PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Lang verhaal kort

Lang verhaal kort vertelt wat jij moet weten over een actueel onderwerp, om het nieuws erover beter te kunnen volgen. Elke werkdag rond vijven 1 onderwerp, in 5 minuten. Reageren? Mail naar [email protected]

Afleveringen

 • #80 - Hoe Britney weer haar eigen baas probeert te worden

  Jun 23 2021

  Britney Spears heeft al jaren niets meer te zeggen over de tientallen miljoenen die ze verdiende als popster. In deze Lang verhaal kort leggen we uit hoe het zo ver is gekomen dat de artiest in de rechtbank tegenover haar vader staat.

 • #79 - Hoe één Hongaarse wet heel Europa bezighoudt

  Jun 22 2021

  Een nieuwe wet in Hongarije krijgt vanuit heel Europa veel kritiek. Volgens critici is de wet een aanval op lhbti'ers in het land. Sinds de wet vorige week is aangenomen zijn er door heel Europa protesten tegen. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je wat er precies in de wet staat.

 • #78 - Door corona zit de zorg in kritieke toestand

  Jun 21 2021

  Omdat ziekenhuizen het afgelopen jaar vooral vol lagen met coronapatiënten was er even geen ruimte voor de 'normale' zorg; zo'n 140 duizend operaties zijn vorig jaar uitgesteld. In deze 'Lang verhaal kort' duiken we in die gigantische operatiewachtlijst.

 • #77 - Had je langer brugger moeten blijven?

  Jun 18 2021

  Het onderwijssysteem in Nederland verkleint de kansenongelijkheid onder kinderen niet, maar vergroot die juist. Een brede brugklas zou een deel van de oplossing zijn. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit waarom.

 • #76 - Waarom is onweer er als de bliksem bij na hitte?

  Jun 17 2021

  Bij weerstation De Bilt is de temperatuur donderdag gestegen tot 30,5 graden. Daarmee is de eerste landelijke tropische dag van het jaar een feit. Maar onweersbuien komen het mooie weer verdrijven. En dat maken we wel vaker mee. In 'Lang verhaal kort' zoeken we uit hoe dat zit.

 • #75 - Rolt de Gouden Koets ooit nog door Den Haag?

  Jun 16 2021

  Na jaren sleutelen, poetsen en schilderen is de Gouden Koets weer zo goed als nieuw. Vanaf vrijdag kan je hem in het Amsterdam Museum van dichtbij bekijken. In deze 'Lang verhaal kort' leggen we je uit waarom sommigen de koets liever in het museum laten staan. Reageren op de podcast? Mail naar [email protected]

 • #74 - Deze 76 pagina's laten het CDA wankelen

  Jun 15 2021

  Het is opnieuw onrustig bij het CDA door een uitgelekte memo van Pieter Omtzigt. De politicus heeft flinke kritiek op de partij en daar willen CDA-leden zo snel mogelijk over praten, tijdens een partijcongres. Wat er precies aan de hand is hoor je in deze nieuwe 'Lang verhaal kort'.

 • #73 - Gaat de Deltavariant versoepelingen nekken?

  Jun 14 2021

  De Britten moeten langer wachten tot ze tot diep in de nacht de pub of club in mogen, door de Delta-variant. De coronacijfers lopen weer op en daarom worden versoepelingen uitgesteld. Wat weten we nu over die Delta-variant? En gaat het versoepelingen in ons land ook in de weg zitten?

 • #72 - Hoeveel is het EK voetbal ons waard?

  Jun 11 2021

  Het EK voetbal is begonnen! De oranjekoorts stijgt, de vlaggetjes wapperen en de ene commercial is nog vaderlandslievender dan de ander. Waar geven we dit toernooi ons geld aan uit en wie zijn -naast de landen die voor de titel spelen- de winnaars en verliezers?

 • #71 - Hoe een rechter de Russische oppositie monddood maakt

  Jun 10 2021

  De organisatie van de Russische oppositieleider Navalny is in aanloop naar de verkiezingen in september door de rechter als 'extremistisch' bestempeld. Daarmee wordt het de oppositie onmogelijk gemaakt mee te doen aan de parlementsverkiezingen. En dat is niet de enige manier waarop in Rusland de oppositie monddood wordt gemaakt. 

 • #70 - Hoe vakantielanden hun kleurtje krijgen ☀

  Jun 09 2021

  De plekken waar jij op vakantie kunt zijn vandaag weer uitgebreid: een hele rits aan landen gaat naar code geel. Wie zit er eigenlijk achter die beslissingen van de reisadviezen? In 'Lang verhaal kort' hoor je hoe de landen een kleur krijgen. Benieuwd in welk land je wat kunt? Check onze vakantieplanner: https://app.nos.nl/op3/vakantieplanner/#/ 

 • #69 - De drie vragen waar het MH17-proces om draait

  Jun 08 2021

  In de rechtbank is deze week de zaak tegen de vier verdachten begonnen, die betrokken zouden zijn bij het neerhalen van vlucht MH17. Het is een langlopende zaak die met uiterste zorgvuldigheid wordt gedaan. In 'Lang verhaal kort' hoor je wat de kern is van de rechtszaak MH17.

 • #68 - Waarom een IS-vrouw terug in Nederland is

  Jun 07 2021

  Dit weekend haalde Nederland een IS-vrouw en haar kinderen terug. Dat was voor het eerst dat ons land meehielp om een Syriëganger terug te vliegen, want eigenlijk wil onze regering dat niet. Waarom nu wel? En wat zijn de zorgen? De jarenlange discussie hierover uitgelegd in een paar minuten.

 • #67 - Waarom iedereen wat vindt van Sywerts 9 miljoen

  Jun 04 2021

  Een rover, een bedrieger... Sywert van Lienden maakt in de Tweede Kamer de tongen los. En niet alleen politici zijn boos, heel Nederland lijkt wat van de jonge opiniemaker te vinden. In 'Lang verhaal kort' legggen we uit wie Sywert van Lienden is en waarom er zoveel aandacht is voor zijn omstreden mondkapjesdeal.

 • #66 - Komt de basisbeurs terug?

  Jun 03 2021

  Veel afgestudeerden beginnen hun carrière met torenhoge schulden. Met een nieuwe regering in de maak, reisden studenten af naar Den Haag om te staken tegen het leenstelsel. In deze ‘Lang verhaal kort’ hoor je waarom ze boos zijn en hoe de politiek kijkt naar de herinvoering van de basisbeurs.

 • #65 - Wordt jouw werk zo zekerder?

  Jun 02 2021

  Werkgevers en vakbonden willen dat alle onzekerheid van mensen over flexcontracten over moet zijn. Bedrijven moeten meer vaste contracten geven. In 'Lang verhaal kort' waarom dat nodig is en hoe ze dat voor elkaar willen krijgen.

 • #64 - Ook na september hoor je het C-woord nog regelmatig

  Jun 01 2021

  Vanaf 1 september leven we misschien wel zonder mondkapjes of afstand houden, is de verwachting van minister Hugo de Jonge. Maar experts twijfelen eraan. Volgens hen blijft corona onder ons en zijn maatregelen soms nog steeds nodig. In 'Lang verhaal kort' een voorspelling hoe ons leven met corona eruitziet, ook na september.

 • #63 - Corona gooit Suriname volledig op slot

  May 31 2021

  In Suriname geldt code paars, het allerhoogste risiconiveau. De coronacijfers zijn er hoger dan ooit en de ziekenhuizen zijn vol. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je waarom de Surinaamse gezondheidszorg corona niet meer aankan.

 • #62 - Suikertaks gaat er niet in als zoete koek

  May 28 2021

  Een appel of wortel is volgens het CBS de afgelopen tien jaar sneller duurder geworden dan een zak drop of een blikje cola. En dus komt het idee voor een suikertaks weer voorbij. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je waarom het invoeren van zo'n taks nog best gevoelig ligt. Reageren op de podcast? Mail naar [email protected]

 • #61 - Hoe een crimineel je telefoon inkomt via de post

  May 27 2021

  Via een nieuwe methode proberen criminelen malware op je telefoon te installeren. Deze kan vervolgens z'n gang gaan in bijvoorbeeld je bank app en verstuurt via jouw telefoon berichten zonder dat je het door hebt. Installeer je per ongeluk de goed vermomde malware, kan dat je een hoop geld kosten. 

 • #60 - Waarom je Olympische Spelen niet zomaar cancelt

  May 26 2021

  Over twee maanden vinden de Olympische Spelen in Tokio plaats. Na protesten van de bevolking, eist nu ook een van de grootste kranten van Japan dat het grootste sportevenement ter wereld wordt gecanceld. Maar dat is voor de organisatie eigenlijk geen optie. Waarom? Leggen we je uit. 

 • #59 - Waarom de hele EU klaar is met Wit-Rusland

  May 25 2021

  Dit weekend zette Wit-Rusland een vliegtuig aan de grond om een activist op te pakken. Het vliegtuig was op weg naar Litouwen toen het ineens moest landen vanwege een valse bommelding. En daar is de EU boos over: er komen sancties aan. In 'Lang verhaal kort' waarom de boosheid groeit tussen de EU en Wit-Rusland.

 • #58 - De podcast voor iedereen die vandaag liever wilde werken

  May 24 2021

  Dikke kans dat jij dankzij Pinksteren nu geniet van een lekker lang weekend. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je waarom nog steeds vooral de Christelijke feestdagen jou een gratis vrije dag opleveren.

 • #57 - Wachten, wachten, wachten op een woning

  May 21 2021

  De prijs voor een koophuis is in twintig jaar niet zo hard gestegen als vorige maand. Vooral starters kunnen maar niet aan een woning komen. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je of daar snel wat aan gaat veranderen.

 • #56 - Dit is nu de meest gezochte man van België

  May 20 2021

  Honderden militairen en agenten zijn in België al dagen opzoek naar Jurgen Conings. Een militair die dreigt met geweldadigde acties. In deze 'Lang verhaal kort' hoor je wat we tot nu toe over deze meest gezochte Belg weten.

 • #55 - Waarom duizenden migranten naar Spanje zwemmen

  May 19 2021

  In het noordelijkste stukje van Afrika ligt de Spaanse stad Ceuta. De plek wordt al dagen overspoeld door migranten die er proberen Europa binnen te komen. In deze 'Lang verhaal kort'. leggen we je uit waarom duizenden mensen daar juist nu de grens over willen. Reageren op de podcast? Mail naar [email protected]

 • #54 - Hoe de groene druk op Shell toeneemt

  May 18 2021

  Shell is 't middelpunt van klimaatacties: het oliebedrijf is een grote vervuiler en daarom willen activisten dat het bedrijf groener wordt. Ook steeds meer aandeelhouders willen dat. In 'Lang verhaal kort' hoe die groene druk op Shell werkt. Wil je reageren? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

 • #53 - Hoe arme landen weinig vaccins krijgen van de rijken

  May 17 2021

  Unicef roept rijke landen op om meer vaccins te delen met arme landen. Dat is ook afgesproken in Covax, maar veel landen in het Westen houden de prikken voor zichzelf. En dat zorgt er volgens experts voor dat de pandemie langer aanhoudt. In 'Lang verhaal kort' vertellen we je in ongeveer 5 minuten over het doel van Covax en hoe moeilijk het blijkt om dat doel te halen.

 • #52 - Zo kun je "zorgeloos" op zomervakantie

  May 14 2021

  Laat weten wat je van onze podcast vindt! Als je deze vragenlijst in wil vullen, zijn we je heel dankbaar: https://tinyurl.com/langverhaalkort En in deze aflevering: hoe zorgeloos is de zomervakantie? Om de grens over te gaan moet je op heel wat dingen letten. In deze podcast zetten we op een rij hoe jij op vakantie kunt.

 • #51 - Hoe een paar millimeter de moderne industrie lamlegt

  May 12 2021

  Spelcomputers, telefoons, auto's en AED's zijn al maanden slecht leverbaar door een te kort aan computerchips. En het lijkt er niet op dat de elektronica snel weer op voorraad komt. Hoe dat zit leggen we je uit in deze 'Lang verhaal kort'

 • #50 - Wat is er toch met Rutte en die Haagse 'bestuurscultuur'?

  May 11 2021

  Het gaat de laatste tijd veel over de manier waarop het Kabinet de afgelopen jaren heeft bestuurd. Politici willen dat een nieuwe regering de boel anders aanpakt, ook als Rutte opnieuw de premier wordt. In 'Lang verhaal kort' leggen we je uit wat ze in Den Haag bedoelen met die 'bestuurscultuur'.

 • #49 - Waarom veel Schotten van de Britten willen scheiden

  May 10 2021

  Dit weekend won de partij van de Schotse premier de verkiezingen. Er is nu een meerderheid vóór een referendum over Schotse onafhankelijkheid. In 'Lang verhaal kort' meer over waarom Schotland zich steeds minder thuis voelt in 't Verenigd Koninkrijk. 

 • #48 - Waarom het weer over prikken van zwangere vrouwen gaat

  May 07 2021

  Volgens artsen en gynaecologen hebben zwangere vrouwen meer risico om ernstig ziek te worden door corona. Toch krijgen zwangeren vooralsnog geen voorrang op een vaccin. Hoe dat zit leggen we je uit in deze 'Lang verhaal kort'

 • #47 - Waarom niet iedereen het coronavaccin mag maken

  May 06 2021

  Steeds meer landen en organisaties willen dat farmaceuten het recept voor hun vaccins openbaar maken, zodat meer bedrijven de prikken kunnen maken en armere landen sneller kunnen vaccineren. Niet iedereen vindt dat een goed idee. Waarom? Dat leggen we je uit in deze 'Lang verhaal kort'. Reageren op de podcast? Mail naar [email protected] 

 • #46 - Diamanten uit een lab: schitterend of schadelijk?

  May 05 2021

  De grootste sieradenmaker ter wereld, Pandora gaat alleen nog maar diamanten uit een laboratorium verkopen. Maar schittert die labdiamant wel net zo mooi als de natuurlijke steen? En waarom maakt Pandora deze move? In 'Lang verhaal kort' leggen we het je uit.

 • #45 - Hoe Dodenherdenking steeds weer verandert

  May 04 2021

  4 mei, 20 uur 's avonds dan is het in heel Nederland twee minuten stil. Dat is al jaren zo, maar wie we herdenken daar is niet altijd iedereen het over eens. In 'Lang verhaal kort' de geschiedenis van Dodenherdenking.

 • #44 - Is het 'game over' voor de macht van de Apple Store?

  May 03 2021

  Epic games, het bedrijf achter de populaire game Fortnite heeft Apple voor de rechter gesleept vanwege machtsmisbruik. En niet alleen Epic denkt er zo over, andere techbedrijven volgen de rechtszaak op de voet. In 'Lang verhaal kort' leggen we je uit hoe dat zit. Wil je reageren op de podcast? Leuk! Stuur dan een mailtje naar [email protected]

 • #43 - Huis uit de 3D-printer: wat staat er nog meer in de wachtrij?

  Apr 30 2021

  In Eindhoven staat het eerste 3D-geprinte huis van Nederland. En die techniek wordt ook al gebruikt om eten, lichaamsdelen en zelfs wapens te maken. In 'Lang verhaal kort' vertellen we je wat de volgende stap is.

 • #42 - China is klaar voor de ruimterace

  Apr 29 2021

  Een historisch moment voor China: het land lanceerde het eerste deel van hun eigen ruimtestation. Een belangrijke stap voor al hun ruimteplannen. In 'Lang verhaal kort' vertellen we je hoe China de komende jaren de ruimte wil veroveren.

 • #41 - Coronachaos in India: mensen vechten om zuurstof

  Apr 28 2021

  In India zijn door corona al meer dan tweehonderdduizend mensen overleden. Op dit moment is het land zelfs de grootste coronabrandhaard ter wereld; ziekenhuizen liggen vol en er is ter weinig zuurstof om iedereen te helpen. In 'Lang verhaal kort' leggen we je uit waarom het nu zo misgaat in India.

 • #40 - Hoe deep wordt de fake wereld?

  Apr 26 2021

  Dit weekend was er veel onduidelijkheid: hebben Tweede Kamerleden met een deep fake in een zoomvergadering gezeten? Het blijkt een imitator te zijn. Toch horen we veel over de zorgen van deepfakes in de toekomst. In 'Lang verhaal kort' hoe de wereld met meer deepfakes eruitziet.

 • #39 - Waarom Oekraïne wil dat Tsjernobyl een toeristische trekpleister wordt

  Apr 23 2021

  De grootste kernramp ooit is dit jaar 35 jaar geleden, op 26 april 1986 ontploft de kerncentrale van Tsjernobyl. Oekraïne wil dat het verlaten gebied een plek krijgt op de werelderfgoedlijst en hoopt dat de centrale een toeristische trekpleister wordt. Hoe dat zit vertellen we je in deze 'Lang verhaal kort'. Reageren op de aflevering? Mail naar [email protected]

 • #38 - Waarom dit Haagse lek erger dan anders is

  Apr 22 2021

  De notulen uit de ministerraad zijn gelekt. En da's bijzonder: de stukken zijn zo'n beetje het best bewaarde geheim in politiek Den Haag. Ministers moeten in het geheim met elkaar kunnen praten. In 'Lang verhaal kort waarom die geheimhoudingsplicht er is en wat de gevolgen zijn van het lek.

 • #37 - Waarom duizenden Russen de straat op gaan voor Navalny

  Apr 21 2021

  Aleksej Navalny hoopt dat vandaag duizenden Russen de straat opgaan. De grootste tegenstander van president Poetin zit vast in een strafkolonie en vecht voor z'n gezondheid, volgens z'n artsen. Waarom wordt hij niet geholpen? In 'Lang verhaal kort' vertellen we je waarom Navalny zo'n gevaar is voor Rusland.

 • #36 - Waarom de Super League mensen superboos maakt

  Apr 20 2021

  De voetbalwereld staat op zijn kop. Het plan van twaalf Europese topclubs om een eigen competitie te beginnen buiten de nationale en internationale voetbalbonden om, maakt veel voetballiefhebbers boos. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit hoe dat komt.

 • #35 - Huiverig voor Huawei: wat is er met dit techbedrijf?

  Apr 19 2021

  Uit een geheim rapport in handen van de Volkskrant blijkt dat medewerkers van Huawei de mogelijkheid hadden om mee te luisteren met gesprekken van mobiele KPN-klanten; tot leden van het kabinet aan toe. En het is niet de eerste keer dat het Chinese bedrijf negatief in het nieuws is. Waarom zijn landen zo huiverig voor Huawei?

 • #34 - Waarom de wereld angstig naar Brazilië kijkt

  Apr 16 2021

  Brazilië is het epicentrum van de coronapandemie. Dagelijks sterven er gemiddeld 3000 coronapatiënten, een kwart van alle doden wereldwijd. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit hoe het zo'n grote corona-chaos is geworden in Brazilië. En waarom dat ook verontrustend is voor de rest van de wereld.

 • #33 - Coronavaccins en trombose: dit moet je erover weten

  Apr 15 2021

  Het was de bedoeling dat Nederland nu met vier verschillende coronavaccins prikt, maar dat is voorlopig niet het geval vanwege een zeldzame bijwerking. Sommige vaccins verhogen de kans op trombose. In 'Lang verhaal kort' vertellen we je hoe dat zit en waarom die bijwerking zo gevaarlijk is.

 • #32 - De beurs heeft het op crypto gemunt

  Apr 14 2021

  Voor het eerst gaat er een bedrijf dat handelt in cryptomunten naar de Amerikaanse beurs, Coinbase. Experts schatten dat het bedrijf tientallen miljarden waard is, dat is meer dan een van de grootste banken in ons land. Waarom het bedrijf zoveel waard is vertellen we je in een nieuwe 'Lang verhaal kort' Reageren op de podcast? mail naar [email protected] of laat een recensie achter in de podcastapp

 • #31 - Hoe een concert duurder kan worden door coronatesten

  Apr 13 2021

  Deze maand zijn er honderden tests in kroegen, musea en poppodia met als doel: kijken of ons land in mei coronaproof weer meer open kan. Met een negatieve testuitslag mogen sommigen erheen. In 'Lang verhaal kort' meer over de kosten van toegangstesten. Want het kan zijn dat jij meer gaat betalen.

 • #30 - Wie lekt toch steeds de coronamaatregelen?

  Apr 12 2021

  Dinsdagavond is er weer een nieuwe coronapersconferentie, maar veel nieuws ga je er waarschijnlijk niet horen. Dankzij Haagse bronnen is het meeste al gelekt. In deze 'Lang verhaal kort' vertellen we je wie die Haagse bronnen zijn en waarom ze alles steeds lekken. Reageren op de podcast? mail [email protected]

 • #29 - Waarom minder wapens in Amerika voor meer strijd zorgt

  Apr 09 2021

  Na opnieuw meerdere mass shootings wil de Amerikaanse president Biden strengere wapenregels, alleen dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat Biden precies wil en waarom dat nog niet zo makkelijk is vertellen we je in deze 'Lang verhaal kort' Wil je reageren op de podcast? mail naar [email protected]

 • #28 - Rellen in Noord-Ierland: wat zit daar achter?

  Apr 08 2021

  De Noord-Ierse politie noemt de rellen in Belfast de ergste in jaren. Agenten werden bekogeld met benzinebommen en een bus werd gekaapt en in brand gestoken. Wat er aan de hand is in Noord-Ierland en waarom mensen bang zijn voor erger vertellen we je in een nieuwe 'Lang verhaal kort'

 • #27 - Waar is een Kamervoorzitter voor?

  Apr 07 2021

  In de Tweede Kamer wordt een nieuwe Kamervoorzitter gekozen. Wie het is, dat weten we op het moment van publiceren nog niet. Wat we wel weten is wat die baan precies inhoudt en waarom het meer is dan een beetje hamertje tik. Hoe dat zit leggen we je uit in een nieuwe 'Lang verhaal kort'

 • #26 - De gevolgen van de prikpauze van AstraZeneca

  Apr 06 2021

  Iedereen onder de 60 kan sinds vrijdag even geen AstraZeneca-prik halen, omdat er na een paar vaccinaties ernstige bijwerkingen ontstonden. Nederland pauzeert voor de tweede keer het prikken met AstraZeneca en dat leidt tot kritiek: experts noemen het zwabberbeleid. In 'Lang verhaal kort' de zorgen en gevolgen van de prikpauze.

 • #25 - Waarom werd het nachtwerk in politiek Den Haag?

  Apr 02 2021

  Een 'politieke puinhoop', 'meer onder vuur dan ooit' en 'zwaar beschadigd'. Allemaal woorden die deze week werden gebruikt om de crisis te beschrijven waarin Rutte het middelpunt was. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit hoe de crisis ontstond en hoe we nu verder moeten.

 • #24 - 20 jaar na het eerste 'homohuwelijk': hoe is het nu?

  Apr 01 2021

  Precies twintig jaar geleden voltrok Job Cohen, toen burgemeester van Amsterdam, de eerste huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit wat er sindsdien op het gebied van homo-emancipatie is veranderd, nationaal en internationaal.

 • #23 - Na de dood van George Floyd: wat is er veranderd?

  Mar 31 2021

  Deze week is de rechtszaak begonnen tegen de politieagent die minutenlang z’n knie in de nek van George Floyd drukte. Er wordt wereldwijd naar de zaak gekeken. In 'Lang verhaal kort' uitleg over de rechtszaak. En wat is er veranderd na de dood van George Floyd.

 • #22 - Waarom een 'functie elders' voor Kamerlid Pieter Omtzigt?

  Mar 30 2021

  "Pieter Omtzigt, functie elders" die zin beheerst het Haagse nieuws al dagen. Politici zijn woest over een gelekte notitie waar dat op stond van verkenners in de formatie: woensdag debatteren ze erover. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit wie Pieter Omtzigt is en wat er aan de hand is.

 • #21 - Geweld tegen journalisten: hoe groot is het probleem?

  Mar 29 2021

  Journalisten kunnen lang niet altijd veilig hun werk doen. Dat bleek afgelopen weekend weer toen journalisten werden aangevallen op Urk en in Krimpen aan den IJssel. In 'Lang verhaal kort' onderzoeken we of journalisten vaker met geweld te maken krijgen en waarom eigenlijk.

 • #20 - Hoe een gigantisch containerschip ons allemaal in de weg ligt

  Mar 26 2021

  Meer dan 150 schepen liggen al dagen in de duurste file op aarde. Dat is de schuld van de 'Ever Given' die vastligt in het Suezkanaal, bij Egypte. In 'Lang verhaal kort' vertellen we je hoe ze dat gigantisch containerschip proberen los te trekken en waarom het ook voor jou belangrijk is dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

 • #19 - Wat hebben criminelen aan jouw data?

  Mar 25 2021

  Miljoenen adressen, telefoonnummers en geboortedata liggen voor het oprapen dankzij een nieuw datalek. En dat is niet voor het eerst. Criminelen bieden grof geld voor die gegevens, maar waarom eigenlijk? In 'Lang verhaal kort' vertellen we je hoe gevaarlijk een datalek voor jou kan zijn. Wil je zelf checken of jouw gegevens bij een datalek zitten check dan https://haveibeenpwned.com/

 • #18 - Waarom wachten mensen eindeloos op hun rijbewijs?

  Mar 24 2021

  Het CBR overweegt de leeftijd voor de praktijkexamens tijdelijk te verhogen naar 18 jaar. Nu is dat nog 17 jaar. Door de lockdowns zijn er ruim 600.000 examens in te halen. De wachttijd voor kandidaten loopt flink op en da's al veel langer een probleem. In 'Lang verhaal kort' leggen we uit hoe dat komt.

 • #17 - Waarom een verdrag voor vrouwenrechten onder druk staat

  Mar 23 2021

  Vrouwen wereldwijd zijn boos op Turkije. Verschillende landen willen geweld tegen vrouwen bestrijden. Maar niet iedereen staat meer achter die afspraken. Zo is Turkije uit het verdrag gestapt. Waarom staat de Istanbul Conventie - zoals het akkoord heet - onder druk?

 • #16 - Waar gaat het Marengo-proces met Ridouan Taghi over?

  Mar 22 2021

  Vandaag startte de rechtbank in Amsterdam met het proces tegen Ridouan Taghi en zijn 16 medeverdachten, genaamd het Marengo-proces. In deze 'Lang verhaal kort' leggen we uit wat je moet weten over de grootste Nederlandse strafzaak ooit.

 • #15 - Hoe Nederlandse loonsteun belandt bij de allerrijksten

  Mar 19 2021

  Om de coronacrisis door te komen en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun baan konden houden, kregen veel bedrijven in Nederland loonsteun. Maar drie moederbedrijven daarvan hadden een prima jaar en keerden winst uit. Dus terwijl de Nederlandse tak tientallen miljoenen steun ontving, keerde het moederbedrijf honderden miljoenen uit aan hun aandeelhouders. In 'Lang verhaal kort' hoe dat kan en of dat mag.

 • #14 - De uitslag van de verkiezingen is er. En nu?

  Mar 18 2021

  De VVD is voor de vierde keer op rij de grootste partij. Mark Rutte mag weer aan de bak, opzoek naar een nieuw Kabinet. En de komende dagen, weken, misschien wel maanden gaat het dus veel over verkennen, informeren en formeren. In 'Lang verhaal kort' vertellen we je hoe dat allemaal precies werkt.

 • #13 - Dit is de route van jouw stem

  Mar 17 2021

  Er wordt waarschijnlijk meer dan tien miljoen keer gestemd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Al die miljoenen stemmen worden nog steeds stuk voor stuk met de hand geteld. In 'Lang verhaal kort' leggen we je uit hoe dat veilig én coronaproof gebeurt.

 • #12 - Zo kom je als kleine partij in de Tweede Kamer

  Mar 16 2021

  Een recordaantal van 37 partijen hoopt op een plek in de Tweede Kamer. Meerdere nieuwe kleine partijen staan op een paar zetels in de peilingen. Hoeveel stemmen moet je halen voor een stoel in Den Haag. In 'Lang verhaal kort' het antwoord en de gevolgen van meer kleine partijen in de Kamer.

 • #11 - Waarom de dood van de Britse Sarah Everard zo veel losmaakt

  Mar 15 2021

  De moord op Sarah Everard in Groot-Brittannië schokt wereldwijd. Een post met "text me when you get home" is massaal gedeeld na de dood. Vrouwen vertellen hoe zij veilig over straat proberen te gaan, ook in ons land. In 'Lang verhaal kort' het verhaal van Sarah en hoe dat de onveiligheid van vrouwen op straat bespreekbaar maakt.

 • #10 - Een .jpeg verkocht voor ruim 57 miljoen euro, hoe dan?

  Mar 12 2021

  Een collage van 5-duizend verschillende digitale kunstwerken gemaakt door een Amerikaanse kunstenaar leverde op een veiling ruim 57 miljoen euro op. Volgens kenners een historisch moment, want nog nooit leverde iets dat alleen digitaal bestaat zo veel geld op. In 'Lang verhaal kort' het verhaal achter die miljoenen euro's.

 • #9 - Wat de effectiviteit van een coronavaccin eigenlijk uitmaakt

  Mar 11 2021

  Binnenkort wordt er in Nederland met vier verschillende coronavaccins geprikt. Allemaal zijn ze net iets anders en ze zijn niet allemaal even effectief. Wat betekent dat effectiviteitspercentage? In Lang verhaal kort leggen we het je uit.

 • #8 - Wat een bezorgdienst pakt als jij een pizza bestelt

  Mar 10 2021

  Voor bezorgdiensten was 2020 een goed jaar. Bij Thuisbezorgd, de grootste in bestelland, werd er in een jaar tijd 49 miljoen keer eten besteld. En ook bij de kleinere diensten UberEats en Deliveroo ging het hard. Restaurants kijken er iets anders naar, want die platforms nemen een flinke hap uit jouw bestelde pizza. In 'Lang verhaal kort' zetten we de euro's op een rijtje.

 • #7 - Wat zijn de voor- en nadelen van een vaccinatiebewijs?

  Mar 09 2021

  Een biertje of wijntje bestellen op een terras kan weer in Israël. Als je een prik hebt gehad, mag je met een vaccinatiebewijs weer een beetje terug naar het oude normaal. Maar in ons land vreest het kabinet voor een te grote tweedeling door zo'n bewijs. Daarom vindt de regering dat je ook meer vrijheid moet krijgen als je negatief getest bent. In 'Lang verhaal kort' de voors en tegens van een vaccinatiebewijs.

 • #6 - Hoe Diana voortleeft in de keuzes van Harry & Meghan

  Mar 08 2021

  Afgelopen weekend gaven de Britse prins Harry en z'n vrouw Meghan een onthullend interview over de druk die de media op hen legt en de steun die ze voelen van de koninklijke familie. Daarbij zei Harry meerdere keren dat hij hoopt dat de geschiedenis van zijn moeder, prinses Diana, zich niet herhaalt. In 'Lang Verhaal Kort' hoe Diana's leven Harry en Meghans stap uit de Royal Family beïnvloedt.

 • #5 - Hoe werd Angel het symbool van protesten in Myanmar?

  Mar 05 2021

  Tientallen demonstranten werden deze week gedood door troepen in Myanmar. Het leger heeft gekozen voor een harde aanpak, maar de demonstranten zijn vastberaden om door te gaan. Dat was ook Angel van 19, maar zij kreeg een kogel in haar hoofd. In 'Lang verhaal kort' leggen we je uit waarom zij nu als een held wordt gezien en hoe deze crisis is ontstaan.

 • #4 - Hoe kan jij in de coronapandemie toch festivallen?

  Mar 04 2021

  De geur van opgedroogd bier en vrienden die je niet kunt vinden bij die paal linksvoor: al een jaar doen we het zonder festivals vanwege corona. In 'Lang verhaal kort' geven we je hoop: hoe kunnen we door tests misschien binnenkort weer feesten?

 • #3 - Hoezo is ineens iedereen in de zomer gevaccineerd?

  Mar 03 2021

  Begin juli moeten alle Nederlanders die een vaccin willen, minstens één keer geprikt zijn. Maar eerder zei coronaminister De Jonge dat dat in de herfst pas ging lukken. In 'Lang verhaal kort' leggen we je uit waarom het nu toch al een paar maanden eerder kan.

 • #2 - Wat doet de mysterieuze Mr. Big in onze rechtszalen?

  Mar 02 2021

  Opnieuw zet een rechter vraagtekens bij de Mr. Big methode. Een manier waarop de politie undercovers inzet om bekentenissen te ontlokken. In 'Lang verhaal kort' de voors en tegens van Mr. Big.

 • #1 - Bepalen peilingen jouw stem?

  Mar 01 2021

  De verkiezingsstrijd is losgebarsten en dus gaat het de komende tijd vaak over de peilingen. In 'Lang verhaal kort' peilen we in deze eerste aflevering de peilingen: wat zeggen ze over de zetels en laten kiezers zich erdoor beïnvloeden in verkiezingen?

 • Trailer

  Feb 24 2021

  Vanaf 1 maart maakt NOS op 3 een nieuwe korte podcast: Lang verhaal kort. Daarin beantwoorden wij elke werkdag in een paar minuten een vraag bij een actueel onderwerp, zodat jij het nieuws beter kunt volgen.