PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Wereld van Sofie

Hoe is het om gevangen te zitten? Wanneer weet je dat je moet scheiden? Klopt het dat veel ceo’s narcisten zijn? Hoe ongezond is eenzaamheid? En waarom schreef de filosoof Montaigne zo vaak over zijn scheten? Sofie Lemaire en haar team gaan elke week op zoek naar antwoorden op grote en minder grote levensvragen.

Afleveringen

 • Stukken van mensen

  Nov 26 2021

  Enkele fans van Maradona zouden een plan beraamd hebben om het hart van de voetballegende uit zijn dode lichaam te roven, net voor zijn begrafenis, om hun held dichtbij te houden. Klinkt gek, maar had gekund: wel meer grootheden werden van lichaamsdelen beroofd na het overlijden. Wat wil men met die dingen? Wat heb je aan een schedel, hart of vingerkootje? Valt dit soort roofgedrag enigszins te begrijpen? U hoort het in deze aflevering van De Wereld van Sofie.

 • Het grote snurkgevaar

  Nov 19 2021

  Bijna de helft van de mensen snurkt ooit in zijn leven. De andere helft ligt naast iemand die ooit snurkt in zijn leven. En als dat snurken aanhoudt, dan kan dat grote gevolgen hebben voor allebei. Waarom is snurken problematisch? En wat kan je er aan doen?

 • En nu allemaal!

  Nov 12 2021

  Overal ter wereld, als de sfeer goed zit en het gezelschap wat mee wil, wordt er samen gezongen. In koor. En enthousiast. Waarom brengt samenzang ons zo in verrukking? Wat is goede samenzang? En welke kracht schuilt er in het meezinglied?

 • Toek op uw bakkes

  Oct 29 2021

  Heeft u al eens gevochten? Als dat het geval is, dan kent u de unieke sensatie van de dreiging, de slag en de pijn. Als u nooit eerder vocht, dan kent u misschien de grimmige sfeer, die geweld met zich meebrengt, de spanning van de altercatie. Wat doet ons mekaar te lijf gaan? Hoe (on)schadelijk is geweld? En hoe utopisch is een geweldloze samenleving? Antwoorden én de unieke getuigenis van een “freefighter” in deze nieuwe podcast van De Wereld Van Sofie.

 • "Sorry, mijn schuld!"

  Oct 22 2021

  Weinig zo lastig over de lippen te krijgen als een welgemeende ‘sorry’. En weinig zo frustrerend als een ‘sorry’, die niet komt. We hechten belang aan schuldinzicht, wanneer iemand iets mispeuterd heeft. Maar hoe kom je tot schuldinzicht? Wat houdt ons tegen om onze fouten meteen toe te geven? En wat heeft een slachtoffer aan welgemeende excuses? Je ontdekt het in deze nieuwe aflevering van De Wereld Van Sofie.

 • Safespace voor James B(l)ond

  Oct 15 2021

  Ophef, toen onlangs alle aanwezige mannen uit Café Blond in Gent gestuurd werden. Is dit geen discriminatie? Waarom moeten alle cismannen buiten? Wat zíjn cismannen, in godsnaam? En wie zijn die Flinta*, waarvan sprake? Gedoe over alle gebruikte termen, terwijl men gewoon een safe space wilde creëren. Een wat? Zoveel vragen, maar gelukkig ook zoveel antwoorden in deze nieuwe podcast van De Wereld Van Sofie.

 • AAAAAAAAAAARGHHHH

  Oct 08 2021

  Het gebeurt niet zo vaak in het leven dat we onze keel wijd openzetten en luid schreeuwen. Maar als het gebeurt, vergeet je het zelden. De schreeuw vergezelt ons op onze meest extreme, intense momenten en gaat alleen al daarom zelden onopgemerkt voorbij. Welke schreeuwen verdienen een plekje in ons collectieve geheugen? U ontdekt het in deze vrij intense geluidservaring.

 • Luchtkastelen

  Oct 01 2021

  “First they laugh at you, then they fight you and then you change the world”. Het is een bekend credo dat de grote vernieuwers en ondernemers van deze wereld moet motiveren om vast te houden aan hun grootse plannen en ideeën. Maar hoeveel tegenkanting kan een mens verdragen? Hoeveel tegenkanting is nodig? En wat als iemand te hard vasthoudt aan een slecht plan? Een podcast over en voor zotte dromers.

 • Wild van wild?!

  Sep 24 2021

  De wolf is terug in ons land en dat zorgt voor spanningen. Natuurliefhebbers zijn blij met dat nieuw wild in onze bossen. Veehouders zijn boos omdat de wolf hun dieren aanvalt. We hebben een complexe band met wilde dieren, zoveel is duidelijk. Hoe dat komt, legt bioloog Midas Dekkers uit in deze podcast.

 • Bang van de spin

  Sep 17 2021

  Geen fobie zo wijd verspreid als arachnofobie. Nogal wiedes, als je ziet hoe we de spin afschilderen in onze verhalen en cultuurwerken. In deze podcast doet Sofie een voorzichtige poging om je van het nut en het vernuft van de spin te overtuigen. Inclusief tips om van je spinnenangst verlost te worden!

 • Temptation, maar dan beter

  Sep 10 2021

  Een podcast voor al wie graag verhalen hoort over verleiders en verleiding, maar zijn gading niet vindt in de platte tv-programma’s die er over gemaakt worden. Sofie biedt je graag enkele alternatieve verhalen, die het romantische of zelfs passionele beestje in jou gegarandeerd zullen wekken.

 • Van splijtzwam tot smurfin

  Sep 03 2021

  Splijtzwammen zijn bronnen van verdeeldheid. Onderwerpen, thema’s, personen, dingen die het potentieel in zich dragen onenigheid te veroorzaken. Zoals onze persoonlijke vaccinatiestatus tegenwoordig voor onenigheid kan zorgen bijvoorbeeld. Waarom polariseren sommige onderwerpen meer dan andere? Hoe vermijd je dat een splijtzwam tot een breuk leidt? En wat hebben smurfin en toverchampignons hier mee te maken?

 • Eenzaam undercover

  Jun 25 2021

  Sommige waarheden krijg je alleen aan het licht als je bereid bent zelf tot in de lelijke krochten van de wereld van de criminaliteit af te dalen. Agenten doen dat soort werk, maar soms zijn het burgers, zoals u en ik, die uit idealisme hun leven riskeren. Hoe plezant is die job eigenlijk? Wanneer word je als undercoveragent ingezet? En welke legendarische infiltranten moet je zeker kennen? Ontdek het in deze podcast van De Wereld van Sofie.

 • 'To-do list'-terreur

  Jun 18 2021

  Wie zijn leven goed georganiseerd wil hebben, gebruikt best een ‘to-dolijst’. Maar hoe krijg je zo’n lijst ooit leeg? Sofie zoekt raad bij moderne efficiëntiegoeroe Rick Pastoor, snuistert door enkele bekende to-dolijstjes en ontdekt de zin en onzin van de bucketlist. Zet dus maar meteen bovenaan je to-do list: luisteren!

 • Vaders vandaag

  Jun 11 2021

  Het vaderschap is de jongste decennia aan een rotvaart aan het veranderen. Waar de vader vroeger hoogstens geacht werd brood op de plank te brengen, verwachten we vandaag dat mannen de helft van de taken in huis op zich nemen. En veel mannen doen dat met de glimlach, maar voelen tegelijk de sporen van die lange geschiedenis in onze maatschappij vandaag. In deze podcast onder meer een indrukwekkende Hugo Camps en een vader over zijn “paulusmomentje”. Een aanrader!

 • Dansen op de deadline

  Jun 04 2021

  We kennen allemaal wel iemand die meent een deadline nodig te hebben om goed werk te leveren. Het duwt ons richting resultaat. Maar heeft die lichte dwang ook geen negatieve gevolgen voor wie voor een deadline komt te staan? En waarom noemen we de tijdslimiet eigenlijk een ‘deadline’? Je leert het in deze podcast. En Sofie zingt ook eventjes. Kort. Sorry daarvoor.

 • De archeoloog van de bananendoos

  May 28 2021

  Wie houdt er niet van een bezoekje aan de rommelmarkt!? Maar wat zoeken we eigenlijk in een winkel, waarvan het aanbod niet te voorspellen valt en waarvan je niet eens weet of wat je koopt nog in goede staat is? Hoe oud is onze rommelmarktcultuur? En wat zegt de rommelmarkt over onze ecologische attitude vandaag? Een pak zinnige praat over prul in deze podcast.

 • Het belang van grenzen

  May 21 2021

  Wie ooit op het drielandenpunt stond, weet het: daar valt niks te zien. Onze grenzen zijn onzichtbaar, als glazen gordijntjes, maar toch kan je er lelijk hard tegenaan lopen. Als je het verkeerde paspoort in handen hebt, slechte bedoelingen of gewoon pech. In deze podcast ontdek je hoe bepalend grenzen zijn voor onze levenskwaliteit.

 • Voorstekers

  May 14 2021

  Weinig zo ergerlijk als de geniepige voorsteker. Waarom staan we zo op onze plek in de rij? Waarom wekt de voorsteker woede? En bestaan er plekken in de wereld waar niet voorgestoken wordt? Jazeker, je ontdekt meer in deze Wereld Van Sofie.

 • Gastvrijheid

  May 07 2021

  Corona verhindert ons de gastheer of -vrouw te zijn, die we graag willen zijn. We moeten mensen buiten houden en op afstand en dat wringt toch een beetje. Hoe moet je gastvrij zijn in coronatijd? Wat betekent het om gastvrij te zijn? En hoe meet je je eigen gastvrijheid? Een podcast over knullige elleboogshakes, de vloek van de gift en zelfs over… Jacques Derrida.

 • Lawaai

  Apr 30 2021

  Wie ooit te lijden had onder een vroegkraaiende haan, een maniakale maaier of een luidkreunende onderbuur, weet hoe enerverend geluidshinder kan zijn. Maar wanneer exact wordt geluid lawaai? Hoe ongezond is het om in lawaai (of stilte) te leven? En welke geluiden storen ons meer dan andere? De antwoorden hoor je in deze podcast.

 • Laatbloeiers

  Apr 23 2021

  Onze fascinatie voor wie jong en succesvol is, is groot. De tiener met zijn startup. De twintiger, die internationaal gaat. Onze verwachtingen tegenover wie de vijftig, zestig voorbij is, liggen heel wat lager. Maar is dat wel terecht? Is het niet net veel interessanter om prestaties over je hele loopbaan te spreiden? Waarom zou the best niet yet to come zijn? Een podcast vol leutige laatbloeiers (en één verrassende vroegbloeier).

 • Angst voor de post

  Apr 02 2021

  Sinds de komst van het internet en de smartphone gebeurt het grootste deel van onze geschreven communicatie online. Baby’s worden aangekondigd in genderrevealfilmpjes, liefdesverklaringen arriveren per swipe en sliden in je DM. De weinige post die ons nog fysiek bereikt, is hoofdzakelijk onaangename post. Enveloppen herbergen vandaag vooral rekeningen, aanmaningen, boetes. Dat zorgt bij een pak mensen voor stress bij het openen van de brievenbus en zelfs postfobie. In deze podcast hoor je hoe he...more

 • Uitgeputte ouders

  Mar 26 2021

  De groep uitgebluste ouders in ons land groeit. Corona duwt nagenoeg alle opvoedkundige taken in de handen van moeder en vader, maar ook de manier waarop we samenleven speelt een belangrijke rol. It takes a village to raise a child… en net die “village” is wat we missen. Hoe kan het beter? Je hoort het in deze podcast.

 • “Als je maat in de gracht springt…”

  Mar 19 2021

  Als je vriend in de gracht springt, doe jij dat dan ook!? Iedereen kent dit soort opmerkingen, bedoeld om de toehoorder aan te manen zijn eigen beslissingen te maken en zich niet te laten beïnvloeden door wat een ander denkt. Maar in hoeverre zijn we in staat om onze eigen keuzes te maken en groepsdruk te weerstaan? En is het altijd nodig om groepsdruk te weerstaan. Antwoorden krijg je in deze podcast. Luisteren maar!

 • Homohaat

  Mar 12 2021

  De dood van een jonge veertiger beroert het land. Het vermoeden bestaat dat de man overvallen en vermoord werd, omdat hij homo was. Omdat hij was wie hij was en hield van wie hij hield. Hoe is het mogelijk dat de maatschappij nog steeds mensen die afwijken van de ‘norm’ niet volledig aanvaard heeft? Hoe is dit mogelijk anno 2021? In deze podcast hoor je enkele pakkende getuigenissen en uitleg over de mechanismen die spelen wanneer mensen negatief reageren op iemand met een andere seksuele voorke...more

 • “It is I, Nicky Jiggles.”

  Mar 05 2021

  Pssst. Ik ben het, Sofie, Nicky Jiggles is slechts mijn schuilnaam. Of toch een eerste poging tot. Sinds het bericht kwam dat Nicolas Sarkozy onder de schuilnaam ‘Paul Bismuth’ opereerde, fascineert het onderwerp me en zoek ik een geschikte voor mezelf. In deze podcast: de zeer uiteenlopende redenen waarom mensen een schuilnaam ooit aannamen en misschien wat inspiratie om er één voor jezelf te bedenken. Over en uit.

 • Kind van gescheiden ouders

  Feb 26 2021

  Elk jaar gaan in ons land zo’n 12.000 echtparen uit elkaar. Zo’n 8000 echtparen hebben één of meerdere kinderen. Elk jaar worden dus duizenden kinderen, kinderen van gescheiden ouders. En zelden gebeurt dat rimpelloos. Hebben we wel genoeg oog voor deze verhalen, voor de pijn die met gezinsbreuken gepaard gaat? Sofie onderzoekt het in deze podcast.

 • Op de vensterbank

  Feb 12 2021

  In deze podcast richt Sofie de blik op onze vensterbank. Verzamelplaats voor al wat blinkt, siert en welig tiert. Zoals de sanseveria, het porseleinen beeldje en de tinnen pot. Een boeiende wandeling langs enkele vertrouwde voorwerpen, die u van het koloniale Congo tot in nazi-Duitsland brengt. Goeie reis!

 • Ons moreel kompas

  Feb 05 2021

  Ons moreel kompas was nog nooit zo zichtbaar als nu, in coronatijd. Als skiën afgeraden wordt, maar niet verboden, is het dan fout op skivakantie te gaan? Als je maximaal met vier in de tuin mag afspreken, hoe erg is het dan als je met vijf afspreekt? We maken allemaal andere beslissingen en in een tijd waarin onze gezondheid op het spel staat, zorgen die beslissingen geregeld voor spanningen. Hoe werkt ons moreel kompas? Wat bepaalt de keuzes die we maken? Antwoorden en verhalen in deze razend ...more

 • De zondebok

  Jan 29 2021

  Wanneer ons groot onheil overkomt, hebben we graag een schuldige. En als er geen échte schuldige aan te duiden is, dan zoeken we er wel één: de zondebok, die vervolgens alle woede van de wereld over zich heen krijgt. Waarom willen we iemand met de vinger kunnen wijzen? Hoe lost dat onze problemen op? Antwoorden en enkele bekende zondebokken, vind je in deze nieuwe podcast van De Wereld Van Sofie

 • Het geheim van creativiteit

  Jan 22 2021

  Weinig zo mysterieus als onze creativiteit. Wat gebeurt er wanneer iemand een idee krijgt? Waarom heeft de éne altijd wel een oplossing in gedachten en worstelt de andere bij élke creatieve uitdaging? En: kan je leren creatief te zijn? Antwoorden vind je in deze podcast!

 • Liefde in tijden van corona

  Jan 15 2021

  Corona raakt aan alles. Onze gezondheid, onze economie, ons geluk, maar ook… aan ons liefdesleven. We brachten nog nooit zo veel tijd samen door en hadden zelden zo weinig afleiding van elkaar. Hoe dat onze relaties beïnvloedt, bespreekt Sofie in deze podcast met relatiedeskundige Rika Ponnet. Een aanrader!

 • Hello creatures from outer space

  Jan 08 2021

  Buitenaards leven fascineert de mens al eeuwen. En de mogelijkheid bestaat, dat er buitenaards leven is en op een dag gevonden wordt. De kans dat dat buitenaards leven echter groene mannetjes betreft en ons per vliegende schotel komt opzoeken, is uitermate klein. Waarom blijven we dan wel die verhalen tegen mekaar vertellen? En hoe zou buitenaards leven er écht uit kunnen zien? Alle antwoorden in deze podcast!

 • “Deze gaat over u!”

  Dec 18 2020

  Het hele jaar door mogen we van u, de luisteraar, berichten ontvangen. Met daarin aanvullende informatie over de onderwerpen die we behandelen, muzikale tips, grappige opmerkingen of sterke persoonlijke getuigenissen. Spijtig genoeg hebben we niet altijd de tijd om op al die berichten in te gaan, omdat we op antwoordapparaten of tijdslimieten botsen. Sofie maakt dat in deze podcast goed, door zelf contact te zoeken met enkele opmerkelijke luisteraars.

 • Hulplijnen

  Dec 11 2020

  Je hoopt dat je ze nooit hoeft te bellen, maar je bent blij dat ze er zijn. Mensen die jouw telefoontje beantwoorden, wanneer je echt iemand nodig hebt om mee te praten. In ons land kan je bij acute problemen terecht op een aantal hulplijnen. Maar wie bemant die telefoons? Wie belt ze? En wat kunnen ze voor je betekenen? Je hoort het in deze podcast.

 • Een diepe zucht

  Dec 04 2020

  We zuchten gemiddeld zo’n vijf keer per uur, onbewust. Uit verveling, vermoeidheid, ergernis of gewoon omdat die ene persoon zo razend knap is dat een hoorbare zucht ons ontsnapt. Wat betekent al dat zuchten? Heeft het eigenlijk een nut? Deze podcast duikt diep in onze diepste in- en uitademing. Luisteren!

 • Kribbels en krassen

  Nov 27 2020

  Het is een eeuwenoude gewoonte: onze naam krassen in het bankje in het park. De naam van onze geliefde krassen in een boom, met een hartje met een pijl door. Of een treinstel met een spuitbus te lijf gaan. Waarom doen we dat? Wat willen we zeggen? En hoe is die rebelse gewoonte uitgegroeid tot kunstvorm.

 • Een pakske zagen

  Nov 20 2020

  We kunnen er allemaal wat van: een pakske zagen. Over het weer, de kinderen, de wachtmuziek van het telefoniebedrijf… Als we ’t zo vaak doen, dan moet het een nut hebben. In deze podcast gaat Sofie op zoek naar de functie van het zagen, vertelt een cafébaas over het dagelijks aanhoren van gezaag en toont Jelle De Beule aan dat zagen ook hilarisch kan zijn. Niet neuten, gewoon luisteren!

 • De kunst van het wandelen

  Nov 13 2020

  De coronacrisis doet ons, bij gebrek aan andere mogelijke vormen van tijdverdrijf, wandelen. We trekken massaal de hort op. Als we dat dan toch zo massaal beginnen te doen, dan kunnen we er ons net zo goed in bekwamen. In deze podcast krijgt u tips om het wandelen tot kunst te verheffen. En avant!

 • Gezinsdrama's

  Oct 30 2020

  "Wie was mama?" is de nieuwe documentaire van Eva Moeraert. Je kan hem beluisteren via de Radio 1 app of je favoriete podcastkanaal. Sas zag hoe haar moeder vermoord werd door haar vader toen ze 9 was. Nu, 36 jaar later is ze op zoek naar een verklaring. Gezinsdrama's : hoe ontstaan ze? Vallen ze te vermijden? Hoe komt iemand er toe een ander te doden? En wat na het drama? "De wereld van Sofie" zoekt antwoorden in deze podcast.

 • Piekeren

  Oct 23 2020

  Wat heb ik nu gezegd? Had ik dit niet beter anders verwoord? Wat gaat die nu denken van me? Hoe gaan ze reageren? Hoe loopt dit af?” Piekeren. We doen het allemaal in meer of mindere mate. Maar bij sommigen houdt het nooit op. Waarom blijven we vaak hangen in onze eigen gedachten? Zouden we het kunnen afleren? Antwoorden komen van psycholoog en volleerd piekeraar Filip Raes.

 • Maskers

  Oct 16 2020

  Niemand had voorspeld dat we 2020 voornamelijk gemaskerd zouden doorbrengen. En het blijkt toch wel wennen aan dat nieuwe accessoire, zo vlak op ons gezicht. Want hoe voer je in godsnaam nog een deftig gesprek? In deze podcast ontdekken we waarom het masker zo frustreert, maar belichten we tegelijk de pret en de voordelen van het gemaskerde bestaan. Zeker luisteren!

 • Te laat

  Oct 09 2020

  Grosso modo kan je de mensheid opdelen in twee groepen: zij die altijd op tijd zijn, en zij die altijd en overal te laat komen. Hoe komt dat? Is het een kwestie van tijd anders aanvoelen? Ligt het in je karakter? Of heeft een laatkomer simpelweg andere prioriteiten? En in hoeverre kies je om te laat te komen? Journaliste Vera Spaans deed er onderzoek naar en is de hoofdgaste van deze podcast.

 • Gezond verstand

  Oct 02 2020

  Gebruik toch je gezond verstand! Het wordt ons voortdurend opgedragen om gewoon beroep te doen op ons gezond verstand om problemen op te lossen. Maar hoe gezond is ons verstand eigenlijk? Hoe betrouwbaar is ons eigen hoofd? Niet al te zeer, zo blijkt. Filosoof Johan Braeckman is hoofdgast in deze podcast over ‘common sense’.

 • Bloot beroert

  Sep 25 2020

  Bloot beroert. Het doet ons lachen, blozen, gluren. We gebruiken bloot om te protesteren, om uit te dagen of uit te nodigen, omdat we weten dat op bloot altijd reactie komt. Maar waarom eigenlijk? Waarom raken we na millennia bloot zijn maar niet gewend aan wat vleselijk vertoon? Antwoorden in deze nieuwe podcast van De Wereld van Sofie.

 • De wetten van de aantrekking

  Sep 18 2020

  Op wie valt u? Heeft u een type? Waarom kriebelt het bij het zien van die éne en laat het ons koud wanneer een ander ons het hof maakt? En wat zegt onze partnerkeuze over wie we zijn? Samen met seksuologe Rika Ponnet weerleggen we een hoop clichés over de wetten van de aantrekking. Zeker luisteren!

 • De kracht van beelden

  Sep 11 2020

  De jongste tijd hebben we wel wat beelden onder ogen gekregen, die grote indruk hebben gemaakt. Die grote emoties hebben losgemaakt. Waarom zijn we zo gevoelig voor beeld? Hoe kritisch gaan we met onze beelden om? En waarom blijft het ene beeld jaren hangen en ontglipt het andere ons? Antwoorden in deze podcast!

 • Huidhonger

  Sep 04 2020

  Na zes maanden leven in bubbels en op anderhalve meter begint social distancing te wegen. We snakken naar wat meer lichaam om ons heen. Hoe komt dat? Waarom voelen we ons beter als we aangeraakt worden? Antwoorden in deze podcast.

 • Al die meningen

  Jun 27 2020

  Is het jou ook al opgevallen? Dat iedereen tegenwoordig een mening heeft over alles. En dat iedereen die mening ook luid verkondigt? Hoe komt dat? Wanneer weet je dat je mening van tel is, of dat je beter je mond houdt? Je hoort het in deze podcast van het Radio 1-programma De Wereld van Sofie.

 • Mensen uit de curve

  Jun 19 2020

  De voorbije maanden verloren we net geen tienduizend mensen aan covid 19. Tienduizend mensen, van wie we amper afscheid konden nemen. Tienduizend mensen met een familie, een jeugdliefde en een lievelingsbroek. We mogen daar niet te snel overheen gaan. We mogen die mensen niet met curves en statistieken laten samenvallen. En dus halen we in deze podcast enkele mensen uit de curve. Isaura. Sonja. Marcel. Hubertina. Wie waren ze? Hoe zullen de nabestaanden zich hen herinneren?

 • Roddel en achterklap

  Jun 12 2020

  Zeg, wist gij al dat Harry Styles ooit chlamydia heeft gekregen van een koala? We roddelen wat af in ons leven. Welk nut heeft roddelen? Wanneer wordt het gevaarlijk? En waarom denken we nogal gemakkelijk dat vrouwen het vaker doen? Alle antwoorden in één prima podcast.

 • Racisme bij ons

  Jun 05 2020

  De Verenigde Staten zien hun burgers inmiddels al bijna twee weken elke dag op straat komen tegen racisme en het excessieve politiegeweld tegen de zwarte gemeenschap. Het is net iets te gemakkelijk om het als louter een Amerikaans probleem te zien. In deze podcast: op zoek naar het gezicht van racisme bij ons. Hoe ziet dat er uit? En wat moet er gebeuren om racisme in de maatschappij terug te dringen?

 • De dood in de ogen kijken

  May 29 2020

  U heeft het zich ongetwijfeld ooit al wel eens afgevraagd: hoe het is om te weten dat je einde nadert. Een antwoord dat je alleen maar kan vinden bij mensen die het meemaakten, dus hebben we het hen gevraagd.

 • Eigen schuld, dikke bult!

  Mar 13 2020

  Wie zijn gat brandt, moet op de blaren zitten. Boontje komt om zijn loontje. We kennen veel manieren om te zeggen dat iemand zijn eigen problemen veroorzaakt. En ook al is dat soms waar, in veel gevallen is dat onzin en krijgt een slachtoffer de verantwoordelijkheid voor zijn of haar miserie aangewreven. Waarom doen we dat? Waarom doen we zo vaak aan victim blaming?

 • BOE!! AWOERT!!

  Mar 06 2020

  In deze podcast: een kleine geschiedenis van het boe-roepen in theater- en concertzalen. Ooit de normaalste zaak van de wereld, vandaag een rebelse daad van verzet. Waarom zijn we het boe-roepen afgeleerd? En waarom roepen we eigenlijk ‘boe’? En wie kwam ooit op het idee om met tomaten te gooien? Je bent slechts één klik verwijderd van alle antwoorden.

 • Leve de luiheid

  Feb 21 2020

  Waarom moeite doen, als je ook languit in het gras kan gaan liggen en naar de wolkjes kan kijken? Het klinkt zo aantrekkelijk, maar toch slagen we er zelden in vol overtuiging de luierik uit te hangen. Waarom? En hoe kunnen we beter doen?

 • De scheve schaats

  Feb 14 2020

  We dwepen met het liefdesideaal: het vinden van die éne partner die helemaal en in alles bij ons past, ons aanvult en verrast. Iemand om oud mee te worden. Maar we zijn niet erg goed in het trouw blijven aan die éne. Waarom niet? Waarom gaan we vreemd? En waarom kiest iemand voor de rol van minnaar of minnares?

 • Lopen, lopen, lopen!

  Feb 07 2020

  De blik op oneindig, veters vast, oortjes in en ... gaan! Lopen, voor veel mensen is het de mooiste sport die er bestaat. Ook voor Linde Merckpoel. Dus maakte ze eenmalig een podcast vol prachtige loopverhalen.

 • Ik wil weten wie ik ben

  Jan 31 2020

  Heel wat buitenechtelijke kinderen, donorkinderen of adoptiekinderen zoeken vroeg of laat naar hun biologische ouders, naar een genetisch verwante. Ze missen een puzzelstukje in de puzzel die hun identiteit moet vormen. Waarom is onze afkomst kennen zo belangrijk? Hoe bepalend is die voor wie we zijn?

 • Iedereen kijkt porno

  Jan 24 2020

  Of toch quasi iedereen. En toch praten we er amper over. Tijd om het eens te hebben over onze pornogewoonten, de Vlaamse pornoscene en de geschiedenis van de pornografie. Alles uit, behalve ’t licht!

 • Let's dance!

  Jan 17 2020

  De juiste beat op het juiste moment en we staan op de dansvloer. Waarom doen we dat eigenlijk? Wat brengt dansen ons? Je ontdekt het in deze podcast.

 • PANIEK!

  Jan 10 2020

  1 op 5 mensen heeft een angststoornis. Hoe voelt een paniekaanval? Waarom krijg je het en wat kan je er aan doen? Dat hoor je in deze podcast.

 • Een kerstpodcast

  Dec 20 2019

  Voor Kerst een podcast met 3 verschillende thema’s: schoonheid in de kunst, vrede op aarde en de onmogelijke liefde. Prettige kerst en een gelukkig nieuwjaar!

 • Wanneer je altijd pijn hebt...

  Dec 13 2019

  1 op 4 lijdt chronisch pijn. Dat zijn veel mensen. Maar pijn is niet hip. We hebben het amper over die grote groep mensen, die dag in dag uit lijden. Deze podcast brengt daar verandering.

 • Het groene monster: jaloezie

  Dec 06 2019

  De ergste jaloeziepatiënten klagen over misselijkheid, trillende handen en zelfs duizelingen wanneer het gevoel hen overvalt. Wat maakt dit gevoel zo onbehaaglijk? Waarom ga je er “groen van zien”? En bestaan er mensen die nooit jaloers zijn? Je hoort het in deze podcast.

 • Wat bezielt de kunstdief?

  Nov 29 2019

  Waarom steelt iemand kunstwerken? Bekende werken krijg je niet verkocht en de straffen zijn zwaar. Naast de ordinaire, op geld beluste dief, blijken er nog heel wat andere soorten kunstdieven te bestaan…

 • Nooit meer masturberen?

  Nov 22 2019

  Heb je al gehoord van No Nut November? Of No Fap? Een groeiende groep jonge kerels neemt zich voor om al dan niet tijdelijk het sensuele doe-het-zelfwerk te staken. Maar waarom? Waarom geloven ze dat het hen goed zal doen? Hoe (on)gezond is masturberen?

 • Stalking

  Nov 15 2019

  1 op 4 vrouwen of meisjes wordt ooit gestalkt. Opgejaagd, belaagd, door iemand die een bijzondere obsessie voor haar ontwikkeld heeft. In deze podcast hoor je het verhaal van Anja, wiens ex haar een jaar lang terroriseerde, hoor je de beste tips tegen stalking en duiken we de geschiedenis van obsessionele fans in.

 • Wat is het waard om te bewaren?

  Nov 08 2019

  In Dublin dreigt “The House of the Dead” gesloopt te worden. Het was de setting van het bekende verhaal “The dead” van James Joyce. Doodzonde. Maar het is geen unicum, want ook in België ging ooit het "Volkshuis" van Horta tegen de vlakte. En zo zijn er ontelbare voorbeelden. Wie neemt die beslissing? Waarom vallen sommige monumenten ten prooi aan projectontwikkelaars? En wat kunnen we er aan doen?

 • Wie zijn onze helden?

  Oct 25 2019

  Wat maakt van iemand een held? Is dat iemands strijdlust, moed of zelfopoffering? Kan één goede daad je tot held maken of vraagt het een levenslange inzet? In deze podcast tasten we de definitie van het begrip “held” af.

 • Plusouders in de penarie

  Oct 18 2019

  1 op 10 gezinnen is een nieuw samengesteld gezin. Dat betekent dat duizenden onder ons plusouder zijn of een plusouder hebben. Maar evident is dat allerminst... Een podcast over de lastige kanten van het plusouderschap.

 • Hoe moeilijk is vergeven?

  Oct 11 2019

  Zou jij het kunnen? Iemand die je ernstig onrecht heeft aangedaan vergeven? In deze podcast krijg je onder meer de sterke getuigenis van een slachtoffer, die haar dader vergaf, én een jarenlange vete met een verrassend einde.

 • Bart Schols over zijn depressie

  Oct 10 2019

  Op de werelddag voor geestelijke gezondheid sprak televisiepresentator Bart Schols in De Wereld Van Sofie zeer openlijk over de depressie, die hem dik een jaar geleden, stevig vloerde. Een sterke getuigenis over het belang van onvoorwaardelijke vriendschappen, hoe het is om met jezelf aan de slag te gaan, en te vallen en weer op te staan.

 • Met de vlag vooruit!

  Oct 04 2019

  Vlaggen verenigen, maar verdelen even goed. De kleur paars, die hoort niet thuis op een vlag. En sommige mensen verzamelen ze uit pure passie.

 • De kracht van geluid

  Sep 27 2019

  Geluid is overal. Elke plek in ons leven heeft een soundtrack. En elk van die soundtracks beïnvloedt ons leven, maakt ons blij of ergert ons. En toch gaan we er nogal gemakkelijk aan voorbij. Tijd dus om even stil te staan bij de kracht van de geluiden om ons heen.

 • Hoe fictie ons echte leven beïnvloedt

  Sep 20 2019

  Niks zo zalig als een avondje bingewatchen. Languit in de zetel, gedachten op nul. En in die ontspanning schuilt het gevaar. Welke foute beelden lepelt de fictie ons op, net wanneer we even aan het rusten zijn?

 • Het nut van een dagboek

  Sep 13 2019

  Weinig zo interessant als een dagboek. Zeker als je dat van een ander kan lezen. Duik mee in de diepste zielenroerselen van mensen van vroeger en nu.

 • Zou jij kunnen doden?

  Sep 10 2019

  Zit er een moordenaar in elk van ons? Wat hebben we nodig om de stoppen te doen doorslaan?

 • De wondere wereld van de wind

  Sep 06 2019

  Niks menselijks is ons vreemd. En dus duiken we ogen en oren open, neus dicht, de wondere wereld van de wind in. Een veest van herkenning voor elk!

 • Wanneer weet je dat je moet scheiden?

  Sep 06 2019

  De meeste mensen weten exact wanneer hun relatie begon. Maar wanneer eindigt een relatie? Wanneer weet je dat het op is en dat proberen geen zin meer heeft?

 • Hoe narcistisch zijn we?

  Sep 06 2019

  We leven in narcistische tijden, zegt men wel eens. Maar wat betekent dat? Hoe herken je een narcist? En hoe weet je of je ‘r misschien zelf één bent?

 • Transgender zijn

  Sep 01 2019

  Je bent man, maar zo voel je je niet, of je bent vrouw maar voelt je comfortabeler in mannenkleren. Wanneer weet je dat je transgender bent?