PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Keuzecast

Studeren is keuzes maken, want er is zoveel mogelijk! Maar wat kies je en wat past nou echt bij jou? In de Keuzecast hoor je de verhalen van studenten die aan Harvard hebben gestudeerd of drie studies zijn gefaald, studenten die hard hebben gesport of gezopen. Simon en Guido voelen ze aan de tand om jou klaar te maken voor de mooiste tijd van je leven. Volg @keuzecast op Instagram zodat je zelf je vragen kan insturen! Presentatie: Simon van Teutem, Guido van Winden Producent: Microphone M...more

Afleveringen

 • S2E25 Ff je P halen

  May 13 2021

  Ff je P halen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Zijn toch 60 studiepuntjes die je moet binnentikken en we zijn niet allemaal als Simon die daar maar 100 uur werk aan heeft. Voor je het weet moet je herkansing op herkansing, beland je in een vicieuze cirkel en mag je het bij een andere studie nog een keer proberen. Beter luister je naar deze aflevering om dat te voorkomen.

 • S2E24 LHBTQI+, leg het Guido alsjeblieft uit (Tammie Schoots)

  May 06 2021

  LHBTQI+, de L, B en H snappen de heren nog wel. Daarna wordt het lastig. Hoogste tijd dus voor een woke lesje van Tammie Schoots. Transgender activist. Guido blijkt trouwens uiteindelijk niet zo'n boerenlul als de titel doet vermoeden.

 • S2E23 Dit is de Tweede en Poëtischere aflevering over de Juiste Studie kiezen

  Apr 29 2021

  In deze aflevering laten Simon en Guido zich van hun Franse kant zien. S2E23 zit namelijk 30 minuten lang vol met chansons en poëzie. Aardige bijvangst is een paar tips die je krijgt over het kiezen van de juiste studie. Toch moet je vooral luisteren voor de chansons en poëzie. Als je daar niet van houdt, kun je ook luisteren voor de tips over je studiekeuze. Als je zowel chansons, poëzie en studiekeuze interessant vindt ben je spekkoper.

 • S2E22 We hebben het over Vooroordelen met een Alleskunner (Nizar El Manouzi)

  Apr 22 2021

  Geneeskunde, acteren, presenteren. Hij kan alles, die Nizar. Maar hij kan vooral heel hard lachen, en daar deden Guido en Simon lekker aan mee. Maar ook taaiere onderwerpen werden niet geschuwd: van etnisch profiteren tot racisme, het werd zowaar een aflevering die ergens over ging.

 • S2E21 De Kooscast: Van StudentiKoos tot Podcastmagnaat (Koos Tervooren)

  Apr 15 2021

  Je kent 'm eigenlijk al heel lang, maar toch ook weer niet: Koos. Dé man achter deze podcast. Begon als geschiedenisstudent met z'n eigen boekenhandel, werd radiopresentator en leidt nu een van de grote podcastbedrijven in Nederland. Hij vertelt je zijn eigen ontstaansgeschiedenis, maar misschien wel interessanter, het roemrijke verleden en ontstaan van De Keuzecast.

 • S2E20 Kies de Juiste Studie

  Apr 08 2021

  Hoe kies je een fatsoenlijke studie? En hoe maak je een verkeerde keuze? Is University College überhaupt een keuze? Guido en Simon zijn alwetend want hebben gezamenlijk bijna 10 studies gedaan. Luisteren dus. Ook als je al studeert want dan hoor je hoe je het allemaal veel beter had kunnen doen.

 • S2E19 Dominee van de Zuidas (Ruben van Zwieten)

  Apr 01 2021

  Zit lekker achterover, en luister naar de mooie verhalen van een predikant. Wees niet bang, het is niet moraliserend, dominee van de Zuidas Ruben van Zwieten houdt slechts van 'mooie verhalen'. Dat was al zo in studententijd toen hij als praeses van Minerva predikte over bier drinken en bier drinken. Nu heeft het iets meer inhoud en vertelt hij over zingeving, het leven en zijn geloof ik toekomstige generaties.

 • S2E18 Consulting, Bijbaan en Onderneming in Eén: YAG (Philippe en Franka)

  Mar 25 2021

  Twijfel je tussen een stage in de consultancy, vette bijbaan of het starten van een eigen onderneming? Blijf lekker twijfelen, neem het allemaal niet zo serieus, live a little. Maar ben je echt een strebertje, net zo ambitieus als Simon, dan moet je toch eens YAG overwegen, de Young Advisory Group. Dat is namelijk de perfecte mix tussen al die dingen in de eerste zin.

 • S2E17 Geld

  Mar 18 2021

  Het is een noodzakelijk kwaad, dat geld. En in je studententijd kun je het tegen prima voorwaarden lenen. Dat hebben Simon en Guido dan ook zonder enige twijfel gedaan. Deze aflevering gaat over de exorbitant hoge studieschulden van de heren, flesjes aan de bar, boterhammetjes op de piste en de beste aankopen. Hij duurt minder dan een half uur, want ja tijd is....

 • S2E16 Student, Activist, Politicus (Kauthar Bouchallikht)

  Mar 11 2021

  In deze verkiezingsspecial van de Keuzecast praten Guido en Simon met Kauthar Bouchallikht. Het gesprek gaat over activisme, journalistiek, en Kauthar's politieke reis naar de Tweede Kamer. Maar het gaat ook over een mediarel, juiste en verkeerde keuzes, en het wel of niet hebben van spijt. Door deze vraagstukken werd het een pittig, diepgravend, maar ook eerlijk en open gesprek. Daarbij bleven de moeilijke onderwerpen niet onbesproken.

 • S2E15 Bij je eerste Bijbaantje keihard Onderhandelen (Merel van der Wouden)

  Mar 04 2021

  Neem geen genoegen met het eerste aanbod, ook als bordenpoetser of glazenhaler ben je in de positie om het onderste uit 't kannetje te onderhandelen. Voor onderhandelcoach Merel van der Wouden is een leuke baan én goed geld verdienen dan ook geen keuze maar een gegeven. Deze aflevering is echt wat voor jou als je leven een upgrade kan gebruiken, of als je net als Guido het liefst 24/7 wil Koehandelen.

 • S2E14 Stop met Studeren anders word je Nooit Rijk (Paul van Riessen)

  Feb 25 2021

  Hou maar op, stop ermee. Wil je écht rijk worden, dan kun je beter kappen met je studie en gaan ondernemen. Tenminste, dat is het mantra van Paul van Riessen, de gloednieuwe hoofdredacteur van Quote. Hij vertelt openhartig over snoepreisjes naar Mykonos en Frankrijk, hoe hij daarvan terugkwam zonder verhaal tot ontsteltenis van Jort. En hoe hij ontzettend heeft moeten lobbyen en ellebogen om Sander S. op te volgen.

 • S2E13 Keuzecast Politieke Junkies met Volt (Laurens Dassen)

  Feb 18 2021

  Jongeren en politiek zijn geen gelukkig huwelijk: het opkomstpercentage bij verkiezingen ligt laag, er zitten bijna geen twintigers in de kamer, en bij partijcongressen lopen er alleen maar politieke nerds zoals Simon rond. Toch is het new kid on the block Volt gelukt om een politieke beweging te bouwen op de schouders van de jeugd. Lijsttrekker Laurens Dassen mocht bij de Keuzecast uitleggen hoe Volt dit deed, waar ze voor staan, en of Italianen, Hongaren en Nederlanders in hun Europese maatsch...more

 • S2E12 Zo word je investment banker bij Goldman Sachs (Adriaan Dirven)

  Feb 11 2021

  De verkiezingen komen eraan, en het is nog maar de vraag of dat vervelende leenstelsel afgeschaft gaat worden. Geen zorgen - wij helpen je met voorzorgsmaatregelen, en leggen uit hoe je topbankier wordt in London. Een unicum, want terwijl media al jaren de mond vol hebben over bankiers, krijgt niemand hen te spreken. Daarom gingen wij op pad om er eentje achter de microfoon te trekken. Dat werd natuurlijk niet een of andere retailbankier uit Breda of Bunnik, maar iemand op de top van de apenrots...more

 • S2E11 Boeven Verdedigen en Sponsordeals (Julia Mekkes)

  Feb 04 2021

  ‘If there were no bad people, there would be no good lawyers.’ schreef Charles Dickens in de negentiende eeuw. Gelukkig zijn die er wel, en konden Guido en Simon deze week strafrechtadvocaat Julia Mekkes meenemen voor een ondervraging. Een podcast over morele dilemma’s, GHB, blikjes tonijn, vriendschappen met criminelen, ondernemen en vrijwilligerswerk. Vel jij een oordeel? We horen het graag op the gram, @keuzecast.

 • S2E10 Guido en Simon worden Afgewezen

  Jan 28 2021

  De heren doken deze week in hun pijnlijke geschiedenis van afwijzingen. Zij werden pijnlijk afgepoeierd op sociaal vlak, in de romantiek, sport, studie en baantjes. Genoeg munitie om elkaar onder vuur te nemen en onder de oppervlakte te kijken of er nog wat lessen te trekken zijn uit al die mislukkingen. Luistert u zelf maar.

 • S2E9 Mediatalent van het Jaar (Roel Maalderink)

  Jan 21 2021

  Roel Maalderink koos het onveilige pad over een veilig inkomen in het bedrijfsleven, heeft een notoire haat voor het corps, en is volgens de Volkskrant Mediatalent voor het jaar 2021. Oh, en hij heeft gestudeerd aan het prestigieuze University College Utrecht. Genoeg reden voor Guido en Simon om hem eens stevig aan de tand te voelen. Bereid je voor op een stevig mondeling onderhoud over kansen(on)gelijkheid, het ontkomen van een 9-tot-5 en natuurlijk keuzes maken. En nu je hier toch bent: abonne...more

 • S2E8 Diep in de Schulden (Edson da Graça)

  Jan 19 2021

  Er zijn bij de Keuzecast veel gasten op bezoek geweest die de wind flink in de rug gehad hebben. Daarom was het de hoogste tijd om eens over falen te praten. We spraken Edson da Graça, die jarenlang diep in de shit zat na een kortstondig succes in de muziekbusiness. Hij vond de weg naar het geluk terug en geeft Guido en Simon nu een lesje positief blijven. Dat had zo’n grote invloed op hun humeur dat er deze week maar liefst TWEE afleveringen verschijnen, één vandaag en nog één op de gebruikelij...more

 • S2E7 Zo Regel je een Kamer

  Jan 14 2021

  Deze aflevering dompelen Guido en Simon zich speciaal voor een van onze trouwe luisteraars onder in de huizenmarkt voor studenten: hospiteerborrels, gemengdheid, de geëxplodeerde huurprijzen, pandjesprinsen, hufterige en bitse huisbazen, de brokstukken van de studentenhuisvesting en nog veel meer. Is een leugentje voor eigen bestwil geoorloofd bij het hospiteren? Hoe val je op? In welke stad kom je het snelst aan een kamer? En welke loopholes kun jij gebruiken zodat je niet jaren op één of ander...more

 • S2E6 Keuzecast First Dates

  Jan 07 2021

  Keuzecast First Dates is een feit! Simon en Guido ontvingen afgelopen week tientallen inzendingen (spraakmemo's) om mee te doen aan dit erotische zijpaadje van De Keuzecast. Ook verzonnen Guido en Simon veilige en creatieve manieren om te daten tijdens de lockdown, en namen ze elkaars liefdesleven stevig onder de loep. Dit is zeker niet de laatste Keuzecast First Dates, dus tag op onze Instagram @keuzecast maar alvast wie je bij de volgende ronde gaat opgeven, dan houden wij een oogje in het zei...more

 • S2E5 Dit is hoe je bij McKinsey komt (Joost van Houten)

  Dec 31 2020

  Simon en Guido werden gebeld door het partijbureau van het CDA: of Wopke Hoekstra mocht aanschuiven!? Leuke vent, wel een beetje oud. Je wil toch een jonger iemand horen die bij McKinsey heeft gezeten. Dus schuift Joost van Houten aan, die vertelt hoeveel business courses je moet doen, en hoeveel cases je moet oefenen om bij zo'n prestigieus consultancykantoor binnen te komen. Oh ja, hij heeft ook met Guido in een studentenhuis gewoond. Daar heeft ie geen spijt van, misschien een beetje.

 • S2E4 De Leukste en Kutste Verenigingen

  Dec 24 2020

  RSC, Vindicat, Virgilius, Minerva, SSR, DSC, USC, Unitas, Quintus, Ceres, Augustinus, Albertus Magnus, Carolus Magnus, Nereus, Laga, Triton, Skadi, Laga, NSR, Njord, Aegir, L.A.N.X, Circumflex, en ga zo maar even door. Wat heb je nou eigenlijk aan een studentenvereniging? Vaak gaat het al snel over zuipen, vrienden maken en netwerken, maar een tweede opvoeding binnen zo’n vereniging kan veel meer opleveren dan dat. Je kunt er voor je latere carrière ook zelfredzaamheid, doorzettingsvermoge...more

 • S2E3 SLIJPTOL wil de Politiek In (Mark Baanders)

  Dec 17 2020

  Mark Baanders, beter bekend als SLIJPTOL, kwam deze week buurten bij De Keuzecast. Aan scherpe oneliners was er natuurlijk geen gebrek, maar we hebben ook de persoon áchter het fenomeen te spreken gekregen. We babbelden over jongeren en de coronaregels, Marks politieke ambities en zijn verleden en toekomst als ondernemer. Vindicatgate kon natuurlijk ook niet achterwege blijven.

 • S2E2 Aan de Absolute Top van de Hockeywereld (Billy Bakker, Mirco Pruyser)

  Dec 10 2020

  Sommige gasten hebben geen introductie nodig. Zo ook de aanvoerder en de topscorer van de Nederlandse hockeyheren, met wie Guido en Simon het gesprek aangingen. Billy Bakker en Mirco Pruyser vertellen hoe je náást je studie de top kan bereiken, over geluk versus wijsheid, en over de carrière die Guido op een haar na heeft gemist. Klik op die aflevering en oordeel zelf.

 • S2E1 Liever Drugs dan een iPhone (Alexander Klöpping)

  Dec 03 2020

  Zit je klaar voor seizoen 2? Niemand minder dan Alexander Klöpping bijt het spits af. Simon en Guido praten over zijn tegendraadsheid, opgroeien in Oss, Machiavelli, het nut van spelen, iPhone-verslaving, mentorschap en nog veel meer.

 • S1E9 Season Finale - Onze Beste Aflevering Ooit, volgens Simon dan

  Nov 26 2020

  Stelt Simon zich verkiesbaar als lijsttrekker voor FVD? 
In de Season Finale geven Guido en Simon antwoord op de grote vragen. Waarom maken zij eigenlijk de Keuzecast? Hoe is het idee ontstaan? Is Guido een botte corpsbal of een warme, amicale mentor? Hoe neem je als student het heft in eigen handen? Hoe ontkom je aan het noodlot dat je een speelbal van omstandigheden wordt? Dat, en nog veel meer hoor je in de nieuwe Keuzecast. Luister ook naar het kleine broertje, Studententijd: https://open...more

 • S1E8 Jongste Fractievoorzitter ooit lult Simon en Guido onder de tafel (Elias Marseille)

  Nov 19 2020

  Guido en Simon dachten dat ze lekker bezig waren, maar door Elias Marseille lijken ze stokoud. Nog voordat Elias eindexamen deed, trok hij een groot blik stemmen open bij de gemeenteraadsverkiezingen op Texel, werd fractievoorzitter voor GroenLinks en lobbyde miljoenen bij elkaar. Een politiek wonder zou je zeggen. Maar kan Elias de Jessias opvolgen? En wil hij dat? Pittige vragen voor Elias, die geen moeite had Guido en Simon van nog pittigere vragen te voorzien.

 • S1E7 Zo Bouw je een Miljoenenbedrijf in je Studententijd (Olivier Momma)

  Nov 12 2020

  Studenten hebben eerder een miljoen schuld dan dat ze een miljoenenbedrijf starten. Olivier Momma is de uitzondering op de regel. Met zijn bedrijf Ekster spekt ie zijn eigen portemonnee door slimme portemonnees te verkopen. Simon en Guido lopen over van jaloezie en proberen zoveel mogelijk tips en tricks te vergaren om uit het rood te komen.

 • S1E6 De Leukste en Kutste Studentensteden, volgens Simon en Guido dan

  Nov 05 2020

  Rechten en psychologie kun je overal studeren. Maar waar ga je dat doen? En wat zijn de factoren die voor jou belangrijk zijn? Wil je een communistisch manifest schrijven? Nijmegen! Wil je er een jaartje langer over doen? Groningen! Wil je een stad waar jij de enige jongen bent? Utrecht! Simon en Guido spelen antropoloogje en duiden van elke studentenstad de volksaard of juist niet zo volkse aard.

 • S1E5 Dit is hoe je de Scepter Zwaait bij Vindicat (Floris Hamann)

  Oct 29 2020

  Ontgroening, verplichtingen, bralbazen en 'Wat doet jouw vader?'. Wat is er nou lachen aan het corps? Floris Hamann kwam per toeval bij het Groningse studentencorps Vindicat terecht, maar vond het zo leuk dat ie er leiding aan wilde geven. Dat lukte, hij werd rector. En niet in het minste jaar: samen met 899 leden vertrok hij op skivakantie naar Italië aan begin van de coronacrisis. Guido en Simon spraken met hem over het reilen en zeilen als voorzitter van een vereniging. Volg @keuzecast op ...more

 • S1E4 De Keuzes van een Presentatrice (Iris Enthoven)

  Oct 22 2020

  Ook De Keuzecast ontkomt er niet aan: YouTubers. Gelukkig in deze aflevering niet de minste, namelijk presentatrice Iris Enthoven. Simon en Guido willen graag net zoveel fame als zij, dus vragen ze haar het hemd van het lijf. Ook introduceren ze een nieuwe rubriek - 'De Kutste Keuze' - omdat dat erbij hoort als podcaster.

 • S1E3 Dit is hoe je Harvard Binnenkomt (Paddy Leerssen)

  Oct 15 2020

  Eigenlijk wil je als student leven zoals in American Pie: frat parties, rode bekers en cheerleaders. Maar gaat het daadwerkelijk zo daar in Amerika? Simon en Guido praten met Paddy Leerssen, die rechten aan Harvard heeft gestudeerd. En ook niet onbelangrijk: hoe kom je binnen?

 • S1E2 De Beste Bijbaan van Nederland (Defensity College)

  Oct 08 2020

  Nu er door corona nog weinig horecabaantjes over zijn, moet je creatief zijn om je dure studentenleven te kunnen betalen. Tegelijkertijd wil je ook iets leren. Gelukkig is er het Defensity College, een werkstudentprogramma van het Ministerie van Defensie voor academische studenten. Oprichter Hugo Goedhart en deelnemer Ruth Heeringa vertellen Simon en Guido hoe geweldig (zwaar) het is om als student voor geld door de modder te kruipen.

 • S1E1 Zo word je Hoofdredacteur van de Glamour (Anke de Jong)

  Sep 29 2020

  Hoe kom je in vredesnaam aan het hoofd van een modetijdschrift? Moet je mode studeren? Of juist journalistiek? Anke de Jong, hoofdredactrice van de Glamour, volgde een heel ander pad. Met Guido en Simon natuurlijk.

 • TRAILER

  Sep 28 2020

  Een klein maar smaakvol voorproefje van De Keuzecast.