PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Kookboekenclub

In De Kookboekenclub bespreken kookboekliefhebbers Ronald Giphart en Danny Jansen kookboeken. Als liefhebbers van koken, verzamelaars van kookboeken en oud-jurylid van 'Het Gouden Kookboek' doen ze niets liever dan er doorheen bladeren om zich te laten inspireren. Ze dagen elkaar uit, proeven van elkaars kookkunsten en nodigen auteurs uit om hun voorliefde van kookboeken met elkaar te delen. Dit is de lekkerste podcast van Nederland. Ga naar http://www.dekookboekenclub.nl/ voor meer informatie o...more

Afleveringen

  • Zomerreces: dit was seizoen 1 van de Kookboekenclub!

    Jul 23 2021

    Dit was het eerste seizoen van de Kookboekenclub! Nu is het even tijd voor vakantie. Daarom dat je even geen afleveringen hoort de komende weken. Niet getreurd, vrijdag 27 augustus zijn we weer terug met nieuwe afleveringen. Fijne vakantie!

  • #11 Meneer Wateetons: Mest is eigenlijk een soort oven. Het kan daar wel 90 graden worden.

    Jul 16 2021

    In deze aflevering voor de zomerstop is te gast Meneer Wateetons met zijn boek Over Inpakken. Want er zijn heel veel verschillende manieren om je eten te verpakken. Denk aan bananenblad, mest of klei. Ronald heeft een kookboek uit een klein Gallisch dorpje en Danny heeft “zijn vrienden” meegenomen.

  • #10 Estée Strooker: De pan op tafel zetten kan dus écht niet!

    Jul 09 2021

    In deze aflevering is Estée Strooker te gast met haar boek Pret à Diner. Daarbij focust ze zich ook op het creëren van een menu i.p.v. alleen gerechten. Ronald laat zijn kookbijbel zien waar hij uit heeft leren koken en Danny neemt Feest! mee.

  • #9 Marleen Visser: Mijn insteek is om te laten zien ‘zo kan het dus ook’

    Jul 02 2021

    Te gast is Marleen Visser over het boek 50x Vegan Zuivel. Want je kunt van alles zuivel ook een vegan variant maken. Boter, boterkoek, mayonaise, kaas en nog veel meer. Verder heeft Danny een kookboek van de schoonmoeder van Mata Hari (ja, dé Mata Hari) en Ronald overhandigd een artefacten boek.

  • #8 Daan Faber: Smaken zijn niet kinderachtig en kinderen zijn niet kinderachtig.

    Jun 25 2021

    Een speciale verrassing deze aflevering. Te gast is Daan Faber over zijn kinderkookboek Smaakspoken. Hij laat zien dat je met een simpel pilletje je smaken in de war brengt. Verder laat Ronald Guillaume de Beer van o.a. Top restaurants Maris Piper en Breda met beef wellington langskomen en eert Danny zijn inspirator met een steak tartaar.

  • #7 Lola van Ruler: Ik moet vaak bakken met slagroom, maar ik vind het echt smerig

    Jun 18 2021

    In deze aflevering te gast Lola van Ruler. Ze schreef het Indisch bakboek Toko Lo. Hierin oude familie recepten die ze nu allemaal zelf maakt. Volgens Ronald en Danny een grote kanshebber voor het Gouden Kookboek. Verder neemt Danny je mee naar het Verre Oosten en geeft Ronald een wetenschappelijk lesje over eten.

  • #6 Sanne Vogel: Vlees-eters voelen zich vaak aangevallen als ik op een etentje ben

    Jun 11 2021

    Vandaag te gast: Sanne Vogel. Ze schreef haar eerste kookboek ‘De vier seizoenen van Vogel’ waar ze plantaardige recepten deelt. Maar dat voelt voor sommige vlees-eters nog alsof ze zich moeten verantwoorden. Daarnaast brengt Danny het kind in iedereen naar boven en het scheelde niet veel of Ronald zou de podcast hebben gepresenteerd met 9 vingers.

  • #5 Jason Tjon Affo: Als je jouw naam hoort denk je wel, hier zit salsa in

    Jun 04 2021

    In deze aflevering is Jason Tjon Affo te gast. Jason maakte het kookboek Vegan Soul Food om de vegan recepten meer kleur te geven. Want het leven is leuker met meer kleur. Of zoals Danny zou zeggen: hier zit salsa in! Verder heeft Ronald een gebakje dat eigenlijk het lekkerst is als die net is gebakken & laat Danny horen wat één onderdeel uit de patisserie al doet met je smaak.

  • #4: Charlotte Kleyn: Je komt qua gerechten niet meer in de buurt van hoe het vroeger was.

    May 28 2021

    In deze aflevering te gast Charlotte Kleyn, journalist en culinair historica. In haar boek Trek is ze op zoek gegaan naar wat we eten onderweg. Niet alleen nu maar ook vroeger. Verder laat Danny ons kennismaken met Aaltje, het eerste kinderkookboek van Nederland. En Ronald is creatief met pindakaas.

  • #3 Soenil Bahadoer: Ik ben voor dit boek in 10 dagen door Suriname gestampt.

    May 20 2021

    In deze aflevering te gast: Soenil Bahadoer, chef-kok van sterrenrestaurant De Lindenhof. Voor zijn boek Spicy Chef is hij terug naar zijn Surinaamse roots gegaan om traditionele gerechten en zijn familie vast te leggen. Verder laat Ronald zien wat het geheim van een goede garnalencocktail is en heeft Danny neemt je mee naar het eerste kookboek van Nederland.

  • #2 Ellen Hoog en Kelvin de Lang: op de eerste date haalde ik eten en deed alsof ik zelf had gekookt.

    May 11 2021

    In deze aflevering te gast Ellen Hoog en Kelvin de Lang. Samen maakten zij het kookboek Hem vs. Haar waarbij ze recepten maken met een twist om de keukendiscussie te smoren. Want allebei hetzelfde lekker vinden, dat doen ze niet. Dus hoe los je dat op? Verder verrast Ronald Danny met een recept met een heftige smaak en gaat Danny heel ver terug de tijd in. Wil je meer weten over de kookboeken uit deze aflevering? Klik dan hier. 

  • #1 Vanja van der Leeden: Saté is het lekkerst wanneer het heel goed doorgebakken is.

    May 11 2021

    Vandaag is te gast Vanja van Leeden. Ze is food-stylist, food-writer en maakt recepten. In 2019 won ze met Indorock het Gouden Kookboek. Dus na dat succes kon een tweede kookboek niet uitblijven: Indostok. Daarnaast verrast Danny Ronald met een heerlijk gerecht dat je makkelijk zelf kunt maken en heeft Ronald misschien het duurste stukje vlees gebruikt in een recept. Meer weten over de kookboeken uit deze aflevering? Klik dan hier.

  • Trailer - De Kookboekenclub

    Apr 06 2021

    Welkom in de wondere wereld van kookboeken. Waarin je het zo gek niet kunt bedenken of er is wel een kookboek over geschreven. Daarom bespreken kookboekenliefhebbers Ronald Giphart en Danny Jansen in deze podcast alle vormen en maten van kookboeken. Van kaft, papier en de grootte ervan tot het aantal stappen dat een gerecht nodig heeft. Ze dagen elkaar uit, helpen jou met kookboekinspiratie en bespreken de nieuwste kookboeken door er met de auteurs over te praten. Oftewel, mouwen omhoog en aan d...more