PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Dit is de Toekomst

Hoe ziet onze toekomst eruit? Zes bekende auteurs lieten zich inspireren door topwetenschappers, en schreven naar aanleiding daarvan een verhaal voor de Volkskrant. Hier hoor je hun verhalen, en interviews met de schrijvers en wetenschappers.

Afleveringen

 • Arnon Grunberg - De beslissers

  Aug 16 2019

  Hoe ziet onze toekomst eruit? Deze keer vroegen we het aan schrijver Arnon Grunberg. Zijn verhaal speelt in het jaar 2071, wanneer wij niet meer zelf de baas zijn over onze levens, maar apparaatjes genaamd Beslissers.

 • Arnon Grunberg en Vanessa Evers (hoogleraar robotica)

  Aug 16 2019

  In de zesde en laatste aflevering van Dit is de Toekomst: schrijver Arnon Grunberg en Vanessa Evers, hoogleraar robotica aan de Universiteit Twente, over hoe we in de toekomst kunnen gaan leven met kunstmatige intelligentie.

 • Marieke Lucas Rijneveld - De buitenaardelingen

  Aug 09 2019

  Hoe ziet de toekomst eruit? Deze keer vroegen we het aan schrijver Marieke Lucas Rijneveld. Haar verhaal is er een over buitenaards leven, waarin huzarensalade en octopussen een grote rol spelen.

 • Jan van Aken - Proximale falanx

  Aug 02 2019

  Hoe ziet de toekomst eruit? Deze keer vroegen we het aan schrijver Jan van Aken. Hij schets in zijn verhaal een situatie waarin heel West-Nederland onder water staat.

 • Jan van Aken en Wieger Wamelink (exobioloog)

  Aug 02 2019

  In de vierde aflevering van Dit is de Toekomst: schrijver Jan van Aken en Wieger Wamelink, exobioloog aan de universiteit Wageningen, over wat een natuurramp met ons eten zou doen.

 • Maxim Februari - Kind tussen twee culturen

  Jul 26 2019

  Hoe ziet de toekomst eruit? Deze week vroegen we het aan schrijver en filosoof Maxim Februari. Hij schreef een verhaal over Toekie, een groot microbioloog in spe die bij haar ouders woont, en daar, op haar slaapkamer, iets lijkt te kweken waar haar ouders nogal van schrikken…

 • Maxim Februari en John van der Oost (microbioloog)

  Jul 26 2019

  In de derde aflevering van Dit is de Toekomst: Maxim Februari en John van der Oost, microbioloog aan de universiteit Wageningen, over genetisch knippen en plakken.

 • Jan Terlouw - Mevrouw de president

  Jul 19 2019

  Hoe ziet de toekomst eruit? We vroegen het deze week aan schrijver Jan Terlouw, die een wereld voor zich ziet waarin Elizabeth, als president van de Verenigde Staten, de wereld van een klimaatcrisis redt door daadkrachtig leiderschap.

 • Jan Terlouw en Janka Stoker (hoogleraar leiderschap)

  Jul 19 2019

  In de tweede aflevering van Dit is de Toekomst: Jan Terlouw en Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen, over de eigenschappen van vrouwelijke leiders.

 • Hanna Bervoets - Superpositie

  Jul 12 2019

  Hoe ziet de toekomst eruit? We vroegen het aan schrijver Hanna Bervoets, die beschrijft hoe de quantummechanica een wel héél belangrijke rol speelt in het leven van de jonge Billy.

 • Hanna Bervoets en Leo Kouwenhoven (nanotechnoloog)

  Jul 12 2019

  In deze eerste aflevering van Dit is de Toekomst: Hanna Bervoets en Leo Kouwenhoven, nanotechnoloog aan de TU Delft, over hoe ons leven eruit ziet als het wordt beheerst door quantumcomputers.

 • Trailer

  Jul 08 2019

  Hoe ziet onze toekomst eruit? Zes bekende auteurs lieten ze zich inspireren door topwetenschappers, en schreven naar aanleiding daarvan een verhaal voor de Volkskrant. Hier hoor je hun verhalen, en interviews met de schrijvers en wetenschappers.