PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Poëziepodcast

De Poëziepodcast wordt gemaakt door Daan Doesborgh met steun van de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en Splendor. Elke maand één dichter, met twee gedichten: een van zichzelf en een van iemand anders. De tune van de Poëziepodcast is een compositie van Bart de Vrees. Het logo is ontworpen door HOAX. www.slaa.nl www.splendoramsterdam.com www.bartdevrees.com

Afleveringen

 • Aflevering 73: Hannah van Binsbergen

  Sep 19 2022

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Hannah van Binsbergen over Frank Keizer, de commons en het vermogen om te kunnen wandelen in poëzie.

 • Aflevering 72: Poëziepodcast Live met Spinvis

  Jul 25 2022

  Daan Doesborgh gaat live in Club Cinetone in gesprek met Spinvis over Cor Vaandrager, de inperkende werking van woorden en het geheime gemummelde schaduwoeuvre van Spinvis. Dit gesprek werd op 3 mei opgenomen tijdens Poëziepodcast Live. Luister voor het eerste deel van dit programma naar aflevering 71, met Lucky Fonz III.

 • Aflevering 71: Poëziepodcast Live met Lucky Fonz III

  Jul 12 2022

  Daan Doesborgh gaat live in Club Cinetone in gesprek met Lucky Fonz III over Elisabeth Bishop, liedteksten en de geheime echte reden waarom Bob Dylan de Nobelprijs voor de literatuur heeft gewonnen. Dit gesprek werd op 3 mei opgenomen tijdens Poëziepodcast Live. Over twee weken volgt deel twee, met Spinvis.

 • Aflevering 70: Poetry International 2022

  Jun 24 2022

  Daan Doesborgh is op Poetry International en geeft een sfeerbeeld met bijdragen van Athena Farrokhzad, Maxime Garcia Diaz, Ilya Kaminski, Ferdy Karto, Paul Keijzer, Myrte Leffring, Nisrine Mbarki, José Semple, Reinier Weers, en Esohe Weijden.

 • Aflevering 69: Wout Waanders

  May 31 2022

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Wout Waanders over Joke van Leeuwen, de C. Buddinghprijs en wat je met behulp van statistiek wel of niet kan leren over poëzie en porno.

 • 3 Mei: Poëziepodcast Live!

  Apr 21 2022

  Op 3 mei aanstaande organiseert de SLAA bij Club Cinetone De Poëziepodcast Live! Ter ere van 5 jaar De Poëziepodcast gaat Daan niet in gesprek met dichters maar met muzikanten: Spinvis en Lucky Fonz III gaan met hem in gesprek over één gedicht van iemand anders, en één van hun eigen liedteksten. Tickets en meer informatie: https://slaa.nl/programma/de-poeziepodcast-live-met-spinvis-en-lucky-fonz-iii/ Vanwege de voorbereidingen voor dit programma is er deze maand helaas geen reguliere afleve...more

 • Aflevering 68: K. Michel

  Mar 21 2022

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met K. Michel over Dorien de Wit, kano's in de vijver van de poëzie, niet meegaan in de zwaarte en gedichten die als een appel van de boom vallen.

 • Aflevering 67: Marjoleine de Vos

  Feb 21 2022

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Marjoleine de Vos over Erik Menkveld, gedichten met je meenemen als je naar buiten gaat, de verschillende manieren om met de doden in contact te komen, en of je dat eigenlijk wel zou willen. In het gesprek komt voorbij dat er van F. Starik nog geen verzameld werk is uitgebracht: er is wel net een boek verschenen met onder andere nagelaten gedichten van Starik erin. Vrouwkje Tuinman en Andrea Stultiens maakten het boek Leven als Museum, zie ook www.starik.nl.

 • Aflevering 66: Marjolijn van Heemstra, de nieuwe stadsdichter van Amsterdam

  Jan 25 2022

  Daan Doesborgh gaat nog een keer in gesprek met Marjolijn van Heemstra, sinds deze week de nieuwe stadsdichter van Amsterdam, over Rebecca Elson, poëtische kennis over de ruimte en haar zoektocht naar 200 elektriciens. Onvermijdelijke disclaimer: er klopt inderdaad niks van mijn opmerking over sterren. Nick Cave heeft het in 'We real cool' over de ster Sirius, die inderdaad op 8.6 lichtjaar van de aarde staat. De dichtstbijzijnde ster, Proxima Centauri, staat ongeveer half zo ver weg. Voor z...more

 • Aflevering 65: Kerstspecial 2021

  Dec 20 2021

  In een aflevering die even lang is als de treinreis naar zijn ouders gaat Daan Doesborgh met Nora van Arkel en vier thermosflessen glühwein in gesprek met Maxime Garcia Diaz, Anneke Brassinga, Simone Atangana Bekono, Olivier Willemsen, Nina Polak, Maartje Wortel en Johan Kuiper over Frank Keizer, Judith Herzberg, Max Verstappen, Wim Brands, Lucebert, Charlotte van den Broeck en over kerst versus poëzie, kerstpoëzie en de overeenkomst tussen close-reading en complotdenken. Met bijzonder veel dank...more

 • Aflevering 64: Jens Meijen

  Nov 22 2021

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Jens Meijen over Peter Verhelst, klimaatpoëzie, liberalisme en de cowboyhoed van Jeff Bezos.

 • Aflevering 63: Nacht van de Poëzie 2021

  Oct 18 2021

  Daan Doesborgh dwaalt rond over de 38e Nacht van de Poëzie en praat met en over Marjolijn Abel, Maria Barnas, Anne Broeksma, Alek Dabrowksi, Irwan Droog, Hanneke van Eijken, Maarten van der Graaff, Menno Hartman, Ingmar Heytze, Liesbeth Lagemaat, Lieke Marsman, Thomas Möhlmann, Erwin Mortier, Martinus Nijhoff, Iduna Paalman, Fenna Riethof, K. Schippers, William Shakespeare, Maartje Smits, Kila van der Starre, Yentl van Stokkum, Feline Streekstra, M. Vasalis, Anne Vegter en Wout Waanders. Met da...more

 • Deze maand geen podcast, wel poëzie

  Sep 20 2021

  Deze maand is er geen aflevering van de podcast, maar er is wel poëzie: Daan leest 'Orpheus, Eurydice, Hermes' van Rainer Maria Rilke, uiteraard in de vertaling van Menno Wigman. Volgende maand is er weer gewoon een aflevering, dat wil zeggen, een extra lang verslag van de Nacht van de Poëzie.

 • Aflevering 62: Yentl van Stokkum

  Aug 23 2021

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Yentl van Stokkum over Frank O'Hara, gedichten waar verlangen uit spreekt en de schoonheid van identiteitsverlies.

 • In Memoriam K. Schippers

  Aug 16 2021

  Op 12 augustus overleed K. Schippers. Hij was te gast in aflevering 6 van de Poëziepodcast, en hij gaat enorm gemist worden.

 • Aflevering 61: Maxime Garcia Diaz

  Jul 26 2021

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Maxime Garcia Diaz over Andrea Gibson, wanneer iets een goed gedicht is en dat een verwijzing ook een uitnodiging kan zijn. Een kleine correctie: de zinsnede die Menno Wigman van Allen Ginsberg leende, 'I saw the best minds of my generation', heeft hij keurig vertaald als 'Ik zag de grootste geesten van mijn generatie'. Het gedicht, dat overigens prachtig is, heet 'Jeunesse Dorée' en staat in 's Zomers stinken alle steden. Het Youtubekanaal waarop Maxime zove...more

 • Aflevering 60: Bernke Klein Zandvoort

  Jun 21 2021

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Bernke Klein Zandvoort over Juana Adcock, de boordevolle werkelijkheid en dingen mee naar huis nemen in de containers van woorden.

 • Aflevering 59: Roelof ten Napel

  May 24 2021

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Roelof ten Napel over Edward van de Vendel, hoop, geluk, en of je beter geniet als je erover hebt nagedacht. Luister vanaf 28 mei ook naar mijn nieuwe podcast Het Raadsel van Limburg, op dezelfde plek waar je deze podcast ook luistert of op www.bibliotheekvenlo.nl.

 • Aflevering 58: Ronelda S Kamfer

  Apr 26 2021

  Daan Doesborgh gaat via een straalverbinding in gesprek met Ronelda S. Kamfer over Alfred Schaffer, poëzie vol verwijzingen en het terugpakken van een taal die als wapen tegen je is gebruikt. Nu met gratis voorbijrijdend Zuid-Afrikaans wegverkeer!

 • Aflevering 57: Antoine de Kom

  Mar 22 2021

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Antoine de Kom over Cesar Vallejo, gecentreerde gedichten en wat een dichter wel kan, maar een algoritme niet.

 • Aflevering 56: Eva Gerlach

  Feb 22 2021

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Eva Gerlach over H.H. ter Balkt, entropie, orkanen en de zin en onzin van het luisterboek. Via https://tinyurl.com/terbalkt kan je zelf luisteren wat een prachtige stem Ter Balkt had. De serie Luisterbundels van Singel Uitgevers, waaronder ook Oog, voorgedragen door Eva Gerlach, is te vinden op Storytel. Wie meer wil weten over de Fibonacci-reeks waar de bundel Oog op gebaseerd is, kan hier een toelichting door Eva Gerlach beluisteren: https://poezieleesgroe...more

 • Aflevering 55: Laurine Verweijen

  Jan 25 2021

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Laurine Verweijen over Katherine Mansfield, onverklaarbare streepjes en overvallen worden door gedichten. Luister naar de podcast Sjef via soundcould.com/podcastsjef of in alle podcastapps.

 • Aflevering 54 - Poëziebulletin #9 - Kerstspecial 2020

  Dec 19 2020

  In deze 'harde lockdown'-editie van de kerstspecial staan Daan Doesborgh, Stefanie Liebreks en Loes Liebreks in hun keuken glühwein te maken, poëzie voor te dragen en met dichters te bellen. Met gedichten van en door Ingmar Heytze, Han G. Hoekstra, Elin Heytze, Emma Crebolder, Koenraad Goudeseune, Tsead Bruinja, Yentl van Stokkum, Hagar Peeters, Nick ter Wal, Menno Wigman en Herman de Coninck. Muziek door Bart de Vrees en Winterjong. Bestel hier een van de laatste exemplaren van 'Het antwoord...more

 • Aflevering 53: Bas Belleman en Daan Doesborgh (dubbelaflevering!)

  Nov 16 2020

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Bas Belleman over William Shakespeare, het vertalen van innuendo's en de zelfverzekerdheid van de strakke vorm. Daarna gaat Bas Belleman in gesprek met Daan Doesborgh over Ted Hughes, verkeerd begrepen worden en de symboliek van de zonnebloem.

 • Aflevering 52: Martje Wijers

  Oct 19 2020

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Martje Wijers, kersvers Nederlands kampioen poetry slam, over Lina Ekdahl, de Zweedse poëziewereld en een kampioenschap van slamkampioenen. Nu met extra krakend meubilair. Kijk vanaf 30 oktober op soundcloud.com/mulisch of in je favoriete podcastapp voor De Mulisch-tapes.

 • Aflevering 51: Marjolijn van Heemstra

  Sep 21 2020

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Marjolijn van Heemstra over Tracy K. Smith, ruimtevaart en het comfortabele kleine hoekje dat de poëzie heet. Hier staat meer over Marjolijns voorstelling 'Voyagers' en waar je die kan zien: https://www.marjolijnvanheemstra.nl/speelt/voyagers/ En hier vind je een video van Tracy K. Smith die deel 5 uit haar gedicht 'My god, it's full of stars' leest: https://vimeo.com/217076829

 • Aflevering 50: Jubileumspecial

  Aug 17 2020

  Om de 50e aflevering te vieren laat Daan Doesborgh een paar hoogtepunten horen uit de afgelopen drie jaar Poëziepodcast, gekozen door hemzelf, én door jullie. Met Menno Wigman, Daniël Vis, Marijke de Vos, Tonnus Oosterhoff, Bart de Vrees, Ted van Lieshout, Alfred Schaffer, Jelle Timmermans, Vrouwkje Tuinman, Antjie Krog, Ilja Leonard Pfeijffer, Patricia Lockwood en Martijn den Ouden. Muziek door Bart de Vrees en Bryan Teoh

 • Aflevering 49: Iduna Paalman

  Jul 20 2020

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Iduna Paalman over Anne Sexton, de afgeschoven verantwoordelijkheid van de vertaler, angst voor het moederschap en poëzie als helende leugen.

 • Aflevering 48: Jan Boerstoel

  Jun 22 2020

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Jan Boerstoel over Leo Vroman, het verschil tussen leespoëzie en zingpoëzie en hoe moeilijk het was om nee te zeggen tegen Adèle Bloemendaal. Bij een gesprek dat zoveel over liedteksten gaat, hoort eigenlijk ook een luisterlijst. Beluister hieronder het lied ‘Als een wilde orchidee’ door Willy Alberti. De tekst en muziek zijn van Willy Rex: https://www.youtube.com/watch?v=aq8PMIJua1k Voor de liefhebber link ik ook naar ‘De soldatenmoeder’ door de Zangeres zo...more

 • Aflevering 47: Anneke Brassinga

  May 18 2020

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Anneke Brassinga over Joseph Brodsky,de goddelijke vonk en hoe elk gedicht een knokpartij is.

 • Poëziebulletin #8

  May 08 2020

  Voorlopig voor het laatst deelt Daan Doesborgh audioboodschappen van dichters en luisteraars met een wereld die wel wat poëzie kan gebruiken. Deze week gedichten van en door Anneke Brassinga, Delphine Lecompte, Marc van der Holst, Carmien Michels, Kate Tempest, Lex Doesborgh, Hadewijch (misschien), Mark Boog, Roelof ten Napel, Friedrich Hölderlin en Anne Vegter. Muziek door Winterjong. Dit is voorlopig het laatste Poëziebulletin, maar geen paniek: vanaf nu gaat de Poëziepodcast weer gewoon door...more

 • Poëziebulletin #7

  May 01 2020

  Zolang de coronacrisis duurt deelt Daan Doesborgh in een wekelijks Poëziebulletin audioboodschappen van dichters met een wereld die wel wat hoop en poëzie kan gebruiken. Deze week gedichten van en door Lucebert, Wendy Cope, Sanne van Kempen, Daniël Vis, Piet Gerbrandy, Alex Philippa, Paul Celan, Christiane Gronenberg, Babs Gons, Koleka Putuma, Fernando Pessoa, Thomas Möhlmann en Merlijn Huntjens. Muziek door Winterjong.

 • Poëziebulletin #6

  Apr 24 2020

  Zolang de coronacrisis duurt deelt Daan Doesborgh in een wekelijks Poëziebulletin audioboodschappen van dichters met een wereld die wel wat hoop en poëzie kan gebruiken. Deze week gedichten van en door Leonard Nolens, Max Greyson, Ezra Hakze, Gerrit Kouwenaar, Sergio Garau, Fabrizio Bajec, Nikki Dekker, Luis Felipe Fabre en Peggy Verzett. Muziek door Kobi Arditi, Mathijn den Duijf en Winterjong.

 • Poëziebulletin #5

  Apr 17 2020

  Zolang de coronacrisis duurt deelt Daan Doesborgh in een wekelijks Poëziebulletin audioboodschappen van dichters met een wereld die wel wat hoop en poëzie kan gebruiken. Deze week gedichten van en door Rainer Maria Rilke, Isolde Hallensleben, F. Starik, Vrouwkje Tuinman, Stevie Smith, Fik van der Wee, Harm Hendrik ten Napel, W.S. Merwin en Maria Barnas. Muziek door Winterjong.

 • Poëziebulletin #4

  Apr 10 2020

  Zolang de coronacrisis duurt deelt Daan Doesborgh in een wekelijks Poëziebulletin audioboodschappen van dichters met een wereld die wel wat hoop en poëzie kan gebruiken. Deze week gedichten van en door Ted Hughes, Iduna Paalman, Jan Wolkers, Anne Sexton, Marieke Lucas Rijneveld, Sophie Laurence, Jan Boerstoel, J.J. Slauerhoff, Nikki Dekker, Elly de Waard, Ignacio Perini, Konstantínos Kaváfis, Dennis Gaens en Buddy Wakefield. Muziek door Winterjong. Ook een gedicht insturen? Neem je voordracht o...more

 • Poëziebulletin #3

  Apr 03 2020

  Zolang de coronacrisis duurt deelt Daan Doesborgh in een wekelijks Poëziebulletin audioboodschappen van dichters met een wereld die wel wat hoop en poëzie kan gebruiken. Deze week gedichten van en door William Butler Yeats, Jan Hanlo, Luc Verhaegh, Herman Gorter, Anneke Brassinga, Annie M.G. Schmidt, Helena Hoogenkamp en Ozan Aydogan. Muziek door Winterjong. Ook een gedicht insturen? Neem je voordracht op en mail 'm naar [email protected]

 • Poëziebulletin #2

  Mar 27 2020

  Zolang de coronacrisis duurt deelt Daan Doesborgh in een wekelijks Poëziebulletin audioboodschappen van dichters met een wereld die wel wat hoop en poëzie kan gebruiken. Deze week gedichten van en door Bart Moeyaert, Vicky Francken, Chantal Dupuy-Dunier, Jonathan Griffioen, Charles Bukowski, Joost Oomen, Erik Lindner, Elske van Lonkhuyzen, Menno Wigman, Sergio Garau, Nadia de Vries, Galway Kinnell, Maarten van der Graaff, Mina Loy en Francis Ponge. Muziek door Winterjong. Ook een gedicht instur...more

 • Poëziebulletin #1

  Mar 20 2020

  Zolang de coronacrisis duurt deelt Daan Doesborgh in een wekelijks Poëziebulletin audioboodschappen van dichters met een wereld die wel wat hoop en poëzie kan gebruiken. Deze week gedichten van en door Menno Wigman, Max Greyson, Joke van Leeuwen, Frank Baéz, César Vallejo, Ingmar Heytze, Dennis Gaens, Dylan Thomas, Sanne Pieters, Mary Oliver, Eva de Goeij, Wislawa Szymborska en Mark Gonzales. Muziek door Winterjong. Ook een gedicht insturen? Neem je voordracht op en mail 'm naar [email protected]...more

 • Aflevering 46: Maarten van der Graaff

  Mar 16 2020

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Maarten van der Graaff over César Vallejo, de nalatenschap van De Rooie Rat en afbrokkelende gedichten schrijven over een land dat je niet begrijpt.

 • Aflevering 45: Joke van Leeuwen

  Feb 17 2020

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Joke van Leeuwen over Leo Vroman, speels over zware onderwerpen schrijven en het in één ruk uitlezen van 80 strofen.

 • Aflevering 44: Max Greyson

  Jan 27 2020

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Max Greyson over Eddy van Vliet, de lokroep van gevelgedichten en het allerlaatste Poëziegeschenk ooit. Van 30 januari tot en met 5 februari is het Poëzieweek. Koop een bundel en ontvang het gratis Poëziegeschenk, met gedichten van tien jonge dichters, waaronder Max Greyson.

 • Aflevering 43: Kerstspecial 2019

  Dec 23 2019

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Gustaaf Peek, Lucky Fonz III, Alma Mathijsen, Michel Krielaars, Bernard Wesseling, Martijn den Ouden, Thomas Verbogt, Daan Heerma van Voss, Adriaan van Dis, Ellen Deckwitz, Joost Oomen en Iduna Paalman over kerst, glühwein en natuurlijk poëzie.

 • Aflevering 42: Mark Boog

  Dec 16 2019

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Mark Boog over Kees Ouwens, de ziel der depressie en flatgebouwen als rotswoningen.

 • Aflevering 41: Ilja Leonard Pfeijffer

  Nov 18 2019

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer over Lucebert, jambische nieuwsberichten en vissers die een zingend hoofd opvissen.

 • Aflevering 40: Nacht van de Poëzie 2019

  Oct 21 2019

  Daan Doesborgh gaat live op de Nacht van de Poëzie in gesprek met Babs Gons, H.C. ten Berge, Maud Vanhauwaert, Gerda Blees en Joost Decorte over Lucille Clifton, woestijnen, Vasalis, stoelen kussen en Ted Hughes.

 • Aflevering 39: Asha Karami

  Sep 23 2019

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Asha Karami over Tao Lin, deadpan over gevoelens schrijven en heel hard zingen met een kussen over je hoofd. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-39-asha-karami/

 • Aflevering 38: Hagar Peeters

  Aug 19 2019

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Hagar Peeters over Jan Boerstoel, liedjes en gedichten, het leven als experiment en waarom je het soms kan begrijpen dat mensen hun kind of cavia willen worgen. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-38-hagar-peeters-over-het-leven-als-experiment/

 • Aflevering 37: Antjie Krog

  Jul 22 2019

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Antjie Krog over N.P. van Wyk Louw, de Mis voor het Universum en het Derde Testament, waarin we eindelijk leren om onszelf als onderdeel van de aarde te zien. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-37-antjie-krog/

 • Aflevering 36: Poetry International 2019

  Jun 17 2019

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Frank Báez, Lea Schneider, Patricia Lockwood en Péter Závada over de 50e editie van het festival, DJ Tiësto, prozagedichten, bubble tea en poëzie als escapistische selfcare. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-36-een-viering-van-poezie-in-al-haar-verschijningsvormen/

 • Aflevering 35: Tom Lanoye

  May 20 2019

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Tom Lanoye over Paul Snoek, het vaderschap als versiertruc en wat poëzie aan een toneeltekst toe kan voegen. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-35-tom-lanoye/

 • Aflevering 34: Thomas Möhlmann

  Apr 22 2019

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Thomas Möhlmann over Boris Ryzji, Poetry International en waarom het volstrekt legitiem is om bang te zijn voor dokters en haaien. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-34-thomas-mohlmann/

 • Aflevering 33: Vrouwkje Tuinman

  Mar 18 2019

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Vrouwkje Tuinman over F. Starik, schrijven over F. Starik, leven met F. Starik, en hoe we voortaan moeten leven zonder F. Starik, die op 16 maart 2018 overleed aan een hartstilstand. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-meedogenloze-eerlijke-vrouwkje-tuinman/

 • Aflevering 32: Radna Fabias

  Feb 18 2019

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Radna Fabias over Laura Vasquez, Frank O'Hara en hoe een periode van scheppen vooraf wordt gegaan door een periode van consumeren. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-radna-fabias/

 • Aflevering 31: Tsead Bruinja

  Jan 18 2019

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met kersverse Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja over Tsjêbbe Hettinga, dichten in het Fries en de Dichter des Vaderlands als het poëtische geheugen van Nederland. Lees de besproken gedichten en meer in het bijbehorende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-dichter-des-vaderlands/

 • Aflevering 30: Ester Naomi Perquin

  Dec 17 2018

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin over Judith Herzberg, de eenzaamheid die het voorland is van alle mensen, Menno Wigman en de Afwasborstel des Vaderlands.

 • Aflevering 29: Anne Vegter

  Nov 26 2018

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Anne Vegter over Maria Barnas, H.H. ter Balkt en je gedichten gebruiken als proefopstellingen. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-anne-vegter/

 • Aflevering 28: Atte Jongstra

  Oct 29 2018

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Atte Jongstra over Herman Gorter, de kleur wit en of normaliteit eigenlijk wel een goede eigenschap is voor een dichter. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-28-atte-jongstra/

 • Aflevering 27: Maria Barnas

  Sep 24 2018

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Maria Barnas over Monika Rinck, lezers pesten, Berlijn en gedichten schrijven als je koorts hebt. Lees de besproken gedichten en meer in het bijbehorende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-27-maria-barnas/ Om mee te doen aan het podcastonderzoek van de RUG kan je tot half oktober op deze link klikken: bit.ly/podcastonderzoek Wil je de nieuwe bundel van Jonathan Griffioen ontvangen, stuur dan een mailtje naar poë[email protected]

 • Aflevering 26: Emma Crebolder

  Aug 27 2018

  Daan Doesborgh gaat op het Zomerparkfeest in Venlo in gesprek met Emma Crebolder over Maria Barnas, de geboorte van een gedicht en hoe je van poëzie beter kan leren ruiken. Lees de besproken gedichten en meer in het bijbehorende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-26-emma-crebolder/

 • Aflevering 25: Alfred Schaffer

  Jul 16 2018

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Alfred Schaffer over Charl-Pierre Naudé, terechte en onterechte achterdocht, en gedichten die iets vertellen wat de dichter nog niet weet. Lees de besproken gedichten en meer in het bijbehorende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/ongrijpbaar-zelfportret/

 • Aflevering 24: Poetry International 2018

  Jun 18 2018

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Nora Gomringer, Dolores Dorantes, Zehar Lynn, Maria Stepanova en Danez Smith op Poetry International Rotterdam. Lees vertalingen van de besproken gedichten en meer in het bijbehorende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-24/

 • Aflevering 23: Nachoem Wijnberg

  May 21 2018

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Nachoem Wijnberg over Thomas Hardy, de onvermijdbaarheid van dictatoren en hoe je een goed gedicht over politiek niet in een poëtisch hoekje moet neerzetten. Lees de besproken gedichten en meer in het bijbehorende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-23/

 • Aflevering 22: Krijn Peter Hesselink

  Apr 30 2018

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Krijn Peter Hesselink over Lucebert, kluizenaars, gedichten in opdracht en de urenadministratie. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij-Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-krijn-peter-hesselink/

 • Aflevering 21: Kira Wuck

  Mar 26 2018

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Kira Wuck over Maud Vanhauwaert, het twee-voor-twaalfgevoel en het observeren van de stedelijke mens.

 • Aflevering 20: Joost Baars

  Feb 19 2018

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Joost Baars, winnaar van de VSB Poëzieprijs 2018, over Jorge Luis Borges, geloof als een dak op je eigen lijden, en lol hebben aan muzikaal schrijven. Lees de besproken gedichten en meer in het bijbehorende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/de-poeziepodcast-20-joost-baars/

 • Aflevering 19: Bart Moeyaert (live)

  Feb 05 2018

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Bart Moeyaert over koffie, thee en hoe verkeerd onderwijs je liefde voor poëzie kan ondergraven.

 • In Memoriam Menno Wigman

  Feb 01 2018

  In de ochtend van 1 februari overleed Menno Wigman, op pas 51-jarige leeftijd. Hij was te gast in de allereerste aflevering van deze podcast, en ik ga hem ontzettend missen. Deze opname komt uit aflevering 1. Menno leest hier zijn gedicht 'Aarde, wees niet streng', uit de prachtige bundel 'Slordig met geluk'.

 • Aflevering 18: Daniël Vis

  Jan 22 2018

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Daniël Vis over George Oppen, het waarnemen van je omgeving en de octopus van Gadamer. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poezie-podcast-doesborgh-spreekt-vis/

 • Aflevering 17: Astrid Lampe (live)

  Jan 08 2018

  Daan Doesborgh gaat live vanaf de Nacht van de Poëzie in gesprek met Astrid Lampe over Wallace Stevens, rijtuigen en wanneer een gedicht wel of niet vaag is. Lees het besproken gedicht en meer in het bijbehorende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-astrid-lampe-live/

 • Aflevering 16: Maartje Smits

  Dec 18 2017

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Maartje Smits over Oskar Pastior, lange gedichten, damherten en walvissen die maar niet aan willen spoelen. Lees de besproken gedichten en meer in het bijbehorende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/nog-een-keer-mijmerend-naar-poezie-luisteren-dit-jaar/

 • Aflevering 15: Simone Atangana Bekono (live)

  Dec 04 2017

  Daan Doesborgh gaat live op de Nacht van de Poëzie in gesprek met Simone Atangana Bekono en wel of niet willen weten wat de aanleiding voor een gedicht is geweest. Lees het besproken gedicht en meer in het bijbehorende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/de-poeziepodcast-15-simone-atangana-bekono/

 • Aflevering 14: Tonnus Oosterhoff

  Nov 20 2017

  Daan Doesborgh praat live op het Harry Mulisch Festival, in de werkkamer van Mulisch, met Tonnus Oosterhoff over J.H. Leopold, body farms en de indruk wekken dat je eigenlijk nooit hebt bestaan. Lees de besproken gedichten en meer in het bijbehorende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/de-poeziepodcast-tonnus-oosterhoff/

 • Aflevering 13: Abdelkader Benali (live)

  Nov 06 2017

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Abdelkader Benali over het juiste gedicht bij het juiste publiek kiezen, hoe je tien jaar over een bundel doet, en hoe een liefde voor koken wel (of juist niet) in je poëzie terecht kan komen. Lees het besproken gedicht en meer in het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-live-abdelkader-benali/

 • Aflevering 12: Lieke Marsman

  Oct 23 2017

  Daan Doesborgh praat met Lieke Marsman over Robert Creeley, romans met poëzie erin en een speciaal kastje om het verzameld werk van Lieke op te zetten. De leesclub van Lieke op het Harry Mulisch Festival vindt plaats op zaterdag 4 november, de live-opname van de nieuwe Poëziepodcast is op zondag 5 november. Meer info over het festival op http://harrymulischhuis.nl/Festival. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederlandartikel: www.vn.nl/poeziepodcast-11-lieke-marsman/

 • Aflevering 11: Carmien Michels (live)

  Oct 09 2017

  Daan Doesborgh praat live op de Nacht van de Poëzie met Carmien Michels over gedichten in één zucht opschrijven, er vervolgens al het leven uit redigeren, en dan de spontaniteit terugvinden. Lees het besproken gedicht en meer in het bijbehorende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepocast-11-carmien-michels-kunstmatige-spontaniteit-en-gedichten-af-moet-maken/

 • Aflevering 10: Ted van Lieshout

  Sep 18 2017

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Ted van Lieshout over Leendert Witvliet, gedichten die je niet begrijpt en lachen om verdrietige zaken. Lees de besproken gedichten en meer in het bijbehorende Vrij-Nederlandartikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-10-ted-van-lieshout-en-zijn-juweeltjes-van-verontwaardiging/

 • Aflevering 9: Simon Mulder (live)

  Sep 04 2017

  Daan Doesborgh ging in januari in Splendor in het bijzijn van een publiek in gesprek met Simon Mulder over Willem Kloos en de op handen zijnde vormvaste revolutie. Lees de besproken gedichten en meer in het bijbehorende Vrij-Nederlandartikel: https://www.vn.nl/zes-extra-afleveringen-van-de-poeziepodcast/

 • Aflevering 8: Peter Verhelst

  Aug 21 2017

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Peter Verhelst over Nils-Christian Moe-Repstad, voetnoten en falen als zin van het leven. Lees hier het begeleidende Vrij Nederlandartikel: https://www.vn.nl/de-poeziepodcast-8-peter-verhelst/

 • Aflevering 7: Martijn den Ouden

  Jul 17 2017

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Martijn den Ouden over Bernard Wesseling, lyrische poëzie en de controleur op je schouder. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederland-artikel: https://www.vn.nl/de-poeziepodcast-7-martijn-den-ouden-stelt-zich-voor-dat-hij-een-vrouw-is/

 • Aflevering 6: K. Schippers

  Jun 19 2017

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met K. Schippers over tijd en oude Chinese poëzie. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederland-artikel: https://www.vn.nl/de-poeziepodcast-k-schippers/

 • Aflevering 5: Ellen Deckwitz

  May 15 2017

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Ellen Deckwitz over Dennis O'Driscoll, religie, wiskunde en liefdesverdriet. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederland-artikel: https://www.vn.nl/de-poeziepodcast-5-ellen-deckwitz-is-weer-verliefd/

 • Aflevering 4: Jonathan Griffioen

  Apr 17 2017

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Jonathan Griffioen over James Tate en de grens tussen proza en poëzie. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederland-artikel: https://www.vn.nl/de-poeziepodcast-4-jonathan-griffioen/

 • Aflevering 3: Vicky Francken

  Mar 19 2017

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Vicky Francken over Fritzi Harmsen van Beek, poezen op dieet en poëzie in de openbare ruimte. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederland-artikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast-3/

 • Aflevering 2: Ingmar Heytze

  Feb 20 2017

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Ingmar Heytze over Mieke van Zonneveld, generaties in de poëzie en de keer dat Elly de Waard de mist in ging met een kooi vol duiven. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederland-artikel: https://www.vn.nl/de-poeziepodcast-2-ingmar-heytze/

 • Aflevering 1: Menno Wigman

  Jan 23 2017

  Daan Doesborgh gaat in gesprek met Menno Wigman over Gottfried Benn, poëzie vertalen en de Eenzame Uitvaart. Lees de besproken gedichten en meer in het begeleidende Vrij Nederland-artikel: https://www.vn.nl/poeziepodcast/