PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Jortcast

In deze serie podcasts biedt Jort Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co. De Jortcast komt naar je toe! Presentator Jort Kelder gaat langs verschillende universiteiten door het land. Hij spreekt met wetenschappers over actualiteiten en de laatste inzichten in wetenschappelijk onderzoek. Wil jij daarbij zijn? Lees meer en meld je aan! (https://www.avrotros.nl/over-avrotros/nieuws/item/jortcast-gaat-on-tour-en-jij-kunt-erbij-zi...more

Afleveringen

 • #462 - Het einde van Europa?

  Jun 24 2022

  Zelensky kan z’n lidmaatschapskaart van de EU al bijna in z’n legergroene borstzak steken en complimenti voor Mario Draghi, die bijna 500 miljard Italiaanse staatsschuld van Rome naar Frankfurt overhevelde… In de nazit spreekt uw verslaggever met prof. dr. Adriaan Schout over de waarde van Europa. En prof. dr. Will Tiemeijer over de vraag: is er een groeiende kloof tussen de burgers en buitenlui? Psssst, stage lopen bij dr Kelder en Co en de Jortcast? Klik hier!

 • #461 - Europa, maar dan zonder dat héérlijke Italië, alstublieft

  Jun 23 2022

  Brussel is de baas, maar willen wij dat wel? Komen we ooit nog af van de zwellende schulden? Met prof. dr. Adriaan Schout.  Het volledige fragment met Hans Teeuwen.  Stage lopen bij dr Kelder en Co en de Jortcast? Reageer!

 • #460 - Polarisatie is zo erg nog niet

  Jun 21 2022

  Politici en journalisten gaan goed op 'kloven' maar zijn de tegenstellingen in dit vlakke zompige land wel zo scherp als voorgesteld? Volgens prof dr. Will Tiemeijer kan een béétje polarisatie heus geen kwaad... Vermogensongelijkheid opnieuw gedaald (CBS) Mythe doorgeprikt: lonen bleven niet achter na de kredietcrisis  (FD) Het ís niet normaal als de baas je vernedert en zich onbeschoft gedraagt (de Volkskrant). Het essay van Ronite Palache over uitgeverij Prometheus van Mai Spijkers  Appl...more

 • #459 - De econoom en de primatoloog in de nazit

  Jun 17 2022

  Waar komt de inzichten van econoom Barbara Baarsma samen met die van primatoloog Frans de Waal. Dr Kelder begint met deze vraag de nazit van dr Kelder & Co, de wekelijkse bonus Jortcast. 

 • #458 - Genderdiscussies bij apen

  Jun 16 2022

  Primatoloog Frans de Waal schopte het met zijn boeken en wetenschap over menselijk gedrag tot de Time top 100 van invloedrijkste mensen op gebied van kunst en wetenschap. Met zijn nieuwe boek 'Anders' heeft professor dr. De Waal het over Gender. 

 • #457 - Groei! Maar wel groen graag.

  Jun 14 2022

  We hebben economische groei nodig! Alleen al om de groeiende bevolking te voeden en verzorgen. Maar hoe wil je groeien. . Econoom prof. dr. Barbara Baarsma schreef een boek met ideeën en oplossingen voor goede groei. Ze is te gast in de Jortcast.

 • #456 - Overheidsbaantjes voor de vrouwen?!

  Jun 10 2022

  Mannen en vrouwen hebben recht op een ongelijke behandeling! Een debat met prof. dr. Iris Sommer, prof. dr. Janka Stoker en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Het wordt tijd dat we het eens níét meer hebben over meer vrouwen aan de top, vindt Sommer. Nee, er moet juist een eind komen aan de middelmatige manager, bepleit Stoker... 

 • #455 - Depri ratten, het zijn net vrouwen

  Jun 09 2022

  Een lab vol ratten die aan de Prozac zijn, en wat we zodoende te weten komen over zwangere moeders in een dippie... Een goed gesprek met prof. dr. Jocelien Olivier vanuit de Rijksuniversiteit Groningen. Kijk het polygoonjournaal uit de podcast

 • #454 - Weinig vrouwtjes, behalve op de bangalijst: de niet-zo-woke Groningers

  Jun 07 2022

  Uw verslaggever vanuit de universiteit in het hoge Noorden, alwaar ze sinds 1614 pogen logisch na te denken. De stad met het oudste studentencorps (u weet wel, van de banga-lijstjes en ruige ontgroeningen) en ook de stad waar het leek of de voertaal even Chinees werd... Met Cisca Wijmenga, rector magnificus van de RUG.

 • #453 - De oorlog tussen de 20e en 21e eeuw

  Jun 03 2022

  Gaan we nu, naast korter douchen als protest tegen Poetin, ook stoppen met het graaien in de bakken met plastic rommel van Action, Hema en Zeeman, ofwel, gaan we China grijpen voor het onderdrukken van Oeigoeren, het bedreigen van Taiwan en het inrichten van een totalitaire staat?! Een gesprek met dr. Jelle van Baardewijk en dr. Rogier Creemers. 

 • #452 - De giftige affaires van Jort en Johnny

  Jun 02 2022

  Een goed gesprek met cultuurfilosoof dr. Jelle van Baardewijk, over ons voyeurisme en hun exhibitionisme in de zaak Heard/Depp... Je kunt je niet meer aanmelden voor de Jortcast Grand Tour in Groningen, de zaal is vol!

 • #451 - Derde Wereldoorlog in aantocht?! Over slimme, slinkse Chinezen...

  May 31 2022

  Moeten we, na al het onheilspellende nieuws over onmenselijke lockdowns en gemaltraiteerde Oeigoeren, een toefje Poetin aan het China-beleid toevoegen? Ofwel: meer boycots, alerter op diefstal van kennis en praten over gezichtsherkenning als nieuw totalitair dwangmiddel? Een goed gesprek met dr. Rogier Creemers. Leesvoer: Europese universiteiten helpen China om ’s werelds modernste leger op te bouwen (Follow the Money, €) Leven zonder 'Made in China': wenselijk, maar nog erg ingewikkeld (FD...more

 • #449 - Geen dommertjes Nederland meer in

  May 27 2022

  Per saldo zwelt ons bevolkingscijfer met 100.000 vreemdelingen per jaar. Kortom, politiek gedonder, maar prof. dr. Helga de Valk, directeur van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) weet raad. En ook dr. Tim Reeskens, socioloog en verbonden aan de Universiteit Tilburg, komt aan het woord, en vertelt over onze gemeenschappelijke Europese waarden.  Je kunt je niet meer aanmelden voor de Jortcast Grand Tour in Groningen, de zaal is vol!

 • #448 - Egoïstische Nederlanders en homofobe Oekraïners

  May 26 2022

  Dr. Tim Reeskens duidt voor ons de - toch wel aanzienlijke - verschillen tussen Europese landen. Wat maakt Nederlanders zo Nederlands (spoiler: we zijn niet bepaald solidair)? En je zou het met al die wokeness niet geloven, maar toch worden we met z'n allen steeds conservatiever. Hoe kan dat toch, doctor...? Boekentip van Tim: Cultural Backlash (Pippa Norris) Je kunt je niet meer aanmelden voor de Jortcast Grand Tour in Groningen, de zaal is vol!

 • #447 - Is uw presentator xenofoob?

  May 24 2022

  Landgenoten, zullen we dat eeuwige gezeur over vreemdelingen en vluchtelingen gewoon eens even oplossen? Een goed gesprek met prof dr. Helga de Valk, honorair hoogleraar Migratie en de levensloop.  Lees ook: Migratie is (nu) geen oplossing  (FD, Hans Stegeman) Immigratieland zonder immigratiebeleid (FD, Rob de Lange) Grenzeloze Verzorgingsstaat (pdf)

 • #446 - Parlement met 150 Omtzigtjes

  May 20 2022

  Vanuit de Universiteit Leiden een debat: de democratie is in gevaar. Niet een knieval naar het volk, maar meer aristocratie is de oplossing. Aan het woord zijn dr. Tom Louwerse, universitair hoofddocent Politicologie, prof. dr. Andreas Kinneging, hoogleraar Rechtsfilosofie en een zaal van Jortcastluisteraars. De bijdragen van Tom Louwerse op Stuk Rood Vlees  Luister ook Jortcasts #230 en #201 met Andreas Kinneging Lees hier meer over de boeken van Andreas Kinneging

 • #445 - Zo woke is de Universiteit Leiden

  May 19 2022

  Alle aandacht voor de universiteitsstad Leiden waar het motto is Praesidium Libertatis, ofwel het “bolwerk van vrijheid”. We vragen de baas van de uni, prof. dr. Annetje Ottow, of dat allemaal nog wel kan in tijden van wokeness. Een overzicht van beroemde Leidse wetenschappers Het promotieonderzoek van Jonge dr. Alex Brandsen

 • #444 - Ons eigen allesverslindende zwarte gat

  May 17 2022

  We analyseren met prof. dr. Huib Jan van Langevelde zijn foto’s van het Zwarte Gat, dit doodenge, alles verslindende fenomeen dat zich voordoet in het universum, en jawel, zelfs in onze Melkweg... Dit doen we tijdens een speciale opname van de Jortcast Grand Tour, deze keer vanaf de Universiteit Leiden. Bekende Leidse wetenschappers 7 dingen die je nog niet wist over zwarte gaten (Quest) Zonder Einstein zouden we verdwalen (NEMO Kennislink) Hoe veranderde Albert Einstein de wereld? (NPO Ke...more

 • #443 - Nederland, daar sterf je toch niet voor?

  May 13 2022

  Een goed gesprek over de rol van de parlementariër, de plicht van de journalistiek, de weerbaarheid van ons land, ons volk en hoe een oorlogje te voeren... Anders nog iets? Een exclusief onderhoud, speciaal voor Jortcastluisteraars, met drs. Leonard Ornstein, journalist en auteur van het boek De Jonge Fortuyn en dr. Tobias van Gent, schrijver van het boek De minister en de majesteit.

 • #442 - Verse juice over koningin Wilhelmina

  May 12 2022

  Ginds aan de grenzen van Europa woedt een oorlog, maar zullen we het even over die vorige hebben, die Tweede, weet u nog? Dr. Tobias van Gent over de vlucht van Wilhelmina naar Engeland en de onmin met haar minister van Defensie.  Het boek van Tobias van Gent: De minister en de majesteit (verschijnt 13 mei)  Jortcast Grand Tour bijwonen? Update: de zaal zit vol!

 • #441 - Pim Fortuyn: heilig of hypocriet?

  May 10 2022

  Pim Fortuyn lijkt 20 jaar na de moord heilig verklaard. Met zijn biograaf wegen we zijn politieke gewicht, kijken wat er blijvend is veranderd en analyseren zijn politieke nazaten en het populisme in Nederland. Met drs. Leonard Ornstein De boekenlijst van Fortuyn De Jortcast Grand Tour bijwonen? Lees meer en meld je aan!

 • #440 - Fitfluencers en krachtpatsers op Insta en TikTok

  May 06 2022

  Willen we ons spiegelen aan de spierbundels van influencers - en zo ja, is dat eigenlijk erg? Een exclusief Jortcastgesprek met:  dr. Irene van Driel prof. dr. Peter van Bergeijk Jortcast Grand Tour bijwonen? Meld je aan!

 • #439 - Instagram afkraken? Boomerhobby!

  May 05 2022

  Besteden jonge mensen meer tijd aan het oppompen van hun spieren en bijspuiten van hun lippen, dan aan het bestuderen van studieboeken - en is dat erg? Nee, zegt dr. Irene van Driel. Een vrolijk gesprek over de goede kant van Instagramfilters en TikTokdansjes. De Jortcastopname in Leiden bijwonen? Meld je aan! De Six Million Dollar Man

 • #438 - Stop Poetins rollende roebel!

  May 03 2022

  De sancties tegen Rusland bestaan dik twee maanden, maar doen ze onszelf meer pijn dan Poetin? Wat zouden we wèl moeten doen om te zorgen dat Vlads roebels niet meer rollen? Een gesprek met prof. dr. Peter van Bergeijk.  De Jortcast Grand Tour in Leiden bijwonen? Meld je snel aan! Kijk de Jortcast Grand Tour in Eindhoven terug Katja Schuurmans in Op1 over Theo van Gogh Het fragment van Theo van Gogh 

 • #437 - Minder vliegen: lekker woke, maar werkt het ook?

  Apr 29 2022

  Hoe krijgen we het zonder Russisch en Gronings gas tóch warm? Is kernenergie de heilige graal, of kunnen we beter zo snel mogelijk waterstof door al onze leidingen laten stromen? Een debat op de Technische Universiteit Eindhoven. Met studenten, én met prof. dr. Marco de Baar en prof. dr. Floor Alkemade Volgens ons via TikTok en Instagram

 • #436 - Minder psychologiestudentjes alstublieft

  Apr 28 2022

  Een goede raad voor eenieder die zijn huis wil verduurzamen: luister niet naar het gebrabbel van de overheid. Dr. ir. Lisanne Havinga over waarom we energielabels wel kunnen verscheuren en wat er moet gebeuren als we die 8.5 miljoen huizen écht klimaatneutraal willen maken. Spoiler: minder psychologiestudenten... Meer over Lisanne Havinga Het polygoonjournaal uit de podcast Volgens ons via TikTok en Instagram

 • #435 - Mannenboycot, lekker woke?!

  Apr 26 2022

  Heeft de TU Eindhoven wel genoeg "diversiteitsdienders"? Oftewel: scoort de universiteit de 7 W'tjes op onze Woke Meter? Een gesprek met Robert-Jan Smits, voorzitter van het College van Bestuur van de universiteit. Lees meer over onze Woke Meter

 • #434 - Roddelende vleermuizen

  Apr 22 2022

  Een gesprek met een bijzonder duo: dr. en filosoof Eva Meijer en hoogleraar fiscale economie Stan Stevens. Over dieren en belastingrecht: moeten de rijken extra lappen voor klimaatverandering? En, wist je dat kippen elkaar - en ons - namen geven en dat vleermuizen geregeld mot maken en roddelen?  Hier lees je meer over dr. Eva Meijer Hier vind je meer over prof. dr. Stan Stevens

 • #433 - Alleen stemrecht voor dieren!

  Apr 20 2022

  Wij mensen zijn ook maar gewoon dieren, en zolang we onszelf boven andere dieren stellen blijft het makkelijk om de planeet "maar gewoon te gebruiken", zegt dr. Eva Meijer. Nu is de tijd aangebroken dat de natuur ‘terugpraat’: overstromingen, opwarming van de aarde, pandemieën. Meijer beschrijft in haar nieuwe roman Zee Nu zo’n rampscenario, waarin het water langzaam aan terrein wint in Nederland... 

 • #432 - Alle bonnetjes naar de rijken?!

  Apr 19 2022

  Als het aan de linkse partijen ligt moet een groepje van maximaal een half miljoen rijkeren alle tegenvallers van de staat gaan betalen. Is dat eerlijk? Een gesprek met prof. dr. Stan Stevens.

 • #431 - Twijfel over transgenderhype? Gecancelled!

  Apr 13 2022

  De wachtrijen bij transgenderklinieken worden almaar langer, en binnenkort komt een debat over een wijziging in de transgenderwet. Hoe kan het dan dat het publieke debat over dit onderwerp nog altijd ontbreekt? Een gesprek met dr. Peter Vasterman over de vraag: regeert de angst in de transgenderdiscussie? Spijt van je sex change (NEMO) Johnson: Vrouwensport niet voor transgender personen (RD) Klinische richtlijnen voor comorbide genderdysforie en autisme De Jortcast komt naar je toe! Jor...more

 • #430 - Poetins antichrist

  Apr 12 2022

  Heeft de moderne tsaar Poetin een nieuwe Raspoetin, de bedenker van de oorlog? We spreken over Alexandr Doegin: wie is deze bebaarde meneer en hoe gevaarlijk is hij? Te gast is prof. dr. Evert van der Zweerde, hoogleraar Wijsgerige ethiek en politieke filosofie. De Jortcast komt naar je toe! Presentator Jort Kelder gaat langs verschillende universiteiten door het land. Hij spreekt met wetenschappers over actualiteiten en de laatste inzichten in wetenschappelijk onderzoek. Wil jij daarbij zijn? ...more

 • #429 - Gymnasiumschaamte: terecht?

  Apr 07 2022

  Is het gymnasium niet ook gewoon een elitair conservatief bolwerk dat ongelijkheid in stand houdt? Met dr. Diederik Burgersdijk, classicus en docent.  De Jortcast komt naar je toe! Presentator Jort Kelder gaat langs verschillende universiteiten door het land. Hij spreekt met wetenschappers over actualiteiten en de laatste inzichten in wetenschappelijk onderzoek. Wil jij daarbij zijn? Lees meer en meld je aan!  

 • #428 - Oorlog met levensgevaarlijke virussen

  Apr 05 2022

  Tegenstanders van Poetin worden geregeld vergiftigd. Moeten wij ook vrezen voor biologische aanvallen? En: hoe veilig zijn onze labs met levensgevaarlijke virussen? Een goed gesprek met dr. Koos van der Bruggen.

 • #427 - Econoom Van Wijnbergen: "Kabinet, stop met geld smijten."

  Apr 01 2022

  In de nazit een gesprek tussen dr Kelder en prof. Sweder van Wijnbergen over een begroting die gemaakt is bij zonneschijn en nu met regen te maken krijgt.

 • #426 - Heeft Putin 'der schlafende Riese' wakker geschrikt?

  Mar 31 2022

  Prof. dr. Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut over moderne Ostpolitik. Econoom Sweder van Wijnbergen die ook te gast was in de radio uitzendig doet geregeld mee met het gesprek. 

 • #425 - 'Zonder olie is Rusland tweederde van Nederland, met olie 1,5 keer.'

  Mar 28 2022

  Professor dr. Sweder van Wijnbergen was te gast in dr Kelder & Co. De hoogleraar economie vreest misschien een beetje voor kernwapens, maar absoluut niet voor de economische macht van de Russen.In de Jortcast hoor je het gesprek met enkele reflecties van de presentator. Kijk vooral op Youtube als je meer van Reagans Sovjet grappen wilt zien.

 • #424 - Het mediaslagveld: 'Een goed bericht hoeft niet waar te zijn, als het maar geloofd wordt'

  Mar 25 2022

  Op het slagveld verliezen maar in de media winnen: we keken tegen de oorlog aan alsof je alleen met bombs en bullets kon beïnvloeden, maar dat kan nu ook met informatie. Een goed gesprek met prof. dr. Mark Deuze, dr. en kolonel Han Bouwmeester en drs. Dirk Staat.  Luister ook Jortcasts #422 en #423 met deze gasten. Het gedicht waarnaar verwezen wordt in de podcast 

 • #423 - Bloederige beelden doen het goed op Telegram en TikTok

  Mar 24 2022

  Prof. dr. Mark Deuze, een hooggeleerde in de mediastudies, over de oorlog die woedt op Telegram en Tiktok, en de vraag of die geel-blauwe bril waardoor het westen naar dit conflict kijkt, ons het zicht op de werkelijkheid ontneemt.  De Telegramkanalen uit de uitzending: https://t.me/rf200_nooow https://t.me/ovdinfo

 • #422 - Geweldsporno: over Stingers, Soechojs, Javelins en ander geschut

  Mar 22 2022

  Alleen al de Amerikanen hebben voor 1,8 miljard aan wapens naar Oekraïne versleept, maar om wat voor spul gaat het eigenlijk? We spreken erover met drs. Dirk Staat, conservator van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Kolonel dr. Han Bouwmeester schuift ook aan over de prangende vraag: worden die Russen nou in de pan gehakt door de Oekraïense Babushka's, of vise versa? Luister ook Jortcast #407 met Mark Voskuijl En #298 met Han Bouwmeester als jonge doctor  

 • #421 - Dat zal Poetin leren...

  Mar 17 2022

  Het hooggeleerde trio - prof. dr. Govert Buijs, prof. dr. David Smeulders en drs. Petra Berkhout - over een Nederland dat niet bang is en buigt, maar sterk en onafhankelijk de boze buitenwereld in de bek uitlacht. Dat zal Poetin leren. Exclusief voor u, als  Jortcastluisteraar, opgenomen na de reguliere uitzending. Deel 3 van een drieluik over de vraag: kan Nederland zichzelf bedruipen? Beluister ook Jortcast #419 en #420.

 • #420 - Hoe worden wij minder afhankelijk van dictators en proleten?

  Mar 17 2022

  De tank volgooien, warm douchen; het worden  hobby’s voor de happy few. En zelfs een krentenbol kan de kleine man zich straks niet meer permitteren door de exploderende graanprijzen. In deze Jortcast: hoe wij minder afhankelijk kunnen worden van dictators en proleten.  Deel 2 van een drieluik over de vraag: kan Nederland zichzelf bedruipen? Beluister ook Jortcast #419 en #421.

 • #419 - De verwarming op standje Poetin: werkt dat?!

  Mar 15 2022

  Prof. dr. David Smeulders is groot voorstander van het opendraaien van de gaskraan in Groningen. Dat zal Poetin leren! En professor, werkt het als we en masse de verwarming een graadje lager zetten? Deel 1 van een drieluik over de vraag: kan Nederland zichzelf bedruipen? Beluister ook Jortcast #420 en #421.

 • #418 - Waarom mannen en vrouwen (een beetje) verschillen en gamen goed voor je is

  Mar 10 2022

  Bestaat er zoiets als een mannen- en een vrouwenbrein? Is mindfulness hét panacee voor al onze psychische kwaaltjes? Psychiater André Aleman komt misvattingen en mythes over onze bovenkamer corrigeren. Of juist niet. En, wat gaat er eigenlijk om in het hoofd van Poetin..?

 • #417 - De toekomst van Oekraïne onder de Russen

  Mar 08 2022

  Zal het door de Russen bezette deel van Oekraïne een nieuwe totalitaire staat worden? We spreken met prof. dr. Remco Breuker. We kunnen vast verklappen: Breuker ziet het somber in. Dr. Peter Pijpers vertelt over de online oorlog om de waarheid. Met trollenlegers en slinkse Facebookberichten wisten de Russen de Amerikaanse kiezer te beïnvloeden. Zitten ze nu weer aan de knoppen om de beeldvorming bij te stellen?  Lees het artikel uit de New York Times  Luister de podcast van Peter Pijpers Le...more

 • #416 - "De opvolger van Poetin staat al klaar"

  Mar 03 2022

  Uw verslaggever spreekt verder met de intellectuele gevechtseenheid van drie die de overval op Oekraïne analyseert. We loeren door het prisma van Poetin en de Russen. Mr. Heleen over de Linden onthult: de next Poetin staat al in de startblokken... Vervolg op Jortcast #415.  Deze podcast is op zaterdag 26 februari opgenomen, en nog steeds actueel. We spreken met:  prof. dr. Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Geschiedenis en politiek van Rusland  dr. Dieuwertje Kuijpers, politicoloog, j...more

 • #415 - De Slag om Kiev en de furie van Vladimir Poetin

  Mar 01 2022

  Ontketenen de Russen met hun offensief de wedergeboorte van de NAVO? En: Vladimir Vladimirovitsj Poetin, what makes him tick, behalve de tijdbom die hij net tot ontsteking heeft gebracht?  Luister ook Jortcast #416 voor het tweede deel. We spreken met: prof. dr. Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Geschiedenis en politiek van Rusland dr. Dieuwertje Kuijpers, politicoloog, journalist en onderzoeker gespecialiseerd in Defensie mr. Heleen over de Linden, advocaat en wetenschappelijk onderzoek...more

 • #414 - Gaat de wetenschap ten onder aan open science?

  Feb 24 2022

  Toponderzoeker Hans Clevers vertrekt naar Zwitserland om een pil te maken. Waarom kan dat niet hier? Hij praat met uw presentator over de toekomst van de Nederlandse wetenschap: Is die er wel, of gaan we gaan terug naar de genivelleerde jaren zeventig, waar meedoen belangrijker is dan winnen? Een exclusief interview met Clevers, speciaal voor de Jortcastluisteraars, vanaf 23:27 minuut.

 • #413 - Gezag in plaats van macht, alstublieft

  Feb 22 2022

  Wat we nodig hebben zijn bazen met gezag en niet met macht, betoogt prof. dr. Mark van Vugt in zijn vernieuwde boek Gezag. Een goed gesprek over leiderschap: van Biden tot Poetin en van Rutte tot Johnson.   

 • #412 - Eindelijk, kernenergie is hier! Of zijn we te laat...?

  Feb 17 2022

  Britse wetenschappers wisten vorige week een ware 'mini-ster' te maken met een fonkelnieuwe kernfusietechniek. Tja, prof. dr. Jan-Leen Kloosterman: wordt die ouwerwetse, enge kernsplitsing dan niet overbodig? En heeft het eigenlijk wel zin om twee kerncentrales te bouwen, als onze buren in België en Duitsland ze net dichtgooien? Beluister ook Jortcast #71 met Jan-Leen Kloosterman  Beluister ook Jortcast #248 met Marco de Baar over kernfusie

 • #411 - Dickpic aan de schandpaal, of oordelen we te hard?

  Feb 15 2022

  Is de dickpic slechts porno-huisvlijt of kan een piemelfoto echt niet? Dr. Kaouthar Darmoni vindt dat vrouwen ook de hand in eigen boezem moeten steken...  Beluister ook Jortcast #274 met Kaouthar Darmoni Lees de column over Gijs van Dijk in VN En lees dit onderzoek over de seksuele opvoeding van m/v Luister ook de Snobcast met Jort  Let op: de podcast is op 16 februari aangepast met een update over Gijs van Dijk en een toevoeging van dr. Kaouthar Darmoni. 

 • #410 - Scheiding van staat en geld: over crypto en bitcoin

  Feb 10 2022

  Wat minder staat en wat meer anarchie dankzij bitcoin? In een speciale aflevering van de Jortcast gaat uw presentator in gesprek met: Bert Slagter van LekkerCryptisch.nl Onderzoeker Martijn Jeroen van der Linden

 • #409 - Waarom Johan de Witt werd geroosterd en opgegeten…

  Feb 08 2022

  Je denkt dat een jaar corona erg is? Dan ken je het rampjaar 1672 nog niet. Johan de Witt was chef van de Republiek Nederland, en werd door een woedende menigte gevild en opgegeten... Vandaag, 8 februari, verschijnt een boek met brieven van en aan hem. Je luistert naar een speciale Jortcast XL. Te gast zijn: Ineke Huysman, historicus, werkte mee aan het boek ‘Johan de Witt en het Rampjaar’. Ronald van Raak, voormalig politicus en historicus.

 • #408 - Onze obsessie met een risicoloos leven

  Feb 03 2022

  Iedere dag moet veiliger zijn dan de dag ervoor, merkt dr. Gerben Bakker. Maar een wereld is niet zonder gevaar, en we moeten eens kappen dat na te streven, vindt Bakker. En ja, dat betoogde hij al vóór corona...  Bekijk ook de speech van senator Ted Cruz, die Cicero citeert Volg ons op Instagram, LinkedIn en Twitter.

 • #407 - F-35's en Su-57's: de kansen voor Oekraïne als het knokken wordt

  Feb 01 2022

  Hoe goed zijn de vliegtuigen van Poetin, en wie wint de oorlog om Oekraïne - als die er komt? Een goed gesprek met prof. dr.  ir. Mark Voskuijl, hoogleraar Wapen- en Luchtvaartsystemen.

 • #406 - Over deepfakes, porno en niet-zo-snuggere boomers

  Jan 27 2022

  De deepfaketechniek wordt nu vooral gebruikt voor het fabriceren van vieze internetfilmpjes, maar gaan die gemanipuleerde videootjes het gehele internet overnemen? Dr. Bart van der Sloot denkt van wel: straks is negentig procent van wat u online vindt vervalst…  Lees, luister en kijk ook: Jortcast #340 en #341 over kunstmatige intelligentie Deze video's van 'Obama' en van 'Rutte' De website 'DiepNep'  De website van Nina Sick De zoekmachine DuckDuckGo Deze docu van de Andere Tijden over...more

 • #405 - Pubers, tijd voor wat muiterij!

  Jan 25 2022

  Dat juist de opstandige pubers een revolte in gang zetten is volgens prof. dr. Eveline Crone niet zo verwonderlijk. Het jonge brein is juist geprogrammeerd om risico’s te nemen. Uw presentator moedigt rebellie van harte aan, en vraagt zich af: hebben tieners zich in lockdown wel genoeg (kunnen) misdragen? Bekijk ook: Kijkinjebrein.nl  En de docu van Sander Schimmelpennick voor VPRO: 'Sander en de Kloof'

 • #404 - Politieke intriges in geheimtaal...

  Jan 20 2022

  Aan wie hebben al die verkwistende frivoliteiten (met als hoogtepunt een aapje als huisdier) aan het hof te danken? Inderdaad, aan de Winterkoningin Elizabeth Stuart. Die zus van de Engelse Karel I kwam in de 17e eeuw in ballingschap in Den Haag wonen en trakteerde ons op een nieuw concept; dat van de adellijke influencer. Of was ze eigenlijk veel meer dan een verwende koningin zonder koninkrijk? 

 • #403 - Huizentekort?! Prins Bernhard jr. is onze remedie

  Jan 18 2022

  Al die miljarden van Rutte IV moeten ons landje uit de penarie helpen. Of is dat gewapper met biljetten bedoeld om boze boeren en klimaatdrammers het zwijgen op te leggen? Een gesprek met econoom prof. dr. Coen Teulings, die overigens ook een geheel eigen kijk heeft op de aanpak van de wooncrisis...  Luister ook Jortcast #159 met Coen Teulings Lees de brief van (onder meer) Coen Teulings over het coalitieakkoord in NRC En lees ook de brief over de corona-aanpak in NRC

 • #402 - Goed voornemen: nooit meer in lockdown!

  Jan 13 2022

  Komt met de uitvinding van coronaprofessor dr. Bert Blocken een einde aan al dat geschrob en gepoets, en misschien zelfs aan de lockdowns? Uw presentator is hoopvol, en roept en passant ook op te stoppen met die maskerade in de Tweede Kamer, waar bodes in rokkostuum met slabbetje en spray voortdurend het spreekgestoelte komen boenen... Wil jij een keer een opname van dr Kelder en Co en de Jortcast bijwonen? Mail dan naar [email protected], en we laten je weten wanneer je langs kunt komen! ...more

 • #401 - Het vertrouwen in de politiek keldert. Help, professor!

  Jan 11 2022

  Daags na de bordesscène een Jortcast met politicoloog en hooggeleerde Tom van der Meer. Maar liefst 29 bewindslieden staan te trappelen om aan de slag te gaan, maar gelooft het volk er nog in?! Luister ook Jortcast #368 met Tom van der Meer.

 • #400 - Vrolijke voorspellingen voor 2022 (deel 2)

  Jan 06 2022

  Dr Kelder blikt vooruit met econoom dr. Edin Mujagic: wordt 2022 het jaar van de inflatie? Uw presentator belt verder met sorry-professor Juliette Schaafsma: welke politieke excuses kunnen we verwachten dit jaar? En dr. Bibi van Ginkel aan het woord met haar voorspellingen over internationale betrekkingen en terreur. Dat alles onder toeziend oog van niemand minder dan dr. Ralf Bodelier. Let op: dit is deel 2, beluister ook deel 1: Jortcast #399. 

 • #399 - Vrolijke voorspellingen voor 2022 (deel 1)

  Jan 04 2022

  Uw verslaggever begint het jaar opgetogen. Samen met zijn gast, de eveneens blijmoedige doctor Ralf Bodelier, bespreekt hij 2022. Het tweetal belt in de uitzending diverse wetenschappers en neemt de komende hoogte- en dieptepunten met hen door. Komende donderdag deel 2. 

 • #398 - De stemmen van Jort, featuring Milou 'Miss Podcast' Brand

  Dec 31 2021

  Dr Kelder werd uitgenodigd door Miss Podcast voor een gesprek over de belangrijke geluiden en stemmen uit zijn leven. Omdat Milou Brand alias Miss Podcast aan de wieg heeft gestaan van de Jortcast en geregeld te horen was in deze afleveringen wilde dr Kelder & Co je dit gesprek met deze stemmen niet onthouden. 

 • #397 - Kerstspecial deel 2: dansen met de dood

  Dec 30 2021

  In deel 2 van de kerstspecial met allereerst Lotte Jensen die praat over 'dansen met het virus', dashboards, marathons en puzzeldozen. Ofwel: de metaforen van het kabinet waardoor de communicatie over corona op z'n zachts gezegd niet helemaal van een leie dakje liep.  En Fulco van Hulst, dokter dominee uit Deventer die uitlegt waar het misgaat in het kerstverhaal en wat we nodig hebben in deze crisistijden.  Een gelukkig nieuwjaar gewenst!

 • #396 - Kerstspecial deel 1: koninklijke speech en georganiseerde scepsis

  Dec 28 2021

  Deel 1 van de Jortcast Kerstspecial met denker René ten Bos, cultuurhistoricus Lotte Jensen en dominee Fulco van Hulst. Samen bespreken ze de kerstrede die Koning Willem-Alexander traditioneel op 25 december houdt. Lukt het de koning om de smetten die zijn blazoen kreeg, met een speech weg te krijgen?  Daarnaast het eerste gesprek met René ten Bos over de te grote macht van epidemiologen en de crisis in de gezondheidszorg. De kern: alle grote gebeurtenissen hebben niet maar één oorzaak. Een ges...more

 • #395 - Jortcast XL met Bas Jacobs

  Dec 27 2021

  Dr Kelder & Co heeft een extra Jortcast voor je gemaakt. Een XL nog wel. Met professor dr. Bas Jacobs spreekt Jort Kelder over  de wat de economie leert van een kleine twee jaar corona en wat kunnen we verwachten van de nieuwe regering. 

 • #394 - Donkere kerstdagen

  Dec 23 2021

  Kerst is een feest van saamhorigheid maar volgens religie- en literatuurwetenschapper Ernst van den Hemel is er ook veel bedreiging rondom de feestdagen. In de Jortcast vertelt hij aan Rosanne Hertzberger waarom juist dit moment van het jaar spanning oplevert, wat die saamhorigheid nu eigenlijk inhoudt en hoe een welbekend filmscript leidt tot militante kerstfilms in de Verenigde Staten. 

 • #393 - De pil: progressief maar geen porem

  Dec 21 2021

  'Een feministisch geschenk uit de hemel', zo noemt Dr. Rosanne Hertzberger dat kleine pilletje waardoor we een stuk minder kinderen krijgen. Toch kleven ook nadelen aan de anticonceptiepil. Hertzberger gaat in gesprek met Dr. Daniëlle Hamstra, die in haar onderzoek toont dat pilgebruik invloed heeft op de herkenning van gezichtsuitdrukkingen.

 • #392 - Octopus octrooi

  Dec 16 2021

  Shownotes: Octopus https://www.youtube.com/watch?v=mFP_AjJeP-M Jortcast 138 met Auke Hoekstra over Elektrisch rijden.https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-jortcast/17104/138-elektrisch-blik-op-de-wegJortcast 371 over Kwantumtechniek met prof. dr. Floris Zwanenburg. https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-jortcast/59898/371-dood-en-levend-tegelijk-volgens-kwantum-kan-het

 • #391 - Polariseren kun je leren

  Dec 14 2021

  Dr Kelder maakt zich zorgen over de kloven in de samenleving. Professor Dr. Carsten de Dreu, hoogleraar sociale - en organisatiepsychologie heeft tot in het lab onderzoek gedaan naar polarisatie en is te gast.

 • #390 - Verstrengeld door DNA

  Dec 09 2021

  Mede door het werk van prof. Ton Derksen is Lucia de Berk vrijgesproken na een veroordeling voor meerdere moorden. De hoogleraar in ruste is niet gestopt bij De Berk. Hij blijft met boeken strijden tegen voor de onschuld van diverse van moord veroordeelden, die hij onschuldig acht. Derksen schetst een onthutsend beeld van politieonderzoek en de Hoge Raad die fouten weigert te herstellen. 

 • #389 - Seks en de dr

  Dec 07 2021

  In deze Jortcast vertelt een dr. seksuologie over de impact van de intelligente, hele en halve locksowns op ons en seks- en liefdesleven. 

 • #388 - Hysterie om hyperinflatie?

  Dec 02 2021

  Coronasteunpakketten moesten voorkomen dat de economie zou instorten, maar dankzij al dat kunstmatig rondgepompte geld hebben we nu te maken met  torenhoge inflatie. Dr Kelder vreest Weimar-achtige taferelen, econoom dr. Heleen Mees is daar niet zo bang voor...

 • #387 - Van pandemie naar endemie

  Nov 30 2021

  Sinds voorjaar 2020 leveren alle Nederlanders vrijheden in om corona te weerstaan. Maar wat als corona van een pandemie endemisch wordt? Moeten we dan doorgaan met extra miljarden in de zorg pompen en het sluiten van de samenleving? Dr. Jona Walk is arts en spreekt over de keuzes waar de samenleving voor staat. Meer Jona Walk zie je in De Nieuwe Wereld.https://www.youtube.com/watch?v=B9PNiaHZ4RI

 • #386 - Viva Vinex

  Nov 25 2021

  dr Kelder rijdt er het liefst met hoge snelheid langs, maar deze professor stedebouwkunde breekt een lans voor Vinex. Niet iedereen kan in Wassenaar wonen en gezinnen houden het niet uit in wolkenkrabbers. In deze Jortcast hoor je professor Riek Bakker. En een korte interruptie van prof. Henk Volberda. Vind je dit thema boeiend luister dan ook:  Jortcast 379 met dr. Nadina Galle  https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-jortcast/61244/379-lijfstraffen-voor-architecten-zonder-groen en Jortcast 324 ...more

 • #385 - Shell, zo slecht nog niet?!

  Nov 23 2021

  De klimaatdrammers staan te juichen nu multinational Shell het land verlaat. Prof. dr. Henk Volberda maakt zich juist zorgen over de gevolgen voor de groene innovatie. De professor heeft het met Jort over nog een ander belangrijk klimaat: het vestigingsklimaat. Volgen Neerlands trots Philips en ASML Shells voorbeeld...? 

 • #385 - Kunnen we ons uit de klimaatcrisis denken

  Nov 18 2021

  Dr. Maarten Boudry gelooft erg in de rationele oplossingen voor de problemen van deze tijd. Techniek en wetenschap zorgen ervoor dat we rampspoed voorkomen. Zo hebben we dat eerder gedaan en zullen we het nu weer doen. Want welvaart inleveren, consuminderen tot aan de afschaffing van het kapitalisme is een weinig lonkend perspectief. https://nl.wikipedia.org/wiki/Maarten_Boudry

 • #384 - De dikke olifant in de kamer

  Nov 16 2021

  De zoveelste "intelligente" lockdown verder krabt uw presentator zich eens achter de oren: hoe slim zijn die coronaregeltjes? Wordt het niet eens tijd dat de volgevroten westerling verplicht op een streng dieet wordt gezet, en hop, omlaag gaan de ic-opnames…? Een gesprek over hoe leefstijl de oorzaak en oplossing is van al onze misère (of toch niet?) met prof. dr. Hanno Pijl.  * Luister ook Jortcast #345 over intermittent fasting;* Bekijk de speech van John F. Kennedy: https://youtu.be/mxa4HDgf...more

 • #383 - We leven in een narcostaat

  Nov 11 2021

  Prof. dr. Sven Brinkhoff windt er geen doekjes om: Nederland is een narcostaat. Ben jij, als incidentele drugsgebruiker op een festival, daar ook debet aan? Een gesprek over hoe de onderwereld langzaam naar boven kruipt...

 • #382 - Jong, depri en eenzaam

  Nov 09 2021

  Lockdowns en digitale scholen maakten dat jongeren een zware periode achter de rug hebben. Depressie en eenzaamheid is enorm gestegen. Ondanks deze bevindingen is prof. dr. Tom ter Bogt een opgewekte gast in deze Jortcast waarin fragmentjes Billie Eilish en Goldband te horen zijn. 

 • #381 - Minder minder minder.... mensen

  Nov 04 2021

  Alle huidige wereldproblemen komen door de mens. CO2-uitstoot, overbevissing, ontbossing, afname biodiversiteit. Moeten we niet eens nadenken om niet de CO2 te laten reduceren maar de mensheid? 

 • #380 - Je slaap of je leven!

  Nov 02 2021

  We hebben afgelopen weekend de klok een uurtje teruggezet, maar als het aan dr. Marijke Gordijn ligt had er nog wel een uurtje vanaf gekund. Sterker nog: zolang we dat niet doen kost ons dat levensjaren. Pardon?! Een lesje chronobiologie van dr. Gordijn en wat simpel slaapadvies van dr Kelder. Aanmelden onderzoek Marijke Gordijn: [email protected] Ronflonflon terugluisteren: https://www.vpro.nl/programmas/ronflonflon.html 

 • #379 - Lijfstraffen voor architecten zonder groen

  Oct 28 2021

  The internet of nature is de uitvinding van dr Nadina Galle. Zij wil de natuur uitrusten met technische hoogstandjes om deze te laten floreren. Zeker in de steden is dit hard nodig.  Dr Kelder is het met haar eens.

 • #378 - Ziekenhuispaniek! We zijn ingeënt maar het ic-probleem blijft...

  Oct 26 2021

  De mensen die jeremiëren over ic-tekorten zijn dezelfde die het verschil hadden kunnen maken in het uitbreiden van de ziekenhuiscapaciteit, betoogt doctor en dokter Marcel Levi. Een verfrissende kijk van deze prof. op de corona-aanpak in Nederland.

 • #377 - Jorts nachtmerrie en wat Michelle Obama en Einstein gemeen hebben

  Oct 21 2021

  Uw presentator over hoe hij bij tijd en wijle bezweet ontwaakt uit een nachtmerrie: hij is helemaal nooit afgestudeerd?! Tja, echt iedereen heeft weleens last van het imposter fenomeen, betoogt dr. Sanne Feenstra in de nieuwste Jortcast. Een gesprek over macho-mannetjes, status en wat Michelle Obama en Einstein delen.

 • #376 - Hoogtevrees op de beurs: blijf zitten!

  Oct 19 2021

  De prijs van aandelen is torenhoog. Voor Jort hét moment om flink te cashen, maar is dat ook verstandig? Een goed gesprek over wat te doen op de beurs als je denkt: dit kan niet lang meer goed blijven gaan. En Jort belt nog even met een nobelprijswinnaar in California. 

 • #375 - Nationalisme als linkse hobby?!

  Oct 15 2021

  Een gesprek met dr. Geerten Waling, over wat het jaar 1848 te maken heeft met de wokeness van nu. En oh ja, dr Kelder legt ook even de Ostrogorski-paradox uit. De Ostro...wattes?

 • #374 - Pak die rijke stinkerds!

  Oct 13 2021

  Uw presentator pleit voor totale fiscale transparantie. En wel voor iedereen. Een gesprek met prof. dr. Jan Vleggeert, hoogleraar Belastingrecht, over dubbele petten op de universiteit, belastingparadijsjes en de Pandora Papers...

 • #373 - Miepende millennials, kom eens in actie!

  Oct 08 2021

  Geen koophuis, wel een flexcontract? Even uw aandacht graag. Uw verslaggever spreekt met prof. dr. Marike Knoef over de nieuwste modegrillen: FIRE en HOT, en of die u van de ondergang kunnen redden... 

 • #372 - Free the tree!

  Oct 06 2021

  Wat is te beschermen flora en fauna? Het gezelschapsdier wordt op een troon gezet, terwijl de kiloknallers niet aan te slepen zijn. De mens heeft een totaal verkeerd beeld van dier en natuur, want die aanhankelijke huiskat is 's nachts een killer. De misvattingen over het 'gezellige' dierenrijk moeten we al helemaal niet projecteren op de Nederlandse natuurgebieden. Een gesprek met milieufilosoof Jozef Keulartz.  Het Kelderrestant 'goede peer' luister je hier helemaal:https://www.youtube.com/wat...more

 • #371 - Dood én levend tegelijk? Volgens kwantum kan het

  Oct 01 2021

  Eigenlijk zijn wij, simpele stervelingen, te dom om kwantum wérkelijk te snappen, maar prof. dr. Floris Zwanenburg doet op de Universiteit Twente een dappere poging. En dan probeert deze zeergeleerde zijn vondsten ook nog eens uit te leggen aan uw gemankeerde juristje en presentator van dienst, dr Kelder...

 • #370 - Duitse diepten

  Sep 29 2021

  De stand van Duitsland na 16 jaar Merkel waarin drie hysterische besluiten de koers en de erfenis van Mutti Merkel duidelijk kleur geven. Jort bespreekt dit met prof. Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut. 

 • #369 - Stop de zonnebloemen, sluit de schatkist!

  Sep 24 2021

  Professor Arnoud Boot windt zich op over de overheid die innovatie blokkeert door veel te veel geld in oude economie te pompen en Boot doet een shout out naar Tupac en de wetenschapper die op deze iconische rapper promoveerde... Je hoort het allemaal in Jortcast #369.  

 • #368 - Doctor, een remedie voor de vastgelopen formatie alstublieft

  Sep 22 2021

  Terwijl de partijleiders en hun secondanten zich terugtrokken op een landgoed in Hilversum, praat uw verslaggever met hoogleraar Politicologie prof. dr. Tom van der Meer over de volledig vastgelopen formatie. Een minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen bieden volgens hem geen soelaas... Tja, wat nu, doctor? 

 • #367 - "Homeopathie is gelul"

  Sep 17 2021

  Kruidendrankjes, dieetgoeroe's en bioresonantietherapeuten die met koperen staven beweren corona te kunnen genezen. Jort is skeptisch als altijd en praat met Catherine de Jong over de stand van de kwakzalverij. Geconfronteerd met een hardliner, toont Jort zich toch ook van zijn minder rationele kant. 

 • #366 - 10 redenen om een aanslag te plegen

  Sep 15 2021

  De aanslagen van 9/11 waren volgens George W. Bush een aanval op onze vrijheden: van religie, van meningsuiting, van democratie. Dat zal allemaal wel, maar de terroristen hadden ook vooral een ander doel. En dáár moeten we eens aandacht voor hebben, vindt terrorisme-expert dr. Teun van Dongen...

 • #365 - De universiteit als globalistische bubbel

  Sep 10 2021

  Het Engels rukt op aan de universiteit, goed voor de buitenlandse student en voor de kassa van de universiteit. Maar schieten we niet een beetje door? De toeslagenaffaire wordt al niet meer behandeld, want hoe vertaal je dat in het Engels. En al die internationale studenten integreren voor geen meter. Een goed gesprek met dr. Ad Verbruggen over de universiteit als globalistische bubbel.

 • #364 - Woke wetenschappers en brute ontgroeningen

  Sep 08 2021

  Een gesprek met UvA-baas prof. dr. Geert ten Dam, over omvallende onderzoekers door hoge werkdruk. Natuurlijk wil dr Kelder ook weten of er op de uni nog wel ruimte is voor tegengeluid, of mogen wetenschappers alleen nog maar woke zijn? En uw verslaggever - géén spijtknor? - over ontgroeningen, toen er nog écht misstanden waren...

 • #363 - Méér of mínder ic-bedden?

  Sep 03 2021

  We kropen tijdens de pandemie van lockdown naar lockdown. En dat allemaal om te voorkomen dat de ic-afdelingen zouden overlopen. De oplossing lijkt eenvoudig: méér ic-bedden. Toch? Nee, vindt professor doctor Erik van Raaij (Erasmus Universiteit), want: aanbod creëert vraag. Een gesprek met dr. Rosanne Hertzberger, over marktwerking, zorg en ja, geld...

 • #362 - W.F. Hermans: Absurdisme en totale chaos in een ander licht

  Sep 01 2021

  W.F Hermans is jarig. En dat wordt postuum gevierd. Reden voor dr Rosanne Hertzberger (Jort nipt aan de Italiaanse wijn) om een gesprek te voeren  met professor Yra van Dijk over hoe we deze stamvader van de Nederlandse literatuur moeten lezen. Is hij, in al zijn absurdisme en chaos, niet veel concreter dan altijd werd beweerd? 

 • Gluten, smoothies en vleesvervangers: hyper de voedingshype hoera!

  Aug 27 2021

  We smullen er van: voedingshypes. Dr Kelder bespreekt de laatst gesignaleerde (gluten zijn heeeeel slecht voor je brein en je krijgt er Alzheimer van) met dr Guido Camps. Die ook benadrukt dat we hypes altijd onthouden maar de wetenschappelijke ontkrachting steevast vergeten. Neem nog een smoothie met een hennepzaadkoekje en geniet!

 • #360 - Hoe zit het met de terroristische vrindjes van de Taliban?

  Aug 25 2021

  De Taliban beloven vrijheid voor Afghanen en zeggen dat inwoners van het land niet voor hun leven hoeven vrezen. Er wordt zelfs diplomatiek geflirt met het Westen. Maar hoe zit het dan met de terroristische vrindjes van de woestijnkabouters? Leg uw valhelm en gasmasker maar vast klaar. Dr Kelder spreekt met terrorisme-doctor Bibi van Ginkel.

 • #359 - We moeten het hebben over die lelijke zonnepanelen

  Aug 20 2021

  Over het klimaatrapport is al veel gezegd. Jort vindt het hoog tijd voor een gesprek over de praktische toepassingen van al onze duurzame plannen. Die zwarte en blauwe paneeltjes in weilanden en op huizen, doctor, kan dat niet wat mooier? Dr. Angèle Reinders laat haar licht erover schijnen. En psst, Jort doet een bekentenis...

 • #358 - Kap eens met dat stereotyperende geklets over viruswappies

  Aug 18 2021

  Over waarom de ‘complotgekkies’ soms best een punt hebben, en wat politici kunnen leren van Wybren van Haga. Een goed gesprek met dr. Jaron Harambam. 

 • #357 - Jortcast Deluxe: Leven met de dood in een risicovrije wereld

  Aug 13 2021

  "Als je leeft, moet je er echt plezier aan beleven," zegt Geert Kazemier, chirurg en directeur van het Cancer Center Amsterdam (Amsterdam UMC), vandaag in de Jortcast Deluxe. Volgens hem is er ook hoop als er geen hoop meer is.

 • #356 - Jortcast Deluxe: Van de Club van Rome tot nu: in gesprek met een groene goeroe

  Aug 11 2021

  "De voorspellingen van de Club van Rome kloppen nog steeds," zegt Wouter van Dieren (80), die zelf lid is, vandaag in de Jortcast Deluxe. Zijn oplossing voor het smelten van de ijskappen? Luister snel... 

 • #355 - Jortcast Deluxe: Schaf alle Haagse voorlichting af!

  Aug 06 2021

  Een socialist in hart en nieren die promoveerde op conservatisme in Nederland en na decennium in de politiek de Kamer verruilt voor een leerstoel in Rotterdam: de ideale gast voor dr Kelder. Jort spreekt in de Jortcast Deluxe, de zomerserie van De Jortcast met Professor dr. Ronald van Raak. Een gesprek over conservatisme, politiek, filosofie en wetenschap. “Alle persvoorlichting in Den Haag moet worden afgeschaft”, zegt Van Raak. 

 • #354 - Jortcast Deluxe: Rebellie en de kunsten van Boudewijn Buch

  Aug 04 2021

  Nederland is een braaf en aangeharkt land. Hoewel opstand en rebellie een belangrijk deel van onze geschiedenis zijn, doen wij liever maar gewoon. Jort gaat in gesprek met dr. Eva Rovers die zich bezighoudt met rebellie en burgerberaad en een kloeke biografie schreef over Boudwijn Buch, een geboren rebel, televisieperssonlijkheid en literair figuur. 

 • #353 - Jortcast Deluxe: Microfobie of juist de angst voor het grote?

  Jul 30 2021

  Het jongste FvD-Kamerlid dr. Pepijn van Houwelingen wordt door dr Kelder direct voor de vraag gesteld: “Waarom begin je eraan?” Waarom kiest een gestudeerd en rationeel mens voor een partij die zich laat meeslepen in nostalgische emoties? Van Houwelingen stelt in zijn essay Microfobie, dat wij lijden aan angst voor het kleine. Of juist aan macrofilie; de voorliefde voor grote dingen, instituten, structuren, het vervagen van grenzen. In de ogen van Van Houwelingen een groot kwaad met rampzalige g...more

 • #352 - Jortcast Deluxe: "Sharia en jihad, die hebben we hier al"

  Jul 28 2021

  "Ik rekruteer dagelijks voor jihad", zegt professor Maurits Berger (een beetje plagerig) vandaag in de Jortcast. De hoogleraar islam en het Westen aan de Universiteit Leiden stoort zich aan de babylonische spraakverwarringen rondom de Islam en pleit voor shariarechtbanken in Nederland. Ook vraagt hij zich af waarom een vrouw niet gewoon een hoofddoek kan dragen. ‘Wat is daar nou mee? Jij loopt toch ook met je bretellen.’  Vanwege de Olympische Spelen is er voor dr Kelder geen live radio. Om je t...more

 • #351 - Voor China is het nog altijd koude oorlog

  Jul 23 2021

  Een goed gesprek met drs. Henk Schulte Nordholt over expansiedrift, werelddominantie en het negeren van soevereiniteit.

 • #350 - Sorry, sorry, sorry: zijn excuses een hype geworden?

  Jul 21 2021

  Excuses voor een falend coronabeleid, het slavernijverleden of voor de rol in de Tweede Wereldoorlog: is het hip om sorry te zeggen? Een goed gesprek met excuus-prof. dr. Juliette Schaafsma. En: Jort vertelt ook nog wat over een Twitter-rel van afgelopen week. 

 • #349 - Onderzoek je eigen hobby!

  Jul 16 2021

  We doen allemaal graag wat we leuk vinden en zo dus ook de wetenschapper. Onderzoek doen naar je eigen hobby, het gebeurt veelvuldig maar is het ook slim. ga je dan sneller positieve effecten aantonen? Echte doctor Rosanne Hertzberger voert een hoog intelligent gesprek over hobbywetenschap.

 • #348 - Wie was Erasmus? Een gesprek over revoluties, dwarsdenken en medemenselijkheid

  Jul 14 2021

  Desiderius Erasmus was priester, theoloog, schrijver, filosoof... Tja, wat eigenlijk niet? Dr. Sandra Langereis schreef een biografie over een van onze belangrijkste vrijdenkers. Een zoektocht naar parallellen tussen de opiniemaker van 500 jaar geleden en nu. Deze keer niet met Jort maar met dr. Rosanne Hertzberger. 

 • #347 - Big tech rules?!

  Jul 09 2021

  Big tech bedreigt onze democratische rechtsstaat. Een gesprek over invloedrijke lobbyisten, de alomvattende cloud en hoe volkskapitalisme ons misschien weer een beetje grip teruggeeft.

 • #346 - Stop met dat woke geblaat

  Jul 07 2021

  Excuses voor het slavernijverleden: pardon? Hoog tijd voor enige luchtigheid, meent dr Kelder. Hij stoort zich aan alle wokeness die dit debat omringt. Een niet-zo-beladen gesprek met dr. Niek Pas over historie en hypercorrectheid.

 • #345 - Intermittent fasting: dr Kelder wil de nuchtere feiten

  Jul 02 2021

  Wie er nog een beetje bij wil horen in Silicon Valley tegenwoordig hongert zichzelf een paar dagen uit en noemt dat dan intermittent fasting. Een wondermiddeltje waar we allemaal ouder, gezonder en gelukkiger van zouden worden. Althans, volgens de tech-CEO’s uit Amerika. De modegril heeft ook ons landje inmiddels bereikt en dus is het tijd dat dr Kelder op zoek gaat naar de nuchtere feiten. Hij spreekt met prof. dr. Sander Kersten van Wageningen University & Research en prof. dr. Iris Sommer van...more

 • #344 - De volgende crisis (PSSSST gaat over pecunia)

  Jun 30 2021

  Net een beetje bijgekomen van Krona, gaat Jort het hebben over de volgende crisis. En die is natuurlijk in de financiële hoek, want zoveel gratis geld en opgeblazen staatsschuld, dat kan niet goed gaan. Hooggeleerde Harald Benink, professor Banking en Finance in Tilburg schuift aan. Tot slot heft Jort het glas met een (oudere) jonge doctor die gepromoveerd is in het hemelse vocht.

 • #343 - De verziekte bestuurscultuur

  Jun 25 2021

  Bestuurscultuur, Jort draagt het aan voor saaiste woord van het jaar, maar we zitten er maar mooi wel mee. En ook nog met een verziekte variant. Filosoof dr. Jelle van Baardwijk schreef een hele verhandeling over hoe het zo ver heeft kunnen komen en laat zijn licht schijnen. 

 • #342 - Links heeft verloren, maar wie heeft er eigenlijk gewonnen?

  Jun 23 2021

  Wordt het tijd dat de verzuilde partijen die het sinds de oorlog voor het zeggen hebben afscheid nemen van de macht? Historicus dr. Geerten Waling met Jort in gesprek over zetelroof, een minderheidskabinet en de teloorgang van het centrum.

 • #341 - Algoritme #2: Kunnen we het land besturen met AI?

  Jun 18 2021

  De tweede sessie over Artificial Intelligence (AI) gaat Jort in gesprek met dr. Bart van der Sloot. Aan de keukentafel praten ze over hoe de overheid algoritmes inzet en of dat wel effectief is. De dr. van dienst heeft zelf in ieder geval geen smartphone dus waar hij staat in dit debat moge geen verrassing zijn.

 • #340 - Over algoritmes, drones en alwetende horloges: een gesprek met goede vrind Alexander Klöpping

  Jun 16 2021

  Vanwege dat vermaledijde gesport werd Jort onverbiddelijk van de zender gekickt. Dan maar op de podcast. Geen doctoren deze keer, maar een goed gesprek tussen twee oude vrinden, louter voor u als Jortcastluisteraar. Over algoritmes, een drone-oorlog, alwetende gezondheidshorloges en hier en daar wat persoonlijke besognes. Veel luisterplezier (en vrijdag volgt deel 2).

 • #339 - Een versiertrucje voor de knappe koppen

  Jun 11 2021

  Wees gewaarschuwd, erudiet heerschap. Juist u valt makkelijk ten prooi aan zwendelarij. Dr. Eva van den Broek, gedragseconoom, vertelt waarom. Jort geeft een subtiel versiertrucje prijs en speciaal voor de trouwe Jortcastliefhebbers wat exclusief luistergenot…

 • #338 - Een prikkie voor de volgevroten westerling

  Jun 09 2021

  De vaccinatiecampagne loopt op rolletjes, we zijn er bijna. En nu komt vanuit de wetenschap het geluid dat die heilige graal van groepsimmuniteit niet bestaat. Vaccineren doe je voor jezelf en niet voor een ander. En doe het vooral want die mutaties blijven komen. En Jort neemt het op voor Big Farma. 

 • #337 - Dyslexie-epidemie in het Gooi

  Jun 04 2021

  In het Gooi is sprake van een ware uitbraak. Niet van enigerlei virus, maar van een heuse woordblindheid. Jort spreekt met prof. dr. Anna Bosman: waarom is het kwalijk dat we zo gretig met dyslexieverklaringen strooien?

 • #336 - De Koninklijke Olie op 't matje

  Jun 02 2021

  Shell verloor van Milieudefensie en wederom wordt een mensenrechtenverdrag betrokken in een klimaatzaak. Aan de rechter kant van t spectrum hoor je dan al snel: het is een politiek vonnis en geen juridisch oordeel. Jort praat erover met Professor Elbert de Jong, specialist in aansprakelijkheidsrecht. En wederom een emotionele bekentenis: Jort wordt verscheurd tussen zijn groenrechtse idealen en zijn aandeelhouderschap in de Koninklijke Olie.

 • #335 - Zelfs Jort heeft weleens moodswings

  May 28 2021

  Hij lijkt zo koelbloedig, maar toegegeven: zelfs Jort had tijdens corona weleens een dipje. Gelukkig hoeven we niet te vrezen voor een stroom aan psychiatrische klachten na de pandemie, denkt dr. Christiaan Vinkers. Maar voor één groep maakt hij wel een kanttekening.

 • #334 - De Jort-uit-de-cast

  May 26 2021

  Een goed gesprek met prof. dr. J.W. Duyvendak over het exibitionistisch etaleren van allerhande seksuele voorkeuren en genderdeviaties. En een ontboezeming, met vanzelfsprekend ironische ondertoon. Zelf is Jort ook maar 51 procent hetro (of iets meer?)

 • #333 - Coronafilosofie met de bejaardenhater

  May 21 2021

  De Vlaamse filosoof dr. Maarten Boudry reist af naar Amsterdam om dr Kelder, onze nationale bejaardenhater, te overtuigen van de lessen van het virus. Hard ingerijpen is op alle vlakken beter dan dat halfzachte gedoe, betoogt de denker. Of toch liever helemaal off the grid in een bootje? 

 • #332 - de Duivelse duif

  May 19 2021

  Gert en Hermien bezongen ze al, maar hoeveel zijn het? Duiven op de Dam en in de rest van Nederland. Deze professor gaat op zoek naar het antwoord. 

 • #331 - Corona als katalysator voor meer controle

  May 13 2021

  Dr Kelder in gesprek met de unieke dr. Februari. De enige die onder een schrijverspseudoniem promoveerde. Een wanhopig generalist met een sherpe visie op de maatschappij. Een gesprek, natuurlijk over corona, maar ook over de repaillepremisse en gevaarlijke wegen die worden ingeslagen. 

 • #330 - Neerlands grootste econoom - sober en zuinig

  May 10 2021

  Jan Tinbergen kreeg als eerste Nederlander de nobelprijs voor de economie. Zijn ideeën werden over de hele wereld overgenomen. Zelfs Sovjet-leider Gorbatsjov kwam naar de Haagse Vogelwijk voor een ontmoeting met de professor. dr Kelder duikt in de biografie en neemt en passent wat andere grote economen mee in zijn gedachten.

 • #329 - Banken en boeven

  May 07 2021

  Banken hebben als 'poortwachter' belangrijke functie in de strijd tegen criminaliteit, maar werkt dit wel? 

 • #328 - Trippen tegen depressie

  May 03 2021

  Truffels tegen depressie. Het is geen culinaire beleving, mogelijk wel een reis door alle delen van je hoofd. Wetenschappelijk moet het nog bewezen worden, toch heeft het regenwoud er al last van... 

 • #327 - Uitgesteld!

  Apr 29 2021

  Wegens heftige aanvallen van procrastinatie is deze aflevering een paar dagen uitgesteld maar nu dan alsnog voorgeschoteld. Uitstelgedrag is niet alleen een epidemie in studentenhuizen tegen tentamentijd, maar een maatschappelijk fenomeen dat dus ook de basis is van wetenschappelijk onderzoek. Een goed gesprek met dr. Joel Anderson van de Universiteit Utrecht over maniana... maniana.

 • #326 - De waarheid achter de statistiek

  Apr 26 2021

  Met een mes kun je doden en koken, zo werkt het ook met statistieken. 

 • #325 - Alternatieven voor een giftig medicijn

  Apr 22 2021

  Wat zijn de alternatieven voor een lock down? Wordt daar uberhaupt we serieus naar gekeken? dr. Erik-Jan Vlieger en dr Kelder over een andere aanpak van de zorg.  Coen Teulings over de schoolsluiting vind je hier.https://www.coenteulings.com/school-closure-is-counterproductive-and-self-defeating/

 • #324 - Oh lelijkheid die wij Nederlands landschap noemen

  Apr 19 2021

  Nederland kent een heel divers en prachtig landschap. Als je door de snelwegen, blokkendozen en zonneparken nog enig schoons kunt ontwaren. Jort Kelder gaat in gesprek met prof. ir. Adriaan Geuze over het moois en het lelijks dat Nederland te bieden heeft. Oh en hij sluit af met een oproep voor een avondklok voor katten, jawel binnenhouden die monsters.

 • #323 - Het elektrische karretje

  Apr 15 2021

  Jort Kelder is een petrolhead. Iemand bij wie de benzine door de aderen stroomt. Een goed gesprek met professor dr. Maarten Steinbuch over het verdwijnen van deze mobiliteitsvorm en over hoe de toekomst van het autorijden er dan wel uitziet. 

 • #322 - De kracht van kwetsbaarheid

  Apr 12 2021

  De bestuurscultuur moet op de schop, daar zijn ze het in het Haagse inmiddels wel over eens. Jort Kelder praat met bestuurskundige dr. Eva Wolf die een dringend pleidooi houdt voor meer kwetsbaarheid. En dat betekent niet dat de waterlanders moeten vloeien maar wel dat er meer ruimte moet zijn voor twijfel. 

 • #321 - Formatie-consternatie (en iedereen aan de MDMA)

  Apr 08 2021

  Het is niet de eerste formatie waarin er enige consternatie ontstaat. Jort Kelder belt met professor Wim Voermans en beschouwt vallende kabinetten en formatiehobbels uit het verleden. Van de nacht van Schmelzer tot de fittie tussen Bos en Balkenende. Waarna hij concluderend adviseert: formeer op MDMA.

 • #320 - Passie, Pasen en Pogroms

  Apr 05 2021

  Deze Paasspecial van de Jortcast gaat over de ooorsprong van The Passion en de Mattheus Passion. Mooie muziek die tot  ontroering leidt kan ook leiden tot de ergste vorm van uitsluiting.Het kelderrestant vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=Ep9Vzb6R_58&t=82s

 • #319 - Markxit of Houdini

  Apr 04 2021

  Is het einde van premier Rutte nabij of vindt Rutte een manier om in het torentje te blijven?Een gepland gesprek met Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans werd uiterst actueel doordat de ochtend van het gesprek CU-leider Segers het vertrouwen in een nieuw kabinet olv Rutte opzegde. Daarom eerder dan je gewend bent de Jortcast. Ernst van den Hemel die je ook hoort is religiewetenschapper bij het Meertensinstituut.

 • #318 - Adieu meritocratie!

  Apr 01 2021

  Schurken hebben pech en helden geluk. In zijn boek schetst filosoof Jurriën Hamer een afscheid van de meritocratie en een een strafrecht dat niet laat lijden om het lijden maar op een zo veilig mogelijke samenleving. Het Kelderrestant gaat over de Hugo de Groot podcast 'Grootspraak'. 

 • #317 - De statistische fittie tussen RIVM en Maurice de Hond

  Mar 29 2021

  Het RIVM zei: met de Britse variant zitten we in maart op code zwart. Maurice de Hond zei: welnee. Om meer inzicht te krijgen in wie er hier gelijk heeft en hoe we nou met die grafieken en voorspellingen om moeten gaan, praat Jort met professor Rens van der Schoot, Hoogleraar Statistiek van kleine datasets aan de Universiteit Utrecht. Oh en een stout out naar Bilal.

 • #316 - Meer emotie in het 'rationele' (ahum) kerndebat

  Mar 25 2021

  Meer aandacht voor emoties zeker als het gaat om iets natuurkundigs als kernenergie. Geen gebruikelijk pleidooi voor de Jortcast, maar toch doen we het. Een rationeel gesprek over kernenergie barst namelijk doorgaans ook van de ideologie en de wetenschap is zeker niet altijd waardevrij. Oh...P.S. dr. Hertzberger presenteert

 • #315 - Hoe Afrika geen last heeft van Covid

  Mar 22 2021

  Een Jortcast met dr. Rosanne Hertzberger ipv Jort Kelder en wel over Afrika dat zich dapper door de pandemie knokt.

 • #314 - Muziek om mee te winnen

  Mar 18 2021

  Welke muziek helpt je door de corona crisis en welk nummer brengt je de verkiezingsoverwinning.

 • #313 - De kiezer de media en de kieswijzer.

  Mar 15 2021

  Met dr. Bert Bakker spreekt dr Kelder over de verkiezingen. Nieuwsuur en of je nu moet of mag stemmen.

 • #312 - In een half jaar 8 jaar jonger

  Mar 11 2021

  Zonder krakende knieën, klapperende kleppen en aangetaste aders oud worden. Professor Andrea Maier probeert dit voor jou en mij mogelijk te maken. De Joop die u hoort is professor politicologie Joop Holsteijn.

 • #311 - Stemmen zonder strijd

  Mar 08 2021

  Prof Joop van Holsteijn over de ideologie arme stembusstrijd.

 • #310 - Extreme bronstijd XL

  Mar 04 2021

  Veroorzaakt het einde van de lockdown een extreme bronsttijd? Dr Kelder bespreekt het met apenkenner en gedagsbioloog Patrick van Veen.

 • #309 - Afscheid van het goud

  Mar 01 2021

  Macro-econoom Edin Mujagic voorspelt een crisis die zijn oorsprong vindt op 15 augustus 1971 toen de Amerikaanse president Nixon zijn volk liet wachten op Bonanza.

 • #308 - Het kwantumbrein

  Feb 25 2021

  Dr Kelder praat met een heuse professor in de natuurkunde, over de ontdekking van een materiaal dat zelfstandig kan leren en de weg opent naar zelflerende chips. Een doorbraak in de ontwikkeling van machine learning en kunstmatige intelligentie.

 • #307 - Crisisinflatie

  Feb 23 2021

  Coronacrisis, stikstofcrisis, crisis op de huizenmarkt: het woord ‘crisis’ komt in toenemende mate voor in het vocabulaire van politici. Bestuurssocioloog dr. Mark van Ostaijen bestudeert de term en het gebruik ervan. Een rationeel gesprek over bestuurlijke hysterie.

 • #306 - Markiavelli: een potje politieken met de premier

  Feb 19 2021

  Minister-president Mark Rutte geeft zijn studievriend Jort Kelder een cursus Politiek Bedrijven. Met zijn achttien jaar aan ervaring waarvan tien als premier, valt er een hoop te leren: debatteren, buitenland bezoeken, presenteren en meer.

 • #305 - Drs. M. Rutte in dr Kelder en Co

  Feb 15 2021

  De (bijna) integrale uitzending van dr Kelder en Co met minister-president Mark Rutte op 13 februari 2021, zonder extra commentaar van Jort. Een terugblik op een zonderling jaar, met fragmenten uit den ouden doosch.

 • #304 - De smaaktheorie

  Feb 11 2021

  Het proeven van vers brood, een frisse citroen-merengue of een witte Bourgogne, dat geeft het leven zin. Maar onze vrolijke vriend het Virus veranderde die zaak, voor menigeen, door verlies van reukzin. Hoe werkt smaak precies? Dr Kelder gaat in gesprek met dr. Peter Klosse, ‘smaakprofessor’ en oprichter van de Academie voor Gastronomie

 • #303 - Een neoliberale sluimer

  Feb 08 2021

  Voor hogeropgeleiden is het een droom, voor lageropgeleiden meer een nachtmerrie. Prof. dr. Ewald Engelen doet in zijn nieuwe boek Ontwaak! een oproep aan allen om, nou ja, te ontwaken dus.

 • #302 - Een rampzalig verleden

  Feb 04 2021

  Rampen, crisis en pandemieën, ze zijn van alle tijden - en daar kunnen we van leren. Zo was er in de 19e eeuw een betere acceptatie van de dood. Literatuurhistoricus Lotte Jensen stelde een kloek boek samen over rampen en catastrofes uit vroeger tijden.

 • #301 - Laat het leger prikken

  Feb 01 2021

  Iedereen een prik, het blijkt lastiger dan het klinkt. De vaccinatiestrategie verzandt in bureaucratie en centrale regie ontbreekt. Daarnaast zijn we overgeleverd aan de grillen van de farmaceutische industrie. Hoe kunnen we nou het snelst weer naar een festival?

 • #300 - Soortenrijkheid: het enige échte kapitaal

  Jan 29 2021

  Het gaat verschrikkelijk met de biodiversiteit, weet ecoloog Louise Vet. Maar er zijn zó veel mogelijkheden om verlies in herstel te veranderen. Vet pleit voor een systeemverandering waar niemand genoegen hoeft te nemen met minder.

 • #299 - De vriendjes van het virus

  Jan 25 2021

  Prof. dr. Menno de Jong, hoogleraar klinische virologie, praat dr Kelder bij over het virus en z'n vriendjes: de mutaties.

 • #298 - Twee doctoren, één kolonel

  Jan 21 2021

  Een trio van jonge doctoren, op een krokantje van liefde voor wetenschap en op smaak gebracht met een vleugje bevlogenheid. Geserveerd door dr Kelder en doctorsassistent Milou Brand. In deze aflevering: dr. Lisanne Tollenaar, dr. Anna Beukenhorst en kolonel dr. Han Bouwmeester.

 • #297 - Sportcast

  Jan 18 2021

  Omdat er zaterdag jongstleden geschaatst werd, mocht dr Kelder en Co niet plaatsvinden. En zoals een enkeling van u weet: zonder dr Kelder en Co geen Jortcast. Voor de gelegenheid hebben we een one-of-a-kind, exclusieve XL-editie gemaakt. Dr Kelder duikt in het verre & nabije sportverleden met sporthistoricus dr. Jan Luitzen, en bespreekt helden van weleer in de breedste zin van de sport.

 • #296 - Communisme: best wel chill!

  Jan 14 2021

  Sinds de val van de muur zien we het kapitalisme als het enig mogelijke, en aanvaardbare economische systeem. Maar bij jonge mensen rijzen de twijfels. De interesse voor het gedachtegoed van Karl Marx neemt toe, weet cultuurfilosoof dr. Thijs Lijster.

 • #295 - Coronahysterie als welvaartsziekte

  Jan 11 2021

  In onze welvaartssamenleving zouden we het liefst élk risico uitsluiten - coûte que coûte. Prof. dr. Coen Teulings, econoom bepleit met veertien wetenschappelijke collega's van Herstel-NL een ander beleid, waar de politiek vooralsnog niet naar luistert.

 • #294 - Waarheid in een 'post-truth era'

  Jan 07 2021

  Met elkaar in gesprek gaan, tegenspraak organiseren, het is een route die je idealiter steeds dichter bij de waarheid brengt. Filosoof dr. Jeroen de Ridder gaat met dr Kelder in gesprek over hoe goed de liberale democratie is in het produceren van kennis en waarheid.

 • #293 - Vooral vermogensongelijkheid komt sterker uit de crisis

  Jan 04 2021

  De gedachte dat 2020 een kantelpunt zal blijken te zijn en er een radicaal andere weg komt in 2021, is volgens historisch econoom prof. dr. Bas van Bavel niet erg waarschijnlijk.

 • #292 - Het jaar van de Jortcast

  Dec 28 2020

  In het jaar dat de Jortcast tot ongekende luisteraantallen steeg blikt dr Kelder terug op de meest indrukwekkende en intelligente, onsamenhangende en optimistische, slimme en sensuele gasten van 2020.

 • #291 - Het jaar van Jort

  Dec 24 2020

  Dr Kelder over zíjn 2020: een gesprek over onder andere tachtigplussers, wetenschap, media en degenen die ons (al dan niet in de politiek) ontvielen, met redacteur Milou Brand.

 • #290 - 2020, de groeten!

  Dec 21 2020

  Voor we het jaar 2020 ctrl-alt-deleten, blikt dr Kelder en Co terug. Van torentjestoespraak tot torentjestoespraak. Geheel in huisstijl: niet met virologen, maar met een gedragsdeskundige (Reint Jan Renes), een econoom (Bas Jacobs) en een filosoof (Marli Huijer).

 • #289 - Nostalgische neigingen

  Dec 17 2020

  Nostalgie voelen kan fijn zijn, maar ook worden ingezet om wij/zij-tegenstellingen toe vergroten. Een gesprek met dé emotie van december met dr. Anouk Smeekes.

 • #288 - Op factcheck-missie in medische kwesties

  Dec 14 2020

  Onjuiste berichten over medische kwesties. Het kunnen succesjes in hele prille onderzoeken zijn die in de media opgeblazen worden tot het einde van ziekte Y of X, waardoor huisartsen een wachtkamer vol krantenknipsels hebben. Dokter Tijs Stehmann is op factcheck-missie met internetplatform Dokter Media en het boek dat hij met compagnon Lester du Perron schreef: "Dokter, ik las in de krant dat..."

 • #287 - Monetaire magie

  Dec 10 2020

  We lenen ons uit de pandemie en groeien ons uit de schulden. Jort Kelder ervaart toch ietwat kleinburgelijke gevoelens bij de enorme Europese schuldenberg. Schuld moet ooit worden afgelost. Kun je onbeperkt lenen? Een goed gesprek met professor Roel Beetsma, hoogleraar economie aan de UvA en adviseur van de Europese Commissie.

 • #286 - Het bestaansrecht van de dierentuin

  Dec 07 2020

  Zijn dierentuinen nog van deze tijd? Jort Kelder vindt van niet en gaat in gesprek met dr. Janneke Vink over het bestaansrecht van de zoo. Oh en het gaat ook nog even over hoogleraar Paul Cliteur (die wordt beschuldigd van het gedogen antisemitisme).

 • #285 - De blije darm

  Dec 03 2020

  Je bent wat je eet, maar denk en voel je ook wat je eet? Te filosofisch? Luister naar dit gesprek met psychiater Iris Sommer en leer van alles over de relatie tussen ons voedsel en het functioneren van onze hersenen.

 • #284 - Populistisch overzichtje

  Nov 30 2020

  Na al het Thierry-tumult van de afgelopen tijd schetst doctor-in-spe Leonard Ornstein het lot van populistische partijen.

 • #283 - De jagende vrouw

  Nov 26 2020

  In deze aflevering nemen antropoloog dr. Gosewijn van Beek en Rosanne Hertzberger je mee een inheemse stam, ergens in een oerwoud op Papoea-Nieuw-Guinea in de jaren '70 en zetten ze het vaak onzichtbare werk van de jagende-verzamelende vrouw in de schijnwerper.

 • #282 - Vaccineren: zachte dwang of harde hand?

  Nov 23 2020

  Als de bioscoop en het café u straks weren omdat u niet bent ingespoten, is dat dan een verkapte verplichting? Een geïnformeerd gesprek met over de al dan niet vrije keuze om te vaccineren. Presentator van dienst: dr. Rosanne Hertzberger.

 • #281 - Autonomie & anders denken

  Nov 21 2020

  Ze is schrander, autonoom en ook nog eens een heuse doctor. Kortom, microbioloog dr. Rosanne Hertzberger is de beste bodydouble die dr Kelder kon vinden om hem, zo nu en dan, te vervangen als bezorger van dr Kelder & Co en De Jortcast. Maak kennis met dr. Hertzberger.

 • #280 - De Kroon

  Nov 19 2020

  Willy & consorten liepen het afgelopen jaar wat deukjes op en het koningshuis lijkt impopulairder dan ooit tevoren. Maar volgens em. prof. dr. Herman Pleij is er juist groeiende behoefte aan een dergelijk instituut.

 • #279 - Het westen krimpt, China groeit

  Nov 16 2020

  Daar waar Covid-19 ter wereld kwam, draait de economie weer op volle toeren. Terwijl de westerse wereld krimpt, groeit China. Is er sprake van een machtsverschuiving en is corona dat proces aan het versnellen? Dr. Naná de Graaff geeft inzicht.

 • #278 - #Adulting

  Nov 12 2020

  #adultingsucks, #adultingsuckssometimes, #aldultingishard, #justadulting, #adultingsohard, #adultinglikeaboss, #adultingfail, #adultingcanwait, #adultingisoverrated, #adultingisfun, #adultingatdisney. Het wemelt van de adulting-hashtags op sociale media. Een gesprek met dr. Carien Karsten over waarom twintigers en dertigers maar niet volwassenen kunnen/willen worden.

 • #277 - Wetenschap te koop

  Nov 09 2020

  ‘Dr’ Kelder gaat in gesprek met hoogleraar Ethiek van instituties prof. dr. Ingrid Robeyns over de inflatie van wetenschappelijke titels en perverse prikkels in de wereld van onderzoek.

 • #276 - Hoe word je immuun voor Covid-19?

  Nov 05 2020

  Spoiler: niet elk risico is af te wenden. Maar er zijn wel manieren om je immuunsysteem te helpen. Prof. dr. Harry Wichers, biochemicus en hoogleraar Immuunmodulatie door voedsel aan de WUR, weet raad.

 • #275 - Nieuwe blaadjes bij de kiosk

  Nov 02 2020

  Er is ruim belangstelling voor de bladen Gezond Verstand en De Andere Krant, die een andere kijk op de werkelijkheid bieden. Hebben de mainstream media iets laten liggen? De traditionele media worden gezien als propagandakanalen van de wetenschap en de politiek”, zegt em. prof. Henri Beunders.

 • #274 - Erotisch kapitaal

  Oct 29 2020

  Een verfrissend gesprek over feminisme, seks(e)loosheid en de schaamte van een calvinistische samenleving met dr. Kaouthar Darmoni, CEO van vrouweninstituut Atria.

 • #273 - Wie wint het Witte Huis?

  Oct 26 2020

  Na het tweede presidentiële debat breekt de laatste fase van de campagne aan: struikelend over hijgerige peilingen en irritante interrupties gaan de VS richting de finish op 3 november. Amerikanist Koen Petersen zoekt naar historisch vergelijk en analyseert de strijd om het Witte Huis.

 • #272 - Amerikaanse toestanden

  Oct 22 2020

  Vroeger verdroegen we tegenslag als het noodlot, tegenwoordig gaan we claimen, claimen, claimen. Niet alleen bij de veroorzaker: we slepen steeds vaker een derde partij erbij die de tegenslag had kunnen voorkomen. Dat constateert Kirsten Maes (advocaat bij Benthem & Van Keulen, buitenpromovenda aan de UU) in haar proefschrift, dat ze op 30 oktober aanstaande verdedigt.

 • #271 - Conformistisch Nederland

  Oct 19 2020

  Een gesprek met prof. dr. Will Tiemeijer van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (en bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit) over de kennelijke onwil van onze stoute natie om zich coronaproof te gedragen. Krijgt Het Gezag met de gedeeltelijke lockdown ons weer in het gareel, of heeft Nederland een gedragsprobleem?

 • #270 - Fijn, zo'n crisis

  Oct 15 2020

  Het nieuwe normaal kan beter worden dan het oude. Mits we bereid zijn ‘vooruit te struikelen’, aldus hoogleraar sociaal-economische transities Derk Loorbach. In dr Kelder en Co legt hij uit hoe de chaos van een crisis ruimte kan geven aan nieuwe alternatieven - zeker als de overheid dat proces niet afremt.

 • #269 - De Grote Tech-tackle

  Oct 12 2020

  De Grote Vijf (Amazon, Google, Facebook, Apple en Microsoft) hebben monopolistische macht en dat drukt op onze economische en democratische waarden. Dr Kelder en Co praat met Marietje Schaake over waarom en hoe we die macht moeten inperken.

 • #267 - Werkgeluk

  Oct 08 2020

  Is geluk op het werk een recht? Of waarom krijgen we anders allemaal een coach van de baas en hangen er chief happiness officers rond de koffie-automaat. Geluksonderzoeker dr. Ad Bergsma werd door de jaren heen minder cynisch jegens het fenomeen en schreef het Handboek Werkgeluk.

 • #266 - Corona-controverse

  Oct 05 2020

  Prof. dr. Michaéla Schippers keert zich tegen de regering en de coronapsychose. Maar wat weet een psychologe van het virus? Ze verdedigt haar standpunt dat de aangescherpte maatregelen meer schade aanrichten dan het virus.

 • #265 - Optimisme is realisme

  Oct 01 2020

  Het gaat steeds beter met ons, maar toch zitten we gevangen in een negatief wereldbeeld. Een verdienste van de snelle nieuwsmedia. Het gaat veel beter dan we denken, zegt filosoof en kosmopoliet dr. Ralf Bodelier.

 • #264 - Coronabeleid langs de rationele meetlat

  Sep 28 2020

  Angst voor corona, voor volle IC's en voor de herhaling van maart 2020. Dit lijkt de basis te zijn van de communicatie over corona in Nederland. In deze Jortcast een rationele blik op het gevaar van corona voor mensen onder de 60 en hoe ver kunnen we gaan om het virus te overwinnen?

 • Is de ironie nog te vertrouwen?

  Sep 24 2020

  Valt er nog wat te lachen in deze tijden van corona? Dick Zijp onderzoekt cabaret in Nederland en vertelt dr Kelder dat sommige ironie niet dusdanig wordt opgevat.

 • #262 - Liberalen der Lage Landen verenigt U!

  Sep 21 2020

  Is het liberalisme op zijn retour nu de door de VVD geleiden regering de staatsschuld verder en verder laat uitdijen. Professor Caspar van den Berg doorgrondt het liberalisme tot haar wortels en verlicht Dr Kelder over deze stroming.

 • #261 - Professionele isolatie

  Sep 17 2020

  Thuiswerken is voor twintigers en dertigers een stuk vervelender dan voor oudere kantoorknechten. Wie thuis werkt is minder zichtbaar en kan op een cruciaal punt in zijn carrière ‘professioneel geïsoleerd’ raken. Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe licht toe.

 • #260 - Prinsjesdag-plannen

  Sep 14 2020

  Met prof. dr. Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de UvA, ontgrendelt dr Kelder het koffertje. Tevens bespreken zij het Wopke-Wiebes-fonds. Van Wijnbergen is mild kritisch en zaagt de Haagse politici tot op de enkels af.

 • #259 - Red mensen, niet bedrijven

  Sep 10 2020

  Eindelijk een links geluid in de Jortcast. Professor Rutger Claassen legt de economische maatregelen langs de filosofische meetlat.

 • #258 - Vaccinonderzoek: dr. Hertzberger schept overzicht

  Sep 07 2020

  Lente 2021, de tijd van het jaar wanneer uw mouw kan worden opgestroopt en die spuit er eindelijk in kan. Met daarin het langverwachte Covid-19-vaccin. Maar wie stopt het in de spuit, en wat kunnen we er precies van verwachten? Microbioloog dr. Rosanne Hertzberger verdiepte zich in de materie en geeft uitleg aan dr Kelder.

 • #257 - Vrouwen moeten leren netwerken

  Sep 03 2020

  Dat vrouwen geen carrière maken ligt niet alleen aan glazen plafonds en kinderen baren: in haar proefschrift en in dr Kelder en Co legt Jeanne Martens uit wat vrouwen zélf kunnen doen.

 • #256 - De corona-kramp & consequenties

  Aug 31 2020

  Na zes maanden virus komt vanuit de wetenschap en de filosofie de roep om herbezinning op de wereld met corona. In wat voor samenleving willen we zitten op de lange termijn? FIlosoof dr. Ad Verbrugge deelt zijn visie.

 • #255 - Meer, meer, meer

  Aug 27 2020

  Dr. Hidde Boersma publiceerde deze week 'MEER', een boek waarin hij samen met anderen een filosofie ontvouwt voor de moderne wereld waarin 'meer' zeker geen vies woord is.

 • #254 - Het slechte humeur van de sociale sector

  Aug 24 2020

  Helaas pindakaas, geen structurele loonsverhoging voor de werknemers in de zorg. De roep om meer salaris, meer collega's en minder werkdruk klinkt niet alleen in de zorg, maar eigenlijk in de gehele publieke sector. Onderwijzers, agenten, iedereen klaagt. Hoe komt dit en wat is er aan te doen? Verwordt onze sociale sector tot het afvoerputje van de arbeidsmarkt?

 • #253 - Een trio van jonge doctoren

  Aug 20 2020

  ... op een krokantje van liefde voor wetenschap en op smaak gebracht met een vleugje bevlogenheid, geserveerd door doctorsassistent Milou Brand. In deze aflevering: dr. Manon Julicher, dr. Coen van ’t Veer en dr. Tessa Cramer.

 • #252 - Onze oerdriften in de knel

  Aug 17 2020

  Onze biologische evolutie voltrekt zich veel minder snel dan onze culturele evolutie. Volgens evolutionair psycholoog is daardoor een grote mismatch ontstaan tussen wie we zijn en de wereld die we hebben gemaakt. Hij legt uit hoe het zit en welke gevolgen dat heeft.

 • #251 - Metropolitisch mijmeren

  Aug 13 2020

  Nederland heeft nog altijd grote moeite met grootstedelijke fenomenen, vindt planoloog prof. dr. Zef Hemel. Terwijl de grote stad wel degelijk ons voorland is. In deze aflevering ontvouwt hij zijn visie op de toekomst van de stad: groot, compact en vrouwelijk.

 • #250 - Politieke stilte na de storm

  Aug 10 2020

  In Den Haag bleef het vrijwel stil nadat we het virus onder controle leken te hebben, begin juni. Maar laksheid groeit en het aantal geregistreerde besmettingen loopt op. Een gesprek met prof. dr. Arjen Boin over het overheidsbeleid en de politieke spagaat van een liberale premier.

 • #249 - De westerse complimentencultuur

  Aug 06 2020

  De complimentjescultuur van ons, westerlingen, verdient kritische inspectie. Het kan een averechts effect hebben op het zelfvertrouwen van kinderen of juist leiden tot narcisten. Te gast is dr. Eddie Brummelman van de UvA.

 • #248 - De stralende toekomst van kernfusie

  Aug 03 2020

  Deze week werd in de Provence in Frankrijk begonnen met de bouw van een testreactor die op termijn kernfusie mogelijk moet maken. Wat is dat en (wanneer) gaat het werken? Prof. dr. Marco de Baar, chef van DIFFER en hoogleraar aan de TU Eindhoven, geeft uitleg.

 • #247 - De wetenschap achter Cruijff

  Jul 30 2020

  Er zijn veel boeken geschreven over voetballegende Johan Cruijff. De man die met de bal zo begaafd was, wordt ook geroemd om zijn taalgebruik. Er wordt hem veel filosofische waarde toegedicht. Maar is dat wel terecht of zijn het de fans die de voetballer tot filosoof verheffen? Jort Kelder gaat in gesprek met emeritus professor Rob Siekmann, die een wetenschappelijk boek schreef over de voetballer en zijn uitspraken.

 • #246 - Het insect vertrekt

  Jul 27 2020

  Het aantal insecten in Nederland daalt, net als het aantal soorten. De mensch heeft het evenwicht danig verstoord. Dr. Jetske de Boer pleit tegen een aangeharkt Nederland en vóór een rommelige natuur.

 • #245 - De permafrost ontdooit

  Jul 23 2020

  De 'eeuwig' bevroren grond op het Noordelijk halfrond is toch niet zo permanent. Het ontdooiingsproces is ingezet en niet meer te stoppen. Wat is er precies aan de hand? Aardwetenschapper dr. Jorien Vonk, die het gebied meerdere malen bezocht en onderzocht, legt uit.

 • #244 - Schuld, schuld en nog meer schuld

  Jul 20 2020

  Ze zijn er maar druk mee in Brussel, onderhandelingen over het EU-herstelfonds. Prematuur vindt hoogleraar monetaire economie prof. dr. Lex Hoogduin het. Het einde van de coronocrisis is nog niet in zicht en dus heeft nu al hakketakken over geld voor herstel geen zin. Ook lost het het grote schuldenprobleem van de EU niet op, beargumenteert hij in deze aflevering. Wat is wél wijsheid?

 • #243 - Het complot in onze genen

  Jul 16 2020

  Het idee dat anderen het slecht met ons voor hebben zit in onze genen. Complottheorieën zijn dan ook van alle tijden, maar vooral van tijden met grote existentiële dreiging: entree Covid-19. Een goed gesprek met gedragswetenschapper dr. Jan-Willem van Prooijen over het waarom.

 • #242 - Srebrenica: geen last minute genocide

  Jul 13 2020

  De enclave Srebrenica viel 25 jaar geleden.5 jaar geleden dat de enclave viel. Jort Kelder gaat in gesprek met dr. Erna Rijsdijk, die met een nieuw en uniek fotoproject probeert om een ander verhaal over de massamoord te vertellen. "Het was geen last minute genocide", zegt zij in dr Kelder en Co.

 • #241 - Zorgen over de jeugd

  Jul 09 2020

  Bijna een half miljoen kinderen maken gebruik van de maatschappelijke zorgvoorzieningen voor jeugdigen in ons land. Is ons volk helemaal gek geworden vraagt dr Kelder zich af. Wat is er aan de hand? Een goed gesprek met dr. Daniëlle Jansen van het UMCG over onze jeugdzorg en de immer groeiende vraag daarnaar.

 • #240 - Help! De patiënten raken op

  Jul 06 2020

  Juist nu het merendeel van de Nederlanders aangeeft klaar te zijn met nieuws over Covid-19, nodigt dr Kelder corona-kopstuk Marc Bonten uit. Hij is de coördinator van het geneesmiddelenonderzoek voor covid-19 in het UMC Utrecht. Het aantal patiënten (lees: proefpersonen) neemt steeds verder af, dus is internationale samenwerking hard nodig. Bonten vertelt over het onderzoeksnetwerk REMAP-CAP.

 • #239 - De angstigen vs. de minder angstigen

  Jul 02 2020

  Wat doet corona met het politieke landschap? In deze Jorcast spreekt emeritus hoogleraar politieke theorie Meindert Fennema met dr Kelder over een nieuwe tegenstelling in de maatschappij die gecreëerd wordt door angst.

 • #238 - Politieke poppetjes aan het dansen

  Jun 29 2020

  Voor D66 en CDA meldden zich afgelopen weken kandidaatslijsttrekkers. Aanleiding voor dr Kelder om het over politiek te hebben met André Krouwel, politicoloog en oprichter van het Kieskompas. Ook spreekt hij CDA-kandidaat Mona Keijzer.

 • #237 - De andere kant van Immanuel Kant

  Jun 25 2020

  Pauline Kleingeld kreeg vrijdag de prestigieuze Spinozapremie voor haar onderzoek naar het werk van de verlichte filosoof Immanuel Kant, mede beroemd om zijn boek Kritiek van de zuivere rede. De man die de geschiedenis inging als tegenstander van het kolonialisme, had ook racistische en seksistische standpunten, waar hij op zijn zeventigste pas van terugkeerde. Hoe moeten hedendaagse filosofen omgaan met die duistere zijde van Kant?

 • #236 - Open science en 'lullige kleine datasets'

  Jun 22 2020

  Jort in gesprek met een goedgemutste oppernerd. Professor Rens van der Schoot is Hoogleraar Statistiek van kleine datasets. En als je cum laude promoveert op statistiek ben je slimmer dan de presentator en dus mag je aanschuiven om uit te leggen wat je doet. Kunnen machines wetenschappers vervangen? Rens werkt in ieder geval een een algoritme dat het werk van wetenschappers stukken efficiënter moet maken. En de discussie over open science komt natuurlijk ook voorbij.

 • #235 - Wit privilege

  Jun 18 2020

  Moeten witneuzen zich schuldig voelen? "Het gaat niet om individuele gevoeligheden", zegt prof. dr. Amade M’Charek. Maar dat is helaas wel waar de discussie naartoe getrokken wordt. Een gesprek met de wetenschapsantropologe over wit privilege, ras en genetica.

 • #234 - Werk! En geniet daarna van je pensioen. (Of niet)

  Jun 15 2020

  Er is wederom een nieuw pensioenakkoord. Jaja, zal wel ... maar nu lijkt het serieus. Eindelijk wordt er gesproken over een systeem zonder de belofte van een pensioenbedrag. Belofte maakt namelijk schuld en dus discussiëren we al jaren over kortingen en indexeren. Hopelijk zijn we daar straks vanaf want we lijken nu toch echt naar een systeem te gaan waarbij iedereen een eigen aandeel in de pensioenpot heeft. Dr. Ilja Boelaars in gesprek met uwe eigen werkpaard.

 • #233 - De androgyne leider

  Jun 11 2020

  Janka Stoker greep de coronacrisis aan om onderzoek te doen naar leiderschap in het algemeen, en hoe we vrouwelijke en mannelijke eigenschappen in leiders waarderen in het bijzonder.

 • #232 - Inflatie? Simsalabim, schuld zoek!

  Jun 08 2020

  Sinds de eurocrisis draait de geldpers van de ECB overuren. Dreigt er hyperinflatie? Dr. Menno Middeldorp, hoofdeconoom van de Rabobank, vreest daar niet voor.

 • #231 - Stelling nemen tegen China

  Jun 04 2020

  Hoewel Covid-19 grote delen van de wereld stillegt, dendert China gestaag door als het gaat om het versterken van haar positie in de wereld. Europa mag we niet langer aan de zijlijn blijven staan, betoogt sinoloog Henk Schulte Nordholt in deze aflevering.

 • #230 - In gesprek met: Andreas Kinneging

  Jun 01 2020

  Wat is er mis met de moderne tijd? Een college van hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging over maatschappelijke hysterie & de dood, over de ‘idealen’ vrijheid & gelijkheid, Plato en Socrates, over de premier & de VVD en over feminisme & seks. Een extra lange aflevering, op basis van zijn meest recente boek De Onzichtbare Maat: archeologie van goed en kwaad.

 • #229 - Lang leve de huisarts!

  May 28 2020

  Fransen slikken jaarlijks een hele apothekerskast aan pillen weg en Spanjaarden zijn hypochonders die meteen de eerste hulp oprennen met een klein pijntje. Wij Nederlanders gaan anders met zorgbehoefte om dan onze zuiderburen. Of is het idee dat de zorgvraag cultureel bepaald wordt een vooroordeel dat de wetenschap uit het hoofd van uw presentator dient te verwijderen? Professor Peter Groenewegen doet een dappere poging uit te leggen dat niet volksaard, maar een goed systeem van huisartsenzorg d...more

 • #228 - Bill Gates, filantropische held of stinkend rijke schurk?

  May 25 2020

  Bill Gates is de grootste weldoener ter wereld. Van zijn onvoorstelbare vermogen van 100 miljard schenkt hij een groot deel aan goede doelen, met name op het gebied van gezondheidszorg. En wie filantropie zaait, oogst complottheorieën. Een goed gesprek met professor Rene Bekkers, hoogleraar filantropie aan de VU over ondermeer de vraag of Gates zijn miljarden wijs besteedt.

 • #227 - Hoe Joop en Charles, Mark en Emmanuel inspireren

  May 21 2020

  Leiders in tijden van corona. Hoe leiden Merkel, Macron en Mark hun land door de crisis.

 • #226 - Mark, wanneer mogen we weer tongen?

  May 18 2020

  Hoe intelligent is onze lockdown als de fysieke aspecten van de liefde niet uitgevoerd kunnen worden? Linda Duits komt op voor de singles en introduceerde het knuffelmaatje of de coronabuddy.

 • #225 - De kantoortuin gaat eraan

  May 14 2020

  Is het kantoorleven as we know it voorgoed voorbij? Dr. ir. Rianne Appel-Meulenbroek schetst een beeld van het post-corona kantoor. (Heeft de kantoortuin nog toekomst? Wordt plexiglas troef?)

 • #224 - Planet of the Humans

  May 11 2020

  De shock-doc van Michael Moore en Jeff Gibbs werd sterk bekritiseerd door de duurzame beweging, en juist omarmd door klimaat-pseudosceptici. Wat is wijsheid? Dr Kelder spreekt met een autoriteit die er voor heeft doorgeleerd: prof. dr. ir. David SMeulders, hoogleraar energietechnologie aan de TU Eindhoven.

 • #223 - De jeugd: braaf in lockdown

  May 07 2020

  Het ganse volk moet lijden, want dat is solidariteit. En dus laten de jongeren anno Covid-19 zich zonder weerstand opsluiten. Verrassend braaf, want van het virus hebben ze weinig te vrezen: het is eerder hun toekomst die op het spel staat. Dr Kelder in gesprek met hoogleraar jeugdcultuur Tom ter Bogt.

 • #222 - Waarom ook stoute bedrijven steun moeten krijgen

  May 04 2020

  Het virus infecteert onze economie. Overheidssteun hoeft niet onvoorwaardelijk te zijn, vindt hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs. Maar we moeten er geen politieke doelen als duurzaamheid aan koppelen, beargumenteert hij in deze aflevering.

 • #221 - De lockdown maakt dommer

  May 01 2020

  Volgens hoogleraar Sander Koole psychologie aan de Vrije Universiteit hebben we fysieke aanraking nodig om ons goed te voelen.

 • #220 - Red niet alle bedrijven

  Apr 29 2020

  De ziekenhuizen liggen vol, en het bedrijfsleven hangt aan de beademingsmachines van vadertje staat. Met professor Justin Jansen, hoogleraar ondernemerschap aan de Erasmus University analyseert dr Kelder het slagveld van het bedrijfsleven.

 • #219 - Waarom de wereld nog altijd om (en op) olie draait

  Apr 27 2020

  Het zwarte goud is terug van, tja, nooit weggeweest. In deze aflevering legt energiedeskundige Lucia van Geuns van the Hague Centre for Strategic Studies uit wat er gaande is op de oliemarkt, hoe de Amerikaanse prijs negatief kon worden en waarom de wereld nog steeds op en om olie draait.

 • #218 - Zeggen we later, die lockdown was massahysterie?

  Apr 23 2020

  "Ik denk dat we over twee jaar zullen zeggen dat er sprake was van massahysterie", zegt uva-hoogleraar emoties en affectieve processen Agneta Fischer. Een gesprek over hysterie, complottheorieën en angst voor het virus.

 • #217 - Ira Helsloot: de koele rekenaar aan de zijlijn

  Apr 20 2020

  De hoogleraar besturen van veiligheid maakte de afgelopen weken niet veel vrienden maakte met zijn koele kosten/baten-analyse van de intelligente lockdown. Maar de stem van bestuurskundigen in het coronadebat is, naast die van virologen, onmisbaar. Tussendoor belt dr Kelder even met columniste Ebru Umar.

 • #216 - Alle ballen op het vaccin!

  Apr 16 2020

  Er zijn virussen die miljoenen doden hebben veroorzaakt en nog steeds veroorzaken, waar nog steeds geen vaccin tegen gevonden is (denk aan HIV). Of er een vaccin gevonden kan worden voor corona is dan ook niet zeker, maar: "the race is on!", aldus microbioloog dr. Rosanne Hertzberger.

 • #215 - Corona-crisis maakt samenleving conservatief

  Apr 09 2020

  Een nieuwe bedreiging zorgt dat we minder tolerant worden voor afwijking. Iedereen moet samen de schouders eronder zetten. Maar dat kan ook doorslaan naar een conservatieve ruk naar rechts. Je hoort het van Professor Mark van Vugt.

 • #214 - Vrekkige Hollanders versus belasting-schuwe Italianen

  Apr 06 2020

  Een stevig gesprek tussen Dr Kelder en Harald Benink. Benink staat voor een veel ruimhartiger noodpakket voor Italië dan dr Kelder, die in Italië geregeld wordt uitgelachen vanwege zijn 'witte geld'.

 • #213 - Moeder Aarde vs. Corona

  Apr 02 2020

  Een deel van de wereld heeft het momenteel benauwd, maar daardoor is er weer meer zuurstof in de lucht. Hoe gaat het in tijden van corona eigenlijk met de andere wereldproblemen zoals luchtvervuiling? In deze aflevering bespreekt dr Kelder met dr. ir. Patrick Jansen over de staat van moeder Aarde.

 • #212 - China’s charmeoffensief

  Mar 30 2020

  In tijden van corona vecht ieder land voor eigen volk. Maar nu het hoogtepunt in China voorbij lijkt, steken zij hun hand - gevuld met mondkapjes, doktoren en kennis - uit naar andere landen. "Daar zit misschien best humaniteit achter, maar zeker ook welbegrepen eigenbelang", stelt dr. Nana de Graaff, specialist op het gebied van internationale betrekkingen aan de Vrije Universiteit. In deze aflevering bespreekt ze met dr Kelder het charmeoffensief van China.

 • #211 - De coronacrisis: druk op ons denkkader

  Mar 26 2020

  Ondanks dat de corona-pandemie nog maar een paar weken oud is staan onze individualistische denkkaders nu al onder druk. Niet verrassend volgens cultuurfilosoof Jelle van Baardewijk, grote crises hebben namelijk altijd invloed gehad op ons denken. Hij gaat met dr Kelder in gesprek over welk effect de huidige crisis heeft op de onderlinge verhoudingen in de samenleving.

 • #210 - Ongekende stappen in de wereld van het grote geld

  Mar 23 2020

  Er worden door het kabinet buitengewone maatregelen genomen om onze economie te ondersteunen. Kunnen we met de diepe zakken van minister Hoekstra de crisis financieel de baas blijven? Econoom Edin Mujagic is positief: 'We hebben echt goud in handen.'

 • #209 - 'Waarlijk financiële solidariteit' in de Corona-crisis

  Mar 19 2020

  Hoe komen we deze crisis door, zonder échte, blijvende economische schade? Een gesprek met de optimistische hoogleraar Financiële Markten, dr. Arnoud Boot. "Niets is zo bindend als een gemeenschappelijke vijand." De Nederlandse en Europese economie kunnen dit aan en de crisis kan zelfs tot waarlijk financiële solidariteit leiden. U hoort het dr Kelder écht zeggen.

 • #208 - De Crisiscast

  Mar 16 2020

  Black Monday, Tsjernobyl, Y2K, 9/11 en de kredietcrisis van 2008… weet u nog? Middenin de corona-pandemie kunt u wellicht wel wat overzicht, rust en historisch besef gebruiken. In deze aflevering neemt dr Kelder met doctorsassistent Milou een vijftal crises door van de afgelopen decennia: hoe keek de wetenschap ernaar, en hoe greep politiek in?

 • #207 - Een wetenschappelijk lesje crisismanagement

  Mar 15 2020

  Corona brengt crisis naar Nederland. Tijden van crisis zijn 'defining moments' voor politici, en voor premiers in het bijzonder: kan Rutte het volk rustig houden? Paul ’t Hart, bestuurskundige en expert op het gebied van crisismanagement, is optimistisch.

 • #206 - China, Trump & Corona

  Mar 12 2020

  Econoom Heleen Mees deelt haar visie op de mondiale economie en presenteert een alternatieve theorie voor de lage rentestanden. Spoiler: het komt niét door de centrale banken.

 • #205 - Pleidooi voor een Emancipatie Autoriteit

  Mar 09 2020

  We hebben in Nederland vele toezichthouders, zoals een Autoriteit Financiële Markten, een Voedsel- en Warenautoriteit... Waarom geen toezichthouder op gelijkheid, zoals beschreven in artikel 1 van de Grondwet? Prof. dr. Linda Senden schreef met twee vrouwelijke collega's uit Utrecht een feministisch manifest.

 • #204 - Rebellen op een rijtje

  Mar 05 2020

  In het kader van het boekenweekthema gaat dr Kelder met zijn doctorsassistent Milou in gesprek over een van zijn meest geliefde onderwerpen: rebellen en dwarsdenkers. Een totaal willekeurige, wanordelijke en anarchistische selectie muiters van toen en nu - een rebel zou trots zijn.

 • #203 - Niet repliceerbaar onderzoek

  Mar 02 2020

  Jarenlang werd een ‘baanbrekende’ studie over verschillen tussen linkse en rechtse mensen veelvuldig geciteerd. Uit replicatie-onderzoek van UvA-politicoloog Bert Bakker blijkt nu dat het onderzoek niet klopt. Hij gaat met dr Kelder in gesprek over de perverse prikkels in de wetenschap en hoe een toonaangevend wetenschappelijk blad als Science haar verantwoordelijkheid niet neemt.

 • #202 - Meer stoorzenders in de wetenschap

  Feb 27 2020

  Er is te weinig ideologische diversiteit binnen bepaalde onderzoeksgroepen op universiteiten, meent dr. Eric C. Hendriks. De aan de Universiteit van Bonn verbonden socioloog pleit voor stoorzenders in de wetenschap als wapen tegen blinde vlekken.

 • #201 - Traditie vs. Nutsmaximalisatie

  Feb 24 2020

  Professor dr. Andreas Kinneging bepleit een terugkeer van de grote, Europese traditie waarin mensen minder 'lekker zichzelf' zijn, en meer bezig goed mens proberen te zijn.

 • #200 - Alles uit de Jortcast!

  Feb 20 2020

  Nou, alles... Zo'n honderd dr Kelder en Co's en tweehonderd doctoren verder haalt dr Kelder het (tegendraads geknoopte) netje op met zijn doctorsassistent, Milou Brand. Welke wetenschappers trokken met dr Kelder ten strijde tegen de hypes en hysterie die onze samenleving teisteren? Een bloemlezing in deze jubileum-uitzending.

 • #199 - De gouden ketens van CETA

  Feb 17 2020

  Terwijl de flanken op links en rechts elkaar vinden in hun afkeer tegen CETA, spiegelt Prof. Steven Brakman voor dat het verdrag met Canada Nederland en de EU ook goede kanten heeft.

 • #198 - Jonge Doctors in de Jortcast

  Feb 13 2020

  Elke week pitchen vers gepromoveerde doctors hun proefschrift in Dr Kelder en Co. In deze bijzondere Jortcast drie wetenschappelijke talenten die in Dr Kelder en Co te gast waren. Je hoort Leonie de Jonge, Thijs van Dooremalen en Heleen Schols.

 • #197 - De Bilderbergconferentie: dr Kelder op locatie

  Feb 10 2020

  In hoeverre is Nederland een meritocratie en wat is de rol van bedrijfsleven, wetenschap en elite in een wereld waar de verschillen steeds groter worden? Een speciale Jortcast vanuit Hotel de Bilderberg te Oosterbeek, met drie gasten: Joris Luyendijk, Robbert Dijkgraaf en Kees van Lede.

 • #196 - Hieper-de-hype hoera: het coronavirus

  Feb 06 2020

  Is het nodig om een live-blog bij te houden waarin iedere nieuwe dode reden is voor een nieuwe post? Volgens dr. Nel Ruigrok niet. Het leidt wel tot clicks, maar voedt slechts angst. Het coronavirus is een mediahype geworden en pleit voor minder hijgerige berichtgeving.

 • #195 - Stop het stoken

  Feb 03 2020

  Volgens David Smeulders, hoogleraar Energietechnologie te Eindhoven, is de roep om gehaast van het gas af te gaan "volslagen hysterisch". Er moet beter gekeken worden naar effecieve, betaalbare maatregelen om CO2-uitstoot terug te dringen.

 • #194 - Millennials: waar het mis ging

  Jan 30 2020

  De leeftijdsgroep die massaal ten prooi valt aan burn-out verschijnselen. Waar ging het mis met de millennial? Thijs Launspach legt het uit aan gastpresentator Eric Smit. In deze aflevering reflecteert Eric op dat gesprek met dr Kelder en Milou Brand, millennial en monteur van de Jortcast.

 • #193 - Hoe grote bedrijven de duurzame kar trekken

  Jan 27 2020

  Kunnen CEO's van grote multinationals de wereld een stukje duurzamer maken? Beter dan politici, denkt Jeroen Smit. Hij gaat in discussie met gastpresentator Eric Smit. In de Jortcast-studio bespreekt Eric de uitzending met een special guest.

 • #192 - 'Het moet een vrouw zijn'

  Jan 23 2020

  De witte man is dominant op de teevee en als vrouwen en minderheden al op TV komen, is het vaak om een stereotype te bevestigen. Dat moet anders, stelt Rosemarie Buikema in deze aflevering met gastpresentator Sander Schimmelpenninck

 • #191 - Mijn werk is stuk

  Jan 20 2020

  Nederland is koploper flexibel werken. Voor hogeropgeleiden pakt dat beter uit dan voor lageropgeleiden, constateert arbeidssocioloog Fabian Dekker. De gevoelde druk is groot, zo blijkt ook wel uit de vele burn-outs om ons heen. Hoe repareren we de problemen op de arbeidsmarkt?

 • #190 - Britse bazen: leiderschap in het VK

  Jan 13 2020

  Waarom Johnson slaagde waar May faalde? Of Johnson de nieuwe Churchill is? Wat Churchill bedoelde met een United States of Europe? In deze aflevering bespreekt dr Kelder Brits leiderschap met dr. Hanneke Hoekstra.

 • #189 - Duurzaam beleggen?

  Jan 09 2020

  Vervangend presentator Eric Smit (Follow the Money) bespreekt met dr. Kees Koedijk wat we verstaan onder duurzaam beleggen en in hoeverre kapitalisme en duurzaamheid samengaan.

 • #188 - Beprijs bloed op het bord

  Jan 06 2020

  De prijs van vlees moet omhoog: dat is beter voor boer, mens, én milieu. "Heel logisch", zegt hoogleraar Klimaatverandering dr. Pier Vellinga. In deze aflevering licht hij zijn redeneringen toe.

 • #187 - Drs. M. Rutte in dr Kelder en Co: een toegift

  Dec 30 2019

  Na inmiddels 90 minuten luistermateriaal is het tijd voor het toetje: een verhandeling over favoriete (parlementair) journalisten van vroeger en nu, gevolgd door De Parlementaire Geschiedenis Quiz, speciaal voor de zelfbenoemd politieke junkies opgesteld door Carla Hoetink. Speel mee en versla de premier!

 • #186 - Drs. M. Rutte in dr Kelder en Co

  Dec 28 2019

  Dr Kelder beoefent zijn favoriete hobby met drs. M. Rutte: historische politieke momenten fragmenten binge-luisteren. De opname die werd uitgezonden op 28 december moest worden bijgeschaafd om in het schamele uurtje te passen, maar de redactie van dr Kelder en Co wilt u de gehele opname niet onthouden: bij deze.

 • #185 - Ravage in de regering: informatievoorziening

  Dec 24 2019

  De informatiehuishouding van de overheid is een puinhoop. Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans legt aan vervangend presentator Eric Smit uit hoe de regering daar ook steeds vaker mee weg komt: namelijk door het aanpassen van regels zodat bepaalde informatie niet vrijgegeven hoeft te worden.

 • #184 - De 'hate-mail' van Willem van Oranje

  Dec 19 2019

  Geerten Waling bespreekt de apologie van Willem van Oranje: een soort hatemail avant la lettre aan koning Filips II, waarin de Vader des Vaderlands ondermeer duidelijk wil maken dat de Spaanse koning een tiran is geworden.

 • #183 - De bezem door het belastingstelsel

  Dec 16 2019

  Het belastingsysteem dat we sinds 2001 hebben zou nooit ingevoerd moeten zijn op de manier zoals het nu is: het is onhoudbaar ingewikkeld geworden. De urgentie is groot om de bezem erdoor te halen, zegt econoom Bas Jacobs. In deze aflevering doet hij een voorstel voor een nieuw systeem uit de doeken.

 • #182 - De transitie moet leuker

  Dec 12 2019

  Klimaathysterie heeft zelfs de psychiatrie bereikt. Mensen raken depressief door de vrezen die ze krijgen van het veranderende klimaat. Gelukkig is daar Professor Victor Lamme die een oplossing heeft voor beide kampen in het klimaatdebat. Weg met de angst en maak de maatregelen leuker.

 • #181 - De vagina en wetenschappelijke achterstelling

  Dec 09 2019

  In deze Jortcast stelt dr. Rosanne Herzberger dat niet alleen de medische wetenschap, maar vrijwel alle wetenschap op mannen gericht is. Vrouwen zijn bij voorbeeld slechter af bij auto-ongelukken omdat de dummies naar mannen gevormd zijn.

 • #180 - Afval scheiden: de machine kan het beter

  Dec 05 2019

  Sorteert u in uw vrije tijd ook zo graag uw afval? Volgens dr. Raymond Gradus kunnen machines het beter, milieuvriendelijker en goedkoper.

 • #179 - De hardnekkig ongezonde medemens

  Dec 02 2019

  Vaker ziek en lagere levensverwachting: de gezondheidskloof tussen rijk en arm, tussen hoger- en lageropgeleiden, wordt groter in plaats van kleiner. Prof. dr. Marianne de Visser legt uit wat er het mis gaat.

 • #178 - Impeachen? Zo doe je dat

  Nov 28 2019

  Het afzetten van een president is een ambitieuze onderneming. Heb je bewijs, moet je nog motief zien aan te tonen. In dr Kelder en Co bespreekt dr Kelder de regels zoals vermeld in de Amerikaanse Grondwet over het wat en hoe van impeachment met amerikanist dr. Jelte Olthof.

 • #177 - Het grote, grijze gevaar

  Nov 25 2019

  Er is maar één manier om het Grijze Gevaar te bedwingen: langer doorwerken. Maar 'anti-jongerenclub' FNV ligt dwars en het ABP is een goktent, aldus econoom Sweder van Wijnenberg. Hellup, wat nu? Een must-listen voor de jongere generaties.

 • #176 - Grens aan rijkdom

  Nov 21 2019

  We kennen de armoedegrens. Moet we ook een grens voor rijkdom vaststellen? Politiek filosoof Ingrid Robeyns is vóór, onderzocht de kwestie en beargumenteert voor dr Kelder, 'vakbondsman van de kleine miljonair', waarom.

 • #175 - Niet harder dan honderd

  Nov 18 2019

  De nieuwe verkeersmaatregel (niet harder dan 100 km/u) moet de stikstofneerslag dermate terugdringen dat er Nederland weer door kan met het bouwen van nieuwe woningen. Dr Kelder spreekt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen over de impact op gasgevend Nederland

 • #174 - Protesteren: zó populair

  Nov 14 2019

  Van Hongkong tot Catalonië en van Libanon tot Chili: een golf van protest trekt over de wereld. Hoezee, de jeugd heeft weer idealen! Cultuurhistoricus dr. Eva Rovers bespreekt met dr Kelder de overeenkomsten tussen wereldbrandjes die ons omringen en de rol van sociale media.

 • #173 - Een duikje in de DDR

  Nov 11 2019

  Een lesje geschiedenis over De DDR, communisme, de Duitse eenwording en hoe de val van de Berlijnse Muur nadreunt. Te gast is een oud-diplomaat met grote staat van dienst: Hans Glaubitz, die jarenlang achter het IJzeren Gordijn werkte. "Eenwording? Het was een vijandige overname."

 • #172 - De Verenigde Staten van Europa

  Nov 07 2019

  Waar moet het heen met Europa? In haar oratie en dientengevolge in dr Kelder en Co ontvouwt Prof. dr. Amy Verdun, hoogleraar Europese Politiek en Politieke Economie te Leiden, haar visie.

 • #171 - Korte linkse lontjes

  Nov 05 2019

  Onderwerp: onverdraagzaamheid op links. Helpt intolerantie, humorloosheid en gelijkhebberij de progressieve medemens ook maar een stap verder? Een gesprek over de korte lontjes en lange tenen van links met Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof te Gent en auteur, met tussendoor een telefoontje met ex-Kamerlid voor GroenLinks Zihni Özdil.

 • #170 - Agressie in de auto

  Oct 31 2019

  Waarom lijden wij (bijna) allen aan road rage en waarom worden we agressief in het algemeen? Dat, en de verschillen tussen mannen en vrouwen, bespreekt dr Kelder met experimenteel psycholoog dr. Dennis Schutter van de Universiteit Utrecht.

 • #169 - De Brexit van Boris

  Oct 28 2019

  Het hier en daar geliefde maar toch door de overgrote meerderheid gehate onderwerp van deze tijd: Brexit. Dr Kelder bespreekt de ontwikkelingen met hoogleraar Europees Recht dr. Hanneke van Eijken, van de Universiteit Utrecht.

 • #168 - Wie gelooft er nog in politici?

  Oct 24 2019

  Eric Smit voert een persoonlijk gesprek met filosofe, schrijver en tv-maker Alicja Gescinska over ons cynisme jegens politici. Er wordt nog amper geloofd in politiek engagement, merkt zij, en dat is funest voor een democratie.

 • #167 - Kappen met kapot pensioenstelsel

  Oct 21 2019

  Moet er gekort worden op worden op de oudedagsvoorziening? In Jortcast #167 pensioenpraat met hoogleraar risicomanagement dr. Theo Kocken.

 • #166 - Geen seks met Linda

  Oct 17 2019

  Seks, Kunnen we zonder?

 • #165 - Corruptie op de kaart

  Oct 14 2019

  Met Prof Leo Huberts, spreekt dr Kelder over hoe corrupt Nederland wel niet is.

 • #164 - Een slimme man kiest psychologie

  Oct 10 2019

  Een mannenquotum voor de studie psychologie, daar pleit hoogleraar Mark van Vugt voor. Luister deze Jortcast en hoor waarom.

 • #163 - De boeren, het Griekenland van de Nederlandse economie

  Oct 07 2019

  In een week dat de boeren luidkeels de aandacht vroegen, vroeg Dr Kelder aan prof. dr. Rurale Sociologie Douwe Jan van der Ploeg een stap weg te zetten van de waan van de dag en een rustige analyse te maken van de sector. In deze Jortcast gaat het over subsidies, de Rabobank en dat de boeren-sector bijna het Griekenland is van de Nederlandse economie.

 • #162 - Radiotherapie tegen klimaathysterie: deel II

  Oct 03 2019

  Vanaf een winderig Terschelling doet dr Kelder een poging het activistisch groen geraas van het klimaatdebat te verrijken met ratio en redelijkheid. In dit deel: hoe ziet de toekomst eruit, hoe krijgen we de burger daarin mee, en in gesprek met de grote boze industrie: Shell. Met Herman van der Meyden (Shell), Sanne Akerboom (UU), Maarten Hajer (UU), Jesper Broekhof (De Groene Golf) en Bert Wassink, de burgemeester van Terschelling.