenheid. Geserveerd door dr Kelder en doctorsassistent Milou Brand. In deze aflevering: dr. Lisanne Tollenaar, dr. Anna Beukenhorst en kolonel dr. Han Bouwmeester.

 • #297 - Sportcast

  Jan 18 2021

  Omdat er zaterdag jongstleden geschaatst werd, mocht dr Kelder en Co niet plaatsvinden. En zoals een enkeling van u weet: zonder dr Kelder en Co geen Jortcast. Voor de gelegenheid hebben we een one-of-a-kind, exclusieve XL-editie gemaakt. Dr Kelder duikt in het verre & nabije sportverleden met sporthistoricus dr. Jan Luitzen, en bespreekt helden van weleer in de breedste zin van de sport.

 • #296 - Communisme: best wel chill!

  Jan 14 2021

  Sinds de val van de muur zien we het kapitalisme als het enig mogelijke, en aanvaardbare economische systeem. Maar bij jonge mensen rijzen de twijfels. De interesse voor het gedachtegoed van Karl Marx neemt toe, weet cultuurfilosoof dr. Thijs Lijster.

 • #295 - Coronahysterie als welvaartsziekte

  Jan 11 2021

  In onze welvaartssamenleving zouden we het liefst élk risico uitsluiten - coûte que coûte. Prof. dr. Coen Teulings, econoom bepleit met veertien wetenschappelijke collega's van Herstel-NL een ander beleid, waar de politiek vooralsnog niet naar luistert.

 • #294 - Waarheid in een 'post-truth era'

  Jan 07 2021

  Met elkaar in gesprek gaan, tegenspraak organiseren, het is een route die je idealiter steeds dichter bij de waarheid brengt. Filosoof dr. Jeroen de Ridder gaat met dr Kelder in gesprek over hoe goed de liberale democratie is in het produceren van kennis en waarheid.

 • #293 - Vooral vermogensongelijkheid komt sterker uit de crisis

  Jan 04 2021

  De gedachte dat 2020 een kantelpunt zal blijken te zijn en er een radicaal andere weg komt in 2021, is volgens historisch econoom prof. dr. Bas van Bavel niet erg waarschijnlijk.

 • #292 - Het jaar van de Jortcast

  Dec 28 2020

  In het jaar dat de Jortcast tot ongekende luisteraantallen steeg blikt dr Kelder terug op de meest indrukwekkende en intelligente, onsamenhangende en optimistische, slimme en sensuele gasten van 2020.

 • #291 - Het jaar van Jort

  Dec 24 2020

  Dr Kelder over zíjn 2020: een gesprek over onder andere tachtigplussers, wetenschap, media en degenen die ons (al dan niet in de politiek) ontvielen, met redacteur Milou Brand.

 • #290 - 2020, de groeten!

  Dec 21 2020

  Voor we het jaar 2020 ctrl-alt-deleten, blikt dr Kelder en Co terug. Van torentjestoespraak tot torentjestoespraak. Geheel in huisstijl: niet met virologen, maar met een gedragsdeskundige (Reint Jan Renes), een econoom (Bas Jacobs) en een filosoof (Marli Huijer).

 • #289 - Nostalgische neigingen

  Dec 17 2020

  Nostalgie voelen kan fijn zijn, maar ook worden ingezet om wij/zij-tegenstellingen toe vergroten. Een gesprek met dé emotie van december met dr. Anouk Smeekes.

 • #288 - Op factcheck-missie in medische kwesties

  Dec 14 2020

  Onjuiste berichten over medische kwesties. Het kunnen succesjes in hele prille onderzoeken zijn die in de media opgeblazen worden tot het einde van ziekte Y of X, waardoor huisartsen een wachtkamer vol krantenknipsels hebben. Dokter Tijs Stehmann is op factcheck-missie met internetplatform Dokter Media en het boek dat hij met compagnon Lester du Perron schreef: "Dokter, ik las in de krant dat..."

 • #287 - Monetaire magie

  Dec 10 2020

  We lenen ons uit de pandemie en groeien ons uit de schulden. Jort Kelder ervaart toch ietwat kleinburgelijke gevoelens bij de enorme Europese schuldenberg. Schuld moet ooit worden afgelost. Kun je onbeperkt lenen? Een goed gesprek met professor Roel Beetsma, hoogleraar economie aan de UvA en adviseur van de Europese Commissie.

 • #286 - Het bestaansrecht van de dierentuin

  Dec 07 2020

  Zijn dierentuinen nog van deze tijd? Jort Kelder vindt van niet en gaat in gesprek met dr. Janneke Vink over het bestaansrecht van de zoo. Oh en het gaat ook nog even over hoogleraar Paul Cliteur (die wordt beschuldigd van het gedogen antisemitisme).

 • #285 - De blije darm

  Dec 03 2020

  Je bent wat je eet, maar denk en voel je ook wat je eet? Te filosofisch? Luister naar dit gesprek met psychiater Iris Sommer en leer van alles over de relatie tussen ons voedsel en het functioneren van onze hersenen.

 • #284 - Populistisch overzichtje

  Nov 30 2020

  Na al het Thierry-tumult van de afgelopen tijd schetst doctor-in-spe Leonard Ornstein het lot van populistische partijen.

 • #283 - De jagende vrouw

  Nov 26 2020

  In deze aflevering nemen antropoloog dr. Gosewijn van Beek en Rosanne Hertzberger je mee een inheemse stam, ergens in een oerwoud op Papoea-Nieuw-Guinea in de jaren '70 en zetten ze het vaak onzichtbare werk van de jagende-verzamelende vrouw in de schijnwerper.

 • #282 - Vaccineren: zachte dwang of harde hand?

  Nov 23 2020

  Als de bioscoop en het café u straks weren omdat u niet bent ingespoten, is dat dan een verkapte verplichting? Een geïnformeerd gesprek met over de al dan niet vrije keuze om te vaccineren. Presentator van dienst: dr. Rosanne Hertzberger.

 • #281 - Autonomie & anders denken

  Nov 21 2020

  Ze is schrander, autonoom en ook nog eens een heuse doctor. Kortom, microbioloog dr. Rosanne Hertzberger is de beste bodydouble die dr Kelder kon vinden om hem, zo nu en dan, te vervangen als bezorger van dr Kelder & Co en De Jortcast. Maak kennis met dr. Hertzberger.

 • #280 - De Kroon

  Nov 19 2020

  Willy & consorten liepen het afgelopen jaar wat deukjes op en het koningshuis lijkt impopulairder dan ooit tevoren. Maar volgens em. prof. dr. Herman Pleij is er juist groeiende behoefte aan een dergelijk instituut.

 • #279 - Het westen krimpt, China groeit

  Nov 16 2020

  Daar waar Covid-19 ter wereld kwam, draait de economie weer op volle toeren. Terwijl de westerse wereld krimpt, groeit China. Is er sprake van een machtsverschuiving en is corona dat proces aan het versnellen? Dr. Naná de Graaff geeft inzicht.

 • #278 - #Adulting

  Nov 12 2020

  #adultingsucks, #adultingsuckssometimes, #aldultingishard, #justadulting, #adultingsohard, #adultinglikeaboss, #adultingfail, #adultingcanwait, #adultingisoverrated, #adultingisfun, #adultingatdisney. Het wemelt van de adulting-hashtags op sociale media. Een gesprek met dr. Carien Karsten over waarom twintigers en dertigers maar niet volwassenen kunnen/willen worden.

 • #277 - Wetenschap te koop

  Nov 09 2020

  ‘Dr’ Kelder gaat in gesprek met hoogleraar Ethiek van instituties prof. dr. Ingrid Robeyns over de inflatie van wetenschappelijke titels en perverse prikkels in de wereld van onderzoek.

 • #276 - Hoe word je immuun voor Covid-19?

  Nov 05 2020

  Spoiler: niet elk risico is af te wenden. Maar er zijn wel manieren om je immuunsysteem te helpen. Prof. dr. Harry Wichers, biochemicus en hoogleraar Immuunmodulatie door voedsel aan de WUR, weet raad.

 • #275 - Nieuwe blaadjes bij de kiosk

  Nov 02 2020

  Er is ruim belangstelling voor de bladen Gezond Verstand en De Andere Krant, die een andere kijk op de werkelijkheid bieden. Hebben de mainstream media iets laten liggen? De traditionele media worden gezien als propagandakanalen van de wetenschap en de politiek”, zegt em. prof. Henri Beunders.

 • #274 - Erotisch kapitaal

  Oct 29 2020

  Een verfrissend gesprek over feminisme, seks(e)loosheid en de schaamte van een calvinistische samenleving met dr. Kaouthar Darmoni, CEO van vrouweninstituut Atria.

 • #273 - Wie wint het Witte Huis?

  Oct 26 2020

  Na het tweede presidentiële debat breekt de laatste fase van de campagne aan: struikelend over hijgerige peilingen en irritante interrupties gaan de VS richting de finish op 3 november. Amerikanist Koen Petersen zoekt naar historisch vergelijk en analyseert de strijd om het Witte Huis.

 • #272 - Amerikaanse toestanden

  Oct 22 2020

  Vroeger verdroegen we tegenslag als het noodlot, tegenwoordig gaan we claimen, claimen, claimen. Niet alleen bij de veroorzaker: we slepen steeds vaker een derde partij erbij die de tegenslag had kunnen voorkomen. Dat constateert Kirsten Maes (advocaat bij Benthem & Van Keulen, buitenpromovenda aan de UU) in haar proefschrift, dat ze op 30 oktober aanstaande verdedigt.

 • #271 - Conformistisch Nederland

  Oct 19 2020

  Een gesprek met prof. dr. Will Tiemeijer van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (en bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit) over de kennelijke onwil van onze stoute natie om zich coronaproof te gedragen. Krijgt Het Gezag met de gedeeltelijke lockdown ons weer in het gareel, of heeft Nederland een gedragsprobleem?

 • #270 - Fijn, zo'n crisis

  Oct 15 2020

  Het nieuwe normaal kan beter worden dan het oude. Mits we bereid zijn ‘vooruit te struikelen’, aldus hoogleraar sociaal-economische transities Derk Loorbach. In dr Kelder en Co legt hij uit hoe de chaos van een crisis ruimte kan geven aan nieuwe alternatieven - zeker als de overheid dat proces niet afremt.

 • #269 - De Grote Tech-tackle

  Oct 12 2020

  De Grote Vijf (Amazon, Google, Facebook, Apple en Microsoft) hebben monopolistische macht en dat drukt op onze economische en democratische waarden. Dr Kelder en Co praat met Marietje Schaake over waarom en hoe we die macht moeten inperken.

 • #267 - Werkgeluk

  Oct 08 2020

  Is geluk op het werk een recht? Of waarom krijgen we anders allemaal een coach van de baas en hangen er chief happiness officers rond de koffie-automaat. Geluksonderzoeker dr. Ad Bergsma werd door de jaren heen minder cynisch jegens het fenomeen en schreef het Handboek Werkgeluk.

 • #266 - Corona-controverse

  Oct 05 2020

  Prof. dr. Michaéla Schippers keert zich tegen de regering en de coronapsychose. Maar wat weet een psychologe van het virus? Ze verdedigt haar standpunt dat de aangescherpte maatregelen meer schade aanrichten dan het virus.

 • #265 - Optimisme is realisme

  Oct 01 2020

  Het gaat steeds beter met ons, maar toch zitten we gevangen in een negatief wereldbeeld. Een verdienste van de snelle nieuwsmedia. Het gaat veel beter dan we denken, zegt filosoof en kosmopoliet dr. Ralf Bodelier.

 • #264 - Coronabeleid langs de rationele meetlat

  Sep 28 2020

  Angst voor corona, voor volle IC's en voor de herhaling van maart 2020. Dit lijkt de basis te zijn van de communicatie over corona in Nederland. In deze Jortcast een rationele blik op het gevaar van corona voor mensen onder de 60 en hoe ver kunnen we gaan om het virus te overwinnen?

 • Is de ironie nog te vertrouwen?

  Sep 24 2020

  Valt er nog wat te lachen in deze tijden van corona? Dick Zijp onderzoekt cabaret in Nederland en vertelt dr Kelder dat sommige ironie niet dusdanig wordt opgevat.

 • #262 - Liberalen der Lage Landen verenigt U!

  Sep 21 2020

  Is het liberalisme op zijn retour nu de door de VVD geleiden regering de staatsschuld verder en verder laat uitdijen. Professor Caspar van den Berg doorgrondt het liberalisme tot haar wortels en verlicht Dr Kelder over deze stroming.

 • #261 - Professionele isolatie

  Sep 17 2020

  Thuiswerken is voor twintigers en dertigers een stuk vervelender dan voor oudere kantoorknechten. Wie thuis werkt is minder zichtbaar en kan op een cruciaal punt in zijn carrière ‘professioneel geïsoleerd’ raken. Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe licht toe.

 • #260 - Prinsjesdag-plannen

  Sep 14 2020

  Met prof. dr. Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de UvA, ontgrendelt dr Kelder het koffertje. Tevens bespreken zij het Wopke-Wiebes-fonds. Van Wijnbergen is mild kritisch en zaagt de Haagse politici tot op de enkels af.

 • #259 - Red mensen, niet bedrijven

  Sep 10 2020

  Eindelijk een links geluid in de Jortcast. Professor Rutger Claassen legt de economische maatregelen langs de filosofische meetlat.

 • #258 - Vaccinonderzoek: dr. Hertzberger schept overzicht

  Sep 07 2020

  Lente 2021, de tijd van het jaar wanneer uw mouw kan worden opgestroopt en die spuit er eindelijk in kan. Met daarin het langverwachte Covid-19-vaccin. Maar wie stopt het in de spuit, en wat kunnen we er precies van verwachten? Microbioloog dr. Rosanne Hertzberger verdiepte zich in de materie en geeft uitleg aan dr Kelder.

 • #257 - Vrouwen moeten leren netwerken

  Sep 03 2020

  Dat vrouwen geen carrière maken ligt niet alleen aan glazen plafonds en kinderen baren: in haar proefschrift en in dr Kelder en Co legt Jeanne Martens uit wat vrouwen zélf kunnen doen.

 • #256 - De corona-kramp & consequenties

  Aug 31 2020

  Na zes maanden virus komt vanuit de wetenschap en de filosofie de roep om herbezinning op de wereld met corona. In wat voor samenleving willen we zitten op de lange termijn? FIlosoof dr. Ad Verbrugge deelt zijn visie.

 • #255 - Meer, meer, meer

  Aug 27 2020

  Dr. Hidde Boersma publiceerde deze week 'MEER', een boek waarin hij samen met anderen een filosofie ontvouwt voor de moderne wereld waarin 'meer' zeker geen vies woord is.

 • #254 - Het slechte humeur van de sociale sector

  Aug 24 2020

  Helaas pindakaas, geen structurele loonsverhoging voor de werknemers in de zorg. De roep om meer salaris, meer collega's en minder werkdruk klinkt niet alleen in de zorg, maar eigenlijk in de gehele publieke sector. Onderwijzers, agenten, iedereen klaagt. Hoe komt dit en wat is er aan te doen? Verwordt onze sociale sector tot het afvoerputje van de arbeidsmarkt?

 • #253 - Een trio van jonge doctoren

  Aug 20 2020

  ... op een krokantje van liefde voor wetenschap en op smaak gebracht met een vleugje bevlogenheid, geserveerd door doctorsassistent Milou Brand. In deze aflevering: dr. Manon Julicher, dr. Coen van ’t Veer en dr. Tessa Cramer.

 • #252 - Onze oerdriften in de knel

  Aug 17 2020

  Onze biologische evolutie voltrekt zich veel minder snel dan onze culturele evolutie. Volgens evolutionair psycholoog is daardoor een grote mismatch ontstaan tussen wie we zijn en de wereld die we hebben gemaakt. Hij legt uit hoe het zit en welke gevolgen dat heeft.

 • #251 - Metropolitisch mijmeren

  Aug 13 2020

  Nederland heeft nog altijd grote moeite met grootstedelijke fenomenen, vindt planoloog prof. dr. Zef Hemel. Terwijl de grote stad wel degelijk ons voorland is. In deze aflevering ontvouwt hij zijn visie op de toekomst van de stad: groot, compact en vrouwelijk.

 • #250 - Politieke stilte na de storm

  Aug 10 2020

  In Den Haag bleef het vrijwel stil nadat we het virus onder controle leken te hebben, begin juni. Maar laksheid groeit en het aantal geregistreerde besmettingen loopt op. Een gesprek met prof. dr. Arjen Boin over het overheidsbeleid en de politieke spagaat van een liberale premier.

 • #249 - De westerse complimentencultuur

  Aug 06 2020

  De complimentjescultuur van ons, westerlingen, verdient kritische inspectie. Het kan een averechts effect hebben op het zelfvertrouwen van kinderen of juist leiden tot narcisten. Te gast is dr. Eddie Brummelman van de UvA.

 • #248 - De stralende toekomst van kernfusie

  Aug 03 2020

  Deze week werd in de Provence in Frankrijk begonnen met de bouw van een testreactor die op termijn kernfusie mogelijk moet maken. Wat is dat en (wanneer) gaat het werken? Prof. dr. Marco de Baar, chef van DIFFER en hoogleraar aan de TU Eindhoven, geeft uitleg.

 • #247 - De wetenschap achter Cruijff

  Jul 30 2020

  Er zijn veel boeken geschreven over voetballegende Johan Cruijff. De man die met de bal zo begaafd was, wordt ook geroemd om zijn taalgebruik. Er wordt hem veel filosofische waarde toegedicht. Maar is dat wel terecht of zijn het de fans die de voetballer tot filosoof verheffen? Jort Kelder gaat in gesprek met emeritus professor Rob Siekmann, die een wetenschappelijk boek schreef over de voetballer en zijn uitspraken.

 • #246 - Het insect vertrekt

  Jul 27 2020

  Het aantal insecten in Nederland daalt, net als het aantal soorten. De mensch heeft het evenwicht danig verstoord. Dr. Jetske de Boer pleit tegen een aangeharkt Nederland en vóór een rommelige natuur.

 • #245 - De permafrost ontdooit

  Jul 23 2020

  De 'eeuwig' bevroren grond op het Noordelijk halfrond is toch niet zo permanent. Het ontdooiingsproces is ingezet en niet meer te stoppen. Wat is er precies aan de hand? Aardwetenschapper dr. Jorien Vonk, die het gebied meerdere malen bezocht en onderzocht, legt uit.

 • #244 - Schuld, schuld en nog meer schuld

  Jul 20 2020

  Ze zijn er maar druk mee in Brussel, onderhandelingen over het EU-herstelfonds. Prematuur vindt hoogleraar monetaire economie prof. dr. Lex Hoogduin het. Het einde van de coronocrisis is nog niet in zicht en dus heeft nu al hakketakken over geld voor herstel geen zin. Ook lost het het grote schuldenprobleem van de EU niet op, beargumenteert hij in deze aflevering. Wat is wél wijsheid?

 • #243 - Het complot in onze genen

  Jul 16 2020

  Het idee dat anderen het slecht met ons voor hebben zit in onze genen. Complottheorieën zijn dan ook van alle tijden, maar vooral van tijden met grote existentiële dreiging: entree Covid-19. Een goed gesprek met gedragswetenschapper dr. Jan-Willem van Prooijen over het waarom.

 • #242 - Srebrenica: geen last minute genocide

  Jul 13 2020

  De enclave Srebrenica viel 25 jaar geleden.5 jaar geleden dat de enclave viel. Jort Kelder gaat in gesprek met dr. Erna Rijsdijk, die met een nieuw en uniek fotoproject probeert om een ander verhaal over de massamoord te vertellen. "Het was geen last minute genocide", zegt zij in dr Kelder en Co.

 • #241 - Zorgen over de jeugd

  Jul 09 2020

  Bijna een half miljoen kinderen maken gebruik van de maatschappelijke zorgvoorzieningen voor jeugdigen in ons land. Is ons volk helemaal gek geworden vraagt dr Kelder zich af. Wat is er aan de hand? Een goed gesprek met dr. Daniëlle Jansen van het UMCG over onze jeugdzorg en de immer groeiende vraag daarnaar.

 • #240 - Help! De patiënten raken op

  Jul 06 2020

  Juist nu het merendeel van de Nederlanders aangeeft klaar te zijn met nieuws over Covid-19, nodigt dr Kelder corona-kopstuk Marc Bonten uit. Hij is de coördinator van het geneesmiddelenonderzoek voor covid-19 in het UMC Utrecht. Het aantal patiënten (lees: proefpersonen) neemt steeds verder af, dus is internationale samenwerking hard nodig. Bonten vertelt over het onderzoeksnetwerk REMAP-CAP.

 • #239 - De angstigen vs. de minder angstigen

  Jul 02 2020

  Wat doet corona met het politieke landschap? In deze Jorcast spreekt emeritus hoogleraar politieke theorie Meindert Fennema met dr Kelder over een nieuwe tegenstelling in de maatschappij die gecreëerd wordt door angst.

 • #238 - Politieke poppetjes aan het dansen

  Jun 29 2020

  Voor D66 en CDA meldden zich afgelopen weken kandidaatslijsttrekkers. Aanleiding voor dr Kelder om het over politiek te hebben met André Krouwel, politicoloog en oprichter van het Kieskompas. Ook spreekt hij CDA-kandidaat Mona Keijzer.

 • #237 - De andere kant van Immanuel Kant

  Jun 25 2020

  Pauline Kleingeld kreeg vrijdag de prestigieuze Spinozapremie voor haar onderzoek naar het werk van de verlichte filosoof Immanuel Kant, mede beroemd om zijn boek Kritiek van de zuivere rede. De man die de geschiedenis inging als tegenstander van het kolonialisme, had ook racistische en seksistische standpunten, waar hij op zijn zeventigste pas van terugkeerde. Hoe moeten hedendaagse filosofen omgaan met die duistere zijde van Kant?

 • #236 - Open science en 'lullige kleine datasets'

  Jun 22 2020

  Jort in gesprek met een goedgemutste oppernerd. Professor Rens van der Schoot is Hoogleraar Statistiek van kleine datasets. En als je cum laude promoveert op statistiek ben je slimmer dan de presentator en dus mag je aanschuiven om uit te leggen wat je doet. Kunnen machines wetenschappers vervangen? Rens werkt in ieder geval een een algoritme dat het werk van wetenschappers stukken efficiënter moet maken. En de discussie over open science komt natuurlijk ook voorbij.

 • #235 - Wit privilege

  Jun 18 2020

  Moeten witneuzen zich schuldig voelen? "Het gaat niet om individuele gevoeligheden", zegt prof. dr. Amade M’Charek. Maar dat is helaas wel waar de discussie naartoe getrokken wordt. Een gesprek met de wetenschapsantropologe over wit privilege, ras en genetica.

 • #234 - Werk! En geniet daarna van je pensioen. (Of niet)

  Jun 15 2020

  Er is wederom een nieuw pensioenakkoord. Jaja, zal wel ... maar nu lijkt het serieus. Eindelijk wordt er gesproken over een systeem zonder de belofte van een pensioenbedrag. Belofte maakt namelijk schuld en dus discussiëren we al jaren over kortingen en indexeren. Hopelijk zijn we daar straks vanaf want we lijken nu toch echt naar een systeem te gaan waarbij iedereen een eigen aandeel in de pensioenpot heeft. Dr. Ilja Boelaars in gesprek met uwe eigen werkpaard.

 • #233 - De androgyne leider

  Jun 11 2020

  Janka Stoker greep de coronacrisis aan om onderzoek te doen naar leiderschap in het algemeen, en hoe we vrouwelijke en mannelijke eigenschappen in leiders waarderen in het bijzonder.

 • #232 - Inflatie? Simsalabim, schuld zoek!

  Jun 08 2020

  Sinds de eurocrisis draait de geldpers van de ECB overuren. Dreigt er hyperinflatie? Dr. Menno Middeldorp, hoofdeconoom van de Rabobank, vreest daar niet voor.

 • #231 - Stelling nemen tegen China

  Jun 04 2020

  Hoewel Covid-19 grote delen van de wereld stillegt, dendert China gestaag door als het gaat om het versterken van haar positie in de wereld. Europa mag we niet langer aan de zijlijn blijven staan, betoogt sinoloog Henk Schulte Nordholt in deze aflevering.

 • #230 - In gesprek met: Andreas Kinneging

  Jun 01 2020

  Wat is er mis met de moderne tijd? Een college van hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging over maatschappelijke hysterie & de dood, over de ‘idealen’ vrijheid & gelijkheid, Plato en Socrates, over de premier & de VVD en over feminisme & seks. Een extra lange aflevering, op basis van zijn meest recente boek De Onzichtbare Maat: archeologie van goed en kwaad.

 • #229 - Lang leve de huisarts!

  May 28 2020

  Fransen slikken jaarlijks een hele apothekerskast aan pillen weg en Spanjaarden zijn hypochonders die meteen de eerste hulp oprennen met een klein pijntje. Wij Nederlanders gaan anders met zorgbehoefte om dan onze zuiderburen. Of is het idee dat de zorgvraag cultureel bepaald wordt een vooroordeel dat de wetenschap uit het hoofd van uw presentator dient te verwijderen? Professor Peter Groenewegen doet een dappere poging uit te leggen dat niet volksaard, maar een goed systeem van huisartsenzorg d...more

 • #228 - Bill Gates, filantropische held of stinkend rijke schurk?

  May 25 2020

  Bill Gates is de grootste weldoener ter wereld. Van zijn onvoorstelbare vermogen van 100 miljard schenkt hij een groot deel aan goede doelen, met name op het gebied van gezondheidszorg. En wie filantropie zaait, oogst complottheorieën. Een goed gesprek met professor Rene Bekkers, hoogleraar filantropie aan de VU over ondermeer de vraag of Gates zijn miljarden wijs besteedt.

 • #227 - Hoe Joop en Charles, Mark en Emmanuel inspireren

  May 21 2020

  Leiders in tijden van corona. Hoe leiden Merkel, Macron en Mark hun land door de crisis.

 • #226 - Mark, wanneer mogen we weer tongen?

  May 18 2020

  Hoe intelligent is onze lockdown als de fysieke aspecten van de liefde niet uitgevoerd kunnen worden? Linda Duits komt op voor de singles en introduceerde het knuffelmaatje of de coronabuddy.

 • #225 - De kantoortuin gaat eraan

  May 14 2020

  Is het kantoorleven as we know it voorgoed voorbij? Dr. ir. Rianne Appel-Meulenbroek schetst een beeld van het post-corona kantoor. (Heeft de kantoortuin nog toekomst? Wordt plexiglas troef?)

 • #224 - Planet of the Humans

  May 11 2020

  De shock-doc van Michael Moore en Jeff Gibbs werd sterk bekritiseerd door de duurzame beweging, en juist omarmd door klimaat-pseudosceptici. Wat is wijsheid? Dr Kelder spreekt met een autoriteit die er voor heeft doorgeleerd: prof. dr. ir. David SMeulders, hoogleraar energietechnologie aan de TU Eindhoven.

 • #223 - De jeugd: braaf in lockdown

  May 07 2020

  Het ganse volk moet lijden, want dat is solidariteit. En dus laten de jongeren anno Covid-19 zich zonder weerstand opsluiten. Verrassend braaf, want van het virus hebben ze weinig te vrezen: het is eerder hun toekomst die op het spel staat. Dr Kelder in gesprek met hoogleraar jeugdcultuur Tom ter Bogt.

 • #222 - Waarom ook stoute bedrijven steun moeten krijgen

  May 04 2020

  Het virus infecteert onze economie. Overheidssteun hoeft niet onvoorwaardelijk te zijn, vindt hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs. Maar we moeten er geen politieke doelen als duurzaamheid aan koppelen, beargumenteert hij in deze aflevering.

 • #221 - De lockdown maakt dommer

  May 01 2020

  Volgens hoogleraar Sander Koole psychologie aan de Vrije Universiteit hebben we fysieke aanraking nodig om ons goed te voelen.

 • #220 - Red niet alle bedrijven

  Apr 29 2020

  De ziekenhuizen liggen vol, en het bedrijfsleven hangt aan de beademingsmachines van vadertje staat. Met professor Justin Jansen, hoogleraar ondernemerschap aan de Erasmus University analyseert dr Kelder het slagveld van het bedrijfsleven.

 • #219 - Waarom de wereld nog altijd om (en op) olie draait

  Apr 27 2020

  Het zwarte goud is terug van, tja, nooit weggeweest. In deze aflevering legt energiedeskundige Lucia van Geuns van the Hague Centre for Strategic Studies uit wat er gaande is op de oliemarkt, hoe de Amerikaanse prijs negatief kon worden en waarom de wereld nog steeds op en om olie draait.

 • #218 - Zeggen we later, die lockdown was massahysterie?

  Apr 23 2020

  "Ik denk dat we over twee jaar zullen zeggen dat er sprake was van massahysterie", zegt uva-hoogleraar emoties en affectieve processen Agneta Fischer. Een gesprek over hysterie, complottheorieën en angst voor het virus.

 • #217 - Ira Helsloot: de koele rekenaar aan de zijlijn

  Apr 20 2020

  De hoogleraar besturen van veiligheid maakte de afgelopen weken niet veel vrienden maakte met zijn koele kosten/baten-analyse van de intelligente lockdown. Maar de stem van bestuurskundigen in het coronadebat is, naast die van virologen, onmisbaar. Tussendoor belt dr Kelder even met columniste Ebru Umar.

 • #216 - Alle ballen op het vaccin!

  Apr 16 2020

  Er zijn virussen die miljoenen doden hebben veroorzaakt en nog steeds veroorzaken, waar nog steeds geen vaccin tegen gevonden is (denk aan HIV). Of er een vaccin gevonden kan worden voor corona is dan ook niet zeker, maar: "the race is on!", aldus microbioloog dr. Rosanne Hertzberger.

 • #215 - Corona-crisis maakt samenleving conservatief

  Apr 09 2020

  Een nieuwe bedreiging zorgt dat we minder tolerant worden voor afwijking. Iedereen moet samen de schouders eronder zetten. Maar dat kan ook doorslaan naar een conservatieve ruk naar rechts. Je hoort het van Professor Mark van Vugt.

 • #214 - Vrekkige Hollanders versus belasting-schuwe Italianen

  Apr 06 2020

  Een stevig gesprek tussen Dr Kelder en Harald Benink. Benink staat voor een veel ruimhartiger noodpakket voor Italië dan dr Kelder, die in Italië geregeld wordt uitgelachen vanwege zijn 'witte geld'.

 • #213 - Moeder Aarde vs. Corona

  Apr 02 2020

  Een deel van de wereld heeft het momenteel benauwd, maar daardoor is er weer meer zuurstof in de lucht. Hoe gaat het in tijden van corona eigenlijk met de andere wereldproblemen zoals luchtvervuiling? In deze aflevering bespreekt dr Kelder met dr. ir. Patrick Jansen over de staat van moeder Aarde.

 • #212 - China’s charmeoffensief

  Mar 30 2020

  In tijden van corona vecht ieder land voor eigen volk. Maar nu het hoogtepunt in China voorbij lijkt, steken zij hun hand - gevuld met mondkapjes, doktoren en kennis - uit naar andere landen. "Daar zit misschien best humaniteit achter, maar zeker ook welbegrepen eigenbelang", stelt dr. Nana de Graaff, specialist op het gebied van internationale betrekkingen aan de Vrije Universiteit. In deze aflevering bespreekt ze met dr Kelder het charmeoffensief van China.

 • #211 - De coronacrisis: druk op ons denkkader

  Mar 26 2020

  Ondanks dat de corona-pandemie nog maar een paar weken oud is staan onze individualistische denkkaders nu al onder druk. Niet verrassend volgens cultuurfilosoof Jelle van Baardewijk, grote crises hebben namelijk altijd invloed gehad op ons denken. Hij gaat met dr Kelder in gesprek over welk effect de huidige crisis heeft op de onderlinge verhoudingen in de samenleving.

 • #210 - Ongekende stappen in de wereld van het grote geld

  Mar 23 2020

  Er worden door het kabinet buitengewone maatregelen genomen om onze economie te ondersteunen. Kunnen we met de diepe zakken van minister Hoekstra de crisis financieel de baas blijven? Econoom Edin Mujagic is positief: 'We hebben echt goud in handen.'

 • #209 - 'Waarlijk financiële solidariteit' in de Corona-crisis

  Mar 19 2020

  Hoe komen we deze crisis door, zonder échte, blijvende economische schade? Een gesprek met de optimistische hoogleraar Financiële Markten, dr. Arnoud Boot. "Niets is zo bindend als een gemeenschappelijke vijand." De Nederlandse en Europese economie kunnen dit aan en de crisis kan zelfs tot waarlijk financiële solidariteit leiden. U hoort het dr Kelder écht zeggen.

 • #208 - De Crisiscast

  Mar 16 2020

  Black Monday, Tsjernobyl, Y2K, 9/11 en de kredietcrisis van 2008… weet u nog? Middenin de corona-pandemie kunt u wellicht wel wat overzicht, rust en historisch besef gebruiken. In deze aflevering neemt dr Kelder met doctorsassistent Milou een vijftal crises door van de afgelopen decennia: hoe keek de wetenschap ernaar, en hoe greep politiek in?

 • #207 - Een wetenschappelijk lesje crisismanagement

  Mar 15 2020

  Corona brengt crisis naar Nederland. Tijden van crisis zijn 'defining moments' voor politici, en voor premiers in het bijzonder: kan Rutte het volk rustig houden? Paul ’t Hart, bestuurskundige en expert op het gebied van crisismanagement, is optimistisch.

 • #206 - China, Trump & Corona

  Mar 12 2020

  Econoom Heleen Mees deelt haar visie op de mondiale economie en presenteert een alternatieve theorie voor de lage rentestanden. Spoiler: het komt niét door de centrale banken.

 • #205 - Pleidooi voor een Emancipatie Autoriteit

  Mar 09 2020

  We hebben in Nederland vele toezichthouders, zoals een Autoriteit Financiële Markten, een Voedsel- en Warenautoriteit... Waarom geen toezichthouder op gelijkheid, zoals beschreven in artikel 1 van de Grondwet? Prof. dr. Linda Senden schreef met twee vrouwelijke collega's uit Utrecht een feministisch manifest.

 • #204 - Rebellen op een rijtje

  Mar 05 2020

  In het kader van het boekenweekthema gaat dr Kelder met zijn doctorsassistent Milou in gesprek over een van zijn meest geliefde onderwerpen: rebellen en dwarsdenkers. Een totaal willekeurige, wanordelijke en anarchistische selectie muiters van toen en nu - een rebel zou trots zijn.

 • #203 - Niet repliceerbaar onderzoek

  Mar 02 2020

  Jarenlang werd een ‘baanbrekende’ studie over verschillen tussen linkse en rechtse mensen veelvuldig geciteerd. Uit replicatie-onderzoek van UvA-politicoloog Bert Bakker blijkt nu dat het onderzoek niet klopt. Hij gaat met dr Kelder in gesprek over de perverse prikkels in de wetenschap en hoe een toonaangevend wetenschappelijk blad als Science haar verantwoordelijkheid niet neemt.

 • #202 - Meer stoorzenders in de wetenschap

  Feb 27 2020

  Er is te weinig ideologische diversiteit binnen bepaalde onderzoeksgroepen op universiteiten, meent dr. Eric C. Hendriks. De aan de Universiteit van Bonn verbonden socioloog pleit voor stoorzenders in de wetenschap als wapen tegen blinde vlekken.

 • #201 - Traditie vs. Nutsmaximalisatie

  Feb 24 2020

  Professor dr. Andreas Kinneging bepleit een terugkeer van de grote, Europese traditie waarin mensen minder 'lekker zichzelf' zijn, en meer bezig goed mens proberen te zijn.

 • #200 - Alles uit de Jortcast!

  Feb 20 2020

  Nou, alles... Zo'n honderd dr Kelder en Co's en tweehonderd doctoren verder haalt dr Kelder het (tegendraads geknoopte) netje op met zijn doctorsassistent, Milou Brand. Welke wetenschappers trokken met dr Kelder ten strijde tegen de hypes en hysterie die onze samenleving teisteren? Een bloemlezing in deze jubileum-uitzending.

 • #199 - De gouden ketens van CETA

  Feb 17 2020

  Terwijl de flanken op links en rechts elkaar vinden in hun afkeer tegen CETA, spiegelt Prof. Steven Brakman voor dat het verdrag met Canada Nederland en de EU ook goede kanten heeft.

 • #198 - Jonge Doctors in de Jortcast

  Feb 13 2020

  Elke week pitchen vers gepromoveerde doctors hun proefschrift in Dr Kelder en Co. In deze bijzondere Jortcast drie wetenschappelijke talenten die in Dr Kelder en Co te gast waren. Je hoort Leonie de Jonge, Thijs van Dooremalen en Heleen Schols.

 • #197 - De Bilderbergconferentie: dr Kelder op locatie

  Feb 10 2020

  In hoeverre is Nederland een meritocratie en wat is de rol van bedrijfsleven, wetenschap en elite in een wereld waar de verschillen steeds groter worden? Een speciale Jortcast vanuit Hotel de Bilderberg te Oosterbeek, met drie gasten: Joris Luyendijk, Robbert Dijkgraaf en Kees van Lede.

 • #196 - Hieper-de-hype hoera: het coronavirus

  Feb 06 2020

  Is het nodig om een live-blog bij te houden waarin iedere nieuwe dode reden is voor een nieuwe post? Volgens dr. Nel Ruigrok niet. Het leidt wel tot clicks, maar voedt slechts angst. Het coronavirus is een mediahype geworden en pleit voor minder hijgerige berichtgeving.

 • #195 - Stop het stoken

  Feb 03 2020

  Volgens David Smeulders, hoogleraar Energietechnologie te Eindhoven, is de roep om gehaast van het gas af te gaan "volslagen hysterisch". Er moet beter gekeken worden naar effecieve, betaalbare maatregelen om CO2-uitstoot terug te dringen.

 • #194 - Millennials: waar het mis ging

  Jan 30 2020

  De leeftijdsgroep die massaal ten prooi valt aan burn-out verschijnselen. Waar ging het mis met de millennial? Thijs Launspach legt het uit aan gastpresentator Eric Smit. In deze aflevering reflecteert Eric op dat gesprek met dr Kelder en Milou Brand, millennial en monteur van de Jortcast.

 • #193 - Hoe grote bedrijven de duurzame kar trekken

  Jan 27 2020

  Kunnen CEO's van grote multinationals de wereld een stukje duurzamer maken? Beter dan politici, denkt Jeroen Smit. Hij gaat in discussie met gastpresentator Eric Smit. In de Jortcast-studio bespreekt Eric de uitzending met een special guest.

 • #192 - 'Het moet een vrouw zijn'

  Jan 23 2020

  De witte man is dominant op de teevee en als vrouwen en minderheden al op TV komen, is het vaak om een stereotype te bevestigen. Dat moet anders, stelt Rosemarie Buikema in deze aflevering met gastpresentator Sander Schimmelpenninck

 • #191 - Mijn werk is stuk

  Jan 20 2020

  Nederland is koploper flexibel werken. Voor hogeropgeleiden pakt dat beter uit dan voor lageropgeleiden, constateert arbeidssocioloog Fabian Dekker. De gevoelde druk is groot, zo blijkt ook wel uit de vele burn-outs om ons heen. Hoe repareren we de problemen op de arbeidsmarkt?

 • #190 - Britse bazen: leiderschap in het VK

  Jan 13 2020

  Waarom Johnson slaagde waar May faalde? Of Johnson de nieuwe Churchill is? Wat Churchill bedoelde met een United States of Europe? In deze aflevering bespreekt dr Kelder Brits leiderschap met dr. Hanneke Hoekstra.

 • #189 - Duurzaam beleggen?

  Jan 09 2020

  Vervangend presentator Eric Smit (Follow the Money) bespreekt met dr. Kees Koedijk wat we verstaan onder duurzaam beleggen en in hoeverre kapitalisme en duurzaamheid samengaan.

 • #188 - Beprijs bloed op het bord

  Jan 06 2020

  De prijs van vlees moet omhoog: dat is beter voor boer, mens, én milieu. "Heel logisch", zegt hoogleraar Klimaatverandering dr. Pier Vellinga. In deze aflevering licht hij zijn redeneringen toe.

 • #187 - Drs. M. Rutte in dr Kelder en Co: een toegift

  Dec 30 2019

  Na inmiddels 90 minuten luistermateriaal is het tijd voor het toetje: een verhandeling over favoriete (parlementair) journalisten van vroeger en nu, gevolgd door De Parlementaire Geschiedenis Quiz, speciaal voor de zelfbenoemd politieke junkies opgesteld door Carla Hoetink. Speel mee en versla de premier!

 • #186 - Drs. M. Rutte in dr Kelder en Co

  Dec 28 2019

  Dr Kelder beoefent zijn favoriete hobby met drs. M. Rutte: historische politieke momenten fragmenten binge-luisteren. De opname die werd uitgezonden op 28 december moest worden bijgeschaafd om in het schamele uurtje te passen, maar de redactie van dr Kelder en Co wilt u de gehele opname niet onthouden: bij deze.

 • #185 - Ravage in de regering: informatievoorziening

  Dec 24 2019

  De informatiehuishouding van de overheid is een puinhoop. Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans legt aan vervangend presentator Eric Smit uit hoe de regering daar ook steeds vaker mee weg komt: namelijk door het aanpassen van regels zodat bepaalde informatie niet vrijgegeven hoeft te worden.

 • #184 - De 'hate-mail' van Willem van Oranje

  Dec 19 2019

  Geerten Waling bespreekt de apologie van Willem van Oranje: een soort hatemail avant la lettre aan koning Filips II, waarin de Vader des Vaderlands ondermeer duidelijk wil maken dat de Spaanse koning een tiran is geworden.

 • #183 - De bezem door het belastingstelsel

  Dec 16 2019

  Het belastingsysteem dat we sinds 2001 hebben zou nooit ingevoerd moeten zijn op de manier zoals het nu is: het is onhoudbaar ingewikkeld geworden. De urgentie is groot om de bezem erdoor te halen, zegt econoom Bas Jacobs. In deze aflevering doet hij een voorstel voor een nieuw systeem uit de doeken.

 • #182 - De transitie moet leuker

  Dec 12 2019

  Klimaathysterie heeft zelfs de psychiatrie bereikt. Mensen raken depressief door de vrezen die ze krijgen van het veranderende klimaat. Gelukkig is daar Professor Victor Lamme die een oplossing heeft voor beide kampen in het klimaatdebat. Weg met de angst en maak de maatregelen leuker.

 • #181 - De vagina en wetenschappelijke achterstelling

  Dec 09 2019

  In deze Jortcast stelt dr. Rosanne Herzberger dat niet alleen de medische wetenschap, maar vrijwel alle wetenschap op mannen gericht is. Vrouwen zijn bij voorbeeld slechter af bij auto-ongelukken omdat de dummies naar mannen gevormd zijn.

 • #180 - Afval scheiden: de machine kan het beter

  Dec 05 2019

  Sorteert u in uw vrije tijd ook zo graag uw afval? Volgens dr. Raymond Gradus kunnen machines het beter, milieuvriendelijker en goedkoper.

 • #179 - De hardnekkig ongezonde medemens

  Dec 02 2019

  Vaker ziek en lagere levensverwachting: de gezondheidskloof tussen rijk en arm, tussen hoger- en lageropgeleiden, wordt groter in plaats van kleiner. Prof. dr. Marianne de Visser legt uit wat er het mis gaat.

 • #178 - Impeachen? Zo doe je dat

  Nov 28 2019

  Het afzetten van een president is een ambitieuze onderneming. Heb je bewijs, moet je nog motief zien aan te tonen. In dr Kelder en Co bespreekt dr Kelder de regels zoals vermeld in de Amerikaanse Grondwet over het wat en hoe van impeachment met amerikanist dr. Jelte Olthof.

 • #177 - Het grote, grijze gevaar

  Nov 25 2019

  Er is maar één manier om het Grijze Gevaar te bedwingen: langer doorwerken. Maar 'anti-jongerenclub' FNV ligt dwars en het ABP is een goktent, aldus econoom Sweder van Wijnenberg. Hellup, wat nu? Een must-listen voor de jongere generaties.

 • #176 - Grens aan rijkdom

  Nov 21 2019

  We kennen de armoedegrens. Moet we ook een grens voor rijkdom vaststellen? Politiek filosoof Ingrid Robeyns is vóór, onderzocht de kwestie en beargumenteert voor dr Kelder, 'vakbondsman van de kleine miljonair', waarom.

 • #175 - Niet harder dan honderd

  Nov 18 2019

  De nieuwe verkeersmaatregel (niet harder dan 100 km/u) moet de stikstofneerslag dermate terugdringen dat er Nederland weer door kan met het bouwen van nieuwe woningen. Dr Kelder spreekt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen over de impact op gasgevend Nederland

 • #174 - Protesteren: zó populair

  Nov 14 2019

  Van Hongkong tot Catalonië en van Libanon tot Chili: een golf van protest trekt over de wereld. Hoezee, de jeugd heeft weer idealen! Cultuurhistoricus dr. Eva Rovers bespreekt met dr Kelder de overeenkomsten tussen wereldbrandjes die ons omringen en de rol van sociale media.

 • #173 - Een duikje in de DDR

  Nov 11 2019

  Een lesje geschiedenis over De DDR, communisme, de Duitse eenwording en hoe de val van de Berlijnse Muur nadreunt. Te gast is een oud-diplomaat met grote staat van dienst: Hans Glaubitz, die jarenlang achter het IJzeren Gordijn werkte. "Eenwording? Het was een vijandige overname."

 • #172 - De Verenigde Staten van Europa

  Nov 07 2019

  Waar moet het heen met Europa? In haar oratie en dientengevolge in dr Kelder en Co ontvouwt Prof. dr. Amy Verdun, hoogleraar Europese Politiek en Politieke Economie te Leiden, haar visie.

 • #171 - Korte linkse lontjes

  Nov 05 2019

  Onderwerp: onverdraagzaamheid op links. Helpt intolerantie, humorloosheid en gelijkhebberij de progressieve medemens ook maar een stap verder? Een gesprek over de korte lontjes en lange tenen van links met Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof te Gent en auteur, met tussendoor een telefoontje met ex-Kamerlid voor GroenLinks Zihni Özdil.

 • #170 - Agressie in de auto

  Oct 31 2019

  Waarom lijden wij (bijna) allen aan road rage en waarom worden we agressief in het algemeen? Dat, en de verschillen tussen mannen en vrouwen, bespreekt dr Kelder met experimenteel psycholoog dr. Dennis Schutter van de Universiteit Utrecht.

 • #169 - De Brexit van Boris

  Oct 28 2019

  Het hier en daar geliefde maar toch door de overgrote meerderheid gehate onderwerp van deze tijd: Brexit. Dr Kelder bespreekt de ontwikkelingen met hoogleraar Europees Recht dr. Hanneke van Eijken, van de Universiteit Utrecht.

 • #168 - Wie gelooft er nog in politici?

  Oct 24 2019

  Eric Smit voert een persoonlijk gesprek met filosofe, schrijver en tv-maker Alicja Gescinska over ons cynisme jegens politici. Er wordt nog amper geloofd in politiek engagement, merkt zij, en dat is funest voor een democratie.

 • #167 - Kappen met kapot pensioenstelsel

  Oct 21 2019

  Moet er gekort worden op worden op de oudedagsvoorziening? In Jortcast #167 pensioenpraat met hoogleraar risicomanagement dr. Theo Kocken.

 • #166 - Geen seks met Linda

  Oct 17 2019

  Seks, Kunnen we zonder?

 • #165 - Corruptie op de kaart

  Oct 14 2019

  Met Prof Leo Huberts, spreekt dr Kelder over hoe corrupt Nederland wel niet is.

 • #164 - Een slimme man kiest psychologie

  Oct 10 2019

  Een mannenquotum voor de studie psychologie, daar pleit hoogleraar Mark van Vugt voor. Luister deze Jortcast en hoor waarom.

 • #163 - De boeren, het Griekenland van de Nederlandse economie

  Oct 07 2019

  In een week dat de boeren luidkeels de aandacht vroegen, vroeg Dr Kelder aan prof. dr. Rurale Sociologie Douwe Jan van der Ploeg een stap weg te zetten van de waan van de dag en een rustige analyse te maken van de sector. In deze Jortcast gaat het over subsidies, de Rabobank en dat de boeren-sector bijna het Griekenland is van de Nederlandse economie.

 • #162 - Radiotherapie tegen klimaathysterie: deel II

  Oct 03 2019

  Vanaf een winderig Terschelling doet dr Kelder een poging het activistisch groen geraas van het klimaatdebat te verrijken met ratio en redelijkheid. In dit deel: hoe ziet de toekomst eruit, hoe krijgen we de burger daarin mee, en in gesprek met de grote boze industrie: Shell. Met Herman van der Meyden (Shell), Sanne Akerboom (UU), Maarten Hajer (UU), Jesper Broekhof (De Groene Golf) en Bert Wassink, de burgemeester van Terschelling.

 • #161 - Radiotherapie tegen klimaathysterie: deel I

  Sep 30 2019

  Vanaf een winderig Terschelling doet dr Kelder een poging het activistisch groen geraas van het klimaatdebat te verrijken met ratio en redelijkheid. Te gast zijn deelnemers van de tiende versie van het Springtij Forum: prof. dr. ir. Pier Vellinga (VU & Waddenacademie), Kees Vendrik (Triodos Bank), dr. Eveline Speelman (McKinsey), Kees Vendrik (Triodos) en een telefoontje met Mark Harbers (VVD-Kamerlid).

 • #160 - Passen er 115 kaarsjes op een taart?

  Sep 26 2019

  We leven elk jaar langer. Over een tijdje worden we zelfs 115 jaar oud. Maar hoe zorgen we dat het leven leuk blijft en het lichaam fris?

 • #159 - Hoe besteden we de miljoenen?

  Sep 23 2019

  Door onze enorme spaarpotten moet Nederland meer geld uit gaan geven. Lenen kost geen geld en de middenklasse kan wel wat gebruiken. Hoogleraar economie Coen Teulings verklaart hoe hij denkt dat het zit.

 • #158 - De Parkinson Pandemie

  Sep 19 2019

  Het aantal mensen met de ziekte Parkinson is hard aan het groeien. Parkinson-professor dr. Bas Bloem doet onderzoek naar de oorzaken.

 • #157 - Stikstofpaniek en struisvogelpolitiek

  Sep 16 2019

  Bouwprojecten aflasten en veestapels halveren: de stikstofuitstoot moet flink worden teruggebracht, want het brengt ons hele bestaan in gevaar. Hysterie, of is het echt vijf voor twaalf? Een gesprek met prof. dr. Jan Willem Erisman.

 • #156 - Lachen, maar laat je bubbel niet barsten

  Sep 12 2019

  Van Dr. Ivo Nieuwenhuizen mogen cabaretiers wel wat linkser worden en mensen moeten binnen de bubbel blijven tijdens het lachen.

 • #155 - Deeltijd-dames

  Sep 09 2019

  Als vrouwen meer uren gaan werken, zouden de personeelstekorten in de zorg en het onderwijs snel opgelost kunnen zijn. Volgens professor Janneke Plantenga valt er inderdaad weel te werken in deeltijdwerkend Nederland, maar legt uit dat het sommetje wel wat ingewikkelder is. Met vervangend presentator Sander Schimmelpenninck.

 • #154 - Een lesje literatuurgeschiedenis

  Sep 05 2019

  In vogelvlucht stuift dr Kelder met prof. dr. Lotte Jensen door onze literatuurgeschiedenis. Van de 17e tot de 19e eeuw, van romantici tot revolutionairen.

 • #153 - Het proefschrift van Ad van Liempt

  Sep 02 2019

  In mei promoveerde historicus, auteur en gerenommeerd TV-maker Ad van Liempt op een biografie over SS-kampcommandant Albert Konrad Gemmeker. Volgens historicus dr. Rudolf Dekker deugt die dissertatie niet. In deze aflevering onderbouwt Dekker zijn beweringen en stelt hij de vraag hoe het mogelijk is dat de Rijksuniversiteit dit proefschrift heeft goedgekeurd.

 • #152 - We worden dommer

  Aug 29 2019

  Het IQ van Nederlanders daalt, gemiddeld in ieder geval. We worden dus dommer. Een gevoelig thema denk maar aan professor Buikhuisen, die zoveel ophef veroorzaakte dat hij van zijn leerstoel afstapte. In deze Jortcast hoor je professor Dimitri van der Linden.

 • #151 - Wat als dolende robots doden?

  Aug 26 2019

  Autonome wapens oftewel killerbots, daar moeten we voor op passen! In ieder geval dat vindt vredesbeweging PAX. Volgens dr. Dieuwertje Kuipers loopt het zo'n vaart niet, er is nog niet eens een definitie.

 • #150 - De goede en de slechte Marokkaan

  Aug 22 2019

  Er zijn goede en slechte Marokkanen - dat is het beeld dat media schetsen. Hoog tijd dat we elkaar (buiten media en eigen bubbels om) wat beter leren kennen, betoogt dr. Nadia Bouras, universitair docent Geschiedenis te Leiden, migratie-expert en 'succesmarokkaan'.

 • #149 - Ecomodernisme: Een heilig geloof en vertrouwen in technologie

  Aug 19 2019

  Rücksichtlos kiezen voor technologie, dat doet ecomodernist Hidde Boersma. De oplossingen voor voedseltekorten en klimaatproblemen zijn allemaal op te lossen mits we de wetenschap inzetten. Er gaan daardoor meer mensen in de stad wonen, de landbouw wordt intensiever, maar we krijgen er echte natuur voor terug .

 • #148 - Ook bij een handelsoorlog zijn geen winnaars

  Aug 15 2019

  Bij heibel over handel valt er weinig winst te behalen. Maar als het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten verder escaleert, zal China het hardst geraakt worden.

 • #147 - Plattelandspenarie en Stadse superioriteit (deel II)

  Aug 12 2019

  Er gaapt een kloof tussen stad en platteland. Maar verbindingen tussen de verre periferie en het stedelijke gebied versterken is niet wat de overheid te doen staat, vindt emeritus professor Friso de Zeeuw. In deel I (Jortcast #145) stond het platteland centraal, in dit deel van het tweeluik verlegt dr Kelder en Co de aandacht naar de stad.

 • #146 - De grote dopingshow

  Aug 08 2019

  Er is voor veel dopingmiddelen nauwelijks bewijs dat ze werken, en de detectiemethoden deugen niet. Dr. Jules Heuberger pleit voor meer wetenschap in de dopingwereld.

 • #145 - Plattelandspenarie en Stadse superioriteit (deel I)

  Aug 05 2019

  Er gaapt een kloof tussen stad en platteland. Niet alleen in sociaal-economische zin, maar ook politiek. Dat zegt prof. dr. ir. Bettina Bock in het eerste deel van dit tweeluik. Het platteland centraal, in deel II verhuist dr Kelder en Co naar de stad.

 • #144 - Reddingsplan voor millennials

  Aug 01 2019

  Je bent millennial: wat nu? Dr Kelder bespreekt met arbeidssocioloog dr. Fabian Dekker hoe het met deze veelbesproken generatie gesteld is.

 • #143 - Hongkong-identiteit: een China-calamiteit

  Jul 29 2019

  Er heerst in een Hongkong een toenemend gevoel van 'wij willen niet bij China horen'. Maar China wil juist meer invloed op de stad, die van belang is voor de Chinese economie. Een gesprek met sinoloog dr. Henk Schulte Nordholt.

 • #142 - Een trio van jonge doctoren

  Jul 26 2019

  ... op een krokantje van liefde voor wetenschap en op smaak gebracht met een vleugje bevlogenheid, geserveerd door doctorsassistent Milou Brand.

 • #141 - Kibbelen over kapitalisme

  Jul 22 2019

  In deze genereus lange aflevering bespreekt dr Kelder het eventuele failliet van kapitalisme, met econoom dr. Bas Jacobs en politiek filosoof dr. Edwin van de Haar.

 • #140 - Wees wijs, red het hoger onderwijs!

  Jul 18 2019

  Het aantal studenten blijft stijgen maar de inkomsten worden niet groter. Universiteiten worden fabrieken die sturen op het genereren van zoveel mogelijk inkomsten. Luister deze Jortcast met filosoof Ad Verbrugge,

 • #139 - De depressieve promovendus

  Jul 15 2019

  Eén op de drie promovendi heeft depressieve klachten. De kwaliteit van onderzoek staat óók onder druk: 90 procent van alle publicaties is uiteindelijk rommel. Tijd voor een goed gesprek op de leunstoel van psychiater dr. Joeri Tijdink.

 • #138 - Elektrisch blik op de weg

  Jul 11 2019

  Een vooruitziende blik op de toekomst van het autorijden met Auke Hoekstra van de TU Eindhoven en zit dr Kelder liever in een Toyota Prius of een Fiat Multipla?

 • #137 - Nederland mist een topfunctie en dat is goed nieuws.

  Jul 08 2019

  Frans Timmermans wordt geen voorzitter van de Europese Commissie. Zeker niet alle Nederlanders zijn daar droevig over! Dr. Kelder spreekt met professor Anna van der Vleuten over de zin en onzin van een Nederlander op een topfunctie.

 • #136 - Meer staatsschuld, minder belasting, minder calvinisme

  Jul 04 2019

  Professor Coen Teulings pleitte in zijn FD-column voor ruimere begrotingsregels. De rente is laag, waarom zouden we zo hard werken om de staatsschuld te beperken als we ook de belasting kunnen verlagen....

 • #135 - Swipen voor de seks?

  Jul 01 2019

  Je struikelt niet meer over je verkering in het café, maar swipet door tot je voor het altaar staat. Dr Kelder heeft een speeddate met dr. Elisabeth Timmermans over liefde in tijden van Tinder en bespreekt die in de Jortcast met redacteur Milou Brand.

 • #134 - Macht versus invloed

  Jun 27 2019

  Wie heeft het in Nederland nu echt voor het zeggen? Het Binnenhof of het bedrijfsleven? Historicus dr. Gerard Aalders in gesprek met Eric Smit over het verschil tussen macht en invloed.

 • #133 - Hoe blijft een te populaire stad leuk, creatief en betaalbaar

  Jun 24 2019

  Hoe zorgen we dat steden niet zo duur worden dat enkel investment bankers er kunnen wonen? Want diezelfde stad zonder rafelrandjes en creatieve sector is stukken minder aantrekkelijk. De stadsgeograaf van Amsterdam, Cody Hochstenbach, deelt zijn visie.

 • #132 - Hoe houdt een politicus zijn hoofd helder en boven water zonder bijbaan?

  Jun 20 2019

  Kun je stemmen op een politicus met een bijbaan? Want wiens belang vindt hij belangrijker dat van zijn kiezer of dat van zijn baas?

 • #131 - Het stressvolle bestaan van een narcist

  Jun 17 2019

  Uw zwierige gastheer dr Kelder voert een ongeëvenaard goed gesprek met dr. Eddie Brummelman over narcisme.

 • #130 - Studentenleven: minder latte, meer literatuur

  Jun 13 2019

  Hoe slecht heeft de koffietent-student het nu werkelijk? Uw gastheer spreekt historicus dr. Pieter Slaman over het leenstelsel en het studentenleven, toen en nu.

 • #129 Files: het probleem dat geen probleem is

  Jun 10 2019

  Ondanks dagelijkse files gaan mensen toch met de wagen naar het werk en zijn zelfs op tijd. Is er dan wel een fileprobleem? Mobiliteitsdeskundige Rob van der Bijl vindt van niet.

 • #128 De schoonheid van schijn #Instagram

  Jun 06 2019

  Wat is de waarde van 1000'en volgers op Insta? Influencers die professionele marketingkanalen worden en algoritmes die de echtheid van de hartjes die gegeven worden, je hoort het in deze Jortcast.

 • #127 Vertel me waar je woont en ik zeg je wat je stemt

  Jun 03 2019

  Na verkiezingen schetsen media graag kaartjes van de geografische verdeling van stemmen. Bij de EU-verkiezingen leek een rode golf van PvdA Nederland te hebben overspoeld. UvA-politicoloog Armèn Hakhverdian is kritisch op het gebruik van dergelijke kaartjes, die zeggingskracht ontberen.

 • #126 Een giftige cocktail met bestrijdingsmiddelen, Europa en insecten

  May 30 2019

  Hoe “Europa” het onderzoek van dr. Martina Vijver dreigt te negeren, terwijl zij aantoont hoe bestrijdingsmiddelen de natuur vergiftigen. Dr Kelder praat met de eco-toxicoloog over bureaucratie en bestrijdingsmiddelen.

 • #125 Kiezen, het blijft een keuze

  May 27 2019

  Een zo intellectueel mogelijke nabeschouwing van de verkiezingsuitslag. Met Bianca Pander en Geerten Waling bespreekt dr Kelder de nieuwe rangorde van de Nederlandse politiek.

 • #124 Een linkse, Puerto Ricaanse storm laait op in de VS: AOC

  May 23 2019

  De tegenbeweging tegen Trump is links. Heel links. Een van de kopstukken is Alexandria Ocasio-Cortez. Ze bezit de gave van het woord en wint aan achterban.

 • #123 Bij ons in de EU

  May 20 2019

  De Goedwillende Europeaan, de Handelseuropeaan, de Ho-eens-even-Europeaan... Er lopen in Nederland heel wat soorten Europeanen rond. Dr. André Krouwel is politicoloog aan de VU en oprichter van het Kieskompas geeft inzicht in de sentimenten van de Europese kiezer.

 • #122 Hoe vrouwenemancipatie zorgt voor radicaliserende mannen

  May 16 2019

  In deze aflevering gaat dr Kelder het hebben over de man als bedreigde soort. Dit doet hij met emeritus hoogleraar Abram de Swaan. Volgens deze socioloog zorgt vrouwenemancipatie ervoor dat sommige mannen vluchten in streng religieuze of ‘rechtsistische’ stromingen.

 • #121 The circle of drugs

  May 13 2019

  Dr Kelder doet aan participerende journalistiek met drugsonderzoeker Ton Nabben, na een goed gesprek over de drugs van tegenwoordig wil Dr Kelder ook eens lachen en neemt een ballonnetje lachgas. (en hij ruime het patroon netjes op)

 • #120 Nederland demonstratie natie

  May 09 2019

  Demonstraties zijn minder groots dan in de jaren '70 en '80 toen het Malieveld en de Dam geregeld vol stonden vanwege de mogelijke komst van 'de bom' of loonkortingen. Toch zijn er deze dagen evenveel demonstraties als toen. Het blijkt uit deze Jortcast met 'protest-professor' Jacquelien van Stekelenburg. Ook doet dr Kelder zelve een bekentenis over zijn activistische verleden.

 • #119 Daden van verzet bij de collaborerende politie

  May 06 2019

  Zat je in de oorlog bij de politie dan was je fout. Maar historicus dr. Hinke Piersma beschrijft hoe er binnen de collaborerende organisatie ook daden van verzet werden gepleegd.

 • #118 Drie belangwekkende en uiterst interessante onderzoeken

  May 02 2019

  Een belangrijk botje voor het zoenen, voedsel als politiek middel en stress. Welkom bij de les van drie jonge doctoren die hun proefschrift bij dr. Kelder en doctorsassistente Milou Brand nogmaals komen verdedigen.

 • #117 Jong, blond, slank en met rondingen

  Apr 29 2019

  Een slanke jeugdige witte vrouw mét rondingen voldoet aan het dominante vrouwelijke schoonheidsideaal in de westerse wereld. Hoe komen dit soort opvattingen over uiterlijk tot stand? Dr Kelder gaat met socioloog dr. Sylvia Holla, gepromoveerd op de mode-industrie, in gesprek over het menselijke exterieur.

 • #116 If you have it flaunt it!

  Apr 25 2019

  Dr Kelder toont zijn belastingaangifte en voert een gesprek met professor Stevens over het systeem dat zorgt voor florijnen in de staatskas.

 • #115 Deugers, fatsoensrakkers en moraalridders

  Apr 23 2019

  Hoe het begrip deugen een vies woord werd voor het actief uitdragen van de 'juiste' mening, met socioloog dr. Eric C. Hendriks

 • #114 Waarom elke landgenoot Dirk Donker Curtius zou moeten kennen

  Apr 18 2019

  Uit de mist naar voren getrokken en minstens zo belangrijk gebleken als Thorbecke. Maak kennis met Dirk Donker Curtius. Een gesprek met dr. Mathijs van de Waardt, auteur van de biografie van de man van 1848.

 • #114 De domme bonus verpest het voor de slimme bonus

  Apr 15 2019

  Werken die veel besproken bonussen nu wel of niet? Gaat een CEO of gewone medewerker harder werken van meer geld of is een welgemeende schouderklop voldoende om die extra meters te lopen?

 • #113 Smeltkroes of mozaïek het beleid heeft niet geholpen

  Apr 11 2019

  Allochtonen, of migranten van niet-westerse komaf, wat doen we ermee? oftewel met welk beleid probeert de overheid voor deze groepen een plek te vinden in Nederland. Een thema dat al jaren de gemoederen verhit maar dr Kelder en Co proberen een goed gesprek te voeren op basis van ratio en wetenschap.

 • #112 Huisje - boompje - leeg portemoneetje

  Apr 08 2019

  Onze woningmarkt heeft een burn-out. Er zijn te weinig huizen en wat er is, is te duur: vraag en aanbod zijn totaal uit verhouding. Volgens prof. dr. Peter Boelhouwer van de TU Delft moet de overheid een keuze maken: óf marktwerking helemaal zijn werk laten doen, óf de regie houden. Het huidige, halfslachtige beleid werkt in ieder geval niet.

 • #111: De chemische stoffen waar we niet aan ontkomen

  Apr 04 2019

  In plastic verpakkingen, in blikjes, in vloerbedekkingen en elektronica: de chemische stoffen die we ongemerkt binnenkrijgen zitten overal. In ons lijf verstoren richten ze schade aan met onvruchtbaarheid en ziektes als kanker, obesitas diabetes tot gevolg. Keihard wetenschappelijk bewijs is er daarvan echter nog niet: dr. Majorie van Duursen legt uit waarom het aantonen van oorzaak en gevolg hierbij zo lastig is, en waarom het desalniettemin belangrijk is dat de overheid maatregelen neemt.

 • #110 Terriër Thierry

  Apr 01 2019

  Twee goede bekenden van Baudet buigen zich over de populariteit en het toekomstperspectief van de leider van Forum voor Democratie. Terriër Thierry het hondje op het toneel dat ondanks wat er ook gebeurt alle aandacht krijgt.

 • #109 Rijk zijn een erfelijke kwaal

  Mar 29 2019

  In deze Jortcast gaat Sander Schimmelpenninck in op de verschillen in rijkdom in Nederland. Als het aan Schimmelpennick ligt worden erfenissen veel steviger belast, want die familievermogens zorgen voor het grote en ongezonde verschil tussen arm en rijk. Een gesprek over (on)gelijkheid en (erf)belasting met bijzonder hoogleraar dr. Wiemer Salverda.

 • #108 Het nut van de hobby

  Mar 25 2019

  In deze digitale wereld ligt verveling zelden op de loer en lijkt de hobby overbodig te worden. In loze momenten grijpen we doorgaans liever naar een smartphone dan naar een verfkwast. En zo vergeten we onze innerlijke batterij op te laden, want een hobby’s zijn juist erg ontspannend voor ons brein. Een gesprek met dr. Linda Duits over modeltreintjes, postzegels en gamen.

 • #107 Een nano-technologie die beschermt tegen infecties

  Mar 21 2019

  Een van de twintig mensen die in het ziekenhuis belanden loopt daar een infectie op. Vervuilde hulpmiddelen die in het lichaam geplaatst worden zijn vaak de oorzaak en infectie kan de dood tot gevolg hebben.. Met behulp van nano-technologie zijn dergelijke infecties te voorkomen. Tijdens zijn promotieonderzoek ontdekte dr. Jasper van Weerd dat met een speciale coating voorkomen kan worden dat de oppervlakte van hulpmiddelen besmet raakt. Dat product gaat hij nu met zijn bedrijf LipoCoat op de ma...more

 • #106: De Randstad versus de rest

  Mar 18 2019

  Er is sprake van een groeiende kloof tussen de stad en de provincie. Dr Kelder gaat in deze Jortcast niet helemaal mee in dit modieuze gedachtegoed en het sentiment van provincialen tegen stadsbewoners staat hem tegen. Maar voordat de provincialen met guillotines Amsterdam binnenrijden lijkt het dr Kelder toch goed eens te bespreken wat er aan de hand is. Volgens politicoloog Sarah de Lange heeft de feiten en volgens haar ontbreekt het aan politici met een regionale achtergrond, waardoor provinc...more

 • #105 Universiteiten, kijk naar jezelf

  Mar 14 2019

  Toutes onderwijzend Nederland gaat morgen de straat op om te demonstreren tegen de hoge werkdruk en voor meer geld. Zo ook wetenschappelijk Nederland. Maar is dat wel terecht? Volgens dr Jelle van Baardewijk, wetenschapsfilosoof verbonden aan de VU, niet. De universiteiten hebben het er namelijk zelf naar gemaakt. Tijd dat het systeem aangepakt gaat worden. Weg met de spaghettipublicaties! En weg met de slapende studenten!

 • #104 Kietel de clit!

  Mar 11 2019

  Het is beroerd gesteld met de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, niet alleen in de boardroom, maar ook in de bedroom. Enigszins verlegen laat dr Kelder zich informeren over de oorzaak van die ongelijkheid in bed. Gynaecoloog Mieke Kerkhof vertelt hem alle ins en outs van de vagina.

 • #103 De klimaatkwaal is van ons allemaal

  Mar 07 2019

  Klimaatstress is de nieuwste hype op het gebied van psychische gezondheid. De confrontatie met een onoplosbaar probleem stelt ons voor dilemma’s in ons dagelijks leven. Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk licht toe waarom deze vorm van stress zich bij de één manifesteert in de vorm van vliegschaamte en bij de ander leidt tot frustratie dat opeens ‘niets meer mag’. Want je hoeft geen groene fanaticus te zijn om te lijden aan deze kwaal: ook klimaat-onverschilligen zijn slachtoffer.

 • #102 Hebzucht zonder waardeoordeel

  Mar 04 2019

  De drang naar rijkdom, roem en status blijkt al eeuwen gevierd, maa vooral gehekeld te worden. Filosoof Jeroen Linssen schreef 'Hebzucht een filosofische geschiedenis van de inhaligheid' Dr Kelder, niet vies van een mooi hebbeding, hing aan Dr Linssens lippen.

 • #101 bella, blut, Italia

  Feb 27 2019

  Jort houdt van Italië, de pakken, de schoenen, de mensen.... Maar het land staat aan de rand van de financiële afgrond. Jorts gast professor Harald Benink pleit voor een positieve benadering van de regering in Rome. Zo krijg je de Italianen sneller mee om te hervormen dan met strenge maatregelen die enkel populisten in de kaart spelen.

 • #100 dr Kelders Keuze: Adriaan van Dis interviewt Willem Oltmans

  Feb 25 2019

  In deze jubileumaflevering van de Jortcast bespreekt dr Kelder een van zijn favoriete gesprekken uit de Nederlandse TV-geschiedenis: het gesprek tussen Willem Oltmans en Adriaan van Dis in 'Hier is... Adriaan van Dis' (1985). Een elitair boksgevecht gelijkwaardige opponenten en spanning van begin tot eind: een interview zoals we ze nog zelden zien, aldus dr Kelder.

 • #99 Slapen is een schone zaak

  Feb 21 2019

  Weinig slaap nodig? Dat denk je maar: als je door je alarm wakker moet worden, slaap je waarschijnlijk niet voldoende. Zonde voor jezelf en de maatschappij, want wat er tijdens slaap in de hersenen gebeurt is 'magisch'. In deze Jortcast legt slaap-expert Els van der Helm uit waarom en geeft ze tips voor een goede nachtrust.

 • #98 Politiek taalgebruik: rechts ouwehoert, links converseert

  Feb 18 2019

  Het taalgebruik van cultureel-linkse politici is veel complexer dan dat van hun rechtse collega’s. Dat blijkt uit een analyse van politieke speeches van door dr. Bert Bakker, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Wat zit hierachter: zijn rechtse politici populistischer of zit links vol met elitaire progressievelingen die graag met dure woorden smijten?

 • #97 Jonge doctoren over belangwekkende onderzoeken

  Feb 14 2019

  Docenten komen er slecht vanaf in de Nederlandse literatuur. Ook hersenen worden aangestast door vetzucht en de landschappen die jij zo leuk vindt dat je ze op Instragram post zijn volgens de kenners helemaal niet zo waardevol. Deze thema's komen aan bod in deze speciale Jortcast. Vers gepromoveerde jonge doktors verdedigen hun onderzoek nogmaals in Dr Kelder en Co.

 • #96 De ondergang van de markteconomie door de eeuwen heen

  Feb 11 2019

  De zucht naar macht als je rijk bent. Voor elites in de meest succesvolle markteconomieën bleek het het begin van het einde. Professor Bas van Bavel is econoom en historicus in zijn boek 'de onzichtbare hand' geeft hij aan dat alle succesvolle markteconomieën zo ten onder gegaan zijn. Azen de rijksten der rijken nu ook op de macht, niet wetend dat dit het einde van het systeem kan betekenen? In deze Jortcast spreekt Van Bavel over deze weg naar de ondergang.

 • #95 Wetenschap van nu 2: Jonge doctoren

  Feb 07 2019

  Verliefde vogels, reinigende bacteriën en de teloorgang van de Nederlandse taal. In deze podcast bespreekt doctorsassistent Milou drie vrouwelijke, pas gepromoveerde wetenschappers die te gast waren in dr Kelder en Co om hun proefschrift te verdedigen.

 • #94 Cursus: Opvoeden 2.0

  Feb 04 2019

  Een hele generatie wordt op dit moment te verwend opgevoed, vindt hoofddocent psychodiagnostiek Jan Derksen (RU), waardoor zij uitgroeien tot tropische visjes die niet opgewassen zijn tegen het echte leven in de Noordzee. Hoe heurt het dan eigenlijk wél? In deze aflevering bespreekt Derksen opvoedingstechnieken en tuchtstrategieën voor weerbare, welgemanierde kinderen.

 • #93 Mediteren nuttig? Wetenschap is ook maar een mening

  Jan 31 2019

  Regelmatig mediteren zou je innerlijke rust en vrede met jezelf geven. Een beter leven. Maar nut ervan is nooit bewezen, zegt microbioloog en columnist dr. Rosanne Hertzberger. Wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat mediteren werkt is veelal gedaan door mensen die in mediteren 'geloven', en daardoor dus onbetrouwbaar. Hertzberger waarschuwt voor misbruik van de wetenschap.

 • #92 Oproep tot revolutie: eis meer loon!

  Jan 28 2019

  Loonmatiging is al decennia het devies in polderland: we houden de stijging van de lonen beperkt om te zorgen dat er voldoende werkgelegenheid is. Contraproductieve economische politiek, betoogt emeritus professor Alfred Kleinknecht al jaren. Want hoger loon zorgt voor meer technologische investeringen en dus voor een hoogwaardiger economie. In deze aflevering legt hij uit waarom we af moeten van die eeuwige loonmatiging.

 • #91 Ten strijde! Met de JSF

  Jan 24 2019

  Midden jaren negentig startte project-JSF. Na jarenlang geteisterd te zijn door technische tegenslagen, vertragingen en kostenstijgingen rolt in Texas deze maand eindelijk het Nederlandse model van de band. Defensiespecialist dr. Dieuwertje Kuijper spreekt met Sander Schimmelpenninck over of ons militaire apparaat straks daadwerkelijk iets voorstelt.

 • #90 Gebrek aan bildung bij Bedrijfskunde

  Jan 21 2019

  Bij economische studies als Bedrijfskunde ontbreekt het aan ruimte voor maatschappelijke vorming. De managers van morgen leren veel over hoe je winst maximaliseert en productiviteit verhoogt, terwijl er maar weinig aandacht is voor ethiek en morele kwesties. En wie financieel kapitalisme zaait, zal botte horkIn deze Jortcast pleit filosoof dr. Jelle van Baardewijk voor verandering. Tijd om na te denken over wat de samenleving oogst als zij mechanisch, financieel kapitalistisch denken zaait.

 • #89 Niks mis met de selfie-jeugd

  Jan 14 2019

  Het fotograferen van de eigen tronie is een populaire hobby. De duckfaces en onrealistische erotische zelfportretten schieten voorbij op Instagram, Snapchat en Facebook. Voor dr Kelder reden om zich af te vragen of het niet een tandje minder kan, qua ijdelheid. Wat betekenen deze selfies op social media voor de ontwikkeling van jongeren? Een gesprek met dr. Annemarie van Oosten die promoveerde op het effect van sexy selfies.

 • #88 Wat is belasting betalen toch mooi

  Jan 10 2019

  Opoffering van eigen vermogen om ieders welzijn in de samenleving te bevorderen. Wat is belasting betalen toch mooi! Maar nog altijd schrikken we van blauwe envelopjes en kunnen we het vergelijken van ons bruto en netto inkomen ook wel zelfkastijding noemen. Waar zijn onze morele principes en hoe beïnvloeden zij ons financiële gedrag? Jeroen van Baar promoveert op het onderwerp en bespreekt zaken als erfbelasting met Sander Schimmelpenninck.

 • #87 Het verwende deeltijdgedrag van vrouwelijk Nederland

  Jan 07 2019

  Als de Nederlandse arbeidsmarkt net zo gendergelijk zou zijn als die is in onze buurlanden geeft dat de economie een impuls van 114 miljard euro, volgens een McKinsey-rapport. Helaas is deeltijdgedrag een trend die in Nederland maar niet uit de mode raakt. Sander Schimmelpenninck bespreekt met politicoloog dr. Liza Mügge (UvA) waar het mis gaat.

 • #86 De (ir)rationaliteit van religie

  Jan 03 2019

  Intellectueel gezien is god overbodig geworden door wetenschap. Maar dat weerhoudt religieuze mensen niet van het geloof in één of meerdere opperwezens. In deze podcast vertelt de religie-kritische Vlaamse wetenschapsfilosoof Maarten Boudry onder andere over het verband tussen secularisering en de opleving van religie in de publieke ruimte, en de risico’s van religie voor de maatschappij.

 • #85 Opwinding en onwetendheid: de hypes van het jaar

  Dec 31 2018

  Aan het einde van het jaar kan het programma dat haar bestaansrecht ontleent aan hypes en hysterie niet anders dan een deskundig doctor uit te nodigen om de proefballonnen, nepnieuwtjes en trending topics van 2018 door te prikken. De centrale vraag: wat is de invloed van al die hypes op de uiteindelijke politieke besluitvorming? Een relativerende overpeinzing met prof. dr. Rens Vliegenthart, hoogleraar media en samenleving aan de UvA en lid van de Jonge Akademie (KNAW).

 • #84 De man in 2018

  Dec 27 2018

  In 2018 balde de vrouw haar vuist, de man vertwijfeld en bedremmeld achterlatend. In deze aflevering praat publiciste Maartje Laterveer ons bij over de sneue, onderdrukte, achterblijvende en deerniswekkende species der mannen. Een gesprek over herhaling van de geschiedenis, monomanie en, wat een prachtig woord: kwetsbaarheid.

 • #83 Viva de vega's!

  Dec 24 2018

  We eten met z’n allen tien procent minder dierlijk weefsel dan voorheen (uw presentator bijna 100 procent) en prof. dr. Marjolijn Visser legt in deze aflevering uit dat we uitstekend zonder kunnen. Daar bovenop komt nog de plantaardige trend: binnenkort is niet alleen uw kerstdiner veganistisch maar ook uw cappuccino, vlaflip en slavink. Hoe solide zijn beide trends en heeft u ‘dan geen recht op een stukje vleesch?! Een feitelijk gesprek met (dat mag u best weten) een tikkeltje ideologie.

 • #82 Nóg meer doen voor vrouwen in de wetenschap?

  Dec 20 2018

  Er is nog genoeg te doen om de positie van vrouwen in de wetenschap gelijk te trekken. Volgens dr. Belle Derks, voorzitter van de Jonge Akademie van de KNAW, zijn we gewoonweg slecht in het herkennen van dezelfde kwaliteit bij iemand waar een vrouwennaam bij staat. Ze vertelt over stereotypen in de wetenschap en masculiene culturen aldaar.

 • #81 Er staat een update voor uw democratie klaar

  Dec 17 2018

  De kloof tussen kiezer en gekozene is met grote regelmaat onderwerp van gesprek in onze democratie. De commissie Remkes stelt grote hervormingen voor die het brommende volk weer dankbaar zouden moeten stemmen. Een gesprek over de kennelijk vergeten lager opgeleide kiezer en of we toe zijn aan een update van het parlementaire bestel met historicus dr. Geerten Waling.

 • #80 Narco-natie Nederland

  Dec 13 2018

  Een pilletje hier, een snuifje daar of een blowtje op de bank: onze drugseconomie is een flinke sector. En hoewel er elk jaar weer recordvangsten cocaïne worden gedaan blijft de prijs onveranderd. Reden tot morele paniek? Prof. dr. Bob Hoogenboom, hoogleraar fraude en regulering aan de Nyenrode Universiteit stelt dr Kelder gerust en prikt door de hype van het drugsnieuws heen.

 • #79 De gele hesjes parade

  Dec 10 2018

  De Franse president Macron heeft het momenteel moeilijk met een nieuwe ‘Franse Revolutie’ die zich tegen hem keert. De misnoegde middenklasse gaat massaal de straat op gehuld in gele hesjes en met een diffuus eisenpakket. Professor Steven Brakman komt de economische realiteit achter dit protest toelichten. Speciaal voor deze gelegenheid heeft dr Kelder zijn eigen gele hesje aangetrokken.

 • #78 Het 'rendement' van ontwikkelingssamenwerking

  Dec 06 2018

  Spreken over ontwikkelingssamenwerking en mensenlevens in termen van ‘rendement’ is natuurlijk nogal koud en zakelijk. Maar om die reden het beschikbaar maken van anticonceptie in ontwikkelingslanden in zijn geheel verwerpen is een ander uiterste en bovendien zonde. Kijken naar hoeveel mensen we kunnen helpen met iedere euro is wel degelijk goed, vindt ontwikkelingseconoom dr. Kellie Liket.