PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Radio Hortus

Radio Hortus is een tweewekelijkse podcast over de Hortus botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van West-Europa. De interesse in de natuur groeit als kool, maar over het doen en laten van de botanische tuin is niet veel bekend. Hosts Robbert Folmer en Mathilde Simons gaan in gesprek met de werknemers in en om de tuin om je een kijkje te geven in de wereld die schuilgaat achter het groen. De muziek die we voor elke aflevering gebruiken is het nummer 'Eternal Youth' van de artiest RŮDE.

Afleveringen

 • Aflevering 22 - Fungi & Fuchsia's

  Aug 10 2021

  In deze editie van Radio Hortus zullen we hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. U hoort een interview met kunstenares Suzette Bousema, we kijken eens wat nader naar fuchsia’s en leren over een botanica die een klein maar belangrijk steentje heeft bijgedragen - ook treffen we in de tuin een bekende tuinbloem uit het verre Amerika alsook een inheems stekelig inheems plantje. De website van Suzette Bousema vindt u hier: https://suzettebousema.nl/ Haar Instagrampagina: https://in...more

 • Aflevering 21 - Snaren & Sporen

  Jul 19 2021

  In deze 21ste editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We hebben het over de reuzenwaterlelie die weer in het bloeiseizoen is, we bezoeken de Hortus op de woensdagavond en we peddelen ons kanootje over de Amazone met een bijzondere botanica.

 • Aflevering 20 - Sporen & Stoepplantjes

  Jun 22 2021

  In deze 20e editie van Radio Hortus zullen we het hebben over de tuin, de kassen, botanici en meer. U hoort een interview met vrijwilliger Miguel Fernandez-Voortman, we bivakkeren eventjes op Hawaii, we bezoeken tulp en paardenbloem en bespreken een stoepplantje dat ook wel bekend staat als winterspinazie.

 • Aflevering 19 - Amaryllis & aanverwanten

  Apr 03 2021

  In deze Groen-Vakmanschap-special hoort u over een bloeier die we met grote moeite naar de binnenplaats hebben versleept zodat u er van kunt genieten, onze bollenexpert Jaco Kruizinga spreekt met ons over de Amaryllisexpo, we vinden de Afrikaanse Linnaeus en we horen of hortulanus Meyer écht iets te graag de bomen onder handen nam.

 • Aflevering 18 - Bijen & Bollen

  Feb 24 2021

  In deze achttiende editie van Radio Hortus zullen we het hebben over de tuin, de kassen, botanici en meer. U hoort een stuk uit de lezing van Hortusimker Fred Weber, we vertellen u over het leven van een Japans botanica, we geven u een tweede soeprecept en gaan even kijken hoe rustig het nou eigenlijk is bij de entree van de Hortus. Schrijf u in voor de Hortusnieuwsbrief. Schrijf u in voor de Stoepplantjesnieuwsbrief. Kijk en luister hier naar het bijencollege van Hortusimker Fred Weber.

 • Aflevering 17 - Kruiden & Kunstenaars

  Feb 10 2021

  In deze zeventiende editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We praten met Wieteke Opmeer over haar werk en haar bezigheden op de eerste warme wintermiddag. We bezoeken een winterse bloeier uit het verre oosten, geven u een recept voor een verwarmend soepje en we reizen met u af naar Portugal.

 • Aflevering 16 - Winterknoppen & Wereldreizen

  Dec 15 2020

  In deze zestiende editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We bezoeken de Hortus in de winter, met haar winterbloeiers en kale-maar-niet-echt-kale bomen, we horen van geoloog Arend Wakker over de biogeografie van Amerika, en we horen de conclusie van het levensverhaal van Anna Sibylla Merian.

 • Aflevering 15 - Botanici & Beenderen

  Nov 16 2020

  In deze editie van Radio Hortus hebben we het over over de tuin, de kassen, botanici en meer. In deze aflevering hoort u een kort gesprek met kunstenares Annelies Dijkman over het oogsten van haar pompoen en het afbreken van haar pompoenkasje – ook hoort u een paar fragmentjes uit de boekpresentatie van het boek Heinrich Witte door Rinny Kooij en bezoeken we een bijzondere bloeier.

 • Aflevering 14 - Kersen & Consulenten

  Oct 04 2020

  In deze editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We praten met stoepplantjesexpert Andre Biemans - u heeft hem al eerder gehoord, maar nu volgt het grote Andre Biemans-interview, we horen een luguber is-dat-zootje en u hoort het einde van het levensverhaal van Jeanne Baret.

 • Aflevering 13 - Bekers & Brugmannen

  Aug 18 2020

  In deze editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We praten met Nepenthesvrijwilliger Bart Jeurninck over zijn werk in de Hortus, we bezoeken een bijenrijke bloeier, we horen het eerste deel van het verhaal over een belangrijke wereldreis en u hoort voor het eerst onze gloednieuwe rubriek.

 • Aflevering 12 - Reigersbekken & Regentessen

  Jul 21 2020

  In deze editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We praten met Radio Hortus-favoriet Carla Teune over de Victoria amazonica, haar werk hier in de zomer en andere zaken. We bezoeken een modderige bloeier en kijken naar al het moois dat nu groeit en bloeit in de tuin, en we bespreken een belangrijke botanische tegenvoetster.

 • Aflevering 11 - Zusters & Cinderella's

  Jul 05 2020

  In deze elfde editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. Deze editie staat in het teken van Amerika, dat wonderlijke continent dat al meer dan twaalfduizend jaar bevolkt en ontwikkeld was toen Europese ontdekkers aanmeerden en de wereld nooit meer hetzelfde zou zijn. We praten met kunstenares Annelies Dijkman over haar kunstwerk dat nu in de Hortus te bezichtigen is, we bespreken een echte Amerikaanse bloeier, vertellen u wat de three-sister-methode nou ook ...more

 • Aflevering 10 - Kunstenaressen & Kaasjeskruiden

  Jun 21 2020

  In deze tiende editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. Deze editie staat in het teken van de Midzomernacht, die millennia oude feestdag die ook in de Hortus ieder jaar trouw wordt geobserveerd - maar dit jaar loopt het allemaal wat anders. We praten met kunstenares Elsbeth van Noppen over haar midzomernachtsdroom in de Hortus, we bespreken een magische "bloeier" en hebben het over vele andere zaken die op de midzomernacht een hoogtepunt bereiken.

 • Aflevering 9 - Vogels & Vroegelingen

  May 11 2020

  In deze negende editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We nemen afscheid van een wonderlijk man, bezoeken een paar stoepbewoners, horen wat er nu nog steeds gebeurt in de tuin en praten met stoepplantenconsulent Andre Biemans.

 • Aflevering 8 - Magnolia's & Metasequoia's

  Mar 29 2020

  Dit is de eerste quarantaine-editie van Radio Hortus. We zitten achter onze computers en praten met elkaar via de webcam. We hebben het tijdens deze aflevering dan ook wat minder over de tuin - daar kunt u immer niet bij! - en wat meer over de dingen die in in uw eigen tuin en buurt kunt aantreffen. In de achtste editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We gaan het gesprek aan met een student die zichzelf wel heel erg geïsoleerd heeft, we vragen aan een tu...more

 • Aflevering 7 - Klokken & Kelken

  Mar 14 2020

  In deze editie van Radio Hortus bezoeken we een houten huisje onder de trappen van het P.J. Vethgebouw, we treffen een zeer laag-bij-de-grondse bloeier in de tropische kas, en we onthullen het zeer bijzondere vreemde geluid van de vorige aflevering. 00:00:00 Opening 00:01:20 Nieuws: bijenorchissen in het bollenkasje 00:02:08 Nieuws: Wollemia in de vaste grond 00:03:16 Nieuws: Het verpotten van de reuzenaronskelk. Gesprek met Jaco Kruizinga 00:05:57 Nieuws: Fritillaria's aan de Singel 00:06:40 Bl...more

 • Aflevering 6 - Cactussen & Kaschefs

  Feb 20 2020

  In de zesde editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We bezoeken de Sieboldels en een wel heel oude bloeier; tevens treffen we kas- en tuinduizendpoot Jeff Korsmit in de succulententuin en hebben we een bijzonder interview met ex-kaschef Art Vogel over zijn leven en werk. Hier vindt u het wonderlijke werk van Anne Wollstonecraft: https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=coo.31924100271489&view=1up&seq=5 00:00:00 Opening 00:01:11 Nieuws: de Sieboldels 00:02:...more

 • Aflevering 5 - Houtplanten & Hortuskatten

  Feb 05 2020

  In deze vijfde editie van Radio Hortus bezoeken we de wintertuin en een stel cursisten die hun diploma tropische planten ontvangen; tevens vertelt Robbert een lang verhaal over oerplantentaxonomie en treffen we wat koffieplantjes in hun eerste momenten op deze aarde. 00:00:00 Opening 00:01:08 Secundaire verhouting op Lanzarote 00:02:38 Zaailingen van de koffieplant 00:03:36 Het bolwerk in winterbloei 00:04:54 Hortuskatten: van Roestpoes naar Lily 00:07:02 Nieuwe Hortusglossy 00:06:32 Plant Famil...more

 • Aflevering 4 - Knoeperts & Komkommers

  Jan 19 2020

  In deze vierde editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We bezoeken de cursus Plant Families of the Tropics die plaatsvindt in de tuin, we hebben het met Carla Teune over de groene knoeperts die groeien onder de oude Ginkgo, en we belichten een bijzondere orchidee die in bloei staat in het bollenkasje. 00:00:00 Opening 00:00:48 Nieuws: winterbloeiers en vlinders in de kas 00:01:42 Nieuws: groene knoeperds met Carla Teune 00:03:39 Plant Families of the Trop...more

 • Aflevering 3 - Moerassen & Maïskolven

  Dec 23 2019

  In deze derde editie van Radio Hortus hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We bezoeken de kasmedewerkers in hun kantoor onder de Victoriakas, en we praten in het bijzonder met Jeff Korsmit, kas- en tuinduizendpoot. 00:00:00 Opening 00:00:58 Nieuws: Pensioen Gerda van Uffelen 00:01:37 Ons nieuwe moeras. Gesprek met Guilherme Herrero Bastos 00:03:32 De kuipen zijn nog stééds buiten. Gesprek met Rogier van Vugt 00:05:14 De nieuwe els. Gesprek met Jeff Korsmit 00:07:51 Botanica i...more

 • Aflevering 2 - Kuipen & Kruidnagels

  Dec 06 2019

  In deze tweede editie van de Hortus botanicast hebben we het over de tuin, de kassen, botanici en meer. We bezoeken de roze dwergbanaan en bespreken een paar echte Sinterklaasplanten. Te gast bij Radio Hortus zijn oud-hortulana Carla Teune en kaschef Rogier van Vugt. 00:00:00 Opening 00:01:03 Nieuws: onze kuipen in het Leidsch Dagblad 00:02:46 Nieuws: kuipplanten buiten of binnen? Gesprek met Rogier van Vugt 00:05:57 Nieuws: de roze dwergbanaan 00:07:01 Sinterklaaskruiden met Carla Teune 00:12:5...more

 • Aflevering 1 - Prefecten & Paddenstoelen

  Nov 22 2019

  In de eerste editie van de Hortus botanicast zullen we het hebben over de tuin, de kassen, botanici en meer. We bezoeken de Wollemia in de Wintertuin, de lichtgevende paddenstoelen onder de Victoriakas en hebben het over Edavaleth Kakkat Janaki Amal. Te gast zijn prefect van de Hortus Paul Keßler en Hoofd Collectiebeheer Gerda van Uffelen. 00:00:00 Opening 00:01:19 Botanica in het licht: Edavaleth Kakkat Janaki Amal 00:05:14 Nieuws: heropening van de vernieuwde Wintertuin 00:06:51 De Wollemia 00...more