PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Laurenskerk Podcast

Bernard van Verschuer is predikant in Rotterdam van de gemeente Maaskant Open Grenzen die kerkt in de monumentale St. Laurenskerk. Nu de kerk is gesloten vanwege de coronacrisis maakt hij, met onder andere de organist van de Laurenskerk Hayo Boerema, een wekelijkse podcast over religie en zingeving.

Afleveringen

 • De seizoensfinale

  Jun 27 2020

  Na 15 weken komt er een eind aan deze serie. U hoort voor het laatst in deze podcast Hayo Boerema op het orgel, Jan de Bas over zijn eigen dichtbundel. Bernhard van Verschuer vertelt in deze laatste aflevering over het begin van het christendom, zo'n 2000 jaar geleden. Dank voor het luisteren.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Het coronavirus: 3 maanden verder

  Jun 21 2020

  Bernard van Verschuer maakt voorzichtig de balans op, hoe staan we er voor nadat drie maanden geleden het coronavirus ons leven op z'n kop zette? Jan de Bas vertelt in zijn rubriek weer over een nieuw boek. Deze week: Joop Berding Opvoeden en onderwijs tussen geduld en ongeduld. En natuurlijk zoals elke week: muziek van Hayo Boerema.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Levenslessen uit het Romeinse rijk

  Jun 12 2020

  Laat je deze week weer verrassen door het orgelspel van Hayo Boerema. Jan de Bas over Seneca, de Romeinse filosoof heeft levenslessen waar je vandaag de dag nog je voordeel mee kan doen. Bernhard van Verschuer met een avontuurlijk verhaal met een hoog Indiana Jones-gehalte.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Tijd om je te laten horen

  Jun 06 2020

  Deze week, zoals altijd Hayo Boerema op het orgel. Jan de bas over de filosofie van sport en bewegen en wat dat met het geloof te maken heeft. Tot slot vertelt Bernard van Verschuer over de vreemde eend in de bijt in de bijbelboeken: Prediker.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Pinksteren

  May 29 2020

  Pinkeren in tijden van Corona betekent geen festivals, geen bijeenkomsten. Gelukkig kan de podcast wel doorgaan. Deze week presenteert Hayo Boerema drie werken uit een vijfdelige serie van Nicolas de Grigny. Jan de Bas bespreekt de dichter Herman de Coninck en zijn gedichten. Bernard van Verschuer vertelt over een event wat in eerste instantie een ongelukje leek, een rare samenloop van omstandigheden, maar inmiddels weten we beter.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacy...more

 • De wonderlijke praktijken van de koekoek

  May 23 2020

  Een vol programma deze week: natuurlijk weer Hayo Boerema met drie muziekstukken. Jan de Bas vertelt een verhaal over hoe hij met een gesigneerde dichtbundel van Gerard Reve uit de Bijenkorf wist te komen. En een speciale bijdrage van Karin Kreijkes over economie en vertrouwen. Bernard van Verschuer sluit zoals gewoonlijk af met deze week met een verhaal over de wonderlijke praktijken van de koekoek en wat dat met moraal te maken heeft. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de pr...more

 • Wat doet deze tijd van gedwongen stilstand met ons?

  May 16 2020

  In het lege terrein tussen geloof en ongeloof is het best goed vertoeven volgens Jan de Bas. Dit lege terrein treft hij aan in de roman van Stevo Akkerman "Donderdagmiddagdochter". Hij vertelt er over in deze aflevering. Bernhard van Verschuer geeft antwoord op de vraag wat deze tijd van gedwongen stilstand met ons doet. En uiteraard weer muziek van Hayo Boerema.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-i...more

 • We zullen doorgaan

  May 08 2020

  Door heel het land hangen teksten van Ramses Shaffy. Ze gaan over de liefde van het leven en andere zaken waar Shaffy over schreef. Het moet ons een steuntje in de rug geven in deze gekke tijd van Corona. Jan de Bas zijn bijdrage gaat hierover. Bernhard van Verschuer vertelt over Willem Banning, een vrijzinnige rode dominee. Hij bedacht in de Tweede Wereldoorlog plannen hoe het na de oorlog in Nederland, anders en beter zou kunnen gaan.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de pri...more

 • Op pad en van het pad af

  May 01 2020

  Een nieuwe Laurenskerkpodcast met deze natuurlijk weer muziek van Hayo Boerema, Jan de Bas vertelt over de Franse filosoof Alain de Boton en waarom hangt er een vervalsing in het Boijmans Van Beuningen? Bernhard van Verschuer legt uit.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Het gezicht van de ander: eenzaamheid en verbinding

  Apr 24 2020

  Deze week een update over de stand van de Eredivisie. Verder horen we een theorie van Fransman Emmanuel Levinas vanwege zijn filosofie die uitgaat van de ander. Hoe kan een mens zonder massa-evenementen, opgetild worden in iets dat je samen beleefd. Bernhard van Verschuer legt uit.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • De intelligente lockdown

  Apr 17 2020

  Wat voor idee over de mens schuilt er achter de intelligente lockdown die ons allen thuis houdt? U hoort Bernhard van Verschuer hierover. Daarnaast blikt hij vooruit: Hoe zal het zijn, of kunnen zijn, als we weer naar buiten mogen, na de Corona-crisis? Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Vrolijk Pasen!

  Apr 11 2020

  In deze aflevering een verhaal over hoe Russen Pasen vieren. Het paasfeest in de Russische Orthodoxe kerk is wat in Nederland Kerstmis is. Het is het belangrijkste feest in het jaar. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Lege straten

  Apr 05 2020

  Afgelopen week vertelde de Paus dat de straten gevuld zijn met leegte. Cultuurfilosoof Jan de Bas bespreekt in deze aflevering het boek "Rondom de leegte" van filosoof Cornelis Verhoeven, omdat de leegte een plek is waar het soms best goed te vertoeven is.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Samen zijn in tijden van Corona

  Mar 28 2020

  Wat betekent samen zijn in een periode waarin je door de omstandigheden fysiek van elkaar bent gescheiden? Een antwoord op deze vraag én andere vragen worden besproken in deze aflevering.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Corona: geloven zonder antwoorden

  Mar 22 2020

  In het midden van de negentiende eeuw werd Rotterdam hard getroffen door opeenvolgende cholera-epidemieën. Nu is de stad in quarantaine wegens het coronavirus. De reflex, toen en nu, is om een reden voor de pandemie te zoeken, maar is die te vinden?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.