PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Achtergrondgeluiden

Achtergrondgeluiden is een podcast waarin Nederlandse muzikanten hun nummers ‘demonteren’ en stukje voor stukje het verhaal vertellen hoe deze gemaakt werden. In elke aflevering krijgt een artiest of band ruim baan om zijn/haar/hun inspiratie voor de song te bespreken, en hebben we het over de muziek en ideeën die in het schrijf- en opnameproces voorbijkwamen.

Afleveringen

 • EUT - It's Love (But It's Not Mine)

  Aug 13 2020

  In 2015 ontstond  EUT op het Amsterdamse conservatorium. De band bestaat op dit moment uit zangeres Megan de Klerk,  drummer Jim Geurts, gitaristen Tessa Raadman en Emiel De Nennie en David Hoogerheide op basgitaar. Hun muziek is eigenzinnig, maar radiovriendelijk; wat ze tot veelgedraaide band op 3FM maakt en Pinguin Radio laat hopen dat de Britten de band niet confisqueren. In deze aflevering van Achtergrondgeluiden bespreken ze It’s Love (But It’s Not Mine), een ongeduldige popsong ...more

 • Figgie - Genoeg Houvast

  May 29 2020

  Indie-poëten worden de gasten achter de band Figgie genoemd. Ze maken speelse, Nederlandstalige muziek waarin ze de moeilijke levenskeuzes in een lichtvoetig, behapbaar daglicht uiteenzetten. In deze aflevering met Figgie bespreken we via een krakende Skypeverbinding de kracht van de Nederlandse taal en bovenal de titeltrack van hun debuutalbum ‘Genoeg Houvast’. Show notes: 2:11: Wat willen bandleden Paul, Pim en Roy teweegbrengen met Figgie? En hoe belangrijk is de rol van de zogenoemde muzika...more

 • Jason Waterfalls – Push

  Apr 24 2020

  Het Utrechtse Jason Waterfalls zit de laatste jaren allesbehalve in een dalende lijn. Met hun naar eigen zeggen ‘snoeiharde pop’ groeiden ze van de Popronde en Eurosonic naar een voorprogramma van Panic at the Disco. Maar wat is nu eigenlijk snoeiharde pop? Aan de hand van het nummer ‘Push’ leggen zanger Thijs en bassist Bas je dat deze aflevering van Achtergrondgeluiden uit. En ze vertellen ook hoe ze in zee zijn gegaan met MOJO, het grootste boekingskantoor van Nederland. Show notes: 2:10 – H...more

 • Moon Moon Moon - Disintegration Loop

  Mar 27 2020

  Moon Moon Moon zag in 2015 het levenslicht als het muzikale hobbyproject van Mark Lohmann. Mark schreef liedjes, bracht albums uit en tourde door Nederland. Door de jaren heen is Moon Moon Moon gegroeid tot een vijfpersoonsliveband, maar dat is eigenlijk niet alles.  Onder dezelfde noemer zit ook een onafhankelijke studio die games ontwerpt en videoclips voor onder anderen Tim Knol produceert, en die óók nog eens autobiografische liedjes maakt die zijn samengesteld als een fragmentarische c...more

 • MOOON - Another State of Mind

  Feb 28 2020

  MOOON is een drie-eenheid bestaande uit twee broers en een neef. Tom de Jong, Timo van Lierop en Gijs de Jong begonnen te jammen in hun familieschuur in het Brabantse Aarle-Rixtel. Eind 2019 brachten ze het conceptalbum Safari uit met daarop het nummer Another State of Mind. Ik spreek zanger Timo in een druk Skatepark Area51 in Eindhoven over onder meer de bijna onmisbare stad, een avontuur met een Spaans recordlabel en analoog muziek opnemen in de rook met De Kik -zanger Dave von Raven.

 • A Balladeer - Swim with Sam

  Dec 20 2019

  Tien keer stond ‘Swim with Sam’ van A Balladeer, de muzikale alias van Marinus de Goederen in de Top 2000. Om jullie tijdens de feestdagen bezig te houden nemen Marinus en ik, Jessy de Cooker, je mee in het maakproces van deze cultsong.

 • The Visual - Figure

  Nov 29 2019

  The Visual is een Amsterdamse band opgericht door muzikanten Anna van Rij en Timon Persoon. Op 31 maart 2019 brachten ze hun eerste album ‘Moments of Being’ uit. Op dat album staat het nummer ‘Figure’, een song met een persoonlijke lading voor Anna. De single maakt dit jaar ook kans om 3voor12 Song van het Jaar te worden. Reden genoeg om dieper te duiken in de wijze waarop dit nummer tot stand kwam.

 • Waltzburg - Friends

  Nov 01 2019

  De Nijmeegse band Waltzburg kwam begin oktober met de debuutplaat 'Cut the Wire'. Het nummer 'Friends' van die plaat staat centraal tijdens de eerste aflevering van Achtergrondgeluiden, opgenomen in de oefenruimte van Waltzburg in De Basis in Nijmegen.

 • Promo Achtergrondgeluiden

  Sep 16 2019

  Snel in jouw podcastapp: Achtergrondgeluiden, dé podcast waarin Nederlandse artiesten hun nummers ‘demonteren’ en stukje voor stukje het verhaal vertellen hoe deze gemaakt werden.