PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Bestemming Witte Huis

Elke week bespreekt RTL-correspondent Erik Mouthaan samen met VS-verslaggever Ruben Leter de Amerikaanse politiek en de presidentsverkiezingen van 2020. Blijft Trump zitten in het Witte Huis of wordt het toch Joe Biden? In Bestemming Witte Huis gaan we daar elke week dieper op in.

Afleveringen

 • 92 - Een kwart miljoen coronadoden

  Nov 20 2020

  Meer dan 250.000 mensen zijn in de VS overleden aan het coronavirus. We wachten allemaal op een vaccin, al kan het nog maanden duren voordat zo'n vaccin wijdverspreid beschikbaar is. Ook wachten we op de president. Trump spant continu verkiezingsrechtszaken aan die op niks uitlopen, maar houdt zich stil als het over de pandemie gaat. Tenzij er goed nieuws verteld moet worden.

 • 91 - President in een alternatief universum

  Nov 13 2020

  Ondanks alle pogingen tot verzet is de uitslag van deze verkiezing duidelijk: Biden is de winnaar. We zien een president die zijn verlies waarschijnlijk nooit toe zal geven en die daarmee een machtsoverdracht moeilijker maakt. Trump heeft al een week niks gezegd en Republikeinen blijven nog altijd achter hem staan.

 • 90 - Wat een land, wat een week

  Nov 06 2020

  3 november is achter de rug, maar de strijd nog niet. De meest opzienbarende week uit onze podcast-loopbaan sluiten we af met een audio-update. We hebben echt gemerkt dat de Nederlandse kijkers en luisteraars indrukwekkend goed op de hoogte zijn van de Amerikaanse politiek. Daarom gaat het deze week niet alleen over dit historische moment, maar werpen we ook een blik vooruit. Hopelijk lukt het om deze bizarre uitslagenstrijd van een beetje context te voorzien.

 • 89 - Het is zover!

  Oct 29 2020

  80 miljoen Amerikanen hebben al gestemd maar de verkiezingsdag moet nog komen. Na 3 november weten we het (hopelijk), Trump of Biden? De bestemming is het Witte Huis en wij kunnen niet wachten. Nog maar een paar nachtjes tot de uitslagenavond!

 • 88 - Wedstrijdje onschuld: Trump vs. Biden

  Oct 23 2020

  Twee senioren vechten op het debatpodium over wie het minst te verwijten valt. De kwesties: wie van de twee heeft het minst gedaan voor zwarte Amerikanen, wie maakt zich het minst schuldig aan nepotisme en wie is het minst ontvankelijk voor buitenlandse inmenging. Dat krijg je met twee kandidaten die er al een regeerperiode op hebben zitten. Luister naar onze laatste podcast, met nog 11 dagen te gaan tot de verkiezingsnacht.

 • 87 - De tegenaanval van rechts

  Oct 16 2020

  Joe Biden heeft een comfortabele voorsprong in belangrijke staten die in de vorige verkiezingen naar Donald trump gingen. Trump en de Republikeinen moeten iets doen om het tij te keren. We zien dat rechts zich vastklampt aan mogelijke schandalen rondom de oud-vicepresident. Wat blijft er nog overeind van Obamagate? En hoe zit dat nu met die zoon van Joe, Hunter? Luister naar Bestemming Witte Huis!

 • 86 - Een race op steroïden

  Oct 09 2020

  Een week geleden raakte de president van de Verenigde Staten besmet met het coronavirus. Sindsdien is er zoveel gebeurd dat het moeilijk valt samen te vatten. De stand van zaken: Trump zegt dat hij niet meer ziek is en gaat mogelijk dit weekend al op campagnepad; het ziet er naar uit dat het tweede presidentsdebat niet doorgaat; en de president krijgt steroïden toegediend als covid-behandeling. Ook belangrijk: Mike Pence en Kamala Harris gingen met elkaar in debat en het verliep opvallend kalm....more

 • 85 - Is dit een presidentieel debat?

  Sep 30 2020

  Ze spraken door elkaar heen, ze kapten elkaar af, het was een puinhoop. Het eerste presidentiële debat tussen Trump en Biden zal door kijkers niet herinnerd worden om de inhoudelijke argumenten. Het was vooral president Trump die Biden geen enkel moment liet uitspreken. Al met al niet bepaald een gemoedelijk avondje tv.

 • 84 - De dood van Ruth Bader Ginsburg

  Sep 23 2020

  Het is, zoals wel vaker, een tumultueuze week in de VS. Het aantal coronadoden is opgelopen naar 200.000, met het einde van de pandemie nog niet in zicht. Toch praat Amerika nauwelijks over corona. Hoge rechter Ruth Bader Ginsburg is overleden. Haar dood leidt er waarschijnlijk toe dat Trump de hoogste rechtbank van het land ultraconservatief maakt.

 • 83 - Amerika kan al stemmen

  Sep 14 2020

  Terwijl de echte verkiezingsdag pas over anderhalve maand plaatsvindt, gaan er nu al mensen naar de stembus. Een paar staten zijn er zo vroeg bij dat je vanaf deze week al je stem op Trump of Biden uit mag brengen. Dat vroege stemmen, daar is een hoop om te doen, net als stemmen per post. En valt het jullie ook op hoeveel boeken er worden uitgebracht over Trump? Meestal zijn het mensen om Trump heen die sappige details doorspelen aan de pers, maar de meest recente bestseller is het de president ...more

 • 82 - Bij de bosbranden

  Sep 07 2020

  Het zijn onheilspellende foto's van een donkeroranje lucht boven San Francisco. De branden die nu aan de westkust woeden zijn ongekend. Erik is in Californië om verslag te doen bij het vuur. De branden worden elk jaar heftiger, het klimaat wordt steeds warmer en toch blijft men huizen bouwen in de bossen van Californië. Waarom? Nou, het is een prachtige plek om te wonen.

 • 81 - De president is ontketend

  Sep 03 2020

  Op maandag viert Amerika Labor Day. Met nog 9 weken te gaan tot de verkiezingsnacht wordt die dag vaak omschreven als de start van het echte verkiezingsseizoen - al hebben wij het er al twee jaar over. Wat houdt dit land bezig? Nou, het nieuwe verkiezingsthema: geweld en veiligheid, de vraag of er een vaccin is voor 3 november, en natuurlijk het pittige artikel uit The Atlantic waarin Trump gesneuvelde soldaten zou uitmaken voor sukkels en verliezers. Disclaimer: Ik weet het, onze podcast verd...more

 • 80 - Terugblik op een turbulente week

  Aug 27 2020

  Disclaimer: onze tachtigste podcast is nogal lo-fi vanwege een samenloop van omstandigheden. Erik is in Washington DC; Ruben in de Mid-West, de techniek zit niet mee en we zitten allebei in een rijdende auto. Toch hopen we dat je met veel plezier luistert naar ons gesprek over de Republikeinse conventie en de protesten in Kenosha.

 • 79 - Webcamconventie

  Aug 20 2020

  Milwaukee had er zin in. De Democratische conventie van 2020 zou de aandacht vestigen op hun staat Wisconsin. Maar helaas, vanwege de pandemie ging dat feestje niet door. Zelfs Joe Biden bleef in zijn thuisstaat Delaware voor de acceptatiespeech. Na de allereerste digitale conventie ooit is Biden officieel de presidentskandidaat van de Democratische partij.

 • 78 - Kamala Harris

  Aug 13 2020

  Biden heeft zijn keuze gemaakt voor het vicepresidentschap, de benoeming gaat naar... Kamala Harris! Samen vechten ze om de eindbestemming: het Witte Huis. We kennen Harris natuurlijk als presidentskandidaat uit de voorverkiezingen. Toen stapte ze al vroeg uit de race nadat ze er slecht voor stond in de peilingen. Nu gaat Harris voor de overwinning, maar dan wel als 'running mate'.

 • 77 - Nog drie maanden te gaan

  Aug 06 2020

  Het is augustus en de campagnes draaien op volle toeren. Op 3 november gaat Amerika naar de stembus om een president te kiezen. De zittend leider heeft een achterstand in te halen. Trump zijn campagne praat niet over corona of de krimpende economie, het gaat vooral over stemfraude en binnenlandse 'terreur'. Ook zijn uitdager heeft een opmerkelijke aanpak: Biden houdt zich muisstil.

 • 76 - #Reclameblokje 2: Biden

  Jul 31 2020

  In een verkiezingsjaar hoef je in Amerika de TV maar aan te zetten en je ziet een campagnespotje. Kandidaten halen miljoenen op en steken een aanzienlijk deel van dat geld in zendtijd, opvallend vaak om hun tegenkandidaat zwart te maken. Ruben en Erik nemen de spotjes van Biden en gelieerde organisaties door in onze rubriek #reklameblokje.

 • 75 - De Supreme Court

  Jul 24 2020

  Het Amerikaanse hooggerechtshof is een uniek en machtig instituut. Het hof telt negen rechters die door presidenten voor voor het leven worden benoemd. Al kent het hof een duidelijke conservatieve en progressieve vleugel, toch worden er elk jaar weer verrassende uitspraken gedaan. In deze aflevering duiken we in een paar van die historische uitspraken van de hoogste rechtbank van het land.

 • 74 - Laat Trump Trump zijn

  Jul 16 2020

  Kort nadat we deze podcast op woensdag opnamen ontsloeg Trump zijn campagnemanager Brad Parscale. Hij mag dan wel zijn afgetreden, eigenlijk bepaalt er maar één iemand echt hoe de campagne verloopt: Trump zelf. Helaas voor de president loopt het nog niet zo lekker.

 • 73 - Was alles voor niks?

  Jul 09 2020

  Schrik jij nog bij de woorden 'recordaantal besmettingen'? Wij niet meer zo. Maar toch is het belangrijk om je af te vragen hoe de VS het voor elkaar heeft gekregen om opnieuw een enorme uitbraak te hebben. Het is hier - echt waar - erger dan ooit. Intussen slaat Trump een nieuwe koers in met zijn campagne, met een nieuwe vijand: 'Far Left Fascism'.