PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Lopendebandwerk

Documentairemaker Emmie Kollau gaat samen met muzikanten Spinvis, hiphop-producer Kubus, Sofie Winterson en Slagwerk Den Haag de werkvloer op. Ze lieten zich inspireren door het ritme van de herhaling en het gestamp van de machines. Een podcast over zwaar werk en dagen vol voldoening; over perfectionisme, en je soms net een robot voelen; een muzikale ode aan de lopendebandwerker.

Afleveringen

 • Bonus 8: Making of van 'Lucky Fonz III en Nassim'

  Apr 13 2022

  Wat gebeurt er met je als je niet meer mág werken? Lucky Fonz III zou helemaal gek worden, bekent hij. Hij vertaalde Nassims manische gevoel naar muziek, en liet zich onder andere inspireren door de filmmuziek van Ennio Morricone. Tussendoor krijgen we ook nog een lesje 'house maken met een drumcomputer'.

 • Aflevering 8: Lucky Fonz III en Nassim

  Apr 05 2022

  Nassim was in Iran een ware workaholic, maar in Nederland mag hij als ongedocumenteerde niet werken. Toch betegelt hij badkamers en stuukt hij muren van restaurants - voor nauwelijks 50 euro per dag. Want werk is voor hem een medicijn. Lucky Fonz III maakte de soundtrack bij Nassims werk en vertolkte zijn verhaal.

 • Bonus 7: Making of van 'Sim Fane en Alex'

  Mar 29 2022

  Het is haast een sprookjesachtig gezicht: de slagers- bakkers- en monteursuniformen die in de industriële wasserette boven je hoofd zweven, alsof ze in eigen persoon aan je voorbij marcheren. Producer Sim Fane maakt er fabrieksbeats van ratelende kleerhangers van, en vertelt je hoe 'warmte' klinkt.

 • Aflevering 7: Sim Fane en Alex

  Mar 29 2022

  In de industriële wasserij hangt Alex van Zinnicq Bergmann de slagersjassen op terwijl de temperatuur oploopt tot wel 50 graden. Ze is de rebel op de werkvloer. Ze komt uit een familie vol intellectuelen, en voedde in haar eentje vijf kinderen op - haar maak je niks wijs. Sim Fane (de producer van o.a. S10) maakte de soundtrack bij haar werkdag.

 • Bonus 6: Making of van 'Klangstof en Martijn'

  Mar 22 2022

  We racen met opname-apparatuur door Nijmegen, achterop de scooter bij fulltime maaltijdbezorger Martijn Müller, die er al 18.244 ritjes op heeft zitten. Na deze ijskoude avond belooft Koen van der Wardt van Klangstof voortaan altijd een fooi te geven aan bezorgers. Koen liet zich voor de soundtrack inspireren door de voorbijzoemende auto's - een lekker viezig industrieel geluid, met een warm bedje.

 • Aflevering 6: Klangstof en Martijn

  Mar 22 2022

  Op zijn elektrische scooter bezorgt Martijn Müller maaltijden, zelfs met een gebroken arm. Hij beschouwt zijn werk als één grote computergame, maar dat betekent niet dat hij het niet serieus neemt. Want iedereen zit op hem te wachten.

 • Bonus 5: Making of van 'Luwten en Han'

  Mar 15 2022

  Nergens in Europa eten ze zoveel vleesvervangers als hier, maar de vegetarische balletjes mogen vooral niet perfect rond zijn. Singer-songwriter Luwten laat zich in deze making of van afl 5 door productiemedewerker Han Vrieze rondleiden in de wondere wereld van de vegetarische kipnuggets. Je hoort hoe ze Hans machines letterlijk een stem geeft en je leert ook nog iets over de favoriete muziek van honden.

 • Aflevering 5: Luwten en Han

  Mar 15 2022

  Han Vrieze, 'een echte vleeseter', maakt de hele dag vegetarische kipnuggets, vegetarische hamburgers en vegetarische cordon bleus. Hij controleert of ze niet een grammetje te zwaar zijn, en hoort aan het geluid van de machines of de productie nog volgens plan verloopt. Maar stiekem was hij liever hondentrainer geworden. Singer-songwriter Luwten maakte de soundtrack en liet Hans machines zingen.

 • Lopendebandwerk seizoen 2 trailer

  Mar 07 2022

 • Bonus 4: Making of van 'Sofie Winterson en Joseph'

  Jun 15 2020

  Hoe vriendelijk klinkt de vrouwelijke computerstem die de hele dag orders uitdeelt? Zou je er verliefd op kunnen worden? In deze 'making of' van aflevering 4 van Lopendebandwerk, vertelt singersongwriter Sofie Winterson hoe het duet tussen computer en mens tot stand kwam. En tussendoor leer je dat ook modellen lopendebandwerk doen.

 • Aflevering 4: Sofie Winterson en Joseph

  Jun 05 2020

  Tussen de eindeloze gangen in een enorm magazijn rijdt Joseph op zijn kleine verzameltruck. Hij werkt in het distributiecentrum van uw supermarkt. Instappen, uitstappen, sjouwen - met kratten cola, dozen wijn, flessen frisdrank. Als kind in Zuid-Sudan wilde hij huisarts worden, of basketballer. Nu volgt hij de orders van een computerstem, en zorgt zo dat de schappen van uw supermarkt nimmer leeg zijn. Toch volgt hij nog steeds zijn droom. Singersongwriter Sofie Winterson maakte de soundtrack bi...more

 • Bonus 3: Making of van 'Kubus en Leo'

  May 31 2020

  Hoe je muziek tovert uit een vatenfabriek? Luister hier de 'making of' van aflevering 3 van Lopendebandwerk, waarvoor hiphop-producer en beatmaker Kubus de soundtrack maakte.

 • Aflevering 3: Kubus en Leo

  May 28 2020

  Het werkterrein van Leo Kaijen was de wijde wereld; nu werkt hij op een vierkante meter aan de lopende band in een vatenfabriek in Brabant. En dat terwijl hij al 70 is. Toch kan hij niet zonder zijn werk. Hiphop-producer en beat maker Kubus (Opgezwolle, Rico & Sticks) maakte een soundtrack uit de geluiden van de fabriek.

 • Bonus 2: Making of van ‘Slagwerk Den Haag en Mandy’

  May 22 2020

  Hoe meditatief kan lopendebandwerk zijn? Jonathan Bonny maakte ism Slagwerk Den Haag de soundtrack bij afl 2 met daarin een Poolse meditatie-oefening. In deze making of legt hij uit waarom. Ook hoor je waarom slagwerkers graag in doe-het-zelf-zaken rondhangen en hoe je een ui kan bespelen.

 • Aflevering 2: Slagwerk Den Haag en Mandy

  May 22 2020

  Ooit over nagedacht wie jouw online bestellingen inpakt? In deze aflevering ontmoet je Mandy. Soms voelt ze zich gewoon één met de computer. De jonge Belgische componist Jonathan Bonny maakte ism Slagwerk Den Haag een welhaast meditatieve soundtrack bij haar werkdag.

 • Bonus 1: Making of van ‘Spinvis en Patrick'

  May 17 2020

  Wat heeft een vuilnisfabriek met een kerkorgel te maken? Spinvis legt het uit. En hij vertelt over de tijd dat hij zelf aan de lopende band werkte.

 • Aflevering 1: Spinvis en Patrick

  May 15 2020

  In aflevering 1 met Spinvis volgen we Patrick. Hij werkt in een afvalsorteerbedrijf en veegt de hele dag bij elkaar wat er van de lopende banden valt.

 • Trailer

  Apr 16 2020

  In enorme blokkendozen langs de Nederlandse snelwegen doen duizenden mensen het werk waar maar weinigen jaloers op zijn, werk dat doorgaans verborgen blijft. Lopendebandwerk. Ze sjouwen en stapelen, pakken en verpakken, drukken eindeloos op dezelfde knopjes en praten tegen computers. Documentairemaker Emmie Kollau gaat samen met muzikanten Spinvis, hiphop-producer Kubus, Sofie Winterson en Slagwerk Den Haag de werkvloer op. Ze lieten zich inspireren door het ritme van de herhaling en het gestam...more