PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Blijdorp Op Groen

De meeste bezoekers kennen de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp vooral als dierentuin. Maar Blijdorp is ook een botanische tuin. En daar valt heel veel over te vertellen. In deze podcast wandelt Rogier van der Zanden door de diergaarde met botanicus Louwerens-Jan Nederlof. Ze kijken nu eens niet naar de dieren, maar naar groen.

Afleveringen

 • Blijdorp op Groen, aflevering 27 (op de valreep: een primeurtje!)

  Aug 13 2021

  Dit is de allerlaatste aflevering van deze serie. Waarin nog een leuk primeurtje zit. Want je weet inmiddels al dat Blijdorp het Levend Archief helpt met het behoud van onze biodiversiteit. Dat gebeurt onder meer met de primulacollectie en de zonnedauw. Maar binnenkort start er een heel nieuw project. Louwerens Jan heeft een verrassing voor Joop Schaminee en wij zijn getuige. 

 • Blijdorp op Groen, aflevering 26 (wat doet Blijdorp?)

  Aug 06 2021

  Het Levend Archief doet er alles aan om de inheemse natuur voor uitsterven te behouden. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met allerlei partijen, waaronder de botanische tuinen, want daar zit het groene vakmanschap. Wat Blijdorp precies doet en wat de belangrijke collecties zijn hoor je in deze aflevering.  

 • Blijdorp op Groen, aflevering 25 (wat kun jij doen?)

  Jul 30 2021

  Het Levend Archief beheert de Nationale Zadencollectie. Dat is het werkterrein van wetenschappers, die proberen de biodiversiteit in ons land te behouden. Maar wist je dat jij ook iets kunt doen? En dat is niet eens zo ingewikkeld. Je hoort het in deze aflevering. 

 • Blijdorp op Groen, aflevering 24 (inheemse planten redden)

  Jul 23 2021

  Het Levend Archief beheert de Nationale Zadencollectie, waarmee de toekomst van inheemse plantensoorten veilig wordt gesteld. Hoogleraar Joop Schaminee vertelt in deze aflevering wat mooie verhalen uit het veld. 

 • Blijdorp Op Groen, aflevering 23 (de zadenbank)

  Jul 16 2021

  We vertellen niets nieuws als we zeggen dat het niet altijd overal even goed gaat met de Nederlandse natuur. Veel plantensoorten dreigen te verdwijnen en dat kan dramatische gevolgen hebben voor ons allemaal. In 2018 is het Levend Archief daarom begonnen met de Nationale Zadencollectie. Daarmee wil men de genetische diversiteit van onze inheemse wilde planten veilig stellen. Dat gebeurt in samenwerking met vele partners, waaronder Diergaarde Blijdorp. Bijzonder hoogleraar en botanicus Joop Scham...more

 • Blijdorp op Groen, aflevering 22 (de Bergdierenrots)

  Jul 09 2021

  De oudere bezoekers van Diergaarde Blijdorp kennen de Bergdierenrots nog als 'de apenrots'. In de loop der jaren hebben er allerlei apen en hoefdieren op het bouwwerk gewoond. Van gelada's in de jaren zeventig tot takins in de jaren negentig. De rots is een ontwerp van Sybold van Ravesteyn en maakt deel uit van het oorspronkelijke ontwerp van de diergaarde. De laatste jaren was de rots niet meer toegankelijk voor bezoekers, maar momenteel wordt hij in oude glorie hersteld. Van botanicus Leen Baa...more

 • Blijdorp Op Groen, aflevering 21 (de Victoria Amazonica bloeit!)

  Jul 02 2021

  De reuzenwaterlelie Victoria Amazonica staat in bloei! Bovendien is hij ook weer voor de bezoekers te zien. Reden genoeg om de beloofde aflevering over de Bergdierenrots een weekje uit te stellen en ons eerst te vergapen aan de schoonheid van de grootste waterleliesoort ter wereld. Louwerens Jan vertelt van alles over de waterlelie, de ontdekking en de herkomst van de naam. En we kijken ook even naar de andere soorten waterlelies die je kunt vinden in grote bassin. 

 • Blijdorp op Groen, aflevering 20 (meer over mieren)

  Jun 25 2021

  In deze aflevering van de podcast Blijdorp Op Groen verklappen we een primeurtje! Er komt namelijk een nieuwe diersoort naar Diergaarde Blijdorp en wij verklappen welke. Een kleine hint: het is het dier dat centraal staat in deze aflevering. Oeps... we hebben hem nu eigenlijk weggegeven!

 • Blijdorp op Groen, aflevering 19 (mieren en mierenplanten)

  Jun 18 2021

  Deze aflevering gaat stiekem toch weer over dieren. Niet over olifanten of tijgers, maar over mieren. Mieren werken ontzettend goed samen met planten. Louwerens Jan legt onder meer uit wat mierenplanten zijn en waar die zoal voorkomen.

 • Blijdorp Op Groen, aflevering 18 (meer over de rotstuin)

  Jun 11 2021

  We waren nog niet klaar in de rotstuin in Diergaarde Blijdorp, dus we vervolgens onze wandeling langs onder meer muurleeuwenbekje en wilde tulpen. En bovendien hoor je in deze aflevering waarom je toch echt beter niet over de rotsen kunt klimmen. En al helemaal niet als collega Leen van de botanische afdeling het ziet...

 • Blijdorp Op Groen, aflevering 17 (de rotstuin)

  Jun 06 2021

  Tussen het geladaverblijf en het gorilla-eiland in Diergaarde Blijdorp ligt sinds 2012 de rotstuin. Zo op het eerste gezicht zou je denken: een hoopje stenen met wat plantjes. Maar er valt veel meer over deze rotstuin te vertellen dan je misschien denkt. Zo is het een plek waar je voornamelijk planten tegenkomt die groeien in berggebieden. Louwerens Jan Nederlof vertelt het in deze podcast.

 • Blijdorp Op Groen, aflevering 16 (biologische bestrijding in de Victoraserre)

  May 28 2021

  Rogier loopt mee met Jeroen van Schaik van Entocare, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de biologische bestrijding van plaagdieren. Onder toeziend oog van de jaarvogels in de Victoriaserre hoor je welke middelen er worden ingezet in de strijd tegen dopluis, schildluis en spint. En tussen de bedrijven door werpen we ook een blik op de reuzenwaterlelie Victoria Amazonica.

 • Bonus: Stoepplantjes!

  May 26 2021

  Omdat 26 mei de Dag van de Botanische Tuinen is, vandaag een extra aflevering van de podcast 'Blijdorp Op Groen'. Louwerens Jan en Rogier praten over onkruid. Hoewel een echte natuurliefhebber dat woord liever niet gebruikt. Je kunt ook 'stoepplantjes' zeggen. In deze bonusaflevering hoor je waarom die stoepplantjes in jouw tuin of straat eigenlijk hartstikke goed zijn voor de natuur. Als je er meer over wilt weten dan kun je ook kijken op www.stoepplantjes.nl. 

 • Blijdorp op Groen, aflevering 15 (Op zoek naar bladluizen)

  May 21 2021

  In deze aflevering loopt Rogier van der Zanden mee met Jeroen van Schaik van het bedrijf Entocare. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de biologische bestrijding van plaagdieren,  zoals de bladluis. Met een koffer vol doosjes en bakjes met onder meer lieveheersbeestjes en sluipwespen wordt de hele plantencollectie in de kwekerij nauwkeurig aan een inspectie onderworpen. 

 • Blijdorp Op Groen, aflevering 14 (biologische bestrijding)

  May 14 2021

  In elke botanische tuin liggen plaagdieren op de loer, die een bedreiging vormen voor planten en bomen. In theorie zou je die kunnen bestrijden met gif, maar uiteraard is dat zeer schadelijk voor het milieu. In Diergaarde Blijdorp is gif daarom een verboden woord. Bovendien heb je dat gif helemaal niet nodig. De natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld bladluis, spint en mijt doen hun werk namelijk net zo grondig. In deze aflevering maak je kennis met Jeroen van het bedrijf Entocare. Hij is special...more

 • Blijdorp op Groen, aflevering 13 (bedreigingen voor bomen

  May 07 2021

  Veel bomen kunnen wel tegen een stootje. In Diergaarde Blijdorp krijgen de bomen optimale verzorging. Maar toch zijn ook hier bedreigingen. In deze aflevering vertellen Hans en Remi over een mot die funest is voor kastanjes en over bomen die soms moeten wijken. Bijvoorbeeld voor de overnetting van een flamingoverblijf.

 • Blijdorp Op Groen, aflevering 12 (Dode bomen en herdenkingsboom)

  Apr 30 2021

  De botanisten in Diergaarde Blijdorp doen er alles aan om de bomen in de dierentuin te onderhouden. Desondanks gaat er ook wel eens een boom dood. Toch is zo'n dode boom ook fascinerend. Hans en Remi vertellen waarom. Louwerens Jan vertelt bovendien waarom oud-directeur Koenraad Kuiper in de diergaarde zijn eigen boom kreeg.

 • Blijdorp op Groen, aflevering 11 (Op Grote Hoogte)

  Apr 23 2021

  Het onderhoud van bomen in een park als Diergaarde Blijdorp is een hele klus. Je moet soms letterlijk op grote hoogte werken. Hans Kuijten en Remi Kroon zijn de boomcontroleurs van Blijdorp. In deze aflevering van de podcast 'Blijdorp Op Groen' vertellen zij er meer over.

 • Blijdorp op Groen, aflevering 10 (het ontwerpen van een dierverblijf)

  Apr 16 2021

  Diergaarde Blijdorp is een educatief themapark, waar beleving heel belangrijk is. De bezoekers moet echt het idee krijgen dat hij/zij zich waant in Afrika, Amerika of Azie. Een groenplan is daarbij essentieel. Hans Kuijten vertelt in deze podcast hoe hij van het verblijf van de ringstaartmaki's een stukje Madagaskar maakte...

 • Blijdorp Op Groen, aflevering 9 (mammoetbomen)

  Apr 09 2021

  Diergaarde Blijdorp is een park met prachtige, soms al tientallen jaren oude bomen. In de komende weken gaan we die bomen eens beter bekijken. In deze aflevering vertelt Remi Kroon van alles over de mammoetbomen bij het Oceanium. Wist jij bijvoorbeeld dat die vuurvast zijn?

 • Blijdorp op Groen, aflevering 8 (terug naar de bijenvallei)

  Apr 02 2021

  De voormalige wolvenvallei in Diergaarde Blijdorp krijgt een nieuwe bestemming. Hij wordt omgetoverd tot een stukje wildernis in de stad, met een grote verscheidenheid aan inheemse planten. Dit zal een grote aantrekkingskracht hebben op wilde bijen en andere bestuivers. Een mooie gelegenheid om het publiek bewust te maken van het belang van de bij. Jan Pentinga heeft dit project gerealiseerd. In deze podcast vertelt hij er meer over.

 • Blijdorp op Groen, aflevering 7 (reuzenwaterlelie en watersla)

  Mar 26 2021

  Voor de laatste keer wandelen we in deze podcast door Amazonica, waar we van alles te weten komen over de reuzenwaterlelie Victoria Amazonica. Maar ook over watersla. En we blikken vast vooruit op aflevering 8, waarin we weer een ander 'groen onderwerp' in de diergaarde behandelen. Deze podcast wordt gemaakt door Sandra de Widt, Louwerens Jan Nederlof en Rogier van der Zanden.

 • Blijdorp op Groen, aflevering 6 (educatie)

  Mar 19 2021

  In deel 6 van de podcast 'Blijdorp Op Groen' hoor je nog meer over Amazonica; een imitatie van een tropisch regenwoud uit Zuid- en Midden-Amerika. Amazonica heeft ook een belangrijke educatieve functie. In deze aflevering hoor je onder meer op welke manier de educatie-medewerkers van Diergaarde Blijdorp bij een project als dit worden betrokken en wat hun rol is.

 • Blijdorp op Groen, aflevering 5 (planten en dieren in Amazonica)

  Mar 05 2021

  In aflevering 5 van Blijdorp op Groen vervolgen Louwerens Jan en Rogier de wandeling door Amazonica. Hoewel dit een podcast is over groen, kijken ze stiekem ook even naar de dieren. Want in het regenwoud hebben de planten en de dieren elkaar nodig.

 • Blijdorp op Groen, aflevering 4 (Amazonica)

  Feb 19 2021

  Deze vierde aflevering van 'Blijdorp Op Groen' begint waar de vorige eindigde: bij de vlinderplanten uit Costa Rica. Ze zijn inmiddels verplaatst naar Amazonica; de hal waar een stukje tropisch regenwoud uit Zuid-Amerika is nagebootst. Louwerens Jan en Chris vertellen alles over de planten en bomen hier. Het gaat deze keer trouwens ook over dieren, want in Amazonica kun je niet om de honderden vlinders heen. Deze podcast wordt gemaakt door Sandra de Widt, Louwerens Jan Nederlof en Rogier van der...more

 • Blijdorp op Groen, aflevering 3 (de kwekerij, het vervolg)

  Dec 24 2020

  In dit derde deel van de podcast 'Blijdorp Op Groen' hoor je hoe het gras voor de gelada's wordt gekweekt, waar Bljdorps grote palmbomen overwinteren en maak je kennis met de onderbroekenplant. En ook hoor je wat botanische tuinen doen voor het behoud van enkele zeer ernstig bedreigde plantensoorten. Deze podcast wordt gemaakt door Louwerens-Jan Nederlof, Sandra de Widt en Rogier van der Zanden. 

 • Blijdorp op Groen, aflevering 2 (de kwekerij)

  Dec 20 2020

  Het prachtige exotische groen in Diergaarde Blijdorp in bijvoorbeeld de Victoria-serrie en Amazonica, ontstaat in de kwekerij. Dat is een kassencomplex achter de schermen, waar bijzondere dingen gebeuren. Louwerens-Jan Nederlof leidt ons rond door die kwekerij. En we komen niet ver, dus de rondleiding zal meerdere afleveringen in beslag nemen. De podcast 'Blijdorp op Groen' is ook te vinden op alle bekende podcast-platforms.  Gemaakt door Sandra de Widt, Louwerens-Jan Nederlof en Rogier van...more

 • Blijdorp Op Groen, aflevering 1 (herfst)

  Nov 20 2020

  De meeste bezoekers kennen de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp vooral als dierentuin. Maar Blijdorp is ook een botanische tuin. En daar valt heel veel over te vertellen. In deze podcast wandelt Rogier van der Zanden door de diergaarde met botanicus Louwerens-Jan Nederlof. Ze kijken nu eens niet naar de dieren, maar naar groen.  Deze podcast is terug te vinden op alle bekende platforms. Redactie: Sandra de Widt.