PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

RadioReuzen

Bert Kranenbarg (BertOp5, KRO-NCRV) is al zijn hele leven gek van radio. In deze podcastserie kruipt hij maandelijks dieper in de reusachtige radio. In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de stichting Jingleweb.nl maakt hij portretten met en van RadioReuzen.

Afleveringen

 • #37 - Pauls RadioReuzen, met Paul de Leeuw

  Apr 21 2022

  Wat zijn voor Paul de Leeuw legendarische radioprogramma’s? Waar luisterde hij zelf altijd naar? En hoe was zijn leven toen? Willem Duys hoort bij het zondagochtendontbijt in huize De Leeuw in Lekkerkerk. En Frits Spits hielp Paul door zijn eenzame eerste jaren in Amsterdam. Bert Kranenbarg luistert met Paul de Leeuw naar fragmenten van de programma’s die Paul gekozen heeft. En dan komen de verhalen vanzelf.

 • #36 - Zenderstemmen, met Hans Hogendoorn, Eline la Croix en Bart van Gogh

  Feb 24 2022

  Ze zijn het visitekaartje van een radiozender. Waar vroeger de omroep(st)ers de luisteraars welkom heetten en de programma’s aankondigden zijn dat nu de zenderstemmen. Van sommigen ken je de naam, heel veel anderen herken je alleen aan hun stem en de manier waarop ze praten. Naast de DJ’s/presentatoren, de muziek, de onderwerpen en de vormgeving zijn het de zenderstemmen die een station smoel geven. 

 • #35 - Dik Voormekaarshow, met André van Duin en Ferry de Groot

  Dec 30 2021

  Als er nou toch één radioprogramma legendarisch is… Sommigen kennen hele stukken tekst nog uit hun hoofd. De Dik Voormekaarshow, wie is er niet groot mee geworden? Begonnen in 1973 bij Radio Noordzee, daarna bij de NCRV en de TROS uitgezonden. In deze aflevering een uitgebreide blik achter de schermen met de twee hoofdpersonen: André van Duin en Ferry de Groot. Bedenkers, makers en de stemmen achter alle typetjes.

 • #34 - Zeezenders, met Ad Bouman van Veronica

  Oct 28 2021

  Het was het begin van de muziekradio in Nederland: de komst van Veronica en andere zeezenders die begin jaren 60 die vanaf schepen net buiten de territoriale wateren radioprogramma’s uitzonden. Dat begon allemaal rommelig en ongeorganiseerd, maar na een paar jaar werd, naar Amerikaans voorbeeld, de horizontale programmering ingevoerd, met een muziekformat en een hitlijst. En er kwam vormgeving: jingles en tunes.

 • #33 - Regionale radio, met Peter van den Hout, Cindy de Koning en Rob van Dam/Marc Jacobs

  May 27 2021

  Ze werken allemaal voor de inwoners van hun eigen provincie en bij elkaar opgeteld bereiken ze net zoveel luisteraars als NPO Radio 1. De regionale omroepen zijn niet weg te denken uit het radiolandschap. Hoog tijd om ze op te nemen in de podcastserie RadioReuzen. Hoe werken de regionale radiozenders? Hoe heilig zijn de provinciegrenzen? Is er genoeg nieuws om de hele dag te kunnen uitzenden? Kun je je ook onderscheiden in muziek? En kan de regionale radio opboksen tegen de regionale televisie? ...more

 • #32 - Hitlijsten met Johan van Slooten en oa Lex Harding, Gijs Staverman, Martijn Krabbé, Frits Spits, Felix Meurders

  Apr 29 2021

  Hitlijsten zijn altijd goed voor veel luisteraars. En dat is al zo geweest sinds de eerste werd uitgezonden in 1963. Wie wat het eerst? Joost den Draaijer of Herman Stok? Welke hitlijst is het belangrijkst en het meest betrouwbaar? Wordt er gerommeld bij de samenstelling? Hitlijstkenner Johan van Slooten weet het allemaal. Een groot aantal hitlijstfragmenten met o.a. Lex Harding, Felix Meurders, Frits Spits, Tom Blomberg, Bart Arens, Domien Verschuuren illustreert de verhalen van Johan.

 • #31 - Nachtradio, met Astrid de Jong, Rick van Velthuysen en Mischa Blok

  Mar 25 2021

  Tijgers van de nacht zijn ze, ze maken radio terwijl bijna iedereen op een oor ligt. Wie zijn hun luisteraars? Wat moet je juist wel en wat juist niet doen op de radio in de nacht? En is het terecht dat mensen altijd zeggen dat nachtradio zo heel bijzonder is, zo speciaal, bijna poëtisch? Voor aflevering 31 van deze podcastserie RadioReuzen ben ik in de nacht gedoken. Ook echt: midden in de nacht was ik in de studio bij een nachtuitzending.

 • #30 - De Meurders Methode, met oa Frits Spits, Dolf Jansen en Willemijn Veenhoven

  Jan 28 2021

  Waarom kan Felix Meurders (74) álles op de radio? Muziek, sport, actualiteiten, talkshow, politiek, hitparades, amusement, presenteren, regisseren, verslaggeven. Hij doet het al meer dan vijftig jaar en lijkt in alles even goed. Op zijn veertigste, in 1986, stopte hij helemaal met muziekradio, maar deze maand pakte hij die toch weer op. Hij lanceerde zijn nieuwe radioprogramma FM op 5 op NPO Radio 5. Hij kan het nog steeds, en hoe! Wat is zijn geheim? Wat is de Meurders-methode? Aan de hand v...more

 • #29 - Theo Koomen, met Jack van Gelder, Olav Mol en Sebastiaan Timmerman

  Dec 17 2020

  Geen Theo Koomen Award in december voor het mooiste sportverslag van het jaar. Het sportjaar 2020 was het jaar van het uitstel van evenementen en van het spelen zonder publiek. Net als de Olympische Spelen stellen we ook de uitreiking van de Theo Koomen Award uit naar 2021. Maar wel: 3 winnaars van de Award Jack van Gelder (2014), Olav Mol (2016) en Sebastiaan Timmerman (2018). Zij geven commentaar op het sportcommentaar van Theo Koomen, hun roemruchte voorganger.

 • #28 - Radiotechniek met technicus Sybrand Verwer en verslaggever Maino Remmers

  Nov 12 2020

  Zonder techniek geen radio, dus techniek is een échte RadioReus. In gesprek met audiotechnicus Sybrand Verwer en verslaggever en radiofreak Maino Remmers. Wat is er in 25 jaar tijd veranderd? En is het alleen maar verbeterd? Een waarschuwing vooraf: deze aflevering is voor echte radionerds. Als je niet terugschrikt van RF, TPP, MBI, AVVC, M15, SSC, dikke monocellen en een vetpotloodje.... luister dan gerust!

 • #27 - Tineke -60 jaar in het vak- over presenteren

  Sep 24 2020

  Als je zestig jaar presenteert, dan kun je het dus. Maar... hoe doe je het goed? Wat kan er beter? Bert Kranenbarg luistert met Tineke de Nooij naar 10 radiocollega's om te ontdekken wát een presentator goed maakt. Tineke geeft een masterclass. En wil nog jaren door.

 • #26 - 'Adres Onbekend' met Ron Kas, Anne van Egmond en Pien Rosmalen

  Aug 27 2020

  Het oudste zoekprogramma van de Nederlandse radio bestaat in januari 2021 vijftig jaar, begonnen met Kees Schilperoort die verzamelaars hielp zoeken. Maar het gaat nu al jaren om mensen die elkaar uit het oog verloren zijn. Hoog tijd voor een uitgebreide rondleiding achter de schermen, de persoonlijke zoektocht van Anne van Egmond naar haar ouders en de bijzonderste herenigingen. Met de presentator van nu, een presentator van toen en een verslaggever die 15 jaar lang meezocht.

 • #25 - Tom Mulder, met oa Ad Roland, Frits Spits, Erik de Zwart en Felix Meurders

  Jul 30 2020

  Op 2 januari van dit jaar overleed Tom Mulder op 72-jarige leeftijd. De radiomaker die in 1969 begon bij Veronica onder de naam Klaas Vaak en die wereldberoemd werd in Nederland dankzij zijn Havermoutshow, 50 pop of een envelop, Poster en Nachtwacht bij de TROS. Hoe was hij als mens? En wat heeft hij betekend voor de Nederlandse radio? 14 collega radiomakers vertellen.

 • #24 - 'Theater van het Sentiment' met oa Stefan Stasse en Bart van Leeuwen

  Jun 25 2020

  Al 23 jaar op de radio, eerst Radio 2, tegenwoordig NPO Radio 5. Bedacht door Stefan Stasse, die het ook 16 jaar lang presenteerde. Tegenwoordig maakt Bart van Leeuwen het ieder weekend op NPO Radio 5. Ook redacteur en 'stem' Elly van Loenen hoor je en de eerste fulltime eindredacteur Andre Berghegen. Is sentiment tijdloos?

 • #23 - 'Vroege Vogels' met oa Ivo de Wijs en Menno Bentveld

  May 21 2020

  Al 42 jaar iedere zondagmorgen op de radio, in 1965 begonnen als 'Weer of Geen Weer' van Bert Garthoff. Wat maakt dat natuur en milieu het al zo lang zo goed doen bij (BNN)VARA op de radio? En hoeveel is er veranderd in al die jaren? In gesprek met oud-presentator Ivo de Wijs (1985-2005), de huidige eindredacteur Anneke Naafs (sinds 2015) en presentator Menno Bentveld (sinds 2007).

 • #22 - 'Het Radionieuws' met oa Donald de Marcas en Liselot Thomassen

  Apr 22 2020

  In oktober bestaat dit hoogbejaarde radioprogramma 95 jaar. Begonnen in 1925 als de Radionieuwsdienst, tegenwoordig minstens 1 keer per uur te horen als het NOS Journaal. Een kijkje in de keuken, een duik in de geschiedenis met Liselot Thomassen, Gert Klück, Amber Brantsen, Jeroen Overbeek en de nu 86-jarige oud-nieuwslezer Donald de Marcas

 • #21 - 'Troostradio', een spontaan ontstaan radioproject in coronatijd

  Mar 26 2020

  Eigenlijk zou deze aflevering gaan over het Radionieuws dat bijna 95 jaar bestaat. Maar ja, toen was er de corona-crisis en werd alles anders. Hoe een klein wild idee uitgroeide tot urenlange radio die een arm om iedereen heen slaat. Troostradio

 • #20 - 'Arbeidsvitaminen' met oa Hans Schiffers en Gerard Ekdom

  Feb 27 2020

  75 jaar jong, maar nog steeds fris en bij de tijd. Ondanks alle Spotify- en andere lijstjes die mensen zelf kunnen maken met hun favoriete muziek. Wat is het geheim van de formule? Hans Schiffers, Gerard Ekdom en muzieksamensteller Herman Dales geven het antwoord

 • #19 - Duopresentatie, met Frits Barend, Jeanne Kooijmans en Jeroen van Inkel

  Jan 27 2020

  De hele maand al gaat het over de duopresentatie bij Op1 op televisie. Kun je een duo worden of moet je een duo zijn? Is duopresentatie leuk of lastig? Bert Kranenbarg heeft het uitgezocht in gesprekken met ervaringsdeskundigen. Allereerst Frits Barend, 50 jaar geleden met Henk van Dorp begonnen bij Veronica op de radio. Jeanne Kooijmans zat 5 jaar lang iedere ochtend met Peter van Bruggen op Radio 3FM. En Jeroen van Inkel vormde eerst een duo met Adam Curry en daarna met Rob Stenders bij Veroni...more

 • #18 - Sportverslaggeving en veel meer, met Mart Smeets

  Dec 18 2019

  Mart Smeets is de winnaar van de Theo Koomen Oeuvre Award 2019. Het bleef niet bij een prijsuitreiking alleen. Bert Kranenbarg sprak Mart Smeets uitgebreid over sportverslaggeving, maar ook over het Songfestival, dubbelpresentatie, de Tour van 2020 en de Elfstedentocht. Een podcast -podkèst zoals Smeets zelf zegt- waardig

 • #17 - Ochtendshows: Edwin Evers over oa de 'Havermoutshow' en 'Mattie&Wietze'

  Nov 21 2019

  21 jaar lang is Edwin Evers voor dag en dauw opgestaan om zijn ochtendshow te maken, eerst voor de KRO op 3FM, daarna op Radio 538. Als iemand er iets over kan zeggen is hij het wel

 • #16 - 'Tunes Top 100' over de meest veelzeggende radiotunes in 100 jaar tijd

  Oct 03 2019

  Wat zijn de mooiste radiotunes uit de eerste eeuw van de radio? Drie tunes-gekken nemen een duik in de archieven naar aanleiding van de Tunes Top 100, samengesteld door Jingleweb.nl ter gelegenheid van 100 Jaar Radio. We horen Bert Kranenbarg in gesprek met Jelle Boonstra en Benno Roozen van Jingleweb en natuurlijk een héle hoop muziek, eh, tunes

 • #15 - 'In de Rooie Haan' / 'Spijkers met Koppen' met oa Felix Meurders en Jan Nagel

  Aug 29 2019

  Op 5 januari 1974 begon op de VARA radio In de Rooie Haan, live vanuit een geïmproviseerd café in de hal van de studio in Hilversum. Een politiek café op de zaterdagmiddag dat al snel hét podium werd voor ministers, staatssecretarissen en Kamerleden waar nieuws gemaakt werd dat het ANP en de maandagkranten haalde. Veertien jaar later werd het programma opgevolgd door ‘Spijkers met Koppen’ dat heel anders en toch een beetje hetzelfde was. Dat programma bestaat inmiddels 31 jaar

 • #14 - 'Radio Tour de France' met oa Koos Postema en Leo Driessen

  Jul 25 2019

  In 1970 ontstond het als samenwerkingsproject van verschillende omroepen op Hilversum 3: Radio Tour de France. Onder het motto ‘popmuziek op de pedalen’ presenteerden ondermeer Joost den Draaijer, Eddy Becker en Herman Stok een programma met wielerflitsen vanuit de Tour de France. Nu is het al jaren de zomertopper van NPO Radio 1.

 • #13 - 'Cappuccino' met oa Sjors Fröhlich en Felix Rottenberg

  Jun 27 2019

  Wakker worden op zaterdagmorgen was jarenlang ‘Zaterdag’ van Bløf, spontaan inbellende luisteraars, de column van de toenmalige PvdA-partijvoorzitter Felix Rottenberg en de stem van Sjors Fröhlich. Waarom was die wekelijkse mix goed voor zoveel luisteraars? Luister naar het geheim van Cappuccino

 • #12 - 'De Bonte Dinsdagavondtrein / Paul Vlaanderen' en meer heel oude radio

  May 09 2019

  Amusement op de radio begon al voor de Tweede Wereldoorlog. Bert Kranenbarg praat met mediahistoricus Bas Agterberg van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid over de amusementsprogramma’s die de radio van toen leuk maakten: ‘De Bonte Dinsdagavondtrein’, ‘Showboat’, ‘Mastklimmen’ en ‘Paul Vlaanderen’

 • #11 - 'Raden Maar' met Hans van Willigenburg, Annette van Trigt en Erik de Zwart

  Apr 04 2019

  De humor van Kees Schilperoort was onbegrensd, zijn populariteit bij met name iets oudere dames ongekend. Bert Kranenbarg praat met Hans van Willigenburg, Annette van Trigt en Erik de Zwart, drie presentatoren die intensief samenwerkten met Schilperoort. Hij maakte ‘Raden Maar’, ‘De Stemband’ en ‘De Piepshow’ voor achtereenvolgens de KRO, Veronica en Radio 538

 • #10 - 'De Toestand In De Wereld' met Paul Witteman en Hans Wiegel

  Mar 01 2019

  ‘Bert op 5’ viert 100 jaar radio. In 2019 met 10 portretten van legendarische radioprogramma’s. Aflevering 2 gaat over ‘De Toestand In De Wereld’ door mr. G.B.J. Hiltermann, (fragmenten van de AVRO en de VPRO) met Paul Witteman en Hans Wiegel

 • #9 - 'Met Het Oog Op Morgen' met oa Govert van Brakel, Hans Hogendoorn en Koos Postema

  Jan 31 2019

  'Bert op 5' viert 100 jaar radio. In 2019 10 portretten van legendarische radioprogramma's. Aflevering 1: 'Met het oog op morgen' met Koos Postema, Govert van Brakel, Herman van der Velden en Hans Hogendoorn

 • #8 - Frits Spits over radio in de jaren 80

  Sep 27 2018

  RadioReus Frits Spits in gesprek met Bert Kranenbarg over radio in de jaren tachtig. Deze aflevering gaat over het enige horizontaal geprogrammeerde programma van Hilversum 3, later Radio 3 in de jaren 80: 'De Avondspits'. Legendarische radio waar miljoenen jongeren naar luisterden tijdens de afwas en het maken van het huiswerk

 • #7 - Peter van Bruggen over radio in de jaren 80

  Sep 26 2018

  RadioReus Peter van Bruggen in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren tachtig. De muziekjournalist die radiomaker werd op Hilversum 3, later Radio 3. De verhalenverteller. Peter van Bruggen. Tussen 1981 en 1991 wekelijks te vinden in Het Weeshuis van de Hits

 • #6 - Jack Spijkerman over radio in de jaren 80

  Sep 25 2018

  RadioReus Jack Spijkerman in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren tachtig. De handvaardigheidsleraar die het onderwijs verliet voor radio, televisie en theater. Die begon als columnist bij de VARA. Hij ging programma’s maken op Hilversum 3. Getallenrijk. En Klachtenbureau Steen en Been, samen met Henk Westbroek. Later omgedoopt tot Steen en Beenshow. Een cabaretier op de popzender

 • #5 - Lex Harding over radio in de jaren 80

  Sep 24 2018

  RadioReus Lex Harding in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren tachtig. De Top 40 op Hitradio Veronica met Lex Harding. Die werd toen nog op Hilversum 3, later Radio 3 uitgezonden. De jaren 80 waren voor Veronica de oogstjaren. Het verdriet over het moeten stoppen als piraat was voorbij. De omroep kwam in het bestel en groeide van aspirant naar C, naar B, naar A-omroep. En had zoveel leden dat ze zelfs de dubbele A-status kregen. Lex Harding was de baas van de radio en medebedenker van Co...more

 • #4 - Ferry Maat over radio in de jaren 70

  Apr 19 2018

  RadioReus Ferry Maat in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren zeventig. Dit keer de TROS-donderdag van toen. Met de man die altijd in één adem genoemd wordt met de Soulshow. En terecht. Tot op de dag van vandaag houdt hij zich daar mee bezig via soulshow.nl. Maar hij maakte zoveel meer programma’s: De Nederlandse Top 40, de Tros Top 50, de Europarade. En hij begon zijn carrière in de Jaren Zeventig bij Radio Noordzee. Dat had hij nooit gedacht nadat hij als pianist afstudeerde aan het cons...more

 • #3 - Theo Stokkink over radio in de jaren 70

  Apr 18 2018

  RadioReus Theo Stokkink in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren zeventig. Hij maakte ‘Walhalla’ ‘Eldoradio’ met Vincent van Engelen en natuurlijk de ‘Theo Stokkink Show’. En hij schreef boeken en schoolagenda’s vol over popmuziek. Eigenlijk maakte hij literaire programma’s, sinds hij als jongen uit Venlo bij de KRO in dienst kwam. Theo is nu 76 jaar en al jaren schrijver, zijn nieuwste boek heet ‘Zwijgplicht’ waarover hij op dit moment lezingen geeft bij Nederlanders in Spanje. Maar met ...more

 • #2 - Felix Meurders over radio in de jaren 70

  Apr 17 2018

  RadioReus Felix Meurders in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren zeventig. De man van ‘Gesodemeurders’ ‘De Rock ‘n’ Roll-methode’ ‘De Daverende Dertig’ die later ‘De Nationale Hitparade’ werd. ‘In de Rooie Haan’ ‘De Meurders Methode’ ‘Langs de Lijn’ en ‘Radio Tour de France’. En daarmee is zijn cv over de jaren 70 nog lang niet compleet

 • #1 - Bart van Leeuwen over radio in de jaren 70

  Apr 16 2018

  RadioReus Bart van Leeuwen in gesprek met Bert Kranenbarg over de jaren zeventig. De man van "Ook goeiemorgen" en "De Tipparade". Begonnen als Bart, zonder achternaam. Uiteindelijk Van Leeuwen er aan vastgeplakt, de achternaam van zijn moeder

 • Trailer RadioReuzen podcast

  Apr 12 2018

  Het begon met 4 afleveringen over de radio in de jaren 70. Daarna volgden 4 afleveringen over de radio in de jaren 80. En toen was het precies 100 jaar geleden dat het allereerste radioprogramma werd uitgezonden. Een mooie aanleiding om eens diep in de radio te duiken, met portretten van legendarische radioprogramma's. Dat bleek zo leuk te zijn dat de RadioReuzen podcast gewoon doorgaat, ook na het jubileumjaar van de radio. Iedere maand praat Bert Kranenbarg aan de hand van een thema met legend...more