PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Universiteit van Vlaanderen Podcast

Heb jij je al eens afgevraagd of we mensen onzichtbaar kunnen maken? Of Latijn leren tijdverspilling is? Of je voor eeuwig samen zal blijven met je lief? Topprofessoren uit de Vlaamse universiteiten geven een antwoord op al deze vragen en nog veel meer via deze gratis colleges.

Afleveringen

 • 277. Kun je verliefd worden op je broer?

  Oct 22 2020

  Cleopatra was naar verluidt getrouwd met haar eigen broer en ook voor de Habsburgse adel was een gezin stichten met familieleden niet vreemd. Dit gebeurde veelal om politieke redenen. Nu die 'rationele' beweegredenen hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe romantiek, stellen we ons de vraag 'Kun je verliefd worden op je broer?'. Gedragsecoloog Wendt Müller (UAntwerpen) gaat dieper in op inteelt en de gruwelijke gevolgen daarvan.

 • 276. Hoe krijg jij je eerste baan?

  Oct 18 2020

  Leuk, diploma op zak maar wat dan? De banen liggen niet bepaald voor het oprapen.. Hoe je toch het beste voorbereid de arbeidsmarkt opstapt vertelt Dr. Jos Akkermans, gedragseconoom aan de Vrije Universiteit Amsterdam, jou!

 • 275. Waarom zijn we zo zeker dat de big bang echt is gebeurd?

  Oct 15 2020

  Velen onder ons geloven dat de aarde samen met alle andere planeten en zonnestelsels ontstaan is door de big bang. Maar hoe zijn we daar zo zeker van? Omdat enkele proffen ons dat vertellen? Neen hoor, er bestaan heel veel bewijzen dat de oerknal echt heeft plaatsgevonden. Deeltjesfysicus Karel Van Acoleyen (UGent) neemt je mee, 14 miljard jaar in het verleden.

 • 274. Hoe zorg je dat je een groter stuk taart krijgt dan je vrienden?

  Oct 11 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - We zijn dagelijks bezig met het verdelen van bijvoorbeeld eten, tijd of geld. Hoe zorg je er nou voor dat je bij zo’n verdeling zélf het grootste deel krijgt? Daarvoor zijn verschillende strategieën mogelijk. Sociaal psycholoog Ilja van Beest (Universiteit Tilburg) legt je in dit college precies uit hoe je het beste kunt onderhandelen.

 • 273. Waarom is je eerste herinnering een verzinsel?

  Oct 08 2020

  Je weet waarschijnlijk niets meer van je eerste verjaardagsfeestje of andere vroege herinneringen. En de dingen die je je meent te herinneren, zoals je eerste woorden, werden later waarschijnlijk ingefluisterd door je ouders. Neuroloog Sebastiaan Engelborghs (VUB en UAntwerpen) bestudeert het kinderbrein en legt je haarfijn uit waarom je je niets herinnert uit je babytijd.

 • 272. Begon al het leven bij een steen?

  Oct 04 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Inge Loes Ten Kate (Universiteit Utrecht) was een van de gelukkige wetenschappers die op zoek mocht naar leven op Mars. Maar hoe doe je zoiets? En wat kenmerkt leven eigenlijk? Hoe kwam het eerste leven op ónze planeet terecht?

 • 271. Waarom moet elke volwassene kinderboeken lezen?

  Oct 01 2020

  Hoe lang is het geleden dat jij nog eens een kinderboek hebt vastgepakt? Hopelijk niet te lang, want literatuurwetenschapper Vanessa Joosen (UAntwerpen) is er heilig van overtuigd dat pakweg een Harry Potter per week goed voor je is. Waarom dat zo is, kwam ze ons graag vertellen.

 • 270. Waarom zijn spijkerbroeken de standaard geworden?

  Sep 28 2020

  Grote kans dat je er één in je kast hebt, of op dit moment zelfs aanhebt: een spijkerbroek. De geschiedenis van de jeansbroek is opmerkelijk. Waarom werd die eenvoudige broek zo'n belachelijk groot succes? Designhistoricus Timo de Rijk van de TU Delft vertelt je in deze podcast alles over dit beroemde kledingstuk!

 • 269. Wat is die piep in mijn oren?

  Sep 24 2020

  Je hebt misschien al eens last gehad van een pieptoon na een concert of een tuut in je oren die vanuit het niets opduikt en even onverwacht weer verdwijnt. Waarom hoor je een piep en waar komt die vandaan? Audiologe Laure Jacquemin (UAntwerpen) kijkt in onze oorschelp om het mysterie te achterhalen.

 • 268. Is een koude douche 's morgens nu echt zo gezond?

  Sep 20 2020

 • 267. Wat is het nut van cultuur?

  Sep 17 2020

  Politici snijden weleens in de cultuuruitgaven. Erg jammer, want cultuur is superbelangrijk en niet enkel cultuurliefhebbers hebben er baat bij. Hoogleraar cultuurmanagement Annick Schramme (UAntwerpen) gaat dieper in op de verschillende facetten van cultuur en hun nut.

 • 266. Kunnen we zien met onze ogen dicht?

  Sep 13 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Er zijn blinden die zonder stok, hond of andere begeleiding stappen, fietsen en zelfs lopen en nooit ergens tegenaan botsen! Hoe zij dat doen? Min of meer zoals vleermuizen: geluiden uitzenden en dan heel goed luisteren naar de echo. Hoogleraar akoestiek Maarten Hornikx van de Technische Universiteit Eindhoven legt uit hoe deze superkracht werkt.

 • 265. Hoe weten wetenschappers hoe oud de ijsmummie Ötzi is?

  Sep 10 2020

  Op 19 september 1991 vonden twee Duitse bergwandelaars een mummie in de Italiaanse Ötztaler Alpen. Archeologen noemden hem Ötzi en verklaarden dat hij ongeveer 5300 jaar geleden leefde. Maar hoe weten zij dat? Geoloog Patrick Degryse (KULeuven) neemt je mee naar de wondere wereld van koolstofdatering.

 • 264. Waarom is het zo moeilijk om van je slechte gewoontes af te komen?

  Sep 06 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Ik hoorde ooit van een ondernemer dat het geheim van succes ligt in consistentie. Dat is ergens logisch. Je moet trouwens ook consistent sporten om atletisch te worden of consistent oefenen om een goede pianist te zijn. Maar waarom is het dan zo moeilijk om goede gewoontes op te nemen? Of omgekeerd, om van slechte gewoontes af te komen? Gedragswetenschapper Marieke Adriaans...more

 • 263. Waarom is levenslang niet levenslang?

  Sep 03 2020

  Levenslange opsluiting is de zwaarste straf in België en voorbehouden aan de ergste criminelen en misdrijven. Maar wil dat zeggen dat zij werkelijk hun leven lang achter gesloten deuren zullen zitten? Niet altijd. Hoe dat komt hoor je van hoogleraar criminologie Kristel Beyens (VUB).

 • 258. Waarom is glas het grootste mysterie van de natuurkunde?

  Aug 30 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Je weet het misschien niet, maar glas is een superboeiend materiaal. Het gedraagt zich als een vaste stof, maar als je goed kijkt, is het eigenlijk een vloeistof. Hoe dit komt, is zo'n beetje HET mysterie binnen de natuurkunde. Liesbeth Janssen (TU Eindhoven) is er bijna achter hoe het zit én hoe deze kennis kan helpen om ziektes als kanker beter te begrijpen.

 • 257. Waarom blijven voetbaltalenten best in België?

  Aug 27 2020

  Elk jaar zijn er jonge voetballers die de lokroep van het buitenland niet kunnen weerstaan. Clubs in Engeland, Frankrijk en Nederland staan te springen om de Rode Duivels van morgen in te lijven, maar komt het wel zo ver? Of blijven onze talenten best wat langer in België? Wij vroegen het aan Matteo Balliauw, sporteconoom aan de UAntwerpen.

 • 256. Waarom kloppen de verhalen die jij vertelt vaak niet?

  Aug 23 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Verdenk jij je vrienden ervan dat ze wel eens verhalen vertellen die niet helemaal kloppen? Ga dan ook eens bij jezelf te rade, want volgens prof.dr. Noelle Aarts (WUR, Communicatie) kloppen de verhalen die wij elkaar de godganse dag vertellen vaak niet. Of valt het bij jou toch allemaal wel mee? Test jezelf in dit college.

 • 255. Hoe kunnen we voorspellen hoe warm het gaat worden op aarde?

  Aug 16 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Wat heerlijk, dat je in september nog met 30 graden op het strand kunt liggen. Toch? Gewoon een lekkere uitschieter. Of heeft het te maken met klimaatverandering en moeten we ons zorgen gaan maken? Herman Russchenberg (TU Delft) geeft opheldering en vertelt je – rekening houdend met een kleine foutmarge – ook wat we kunnen verwachten op lange termijn.

 • 254. Kan je blind worden van je beeldscherm?

  Aug 09 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. "Niet te lang televisie kijken, want daar krijg je vierkante ogen van", zei je moeder vroeger vaak vast. En daar heeft ze best gelijk in gehad. Misschien niet letterlijk vierkant, maar beeldschermen tasten letterlijk de vorm van onze ogen aan. Daardoor gaan we steeds slechter zien en neemt het aantal mensen met slechte ogen in rap tempo toe. In dit college vertelt oogarts Ca...more

 • 253. Bestaan bijna-dood-ervaringen?

  Aug 02 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Wetenschappelijk onderzoek naar bijna-dood-ervaringen is zelfs een keer in The Lancet gepubliceerd. Is er dan daadwerkelijk vuur in dat rokerig wetenschappelijk schijngebied? Dr. Herman de Regt van Tilburg University analyseert deze ervaringen in dit college met een kritische blik en eeuwen aan filosofische kennis.

 • 252. Waarom is de Aarde niet bijzonder?

  Jul 26 2020

 • 251. Is biologisch echt beter?

  Jul 23 2020

  Als je aan biologische landbouw denkt, denk je misschien aan groene weiden, volle smaken en koeien die er net iets gelukkiger uitzien. Maar niet alles wat biologisch is, is ook echt beter. Expert gewasbescherming Pieter Spanoghe (UGent) laat zien dat het gras niet steeds groener is aan de biologische kant.

 • 250. Hoe is iemand die honderd keer per dag zijn handen wast te helpen?

  Jul 19 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. We hebben tijdens de coronacrisis het belang ingezien van regelmatig je handen wassen. Maar wat als je niet kan stoppen met je handen wassen en je wel 100 keer per dag voor een kraantje staat te schrobben? Professor Damiaan Denys van de Universiteit van Amsterdam is expert in dwangstoornissen. Luister maar een keer (of 100).

 • 249. Zijn homo's verantwoordelijk voor corona?

  Jul 16 2020

  Viel je 500 jaar geleden op hetzelfde geslacht? Dan moest je heel voorzichtig zijn. De middeleeuwse samenleving was immers niet mals voor homoseksuelen. Gelukkig is die tijd voorbij en zijn we nu allemaal supertolerant. Of toch niet? Genderhistoricus Jonas Roelens (UGent) neemt je mee naar het Brugge van weleer en trekt enkele interessante parallellen met nu.

 • 248. Hoe kun je zien hoe laat iemand vermoord is?

  Jul 12 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Bijvoorbeeld op de vraag 'Hoe kun je zien hoe laat iemand vermoord is?'. Er bestaat een hele wetenschap rond die zich daarmee bezighoudt: de taphonomie, oftewel de leer van hoe een lichaam ontbindt. Luister maar naar hoogleraar in de forensische biofysica Maurice Aalders van de Universiteit van Amsterdam.

 • 247. Is wetenschappelijk onderzoek minder degelijk sinds COVID-19?

  Jul 09 2020

  Sinds corona lijken wetenschappers elkaar (en hun onderzoek) zowat dagelijks tegen te spreken. Mondmaskers zouden al dan niet nuttig zijn, een oud medicijn tegen malaria zou al dan niet ingezet kunnen worden tegen corona... Wil dat zeggen dat ze zo gehaast zijn om een remedie tegen corona te vinden dat ze hun onderzoek niet meer degelijk doen? Prof. dr. Philippe Jorens is onderzoeker aan de UAntwerpen én hoofd van de afdeling intensieve zorgen van UZA en analyseert kritisch wetenschappelijk onde...more

 • 246. Waarom denken zoveel mensen dat vroeger alles beter was?

  Jul 05 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Veel mensen doen het: nostalgisch terugkijken en het verleden romanticeren. Maar was vroeger alles echt beter? Of waarom denken zoveel mensen dat? Bart van Heerikhuizen, de meest geliefde socioloog aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt meer.

 • 245. Kunnen make-up en tandpasta je cellen beschadigen?

  Jul 02 2020

  Je hebt ongetwijfeld al gehoord over schadelijke microplastics, maar wist je dat er ook nanoplastics bestaan? Die zijn nog kleiner. En ze zitten zelfs in make-up en tandpasta! Kunnen die dagdagelijkse spullen onze cellen beschadigen? Karen Smeets, moleculair toxicologe aan de UHasselt, kijkt samen met ons naar het kleinste van het kleinste.

 • 244. Waarom is het eten van een bespoten appel geen probleem?

  Jun 28 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Is bespoten fruit ongezond? En omgekeerd: kan eten ons net helpen om gezond te eten? Onze Nederlandse collega's onderzochten het... Geen bezoekje aan de dokter maar gewoon even je koelkast opentrekken: gezonde voeding om ziekten te voorkomen. Waarom vooral chronisch zieke mensen hier baat bij gaan hebben, hoor je in dit college van toxicoloog Aalt Bast van de Universiteit va...more

 • 243. Maakt Whatsapp ons taalgevoel kapot, fwa?

  Jun 25 2020

  Jongeren die chatten, het doet soms zeer aan de ogen. Wat ze allemaal typen, kan je soms nog amper Nederlands noemen. Maakt Whatsapp ons taalgevoel kapot? Sociolinguïste Reinhild Vandekerckhove (UAntwerpen) dook in de wondere wereld van Whatsapp en Messenger op zoek naar een antwoord.

 • 242. Waarom voel je je soms slecht, terwijl je eigenlijk trots bent?

  Jun 21 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Soms ben je echt heel trots op iets wat je hebt gedaan of bereikt, en toch voel je je om één of andere reden ambetant. Wat is dat toch, wat je tegenhoudt om gewoon blij te zijn? Dr. Yvette van Osch is gedragswetenschapper aan de Universiteit van Tilburg en legt uit hoe dat komt.

 • 241. Kunnen we het coronavirus ooit overwinnen?

  Jun 18 2020

  Het coronavirus hoeft waarschijnlijk geen introductie meer. Mochten ze ooit een film maken over het jaar 2020, zal dat kleine onding ongetwijfeld de superschurk spelen. We kunnen alleen maar hopen dat we in 2021 geen sequel voorgeschoteld krijgen. Hoe kunnen we dat in godsnaam vermijden? Filip Lardon is fysioloog aan de UAntwerpen en hij laat de blauwdruk van het meesterplan zien.

 • 240. Hoe schrijft een algoritme jouw nieuws bij elkaar?

  Jun 14 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Een algoritme dat een nieuwsbericht schrijft: misschien zie je het nog niet helemaal voor je, maar in de praktijk is dit allang aan de gang. Sander Wubben werkt aan een systeem dat computers de menselijke taal kan leren. Hij kan je dan ook alle ins en outs vertellen over de manier waarop algoritmes het nieuws kunnen brengen én of jij dit als lezer erg moet vinden.

 • 239. Hoe leert een computer denken als Beethoven?

  Jun 11 2020

  Computers kunnen snel rekenen, maar kunnen nooit onze genialiteit benaderen. Of wel? Computers kunnen al veel beter schaken dan wij en wie weet componeren ze binnenkort even goed als Beethoven. Hoe leert een computer al die dingen? Algoritme-expert Kenneth Sörensen (UAntwerpen) vertelt ons alles wat we moeten weten over deep learning.

 • 238. Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt?

  Jun 07 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - We weten allemaal dat het goed voor ons lichaam is als we regelmatig bewegen. Maar prof. dr. Erik Scherder vertelt in dit college dat bewegen minstens zo belangrijk is voor je hersenen. Mensen die tussen hun vijftiende en vijfentwintigste erg actief waren, hebben op latere leeftijd veel minder last van dementie. Ook na je vijfentwintigste is bewegen - stevig doorfietsen of doorlopen is al genoeg - essentieel voor het functioneren van je brein. Waarom? Dat vertelt hij met ...more

 • 237. Waarom bestaan er geen dieren met wielen?

  Jun 04 2020

  De pracht van de natuur wordt tentoongesteld om je heen en in duizenden natuurdocumentaires. Als we dieper kijken, zien we echter een hele hoop dingen die beter hadden gekund. Designfoutjes zeg maar. Is de natuur dan toch niet zo feilloos als ze lijkt? Bioloog Raoul Van Damme bestudeert evolutie en verklaart waar die foutjes vandaan komen.

 • 236. Waarom beschermen we liever een olifant dan een worm?

  May 31 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Is er een reden waarom het WWF een panda in het logo heeft gezet in plaats van een bedreigd insect bijvoorbeeld? Wij vroegen aan historicus Raf de Bont (Maastricht University) waarom we liever een olifant dan een worm beschermen.

 • 235. Waarom is er niet één universele computerprogrammeertaal?

  May 28 2020

 • 235. Word je van stress dik?

  May 24 2020

 • 234. Waarom krijg je stress van thuiszitten?

  May 21 2020

 • 232. Hoe vernietig je met je spaargeld je eigen toekomst?

  May 17 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Misschien ben je wel vegetarisch, doneer je aan goede doelen en denk je daarmee enorm sociaal en bewust bezig te zijn. Maar, misschien ben je je ook van een heleboel dingen niet bewust. Weet jij eigenlijk wat er met jouw spaargeld gebeurt? En welke impact dit op de toekomst heeft? Een college vol "Echt??!"-momenten van onderzoeker Kellie Liket van Erasmus Universiteit.

 • 231. Wat is die knoop in je maag als je je slecht voelt?

  May 14 2020

  Een knoop in je maag, vlinders in je buik... Uitdrukkingen genoeg over onze ingewanden. Maar wat is de wetenschap achter al die volkswijsheden? Wat is die knoop in je maag als je je slecht voelt? Gastro-enteroloog Heiko De Schepper van UAntwerpen neemt een kijkje in onze darmen.

 • 230. Waarom kan de zeespiegel ook dalen wanneer ijskappen smelten?

  May 10 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. De klimaatverandering op aarde zorgt voor heel wat kopzorgen. Maar kloppen de rampscenario’s over zeespiegelstijging eigenlijk wel? Het is allemaal net iets ingewikkelder dan we denken, vertelt prof. dr. Bert Vermeersen, planeetwetenschapper aan de TU Delft.

 • 229. Moeten we bedreigde diersoorten nog wel redden?

  May 07 2020

 • 228. Hoe hard moet je een kind aanpakken om er een topsporter van te maken?

  May 03 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Omdat de Nederlanders altijd veel te veel medailles halen op de Spelen, vroegen ze zich af hoe hard ze hun kinderen mogen pushen om topsporter te worden. Sportpsycholoog Gerald Weltevreden (Universiteit van Amsterdam) kwam het verlossende antwoord geven.

 • 227. Ligt België binnenkort op de Noordpool?

  Apr 30 2020

  Met de opwarming van de Aarde hopen we binnenkort misschien dat België op de Noordpool lag, zodat we niet meer levend verbranden wanneer we buitenkomen. Kan dat eigenlijk? Kan België ooit op de Noordpool liggen? Wij vroegen het aan David Van Rooij, mariene geoloog aan de UGent, en hij neemt ons mee naar een verre toekomst.

 • 226. Waarom zou je nog iets leren als je het ook kan Googelen?

  Apr 26 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Zo vroegen zij aan onderwijswetenschapper Tim Surma (Open Universiteit) of bakken informatie van buiten leren nog wel veel zin heeft nu Google op alles een antwoord heeft en het onmiddellijk ter beschikking stelt. Spoiler: iets leren is geen verloren moeite!

 • 225. Zeggen we straks allemaal 'de meisje' en 'shtijl'?

  Apr 23 2020

  Zeggen dat iets 'heel cool' is, verraadt meteen dat je niet meer zo hip bent. En 'hip' eigenlijk ook. Tegenwoordig moet je zeggen dat iets 'vies shtijl' is. Wat betekent dat en spreken we straks allemaal zo? Dat komt sociolinguïste Stefania Marzo (KU Leuven) allemaal uit de doeken doen.

 • 224. Waarom is de Lion King een fascistische film?

  Apr 19 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Zo namen ze de Disneyfilms eens onder de loep. Vele generaties kinderen groeien op met Disney. Maar zo ontschuldig is dat niet, zegt docent populaire cultuur Dan Hassler-Forrest (Universiteit van Amsterdam). Neem nu de leeuwenkoning: welke verborgen boodschappen gaan daarachter schuil? En met welk doel?

 • 223. Waarom zitten videogames vol met religie?

  Apr 16 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Zo vroegen ze zich af waarom videogames zo boordevol religie zitten? Tijdens dit verplicht isolement heb je misschien voor het eerste een videogame gespeeld? Of met je extra vrije tijd heb je nu eindelijk de kans om de leaderboards te beklimmen van je favoriete game? In dit college legt theoloog Frank Bosman, Universiteit van Tilburg, de wereld van de videogames onder de lo...more

 • 222. Waarom kun jij je gele markeerstift beter weggooien als je écht iets wil leren?

  Apr 12 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Zo vroegen ze zich af hoe je het beste leert leren. Deze quarantaine periode is dé geschikte periode om nieuwe vaardigheden op te pikken. Maar 'leren leren' is niet zo evident. Gino Camp, onderwijskundige aan de Open Universiteit in Heerlen, geeft ons de do's-and-don'ts en legt ons uit Waarom kun jij je gele markeerstift beter weggooien als je écht iets wil leren?

 • 221. Waarom rijden nog niet alle auto's op waterstof?

  Apr 09 2020

  Waterstof lijkt een goede kandidaat om te helpen naar een CO2-neutrale samenleving te gaan. Het is licht, geurloos, niet giftig én het produceert geen vervuilende stoffen. Waarom gebruiken we dit gas dan niet veel meer? Scheikundig ingenieur Tom Breugelmans (UAntwerpen) geeft antwoord.

 • 220. Waarom doen pubers zo vaak domme dingen?

  Apr 05 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Wie pubers kent, of het zelf nog niet zo heel lang geleden was, weet het: pubers doen soms hele rare dingen. Domme dingen ook. Gevaarlijk. Hoe komt dat toch? Ontwikkelingspsycholoog Eveline Crone (Universiteit Leiden) bestudeert het puberbrein. En daar vindt ze ook het antwoord!

 • 219. Hoe wordt zonlicht elektriciteit?

  Apr 02 2020

  In zowat elke straat vind je huizen met zonnepanelen op het dak. Misschien heb je er zelf ook op je dak liggen? Maar hoe werken die dingen eigenlijk? Hoe wordt zonlicht elektriciteit? Bart Vermang is er aan de UHasselt elke dag mee bezig en is dan ook dé man om het ons uit te leggen.

 • 218. Waarom zijn we niet goed voorbereid op de volgende pandemie?

  Mar 29 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE De covid19-pandemie kwam voor de meesten van ons als een donderslag bij heldere hemel. Maar niet voor wetenschappers. Voor hen was de vraag niet of er een pandemie aankwam, maar wel wanneer. En ze wisten ook dat we er niet goed op voorbereid zouden zijn. Dat zeggen ze niet nu, achteraf, maar ook al jaren geleden. Luister maar naar het college van Universiteit van Nederland met viroloog Marion Koopmans, uit 2018...

 • 217. Waar gaat licht naartoe als het donker wordt?

  Mar 26 2020

 • 216. Waarom verliest de mens het van de natuur op IJsland?

  Mar 22 2020

  KEUZE VAN DE REDACTIE - Af en toe kijken we eens op welke straffe vragen de Universiteit van Nederland een antwoord zoekt. Zo vroegen ze zich af waarom de mens het verliest van de natuur op IJsland. Een uitstekende vraag, dus maakten wij er een podcast van. Dankzij de kennis van geohydroloog Roel Dijksma (Wageningen Universiteit), natuurlijk.

 • 215. Waarom kost een Olékoek minder dan een Leo?

  Mar 19 2020

  Stel je eens voor dat je een product op de markt brengt. Welke prijs zou je voor dat product vragen? Misschien niet te hoog, want wie zou het dan nog willen kopen? Maar ook niet te laag, want hoe geraak jij dan uit de kosten? Econoom Tom Kuppens (UHasselt) verklaart prijssettingsstrategieën als een elegant samenspel van vraag en aanbod.

 • 214. Hoe verander je de kleur van je ogen?

  Mar 15 2020

  Heb je ooit al gewenst dat je krullend haar had in plaats van stijl? Of 10 cm groter was of superintelligent? Erfelijke kenmerken zoals uiterlijk of erfelijke ziekten worden aanpasbaar dankzij de CRISPR/Cas9-technologie, dé wetenschappelijke revolutie van de 21ste eeuw! Moleculair bioloog Hetty Helsmoortel (UGent) legt uit hoe wetenschappers in jouw DNA kunnen knippen en plakken.

 • 213. Waarom dragen hipsters een muts in een koffiebar?

  Mar 12 2020

 • 212. Ben je soms zo lui omdat je te slim bent?

  Mar 08 2020

  Kinderen met een IQ van 130 of meer, krijgen het label hoogbegaafdheid. Ze denken razendsnel en leggen verbanden of stellen zich vragen waar andere kinderen zich niet mee bezighouden. Toch hebben ook zij extra begeleiding nodig om hun potentieel ten volle te kunnen benutten en mentaal weerbaar te worden. Want in het begin gaat alles misschien vanzelf, maar dat is meestal maar van korte duur. Experte hoogbegaafdheid Tessa Kieboom (UHasselt) geeft ouders de tools om hun slimme kinderen te helpen....more

 • 211. Ben je een loser als je geen carrière maakt?

  Mar 05 2020

  Wees eens eerlijk met jezelf. Doe jij je werk echt graag? Geeft je job je zingeving en sta je graag op om naar je bureau te gaan? Of zijn je salaris en de bijhorende voordelen je grootste motivator? Velen van ons voelen de druk hoger en hoger worden en het aantal burn outs blijven stijgen. Tijd om onze relatie met werk onder de loep te nemen. Experte demotie Tanja Verheyen (VUB) legt uit.

 • 210. Waarom zijn hoogbegaafden zo vaak ongelukkig op het werk?

  Mar 01 2020

  Als je aan hoogbegaafden denkt, denk je misschien aan iconische figuren zoals Albert Einstein of Mozart. Maar wist je dat hoogbegaafde in quasi elke laag van de bevolking en in elk bedrijf voorkomen? En wist je dat, ondanks hun intelligentie, het vaak niet van een leien dakje gaat op de werkvloer? Hoe dat komt legt expert hoogbegaafdheid Kathleen Venderickx (UHasselt) je met plezier uit.

 • 209. Hoe kan 5000 euro je hele leven veranderen?

  Feb 27 2020

  We hebben veel maatregelen om ongelijkheid in onze maatschappij te corrigeren. Denk maar werkloosheidsuitkeringen, sociale woningen of organisaties zoals het OCMW. Allen moeten de kloof tussen arm en rijk opvullen. Maar wat als het veel simpeler zou kunnen? Wat als we iedereen aan het begin van zijn carrière een beetje meer kansen zouden kunnen geven? Institutioneel econoom Koen Schoors (UGent) deed onderzoek naar het kapitaal van studenten en bewijst dat 1 maatregel een wereld van verschil kan...more

 • 208. Waarom zijn mensen niet blauw?

  Feb 23 2020

  Blank, rozig, gebronsd of donkerbruin,... hoewel mensen verschillende huidskleuren kunnen hebben, blijven die kleuren binnen het spectrum van het vleeskleurige. Vreemd, nietwaar, als je dat vergelijkt met de uitbundige tinten die de natuur overal rondom ons tentoon spreidt? Bioloog Bram Vanthournout (UGent) keek naar het groen in planten, het rode in kardinaalvogels én het bruinige in onze huid en kwam tot een interessante conclusie!

 • 207. Kan je met één aandeel rijk worden?

  Feb 20 2020

  We weten het al langer: een spaarrekening brengt niets op! Als je pech hebt en de rente daalt onder nul, zul je zelfs moeten bijbetalen om je centen te mogen parkeren! Je kan natuurlijk ook investeren. In vastgoed bijvoorbeeld, of... in aandelen! Wat aandelen precies zijn en waarom die in waarde veranderen, hoor je van econome Anneleen Michiels (UHasselt).

 • 206. Lopen we binnenkort rond met een computer in onze hersenen?

  Feb 16 2020

  Vroeger nam een computer een hele kamer in beslag, terwijl we er nu een in onze broekzak hebben zitten of aan onze pols hebben hangen. Kunnen we nog een stap verder gaan en lopen we binnenkort rond met een computer in onze hersenen? Als micro-elektronicus aan de KULeuven ontwerpt prof. dr. Marian Verhelst computerchips en zij is dan ook de geknipte vrouw om samen met ons naar de toekomst te kijken.

 • 205. Kraken sudoku-makers weldra je bankgegevens?

  Feb 13 2020

  Als je iemand in de trein een sudoku ziet oplossen, is dat misschien niet zo onschuldig als je denkt. Wie weet is die sudokufreak wel uit op een prijs van een miljoen dollar of nog erger: je bankgegevens! Want geloof het of niet, in sudoku's vind je misschien wel de oplossing van een van de grootste problemen uit de wiskunde. Prof. dr. Kenneth Sörensen is algoritme-expert aan de UAntwerpen en legt ons uit waarom sudoku's zo belangrijk kunnen zijn.

 • 204. Hoe onterf je je kind?

  Feb 09 2020

  Volgens de wet is elk kind gelijk en erft elk kind ook evenveel wanneer je sterft. Maar wat als je één kind liever ziet dan een ander? Of wat als één van je kinderen meer hulp nodig heeft? Wat als je een van je kinderen nog nauwelijks ziet? Valt er wat aan te sleutelen, aan die erfenis? Expert in erfrecht en familiale planning Alain Verbeke (KU Leuven) buigt zich in de praktijk over erfeniskwesties en vertelt je in deze podcast wat de wet zegt en wat jij als ouder kan doen.

 • 203. Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind doet wat ik vraag?

  Feb 06 2020

 • 202. Zit de levensstijl van je opa in jouw genen?

  Feb 02 2020

  Genetisch gezien besta jij uit de helft van de genen van elk van je biologische ouders. Toch zit er meer achter dan je zou denken, want ook de levensstijl van je ouders heb je meegekregen. En dus ook een beetje van je grootouders én je overgrootouders. Hoe dat komt, legt milieu-arts prof. dr. Lode Godderis (KULeuven) haarfijn voor je uit.

 • 201. Moeten we ons voorbereiden op een nieuwe ijstijd?

  Jan 30 2020

  Als we zowat iedereen behalve Donald Trump mogen geloven, warmt de aarde op aan een ongekende snelheid. Maar zou het niet kunnen dat onze planeet binnenkort gewoon weer afkoelt en dat er een nieuwe ijstijd aankomt? Moeten we ons opmaken voor een leven in een sauna of een koelkast? Klimaatwetenschapper prof. dr. Wim Thiery van de VUB vertelt ons welke outfit we moeten klaarleggen.

 • 200. Wat is donkere materie?

  Jan 26 2020

  Er is een stof die wetenschappers al decennia bezighoudt, maar haar geheimen maar niet wil onthullen: donkere materie! Donker, omdat het een stof is die geen licht uitstraalt of weerkaatst en bijgevolg onzichtbaar is. Maar... hoe onderzoek je iets dat onzichtbaar is? Meer nog, hoe weet je dat iets bestaat als je het zelfs met de meest krachtige microscopen niet kan zien? Een vraag waar Dirk Ryckbosch, deeltjesfysicus aan UGent, een verhaal bij kan vertellen dat tot je verbeelding zal spreken!

 • 199. Waarom is mijn GSM altijd plat?

  Jan 22 2020

  Ken je dat: je laadt voor het slapengaan je gsm helemaal op en tegen de middag is je batterij al voor de helft leeg. Om. Gek. Van. Te. Worden! Kunnen ze nu niet eens een batterij maken die lang meegaat?! Dat is nu net iets waar materiaalchemici zoals prof. Marlies Van Bael (UHasselt) zich al jarenlang mee bezighouden. Wat er precies gebeurt binnen een batterij, waarom die verslechtert en wat jijzelf eraan kunt doen, hoor je in dit college!

 • 198. Hoe word jij even gespierd als Arnold Schwarzenegger?

  Jan 19 2020

  Elke superheldenfilm is tegenwoordig doorspekt met mannen die hun spieren amper in hun strakke pakjes krijgen. Niets nieuws, want jaren voordien veroorzaakten Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone al een gespierde hype. Niet iedereen wordt geboren als spierbundel, maar is het dan wel mogelijk om zo gespierd te worden als al die filmhelden? Als kinesitherapeut aan de UAntwerpen is prof. dr. Ulrike Van Daele de ideale personal coach voor deze vraag.

 • 197. Wat kan je doen met stamcellen?

  Jan 16 2020

  Een volwassen persoon bestaat uit ca. 60 biljoen cellen, onder te verdelen in 220 verschillende soorten. Er zit een heel speciale soort tussen, een soort die meer kan dan de andere cellen, een soort 'supercel' als het ware: de stamcel! Maar... waarom is die net zo super? En waarom horen we er niet meer over? Prof. Esther Wolfs van UHasselt werpt haar biomedische bril op de vraag: wat kan je doen met stamcellen!

 • 196. Waarom is een meter een meter?

  Jan 12 2020

  We drukken elke lengte uit in meters of afgeleiden, maar staan nooit stil bij de oorsprong van onze lengtemaat. Waarom is een meter een meter lang? En hoe hebben we in godsnaam overleefd zonder één duidelijke lengtemaat? Prof. dr. Nick Schryvers is experimenteel fysicus aan de UAntwerpen neemt ons mee naar een verwarrende tijd van duimen, voeten en ellen.

 • 195. Waarom zal niemand ouder dan 122 jaar worden?

  Jan 09 2020

  De wetenschap staat niet stil: betere vaccins, meer inzichten in verschillende ziektes, betere ziekenhuizen en hygiëne hebben ervoor gezorgd dat we al een stuk ouder worden dan pakweg 100 jaar geleden. En toch lijkt er een bovengrens te zijn. Niemand werd ooit ouder dan 122. Prof. Liesbet Temmerman (KU Leuven) zoekt uit waarom dat zo is.

 • 194. Hoe word ik fit vanuit mijn luie zetel?

  Jan 05 2020

  De wetenschap heeft ons leven al op ongelooflijk veel manieren makkelijker gemaakt, maar toch zijn er ook veel zaken die nog niet zijn aangepakt. Zoals fit zijn, bijvoorbeeld. Zou er nu echt geen enkele manier zijn om fit te worden zonder er maar een druppel zweet aan te verspillen? Als fysioloog aan de UHasselt ging prof. dr. Dominique Hansen op zoek naar wondermiddeltjes en geheime technieken. Behoort sporten dan eindelijk tot het verleden?

 • 193. Kan je blind worden als je naar de zon kijkt?

  Dec 19 2019

  Er zijn veel betere ideeën dan zonder speciale bril recht in de zon kijken. Zo zou je wel eens blind kunnen worden, hoor je dan. Maar wat klopt daar eigenlijk van en wat doe je dan met felle lichten of lasers? Als oogheelkundige aan de UAntwerpen is professor Veva De Groot de geknipte vrouw om haar licht te schijnen op deze vraag.

 • 192. Kan boksen bijdragen tot wereldvrede?

  Dec 15 2019

  Barack Obama heeft zijn Nobelprijs voor de Vrede niet gekregen omdat hij wereldkampioen boksen werd. Toch zou een partijtje boksen kunnen bijdragen tot wereldvrede. Hoe dat precies in elkaar zit, licht sportwetenschapper Marc Theeboom voor ons toe. Tijdens de opname werd er geen geweld gebruikt door de professor of het publiek.

 • 191. Moeten we meisjes verplichten om een STEM-richting te volgen?

  Dec 12 2019

  Meisjes zijn gemaakt voor de zorgsector en jongens worden wetenschapper. De halve wereldbevolking steigert bij het horen van deze stelling, maar dat beeld zien we wel terug op de schoolbanken. Kunnen we dat vastgeroeste idee uit de wereld helpen en hoe doen we dat dan? We kunnen toch geen meisjes verplichten STEM-richtingen te volgen? Veerle Draulans, genderexpert aan de KULeuven, snelt ons te hulp.

 • 190. Waarom eten we weer bruin brood?

  Dec 08 2019

  Rijke mensen eten caviaar, foie gras en wagyu-steak. Arme mensen moeten het stellen met diepvries-frikandellen en fastfood. Enfin, zo kort door de bocht is het nu ook weer niet, maar het onderliggende idee is waar: wat je eet, reflecteert je sociale status. En dat geldt ook voor brood! Prof. Peter Scholliers (VUB) duikt in de geschiedenis van deze dagelijkse kost!

 • 189. Geven we beter geld aan YouTube dan aan de VRT?

  Dec 04 2019

 • 188. Waarom moet je fastfood eten als je ziek bent?

  Dec 01 2019

  Stel je voor dat je ziek naar de dokter gaat en dat je te horen krijgt dat je zoveel hamburgers mag eten als je maar wil. Zoiets gebeurt niet enkel in je dromen, maar ook bij prof. dr. Elisabeth De Waele (VUB). Want zij weet dat fastfood voor zieke mensen vaak beter is dan sla met tomaten!

 • 187. Is bliksem de oplossing voor kanker en het klimaat?

  Nov 28 2019

  Wist jij dat er naast vast, vloeibaar en gas ook nog een vierde aggregatietoestand bestaat? Jawel, hoor! Plasma zou zelfs zomaar een groot deel van onze problemen kunnen oplossen. Hoe plasma ingezet kan worden tegen kanker of de klimaatproblematiek, komt fysicochemicus Annemie Bogaerts (UAntwerpen) je met de glimlach uitleggen.

 • 186. Waren dieren vroeger dommer dan nu?

  Nov 24 2019

  We leerden op school over evolutietheorie: hoe de mens zich steeds meer en meer ontwikkelde en de wereld begon te domineren. Maar hoe zit dat bij dieren? Hebben zij ook hun eigen evolutieverhaal? Bioloog Raoul Van Damme (UAntwerpen) neemt ons mee in de dierengeschiedenis.

 • 185. Hoe betrouwbaar is een online DNA-test?

  Nov 21 2019

  Ieder van ons draagt een unieke code met zich mee: het DNA. Je DNA bepaalt hoe je eruitziet, waarvoor je allergisch bent, op welke aandoeningen je meer of minder kans hebt, en ga zo maar door. Steeds meer online bedrijven beweren dat ze jouw DNA perfect kunnen ontrafelen. Al wat ze nodig hebben is een beetje speeksel... Maar, hoe lezen deze bedrijven jouw DNA en hoe betrouwbaar is dat? Bio-ethicus Pascal Borry (KU Leuven) stuurde een staaltje van zijn speeksel op en nam de resultaten onder de l...more

 • 184. Bestaat Vlaams DNA?

  Nov 16 2019

  Wie zijn we en waar komen we vandaan? We zijn allemaal nieuwsgierig naar onze afkomst. Zou een DNA-test ons daarover meer kunnen vertellen? Niet echt, zegt geneticus Maarten Larmuseau (KU Leuven). Hij legt ons collectief verleden onder de loep en vertelt meer over oermensen, migratiestromen en de impact van de Spaanse inval tijdens de tachtigjarige oorlog in onze gebieden.

 • 183. Werkt het wereldwijde web ook op Mars?

  Nov 14 2019

  Kun je je leven voorstellen zonder internet? Niet snel even iets opzoeken op wikipedia, geen emails of whatsapp meer, zelfs geen Universiteit van Vlaanderen-podcast om je pendeluren mee door te brengen! Gelukkig zijn we overal en altijd 'verbonden' als we dat willen. En wat met de toekomst wanneer Elon Musk de eerste Mars-kolonies heeft gebouwd? Zou het internet daar ook werken? Prof. Ruben Verborgh van Ugent over de principes van het wereldwijde web!

 • 182. Vieren we binnenkort singles day in plaats van Wapenstilstand?

  Nov 10 2019

  Heel wat "tradities" zijn eigenlijk helemaal niet zo oud. Nee hoor, carnaval komt niet uit de middeleeuwen. En ook de Olympische Spelen waren er niet altijd. Halloween? Moederdag? Sinterklaas? Erfgoed-specialist Marc Jacobs (UAntwerpen en VUB) neemt tradities onder de loep en leert je hoe je zelf een nieuwe "traditie" kan lanceren.

 • 181. Had Trump president kunnen worden zonder Facebook?

  Nov 07 2019

  We keken verbaasd op toen Donald Trump tot president van de Verenigde Staten werd verkozen. Nu, na 3 jaar, zijn we nog steeds verbaasd. Hoe is het ooit zover kunnen komen? Prof. Koen Schoors (UGent) bestudeert zijn campagnes, samen met die van andere populisten, en komt tot interessante conclusies: allen blijken zij gebruik te maken van een uitgekiende strategie.

 • 180. Kunnen planten stress hebben?

  Nov 03 2019

  Professor Ann Cuypers is biologe aan de UHasselt. En misschien bezorgt ze ook jou wel wat stress met deze vraag. Want... als zij je nu komt vertellen dat planten stress kunnen hebben en als jij thuis planten hebt, dan ben jij misschien wel verantwoordelijk voor de stress van je planten... Argh! Gelukkig vertelt ze ook hoe je je planten zo stressvrij mogelijk kunt opvoeden.

 • 179. Hoe zijn dinosaurussen nu echt uitgestorven?

  Oct 31 2019

  Hè, wisten we nog niet hoe de dinosaurussen waren uitgestorven? Met die meteoor en zo? Mja... we wisten dat min of meer, maar VUB-geoloog professor Philippe Claeys heeft de smoking gun gevonden... in Mexico!

 • 178. Kan je een beroerte voorkomen?

  Oct 27 2019

  Professor neurobiologie Annelies Bronckaers (UHasselt) heeft een ongezellige boodschap: iedereen, jong en oud, kan totaal onverwachts een beroerte krijgen, je voelt het niet aankomen, eenderde van de mensen overleeft een beroerte niet en er is niet veel aan te doen. Maar... gelukkig zijn er wetenschappers die nog steeds op zoek zijn naar betere behandelingen voor mensen met een beroerte. En in afwachting daarvan krijg je alvast enkele tips. Met als key word: FAST!

 • 177. Hoe weet je dat je gek bent?

  Oct 24 2019

  Dingen horen of zien die er niet zijn... klinkt een beetje raar, nietwaar. Maar wist je dat de kans dat jij in je leven een dergelijke psychose meemaakt best groot is? Maar is dat dan erg? Dat hangt ervan af, zegt prof. Inez Germeys (KU Leuven). Zij graaft dieper in de oorzaken én de therapieën.

 • 176. Hoe maak je een brug die nooit instort?

  Oct 20 2019

  De Gentse ingenieur dr. Didier Snoeck is razend enthousiast over... beton. Beton is voor hem het meest magische materiaal ter wereld. Dat was het al jaren, maar nu hij nog béter beton heeft ontworpen, is het helemaal een droommateriaal. Je kan er bruggen mee maken die er over 500 jaar nog zullen staan...

 • 175. Red je het klimaat door bomen te kappen?

  Oct 18 2019

  De mens moet massaal miljoenen of zelfs miljarden bomen planten en zo kunnen we de klimaatverandering stoppen (en dus de wereld redden). Want bomen halen CO2 uit de lucht. Enfin, dat dachten ze op de Universiteit van Vlaanderen-redactie (en jij misschien ook) tot voor kort. Tot professor Bart Muys, expert bosbeheer van de KU Leuven, ons vertelde dat er best ook miljoenen bomen gekapt worden...

 • 174. Waarom groeien planten beter in de stad?

  Oct 13 2019

  Heb je al eens heel goed gelet op de planten die in de stad groeien? Misschien is het je al opgevallen dat je sommige soorten niet kent! Het zou immers kunnen dat als je op reis gaat naar verre oorden, er piepkleine zaadjes aan je kleren blijven kleven die dan in ons Belgenland uitgroeien tot mooie flora. Globale kruisbestuiving zeg maar. Dr. Jonas Lembrechts weet er alles over! Wist je dat we ook een hele leuke nieuwsbrief hebben? Schrijf je snel in op www.universiteitvanvlaanderen.be en word...more

 • 173. Waarom moet je blij zijn als je palliatieve zorgen krijgt?

  Oct 10 2019

 • 172. Hoe gezond is flexibel werken?

  Oct 06 2019

  Ooit al werk gezocht? Dan is de kans groot dat het woord "flexibel" in de jobadvertentie stond. Maar wat betekent dat eigenlijk, "flexibel"? 24 uur per dag bereikbaar zijn voor je baas? Of thuis mogen blijven als je de avond ervoor wat te zwaar bent weggeweest? En is dat flexibel werken dan goed, of zorgth et er voor dat we ook constant gestresseerd zijn? Arbeidssocioloog Christophe Vanroelen (VUB) zocht het uit!

 • 171. Moeten we blij zijn met een mega-haven in Vlaanderen?

  Oct 04 2019

  Vervuiling, files, dorpen en natuur die verdwijnt... En veel jobs leveren ze ook niet op! Nee... havens hebben niet altijd zo'n goeie naam. Is dat terecht? Of is een grote haven wél goed voor een land? VUB-econoom Elvira Haesendonck rekent en analyseert en komt dan met een wetenschappelijk antwoord!

 • 170. Weet jij wat geweld is?

  Sep 29 2019

  Geweld is een woord dat we veel gebruiken. Misschien zelfs te veel. Van oorlogen, over intimidatie tot pesten… We dénken dat we weten wat geweld is, maar soms is het niet zo eenvoudig. Denk maar aan de massale reddingsacties van de geallieerden waarbij vele aanhangers van het Nazi-regime het leven lieten. Gerechtvaardigd of gewelddadig? Professor Lode Lauwaert (KU Leuven) filosofeert over de essentie van geweld.

 • 169. Hoe kon een loser als Hitler zo populair worden?

  Sep 26 2019

 • 168. Is het toeval dat je moeder je belt net als je aan haar denkt?

  Sep 21 2019

  Er was eens een monnik die geblinddoekt al zijn pijlen recht in de roos schoot. Hoe deed hij dat? Filosoof Sylvia Wenmackers (KU Leuven) gaat op onderzoek naar de oorsprong van toeval en patroondenken. Krijg je niet genoeg van al die kennis? Vergeet dan zeker niet op de abonneer-knop te drukken. Zo blijf jij automatisch op de hoogte!

 • 167. Wat gebeurt er met je lichaam als je het afstaat aan de wetenschap?

  Sep 20 2019

 • 166. Waar zijn alle briefjes van 500 euro?

  Sep 17 2019

  Heb jij al eens een briefje van 500 euro vastgehad? Nee? Wij ook niet! Zelfs monetair econoom Leo Van Hove (VUB) heeft er nog nooit eentje gezien. Toch zijn deze briefjes goed voor meer dan 20 procent van alle cash geld dat in omloop is! Dus... waar zitten al die 500 euro-briefjes dan?? Professor Van Hove zoekt ze tot in spaarpotten en in criminele milieus!

 • 165. Kan je de wereldeconomie uitleggen met bier?

  Sep 13 2019

 • 164. Ben je ondernemer als je je oude fietsen online verkoopt?

  Sep 10 2019

  Dat kleedje dat eigenlijk te duur en te klein is, die haardroger die je niet nodig hebt, die extra keukenrobot die staat te verstoffen...We hebben allemaal weleens een miskoop gedaan waar we spijt van hebben of spullen die we niet meer gebruiken. Je zou er nog een cent aan kunnen verdienen door ze online te verkopen. Maar... moet je de opbrengsten dan ook aangeven aan de belastingsdienst? Professoren Niels Appertmont en Elly Van de Velde vertellen je meer in dit duocollege!

 • 163. Kun jij met je computer een snellere smartphone ontwikkelen?

  Sep 06 2019

  Stel je een wereld voor waarin je dagenlang je GSM niet hoeft op te laden, waarin je nooit meer dat draaiend zandlopertje van traag internet ziet,... klinkt als muziek in de oren, nietwaar? Dit is geen toekomstmuziek voor Danny Vanpoucke, die dagelijks de tabel van Mendelejev onder de loep neemt en sleutelt aan de elementen totdat nieuwe en betere materialen ontstaan om al die technologie mogelijk te maken. Hoe dat precies werkt, ontdek je hier!

 • 162. Waarom is er eb en vloed?

  Sep 03 2019

  Eb en vloed... dat heeft iets te maken met de maan toch? Of was het de zwaartekracht? Grote kans dat je het verkeerd hebt geleerd op school. Wie het je wel correct kan uitleggen is sterrenkundige Christoffel Waelkens!

 • 161. Waarom mag je niet op een koraal gaan zitten?

  Aug 30 2019

  Heb je je weleens op een zwoele zomerdag neergevleid in het gras in het park? Of je uitgestrekt op het warme zand op het strand? Of... in de oceaan op een koraal gaan zitten? Wel, dat laatste mag je absoluut niet doen! Waarom dat net zo schadelijk is legt marinebioloog Marc Kochzius voor je uit!

 • 160. Stammen de mensen af van de apen?

  Aug 27 2019

  Van eencelligen naar visjes naar landdieren tot apen en mensen. Op school heb je vast geleerd hoe evolutie werkt. Het antwoord op de vraag of mensen afstammen van apen lijkt misschien voor de hand liggend, toch schuilt er meer achter. En wie dit alles voor je onthult is bioloog Patrick Reygel.

 • 159 .Word je ziek als je met nat haar in de kou loopt?

  Aug 25 2019

  Wist je dat mensen 200 jaar geleden dachten dat je een kattenstaart in je ogen moest wrijven als je hoofdpijn had? En je oma heeft je vast al eens vertelt dat een versnipperde ajuin helpt tegen verkoudheid. Wijsheden of waanzin? Professor Dirk Devroey is expert van dienst en ontkracht medische mythes zoals 'Word je ziek als je met nat haar in de kou loopt?'.

 • 158. Denken creatieve mensen met hun rechterhersenhelft?

  Aug 23 2019

  Bij rationele mensen is de linkerhersenhelft meer ontwikkeld. Gebruik je je rechterhersenhelft daarentegen meer, dan ben je creatiever, gevoeliger en intuïtiever. Dat is althans een stelling die je heel vaak hoort. Maar klopt dat ook? Neuropedagoog Bert De Smedt (KU Leuven) legt mensen onder de MRI-scanner en weet dat er nog heel wat hersenmythes zijn die de wereld mogen worden uitgeholpen.

 • 157. Van wie is de ruimte?

  Aug 20 2019

  China wil naar de achterkant van de maan reizen, Elon Musk wil naar Mars en wij gebruiken elk dag massaal onze GPS (you know, satellieten enzo). Het wordt behoorlijk druk in outer space. Mag iedereen zomaar doen wat hij wilt in de ruimte? Een stukje maan kopen, een basis bouwen op Mars, wat kernafval de ruimte insturen? Naast expert internationaal recht en Star Trek-liefhebber is Jan Wouter (KU Leuven) ook gespecialiseerd in ruimterecht. De ideale man om op al deze vragen te antwoorden.

 • 156. Waarom zijn vissen depressiever dan vroeger?

  Aug 18 2019

  Vissen depressief? Die hebben toch geen gevoelens? Toch wel! En ja, net als mensen kunnen ze zich ook slecht of eenzaam voelen. Nu zelfs meer dan vroeger... Biologe Gudrun De Boeck (UAntwerpen) duikt Belgische beken en tropische koraalriffen in om te zien hoe dat allemaal in elkaar zit én (u had het al kunnen raden) of de mens daar voor iets tussen zit.

 • 155. Kunnen we CO2 opslaan in de oceaan?

  Aug 17 2019

 • 154. Is er een planeet B?

  Aug 13 2019

  Tussen al de originele slogans op de klimaatmarsen door, is er een die elke week terugkomt: "There is no planet B". Maar klopt dat wel? Fysicus Jean Manca van de UHasselt manoeuvreert tussen planeten, manen en sterrenstelsels op zoek naar leefbaar alternatief voor de aarde.

 • 153. Hoe overleef je op Mars?

  Aug 11 2019

  Volgens NASA wonen de eerste mensen in 2040 op Mars. Elon Musk is zelfs nog optimistischer en wil er al in 2024 staan. Maar... hoe gaan deze Martianen overleven? De rode planeet heeft een gemiddelde temperatuur van -47 graden, geen vloeibaar water of atmosfeer. Voedsel verbouwen wordt er dan ook hééél moeilijk! Gelukkig is er Siegfried Vlaeminck (en een heel team van bio-ingenieurs over de hele wereld) om van Mars een paradijs te maken (en de nieuwe bewoners van lekkere microalgen te voorzien)....more

 • 152. Blijft kernafval voor altijd gevaarlijk?

  Aug 09 2019

  Kunnen we kernafval ooit volledig neutraliseren? Of zadelen we generaties na ons op met tonnen levensgevaarlijk kernafval? Waar blijven we dat stapelen? Of zouden we ervoor kunnen zorgen dat kernafval minder lang gevaarlijk blijft? Wouter Schroeyers is expert nucleaire technologie aan de UHasselt en weet je te vertellen of kernafval "forever young" blijft.

 • 151. Moet je elke dag 10 000 stappen zetten?

  Aug 06 2019

  Dat we moéten sporten en moéten bewegen weten we intussen wel al. En we doen het soms wel om caloriën te verbranden of wat conditie te kweken, maar het is nog véél belangrijker dan alleen maar voor de caloriën en conditie! Na dit college van sportwetenschapper Wim Derave (UGent) laat je die elektrische step of auto links staan en ga je niet voor 10, maar 15 000 stappen per dag!

 • 150. Waarom kost het koppels vaak moeite om kinderen te krijgen?

  Aug 04 2019

  Bij één op zeven koppels lukt het niet vanzelf om kinderen te krijgen. Wat als je al lang probeert en toch niet zwanger geraakt? Professor Christophe Blockeel werkt op de fertiliteitsafdeling van het UZ Brussel. Hij kijkt naar de oorzaken en zoekt mee naar oplossingen, Dit college hoort thuis in het thema "forever young". U raadt het al: de leeftijd van de vrouw heeft er iets mee te maken.

 • 149. Eet je beter geen suiker als je zwanger bent?

  Aug 02 2019

  Eat for two... Elke zwangere vrouw wéét dat je niet dubbel zoveel mag eten, maar de drang is soms groot. Ook de drang naar taartjes, pudding, chocola, cake, ijs, milkshake en pannenkoeken (naast misschien ook nog pickles, haring, puree en hamburgers). Maar... mag al die suiker wel? Krijg je daar zwangerschapsdiabetes van? En wat is dat eigenlijk? Katrien Benhalima, endocrinologe aan de KU Leuven (en zelf zwanger toen ze dit college gaf) deed er onderzoek naar!

 • 148. Waarom herinneren mensen met dementie zich enkel hun jeugd?

  Jul 30 2019

  Dementie of de ziekte van Alzheimer... daar denk je misschien liever niet aan. De harde realiteit is dat deze ziekte 1 op 5 van ons zal treffen. Neurobioloog Sebastiaan Engelborghs legt je de verschillende stadia uit en ook het belang van je tijdig te laten testen.

 • 147. Waarom zijn schimmels zo slecht nog niet?

  Jul 28 2019

  Als je aan schimmel denkt, denk je misschien aan die muffe plek op een badkamermuur of het vieze groene goedje op oud brood. Toch zijn schimmels een wonder der natuur en ook onmisbaar voor haar behoud. Professor Jan Colpaert neemt je mee in zijn enthousiasme!

 • 146. Hebben beken bochten nodig?

  Jul 26 2019

  Heb je wel eens langs een beekje gereden en je verbaasd over dat serene landschap? Onder het wateroppervlak is het allesbehalve sereen, maar krioelt het van leven. Helaas wordt die biodiversiteit bedreigd, niet alleen door vervuiling of klimaatopwarming maar ook door... het rechttrekken van die beken. Hoe dat precies werkt, legt professor Alain De Vocht haarfijn voor je uit!

 • 145. Brengt je groendak je geld op?

  Jul 23 2019

  Een groendak enkel mooi om naar te kijken? Neen hoor! Groendaken zijn enorm functioneel om fijn stof in steden om te zetten naar minder toxische stoffen. En dat is zeker geen overbodige luxe in Vlaanderen, een van de slechtste regio’s van Europa op het gebied van luchtkwaliteit. Dr. Kathleen Smolders vertelt je er in geuren en kleuren meer over!

 • 144. Kunnen robots discrimineren?

  Jul 21 2019

  Robots die zich tegen de mensen keren en terreur zaaien... zo ver is het nog niet. Maar dat technologie niet altijd onze beste vriend is, hoeft ook geen betoog. Denk maar aan TayTweets, een artificiële robot die op Twitter werd losgelaten om te leren van menselijke conversaties. Dat liep echter af met een hoop antisemitische en racistische uitspraken... Hoe dat komt en of robots echt kunnen discrimineren leer je van moraalfilosoof Katleen Gabriels.

 • 143. Hoe moeilijk is het om de trein stipt te laten rijden?

  Jul 19 2019

  Trein vanochtend weer 20 minuten vertraging? Of erger nog: afgeschaft? Overstap gemist? Nooit lijken onze treinen op tijd te komen! Zo moeilijk kan het toch niet zijn? In Japan of Zwitserland lukt het allemaal perfect. Of is het bij ons toch wat complexer? Mobiliteits-expert Pieter Van Steenwegen van KU Leuven onderzoekt wat er mis loopt op het Belgische spoorwegennet.

 • 142. Zijn led-schermen gevaarlijk?

  Jul 16 2019

 • 141. Kunnen we topsporters bouwen in een labo?

  Jul 14 2019

  Van in de wieg een klein superheldje kweken door een paar kleine aanpassingen in het DNA. Hoe (on)realistisch is dit? Maken technieken als Crispr-Cas dit mogelijk? Sportwetenschapper Wim Derave doet hier onderzoek naar aan de UGent en gaat na hoe ver we nog afstaan van genetische doping.

 • 140. Was Leuven het Silicon Valley van de 16e eeuw?

  Jul 12 2019

  Facebook, Google, Amazon: het zijn allemaal Silicon Valley producten. Sinds de jaren '70 is Silicon Valley the place to be qua innovatie of technologie. In de 16e eeuw was the place to be... Leuven. Daar kwam alle vernieuwing vandaan, daar moest je naartoe als je méé wilde zijn. Koenraad Van Cleempoel is kunsthistoricus aan de UHasselt en wijdde zijn doctoraat aan dit onderzoek. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 139. Is het gevaarlijk om van geslacht te veranderen?

  Jul 09 2019

  Transgenders zijn steeds minder een taboe. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen er alles over weet. Kan je zomaar van geslacht veranderen? Hoe doe je dat? Welke stappen moet een transgender allemaal ondergaan? Moet je sowieso een operatie ondergaan? En is het niet allemaal heel risicovol? Endocrinoloog Guy T'Sjoen - bekend van Topdokters - is transgenderspecialist. Hij vertelt je alles wat je nooit durfde vragen!

 • 138. Wint in het voetbal de ploeg die net voor de rust scoort?

  Jul 07 2019

  Door zijn aderen stroomt het paars en het wit van Sporting Anderlecht. Professor Stijn Baert wordt dolgelukkig wanneer hij zijn statistische berekeningen kan toepassen op voetbal. En tot ieders grote verbazing werden daarbij populaire mythes ontkracht. Of dacht je nu echt dat de ploeg die voor de rust scoort, gegarandeerd meer kans heeft op succes?

 • LabLeven: dieren van dichtbij - op stap door een meeuwenkolonie

  Jul 05 2019

  Stel je voor dat je als een echte Big Brother kan kijken naar wat een groep meeuwen een hele dag doet. Het zou een apart tv-format zijn, maar voor Marwa Kavelaars is het het ideale onderzoek. Als biologe voor UAntwerpen bespiedt ze een heuse kolonie meeuwen en onderzoekt ze hoe de koppels met elkaar omgaan. Een relatietherapeut voor vogels, zeg maar.

 • 137. Bestaat het perfecte gezin?

  Jul 05 2019

  Een gezin... wat is dat eigenlijk? Een verzameling mensen? Sommigen denken dat hun hond ook deel uitmaakt van het gezin. Sommigen vinden dat enkel bloedverwanten als gezin kunnen worden geschouwd, maar ook dat is niet meer helemaal waar. Wat zijn de criteria van 'het perfecte' gezin? Professor Ann Buysse zoekt uit of het perfecte gezin wel überhaupt bestaat.

 • 136. Herken jij een schilderij dat door een robot is gemaakt?

  Jul 02 2019

  Wist je dat computers via hun camera patronen kunnen herkennen? Sterker nog, ze kunnen zichzelf patronen aanleren, waardoor zij bijvoorbeeld schilderstijlen of penseelstreken van een bepaald kunstenaar kunnen herkennen en op den duur zelfs ... kunnen bepalen of het om een echt schilderij gaat of om een vervalsing! Als zij al die patronen kennen... kunnen zij dan zelf ook een schilderij maken? En zou jij dat kunnen onderscheiden van het origineel? Wiskundige Ann Dooms legt uit

 • 135. Hoe groot is de kans dat jij niet de vader van je kind bent?

  Jun 30 2019

  Wat zeg je bij het eerste kraambezoek tegen de vader? Volgens geneticus Maarten Larmuseau zijn 'hij lijkt precies op jou' de perfecte woorden. Het zou de band tussen vader en kind bevorderen en... hem een gevoel van zekerheid geven over zijn paterniteit. Want bij een natuurlijke bevruchting is de man nooit helemaal zeker dat hij de biologische vader is, nietwaar? Tijd om zin van onzin te scheiden.

 • 134. Reageren mannen- en vrouwenlichamen anders op seks?

  Jun 28 2019

  Tijdens de biologieles hebben we allemaal geleerd hoe de menselijke voortplanting in zijn werk gaat. Maar hoe zijn mannen- en vrouwenlichamen fysiologisch uitgerust om met elkaar te kunnen vrijen (dus te genieten, klaar te komen,...)? Seksuoloog Paul Enzlin zoekt het voor je uit.

 • 133. Wat is het gevaarlijkste dier ter wereld?

  Jun 25 2019

  Bij het gevaarlijkste dier ter wereld denk jij misschien aan een hongerige leeuw, een brullende beer of een giftige slang. Professor Dirk Devroey van de VUB zal heus niet beweren dat dit zoete knuffelbeesten zijn, maar stelt dat er één diersoort is die we pas echt collectief horen te vrezen. Dit bloeddorstige wezen heeft elk jaar maar liefst 500.000 doden op zijn geweten. Én het maakt je in het holst van de nacht wakker met een oorverdovend geluid… Zzzz….

 • 132. Kan Jurassic Park al in het echt?

  Jun 23 2019

  Stel: een mug vloog zo'n 65 mio jaar geleden gezellig rond op de aarde. Mensen waren er nog niet, dus ze voedde zich met dinosaurusbloed. Die mug belandt per ongeluk in boomhars, waardoor zij - én het dinosaurus-DNA - tot vandaag netjes bewaard is gebleven. Gevolg: wetenschappers slagen erin om dino's weer tot leven te wekken. Het klinkt als een goed filmscenario en dat is het ook. Maar zou het ook echt kunnen? Paleontoloog Koen Stein (VUB) vertelt hoe ver we al staan.

 • 131. Waarom is er meer MS in België dan in Costa Rica?

  Jun 21 2019

  In Vlaanderen komt MS voor bij ongeveer 100 op 100.000 personen. In Costa Rica komt MS twintig keer minder voor, maar 5 op 100.000 mensen krijgen het. Zijn wij in westerse landen dan niet beter bestand tegen nare ziektes? MS-expert Piet Stinissen, UHasselt, werpt zijn licht op multiple sclerose en verklaart waarom de ziekte op bepaalde plaatsen in de wereld meer voorkomt dan in andere.

 • 130. Wat kan je terugvinden in een druppel bloed?

  Jun 18 2019

  Je hebt vast al gehoord van de vingerprik die diabetici moeten doen om hun suikerspiegel op te volgen. Maar uit een druppel bloed kunnen we véél meer kennis halen. Aangeboren afwijkingen bij een pasgeboren baby opsporen bijvoorbeeld. Of je vandaag, vorige week of vorige maand alcohol hebt gedronken. Of drugs hebt gebruikt. Of je medicijnen flink neemt.En wat de wetenschap nog allemaal in petto heeft dankzij dat éne bloeddruppeltje legt toxicoloog Christophe Stove je graag uit.

 • 129. Waarom gebruiken we drugs niet meer als medicijn?

  Jun 16 2019

  In het Engels zijn ‘drugs’ gewoon medicijnen en dat is lang niet zo gek. Wist je bijvoorbeeld dat cocaïne vroeger gebruikt werd als keelpijnverzachter of als een dropje werd opgezogen tegen tandpijn? En om te vermageren werden er amfetamines verkocht... Tot men de neveneffecten begon te zien. Professor Philippe Jorens werkt op de dienst intensieve zorgen van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen en hij ziet elke dag wel drugs die zijn patiënten beter niet hadden gebruikt.

 • 128. Hoe voorkomen we snikhete nachten?

  Jun 14 2019

 • 127. Waarom zijn helden gevaarlijk?

  Jun 11 2019

  Hou jij ook van heldhaftige romans als "De leeuw van Vlaanderen", "The Lord of the Rings" of zelfs "Alice in Wonderland"? Pas dan maar op! Want volgens literatuurwetenschapper Kevin Absillis kunnen deze boeken ook gevaarlijk zijn! En Hugo Claus, die wist dat. Want als kind had hij er zich zelf door laten vangen. Zijn roman, "De verwondering", vormt dan ook de leidraad in dit college. Luister naar Kevin Absillis van de Universiteit Antwerpen en Assepoester zal lang niet meer zo onschuldig zijn a...more

 • 126. Zorgt Waze voor meer sluipverkeer?

  Jun 09 2019

  Waze, dé uitvinding voor de immer gedesoriënteerde mens die nooit in de file wil staan. Toch? Professor Tias Guns ziet dat iets anders. Want Waze is niet gewoon een simpel appje op je gsm. Er zit meer achter! Namelijk een ongelooflijk artificieel intelligentie systeem. Maar dat is niet altijd zo ethisch...

 • 125. Was jouw eerste reis alleen ook een teleurstelling?

  Jun 07 2019

  Je bent geen echte millennial voor je er met de rugzak op uit getrokken bent of op zijn minst een halfjaar in het buitenland hebt gezeten voor je studies. Jonge mensen geven hun geld dan ook veel liever uit aan reizen dan aan materiële goederen of hun spaarboekje. Volgens antropoloog Noël Salazar van de KU Leuven draaien deze ervaringen ook vaak uit op een sisser (hoewel heel weinig jongeren dat toegeven). Maar is dat dan per se ook een slechte zaak?

 • 124. Waarom willen we dronken worden?

  Jun 04 2019

  Op donderdag per ongeluk iets te lang op café belanden, een beetje in de wind door net dat pintje teveel op vrijdag en op zaterdag toch nog eens in de cocktails vliegen. Misschien ken je dat gevoel wel: je wilt eens goed drinken, want dat heb je verdiend na een hele week hard werken of studeren. Je bent niet alleen! Cultuurhistoricus Jeroen Deploige, hoogleraar aan de UGent, neemt je mee naar de middeleeuwen en vertelt waarom we zo graag drinken.

 • 123. Is alcohol gevaarlijker dan xtc?

  Jun 02 2019

 • 122. Mag iedereen het op een akkoordje gooien met de fiscus?

  May 31 2019

  Een akkoordje met de fiscus... is dat enkel iets voor miljonairs en grote bedrijven? Of voor mensen die de achterpoortjes van het Belgische belastingssysteem heel goed kennen? Niet volgens professor Elly Van de Velde (UHasselt). Als hoogleraar fiscaal recht is zij de ideale persoon om je wegwijs te maken doorheen het kluwen van de belastingsregels.

 • 121. Kan je drie genetische ouders hebben?

  May 28 2019

  Een spermacel en een eicel vormen samen een kindje. Zo hebben we het immers geleerd op school. Daarbij zijn steeds twee genetische ouders in het spel. Maar geneticaspecialist Claudia Spits (VUB) kan in zeer uitzonderlijke gevallen die genen onder de loep nemen en op celniveau met de stukjes beginnen puzzelen. En soms komt daar een derde partij aan te pas... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • Hoe kan technologie de wereld nog vooruit helpen?

  May 27 2019

  Informatie over de grootte en de dichtheid van mensenmassa’s kan van onschatbare waarde zijn voor de organisatoren van grootschalige evenementen. Niet alleen commercieel gezien, maar zeker ook naar veiligheid toe. Binnen Universiteit Antwerpen en imec is het team van Maarten Weyn en Stijn Denis volop bezig met de ontwikkeling van een Tagloze MensenMassaMeter. Hoe die MensenMassaMeter werkt, leggen beide heren graag uit aan Soe Nsuki.

 • Wat doen die dieren in je drol?

  May 27 2019

  Er wonen miljarden beestjes in je darm. Je ziet ze niet, maar toch zorgen ze ervoor dat een drol een fantastisch kunstwerkje wordt. Bovendien houden ze je sterk en gezond! Als beloning vragen deze lieve microben enkel een warme thuis (en de restjes van je groenten). Maak kennis met je persoonlijke dierentuin tijdens een winderige reis doorheen de darm. Prof. dr. Heiko De Schepper, darmspecialist en drollenkenner, gidst Soe Nsuki er met plezier doorheen.

 • Kan meditatie je hersenen helpen?

  May 27 2019

  Neuroloog Steven Laureys bestudeert de effecten van meditatie op de hersenen. Hiervoor plaatste hij onder meer het brein van meditatie-expert en boeddhistische monnik, Matthieu Ricard onder zijn scanner. De resultaten waren ronduit spectaculair: Ricard wist zijn gedachtestroom vrijwillig nagenoeg helemaal te controleren. Wat dat voor jou en mij betekent, vertelt hij aan Soe Nsuki.

 • Wat kunnen we nog leren over dino's?

  May 27 2019

  Dr. Koen Stein is zot van dino's en wil er echt alles over te weten komen. Wat er zo fascinerend aan is, vertelt hij aan Soe Nsuki.

 • Over het belang van vrije meningsuiting: daarom mag je de Holocaust wél ontkennen!

  May 27 2019

  In ons land is het ontkennen van de Holocaust bij wet verboden. En dat is niet goed en niet juist, vindt prof. dr. Patrick Loobuyck. Hij zal zelf de Holocaust niet ontkennen, maar wel uitleggen waarom hij om filosofische redenen het recht heeft om de Holocaust te ontkennen. Bij Soe Nsuki verdedigt Patrick Loobuyck als moraalfilosoof de vrijheid van meningsuiting wetenschappelijk.

 • Bio-hacking: loop jij binnenkort rond met een chip in je arm?

  May 27 2019

  Wil jij een supermens worden? Het IQ van Einstein, het talent van Beyoncé of Messi en onsterfelijk zoals Highlander? Meer dan ooit tevoren zijn we als mensheid nu in staat om onszelf aan te passen en te verbeteren. Dat is biohacking: we versmelten samen met technologie zoals cyborgs of knutselen aan onze biologische basiscode met genetische manipulatie. Meester-verteller Peter Joosten zet voor Soe Nsuki alles nog eens op een rij.

 • Welke belangrijke lessen kan grond ons leren?

  May 27 2019

  Wat wat heeft de grond te maken met het staan of vallen van een beschaving? Wat als alles wat je ooit geleerd hebt over de geschiedenis verkeerd is? Wij weten het niet! En daarom vraagt Soe Nsuki het hier aan bodemwetenschapper Karen Vancampenhout.

 • Kan je afvalwater drinken?

  May 27 2019

  Wist je dat het 960 liter water kost om één liter melk te maken? We moeten dringend zuiniger omspringen met water én op zoek naar alternatieve bronnen van water. Marjolein Vanoppen is als wetenschapper op zoek naar alternatieve bronnen van water. Zeewater, afvalwater, urine, … Marjolein Vanoppen vertelt aan Soe Nsuki wat er over 10 jaar uit onze kraan komt.

 • Wat hebben muggen, malaria en kaas met elkaar te maken?

  May 27 2019

  Elk jaar sterven meer dan 750.000 mensen aan de gevolgen van een muggenbeet. Muggen brengen akelige ziektes als malaria, dengue en gele koorts over. Ook in Europa zijn we door globalisering en klimaatverandering niet meer veilig voor oprukkende exotische muggen. Maar wetenschappers leggen soms verbluffende geheimen bloot om problemen aan te pakken. Bioloog en muggenexpert Bart Knols over muggen, malaria, monniken, stinkkaas en zweetvoeten.

 • Een medicijn in de maak voor epilepsie?

  May 27 2019

  Onze hersenen kan je vergelijken met een grote stad waarin drukke wegen en verkeerslichten zijn. Bij ons rijden er auto’s op die wegen, maar in de hersenen zijn dat elektrische signalen. Net zoals bij ons moeten elektrische signalen even wachten als er een verkeerslicht op rood staat, en mogen ze verder gaan als het licht op groen springt. Maar als de verkeerslichten technische storingen hebben, gaat het mis. Dat is ook wat er gebeurt bij epilepsie. An Buckinx zoekt naar nieuwe medicijnen tegen ...more

 • 120. Heeft het zin om fair trade te kopen?

  May 26 2019

 • 119. Kunnen ze het internet niet sneller maken?

  May 24 2019

  Een website die lijntje per lijntje oplaadt, een draaiend zandlopertje,... we kennen allemaal de frustraties bij traag internet. Met al die supertechnologie, satelietten en glasvezelkabels waarbij informatie wordt verspreid met de snelheid van het licht, vragen we ons af: kan dat internet dan niet sneller? Computerwetenschapper Robin Marx (UHasselt) geeft het antwoord. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 118. Moeten trio's kunnen trouwen?

  May 22 2019

  Gezinnen met één mama, één papa en twee (of meer) kinderen. Nog steeds het ideaal voor velen, maar steeds minder mensen leven zo: in onze maatschappij heb je nu ook veel eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen, gezinnen met twee mama's of twee papa's.... Eén probleem: onze huwelijkswetgeving dateert uit 1804 en is hier niet aan aangepast. Jurist Frederik Swennen (UAntwerpen) doet onderzoek naar gezinnen met nieuwe samenlevingsvormen. Is de volgende én logische evolutie dat ook trio's of q...more

 • 117. Waarom is de stierkikker gevaarlijk?

  May 15 2019

  De Amerikaanse stierkikker is imposant maar niet bepaald schattig… Hij kwaakt niet, maar hij loeit en eet praktisch alles wat in zijn muil past. En dat laatste is geen goede zaak voor de biodiversiteit van onze natuur. Biologe Sarah Descamps van de UHasselt en Hogeschool PXL komt op voor de arme inheemse stakker, de groene kikker. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 116. Waarom mogen zwangere vrouwen liegen?

  May 08 2019

  KU Leuven-prof Liesbet Stevens doet geen uitspraken over of hoogzwangere vrouwen zomaar mogen vertellen dat ze nog in een maatje 34 passen en moeiteloos een marathon kunnen lopen. Als adjunct-directeur van het instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen kan ze wél vertellen dat drie op de vier vrouwen benadeeld worden op het werk als ze zwanger zijn. Een deel van het probleem is dat vrouwen hun rechten - waarvan liegen er één is - niet kennen. Wat niet wil zeggen dat je nooit meer een zwa...more

 • 115. Is het jouw schuld dat je kind een allergie heeft?

  Apr 30 2019

  Hoe jij nù leeft, heeft een invloed op de gezondheid van je kinderen, zelfs als je nog lang niet zwanger bent. Kristien Hens duikt de genetica in en denkt na over de ethische gevolgen voor de toekomst van de keuzes die jij nu maakt. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 114. Is de fermentatiehype gezond?

  Apr 23 2019

  Fermenwadde?? Fermenteren, dat is voedsel bewaren of zelfs maken op basis van schimmels en bacteriën. Keert je maag nu al om? Professor Sarah Lebeer vertelt je of dat terecht is. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 113. Waarom geeft je kat je kopjes?

  Apr 19 2019

  Dan krijg je eindelijk een kopje van je kat, maar daarna is het beest weer uuuren weg. Ziet je kat je wel graag? Of profiteert ze gewoon van je huis, je zetel en het eten? Heb jij een kat of heeft je kat jou? Professor Tiny De Keuster (UGent) is dierenarts én experte gedrag van honden en katten en ze legt de ziel van de kat bloot... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 112. Hoe kunnen muizen helpen om kanker te bestrijden?

  Apr 16 2019

  Wie sterft aan kanker, sterft bijna altijd aan de uitzaaiingen van een tumor. Daar wil Damya Laoui (VUB) iets aan doen én ze vond een kankervaccin uit. Hierdoor werd ze uitgeroepen tot Wetenschapstalent van 2018. Maar er is nog veel méér onderzoek nodig om alle kankers te bestrijden én te voorkomen. En daarvoor zijn soms proefdieren nodig... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 111. Was de eerste superheld een vrouw?

  Apr 13 2019

 • 110. Kan je veilig bruinen?

  Apr 09 2019

  Nu we weten dat de zon zorgt voor een stijging van het aantal huidkankergevallen zou je toch denken dat deze vraag overbodig wordt. Toch slaan in de zomermaanden 'de boekskes' ons om de oren met goed advies om sneller te bruinen. Kan iedereen wel bruin worden? En waarom zouden we dat willen? Toxicologe Vera Rogiers, hoogleraar aan de VUB, vertelt in 15 minuten hoe het veilig kan. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 109. Hoe schadelijk is de zon?

  Apr 02 2019

  Huidkanker lijkt dé aandoening van de 21ste eeuw. Volgens professor Vera Rogiers, toxicologe aan de VUB, is dat is voor een groot deel de schuld van... de zon. Weten we wel goed genoeg hoe we onze huid moeten beschermen? En heeft de zon nog gevaren in petto? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 108. Waarom kent Facebook je beter dan je moeder?

  Mar 26 2019

  Ja, je moeder ken je door en door... op welke feestjes jij rondhangt op vrijdagavond, de saus die jij de laatste jaren verkiest bij je frietjes, de foute muziek die je beluistert op de trein, de neuscorrectie waar je al zolang over tobt... Knik jij nu heftig van nee? En wat als we "moeder" vervangen door "Facebook"? Is het erg dat Facebook zoveel over jou weet? Een introductie in de wereld van big data door Ruben Verborgh, UGent-internetspecialist. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis...more

 • 107. Waarom is een Duitse vamp mannelijker dan een Vlaamse?

  Mar 19 2019

  Het valt te betwijfelen of een specialist Duitse taalkunde kan uitmaken of Duitse vampen vaker een snor hebben, ongegeneerd aan hun geslacht krabben of liever een trainingspak dragen dan een sexy kleedje. Wat ze wel kan doen, is het liguïstisch analyseren. Voor Tanja Mortelmans van de UAntwerpen kent het woordgeslacht geen geheimen. Wist je dat er in sommige talen wel 20 geslachten bestaan en in andere géén? Kom te weten wat er naast m/v/x nog allemaal bestaat! Krijg je niet genoeg van al die ...more

 • 106. Waarom zijn gemeentefusies nodig?

  Mar 12 2019

  Een gemiddelde Vlaamse gemeente telt 21.156 inwoners. Dat is eigenlijk weinig, zegt de Hasseltse politoloog Johan Ackaert. Want de komende jaren zullen er heel wat uitdagingen op ons afkomen, denk maar aan de klimaatopwarming of de vluchtelingenproblematiek… Kunnen die kleine gemeenten dit aan? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 105. Is de Bijbel vrouwonvriendelijk?

  Mar 08 2019

  De Bijbel is geen hypermoderne feministische literatuur noemen… De teksten in de Bijbel zijn al duizenden jaren oud zijn. Theologe Bénédicte Lemmelijn van de KU Leuven legt uit dat de vraag of de Bijbel vrouwonvriendelijk is, eigenlijk een absurde vraag is... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 104. Hebben echte mannen baarden?

  Mar 05 2019

  De baard lijkt het ultieme accessoire: perfect getrimd of toch net een centimeter langer. De perfecte man ziet er volgens menig liefhebber uit als George Clooney: knap, beroemd, rijk, succesvol en... met perfect getrimde baard. Wie in de geschiedenis duikt leert dat een baard veel zegt over hoe men in een bepaalde tijd dacht over een lichaam en wie een echte man was... Professor Anne-Laure Van Bruaene van de Universiteit van Gent weet het! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet...more

 • 103. Waarom zijn mensen bang in Brussel?

  Feb 26 2019

  Maak jij soms een wandelingetje in Molenbeek? Dan is de kans groot dat je van Molenbeek bent. Want heel wat niet-Brusselaars zijn bang in Brussel. En niet-Antwerpenaren zijn bang in Antwerpen. Waarom zijn mensen bang in grote steden? Waarom zijn mensen bang in Gent, Oostende, Antwerpen of Brussel? En is dat terecht? Criminologe Els Enhus, geboren en getogen in Brussel, ontleedt onze angsten. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 102. Wat verraadt jouw taal over jou?

  Feb 19 2019

  Friet, patat of petat. Je hebt maar één woord nodig om te horen of de persoon tegen wie je spreekt een Vlaming of een Nederlander is. Maar je woordgebruik en je uitspraak vertellen nog méér dan alleen je woonplaats. Hoe dat komt en hoe dat werkt legt sociolinguïst Rik Vosters je haarfijn uit. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan niet te abonneren!

 • 101. Is supermarkt-sushi echt Japans?

  Feb 13 2019

  Hoe Japans is die sushi in het koelvak van je supermarkt? Japanologe Tine Walravens van UGent keert echter de vraag ook om. Want wat is echt sushi? Moet die in Japan gemaakt zijn? Of is door een Japanner genoeg? Meer dan genoeg stof om een kwartier college en je volgende toogpraatje mee te vullen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 100. Kan je verliefd worden op een robot?

  Feb 12 2019

  Zien we daar een lichtjes geïrriteerde frons bij deze vraag? Commerciële bedrijven zijn nochtans al lang bezig met het produceren van robots voor intieme en zelfs romantische relaties. Als sociale wetenschappers zoals Charlotte Jewell zich niet met dit proces bemoeien zullen het vooral sekspoppen zijn en blijven. Terwijl er méér kan. Wat denken we van een robot-partner voor een persoon met een handicap of iemand in eenzaamheid? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral...more

 • 099. Hoe word je een succesvolle influencer?

  Feb 04 2019

  Influencers zijn de idolen van dit tijdperk. Sterren zoals Kim Kardashian bouwden hun imperium uit via sociale media en ook klassieke beroemdheden zoals Madonna en Leonardo DiCaprio kunnen niet hun volgers. Droom jij ook van roem en succes op YouTube en Instagram. Sarah Steenhaut van de UGent en het Callebaut Collective geeft je een basislesje. Met de hashtag be yourself. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 098. Wanneer komt mijn nieuwe orgaan uit de printer?

  Jan 22 2019

  De vraag naar orgaandonors blijf ieder jaar stijgen. Maar, er zijn misschien ook andere oplossingen stelt Liesbet Geris van KU Leuven. Wat als we organen zouden kunnen printen? En, niet zomaar een 3D geprint hart of lever, maar een echt levend orgaan. Daarom kruipt ze elke dag in haar labo met een printer, een computerprogramma en inkt van levende cellen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 097. Is online shoppen slecht voor het milieu?

  Jan 15 2019

  In plaats van je vervuilende dieselauto te nemen en heen en weer naar het stad te rijden, besluit je om online wat te shoppen. Beter voor het milieu! Maar, klopt dat idee wel? Want dat ene paar schoenen bestel je in Spanje en die blouse moet overkomen uit Groot-Brittannië. Professor Cathy Macharis en haar team bij MOBI-VUB gaan na of dit wel allemaal zo duurzaam is. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 096. Hoorden de Belgen tijdens de Tweede Wereldoorlog wel écht bij de geallieerden?

  Jan 08 2019

  In mei 1940 werd België bezet door Duitsland. De Belgische regering vluchtte en kwam in Londen terecht. Van daaruit hebben ze de geallieerden én het Belgische volk gesteund in hun strijd tegen nazi-Duitsland. Zo hebben we het altijd op school geleerd. Maar UAntwerpen-historicus Herman Van Goethem weet intussen uit historische teksten dat het niet helemaal zo gegaan is... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 095. Waarom is roken zo verslavend?

  Jan 04 2019

  "Deze sigaret is de allerlaatste die ik rook, daarna is het gedaan". Als je ooit een roker was, of het nog altijd bent, ken je dat voornemen ongetwijfeld. En weet je dat het verdomd moeilijk is om je eraan te houden en te stoppen met roken. Professor Filip Lardon heeft goed en slecht nieuws: het goeie is dat het niet aan je (gebrek aan) wilskracht ligt, dat je niet kan stoppen. Hoe het dan wel komt, legt de professor in dit college uit. En euh... het slechte nieuws: het is écht kei-ongezond. Dus...more

 • 094. Hoe moeilijk is Chinees?

  Jan 01 2019

  Maar liefst 1 miljard 248 miljoen mensen spreken Chinees. De meest gesproken taal ter wereld wordt nochtans vaak ‘onoverkomelijk moeilijk’ genoemd. Toch mag het feit dat deze taal zo verschilt van de westerse talen je enthousiasme om Chinees te leren volgens professor Mieke Matthyssen niet de das omdoen. Want Chinees leren kàn. Dat het gemakkelijk is, dat hebben we niet gezegd… Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 093. Van wie is het Beloofde Land?

  Dec 28 2018

  Joden, moslims, christenen, Palestijnen, Israeli's... miljoenen mensen menen dat het Beloofde Land hen toebehoort. Voor de drie grootste godsdiensten is de regio heilige grond en op politiek vlak ontwikkelde zich doorheen de geschiedenis een meedogenloze strijd. Midden-Oosten-kenner Ludo Abicht doet een verwoede poging om uit te klaren wie dit stukje Midden-Oosten nu werkelijk toekomt. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 092. Was het vroege christendom een mysteriecultus?

  Dec 25 2018

  Was Jesus Christ een superstar? Of was hij één van de vele supersterren uit zijn tijd en werkte de christelijke promomachine in de begineeuwen van onze jaartelling net wat beter, waardoor het christendom zich verspreidde? Godsdiensthistorica Annelies Lannoy, van de UGent, zocht uit of het vroege christendom om geheime mysteriecultus was. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 091. Bestaat er een medicijn tegen verdriet?

  Dec 21 2018

  Google ‘Manu Keirse’ en de zoekmachine leert je dat je te maken hebt met de man die Vlaanderen leerde rouwen. Maar hoe doe je dat, rouwen? En hoe kan je er anderen bij helpen? Professor Keirse helpt je erbij! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 090. Moeten we onze relatie met Rusland verbeteren?

  Dec 18 2018

  Rusland wordt in het westen vaak gezien als een agressief, zelfs oorlogszuchtig land. De afgelopen jaren namen de spanningen dan ook fors toe. David Criekemans is hoogleraar geopolitiek aan de UAntwerpen en hij maakt hier toch graag enkele kanttekeningen bij. Professor Criekemans dwingt ons onze westerse oogkleppen een ogenblik af te zetten. Hoe kijkt Rusland naar het Westen? Misschien begrijpen we dan beter waarom Rusland doet wat het doet? En wie weet, komen we wel weer dichter bij elkaar? Met...more

 • 089. Ben je slimmer als je dt-fouten maakt?

  Dec 11 2018

  Word, wordt, aangeleerd, aangeleert of aangeleerdt? Iedereen kent de dt-regel. En toch maakt iedereen er fouten tegen. Ja, iederéén, ook jij! Hoe komt het toch dat iedereen zoveel moeite heeft met zo'n simpele regel? Misschien ben je gewoon te slim voor zo'n banale regel? Want de grootste genieën, dat zijn vaak de meest verstrooide mensen, niet? Professor Dominiek Sandra is psycholinguïst aan de UAntwerpen en deed er onderzoek naar. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan v...more

 • 088. Hebben meertalige kinderen een slechter rapport?

  Dec 05 2018

  Meertalige leerlingen doen het vaak niet goed op school. Is dat omdàt ze meertalig zijn? Waarom kunnen ze blijkbaar ook slechter rekenen? Het debat over of kinderen enkel Nederlands mogen spreken op school, verloopt soms heel emotioneel. Onderwijssocioloog Orhan Agirdag brengt rust: hij zoekt met facts en figures uit wat er aan de hand is. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 087. Heeft een saxofonist meer kans op longfibrose?

  Nov 27 2018

  Ooit al gehoord van longfibrose? Een akelige ziekte waar je beste snel bij bent. En toch zien zelfs heel wat artsen deze ziekte soms over het hoofd. Daarom heeft professor Wim Wuyts, longarts aan de KU Leuven, een missie: longfibrose bekender maken. En vooral duivenmelkers, saxofonisten, mensen die in een schimmelig huis wonen of mensen die naast de autosnelweg werken letten beter goed op! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 086. Hoe word je Spider-Man?

  Nov 20 2018

  Wacht jij al sinds je eerste etterbuil op een beet van een genetische gemanipuleerde spin? Probeerde jij op je tiende loodrecht op een muur te klimmen en brak je je arm? Of hul je je al sinds je kleutertijd in Spider-Man-outfits? Volgens bioloog Dominique Adriaens, van de UGent, berg je die droom best op. Hoe word je Spider-Man? We kunnen nu al het antwoord verklappen: onmogelijk! Gekko-man daarentegen... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 085. Kan een dictator de wereld redden?

  Nov 13 2018

  De democratie krijgt het zwaar te verduren: massamigratie, klimaatveranderingen, economische crisissen,... Er wordt veel gepalaverd en structurele oplossingen lijken zelden voor handen. Zou één sterke leidersfiguur het niet beter doen? UGent-historicus Bruno De Wever gaat na of dergelijke figuren een goed alternatief zijn voor het trage democratische proces met eindeloos veel checks en balances. Kan een dictator de wereld redden? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan voor...more

 • 084. Waarom ben ik zo euforisch als ik dans?

  Nov 09 2018

  Of je de radio nu opzet in de auto of de loeiende beat van de dj je om de oren slaat in een club… je zal op zijn minst heimelijk meebewegen (of gewoon met volle overgave). Je lichaam interageert met het ritme van de muziek en daardoor ontstaat plezier. Je lijf is in staat om het ritme tot op de milliseconde te voorspellen. Want om te weten wanneer je je vuisten in de lucht moet ballen op de luidste toon van de climax moeten je armen zich tijdig naar boven bewegen… Volgens professor Marc Leman be...more

 • 083. Sla wassen met chloor is milieubewust

  Nov 06 2018

  Ben jij geneigd om thuis een druppeltje javel te doen in het water waarin je je sla wast? Zelfs als je smetvrees hebt, is het misschien toch niet zo'n goed idee. Maar als je het een beetje deskundig doet, zoals in een voedingsfabriek waar de pH-waarde, de temperatuur etc. goed worden gecontroleerd (en enkel en alleen dan!), is het een geniaal idee. Wan dan is het niet ongezond én beter voor het milieu (minder waterverbruik!). Professor Imca Sampers legt uit waarom. Krijg je niet genoeg van al di...more

 • 082. Is de EU een geldverslindende machine?

  Oct 30 2018

 • 081. Waarom kan je de Ikea niet buitenkomen zonder iets te kopen?

  Oct 26 2018

 • 080. Is lobbyen een uitvinding van de Romeinen?

  Oct 23 2018

  Prof. dr. Lieve Van Hoof studeerde, Latijn & Grieks, politicologie en geschiedenis. Haar onderzoek rond lobbyen in het Laat-Romeinse Rijk is dan ook de ideale combinatie tussen deze drie disciplines. Want hoe almachtig en alleenheersend was die Romeinse keizer nu eigenlijk? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 079. Waarom doet zout in een wonde zoveel pijn?

  Oct 19 2018

  Zout in een schaafwonde, sneetje of zelfs maar klein wondje pikt keihard. Maar hoe komt dat toch? Prof. Bert Brône van de UHasselt doet het je eens en voorgoed begrijpen. En je ontdekt ook meteen hoe pijn werkt in je lichaam. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 078. Kunnen we ‘s nachts zonlicht gebruiken?

  Oct 16 2018

  Stel je voor... op een zonnige zomerdag open je een willekeurig doosje, je richt je op de felste zonnestraal, vult het doosje met helder licht en klapt het deksel haastig toe. En zodra de duisternis invalt, zonnepanelen gedurende minstens acht uur waardeloos blijken en de zaklamp van je Iphone stuk is, beschik jij over dat wonderlijke doosje waarin je licht bewaart. Een illusie denk je? Steek dan je licht eens op bij dit college en luister naar professor Philippe Smet. Krijg je niet genoeg van a...more

 • 077. Hoe zien de hersenen van astronauten eruit?

  Oct 12 2018

  Dr. Angelique Van Ombergen van de UA heeft een bijzondere interesse in de hersenen van astronauten. Een ruimtereis doet namelijk wel wat met de hersenen. En Van Ombergen is aan het uitzoeken wàt! Daarom legt ze elke astronaut die uit de ruimte terugkeert even onder de scanner. Maar daarmee is haar onderzoeksdrang nog niet gesust: ze wil méér proefpersonen! Dus organiseert ze paraboolvluchten - lees: vliegtuigreizen waarbij de piloot wat loopings maakt waardoor de passagiers een aantal keren gewi...more

 • 076. Waarom ploetert Europa in tijden van crisis?

  Oct 09 2018

  Hoe is het toch mogelijk... De EU valt van de ene crisis in de andere, waarna politieke leiders dan ook van de ene crisistop naar de andere moeten spurten. Met als conclusie bijna altijd dezelfde: we moeten met Europa beter samenwerken. En hop, voor je het weet, staat de volgende crisis voor de deur. Professor Hendrik Vos - Europa-expert van de Universiteit Gent - legt uit hoe dat komt en... waarom dat misschien niet zo erg is. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral...more

 • 075. Moeten geneesmiddelen voor zeldzame ziektes echt onbetaalbaar zijn?

  Oct 05 2018

  Zijn dure geneesmiddelen de schuld van gewetenloze farmaceutische bedrijven? Of kunnen ze niet anders dan die prijzen zo hoog maken? En wil dat dan zeggen dat wie de pech heeft aan een zeldzame ziekte te lijden sowieso onbetaalbare geneesmiddelen nodig heeft? Prof. dr. Geert Molenberghs van de universiteiten van Hasselt en Leuven legt het allemaal eens goed uit zodat jij tijdens de volgende cafédiscussie de redelijke kan uithangen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan ...more

 • 74. Laad jij binnenkort je gsm op met je sneakers?

  Sep 28 2018

  We gebruiken steeds meer technologische snufjes en hebben zo ook steeds meer energie nodig. Moeten we die energie blijven zoeken bij de klassieke energieleverancies zoals kern-, water- en zonne-energie? Prof. dr. Jean Manca, cross-over fysicus aan de UHasselt, ziet overal energie die gewoon verloren gaat. Hoe energie uit mensen, modder of sneakers halen? Om dat te weten te komen moet je dit college bekijken! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 073. Bedreigen milieuwetten onze economie?

  Sep 25 2018

  Hoe is dat nu toch mogelijk, dat we nog altijd niet kunnen gaan winkelen in het winkel- en ontspanningscomplex Uplace, dat de Antwerpse ring nog niet rond is en dat het in Limburg maar wachten blijft op een Noordzuidverbinding? Het lijkt wel of het gemor van enkele mensen met een grote mond het land verlammen. Prof. dr. Bernard Vanheusden is jurist en legt uit waarom milieuwetten zo streng zijn. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 072. Moet ik betalen voor jouw god?

  Sep 21 2018

  Moet ik betalen voor jouw god? Nee toch, zou je denken. In België zijn kerk en staat toch gescheiden? Maar is dat wel zo? Want van wie krijgt een priester dan een loon uitgekeerd? Prof. dr. Leni Franken gaat na hoeveel priesters, imams en rabbi's kosten. En... ze vraagt zich af of subsidies voor het geloof nodig/eerlijk/essentieel/overbodig zijn. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 71. Kunnen we vulkanologen 100 % vertrouwen?

  Sep 18 2018

  Binnenkort een reisje naar de Filippijnen of IJsland gepland? Let dan goed op, want wat als die slapende vulkanen toch plots wakker schieten? Kan je hierover betrouwbare informatie verzamelen? Sterk staaltje gokwerk van vulkanologen? Of zijn hun voorspellingen toch iets of wat wetenschappelijk onderbouwd? Sam Poppe is de enige vulkanoloog van Vlaanderen en mag daarom alle dagen in zijn zandbank spelen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 70. Waarom zie je sterretjes als je plots opstaat?

  Sep 14 2018

  Hoe komt het dat je sterretjes ziet als je plots rechtstaat? Nee, het antwoord is niét: omdat je bloed naar je benen stroomt. Prof. dr. Floris Wuyts is fysicus en doet al jarenlang onderzoek aan de Universiteit van Antwerpen. En dat doet hij op astronauten die pas terug zijn op aarde en vaak kort na hun landing flauwvallen. Benieuwd wat de link is? Luister dan snel! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 69. Waarom vinden slimme vrouwen geen nieuw lief?

  Sep 11 2018

  Paniek op de partnermarkt! Want prof. dr. Dimitri Mortelmans, socioloog aan de UAntwerpen, heeft verteld dat slimme vrouwen geen nieuw lief vinden na een echtscheiding. En nee, dit college gaat niet over verliefdheid en chemische processen. Het gaat over drie heilige sociologische principes. En over downdaten. De wijze raad van professor Mortelmans krijg je er gratis en voor niks bij! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 68. Waarom warmen bitcoins de aarde op?

  Sep 07 2018

  Heb jij zeven jaar geleden voor een luttele 50 euro in bitcoins geïnvesteerd? Proficiat, jij bent intussen waarschijnlijk miljonair. Maar wist je ook dat de milieu-impact van de bitcoin daardoor tot een torenhoog niveau is gestegen? Hoe? Prof. dr. ir. Bart Preneel van de KU Leuven heeft als cryptoloog zelf bijgedragen tot de uitvinding van de bitcoin. De perfecte persoon dus om ons wegwijs te maken in de wondere wereld van de bitcoins. Zowel voor beginners als gevorden een leerrijke uiteenzettin...more

 • 67. Is terrorisme eigen aan de Islam?

  Sep 04 2018

  Zijn alle moslims mogelijke terroristen? Staat in de Koran dat geweld toegestaan is? En dan blijkbaar ook tegen moslims, want de meeste slachtoffers van terreur zijn moslims? Voor een keer geen hevig debat hierover, maar prof. dr. Sami Zemni die als politocoloog rustig en redelijk uitlegt wat de link is tussen islam en terreur. En voor wie nu al commentaar wil geven: eerst luisteren! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 66. Kan je sterven te veel suiker?

  Aug 31 2018

  Hoeveel slagroomtaarten, repen chocolade, kilo's chips (want ook daarin zit suiker) kan je eten tot je er letterlijk bij neervalt? Prof. dr. Chantal Mathieu van de KU Leuven krijgt in het ziekenhuis dagelijks mensen over de vloer die lijden aan de gevolgen van teveel suiker eten en er op termijn aan kunnen sterven: mensen met diabetes. Elk jaar hebben meer en meer mensen diabetes. En heel wat mensen beseffen niet eens dat ze eraan lijden... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet ...more

 • 65. Hoe verleid je juridisch verantwoord een vrouw?

  Aug 31 2018

  Vertwijfeld blijft de man achter na alle #metoo-berichten. Wat mag/kan nog? Mag je nog complimenten geven? Mag je iemand nog uit vragen? Ja natuurlijk mag dat allemaal nog! En de man moet niet vertwijfeld zijn. Want hij weet goed genoeg dat "hey roste, wa moet da koste?" géén compliment is! Wil je toch even de strafrechterlijke puntjes op de i zetten? Dan is daar professor Liesbet Stevens van KU Leuven om goede raad te brengen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral...more

 • 64. Zou jij nog gaan werken met een basisinkomen?

  Aug 28 2018

  Elke maand - of je nu werkt of niet - een bepaald bedrag op je rekening zien verschijnen, dat is een basisloon. Steeds meer mensen zijn vóór, maar het brengt natuurlijk heel wat vragen met zich mee. Is het betaalbaar? Hoe groot moet dit bedrag zijn? En, is dat niet allemaal slecht voor onze economie? Want wie zou nu nog gaan werken? Prof. dr. Ive Marx van Universiteit Antwerpen vergelijkt de voor- en de nadelen, zodat iedereen zelf kan beslissen. En jij, wat zou jij doen? Zou jij nog gaan werken...more

 • 63. Kunnen dieren slagen voor een wiskunde-examen?

  Aug 28 2018

  Je goudvis heeft nog nooit de familiequiz gewonnen en je hond stak nooit een poot toe bij je huiswerk. En toch weet je kat hoe dat luikje open moet en kraakt een kraai zijn nootjes onder rijdende auto's. Is dit het gevolg van nauwkeurige observatie, toeval of intelligentie? Prof. dr. Rudi D'Hooge van de KU Leuven legt in dit college uit hoe intelligent dieren daadwerkelijk zijn. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 62. Hoe klinkt de kosmos?

  Aug 24 2018

  Tot enkele jaren geleden keken astronomen naar de ruimte en waren hun observaties de enige basis voor al hun ontdekkingen. Maar... ze konden slechts 5% zien van al wat er is. En dat beseften ze ook. Sinds enkele jaren waait er een nieuwe wind door de wereld van de kosmologen, want nu kunnen ze ook naar de ruimte luisteren. Prof. dr. Thomas Hertog van de KU Leuven vertelt hoe ze daarin geslaagd zijn en wàt ze dan kunnen horen. Hoe klinkt de kosmos? Listen and learn! Krijg je niet genoeg van al di...more

 • 61. Bestaan buitenaardse wezens?

  Aug 24 2018

  Professor Katrien Kolenberg zit niét elke avond in haar tuin op Marsmannetjes te wachten onder een piramide van zilverpapier. Professor Kolenberg is astronoom en berekent en bedenkt gewoon op een rationele manier waar er buitenaardse wezens kunnen bestaan. Maar wees gewaarschuwd: na het zien van dit college zal je je bijzonder nietig voelen. Je zal beseffen dat je niet méér bent dan één zandkorrel... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 60. Wat veroorzaakt al die chaos in je hoofd?

  Aug 21 2018

  Ken je dat gevoel, dat je een pen neemt om iets op te schrijven en dat je dan niet meer weet wàt? Je bril zoeken terwijl hij op je hoofd staat (wat een cliché!)? Je laptop openklappen en niet meer weten waarom? Nee, je word niet gek! Je bent gewoon een kind van je tijd: met 1001 dingen tegelijk bezig - werken, whatsappen, mails in 't oog houden, en ondertussen een gesprek voeren. En... van dit soort gedrag word je... euh... een beetje gek. Maar professor Van Hoof heeft ook goed nieuws: je kan er...more

 • 59. Zijn robots binnenkort onverwoestbaar?

  Aug 21 2018

  Professor robotica Bram Vanderborght begint dit college wat agressief: hij heeft een erg schattig robotje bij zich en dan .... schopt hij het met de woorden "alles voor de wetenschap" bijna van het podium. En dat om te bewijzen dat ze aan de VUB werken aan onverwoestbare robots. Maar hoe ver staat die wetenschap al in de praktijk? Luister snel als je wil weten of dit robotje al onverwoestbaar is... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 58. Hoe vind je het perfecte cadeau?

  Aug 17 2018

  Is een Bongobon altijd een fout cadeau? Geef je beter gewoon geld? Mag je iemand om een verlanglijstje vragen? Of zelf terloops tegen je lief zeggen dat je die ring met die smaragd héél mooi vindt maar die koorden armband afschuwelijk? De do's en don'ts van cadeaus geven en krijgen, beluister je hier. Uiteraard wetenschappelijk onderbouwd door prof. dr. Dimitri Mortelmans, socioloog aan de UA. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 57. Waarom geloof jij fake news?

  Aug 17 2018

  Dat er fake-news-fabriekjes bestaan, dat weten we intussen. Maar waarom lezen we al dat fake news? En herkennen we het altijd? En hoe komt het dat we het ook geloven. Of toch een beetje geloven. Professor Ike Picone vertelt hoe je je kan wapenen tegen vals nieuws. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 056. Gaan slimme computers de wereld veroveren?

  Aug 14 2018

  Is het een kwestie van tijd voor een leger van gemuteerde computers de mensheid zullen verslaan en we voortaan in dienst zullen staan van genadeloze machines? In tientallen films wordt ons zo'n wereld voorgesteld. Maar zal "The Terminator" ooit écht bestaan? Prof. dr. Steven Latré is computerwetenschapper en expert in artificiële intelligentie en legt uit waar computers toe in staat zijn. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 055. Hoe hard waren de Spartanen voor hun kinderen?

  Aug 14 2018

  De Spartaanse jeugd had het enkele duizenden jaren geleden niet moeten riskeren om de hele nacht uit te gaan en de hele voormiddag in hun bed te liggen. Of 's avonds voor een scherm te hangen en wat onnozele selfies te maken. Orde en tucht! Daar stonden de opvoeders toen op. Maar klopt het ook dat ze hun gehandicapte pasgeborenen doodden? Prof. dr. Christian Laes van de Universiteit Antwerpen neemt je mee naar het oude Griekenland voor een gedisciplineerd lesje in de Spartaanse opvoedkunde. Krij...more

 • 54. Heb jij een dubbelganger?

  Aug 10 2018

  Elvis en Michael Jackson hebben blijkbaar dubbelgangers bij de vleet. Ieder jaar staat er wel weer een imitator op die beweert The King te zijn. Maar hoe zit het bij jou? Hoe groot is de kans dat er iemand rondloopt met exact dezelfde haarkleur, neus, oren en ogen, lengte en breedte? Onbestaand of toch heel heel klein, denk je? Misschien brengt het college van professor Sylvia Wenmackers je op andere gedachten. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonnere...more

 • 53. Heeft Jezus echt bestaan?

  Aug 10 2018

  Jezus liep over water, kon de stommen doen spreken en is verrezen na zijn kruisiging. De betere fantasy-schrijvers kunnen het zo gek niet verzinnen. Toch geloven overal ter wereld heel veel mensen in hem. Maar heeft hij ook echt bestaan? Was hij wie we denken dat hij is? Had hij ook een zusje? Wat weten we allemaal zéker over hem? Prof. dr. Hans Geybels is theoloog én historicus en spit voor jou de bronnen uit in dit college! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral n...more

 • 52. Waarom halen zoveel hoogbegaafden geen diploma?

  Aug 07 2018

  Je zou kunnen denken dat voor mensen een IQ van 135 alles vanzelf gaat. Ze moeten een les Latijn maar één keer lezen en dan onthouden ze alles en ze begrijpen met een klein beetje moeite ingewikkelde formules. En toch hebben vele hoogbegaafden géén diploma. Zijn ze te lui of sociaal onaangepast? Prof. dr. ir. Kathleen Venderickx legt uit waarom mensen met een IQ van 135 evenveel begeleiding nodig hebben als mensen met een IQ van 65. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan v...more

 • 51. Hoe kan je mensen onzichtbaar maken?

  Aug 07 2018

  Vliegen, super sterk zijn, onzichtbaar worden: het zijn allemaal krachten die we aan superhelden of tovenaars toeschrijven. Nochtans, volgens prof. Vincent Ginis van de VUB zal onzichtbaarheid niet veel langer enkel in onze verbeelding bestaan. Hij werkt namelijk aan een echte onzichtbaarheidsmantel en hij legt jou uit hoe die zal werken! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 50. Is potlood sterker dan staal?

  Aug 03 2018

  Natuurlijk is potlood niet sterker dan staal! Want een potlood kan je zo breken en een stalen staafje van dezelfde dikte absoluut niet. En waarom dan toch deze vraag? Omdat potlood wel héél sterk kan worden als je er een heel dun laagje van hebt. Que?? Dr. Ben Van Duppen legt deze revolutionaire bevinding uit in deze podcastaflevering. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 049. Waarom mag je slangengif drinken?

  Aug 03 2018

  In sommige talen maakt men een onderscheid tussen twee soorten gif: in het Engels spreekt men over ‘venom’ wanneer gif via een wonde in het lichaam terechtkomt, ‘poison’ slaat op gif dat wordt opgenomen via de spijsververting. Slangengif is venom en kikkergif is poison. Maar wie denkt dat hij hiermee een veilig antwoord heeft op de vraag van het podcastcollege luistert beter verder naar hoe professor Roelants een sapje met slangengif drinkt. Het is misschien wel een kwestie van leven of dood... ...more

 • 048. Hoe maak je goud?

  Jul 31 2018

  Professor Piet Van Duppen van de KU Leuven kan datgene waar alchemisten jarenlang naar gezocht hebben: hij kan van goud maken. Echt waar! En toch zit hij niet te rentenieren op een tropisch eiland. Waarom niet? Omdat hij zo goed is om het volk (ons allemaal dus) uit te leggen hoe het moet. En... euh... eigenlijk ook omdat het niet zó eenvoudig is. Maar hij kan het wel! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 047. Lokt kortsluiting in de hersenen autisme uit?

  Jul 31 2018

  De hersenen van een mens bestaan uit 86 miljard neuronen en vormen eigenlijk één ongelooflijk complex elektriciteitsnetwerk. Dus is het niet verwonderlijk dat er af en toe iets misgaat en een kortsluiting ontstaat. Hoe dat misgaan dan autisme of schizofrenie kan uitlokken , dat legt neurobioloog prof. dr. Bert Brône van UHasselt je uit. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 046. Waarom blijven mensen rond vulkanen wonen?

  Jul 27 2018

  Vulkanen. Je zou echt gek moeten zijn om er naast te gaan wonen. Toch doen heel wat mensen het; en overal op aarde. Drs. Sam Poppe is vulcanoloog aan de VUB en maakt met jou een wereldreis om dit fascinerende natuurfenomeen te bekijken. Want zoals een Congolees gezegde ons vertelt: "de vulkaan neemt, maar geeft ook". Maar wat geven die vulkanen dan precies? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 045. Hoe genees je een depressie: praten of pillen?

  Jul 27 2018

  Van pillen word je een zombie, van praten een egocentrische zaag die alleen maar verder wegzinkt in een depressie. Psychiater Koen Demyttenaere van de Universiteit van Leuven, maakt al snel duidelijk dat dat dit vooroordelen zijn die niet kloppen. Maar wat is dan de meest efficiënte manier om een depressie te bestrijden? Praten of pillen? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 044. Kunnen topvoetballers nog meer verdienen?

  Jul 24 2018

  Zou jij nee zeggen tegen een weekloon van 200 000 euro? Wij ook niet! Er is helaas niemand die het ons aanbiedt. Maar topvoetballers krijgen het wél. En dat vinden we dan soms wel wat schandalig. Maar 't is niet hun eigen schuld. 't Is de wet van vraag en aanbod. Prof. dr. Wim Lagae van KU Leuven bekijkt of die vraag nog zal stijgen en of topvoetballers over 5 jaar nog méér kunnen verdienen, of nu toch al aan de top zitten. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral nie...more

 • 043. Waarom word je ongelukkig van chips en chocola?

  Jul 24 2018

  Ben jij een emo-eter? Grijp je als je je even minder voelt al snel naar koeken en andere ongezonde dingen. Geen goed idee, het zal je alleen maar ongelukkiger maken! Voedingsexpert dr. Nathalie Michels legt uit waarom. Luister en leer, en eet misschien tijdens dit college nog rap een grote zak chips leeg. Want alles is over een kwartiertje anders. Voortaan denk je bij chips... aan darmbacterieën. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 042. Waarom beslist Europa hoe een Kinder Surprise eruit ziet?

  Jul 20 2018

  De Europese Unie houdt zich bezig met een hele hoop belangrijke dingen: bepalen met welke kracht de ogen van je teddybeer met koordjes worden vastgemaakt in de kop, de snelheid van tikkende ruitenwissers, de grootte van een varkensstal en zelfs het uiterlijk van een Kinder Surprise. Je zou haast denken dat er van een euro- of vluchtelingencrisis geen sprake is. Prof. dr. Hendrik Vos legt uit hoe de vork in de steel zit. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te...more

 • 041. Kan vakantie een griepepidemie stoppen?

  Jul 20 2018

  Alles doet pijn, je hebt koorts en voelt je belabberd? De griep is in het land en je bent ongetwijfeld te dicht in de buurt gekomen van de "flinke" collega die vorige week per se nog met 39° koorts wilde komen werken. En jij niet alleen... Als zowat de helft van het land ziek in bed ligt, is een vakantie dan dé oplossing? Prof. dr. Niel Hens heeft het uitgezocht. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 040. Kan tijd kapot?

  Jul 17 2018

  Kan tijd kapot? En wat is tijd eigenlijk? Prof. dr. Walter Weyns van de Universiteit van Antwerpen is gefascineerd door tijd. Deze ogenschijnlijk gemakkelijke vraag is namelijk niet zo eenvoudig te beantwoorden. Eerst probeert hij tijd te definiëren en wanneer dat gelukt is, gaat hij na of tijd kapot kan. Of het de socioloog lukt om in een beperkte tijdspanne van 15 minuten een antwoord te formuleren, hoor je in dit college. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral ni...more

 • 039. Einstein vs Edison - wie had het meest briljante idee voor verlichting?

  Jul 17 2018

  Dat zowel Einstein als Edison twee briljante kerels waren, daar bestaat geen twijfel over. Maar wiens ideeën waren het meest revolutionair op vlak van verlichting? Dat Einstein zich bezig hield met de speciale relativiteitstheorie, quantumfysica en grappig op de foto staan, dat wisten we al. Maar wat heeft hij te maken met verlichting? Wel... Aan de UHasselt kennen ze het antwoord en prof. dr. Jean Manca - zelf ook fysicus - verklapt het in dit college! Krijg je niet genoeg van al die gratis ken...more

 • 038. Kunnen we over 10 jaar elke kanker genezen?

  Jul 13 2018

  Prof. dr. Filip Lardon is oncoloog aan de Universiteit van Antwerpen. Dagelijks gaat hij met zijn onderzoeksteam op zoek naar nieuwe middelen om kanker te bestrijden. En er is hoop! Want hoewel er steeds meer mensen kanker krijgen, worden de behandelingen ook steeds effectiever. Hoe effectief? Professor Lardon legt het beeldend uit. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 037. Drink je binnenkort water uit de Noordzee?

  Jul 13 2018

  Jij mag dan misschien wel elke keer de kraan dichtdoen terwijl je je tanden aan het poetsen bent... eigenlijk is dat maar symbolisch zuinig zijn met water. Als je weet dat er 70 liter water nodig is voor een kopje koffie, 4000 liter voor één biefstuk én dat er elk jaar méér mensen méér koffie en biefstuk willen, dan begrijp je dat we op zoek moeten gaan naar méér drinkbaar water. En net als voor zovele wereldproblemen, kunnen we daarvoor rekenen op de wetenschap. En op dr. Marjolein Vanoppen van...more

 • 036. Word je dik van de pil?

  Jul 10 2018

  ​Baas is eigen buik! Dat was het moto van de feministen in de jaren 60. De pil heeft ontegensprekelijk een bijdrage geleverd aan de ontvoogding van de vrouw. ​Maar wat gebeurt er allemaal in die buik als je de pil neemt? Zijn er echt bijwerkingen zoals minder goesting krijgen of dik worden? En is de pil wel 100 procent betrouwbaar? Wat klopt daar nu eigenlijk van? Professor Hendrik Cammu is gynaecoloog aan KU Leuven en start zijn verhaal bij het prille begin en scheidt feiten van fictie. Krijg j...more

 • 035. Waarom kan je op bol.com nog geen teletijdmachine kopen?

  Jul 10 2018

  Hoe leuk zou het zijn om bij je volgende vakantie niet enkel naar een ander land, maar ook naar een andere tijd te reizen? Je kan je oma ontmoeten als ze jouw leeftijd had en misschien de Tweede Wereldoorlog vermijden door Hitler toe te laten op de kunstschool. Niet zonder gevolgen dus! Professor Barabas, euh, professor Pieter Thyssen - fysicus en filosoof aan de KU Leuven - vult zijn dagen helaas niet met het bouwen van een teletijdmachine, maar wel met het filosoferen over de consequenties erv...more

 • 034. Waarom wordt je voorgesneden appel niet bruin in de supermarkt?

  Jul 06 2018

  Hatelijk: nog voor je appel helemaal op is, begint hij al bruin te worden. Liever een voorgesneden exemplaar kopen in de supermarkt dan. Maar is dit wel zo gezond? Hoe zorgen ze er in de supermarkt voor dat die appel niet bruin wordt? Spuiten ze er allerlei stoffen in? En zijn die dan gevaarlijk? Veel vragen, en gelukkig kent ook iemand het antwoord: prof. dr. ing. Imca Sampers, microbiologe aan de Universiteit Gent. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te ab...more

 • 033. Mag je belastingen ontwijken?

  Jul 06 2018

  Wielrenners en tennissers die naar Monaco emigreren, fortuinlijke Belgen die zich in Zwitserland of Luxemberg huisvesten, bedrijfsleiders maar ook kleine zelfstandigen wiens naam genoemd wordt in het Panamaschandaal... Er wordt wel eens gegrapt dat belastingontwijking de nationale sport van de Belgen is. Maar mag het altijd/soms/nooit? UHasselt-professor fiscaal recht Niels Appermont legt uit waarvoor je in de gevangenis kan terechtkomen en waarvoor enkel in de hel. Krijg je niet genoeg van al d...more

 • 032. Koop je beter plastic of glazen flessen?

  Jul 03 2018

  Je staat in de supermarkt, je geeft deze avond een feestje en wil wat frisdrank (want de vraag slaat natuurlijk niet op waterflessen, dat drink je van de kraan, toch?) kopen. Dan slaat de twijfel toe: koop je glazen flessen of toch maar die plastieken die een pak minder wegen? We worden dagelijks met milieu-advies om de oren geslagen. Maar wat is nu écht Het Goede. Prof. dr. ing. van de UAntwerpen Karine Van Doorsselaer klaart het even uit. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet ...more

 • 031. Ligt er een fortuin op onze stortplaatsen?

  Jul 03 2018

  Heel wat stortplaatsen zijn verdwenen uit ons geheugen omdat er natuurgebieden en huizen op gebouwd zijn. Wist je bijvoorbeeld dat Kessel-Lo deels op zo'n stortplaats is gebouwd? Maar... Peter Tom Jones, doctor in de industriële ecologie aan de KU Leuven, raadt de overheid aan deze vervuilde stortplaatsen dringend te saneren. En het goeie is dat een sanering geen geld moet kosten maar kan opbrengen! Hoe dat mogelijk is hoor je als je op de play-knop drukt. Krijg je niet genoeg van al die gratis ...more

 • 030. Zijn belastingen onrechtvaardig?

  Jun 29 2018

  Niemand betaalt graag belastingen. Maar betaal jij ook te veel? Volgens Michel Maus van de VUB is ons Belgisch belastingssysteem helemaal niet zo eerlijk en zou het zelfs tot een revolutie kunnen leiden... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 029. Staan er in 2070 palmbomen op de purperen hei?

  Jun 29 2018

  In Maasmechelen staat een teletijdmachine, de Ecotron. Die bestaat uit 14 glazen stolpen waaronder planten groeien. Dr. Natalie Beenaerts, expert milieubiologie aan de UHasselt, legt in een kwartiertje uit hoe ze met die Ecotron te weten zal komen welke planten er over 50 jaar op de Limburgse heide staat. Nog altijd heide? Of maakt die geen schijn van kans meer, en zullen de kokosnoten er uit de palmbomen vallen? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonne...more

 • 028. Waarom verstaan dove Vlamingen en Nederlanders elkaar niet?

  Jun 29 2018

  Er bestaan nog heel wat misverstanden over gebarentaal. Bijvoorbeeld dat gebarentaal een beperkte woordenschat heeft, of dat je in gebarentaal niet over gevoelens kan praten. Of ook dat Nederlandse doven en Vlamingen elkaar even goed verstaan als horenden. Niet dus! Prof. dr. Myriam Vermeerbergen, taalkundige aan de KU Leuven, wil met veel plezier al deze vooroordelen de wereld uit helpen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 027. Hoe stop je het duizelen in bed als je dronken bent?

  Jun 29 2018

  Ken je dat gevoel: veel te veel gin tonics gedronken, eindelijk in bed ploffen en dan... begint plots alles om je heen te draaien? En dat terwijl je alleen nog maar wil slapen! Gelukkig is er prof. dr. Floris Wuyts, evenwichtsexpert aan de UAntwerpen. Want hij leert je in dit college hoe je dat tollen kan stoppen en gewoon rustig je roes kan uitslapen. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 026. Waarom mag je de Holocaust wel ontkennen?

  Jun 29 2018

  In ons land is het ontkennen van de Holocaust bij wet verboden. En dat is niet goed en niet juist, vindt prof. dr. Patrick Loobuyck. Prof. Loobuyck is moraalfilosoof aan de UAntwerpen en UGent. Hij ontkent zelf de Holocaust absoluut niet, maar legt wel uit waarom hij om filosofische redenen vindt dat hij het recht heeft om de Holocaust te ontkennen. Dit college gaat dan ook niet alleen over de Holocaust, maar over vrijheid van meningsuiting. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet...more

 • 025. Waarom moet je banger zijn van je eigen gsm dan van een gsm-mast?

  Jun 26 2018

  Nimby kenden we al: not een gsm-mast in my backyard! Wil je ook weten wat ALATA betekent? luister dan goed naar prof. dr. Guy Vandenbosch, stralingsexpert aan de KU Leuven. Dan weet je meteen ook waarom je toch maar best niet met je gsm naast je hoofdkussen slaapt. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 024. Worden Europese gevangen nog gefolterd?

  Jun 26 2018

  "Wat voor vraag is dat nu? Nee toch? We leven toch niet meer in de middeleeuwen?" Is dat je reactie als je deze vraag leest? Als je ons een beetje kent, weet je dat het niet zo eenvoudig is, want dan zouden we de vraag niet stellen. De Brusselse prof. dr. in de criminologie Sonja Snacken tast samen met jou de (pijn)grenzen van het gevangeniswezen in Europa en België af en confronteert je met enkele ethische dilemma's. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te a...more

 • 023. Waarom nemen rationele mensen domme beslissingen?

  Jun 26 2018

  Mensen zijn de meest intelligente wezens op deze planeet. Toch slagen we er niet altijd in de beste keuzes te maken. Waarom maken we denkfouten? Prof. dr. Wouter Duyck is psycholoog aan de Universiteit van Gent en tracht ons wegwijs te maken in ons eigen brein. Vanuit de cognitieve psychologie analyseert hij de feilbaarheid van ons brein en de vreemde hersenkronkels die we soms maken. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 022. Waarom koop je beter voorverpakt eten?

  Jun 26 2018

  De vraag lijkt wel sarcastisch. Voor het milieu is het toch bij voorbaat beter om onverpakt voedsel te kopen? Professor Devlieghere en andere experts levensmiddelconservering denken nochtans van niet. Want, wat als nu al die verpakkingen voedselverspilling tegengaan? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 021. Hoe kan men over 500 jaar zien of je arm of rijk was?

  Jun 26 2018

  Een skelet geeft meer prijs dan je denkt. Van een skelet uit de middeleeuwen kunnen archeologen bijvoorbeeld de sociale status of voedingspatronen van die persoon achterhalen. Hoe gaat dat juist in zijn werk? En wat kunnen ze allemaal zien? Méér dan je zou denken. VUB-onderzoekster Marit Van Cant vertelt er je alles over! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 020. Hoe word je wereldmarktleider met je eigen bedrijf?

  Jun 22 2018

  Ben jij een ambitieuze ondernemer en wil je de wereld met je bedrijf veroveren? Hoe zorg je ervoor dat de hele wereld voortaan alleen nog joùw producten koopt? Vergeet het gat in markt, vergeet geldverslindende marketingcampagnes... Het enige wat je moet doen is naar dit college van de Hasseltse expert internationale handel prof. dr. Piet Pauwels kijken en over 15' weet je wat te doen! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 019. Hoe groot is de kans dat je voor altijd bij elkaar blijft?

  Jun 22 2018

  "Ik wil je man/vrouw zijn en ik beloof je trouw te blijven in goede en kwade dagen, in armoede en rijkdom, in ziekte en gezondheid. Ik wil je liefhebben en waarderen al de dagen van mijn leven" Ja, ja, het zal wel. Tot er iemand anders langskomt? Of tot je elkaar beu bent? Tot je het echt niet meer kan verdragen hoe hij/zijn altijd zit te snuffen als jullie aan het eten zijn? Of… blijven jullie écht voor altijd bij elkaar? Prof. dr. Dimitri Mortelmans van de Universiteit Antwerpen kan je alvast ...more

 • 018. Waarom ga jij vanavond weer te laat naar bed?

  Jun 22 2018

  Wie kent het niet: 's avonds véél te lang tv kijken, 's morgens véél te moe wakker worden en vastbesloten zijn 's avonds extra vroeg te gaan slapen… En dan ga je 's avonds toch wéér te laat slapen. Hoe is dat toch mogelijk dat we er niet in slagen die ochtendlijke goeie voornemens 's avonds uit te voeren? Liese Exelmans doet aan de KU Leuven onderzoek naar ons media-gebruik en weet stilaan hoe het komt én wat we eraan kunnen doen! Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan voo...more

 • 017. Wat heeft het spiraaltje met stenen en kamelen te maken?

  Jun 22 2018

  Wist je dat je een sportzak moet meenemen naar de apotheker als je een spiraaltje gaat kopen? Want in een gewone zak past het niet! Dat is een akelig bericht voor iedereen die een spiraaltje overweegt. Maar VUB-professor gynaecologie Hendrik Cammu stelt alle vrouwen het komende kwartier gerust: het spiraaltje is een fantastische uitvinding. Maar het klopt wel van die sporttas... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 016. Wat drijft iemand tot zelfmoord?

  Jun 22 2018

  Als iemand zelfmoord pleegt is de eerste vraag die iedereen zich stelt: waarom? Waarom heeft hij/zij dat gedaan? En al te vaak wordt er dan een eenvoudig antwoord op gegeven: omdat hij liefdesverdriet had, omdat ze gepest werd, omdat hij een onverwerkt trauma had... Maar volgens prof. dr. Gwendolyn Portzky, van de Universiteit Gent, is het nooit zo simpel... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 015. Doodt Alzheimer méér dan herinneringen?

  Jun 19 2018

  Meer en meer mensen lijden aan Alzheimer. En wie iemand met Alzheimer kent, weet dat de ziekte méér is dan alleen maar vergeetachtig worden is. Redelijk ontstellend is dat artsen nauwelijks méér kunnen doen tegen de ziekte dan 100 jaar geleden. En toch... dr. Martijn Peters van de Universiteit van Hasselt kijkt hoopvol naar de toekomst. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 014. Leidt schelden tot een beter bestuur?

  Jun 19 2018

  Een stevig potje schelden op sociale media is de politici van dit land niet vreemd. Wat denk je, leidt dit tot een goed bestuur? In de middeleeuwen was het alleszins het geval. Prof. dr. Jelle Haemers van de KU Leuven onderzoekt hoe gewone mensen het (scheld)woord gebruikten tegen de adel en burgerij om een beter bestuur te krijgen. En wat blijkt? Dat wij allemaal (ook onze politici) heel wat kunnen leren van die 'boertige' middeleeuwers. Het schelden gebeurde namelijk op een heel doordachte man...more

 • 013. Moet je bang zijn voor de stad van de toekomst?

  Jun 19 2018

  Bij een communicatiewetenschapper denk je spontaan aan iemand die kranten, radio of sociale netwerken bestudeert. Prof. dr. Pieter Ballon werkt als VUB-communicatiewetenschapper aan de stad van de toekomst. De verstedelijking explodeert en steden zijn voorzien van ontelbaar veel slimme computers en chips. Spelen wij weldra een rol in een sciencefictionfilm en moeten we bang zijn van die erg snuggere stad? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 012. Waarom duren de Brexit-onderhandelingen zo lang?

  Jun 19 2018

  Theresa May vergelijken met een kat, de Brexit met de soeks van Marrakesh en de alternatieven met het bakken van een taart. Alleen de Gentse hoogleraar Dirk Van Poucke kan de onderhandelingen op zo'n beeldende en duidelijke manier uitleggen. Na het zien van dit college blijft enkel de vraag waarom het Verenigd koninkrijk en de Europese Unie niet even een kwartiertje de tijd uittrekken om naar prof. dr. Van Poucke te luisteren. Het zou jaaaaren tijd en miljoenen euro’s besparen. Krijg je niet gen...more

 • 011. Wat gebeurt er met je hersenen als je slecht slaapt?

  Jun 19 2018

  Om goed te kunnen slapen mag je niet te veel koffie drinken en niet te laat met je gsm bezig zijn. Dat weten we stilaan wel. Maar wat gebeurt er in je lichaam en je hoofd als je slecht slaapt? Prof. dr. Johan Verbraecken van de Universiteit van Antwerpe vertelt welke afval er in je hersenen achterblijft, welke tekorten je krijgt en hoe het komt dat je daarvan bleek ziet en wallen onder je ogen krijgt. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 010. Staat al van voor je geboorte vast hoe oud je wordt?

  Jun 17 2018

  Prof. dr. Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt is niet Madam Soleil, en toch kan hij min of meer voorspellen hoe oud iemand kan worden. Dat komt omdat hij milieu-epidemioloog is en telomeren kent én kan lezen. Hier volgt een lesje statistiek-meets-genetica-meets-epidemiologie-meets-milieukunde… Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben!

 • 009. Waarom is de Tour de France winnen niet meer belangrijk voor sponsors?

  Jun 17 2018

  Wereldwijd besteden bedrijven elk jaar miljarden aan het sponsoren van sportwedstrijden. En nu komt KU Leuven-sportmarketeer prof. dr. Wim Lagae ons vertellen dat die bedrijven het niet belangrijk vinden of hun sporters winnen. Vreemd is dat. Zijn de verliezers dan stilaan de grote helden waar iedereen naar opkijkt? Of hebben die bedrijven gewoon geld te veel, professor Lagae? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben!

 • 008. Waarom is Latijn leren geen tijdverspilling?

  Jun 17 2018

  Een dode taal leren, het lijkt vandaag de dag wel het stomste wat je kan doen. Wetenschappen en levende talen leren, dat is de toekomst! Maar dat is buiten het enthousiasme van de Antwerpse latinist prof. dr. Christian Laes gerekend. Wedden dat je na het horen van dit college opnieuw de boeken induikt en Latijnse websites afschuimt? Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben!

 • 007. Kunnen we met een deeltjesversneller het universum beter begrijpen?

  Jun 17 2018

  Er waren mensen die dachten dat de wereld zou ontploffen als wetenschappers in de deeltjesversneller van Cern, nabij Genève, minuscule deeltjes met een gigantische energie tegen elkaar zouden doen botsen. De botsingen zijn intussen gebeurd, de wereld is niet ontploft, en prof. dr. Jorgen D'hondt van de VUB was euforisch. Want olala... wat hij allemaal te weten komt door twee ondenkbaar kleine deeltjes te laten botsen en dan naar de ravage te kijken, is ongelooflijk. En kan wetenschappers nog jaa...more

 • 006. Hoe constructief is piekeren?

  Jun 17 2018

  Woelen in je bed, ijsberen door de living, afwezig uit het raam staren... kan jij ook soms urenlang piekeren als er iets op je lever ligt? Wees dan blij, want piekeren is zinvol! Prof. dr. Ernst Koster van de Universiteit Gent legt uit hoe je ervoor zorgt dat je niet bij hem (of een collega-psycholoog) terecht komt door een overdosis gepieker. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben!

 • 005. Hoe sta je minder lang in de file?

  Jun 17 2018

  Aanschuiven op de autosnelweg, de verkeerde rij aan de kassa kiezen, wachten bij de damestoiletten. Sommige studies zeggen dat we zo'n drie jaar van ons leven bezig zijn met wachten. Of dit klopt of niet, daar spreken we ons in dit college niet over uit. Wat we wel kunnen doen, is de wetenschap inzetten om wachtrijen korter te maken. En dat is precies waar prof. dr. ir. Wouter Rogiest zich aan de Universiteit Gent mee bezig houdt. In een kwartiertje - zeker en vast geen verspilde tijd - geeft hi...more

 • 004. Smaakt je favoriete cola anders in Amerika?

  Jun 17 2018

  Is het inbeelding, of smaakt dat blikje cola hier anders dan in Amerika? Wist je dat meer dan 90% van de voedingsproducten maar in één land verkrijgbaar zijn? Hoezo? Hebben wij dan andere smaakpapillen? Of spelen producenten een pienter spel? Prof. dr. Piet Pauwels van de Universiteit Hasselt leert je producten zien als een ui... Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonneren!

 • 003. Waarom werkt mijn wifi niet?

  Jun 17 2018

  Het is een vraag die iedereen zich wel eens (gefrustreerd) stelt. We kunnen alvast verklappen dat het iets te maken heeft met het Amerikaanse leger en ook wel met dat fameuze internet of things. Na 15 minuten luisteren naar dit college van prof. dr. Steven Latré, expert in de computerwetenschappen en artificiële intelligentie aan de Universiteit Antwerpen, begrijp je helemaal waarom je wifi-signaal zo vaak hapert. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet je dan vooral niet te abonn...more

 • 002. Moet iedereen in de winter vitamine D slikken?

  Jun 17 2018

  Spoiler: vitamine D is geen vitamine, maar een hormoon en hormonen maakt ons lichaam zélf aan. Maar... voor vitamine D heeft ons lichaam iets nodig: zon. Véééél zon. Meer dan er hier in de winter te zien is. Overwinteren op Tenerife dan maar? Of… vitamine D in pilletjes slikken? Prof. dr. Chantal Mathieu, endocrinologe aan de KU Leuven zet alle do's en dont's en nog veel meer op een rijtje. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben!

 • 001. Hoeveel stress kan een mens aan?

  Jun 17 2018

  Wist je dat het helemaal niet zo ongezond is om stress te hebben? Maar, we moeten ook niet overdrijven. Wanneer bereiken we onze stressgrenzen? Prof. dr. Elke Van Hoof kent als klinisch psychologe en stress-expert aan de VUB het antwoord. Krijg je niet genoeg van al die gratis kennis? Vergeet dan vooral niet te subscriben!