PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Etenschap

Over de verborgen wetenschap en magie achter ons eten en de bereiding ervan. Gemaakt door wetenschapsjournalist en kok-in-opleiding Eric de Kruijk.

Afleveringen

 • Etenschap | Peter Klosse over Gastronomie, smaakwetenschap, saus en een MASTERCLASS mayonaise maken

  Jan 28 2020

  Eric spreekt met Peter Klosse, eigenaar van restaurant De Echoput. Peter is de oprichter van de Academie voor Gastronomie en is gepromoveerd met een proefschrift over smaak. Hij is lector gastronomie en bij het grote publiek vooral bekend als De Smaakprofessor.  Ze hebben het over smaakwetenschap, gastronomie, kooklessen EN over sauzen. Wat is nou de functie van een saus en wat is verborgen wetenschap van een goede saus? Tot slot krijgen we van Peter Klosse een masterclass mayonaise maken.

 • Etenschap - Hoe maak je van een diner een spectaculaire beleving - The Creative Chef

  Nov 30 2019

  In deze aflevering gaat Eric langs bij chefkok en kunstenaar Jasper Udink ten Cate, ook wel The Creative Chef genoemd.Jasper zoekt naar hoe hij een ultieme, spectaculaire eetervaring kan creëren en hij vertelt ons aan welke knoppen je als kok kunt draaien om je gasten, je familie of je geliefde een spectaculair diner kunt laten ervaren.Dus geen natuur- en scheikunde deze keer, maar een aflevering over de kunst en psychologie van die ultieme eetbeleving.  

 • Etenschap Podcast | Sous-vide

  Oct 27 2019

  Etenschap is een podcast met verhalen en weetjes over de verborgen magie en wetenschap achter ons eten en de bereiding ervan.Ik ging langs bij Maurits de Klepper, hij is zowel wetenschapper als kok. We gaan het hebben over sous-vide koken, oftewel: precisie koken. Tot op de graad nauwkeurig eten garen. En dat op een manier dat je voedsel geen direct contact heeft met het warme water. Het levert hele bijzondere en vooral smakelijke resultaten op. 

 • Etenschap Podcast (PILOT) - Vliegtuigeten

  Sep 26 2019

  Etenschap is een podcast met verhalen over de verborgen wetenschap achter ons eten. In deze pilotaflevering proeft wetenschapsjournalist (en kok in opleiding) Eric de Kruijk aan het geheim van een perfecte vliegtuigmaaltijd. Meer (w)etenswaardigheden zijn te vinden op dekookprofessor.nl