PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Alexander de Grote

Eén man. Eén verhaal. Eén held. Deze podcast zal het leven vertellen van Alexander de Grote, een levende legende voor zijn dood. Alle afleveringen zijn beschikbaar op alexanderdegrote.info. Alexander III van Macedonië, afstammeling van Zeus, Hercules én Achilles zal duizenden kilometers door 3 continenten zwerven en daar een pad van vernieling en cultuur achterlaten. Geen veldslag, noch belegering zal hij verliezen. De leerling van Aristoteles was groter dan Julius Caesar en Napoleon. Twee le...more

Afleveringen

 • 24. De zaak Parmenion, of het belang van een degelijke opvoeding

  Aug 24 2022

  Het eerste deel van de verovering van het ruige oosten.

 • 23. Alexander de Onverwoestbare Verwoester

  Jun 13 2022

  Het einde van een Grote Koning, de verwoesting van een prachtige stad, de dood van de zoon van Parmenion en het begin van Artaxerxes V.

 • 22. Poorten van Perzië: open U

  Jun 09 2022

  We bedwingen de Poorten van Perzië en komen aan in Persepolis

 • 21. Van Babylon tot de Ouxiërs: het einde van een "propere" oorlog

  Mar 16 2022

  Het volgende deel in onze verovering van het Perzische hartland.

 • Een interview met Jona Lendering

  Feb 13 2022

  Een interview met historicus Jona Lendering waar we het hebben over zijn nieuwste boek (Hannibal in de Alpen), maar ook over de oudheidkunde als wetenschap. Een wetenschap die moet gekoesterd worden en waar accuraatheid en intellectuele eerlijkheid al te vaak uit het oog worden verloren.We hebben het natuurlijk ook even over Alexander en de voorspelling die we konden terugvinden in de Babylonische kleitabletten.

 • Vrijheid: een meer dan woelige geschiedenis (boekbespreking)

  Feb 02 2022

  Een boekbespreking van dit magistrale boek van Annelien De Dijn

 • De toekomst van deze podcast (bis)

  Jan 16 2022

  Korte update over wat jullie de komende maanden van de podcast mogen verwachten.

 • 20. Gaugamela en Megalopolis: bijltjesdag voor de Achemeniden én voor Sparta

  Jan 10 2022

  Vandaag staat de grootste veldslag uit de Alexandriaanse geschiedenis op het programme. Uitgevochten in Gaugamela of Arbela. Terwijl de reus Alexander in Perzië aan het vechten moet de muis Antipater aan de bak in Megalopolis. Tegen Sparta.

 • Moord in Burundi: een boekbespreking

  Dec 04 2021

  Na zijn boek "De moord op Lumumba" beschrijft deze tussenaflevering het razend interessante nieuwe boek van Ludo De Witte over de Belgische betrokkenheid bij de moord op de premier van Burundi in 1961.Het is een bespreking zonder het gebruikelijke uitgeschreven script, dus vergeef me de euh's en de knipfoutjes.

 • 19. Farao Alexander, zoon van een god en meester-comedian

  Nov 21 2021

  We gaan in het eerste deel in een razende vaart doorheen 2500 jaar Egyptische geschiedenis, om daarna Alexander zijn uitspattingen in Siwa en Alexandrië mee te maken. Ondertussen riposteert hij ook nog eens Parmenion en eindigen we met zeer triest nieuws voor de oude generaal.Net terug van huwelijksreis ben ik een beetje moe en dat hoor je soms misschien aan een iets minder geprononceerde uitspraak. Maar laat dat de pret niet drukken.

 • 18. Van Tyre tot Gaza: (wreed) genie aan het werk

  Oct 07 2021

  Ongelooflijke onthullingen, geniale belegeringen en onnoemelijke wreedheden. We maken kennis met de Feniciërs, stinkende purperen slakkenverf en een 800 meterslange pier. Er sterven in deze aflevering teveel (onschuldige) mannen, vrouwen en kinderen om vrolijk van te worden. 2000 mannen worden gekruisigd en een eunuch wordt levend achter een strijdwagen gehangen om kilometerslang te worden rondgereden.Geniet ervan, maar mischien toch best op ingetogen wijze.

 • 17. De slag bij Issus als symbiose van jong en oud

  Sep 30 2021

  De slag bij Issus, magnifiek weergegeven in de befaamde Alexandermozaïek. Ee bijna dood ervaring (BDE) zorgt ervoor dat Alexander nog verbetener is om aan de Pinarus strijd te leveren met de Perzische troepenmacht van koning Darius III. U raadt nooit wie er op het einde aan het langste eind trekt?!

 • Interview met de makers van de "Alexander de Grote"-strip

  Sep 05 2021

  Een leuk interview met één van de meest onderschatte strips in ons Belgenlandje. De twee Barten laten hun licht schijnen op de ontstaansgeschiedenis van deze strip en geven hun zelfs een kleine inkijk in hun leven. Kopen die strip, zou ik zo zeggen: https://alexanderdegrote.com/webshop/

 • Ziezo: een boekbespreking van Byzantijns Europa van Raymond Detrez

  Aug 23 2021

  De kwakkelende zomer van 2021 heeft mij tot deze middelbaarse boekbespreking geleid. Een millenium of zo na Alexander, maar wel in zijn geboortegebied.Zonder script, zonder veel ge-edit (enkel de meest gênante stukken heb ik weggeknipt).Veel plezier!

 • 16. In een slakkengang van Halicarnassus naar Gordium

  Jul 25 2021

  Alexander trekt verder door Anatolië en dat loopt eigenlijk niet altijd van een leien dakje. Een aflevering vol koningen en koninginnen: Mausolus, Ada, Artemisia en Midas, allen zijn ze van de partij.En er is ook iets met een Gordiaanse knoop en een Frygische muts. Weetjes en anekdotes genoeg in aflevering 16.

 • 15. De Granicus: meer dan goed begonnen

  Jun 30 2021

  De slag bij de Granicus!!! Alea jacta est. Geen idee wat dat in het Grieks wordt, maar aangezien Julius Caesar zich zal spiegelen aan onze Macedonische koning, zal hij het hier moeten tolereren dat ik zijn gevleugelde uitspraak hier schaamteloos ga stelen. Gelukkig zijn de auteursrechten op deze zin nu toch al enige tijd vervallen.

 • 14. De Basileus en zijn leger

  Jun 09 2021

  Basileus. Het woord zal nog meer dan duizend jaar stand houden als titel voor de koning die heerst over Anatolië. Tienduizenden Macedoniërs, Grieken, Yliriërs en Thraciërs staan klaar om de Hellespont over te steken. Cavalerie, infanterie, schepen, torsiekatapulten, sarissa's, prodromoi, (pez)hetairoi, taxeiarchen, en wat nog allemaal; ze waren allemaal klaar voor de perfecte storm.Pauvre Perse. Honderden jaren hadden ze met eigenlijk niet al te veel moeite hun immens rijk in ere weten te houden...more

 • Interview met Daan Nijssen

  May 20 2021

  Een zeer interessant interview met Daan Nijssen (daannijssen.com), auteur van een boek over Mesopotamië dat nu al bijna aan zijn vierde druk toe is. We hebben het over Assyrië, Babylonië, PerziË en zelfs de Judeeërs van Israël. Ze spelen allemaal hun rol in de opbouw van het idee van één koning die heerst over vele diverse volkeren. Veel plezier!

 • 13. Oorlogsvoering in de oudheid

  May 16 2021

  Dit is een korte aflevering waar we kort kijken naar de oorlogsvoering in de tijd van Alexander. We kijken naar de oorlogsvoering in het algemeen om dan volgende keer dieper in te gaan op Alexander zijn leger. "War, what is it good for? Absolutely nothing!". Amen...

 • 12. Zo vader, zo zoon

  May 02 2021

  Met een eervolle vermelding voorPontius Pilatus, Umberto Eco en Demosthenes zit het wel snor met de mannelijke diversiteit in deze aflevering. Zowel Thracië, Yllirië als Thebe komen in deze aflevering te weten wat er gebeurt als Alexander in de buurt is.Echt gezellig is de aanwezigheid van het Macedonische leger niet, maar als je iets wilt pacificeren, moet je blijkbaar eerst wat oorlogvoeren.

 • 11. De koning is dood. Lang leve de koning.

  Apr 18 2021

  Terwijl Aristoteles een onderzoek doet naar de moord op Filip, trekt Alexander naar het Zuiden. Jawel, het heeft 10 afleveringen geduurd, maar eindelijk is hij en hij alleen de baas over Macedonië, Griekenland en omstreken. En als het van Alexander afhangt van heel de wereld. Daar begint hij dan ook meteen aan.

 • De toekomst van deze podcast

  Apr 10 2021

  Ik had graag van jullie geweten welk stijl jullie de podcast toewensen de komende afleveringen: (i) nog 30 of nog 100 afleveringen, (ii) 20 of 40 minuten lang en (iii) een uitgewerkt script of meer improvisatie?Laat van jullie horen op [email protected] of op de FB site (de wonderlijke avonturen van Alexander).Van zodra ik jullie input heb, ga ik onmiddellijk aan de slag.En een Apple review is altijd een meerwaarde!

 • 10. Het Griekse rijk van Filip "de Grote"

  Mar 12 2021

  Hij is geen Cyrus de Grote, maar wel een kundiger heerser dan zelfs Xerxes of Darius. Demosthenes, Athene, Thebe, Sparta, allemaal moeten ze de duimen leggen voor Alexander zijn voortbrenger.Hij stuurt zijn naar Aristoteles om hem wat manieren te leren, maar helaas (of gelukkig) valt de appel niet ver van de boom.

 • 9. Het Macedonische rijk van Filip "de Grote"

  Mar 03 2021

  De man met wie het allemaal echt begon en tevens vader van onze protagonist. Mocht Demosthenes hem niet hebben zwart gemaakt, Filip II had al lang zijn eigen podcast gekregen. Hoewel Filip II zeker niet vies was van een beetje omkoping of moord. In die zin paste hij perfect in het grotere Griekse geheel.

 • 8. De Argeadische dynastie van Perdiccas II tot Perdiccas III

  Feb 07 2021

  Een inkijk in het Macedonië van de 5-4e eeuw voor Christus vol drank eten, jacht en andere geneugten. Daarna kijken we hoe Alexander I zijn zoon het doet. En we eindigen met Alexander de Grote zijn nonkel. Het tweede deel dus van de dubbelaflevering over de Argeadische koningen: https://www.alexanderdegrote.info/afleveringen.

 • 7. De Argeadische dynastie van Perdiccas I tot Alexander I

  Jan 24 2021

  Habemus regem! Perdiccas I zal de eerste koning van de Argeadische dynastie zijn. Hebt u altijd al alles willen weten over de voorgangers van Alexander de Grote? Dan kan u nu luisteren naar het eerste deel van de dubbelaflevering over deze machtige Griekse (of Ylirische?) dynastie. Bijhorende kaartjes en foto's vindt u zoals steeds op alexanderdegrote.info/afleveringen.

 • 6. Van Xerxes tot Darius III, iedereen wacht op de komst van Iskander

  Jan 10 2021

  We eindigen het Perzische drieluik en daarmee ook Alexanders speeltuin. We starten met de Tweede oorlog tussen Griekenland en Perzië om daarna alle koningen te overlopen van Xerxes tot Darius III. Ik kan u al verklappen dat u de naam Artaxerxes niet meer zal vergeten na het beluisteren van deze aflevering. Misschien een mooie naam voor een pasgeboren kind?

 • 5. De wonderlijke avonturen van Darius

  Dec 07 2020

  Alexander zijn speeltuin is bijna helemaal verkend. Deze aflevering staat in het teken van Darius I, Koning der koningen. Net als Alexander en Cyrus wordt ook hij "de Grote" genoemd en hij heeft die titel meer dan verdiend.Groter dan Alexander is hij uiteraard niet. Dat kan ook niet als je toch nog een aantal nederlagen lijdt. Marathon, iemand?

 • 4. Het rijk der Meden en Perzen: de Ariërs veroveren de Oriënt

  Nov 24 2020

  In deze aflevering komt u te weten hoe lelijk eendje Perzië uitgroeit tot een prachtige zwaan die alles om zich heen opslokt. Anatolië, Armenië, Judea, Babylon, Assyrië, Elam en de Meden. Iedereen moet eraan geloven wanneer Cyrus II besluit om zijn zin te doen. En zijn zoon Cambysses II plaatst de kers op de ongetwijfeld lekkere Perzische taart door nóg een gebied in te lijven. Welk gebied dat is komt u te weten in deze aflevering. Veel plezier!

 • 3. De Helleense stadsstaten

  Nov 08 2020

  In deze en de volgende afleveringen gaan we de speeltuin (of het slagveld) van Alexander bestuderen. Eerst is Hellas aan de beurt. We maken een ronde van Griekenland en nemen een kijkje bij de verschillende stadsstaten. Alle input is welkom op [email protected] Reviews op Apple Podcasts mogen er ook altijd zijn.

 • Alexander, de Grote Griekse Geweldenaar

  Nov 01 2020

  Dit belangrijk thema wordt verschoven naar een latere aflevering.

 • 1. Inleiding

  Oct 27 2020

  Het woord spreekt voor zich neem ik aan. Wie ben ik? Waarover gaat de podcast? Waarom doe ik dit? Wat is mijn uitgangspunt? Het prille begin dus van deze podcast. Stuur je opmerkingen naar [email protected] en laat zeker een review na op Apple Podcasts of op Spotify.