PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Discutafel podcast on eco-friendly gardening & permaculture

Dutch podcast on eco-friendly gardening and permaculture. ENGLISH EPISODES, too! Host: Ivonne Smit * winner Home & Garden Award 2021 *

Afleveringen

 • 122: Gardenista 2022 deel 3: tips en technieken voor je tuin

  Jun 23 2022

  Wat ga jij doen met de praktische ideeën uit deze reportage over Gardenista 2022? Je hoort hoe je drijvende tuintjes aanlegt, en een kruidenspiraal. Je krijgt advies over de aankoop van natuurvriendelijke planten. En er komt een uitgesproken mening voorbij over composteren in relatie tot bokashi maken. Dat alles wordt opgefleurd door vrolijke bezoekers en sfeervolle muziekfragmenten.  Luister naar alle afleveringen over Gardenista 2022, dat eind mei plaatsvond op een landgoed bij Zwolle. Z...more

 • 121: Gardenista 2022 deel 2: voorbeeldtuinen en tuinontwerp

  Jun 05 2022

  Onze tweede reportage over Gardenista 2022 gaat vooral over tuinontwerp. Zo lopen we langs 'postzegeltuintjes': voorbeeldontwerpen voor tuiniers met een klein lapje grond. En we spreken met een vakvrouw over basisbeginselen van tuinontwerp.  Luister naar alle afleveringen over Gardenista 2022, dat eind mei plaatsvond.  Zoals altijd, vind je meer informatie in de shownote. 

 • 120: Gardenista 2022 deel 1: passie voor bloemen en planten

  Jun 02 2022

  Leun achterover. Of pak je plantenschepje, net wat je uitkomt. En beleef deel 1 van onze sfeervolle reportage over Gardenista 2022. We gaan vooral in op bloemen en planten op dit groenfestival dat plaatsvond van 25 t/m 29 mei 2022.  Luister naar alle afleveringen over Gardenista 2022!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.  Ook je podcaster deed inkopen op Gardenista 2022!       

 • 119: Paul Koopman-Nijmeijer: man van het grote werk

  May 19 2022

  Desgevraagd blijkt zaaien of snoeien niet zijn ding. Laat hem maar in de weer met schop of zitmaaier. Paul Koopman-Nijmeijer is secretaris van Groei & Bloei Emmen en financieel coördinator van Gardenista, het groenfeest dat je kunt beleven van 25 t/m 29 mei 2022.  Ziet Paul zijn tuin als privé-oase of deelt hij zijn groen graag met anderen? En wat voegt Gardenista toe aan bestaande tuinevenementen? Gesprek met één van de vele vrijwilligers die dit grootse tuinfestival mogelijk maken.  Zoals alt...more

 • 118: Chris Jongeneel: ’Bloemen maken me blij!’

  May 12 2022

  Ze is al 25 jaar lid van Groei & Bloei en gék van bloemsierkunst. Niet verwonderlijk dat Chris Jongeneel onder meer de bloemschikcompetitie coördineert tijdens Gardenista 2022.  Wat is volgens Chris de taal van bloemen? En wat maakt juist Gardenista tot zo'n aantrekkelijk bloemfestijn?  Gesprek met één van de vele vrijwilligers die dit grootse tuinfestival mogelijk maken.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 117: Gardenista toegangskaarten Discu-actie

  Apr 21 2022

  Vanuit haar stadstuin vol vrolijke lentegeluiden praat Ivonne voor de verandering eens over haar eigen initiatief.  Wat wil zij bijdragen met Discutafel, en waarom?  Fijn voor nieuwe luisteraars. En bestaande fans weten weer waarom ze voor ons kiezen ;-)  En: Discu-actie! I.s.m. Gardenista mag Discutafel toegangsbewijzen uitdelen voor dit groenfestival van eind mei 2022.  Ivonne legt uit hoe jij hiervoor in aanmerking komt.  Details over deze Discu-actie lees je terug op Discutafel.nl. Wees...more

 • 116: Potplantengrond zelf samenstellen

  Apr 14 2022

  Aflevering uit een korte serie voor degenen onder jullie die zelf hun planten zaaien en opkweken, en daar een eigen grondmix voor willen gebruiken. Deze gaat over potgrond, dat wil zeggen: grond voor potplanten. Wat is Ivonne's recept? Zoals altijd vind je meer info in de shownote.  Luister ook naar de overige afleveringen uit deze serie en bekijk de bijbehorende shownotes: aflevering 114 over zaaigrond  aflevering 115 over verspeengrond  Op de illustratie bij deze aflevering: Mentha x pi...more

 • 115: Verspeengrond zelf samenstellen

  Mar 24 2022

  Stel je verspeengrond zelf samen! Ivonne ging de mist in met haar eerste recept en legt je uit wat wél goed uitpakt.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.  Ga je nu zaaien? Beluister dan ook onze aflevering over zaaigrond.

 • 114: Zaaigrond zelf samenstellen

  Mar 06 2022

  In maart en april starten veel tuiniers met zaaien. Stel je zaaigrond eens zelf samen! Welke ingrediënten gebruik je, en waarom? Ivonne legt haar receptuur uit.  Zoals altijd vind je meer info in de shownote.

 • 113: Groenexpo Bloem & Tuin: op weg naar vernieuwing?

  Feb 24 2022

  Is de jaarlijkse Groenexpo Bloem & Tuin in Nuenen een inspirerend evenement voor de natuurvriendelijke en klimaatbewuste tuinier? Of is het ontspannen vermaak zonder pretenties?  Ivonne neemt de proef op de som bij de editie van 2021. Spoiler: in haar evaluatie is ze kritisch én hoopvol.  Zoals altijd, vind je meer info en links in de shownote.

 • 112: A visit to Pinetum Blijdenstein

  Feb 11 2022

  Hidden in a residential aera in Hilversum is Pinetum Blijdenstein. Ivonne wanders among the big pinetrees. She finds out about the adventures of a Mr. Wilson. By the way, what's that noise near the stumpery?  As always, you'll find more information in the shownote.  100% English episode! 

 • 111: Pinetum Blijdenstein

  Jan 27 2022

  Op het landgoed van een voorname bankier in Hilversum verrees begin 20ste eeuw het Pinetum Blijdenstein. Een wereldberoemde tuin, gespecialiseerd in naaktzadigen. Er zijn ook veel rododendrons en varens te zien.  Ivonne Smit dwaalt langs gigantische coniferen en de vijver met stronkentuin. Ze mag zelfs een kijkje nemen in de sfeervolle tropische kas.  Wat doen die glasscherven trouwens op de tuinmuur?  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 110: Piek-niek!

  Dec 30 2021

    Podcaster Ivonne Smit haalt een vakantieherinnering op over een plant die ze een plaatsje gaf in haar tuin. In haar huishouden wordt die groene bewoner aangeduid met de merkwaardige naam ... 'piek-niek'.  Welke plant is het, en wat is zijn betekenis voor een natuurvriendelijke tuin?    Discu-actie     Ben je vaste fan van Discutafel? Dan kan je zaden van 'piek-niek' winnen in een nieuwe Discu-actie!  In Discupost van januari 2022 staan details over de Discu-actie.  In de shownote ...more

 • 109: Composthoop omzetten

  Dec 02 2021

  Op een mooie nazomerdag besloot Ivonne haar composthoop om te zetten. Echt een tuinklus die past bij ons jaarthema 2021: de bodem.  Waarom en hoe ging zij aan de slag? Welke diertjes kwam zij allemaal tegen? 

 • 108: Energiebesparing en je huis

  Nov 04 2021

  Je podcasters huis wordt verbouwd. En dat is te horen! Zelfs de kippen zijn van slag. Projectdoel: energiebesparing. Welke keuzes hebben Ivonne en haar huisgenoot Ton Kemp gemaakt? Projectleider Ton vertelt over de werkzaamheden aan het huis en de onderliggende drijfveren van de bewoners. 

 • 107: Mindfulness tegen slakkenstress

  Oct 07 2021

  Slakken plakken. Maar het lukt Ivonne om ze los te laten!  In het kader van ons jaarthema 'bodem' verkennen we enkele soorten buikpotigen. Johan Görtemöller van Thijsse's Hof levert anekdotes over Napoleon en genummerde slakkenhuisjes.  Ivonne eindigt met praktische tips voor je tuin of erf. En een ware beschouwing over slakken loslaten!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 106: Seed sowing plans and results 2021

  Sep 30 2021

  While walking in the garden, Ivonne reflects on her seed sowing activities and results in 2021. Get ideas for your own seed sowing calendar! And by the way, what about her discovery in the living room?  As always, you'll find more information in the shownote.   100% English episode

 • 105: Kasteeltuin Hemmen

  Sep 09 2021

  Ivonne is opnieuw in de Heerlijkheid Hemmen. Nu stapt ze door de poort van de ommuurde kasteeltuin. Ga je mee?  Tip: luister naar alle afleveringen over de Heerlijkheid Hemmen.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 104: Wat er terechtkwam van ons zaaiplan

  Aug 26 2021

  Vanuit haar stadstuin blikt Ivonne terug op de ervaringen met haar zaaiplan voor de moestuin. Luister naar haar relaas over monsters, schimmels én een zeer welkome verrassing in de huiskamer ...  Ivonne grijpt terug op de uitgangspunten van haar zaaiplan die je kan horen in aflevering 90. Misschien leuk om even terug te luisteren?

 • 103: Ruïnes in het groen

  Aug 12 2021

  Ivonne vervolgt haar verkenning van het kasteelpark in de Heerlijkheid Hemmen. Vandaag aandacht voor de historie van deze plek. Want wat is nou een reportage over een kasteelpark zonder een schets van kasteel en landhuis?  Tip: luister naar alle afleveringen over de Heerlijkheid Hemmen.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 102: Groene feiten en fictie in Thijsse's Hof

  Jul 29 2021

  Luister naar een boeiende speurtocht door de heemtuin Thijsse's Hof. Het gesprek gaat over literair groen en ... kriebelbeestjes. Ken je Erik Pinksterblom al?  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.  De besproken speurtocht is na de zomer van 2021 niet meer beschikbaar.  Maar gelukkig blijft deze podcast leuk om (terug) te luisteren!  Word jij ook onze fan?  Discutafel is een onafhankelijke podcast, gesteund door luisteraars.  Met jóuw hulp kunnen wij onkosten be...more

 • 101: Heerlijkheid Hemmen kasteelpark

  Jul 15 2021

  Ivonne verkent het kasteelpark van de Heerlijkheid Hemmen. Ben jij geen landgoedbezitter? In deze aflevering doe je tóch inspiratie op voor jouw eigen natuurvriendelijke tuin!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.  Tip: luister naar alle afleveringen die we in 2021 gaan uitbrengen over de Heerlijkheid Hemmen, waaronder die over de ommuurde kasteeltuin.

 • 100: Tuinfeestje met bijzondere gasten

  May 06 2021

  Graag had Ivonne een feestje met jullie gebouwd vanwege deze 100ste aflevering. De pandemie gooit roet in het eten. Maar gelukkig komen bijzondere gasten langs ....  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.   

 • 99: Kiss the ground part II

  Apr 22 2021

  In part II of our talk about 'Kiss the Ground' we are inspired by people who appear in this film. They have ideas on how to heal the soil. Let’s listen to their message!  Listen also to part I of this talk, which was released earlier this year.  As always, you'll find more information in the shownote.  100% English episode! 

 • 98: Home & Garden Award 2021 for Discutafel

  Apr 20 2021

  Ivonne Smit is excited about the BUILD Home & Garden Award 2021 for her podcast. In this short, extra episode she shares the news with you!  You'll find more information in the shownotes in English and Dutch.  100% English episode!

 • 97: Compost: je tuingrond als een bosbodem!

  Apr 08 2021

  27 maart zou eigenlijk compostdag zijn geweest. Wat heeft compost te maken met de natuurlijke basisbestanddelen van jouw tuingrond?  En: tijdens een plotselinge sneeuwbui duikt Ivonne haar hobbykas in. Daar vertelt zij jou, hoe jij fan kunt worden van jouw eigen groene audio.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 96: Doe de spullencheck!

  Mar 11 2021

  Spullen ongebruikt laten liggen is zonde. Ze kosten veel energie door de benodigde grondstoffen, productie en transport. Zorg voor hergebruik. Ivonne deelt haar ervaringen met haar 'spullencheck'!  En verder:  Met grond bedoelen we het losse materiaal aan de oppervlakte van de aardkorst. Kijk eens naar jouw tuingrond. Herken je de basisonderdelen? Ivonne licht ze toe.  We staan kort stil bij ons 3-jarig bestaan en blikken vooruit naar een bijzondere mijlpaal. 

 • 95: Kiss the ground part I

  Feb 25 2021

  Let’s talk soil today. The film 'Kiss the Ground' wants to show that we can stabilize our climate, restore ecosystems and create food supplies. How? By regenerating the world’s soils. We watched the film.  As always, you'll find more information in the shownote.  Part II of this talk will be released later in the year.   100% English episode!

 • 94: Mysterie wilde eend deels ontrafeld

  Feb 11 2021

  De Nederlandse populatie van de wilde eend loopt terug. Onderzoeker Erik Kleyheeg van SOVON vertelt over onderzoek naar de oorzaken. Ook geeft Erik jou tips om de wilde eend te helpen.  Zoals altijd vind je meer informatie en links in de shownote.

 • 93: Bodem, grond van ons bestaan

  Jan 14 2021

  We nemen je mee naar de fascinerende wereld van de bodem.  Dat doen we in een reeks van afleveringen, verspreid over 2021.  Deze keer leren we iets over bodemgroepen. En Ivonne doet een testje in de tuin.  Welkom in podcastjaar 2021. Ivonne wenst je een gelukkig, gezond en groen jaar toe! 

 • 92: Your green audio in 2021

  Dec 31 2020

  Listen to a short episode with a few words from your host Ivonne. She speaks about the year thas lies behind us and about Discutafel podcast in the near future. Thanks for listening. Have a happy, healthy and green 2021!  100% English episode

 • 91: Hooiruiters en hatseflatsen

  Dec 17 2020

  Gesprek met Anna Kemp en Katja Staring over diervriendelijk tuinieren. Tijdens een wandeling door haar natuurtuin vertelt Anna hoe zij dit aanpakt. Zij spreekt ook het groene bedrijfsleven kritisch aan. En Katja houdt een pleidooi voor 'hatseflatsen'. Wat dat is? Luister maar!  Zoals altijd vind je meer informatie en links in de shownote.  Deel I van de reportage met Anna en Katja kan je beluisteren in aflevering 84 van Discutafel podcast. 

 • 90: Zaaiplan moestuin maken

  Dec 03 2020

  Je zaaikalender voor je moestuin maak je zelf. Want elke tuin en tuinier is anders. Luister hoe Ivonne dat aanpakt. Zoals altijd vind je meer info in de shownote.  Heb jij ideeën over het maken van een zaaiplan? Doe mee met onze Discu-actie in de Discupost van december. Er vallen namelijk zaden te winnen! Hoor je deze aflevering na afloop van de actie? Geef je dan alsnog op voor die nieuwsbrief. Want er komen meer Discu-acties.

 • 89: Celts and ecological succession in Botanical garden Haren

  Nov 19 2020

  Listen to part II of our Discucoverage in Botanical garden Haren.   Experience the Celtic tree calendar. Which is Ivonne's tree? And find out why the heather and grass fields are hardly recognizable these days ...   As always, you'll find more information in the shownote.  Listen also to part I of this coverage in Discutafel podcast 87! 100% English episode! 

 • 88: De Tuin naast de Branding

  Nov 05 2020

  Sfeervolle Discureportage in het ecologische bloemen- en groentenparadijs 'De Tuin naast de Branding' op Schiermonnikoog. Laat je meevoeren door de wind, de ganzen en tuinverhalen!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 87: Chinese splash and modern hermitage in Botanical garden Haren

  Oct 08 2020

  Listen to part I of our Discucoverage in Botanical garden Haren, near Groningen in The Netherlands.  Walk with Ivonne behind the Chinese waterfall. And discover a modern hermit garden ...   This episode ends when arriving at the Celtic garden.  100% English episode  As always, you'll find more info and links in the shownote.  Part II will be released later in the season. Stay tuned! 

 • 86: Tuinervaringen in groeiseizoen 2020

  Sep 24 2020

  Ivonne trekt haar tuinklompen aan en deelt ervaringen van het afgelopen groeiseizoen in haar ecologische stadstuin.  Over opgeruimde takkenzooi, Restaurant Zonnebloem, successen en mislukkingen in moestuin en kas. En dan die vernielzuchtige kippen ....  Wat zijn trouwens Ivonne's komende projecten? Laten we elkaar treffen bij haar achterdeur!  Zoals altijd vind je meer info in de shownote. 

 • 85: De lange echo van Winterbourne

  Sep 10 2020

  Wat maakt Winterbourne House and Garden in Birmingham nu zo bijzonder voor Ivonne en relevant voor geïnteresseerden in permacultuur? Dat ontdekt Ivonne pas vele maanden na haar bezoek.  Zoals altijd vind je meer informatie en links in de shownote.  Luister ook naar de reportage over Winterbourne moestuin!

 • 84: Maak je eigen jungle

  Aug 13 2020

  Gesprek met auteurs Anna Kemp en Katja Staring van het boek 'Maak je eigen jungle' over diervriendelijke tuininrichting.  Plus: duurzame tip van de maand. Die gaat deze keer over spullen delen met je buren.  Zoals altijd vind je meer informatie en links in de shownote. 

 • 83: Invasieve exoten en vreemde geluiden

  Jul 31 2020

  Op excursie rond het thema 'invasieve exoten', in juni 2020. De locatie is Milsbeek, in het noordelijke puntje van Limburg. Je hoort bovendien een raadselachtig geluid en een verhaal over een vreemde vogel! Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 82: 'Strawing up' potatoes

  Jul 16 2020

   100% English episode! Earthing up potatoes? Ivonne shares her experience with 'strawing up': not filling the growing bag with layers of soil, but mulching with straw. And she's obviously going through a learning curve!  As always, you'll find more information in the shownote.

 • 81: Bingerden audiowandeling

  Jul 02 2020

  In 2020 gingen de Internationale Kwekerijdagen Bingerden niet door. Gelukkig maakte Ivonne tijdens de editie van 2019 een audiowandeling over het landgoed. Door de kindertuin met de 'Happy Border', over de 'mound' en niet te vergeten de fraaie potager, ofwel siermoestuin. Geniet ook in 2020 van Bingerden!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 80: Invasieve exoten

  Jun 18 2020

  Het begon bij de tijgermug. Het resulteerde in kamervragen en een stichting: Platform Stop invasieve exoten. Ivonne in gesprek met voorzitter Wilfred Reinhold n.a.v. de 5de week van de invasieve exoten in de tweede helft van juni 2020.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 79: Dutch wetlands: from Wadden Sea to garden pond (4)

  Jun 04 2020

   100% English episode!  Ivonne visits the Westerpark, at a 5 minute walking distance from her house. In search of water wildlife. With a wheelbarrow full of equipment! What’s there to see and hear? Why does she end up in her own garden? Let’s find out! As always, you'll find more information in the shownote.

 • 78: Pompoen oppotten

  May 21 2020

  Je maakt mee hoe Ivonne een kleine pompoen oppot: Jack be Little. Zij geeft je tips over dat oppotten en over de benodigde grond en voedingsstoffen. En als je goed luistert, maak je zelfs een ritje mee in haar kruiwagen!  Zoals altijdvind je meer info en links in de shownote. 

 • 77: Winterbourne moestuin

  May 07 2020

  Sfeervol verslag van Ivonne's bezoek aan de moestuin van Winterbourne House nabij Birmingham in het Verenigd Koninkrijk. Laat je meenemen op een audioreisje naar goed verzorgde aardbeienbedden en tuinbonen die plukklaar zijn. Tussen de bedrijven door reflecteert Ivonne ook op haar voorliefde voor Latijnse naambordjes bij tuinplanten.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 76: Dutch wetlands: from Wadden Sea to garden pond (3)

  Apr 23 2020

   100% English episode!  In a short series of Discuspecials we’re talking about water. Listen to part 3.  water quality indicators: plants and animals  watching water wildlife: organising your own tools  how to make a simple spy glass to watch underwater wildlife  As always, you'll find more information in the shownote. Also listen to parts 1 & 2!

 • 75: Daslook de wijk in! (deel 2)

  Apr 16 2020

  In het 2de deel van deze reportage met Thérèse van Groeningen maakt Ivonne met haar een fietstocht langs historische landgoederen. Ze eindigen in de 'kraamkamer' van Thérèses project: natuurtuin Schalkwijk.  Plus: duurzame tip van de maand over ... oude t-shirts en zakdoeken.  Thérèse leerden we al kennen in de vorige aflevering van de podcast. Ze wil dolgraag anderen met groen in contact brengen. De natuur de wijk in!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 74: Daslook de wijk in! (deel 1)

  Mar 26 2020

  Het ruikt in deze aflevering naar daslook!  Interview met daslookfan Thérèse van Groeningen op een groeiplek van dit bolgewas: Thijsse’s Hof.  Vanuit haar tuin deelt Ivonne weetjes over daslook.  Plus: de duurzame tip van de maand: vergroening van de binnenruimte.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.  Luister ook naar deel 2 van de reportage met Thérèse.

 • 73: Dutch wetlands: from Wadden Sea to garden pond (2)

  Mar 12 2020

   100% English edition!  March 22 = world water day. In a short series of several podcast episodes we’re talking about water. In this part 2:  Dutch wetlands then and now lowland flood control creating new Dutch wetlands  And ... a special appeal in response to the corona virus crisis.  As always, you'll find more information in the shownote. 

 • 72: Discutafel podcast 2 jaar en Levenstuinen deel 2

  Feb 27 2020

  Discutafel podcast viert zijn tweede verjaardag! Wat zijn de best beluisterde edities?  Deel 2 van onze Discureportage vanuit de Levenstuinen van het Groot Hontschoten.  Tijd- en plaatsbeleving lijken hier te vervagen. Discutafel was onder de indruk van de sfeer en beplanting.  Luister ook naar deel 1!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 71: Red bijen en boeren

  Feb 13 2020

  Vandaag staat ‘Red bijen en boeren’ centraal. Jij kunt dit Europese burgerinitiatief rond biodiversiteit steunen. Hoe? Dat hoor je in ons Discugesprek met campagnecoördinator Nathalie Allard van Velt. En ... kom je ook naar het festival op 14 maart 2020 in Mechelen? Discutafel is mede-sponsor!  Plus: de duurzame tip van februari.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.   

 • 70: Dutch wetlands: from Wadden Sea to garden pond (1)

  Jan 30 2020

  100% English episode!  February 2 = world wetland day! What can we learn from wetlands? For our own life as citizens and gardeners? Let’s find out and start with part 1 of our short series on this topic. Contents:  Dutch wetland types    a fascinating water animal with a key role in nature tips to help protection and conservation of wetlands  and how about your garden?  and all this is mixed with personal memories of your host Ivonne  As always, you'll find more information in t...more

 • 69: Kasteel Doorwerth groentetuin en omgeving

  Jan 16 2020

  Ivonne ging naar Kasteel Doorwerth voor de historische groentetuin. En ze kwam terug met een audiobeleving over het gebruik van het land rond het kasteel in oude tijden. Want wat betekenen toch die vreemde heuvel en dat klinkerpad in de uiterwaarden?  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 68: Mysterie van de wilde eend

  Jan 02 2020

  Discukennis: wilde eend. Het jaar 2020 is uitgeroepen tot jaar van de wilde eend. We beschouwen de aanwezigheid van deze watervogel als iets vanzelfsprekends. En toch is er iets aan de hand met de Nederlandse populatie. Oorzaken zijn niet duidelijk. Misschien ontrafelen vogelliefhebbers dat mysterie. En jij kan meedoen.  In deze aflevering ook een portretje van de wilde eend. Plus eerste hulp wanneer je ze de vogel wilt weren uit je tuinvijver.  De Indische loopeend is wél een welkome bewone...more

 • 67: Allotment gardening in UK and NL part 2

  Dec 26 2019

   100% English episode! We're talking about past, present and future of allotment gardening in the UK and The Netherlands. What are similarities and differences, according to our UK podcast colleague Richard and 2 Dutch allotment holders? And we continue our visit to Saskia's garden in garden park 'Ons Buiten'. Part 1 is online since November 28, 2019. As always, you'll find more information in the shownote. Remark: due to an unknown software error, we had to reinstall this audio file...more

 • 66: Discutafel Groene Podcast Top 5 van 2019!

  Dec 19 2019

  Deze keer: luistertips voor duurzame audio. In de allereerste editie van de Discutafel Groene Podcast Top 5! Bij publicatie van deze aflevering staan de kerstdagen voor de deur.  Wil je ontsnappen aan te warme huiskamers? Of tranentrekkende films? Ga dan luisteren naar de beste groene podcasts van 2019. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 65: Afscheid van Marlies / Farewell to Marlies

  Dec 15 2019

  In deze extra aflevering staan we stil bij het overlijden van mede-oprichter van Discutafel Marlies Notermans.  /  Partly in English. In this extra episode we remember co-founder Marlies Notermans of Discutafel. 

 • 64: Botanische tuinen Birmingham

  Dec 05 2019

  Deze keer verdiepen we ons in botanische tuinen, en met name in die van Birmingham, Engeland.  In hoeverre zijn botanische tuinen eigenlijk relevant voor natuurvriendelijke tuiniers en andere groenliefhebbers? En hoe komt het toch dat die Britten zo fanatiek tuinieren, terwijl ze zelf relatief weinig 'eigen' plantensoorten hebben?  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 63: Allotment gardening in UK and NL part 1

  Nov 28 2019

   100% English episode!  We're talking about past, present and future of allotment gardening in the UK and The Netherlands.  What are similarities and differences, according to our UK podcast colleague Richard and 2 Dutch allotment holders?  And we take a visit to Saskia's garden in garden park 'Ons Buiten'.  Part 2 will be online on December 26, 2019.  As always, you'll find more information in the shownote. 

 • 62: Nationale Groendag 2019

  Nov 21 2019

  Discureportage: impressie van Nationale Groendag 2019. Waaronder:  workshop over samen tuinieren door AVVN  workshop over klimaatadaptieve tuin door Gemeente Wageningen  Discuslot: bekendmaking winnaars Discu-actie over vogels voeren!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 61: Iris in de natuur en als cultivar

  Nov 07 2019

  Discukennis:  Iris was volgens oude verhalen de boodschapper van de goden. Maar het is natuurlijk ook een plantengeslacht. Ivonne schetst symboliek en botanische weetjes rond de lis.  Discugesprek:  de wereld van kweekster Marianne Joosten draait rond cultivars van de Iris. Zij kweekt onder meer de blauwe of Duitse lis. En ze kan er geweldig over vertellen!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 60: Sun calendar, goldcrest and cackling hens

  Oct 31 2019

    100% English episode!  Discutips: make your own sun calender! Read also our blog on making your sun calendar.  Discuknowledge: this week Ivonne discovered a very tired goldcrest in the garden. She shares some information about this little garden friend. With audio of the species' call and song.  As always, you'll find more information in the shownote. 

 • 59: In Our Nature 2019, een opmerkelijk festival

  Oct 24 2019

  Discureportage over de allereerste aflevering van het opmerkelijke festival In Our Nature waar natuur, cultuur en circulair ondernemen elkaar ontmoeten.  Verder aandacht voor de lopende Discu-actie over vogels voeren. Je kunt nog tot 9 november inzenden en kans maken op prijzenpakketten van Vivara t.w.v. € 25!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 58: Vogels voeren

  Oct 10 2019

  Vogels voeren: voor veel tuiniers actueel wanneer de dagen korter worden. Of kan je vogels gerust het hele jaar door voeren? Gesprek met Tom van Mierlo van Vivara over de do's en don'ts.  Let op: namens Vivara mogen wij 2 prijzenpakketten t.w.v. € 25 weggeven met Vivara-producten naar keuze. Hoe doe je mee met deze Discu-actie? Luister snel en reageer vóór 9-11-19!   Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 57 Flower bulbs and sustainability

  Oct 08 2019

   100% English episode! Flower bulbs are the ultimate Dutch export product. How sustainable is this sector?  What means 'sustainably grown'? Plus some practical tips on buying and planting your flower bulbs.  As always, you'll find more information in the shownote. 

 • 56: Naturentuin in Goirle deel 2

  Sep 26 2019

  Discujournaal:  Discutafel mag bijdragen aan het Nederlandse tuintijdschrift Gardeners’ World.  Discureportage:  Anneke Scholte vervolgt de rondleiding door haar Naturentuin. Dit is een ecologische bezoektuin.  Wij concentreren ons in deze podcast op kruidentuin, heuvel met droogtebestendige planten en ... kampeerplek van een wel heel bijzondere zomergast  ...  Luister ook naar deel 1 van deze Discureportage!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 55: Takkenrillen: wat, waarom en hoe

  Sep 12 2019

  Ivonne bespreekt nuttige functies van takkenrillen in jouw natuurlijke tuin. En waar kan je zoal op letten bij de aanleg?  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 54: Glasgow Botanic Gardens

  Sep 05 2019

   100% English episode!  Visit to Glasgow Botanic Gardens on a hot summer's day. The gardens have no entrance fee. Does this mean it's an ordinary public park without the usual Latin plant names? As always, you'll find more information in the shownote.  Read also our blog: Botanical gardens: interesting for wildlife-friendly gardeners?   

 • 53: Slow growing volgens een Boskoopse kweker

  Aug 29 2019

  Audiorondleiding op kwekerij Schouten’s Kruiden in Boskoop. De eigenaren hebben een opmerkelijke en inspirerende visie op duurzaam kweken.  Recensie van de nieuwe IVN-kalender 'Een duurzaam jaar'. Doe uiterlijk 8-9-19 mee met de Discu-actie en maak kans op zo'n kalender!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 52: Historische moestuin Vordenstein

  Aug 01 2019

  Reportage vanuit historische moestuin van landgoed Vordenstein bij Antwerpen.  Bekendmaking prijswinnaars Discu-actie t.g.v. 50ste podcastlevering in juni 2019.  Abonnees op Discupost kunnen meedoen met onze Discu-acties en groene prijsjes winnen.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 51: Velt symposium permacultuur 2019

  Jul 04 2019

  Verrassende gesprekken met deelnemers aan het Velt symposium over permacultuur van 22 juni 2019. Verder hoor je fragmenten met sprekers. Er mag gelachen worden, zo blijkt! Al is het alleen al om presentator Ivonne. Zij ondervond hoe belangrijk een bril kan zijn als je naambadges wilt lezen ...  En heb je je al aangemeld voor de Discu-actie in Discupost? Abonnees kunnen groene prijsjes winnen.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 50: Levenstuinen van het Groot Hontschoten deel 1

  Jun 27 2019

  Discutafel viert de 50ste editie. Vier het mee met onze Discu-actie in onze nieuwsbrief Discupost.  Ontdek samen met Ivonne een bijzondere bezoektuin: de Levenstuinen van het Groot Hontschoten. Deel 1 van een 2-delige audiowandeling door deze tuinen.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 49: Internationale Kwekerijdagen Bingerden 2019

  Jun 20 2019

  Loop met Ivonne mee en beleef de Internationale Kwekerijdagen 2019 op Bingerden. Plantenliefhebbers uit binnen- en buitenland komen af op dit plantenfeest met gespecialiseerde kwekers. Discutafel heeft vragen over klantcommunicatie en duurzaamheid op dit evenement. Ivonne gaat op onderzoek uit!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 48: Herenboeren, Dutch CSA initiative

  Jun 13 2019

  100% English episode! 'Herenboeren' are residents who start their own nature inclusive farm. Ivonne shares information about this Dutch community supported agriculture initiative.  As always, you'll find more information in the shownote.

 • 47: Luisteraarsvragen en Tuiny Forest

  Jun 06 2019

  Wij krijgen geregeld vragen van luisteraars. Tijdens het tuinevenement Gardenista 2019 gingen we bij standhouders op zoek naar antwoorden!  Projectleider Maarten Bruns van IVN Natuureducatie geeft een toelichting op Tuiny Forest.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 46: New Dutch garden show Gardenista

  May 23 2019

   100% English episode! It's Chelsea Flower Show now. OK. But here in The Netherlands a brand new garden show was born last week: Gardenista. Come and listen!  As always, you'll find more information in the shownote

 • 45: Gardenista 2019 deel 1

  May 16 2019

  Sfeerimpressie van de allereerste editie van Gardenista. Ivonne spreekt met deelnemers en bezoekers. Deze tuinfair van allure vindt plaats van 15 t/m 19 mei 2019.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 44: Naturentuin in Goirle

  May 09 2019

  Anneke Scholte leidt ons rond door haar Naturentuin. Dit is een ecologische bezoektuin in de bossen bij Goirle. Wij concentreren ons op rotstuin, vijver, struiken en moestuin.  Tot slot blikken we vooruit op de Velt-ecotuindagen in het weekend van 1 en 2 juni 2019. De Naturentuin doet daaraan mee.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.  Luister ook naar deel 2 van deze reportage!

 • 43: Tiny forest in je eigen achtertuin

  Apr 25 2019

  Afgelopen week startte IVN het project 'Tiny forest in je eigen achtertuin'. Hoe werkt dat en wanneer kom jij in aanmerking voor deelname? Projectleider Daan Bleichrodt vertelt erover.  Discutafel sponsort Gardenista, groots buitenevent voor iedereen met interesse in groen. Wij zijn de eerste 3 dagen present. Kom jij voor Ivonne's microfoon?  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 42: Top garden birds in UK and NL part 2

  Apr 18 2019

   100% English episode!  This show we’re talking about garden birds. Part 2. In this edition:  Attracting garden birds: what can gardeners do?  How is the most seen species in UK gardens, the house sparrow, doing in The Netherlands?  Which species is most seen by gardeners in The Netherlands?  And how about about birdwatch numbers in 2018. On rank 2 we see a remarkable difference between the two countries.  We're on the lookout for English speaking guests for our shows. Please conta...more

 • 41: Tiny forest in Karins achtertuin

  Apr 11 2019

  Wie winnen toegangskaarten voor Gardenista? Ivonne maakt de namen van de gelukkigen bekend.  Bezoek aan IVN-lid dat een tiny forest aanlegde in haar eigen tuin!  Zoals altijd vind je meer links en info in de shownote. 

 • 40: Imker komt op voor wilde bij

  Mar 21 2019

  Discu-actie: win gratis toegangsbewijs voor Gardenista! Abonnees op onze nieuwsbrief Discupost maken de meeste kans. Dus geef je snel op. Ivonne spreekt met imker Eric van Oijen over o.m. wilde bijen. Beluister ook deel 1 van dit Discugesprek in podcast 37. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 39: Vooruitblik op Gardenista

  Mar 18 2019

  Discutafel sponsort Gardenista en wij spreken over dit tuinevenement met landelijk bestuurslid Wilma Walenberg van Groei & Bloei. Wat zijn de drijfveren achter dit opmerkelijke initiatief? En wat kunnen bezoekers straks in mei verwachten?  Win jij een Gardenista gratis entreebewijs? Wij mogen 5 kaarten weggeven! Abonnees op onze nieuwsbrief Discupost hebben voorrang.  Ivonne van Discutafel trad op in The veg grower podcast.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 38: Top garden birds in UK and NL part 1

  Mar 07 2019

   100% English episode!  Attracting garden birds: what can gardeners do?  Which species is most seen by gardeners in the UK?  And by the way, how are these birds doing outside of our own green backyards?  As always, you'll find more information in the shownote. 

 • 37: Imkeren natuurvriendelijk? Winnaars weggeefactie (2)

  Feb 28 2019

  Na verwarrende berichten over imkeren gaat Ivonne te rade bij imker Eric van Oijen. Discutafel podcast wordt op 1 maart 1 jaar! Ivonne maakt 4 gelukkigen bekend die gratis een zakje zaadvaste tomatenzaden ontvangen. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 36: Voedsel1000

  Feb 22 2019

  Luister naar een reportage van Voedsel1000 op 19 februari 2019. Dit was een grote dialoog over de toekomst van Brabantse voedselsystemen.  Hoe gaan we die op duurzame wijze inrichten? Een iets langere aflevering dan gebruikelijk.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. 

 • 35: Tiny Forest Den Bosch en winnaars weggeefactie (1)

  Feb 21 2019

  Ivonne maakt de 3 gelukkigen bekend die gratis een zakje zaadvaste tomatenzaden ontvangen.  Vrolijke reportage over de plantdag van het 1ste Tiny Forest in Den Bosch.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.  >>Interesse in zaadvaste tomatenzaden van oude rassen?  Luister naar podcast 34 voor meer informatie rond deze zaden.  Er volgt nog zeker 1 trekking. Aanmelden voor de weggeefactie kan zolang de voorraad strekt! 

 • 34: Adequate tomatenpraat

  Feb 14 2019

  Volkstuindersvereniging Dongenseweg uit Tilburg deelt de resultaten van een tomatentest met tientallen oude zaadvaste rassen.  Sfeervolle en informatieve nabeschouwing vanuit een droog tuinhuisje op een druilerige februaridag.  Meld je aan voor een weggeefactie uit de zadencollectie van deze vereniging en wie weet ontvang je een zakje thuis!  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 33: Voedselbossen als basistechniek permacultuur

  Jan 31 2019

  We bespreken een basistechniek van permacultuur: voedselbossen.  Winterwandeling door het piepjonge Voedselbos De Overtuin. Herkennen we de basisbeginselen van voedselbossen?  Herhaalde oproep: welke besparingstips voor je tuin deel jij met onze luisteraars? Misschien zit er een leuk prijsje in voor je. Tip over een zadenruilbeurs op 2-2-19. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 32: Ryton Organic Gardens part 2

  Jan 24 2019

  100% English episode!  In part 2 of her walk in Ryton Organic Gardens Ivonne takes you to the allotment, multicultural garden, Heritage Seed Library and the fruit & vegetable garden.  She pays special attention to Geoff Hamilton and the replica of his Paradise Garden at Ryton.  Listen also to part 1 of Ivonne's walk!  As always, you'll find more information in the shownote. The garden's future is uncertain. Please note, the situation in Ryton may have changed when you hear this editi...more

 • 31: Nieuwe zaaiagenda voor de moestuin

  Jan 17 2019

  Ontwerper Laura Beijn vertelt over de onverwacht succesvolle 'Zaaiagenda voor de moestuin'. Ze ontwikkelde de agenda samen met Diana Stek, bekend blogger van 'Diana's Mooie Moestuin'. We bespreken enkele reacties van luisteraars op de Discutafel podcast. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 30: Liever goudhaan dan vuurwerk!

  Jan 03 2019

  In nieuwjaarsnacht vliegen miljoenen vogels verschrikt op. Wat kan jij als hobbytuinier of groene professional met dat gegeven? Komende ecologische evenementen Ivonne liet zich bij het tuinieren behoorlijk afleiden door het kleinste vogeltje van Europa: de goudhaan. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 29: Ryton Organic Gardens part 1

  Dec 27 2018

   100% English episode!  Garden Organic is a UK organic growing charity. It runs Ryton Organic Gardens near Coventry. Ivonne lets you experience a little bit of her rather hilarious journey to the gardens.  In part 1 of her walk in the gardens Ivonne takes you to the areas which are dedicated to low maintenance landscaping and keeping your garden healthy.  Listen also to part 2 of Ivonne's walk!  As always, you'll find more information in the shownote.  Please note: the garden's futur...more

 • 28: Besparingstips (1)

  Dec 20 2018

  Bijna Oudjaar. Ivonne maakt de balans op. Hoeveel geeft zij uit aan haar tuin? Dat blijkt niet zo gemakkelijk te berekenen. Budgetvriendelijk tuinieren met afgedankte petflessen, lamellen en aarde! Fijn voor de planeet én je portemonnee. Oproep: deel je ecologische besparingstips. De leukste ideeën bespreken we in een volgende podcast. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 27 Historische kruidentuin Vordenstein

  Dec 06 2018

  Ga je mee op verkenningstocht door de fraaie historische kruidentuin van Vordenstein, bij Antwerpen? Ivonne voert je terug naar een snikhete dag daar, afgelopen zomer. Ook blikt zij nog een beetje beduusd terug op de reportage van de Velt studiedag, die een absolute hit bleek. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.  

 • 26: Good food according to Michiel Korthals

  Nov 29 2018

   100% English episode! What does 'good food' mean to you? Philosopher Mr Michiel Korthals has interesting ideas on this. In this podcast we share some of his thoughts with you. Plus: enjoy animations and a short movie on the wood wide web, Doughnut economics and The Urban Homestead. As always, you'll find more information in the shownote.

 • 25: Studiedag permacultuur (Discuspecial)

  Nov 22 2018

  Onze speciale verslaggeefster Barbara Creemers neemt je mee naar de studiedag permacultuur van 10 november 2018 in Brussel. Een reportage met Vlaamse en Nederlandse tongval! M.m.v. Linder van den Heerik, Suze Peters en Vera Greutink. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.  

 • 24: Natuurlijke beplanting en een oproep aan hoveniers

  Nov 08 2018

  Oproep aan hoveniers: kan het wat zachter? Het juiste antwoord op de quiz uit de podcast van 25 oktober Op 10-11-18 verschijnt het boek Permacultuur: van appelboom tot zeekool. Ivonne geeft nu al een recensie! Natuurlijke beplanting volgens Ryton Organic Gardens nabij Coventry (VK). Zoals altijd vind je meer info in de shownote.  

 • 23: Permaculture origins and Monty's garden talks

  Nov 01 2018

   100% English episode Short introduction on permaculture. Who developed this mindset and why? What are main differences with organic agriculture? Ivonne looks back at her visit to Gardeners' World Live and shares special 'garden & life' talks by the famous TV presenter Monty Don. As always, you'll find more information in the shownote.

 • 22: Veel stekels en een klein feestje

  Oct 25 2018

  100% Dutch episode Discutafel heeft deze keer een kleine actie. We bereikten de mijlpaal van 1.000 downloads! Let op: inzendtermijn actie eindigt op 1 november 2018. De grote kaardebol past in een ecologische tuin. We bespreken waarom. O ja, en ze staan ook práchtig in je wintertuin! Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 21: Redactienieuws en indringende vraag over eten

  Oct 11 2018

    Luister naar fragmenten uit een boeiend betoog van Joszi Smeets over actuele voedselvraagstukken. Zij stelde in haar presentatie van 6 oktober ook een indringende vraag over jouw en ons eten. Vanaf 4-10-2018 maken wij ook Engelstalige podcastafleveringen. Ivonne licht de achtergronden toe. In de Veg Grower Podcast verscheen een vraaggesprek met Ivonne van Discutafel. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 20: Bird migration and your garden

  Oct 04 2018

  100% English episode! Finally, the seasons' change is clear. Bird migration obviously has started.Why do birds travel? And what’s the relevance of this phenomenon for you as an eco-friendly gardener? As always, you'll find more information in the shownote.

 • 19: 'Zeer algemene soort' dwingt bewondering af

  Sep 27 2018

  100% Dutch content today. Discukennis: we nemen afscheid van de zomer met de waarneming, in Ivonne's tuin, van ...... een zeer algemene soort die het waard is om bij stil te staan. Discutips: maak van je snoeihout een takkenril. Die biedt veel voordelen in jouw ecologische tuin. Discunieuws: we blikken vooruit naar 2 themaweken in oktober. Zoals altijd vind je meer info in de shownote.

 • 18: Klimaatverandering en tuinieren

  Sep 12 2018

  Climate change and gardening. Partly in English! Discutafel kreeg toestemming van The Veg Grower Podcast om fragmenten te gebruiken uit zijn bijdrage over klimaatverandering en tuinieren. Ivonne voorziet deze Engelstalige fragmenten van Nederlands commentaar. Korte terugblik op de prijsuitreiking van de Online Radio Awards op 4-9-18. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.  

 • 17: Vogeltrek en jouw tuin

  Aug 29 2018

  De vogeltrek is begonnen! Wat kan jij als (balkon)tuinier met dat natuurfenomeen? Verder: Duurzame Dinsdag, die dit jaar op 4 september valt. En we nemen je mee naar het laatste deel van de rondleiding door Ivonne's tuin. Deze keer: de werkhoek. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 16: Maak je eigen zonnekalender

  Aug 15 2018

  We nemen je opnieuw mee voor een rondleiding door een deel van Ivonne's tuin. Deze keer: terras, vijver en moestuin. Verder: maak je eigen zonnekalender! We leggen je uit hoe je dat kunt doen. Als je weet hoe de zon in je tuin valt, kan je haar kracht beter benutten voor een ecologisch gezonde én aantrekkelijke tuin, met fraaie planten en een lang oogstseizoen. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 15: Stem op Discutafel voor Online Radio Award 2018 (Discunieuws)

  Aug 05 2018

  Korte nieuwsflits / Short message Discutafel dingt mee naar de Online Radio Award 2018. Vind jij dat Discutafel ertoe doet? Jouw stem vergroot ons bereik! Let op: stemmen kan nog tot en met 10 augustus 2018 via https://onlineradioawards.nl. Please vote for Discutafel in Dutch Online Radio competition 2018! Your vote extends our audience. Please note, voting is possible until August 10. Go to https://onlineradioawards.nl. Thank you for your support!

 • 14: Favoriete blogs en nieuwsbrieven

  Aug 02 2018

  Sorry folks, all in Dutch this time! Discutafel bespreekt favoriete blogs en nieuwsbrieven over ecologisch tuinieren, permacultuur, of duurzaamheid in bredere zin. Jullie tips blijven welkom! De titels staan ook in een overzicht op Discutafel.nl. We nemen je mee voor een rondleiding door een deel van Ivonne's tuin. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 13: Tevreden geknor

  Jul 19 2018

  With brief English summary at the end of the show. Discunieuws: op de Velt-ecotuindagen stellen Veltleden in Nederland en België hun tuin open. Zo bezocht Marlies een vlindertuin in Limburg. Discukennis: gesprek met mede-redacteur Marlies Notermans van Discutafel over het concept 'Kloostervarkens' van Livar. Discutips: hoe kan je egels in je tuin helpen bij het aanhoudende droge en hete weer? Discuslot: het eerder aangekondigde item over jullie favoriete tuinblogs en nieuwsbrieven bespre...more

 • 12: Gardeners’ World Live 2018 (deel 2, Discuspecial)

  Jul 12 2018

  With English summaries for our international listeners! Ivonne genoot van Gardeners' World Live 2018, een grote tuinshow in Birmingham (VK). Zij bezocht de show op 14 en 15 juni. Luister naar het tweede deel van haar reportage en commentaar. En geniet mee van een echt Engels tuinfeestje! Deel 1 verscheen op 21 juni 2018.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. In deel 2: Sfeerimpressie van Plant Village, Floral Marquee & 'Meal in a barrow' Ivonne stelt 3 tv-tuin...more

 • 11: Gardeners' World Live 2018 (deel 1, Discuspecial)

  Jun 21 2018

  Ivonne genoot van Gardeners' World Live 2018, een grote tuinshow in Birmingham (VK). Zij bezocht de show op 14 en 15 juni. Luister naar het eerste deel van haar reportage en commentaar. En geniet mee van een echt Engels tuinfeestje! Deel 2 verschijnt binnenkort. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. Partly in English. Dutch commentary.  In deel 1: dagopening in Gardeners' World Subscribers Club Lounge schets van de show tuinpraat door o.m. Monty Don en Adam Frost rep...more

 • 10: Op weg naar minder vlees (Discuspecial)

  Jun 12 2018

  Ivonne ging op 8 juni 2018 namens Discutafel naar de bijeenkomst 'Worst of worsteling? Op weg naar minder vlees', georganiseerd door Transitie Boxtel. Luister naar haar verslag en enkele kenmerkende fragmenten. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote. Met dank aan Transitie Boxtel en de sprekers voor hun vriendelijke ontvangst!

 • 9: Goed eten volgens Michiel Korthals

  Jun 06 2018

  Deze keer brengen we je stof tot nadenken rond het thema 'goed eten'. De term hebben wij ontleend aan een boek van Michiel Korthals, dat we in deze aflevering bespreken. Verder bespreken we in de rubriek Discunieuws enkele dingen die ons in de pers zijn opgevallen. En aan het eind laten we een wel heel bijzondere gast horen. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 8: 'Worst of worsteling?'

  May 23 2018

  In een telefoongesprek met Miek Nooijen blikken we vooruit op een avond van Transition Town Boxtel over onze worsteling rond het thema ‘vlees’. Ivonne geniet bovendien nog even na van de Open Wawonatuin op Tweede Pinksterdag. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 7: smeerwortel en oorwormpotjes

  May 16 2018

  We besteden deze keer onder meer aandacht aan de smeerwortel. Ivonne blikt verder kort terug op een training podcast maken en bespreekt reacties van luisteraars. Ook kondigt zij de Open Wawonatuin aan op Tweede Pinksterdag.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 6: Geraniummarkt 's-Hertogenbosch

  May 10 2018

  In deze podcast een Discuspecial, helemaal gewijd aan de Geraniummarkt van vandaag in ’s-Hertogenbosch. Vanmorgen ging Ivonne al vroeg de stad in om de sfeer te proeven en op zoek te gaan naar eventuele duurzame tintjes op deze publiekstrekker. Zij had een bijzonder leuk gesprek over dit onderwerp met één van de marktkoopvrouwen. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 5: Eetbare planten

  Apr 25 2018

  Ivonne besteedt aandacht aan de begrippen nectarplanten en waardplanten. Marlies vertelt over haar recente aankoop van enkele bijzondere voedselplanten. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 4: Spruitbroccoli, De Voedselzaak en een ontdekking in de tuin

  Apr 11 2018

  Afgelopen week heeft Ivonne haar eerste spruitbroccoli weer kunnen oogsten. Een lekkere en vroege groente uit de vollegrond, prima passend in permacultuur.  Wij besteden in deze podcast aandacht aan De Voedselzaak van de Volkskrant. Marlies bestudeerde dit omvangrijke onderzoeksdossier over het wereldwijde voedselvraagstuk. Ivonne vond afgelopen winter iets vreemds in de tuin. En nu weet ze sinds kort wie dat daar heeft achtergelaten ...  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote...more

 • 3: Groenmoesmarkt 2018

  Mar 28 2018

  Marlies van Discutafel jaagt de woelmuizen in haar tuin de stuipen op het lijf met de maatwerk-kantelnestkast voor de torenvalk!  Wij bezochten op 18 maart 2018 de Groenmoesmarkt 2018, een grote beurs voor de serieuze moestuinierder. Luister naar onze reportage.  Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.

 • 2: Week zonder vlees

  Mar 14 2018

  Gesprek met Marlies van Discutafel over haar ervaringen met de Nationale week zonder vlees (5-11 maart 2018).  In onze podcasts ontrafelen we de ideeën achter permacultuur, hoe we ze kunnen toepassen in ons leven in het algemeen, en in onze tuin in het bijzonder. Daarbij blijft Discutafel met beide benen in de Limburgse klei staan, of in het Brabantse klapzand. Permacultuur is een ontwerpwetenschap, gebaseerd op 3 ethische uitgangspunten. Die lichten we toe.  Ivonne vertelt over een leuke Br...more

 • 1: TuinIdee 2018

  Feb 28 2018

  Ga je binnen voorzaaien? Dan hebben wij een tip. En het is nu, begin voorjaar, tijd om Hyssop te snoeien. Ivonne bracht een bliksembezoek aan TuinIdee 2018 in 's-Hertogenbosch. Wordt er daar nog duurzaam getuinierd? Luister naar de reportage. Zoals altijd vind je meer info en links in de shownote.