PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Waar komen bubbels vandaan?

Wat komt er allemaal kijken bij het drinken van een goed glas bubbels? Word een echte kenner door te luisteren naar de inspirerende verhalen van 'monsieur champagne' Bob Bron, begeleidt door podcastmaakster én champagne liefhebber Liesbeth Rasker. Ze nemen je in deze vijfdelige podcast mee op de reis die een bubbel aflegt totdat het in jouw glas belandt. Pak er een mooi glas champagne bij, want vanaf donderdag 22 april komt er wekelijks een nieuwe aflevering online. Santé!

Afleveringen

 • #5 Lepeltje in de fles: feit of fabel?

  May 19 2021

  De laatste aflevering, en Liesbeth kan eindelijk de vraag stellen die ze al zo lang heeft: is het waar dat de bubbels in de champagne blijven als je een lepeltje in de hals van de fles doet? Bob weet het, en ook hoe je een fles moet bewaren (ook voor mensen zonder kelders) en wat lekkere gerechten zijn om erbij te serveren.

 • #4 Hoe het hoort, en hoe niet

  May 12 2021

  Het einde van deze serie komt in zicht, maar niet voordat Bob heeft uitgelegd wat de etiquetten zijn rondom champagne. We leren hoe je een glas vasthoudt, of je nu wel of niet de kurk van de fles mag laten ploppen, en Bob heeft een prachtig verhaal over de oorsprong van het proosten.

 • #3 Luisteren, kijken, ruiken, voelen, proeven

  May 05 2021

  Nu we weten hoe champagne gemaakt wordt, is het tijd voor de volgende stap: proeven. Hoe ontwikkel je je eigen smaak? Wat zijn de verschillen tussen een fles van Moët en eentje van Veuve? En, hoe herken je wat een goede champagne is, en welke je beter kunt laten staan?

 • #2: Millésime, remueur, cuvée en pupitre

  Apr 28 2021

  De tweede les gaat over hóe champagne gemaakt wordt, een lang proces dat van druif tot fles aan strenge regels moet voldoen. Liesbeth leert wat een millésime, een remueur, een cuvée en een pupitre is. En, hoe kan het eigenlijk dat een fles champagne elk jaar hetzelfde smaakt?

 • #1: Kilometerslange kelders

  Apr 21 2021

  In deze eerste aflevering beginnen Bob en Liesbeth bij het begin. Wanneer, hoe en door wie is champagne ooit uitgevonden? Hoe is champagne over de jaren heen hét feestelijke luxeproduct geworden? Wat waren de sleutelrollen van Dom Pérignon en Claude Moët? En hoe zit dat nou met al die regels waar champagnemakers zich aan moeten houden?

 • Official trailer: waar komen bubbels vandaan

  Apr 09 2021

  Onze vijfdelige podcast maakt een echte champagnekenner van iedere liefhebber. Leer over de geschiedenis van bubbels, die begint met Dom Pérignon en exploderende flessen. En wat moet je écht weten over de etiquette die hoort bij het drinken van een glas bubbels?