PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Medisch Contact

Medisch Contact publiceert nieuws, interviews en opinie op het gebied van de medische praktijk, onderzoek en onderwijs.

Afleveringen

 • 'Code zwart bestaat niet' - Medisch Contact, de podcast

  Dec 02 2021

  Aflevering 13 - Deze week een belangrijk gesprek met ethicus Gert van Dijk over fase 3a, b en c en fouten in een recente brief aan de Kamer, zwangeren met spijt op de ic, een tuchtklacht negen jaar na dato (met commentaar van psychiater Menno Oosterhoff), de mening van Maassen en het perikel van de week.

 • 'Ieder land krijgt de coronapandemie die het verdient' - Medisch Contact, de podcast

  Nov 25 2021

  Aflevering 12 - Een uitgebreid gesprek met huisarts i.o. Bernard Leenstra over zijn straatgesprekken met ongevaccineerden, de nieuwe Mening van Maassen, een tuchtzaak waarin de familie- en werkrelaties door elkaar heen lopen en een gesprek met hoogleraar Rudi Westendorp vanuit Denemarken, waar het leven gewoon door lijkt te gaan (pas op: u zult na het luisteren wellicht willen emigreren). Als afsluiter het perikel van de week. In een halfuur bent u weer helemaal op de hoogte!

 • Let op: langere remweg - Bertho Nieboer

  Nov 25 2021

  De automobilisten onder u zullen de borden weleens gezien hebben die aanduiden dat de remweg verlengd is door bijvoorbeeld een nieuw wegdek. De remweg is officieel de afstand die een auto nog aflegt na het maken van een noodstop. Met natuurkunde vond ik dit altijd al moeilijke berekeningen, vandaar dat ik het nog eens opgezocht heb.

 • Het systeem moet veranderen - Medisch Contact, de podcast

  Nov 18 2021

  Aflevering 11 - In de studio spreken we met Hans Rode, psychiater en coach voor artsen over zijn nieuwe boek Het is maar werk. Verder discussiëren we over de 2G-maatregel, passeert het oeuvre van Toon Tellegen in de mening van Maassen, bespreken we een tuchtcasus van een patiënt die voor de 26e keer een klacht indiende en bellen we met Anna Verhulst op Lesbos. Als afsluiting hoort u het perikel van de week. Veel luisterplezier!

 • Demoqratie - Bertho Nieboer

  Nov 17 2021

  Het is 1974, Nederland speelt in de WK-finale tegen West-Duitsland en het staat 1-1. De commentator van dienst is Herman Kuiphof. Toen Gerd Müller de (naar later bleek winnende) 2-1 maakte, sprak Kuiphof: ‘Zijn we er tóch ingetuind!

 • Het dilemma van verschillende richtlijnen - Medisch Contact, de podcast

  Nov 11 2021

  Aflevering 10 - Deze week bespreken we de situatie in de GGZ en de casus van de dokter met corona die doorwerkte, hoort u een nieuwe Mening van Maassen, behandelen we een tuchtcasus van een chirurg die moest kiezen tussen twee richtlijnen, bellen we met anios Rachelle Dekker over haar veel gedeelde post op LinkedIn en eindigen we met het perikel van de week.

 • Medische oplossingen voor maatschappelijke problemen - Bertho Nieboer

  Nov 11 2021

  De ophef was groot toen verschillende media begin oktober berichtten over de (minstens) zes vrouwen met ernstige psychiatrische problemen die het afgelopen jaar verplichte anticonceptie moesten nemen van de rechter. ‘Een heel slecht idee’, ‘Mensen­rechten in gevaar!’ en ‘Waar eindigt dit?’ waren veel­gehoorde geluiden.

 • ‘Advies aan artsen die gaan besturen: lever je BIG-registratie in’ - Medisch Contact, de podcast

  Nov 04 2021

  Aflevering 9 - In deze aflevering onder andere een gesprek met de biograaf van Els Borst, een nieuwe Mening van Maassen (over slaap), bespreking van een ingewikkelde tuchtrechtuitspraak inclusief de visie van een ervaringsdeskundige en we sluiten af met het praktijkperikel van de week.

 • Een slimme meid - Medisch Contact - Hoofdredactioneel MC 42-2021

  Oct 21 2021

  Diegenen onder u die met aniossen en aiossen werken, zullen het herkennen: moeite om roosters rond te krijgen ten tijde van ziekte, zwangerschap en overbelasting. Spreekuren moeten soms worden afgezegd doordat iemand nachtdiensten moet overnemen.

 • 'Ik word blijkbaar gezien als een rolmodel' - Medisch Contact, de podcast

  Oct 21 2021

  Aflevering 8 - Weer een volle aflevering met daarin het recente evaluatierapport van de coronazorg in Nederland, de eerste vrouwelijke winnaar van een bijzondere penning, een nieuwe Mening van Maassen (dit keer muziek) en de bespreking van een erg opmerkelijke tuchtcasus. We sluiten af met een gesprek met het hoofd medisch team van de recente Dansmarathon. Volgende week even geen podcast, daarna zijn we er weer wekelijks voor u!

 • 'Je moet toch ergens aan doodgaan?!' - Medisch Contact, de podcast

  Oct 14 2021

  Aflevering 7 - In deze podcast spreken we over gedwongen anticonceptie bij psychiatrische patiënten en over de vraag of preventie de zorg wel echt goedkoper maakt (met als gasten hoogleraar intensivecaregeneeskunde Armand Girbes en verslavingsarts Robert van de Graaf). Verder een nieuwe Tip van Van Twillert en een tuchtcasus waarin een gynaecoloog berispt wordt omdat ze te snel een melding deed bij Veilig Thuis.

 • Vrouwen en kinderen eerst? - Bertho Nieboer

  Oct 14 2021

  Een aantal Nederlandse influenza’ers kwam deze week met het voorstel om ook kinderen te gaan vaccineren tijdens de aankomende verwachte griepgolf. De deskundigen verwachtten blijkbaar een griepgolf van tsunami-achtige proporties dat ze tot dit voorstel kwamen.

 • Zorgverzekeraars willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten - Medisch Contact, de podcast

  Oct 07 2021

  Aflevering 6 - In deze nieuwe aflevering blikken we terug op het Nationale Obesitasdebat en hebben we het over openheid na fouten op de werkvloer, bespreken we een tuchtrechtcasus, tipt Marieke een kinderboek en spreken we met huisarts Derk Runhaar over hinderlijke tekorten aan medicijnen.

 • Op de preventiemarkt is je gulden een daalder waard - Bertho Nieboer

  Oct 07 2021

  Het was in 1968 dat de Centrale Vereniging Ambulante Handel een leus introduceerde die veel mensen zich nog zullen herinneren, mede vanwege het karakteristieke melodietje eronder: ‘Op de markt is je gulden een daalder waard.’

 • Spreken is zilver - Bertho Nieboer

  Oct 01 2021

  Dat uw woorden ertoe doen in de spreekkamer, zult u zich ongetwijfeld realiseren. Taalgebruik en intonatie in een slechtnieuwsgesprek kunnen een wereld van verschil betekenen voor de patiënt. Verder maakt het ook nogal uit of u zegt: ‘Deze injectie kan wat pijnlijk zijn’ of ‘De meeste mensen ondergaan dit vrij goed’. Zelfde prik, ander effect.

 • 'De geneeskunde zit veel te vol met allerlei drogisterij' - Medisch Contact, de podcast

  Sep 30 2021

  Aflevering 5 - In deze bijzondere aflevering blikken we terug op het jubileumcongres van Medisch Contact, De Dokter en de Taal. We interviewen hoogleraar Andre Evers over de placebowerking van woorden en blikken met Bert Keizer terug op zijn columnisten- en zorgcarrière, Verder natuurlijk een nieuwe Mening van Maassen en een bespreking van de tuchtrechtworkshop op het congres. Aan het einde kunt u luisteren naar het 1e Groot Medisch Dictee en zelf meeschrijven om te zien hoe uw kennis van de med...more

 • 'Ondanks het systeem zijn we redelijk uit deze crisis gekomen' - Medisch Contact, de podcast

  Sep 24 2021

  Aflevering 4 - In deze nieuwste aflevering van Medisch Contact, de podcast blikken we terug op het Ontbijt met de Minister en horen we zijn visie op o.a. preventie en de pandemische paraatheid. Verder hoort u de Mening van Maassen en een analyse van de SEH-afdelingen tijdens de pandemie, bespreken we een tuchtzaak rondom een echtelijke onenigheid en bellen we met Anna Verhulst die 4 maanden werkt op de spoedpost in een vluchtelingenkamp op Lesbos.

 • Geen zorgtekort maar een patiëntenoverschot - Bertho Nieboer

  Sep 23 2021

  'Onder druk wordt alles vloeibaar’ is een op het eerste oog aangenaam en geruststellend gezegde dat inhoudt dat het uiteindelijk altijd goedkomt als je de druk maar genoeg opvoert. Helaas merken we dit in de zorg nog niet bepaald.

 • Aflevering 3 - Medisch Contact, de podcast

  Sep 20 2021

  In deze aflevering alles over de houdbaarheid van de zorgkosten, ophef om een MC-cover, de ontwikkelingen rondom flashmob-onderzoek, een lastige kwestie in het tuchtrecht en een gesprek over de noodzaak voor meer aandacht voor verslavingen.

 • Geen sterren - Bertho Nieboer

  Sep 16 2021

  Zondag 19 september wordt het Holocaust Namenmonument door de koning onthuld. Een monument ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Holocaust. Van 226 Joodse artsen en geneeskundestudenten is bekend dat ze de nazivervolging niet hebben overleefd, naast dat er velen zijn omgekomen door suïcide of tijdens de onderduik.

 • Aflevering 2 - Medisch Contact, de podcast

  Sep 09 2021

  Luister naar deze aflevering van Medisch Contact, de podcast! We bespreken duurzaamheid in de zorg en de ontwikkelingen rond stichting ZWiC, Henk prijst opnieuw een film aan in De Mening van Maassen, we behandelen een tuchtzaak tegen een huisarts die een mondkapjesweigerende patiënt uit zijn praktijk zette en we bellen met huisarts in opleiding Niloufar Rahim over de situatie van artsen in Afghanistan.

 • Anderhalvegraadsamenleving - Bertho Nieboer

  Sep 09 2021

  Begin november vindt in Glasgow de volgende klimaattop van de Verenigde Naties plaats. Vanuit de hele wereld vliegen wereldleiders naar Schotland om elkaar scherp te houden op lopende afspraken, indruk te maken met hun vergevorderde plannen en de agenda’s te synchroniseren voor de volgende meeting.

 • Aflevering 1 - Medisch Contact, de podcast

  Sep 03 2021

  De eerste aflevering van Medisch Contact, de podcast! Met actualiteiten, tuchtrecht, dokters op Aruba en in Tokio en de mening van Maassen. Na de uitzending bent u weer helemaal bij!

 • Mensen van de buitencategorie - Bertho Nieboer

  Aug 26 2021

  De wielerliefhebbers onder u zullen met ‘buiten­categorie’ meteen associaties hebben met steile beklimmingen, adembenemende televisiebeelden, hongerklops en carrières die gemaakt of gebroken worden.

 • 10 Minuten Met Judith Rosmalen

  Aug 18 2021

  Journalist Eva Nyst spreekt Judith Rosmalen, hoogleraar psychosomatiek te Groningen.

 • Ongezonde twijfels - Evert Pronk

  Aug 13 2021

  Eric, de alleraardigste Franse eigenaar van onze chambre d’hôte, had twijfels over het restaurant in de nabijgelegen commune. ‘Men zegt dat het goed is, maar het wordt gerund door een boerenzoon en of je dan genoeg verfijning kunt verwachten?’

 • Vaccineren, gelijkheid en broederschap - Bertho Nieboer

  Jul 29 2021

  Mensen met kleine kinderen zullen het herkennen: er wordt iets gevraagd (een snoepje, meer gametijd) en u heeft na een lange werkdag even geen zin in een lang gesprek met een 9-jarige en hoort uzelf, na twee argumenten waarom het niet mag, op een gegeven moment zeggen: ‘Gewoon, omdat ik het zèg’.

 • Vooroordelen - Bertho Nieboer

  Jul 14 2021

  Wat hebben Rusland, China en de borderlinepersoonlijkheidsstoornis met elkaar gemeen? Grosso modo kun je stellen dat ze alle drie met bepaalde vooroordelen te maken hebben.

 • Voorkom dat dromen aan diggelen worden geslagen - Bertho Nieboer

  Jul 08 2021

  Afgelopen weekend was ik op de koffie bij een collega en raakte ik aan de praat met zijn 16-jarige dochter, die hard aan het leren was voor haar laatste toetsweek in 4 vwo. De oudste dochter van mijn collega studeert al geneeskunde en toetsweekdochter wil haar achterna.

 • Onder dwang presteren - Bertho Nieboer

  Jul 02 2021

  Vorige week stond in de Volkskrant een uitgebreid relaas van een journalist en inmiddels ervaringsdeskundige omtrent haar gedwongen opname op een psychiatrische afdeling. Een indringend relaas, waarbij het voelt alsof je middels een bodycam die periode meebeleeft.

 • RKC thuis - Bertho Nieboer

  Jun 23 2021

  ‘Je kunt niet altijd Champions League spelen, je moet ook af en toe RKC thuis op het programma hebben.’ Toen ik een keer een gesprek had met iemand die redelijk hoog in de boom zat bij een zorgverzekeraar, was dit zijn metafoor toen we het hadden over centralisatie van zorg. Er zijn diverse voorbeelden waarin er voldoende wetenschappelijk bewijs is dat centralisatie van zorg leidt tot betere uitkomst van zorg, uitgedrukt in mortaliteitscijfers, maar de vraag is of dit voldoende is.

 • Er zijn grenzen - Bertho Nieboer

  Jun 16 2021

  ‘Wat een waardeloze journalistiek, redactie van Medisch Contact. (…) En dan vreemd opkijken dat het geweld tegen journalisten toeneemt.’ ‘Door dit bericht over vaccinatie te publiceren draagt u bij aan de genocide die momenteel plaatsvindt.’ ‘Bijzonder kwalijk dat u dit soort desinformatie verspreidt’ (naar aanleiding van een artikel in Nature). Drie recente reacties die op onze website verschenen of in de persoonlijke inbox van een van onze journalisten opplopten.

 • $PI€G€£B€€£D - Bertho Nieboer

  Jun 01 2021

  Dat er mensen aan deze pandemie gingen ver­dienen stond al wel vast. Zo bleek de Britse pendant van Sywert van Lienden zijn Chinese contacten te gebruiken om te bemiddelen bij een vroeg­pandemische levering van persoonlijke beschermingsmiddelen en verdiende daarmee 20 miljoen £. Bol, Unilever en Amazon hebben inmiddels ook een nieuwe dimensie aan ‘geen windeieren leggen’ toegevoegd, maar ook dichter bij huis schreven de collega’s van Follow the Money over de miljoenen € aan extra inkomsten die d...more

 • Tuchtcollege-geïnduceerde slaapdeprivatie - Bertho Nieboer

  May 28 2021

  Af en toe ontglipt me een langdurige ‘pfffff’ als ik de berichten in onze tuchtrechtsectie lees. Het is al jarenlang een van de meestgelezen rubrieken, die bij veel lezers zorgt voor uiteen­lopende emoties en verzuchtingen.

 • Continentalisme - Bertho Nieboer

  May 11 2021

  ‘Terrassen open in België’‘Recordaantal doden in India’ Deze twee koppen stonden laatst onder elkaar in de NOS-app en deden me denken aan de film Elysium. In deze dystopische sciencefiction-actie-film (wellicht niet geheel uw genre, maar blijf toch even lezen) krijgen we een doorkijkje naar het jaar 2154.

 • Leeg Artis - Bertho Nieboer

  Apr 22 2021

  Volgens de regelen der kunst of volgens de kunst van het vak zijn beide vrije vertalingen van het medisch-salonfähige ‘lege artis’. U zult het regelmatig tegenkomen of zelf gebruiken na het verrichten van een huidbiopt, appendectomie of anderszins invasieve operatie.

 • Negeerakkoord - Bertho Nieboer

  Apr 14 2021

  Als ik de baas was, waren er al veel meer mensen gevaccineerd. Kijk maar eens naar Israël: daar gaan ze gewoon met vijf tafels in de winkelstraat staan en iedereen die langskomt krijgt een prik.’ Aan het eind van de wekelijkse oppasdag van mijn ouders, geboortejaar 1947 en 1950, heb ik regelmatig gesprekken met mijn vader over de stand van het land.

 • Tussen ervaring en illusie - Bertho Nieboer

  Mar 26 2021

  ‘De arts dringt niet verder door tot de privésfeer van de patiënt dan in het kader van de hulp­verlening noodzakelijk is. De arts onthoudt zich van contacten van seksuele aard binnen de hulpverlening. Verbale of lijfelijke intimiteiten zijn niet toegestaan.’

 • Afwezigheid van bewijs, en dan? - Bertho Nieboer

  Mar 24 2021

  ‘Ik heb hem nooit over voetbal horen praten, dus hij houdt niet van voetbal.’ Op het oog lijkt dit een plausibele uitspraak, toch is het een voorbeeld van argumentum ad ignorantiam, of in het Nederlands het argument van de onwetendheid. Het is een drogreden waarbij wordt aangenomen dat een stelling waar is, omdat het bewijs ontbreekt dat het onwaar is.

 • Immuun - Bertho Nieboer

  Mar 10 2021

  Met de verkiezingen voor de deur presenteren wij u deze week de temvoorkeuren van de dokter. Waar we wellicht hadden verwacht dat onder de respondenten het thema zorg leidend zou zijn, zien we dat klimaat & duurzaamheid het als belangrijkste thema wint.

 • Op de rails houden - Bertho Nieboer

  Feb 11 2021

  Iedereen heeft wel één of meer zogeheten guilty pleasures. Bekende voorbeelden zijn hard meezingen met oude liedjes van Kinderen voor Kinderen, de pindakaaspot uitlepelen, hartje zomer kerstmuziek luisteren of filmpjes van Doctor Pimple Popper bingewatchen.

 • Alles van waarde is rekbaar - Bertho Nieboer

  Feb 02 2021

  Dat bepaalde normen en opvattingen aan verandering onderhevig zijn, hebben we de afgelopen jaren wel gezien. Wie bijvoorbeeld tien jaar geleden gezegd zou hebben dat een Amerikaanse president zou wegkomen met misogyne opmerkingen als ‘Just grab them by the pussy’, zou meewarig worden aangekeken.

 • Wat voor soort crisis hebben we eigenlijk? - Bertho Nieboer

  Jan 27 2021

  Kijkend naar de beelden van de plunderingen van winkels op Eindhoven Centraal Station, de onlusten op het Museumplein en de dreigende situatie voor het ziekenhuis in Enschede vraag ik me af: hoe zijn we hier gekomen?

 • Strategix - Bertho Nieboer

  Jan 13 2021

  ‘Zo’n tweeduizend jaar geleden was heel Europa – zo heette Nieuw-China toen – bezet door SARS-CoV-2, een destijds nieuw virus onder mensen. Heel Europa begon zodra het kon met vaccineren van hun ouderen en kwetsbaren. Heel Europa? Nee, een klein landje bleef moedig weerstand bieden aan de deskundigen en koos ervoor om eerst de zorgmedewerkers in te enten. Hoe dat afliep, lees je in dit album.’

 • De pandemie als zegen? - Bertho Nieboer

  Nov 20 2020

  Tijdens een recente lunch, waarvan het medisch equivalent meestal bestaat uit het vermijden van broodkruimels in het toetsenbord, kwam ik weer eens in ons ziekenhuisrestaurant. Alles netjes aangegeven met looplijnen, automatische desinfectansdispenser bij de ingang en voor pandemische begrippen een uitgebreide menukeuze, maar mijn oog viel vooral op het plastic wegwerpbestek.

 • Voorspellen: altijd leuk - Bertho Nieboer

  Nov 04 2020

  Wanneer u dit leest, is de uitslag van de presidents­verkiezingen in de VS inmiddels bekend geworden (voorspelling: Biden wint met 2,4 procentpunt verschil en Trump vraagt een hertelling aan in minimaal drie staten), is de persconferentie geweest (voorspelling: musea, theaters, bioscopen en dierentuinen dicht tot 15 november, groepsgrootte voor buitenactiviteiten beperkt tot twee personen en mogelijk­heden voor een lokale avondklok) en is ook de wedstrijd FC Midtjylland – Ajax in de Champions Le...more

 • Wetenschap en mooischrijverij - Evert Pronk

  Oct 22 2020

  Wetenschap en mooischrijverij - Evert Pronk by Medisch Contact

 • We hebben een V, we hebben een W, we hebben een S - Bertho Nieboer

  Oct 14 2020

  We hebben een V, we hebben een W, we hebben een S - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • De rekkelijken en de preciezen - Bertho Nieboer

  Oct 01 2020

  De rekkelijken en de preciezen - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Het tegengeluid - Bertho Nieboer

  Sep 25 2020

  Het tegengeluid - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Het is een nacht .... - Bertho Nieboer

  Sep 09 2020

  Het is een nacht .... - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • De paradox van de hangmat - Bertho Nieboer

  Sep 03 2020

  De paradox van de hangmat - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Terug naar de baarmoeder - Bertho Nieboer

  Jul 22 2020

  Terug naar de baarmoeder - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Kampen - Bertho Nieboer

  Jul 01 2020

  Kampen - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • White coat privilege - Bertho Nieboer

  Jun 24 2020

  White coat privilege - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Vlees noch vis - Bertho Nieboer

  Jun 18 2020

  Vlees noch vis - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Complot heeft zeven letters - Bertho Nieboer

  Jun 10 2020

  Complot heeft zeven letters - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Pinksterscherven - Bertho Nieboer

  Jun 03 2020

  Pinksterscherven - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Is er een overtreffende trap van trauma? - Bertho Nieboer

  May 20 2020

  Is er een overtreffende trap van trauma? - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Verzet - Bertho Nieboer

  May 01 2020

  Verzet - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Beterschap - Bertho Nieboer

  Apr 24 2020

  Beterschap - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • 2050 - Bertho Nieboer

  Apr 03 2020

  2050 - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • F5 - Bertho Nieboer

  Mar 25 2020

  F5 - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Gedrag - Bertho Nieboer

  Mar 18 2020

  Gedrag - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Dubbel verdriet - Bertho Nieboer

  Mar 12 2020

  Dubbel verdriet - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • We tellen mee... - Bertho Nieboer

  Mar 05 2020

  We tellen mee... - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Noodkreet - Bertho Nieboer

  Feb 28 2020

  Noodkreet - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • De überpuber - Bertho Nieboer

  Feb 18 2020

  De überpuber - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Van spreekkamer naar luisterkamer - Bertho Nieboer

  Feb 13 2020

  Van spreekkamer naar luisterkamer - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Wvggz – Wzd – Wtf (door Bertho Nieboer)

  Feb 05 2020

  De kans is groot dat u weleens over de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) en de Wet zorg en dwang (Wzd) hebt gehoord, maar wellicht is de kans net zo groot dat u die artikelen tot nu toe overslaat omdat u denkt dat ze niet over uw praktijk gaan. Newsflash: dat is een denkfout.

 • Voltooid toekomende tijd

  Jan 30 2020

  Je hoeft kinderen niet te leren hoe om te gaan met een antwoord dat hun niet bevalt; onbewust bekwaam hierin laveren ze in ieder geval bij ons thuis tussen beide ouders totdat ze een antwoord krijgen waar ze tevreden mee zijn. ‘Mam, mag ik nog even gamen?’ ‘Nee schat, je bent al drie kwartier geweest vandaag.’ En, nadat ze mij opgespoord hebben: ‘Pap, zullen we nog een potje FIFA spelen tegen elkaar?’ ‘Ja leuk, start maar vast op.’ Et voilà, tevredenheid bij de aanvrager.

 • Inlevingsvermogen: aangeboren of aangeleerd? - Bertho Nieboer

  Jan 16 2020

  Is inlevingsvermogen aangeboren? Als ik naar de cadeautjes kijk die ik vorige week kreeg van mijn zoontjes die voor het eerst zelf met zakgeld naar het centrum reden om iets voor hun vaders verjaardag te kopen en terugkwamen met respectievelijk een grote zak snoep en een Puzzelboek Varia – niet toevalligerwijs hun eigen aandachtsgebied – zou ik zeggen van niet.

 • Inlevingsvermogen: aangeboren of aangeleerd? - Bertho Nieboer

  Jan 16 2020

  Is inlevingsvermogen aangeboren? Als ik naar de cadeautjes kijk die ik vorige week kreeg van mijn zoontjes die voor het eerst zelf met zakgeld naar het centrum reden om iets voor hun vaders verjaardag te kopen en terugkwamen met respectievelijk een grote zak snoep en een Puzzelboek Varia – niet toevalligerwijs hun eigen aandachtsgebied – zou ik zeggen van niet.

 • Tien minuten met Claudia van der Heijde

  Jan 09 2020

  In deze aflevering van 'Tien minuten met' een gesprek met psycholoog Claudia van der Heijde. Zij doet onderzoek naar de gezondheid van studenten en is één van de ontwerpers van de online Studentengezondheidstest.

 • Vuurwerk - Bertho Nieboer

  Jan 08 2020

  Simultaan aan het ontluiken van mijn postjuveniele leydigcellen en het dientengevolge stijgen van mijn testosteronspiegel, werd in mij ook de liefde voor vuurwerk geboren. Mogelijk had het te maken met het feit dat ik op die leeftijd nergens écht in uitblonk, wat onder sommige 14- tot 15-jarigen als dodelijk wordt beschouwd. De niche van het handelen in Duitse Cobra-strijkers was nog niet opgevuld op mijn middelbare school, waarvan ik gretig gebruikmaakte.

 • Tien minuten met Boni Rietveld

  Dec 24 2019

  Tien minuten met Boni Rietveld by Medisch Contact

 • Finale - Bertho Nieboer

  Dec 19 2019

  Het zal rond 2013 zijn geweest dat ik een keizersnede deed bij een vrouw die er lang over had gedaan om zwanger te raken. Na al die jaren was het dan eindelijk zover: over een aantal minuten zou ze haar kind kunnen vasthouden...

 • Tien minuten met Mirjam Willemsen

  Dec 10 2019

  Een gesprek met Mirjam Willemsen, huisarts in Heerlen en longkankerpatiënt. Ze heeft zich als arts gespecialiseerd in palliatieve zorg, en ontvangt die zorg sinds enkele maanden ook zelf.

 • Sorry, ik kon het niet laten - Bertho Nieboer

  Dec 05 2019

  Wellicht had u verwacht dat ik dit hoofdredactioneel in rijm zou schrijven. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het even heb overwogen, maar gelukkig had ik op tijd voor ogen dat zoiets bij u niet per se beter zou beklijven. In deze tijd van het jaar is de dichtvorm nogal cliché. Wij begrijpen dat u liever even op adem komt en niet ook nog eens tijdens het lezen van Medisch Contact prompt u verslikt in een prematuur aangeschafte appelbeignet.

 • Als het te veel wordt - Bertho Nieboer

  Nov 28 2019

  De kans dat u ergens in uw carrière een verslaafde collega tegenkomt, gaat richting de 100 procent. Waarschijnlijk ligt de kans dat u het niet (tijdig) herkent ook in die orde van grootte.

 • Een beetje drukte op de A2 - Bertho Nieboer

  Nov 13 2019

  Een beetje drukte op de A2 - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Hugo de Jonge zegt sorry - Menno Oosterhoff

  Nov 12 2019

  Hugo de Jonge zegt sorry - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Het lot van de pionier - Bertho Nieboer

  Nov 07 2019

  Het lot van de pionier - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • E33 - Bertho Nieboer

  Oct 30 2019

  E33 - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Als ik ergens geen zin in heb... - Menno Oosterhoff

  Oct 24 2019

  dan is het wel me zorgen maken over het milieu. Ik word er somber van en voel me machteloos. Om die reden heb ik nooit De film ‘An inconvenient truth’ gezien. Daarin riep Al Gore al in 2006 op ons bewust te worden van de rampzalige gevolgen van de opwarming van de aarde als we het roer niet drastisch omgooien.

 • Ga niet langs Start

  Oct 24 2019

  Vroeger kon ik erg slecht tegen mijn verlies; ik was zo iemand die na een verloren voetbalwedstrijd de rest van het weekend chagrijnig op de bank hing. In mijn studententijd liep het aantal uitnodigingen voor spelletjesavonden ook vrij snel terug.

 • Met de wetenschap van nu - Bertho Nieboer

  Oct 16 2019

  ‘Nederland investeert momenteel veel te weinig in wetenschap. Met 2 procent van het bruto nationaal product (bnp) loopt Nederland achter bij de 3-procentdoelstelling van de EU en bij bijvoorbeeld de 3,5 procent (!) van het bnp aan investeringen in Duitsland.’ Deze en meer ongemakkelijke waarheden staan in het opiniestuk van maar liefst 262 professoren en universitair docenten uit de Nederlandse wetenschap, dat afgelopen weekend was te lezen in NRC Handelsblad.

 • Bedot - Bertho Nieboer

  Oct 08 2019

  Waar was u vorige week toen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aankondigde dat er voor een eerste consult geen fysiek contact meer nodig was om een dbc te openen?!

 • Catch-22 - Bertho Nieboer

  Sep 25 2019

  Wat te doen als u ergens niet over mag praten, maar u voor uw gevoel ook niet mag zwijgen? En wat te doen als u geconfronteerd wordt met iets wat geheim had moeten blijven, maar u toch van belang vindt om te verspreiden? Voor deze dilemma’s stond zowel ethicus Berna van Baarsen als de redactie van Medisch Contact de afgelopen weken.

 • Niet hechten en niet vechten - Menno Oosterhoff

  Sep 23 2019

  Stel je voor. Je zit in de huiskamer en boven slapen kinderen en het brandalarm gaat af. Je had een kaars branden in hun slaapkamer en weet niet meer of je die wel uitgedaan hebt. Nu mag je echter niet naar boven rennen om direct te gaan kijken, maar moet je gewoon blijven zitten en verder gaan met waarmee je bezig was.

 • Prinsjesgedrag - Bertho Nieboer

  Sep 18 2019

  Wie u op het oog van prinsjesgedrag zou kunnen betichten, zijn bestuurders van zorgverzekeraars. Met hun salaris van gemiddeld 3 ton, een ontslagvergoeding ter hoogte van een Tesla model 3 Performance én vrijwel geen nachtdiensten roepen ze vaak allerlei emoties op, waarvan medelijden er geen is.

 • Geen rechtsvervolging. En nu? - Menno Oosterhoff

  Sep 13 2019

  De verpleeghuisarts, die was aangeklaagd wegens moord is ontslagen van rechtsvervolging. De euthanasie voldeed volgens de rechter aan de zorgvuldigheidseisen.

 • Verdienen wij beter? - Bertho Nieboer

  Sep 11 2019

  Na een halfjaar hoofdredactionele commentaren schrijven ben ik tot de conclusie gekomen dat ik niet immuun blijk te zijn voor de negativiteitsbias.

 • Het zit tussen de wielen - Menno Oosterhoff

  Sep 06 2019

  Elke monteur weet dat tussen de wielen de motor zit en dat die ermee te maken moet hebben. Maar een dergelijk inzicht is in de gezondheidszorg nog niet altijd doorgedrongen. Als er geen oorzaak kan worden gevonden, zegt men: ‘Het zit tussen de oren’. Alsof daar lucht zit.

 • De menukaart van het leven - Bertho Nieboer

  Sep 03 2019

  Als kind ging ik regelmatig met mijn ouders mee naar superoma, die in een tehuis voor demente bejaarden woonde. Van die bezoekjes herinner ik me vooral de deur die met een code moest worden geopend en dat een van de bewoonsters als ik binnenkwam steevast riep: ‘Kijk, daar is de sjah van Perzië, kijk dan toch!’ Uit mijn superoma kwam niet zoveel, ook niet nadat er wat advocaatjes in waren gegaan.

 • Ben ik nou gek of het tuchtrecht? - Menno Oosterhoff

  Sep 03 2019

  Je druk maken over kleine onvolkomenheden is wel typisch voor de dwangstoornis. Patiënten vragen me wel eens: ‘Ben ik gek dat ik dit denk of doe?’ ‘Nou, niet in de zin dat je echt verward bent’, stel ik ze dan gerust, ‘maar wel in de zin dat je meer onrust ervaart dan nodig is.’ Ben ik nou gek of ligt het toch aan het tuchtrecht dat dit soort klachten mogelijk maakt?

 • Achterban - Bertho Nieboer

  Aug 28 2019

  De juiste vertegenwoordiging kan in mijn ogen alleen maar plaatsvinden door mensen die ook nog met een been of minimaal een grote teen in de klei staan; juist daar ontbreekt het nog weleens aan in besturen of ministeries.

 • ‘Slechts’ een mentale kwestie - Menno Oosterhoff

  Aug 26 2019

  Angela Merkel is inmiddels minstens drie keer bij een openbare gelegenheid getroffen door een trilaanval. De eerste keer werd het nog afgedaan als een gevolg van te weinig drinken. De tweede keer liet haar woordvoerder weten dat het ‘slechts’ een mentale kwestie was. Wat zou daarmee bedoeld worden?

 • Tien minuten met... Dokter Do

  Aug 15 2019

  In deze aflevering van de podcast '10 minuten met' een gesprek met geneeskundestudent Doa Shaikhani. Ze is bij velen bekend als blogger 'Dokter Do' en heeft tienduizenden volgers op Facebook en Instagram. Hoofdredacteur Bertho Nieboer spreekt haar over haar geheim als blogger en haar ambities als schrijver en dokter.

 • Te mooi om waar te zijn - Menno Oosterhoff

  Aug 12 2019

  Trouwe luisteraars herinneren zich nog wel dat ik veel heb geschreven over het regelmatig je behandelresultaat/outcome monitoren (ROM) in de ggz. En dan vooral over de haken en ogen die eraan zitten om die gegevens te beschouwen en te gebruiken als wetenschappelijk betrouwbare meting in plaats van als monitoring. Laat staan dat je instellingen ermee zou kunnen vergelijken (benchmarking).

 • Tien minuten met... psycholoog Iva Bicanic

  Jul 31 2019

  Journalist Eva Nyst spreekt met psycholoog Iva Bicanic. Zij is hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en drijvende kracht achter het Centrum Seksueel Geweld.

 • Niet bijten, pap - Menno Oosterhoff

  Jul 29 2019

  Op Twitter onthult onze hoofdredacteur dat zijn vrouw hem voorafgaand aan een kraambezoek altijd instrueert. Ik heb het donkerbruine vermoeden, dat de instructies van zijn vrouw hoe zich te gedragen zich niet beperken tot kraambezoeken. Ik weet in elk geval zeker dat het bijsturen van mannen veel voorkomt, zeker in sociale situaties.

 • Waar is mijn dokter? - Bertho Nieboer

  Jul 18 2019

  Toen eind oktober 2018 het MC Slotervaart failliet ging, brak voor de medewerkers een periode van ongekende chaos en onzekerheid aan. Eerder las u bij ons al artikelen die in meer of mindere mate een kijkje achter de schermen gaven. De blik vanuit de bestuurskamer, gegeven door jurist en adviseur Jan Willem Thissen, voegt wat mij betreft weer een nieuwe dimensie toe.

 • Tien minuten met... Epke Zonderland

  Jul 17 2019

  Medisch Contact spreekt met topsporter en arts Epke Zonderland over zijn beide carrières, als turner en als arts. "Het gezondste zou zijn om lekker fanatiek te sporten maar dat top even weg te laten."

 • ‘Ik kan er net zo goed een eind aan maken’ - Menno Oosterhoff

  Jul 17 2019

  Er zijn genoeg dingen zonder evident nut, die we maar wat graag doen. Voetbal kijken, seks zonder het doel je voort te planten of andere hobby’s. Als je er al te lang over nadenkt wordt de lijst eindeloos.

 • Tien minuten met onderzoeker en psychiater Joeri Tijdink

  Jul 03 2019

  Medisch Contact in gesprek met wetenschapper en psychiater Joeri Tijdink over het nut van zelfhulpboeken en wie hem inspireren in de wetenschap en psychiatrie.

 • Wat kost zo’n aios nou eigenlijk? - Bertho Nieboer

  Jul 03 2019

  Toen ik mijn opleiding begon, was ik de tweede aios in het perifere ziekenhuis waar ik startte. De aios vóór mij had het pad al wat geëffend, aangezien het best even wennen was voor de maatschapsleden om ineens operaties uit handen te geven en supervisie te moeten doen naast hun eigen spreekuur. Initieel mochten we in de nachtdienst niet mee naar de ok, omdat de operatieassistenten hadden aangegeven ‘dan helemaal nooit meer wat te kunnen doen’.

 • Gekunsteld - Bertho Nieboer

  Jun 26 2019

  Volgens onderzoek van Epson naar de werkplek van de toekomst, is de realiteit van een behandeling door een robotdokter echt nog niet bereikt, maar er is wel al aanzienlijke vooruitgang geboekt.

 • Tien minuten met... minister van VWS Hugo de Jonge

  Jun 19 2019

  In de podcast Tien minuten met... spreekt hoofdredacteur Bertho Nieboer met minister van VWS Hugo de Jonge. Over de zorg, 24-uursdiensten, gezond blijven en schoenen.

 • Red het klimaat! - Bertho Nieboer

  Jun 12 2019

  Red het klimaat! - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Te makkelijk gedacht - Bertho Nieboer

  Jun 05 2019

  #opinie #medischcontact

 • Euthanasie voor jeugd met psychische aandoening verbieden? Riskant! - Menno Oosterhoff

  May 29 2019

  Euthanasie voor jeugd met psychische aandoening verbieden? Riskant! - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Een nieuwe grasmat - Bertho Nieboer

  May 29 2019

  Een nieuwe grasmat - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Zijn er nog wel gezonde mensen? - Bertho Nieboer

  May 22 2019

  Zijn er nog wel gezonde mensen? - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Menno Oosterhoff - In God Zijn

  May 21 2019

  Ze moest even een aarzeling overwinnen, want het was een imposant grote zwarte man. Zo werkt ons brein nu eenmaal. Wat minder bekend is, vertrouwen we minder. Het bleek echter een gouden greep.

 • Menno Oosterhoff - Een ontvoedkind en wachtlijsten

  May 17 2019

  Menno Oosterhoff - Een ontvoedkind en wachtlijsten by Medisch Contact

 • Gezondheidsvaardigheden = Bertho Nieboer

  May 15 2019

  Gezondheidsvaardigheden = Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Ode aan moeders - Menno Oosterhoff

  May 09 2019

  Ode aan moeders - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Te mooi om waar te zijn - Bertho Nieboer

  May 08 2019

  Als genotypisch Ajacied was ik naarstig op zoek naar kaarten voor de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Via Marktplaats kwam ik in contact met ‘Joey van den Brink’. Joey had twee kaartjes, vroeg niet de hoofdprijs en kon zelf niet gaan omdat hij moest studeren voor zijn eindexamen (hier had ik al op mijn hoede moeten zijn).

 • ‘Ik zit bij de eerste 150, pap’ - Evert Pronk

  May 01 2019

  ‘Ik zit bij de eerste 150, pap’ - Evert Pronk by Medisch Contact

 • Beter om vergeving vragen dan om toestemming - Menno Oosterhoff

  Apr 26 2019

  #opinie #blog

 • Geschikt? - Bertho Nieboer

  Apr 17 2019

  Geschikt? - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Rugpijn - Bertho Nieboer

  Apr 10 2019

  Rugpijn - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Publicatiedruk - Bertho Nieboer

  Apr 04 2019

  Publicatiedruk - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Greta Thunberg en wereldautismedag - Menno Oosterhoff

  Apr 04 2019

  Greta Thunberg en wereldautismedag - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Bertho Nieboer Collegae

  Mar 27 2019

  De uil van Mirena klapt haar pootjes uit richting de tubae Fallopii, alwaar haar de nobele taak wacht het potentiële nageslacht te behoeden voor het eclectische cachet waarmee sommigen trachten het electoraat rücksichtslos aan zich te binden, als enig doel voor ogen hebbend een toegenomen arteriële doorstroming van het specifieke cerebrale gebied dat bij de minder geëduceerden zo vaak geannonceerd wordt als amygdala.

 • Wanda aan de Kanter - Menno Oosterhoff

  Mar 27 2019

  Wees eerlijk. Als je denkt aan strijd tegen de tabaksindustrie, denk je dan aan de KWF of aan Wanda de Kanter en Pauline Dekker?

 • Iets nalaten wordt nooit populair - Menno Oosterhoff

  Mar 26 2019

  Laatst drong opeens tot me door waarom we de bureaucratie zo moeilijk kunnen oplossen. Ik had een cursus over de nieuwe Meldcode kindermishandeling gevolgd. Het ademde mij te veel de sfeer van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Laat er geen misverstand ontstaan: ik vind dat we kindermishandeling zoveel mogelijk moeten voorkomen. Maar wel in het besef, dat ‘Jede Konsequenz zum Teufel führt.’ Ook melden kan schade aanrichten.

 • Van Bovenkamer Naar Onderbuik - Bertho Nieboer

  Mar 21 2019

  Als Luke Skywalker in de eerste Star Wars-film in een precaire situatie belandt, verzucht hij met gevoel voor understatement: ‘I’ve got a bad feeling about this.’ Dicht bij The Force is het instinct uiteraard wat sterker dan bij ons, gewone medische stervelingen. Desondanks heeft onze beroepsgroep het niet-pluisgevoel breed omarmd. Sterker nog, ook de medische tuchtcolleges zien het niet-pluisgevoel als een diagnostisch instrument waarmee de toestand van de patiënt kan worden ingeschat, zo bleek...more

 • YES! - Menno Oosterhoff

  Mar 13 2019

  YES! - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Het dna van Damocles - Bertho Nieboer

  Mar 06 2019

  Het dna van Damocles - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Moet de dokter geen lotgenoot willen zijn? - Menno Oosterhoff

  Mar 05 2019

  Moet de dokter geen lotgenoot willen zijn? - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • BIG-gen met een oormerk - Menno Oosterhoff

  Mar 01 2019

  BIG-gen met een oormerk - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Hans van Santen: ‘Laat je stem horen, anders gaat de lol uit je vak’

  Feb 28 2019

  Van 2012 tot eind 2018 was huisarts Hans van Santen hoofdredacteur van Medisch Contact. Met redacteur Sophie Broersen kijkt hij terug op die periode. Een gesprek over hoogte- en dieptepunten, handig gebleken eigenschappen en de veranderingen die onder zijn leiding tot stand kwamen.

 • Niet grappig - Bertho Nieboer

  Feb 26 2019

  Afgelopen week heeft een nieuwsbericht op de website van het BIG-register voor nogal wat passagère hypertensie gezorgd bij veel collega’s. Kort samengevat komt het erop neer dat zorgverleners door een wijziging in de Wet BIG per 1 april 2019 verplicht zijn om actief hun BIG-nummer bekend te maken.

 • Wie is er nu verward? -Menno Oosterhoff

  Feb 20 2019

  Wie is er nu verward? -Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Haarpuristen - Bertho Nieboer

  Feb 20 2019

  Haarpuristen - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Ik word oud - Menno Oosterhoff

  Feb 14 2019

  Ik word oud - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Bonusjaren - Bertho Nieboer

  Feb 13 2019

  Bonusjaren - Bertho Nieboer by Medisch Contact

 • Dood door schuld (Menno Oosterhoff)

  Feb 11 2019

  Deze week werd bekend dat de officier van justitie een strafrechtelijk onderzoek start tegen de psycholoog van Ximena, een meisje van 19 dat een eind aan haar leven heeft gemaakt. Ximena was eerder in het nieuws. Toen speelde de vraag of haar dood verband hield met de bekendmaking door de Coöperatie Laatste Wil van een vrij verkrijgbaar middel voor een zelfgekozen dood. Ik schrok er destijds van hoe makkelijk ze het dodelijke poeder had kunnen krijgen. We weten dat het verlagen van de drempel de...more

 • Is spijbelen voor het klimaat kindermishandeling? - Menno Oosterhoff

  Feb 08 2019

  Is spijbelen voor het klimaat kindermishandeling? - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Ik doop mijn pen - Bertho Nieboer

  Feb 06 2019

  ‘De pen is machtiger dan het zwaard’ is een uitdrukking die in verschillende parafraseringen door de eeuwen heen terugkomt. Zo zou Napoleon hebben gezegd: ‘Vier vijandige kranten zijn meer te vrezen dan duizend bajonetten.’

 • Vuile leugenaar - Menno Oosterhoff

  Feb 06 2019

  Vuile leugenaar - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Paarse krokodillen en zwarte lijsten

  Jan 30 2019

  ‘Vertrouwen is goed, controle is beter.’ Het citaat, afkomstig van Vladimir Lenin, klinkt logisch. Maar dat is het niet. Want eigenlijk staat er: wantrouwen is beter. Dus zijn er zorgverzekeraars die vinden dat een logopedist niet van start kan zonder verwijzing van de huisarts en krijgen patiënten met slokdarmcarcinoom geen drinkvoeding zonder machtiging. Het roer is dus nog niet om.

 • Een onbeschreven blad - Menno Oosterhoff

  Jan 29 2019

  Een onbeschreven blad - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Antidepressiva zijn geen antidepressiva - Menno oosterhoff

  Jan 23 2019

  Antidepressiva zijn geen antidepressiva - Menno oosterhoff by Medisch Contact

 • Menno Oosterhoff - Zweten en blozen

  Jan 22 2019

  Kort geleden las ik een leuk artikel over overmatig transpireren, hyperhidrose. De auteur, Sophie Mijnhout, had jaren geleden een patiënte die bij toeval van deze klacht was afgekomen omdat ze oxybutynine kreeg voor aandrangincontinentie.

 • Farmaceuten zijn gewoon slimmer - Evert Pronk

  Jan 15 2019

  Farmaceuten vragen voor hun medicijnen wat ze kunnen vragen. Zo eenvoudig is het. In ontwikkelingslanden vragen ze bijna niets voor middelen waarvan het patent is verlopen, in welvarende landen vragen ze de hoofdprijs. Daarvoor zetten ze eerst hoog in, mobiliseren vervolgens patiënten, en gaan dan met de overheid om tafel. Wat daar wordt besproken, is geheim.

 • Menno Oosterhoff - Aardig en zorgzaam

  Jan 15 2019

  Aardig en zorgzaam, is dat genoeg? Deze vraag mailde een vrouw me op een gegeven moment wel drie keer per dag. Ze had me aanvankelijk benaderd met vragen over haar relatie. Ze was daarvoor onder behandeling, omdat het ging om dwangmatige twijfel.

 • MennoOosterhoff: Dingen achterhouden past niet bij mij

  Jan 08 2019

  Op 28 december heb ik een fors auto-ongeluk gehad. Ik ben in een sloot beland en daar tegen een boom tot stilstand gekomen. Als vaste bezoeker van de sociale media heb ik dat daar verteld. Een paar dagen later gevolgd door dit: Ik moet nog iets vertellen over mijn ongeluk. Ik had gedronken, misschien te veel. Ik schaam me diep. Ik heb problemen met alcohol. Daar vocht ik al tegen. Dat zal nog harder moeten. Maar rijden met alcohol zal ik nooit meer doen.

 • Zinloos getrut - Menno Oosterhoff

  Dec 21 2018

  Zinloos getrut - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Humor werkt - Hans van Santen

  Dec 19 2018

  U kent het hopelijk ook, het gevoel dat je hebt na een komisch moment, een goede mop, een grappige woordspeling, een onverwachte wending of een geestige film. De mentale ruimte die een gulle lach, maar ook een ‘binnenpretje’ geeft. De relativering van alles wat we – soms te – serieus nemen.

 • Never a dull moment - Hans van Santen

  Dec 12 2018

  Never a dull moment - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Is tucht slecht? - Menno Oosterhoff

  Dec 07 2018

  Is tucht slecht? - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Denk ook aan de mantelzorger - Hans van Santen

  Dec 05 2018

  Denk ook aan de mantelzorger - Hans van Santen by Medisch Contact

 • En de winnaar is… - Menno Oosterhoff

  Nov 30 2018

  En de winnaar is… - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Preventie over een andere boeg - Hans van Santen

  Nov 28 2018

  Preventie over een andere boeg - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Verkracht? Bel 0800-0188 - Menno Oosterhoff

  Nov 28 2018

  Verkracht? Bel 0800-0188 - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Spreken op het NHG-congres - Menno Oosterhoff

  Nov 22 2018

  Spreken op het NHG-congres - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Peanuts - Hans van Santen

  Nov 21 2018

  Peanuts - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Hartelijk welkom voor www.antidepressiva.nl - Menno Oosterhoff

  Nov 14 2018

  Hartelijk welkom voor www.antidepressiva.nl - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Zwartepieten - Hans van Santen

  Nov 09 2018

  Zwartepieten - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Tuchtvrees - Menno Oosterhoff

  Nov 01 2018

  Het is natuurlijk niet normaal dat ik me ’s nachts lig op te vreten over een tuchtzaak die er helemaal niet is. Ik haat het om toe te geven, maar mijn moeite met het tuchtrecht heeft beslist ook te maken met mijn dwangstoornis. Ik ben onrustig over de mógelijkheid van een veroordeling, die ik als onrechtvaardig zou ervaren.

 • Een nieuwe kijk door het bankroet - Hans van Santen

  Oct 31 2018

  Een nieuwe kijk door het bankroet - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Cherrypicking - Evert Pronk

  Oct 26 2018

  Cherrypicking - Evert Pronk by Medisch Contact

 • Het kluchtrecht - Menno Oosterhoff

  Oct 26 2018

  Het kluchtrecht - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Een psychische aandoening is géén luxeprobleem - Menno Oosterhoff

  Oct 19 2018

  Een psychische aandoening is géén luxeprobleem - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Verplichte kost - Hans van Santen

  Oct 17 2018

  Verplichte kost - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Als je niks mist ben je fout bezig - Menno Oosterhoff

  Oct 12 2018

  Het lijkt me een nachtmerrie. Iemand benadert je en vraagt of je nog weet dat ze jaren geleden als kind bij jou onder behandeling is geweest. En dat ze zich toen zo ontzettend in de steek gelaten voelde, omdat jij niet door had dat ze thuis werd mishandeld.

 • Ben ik ontevreden - Menno Oosterhoff

  Oct 09 2018

  Dat gevoel dat een kleinigheid essentieel is, dat je leven ervan afhangt is typerend voor de dwangstoornis. Als ik een inval vergeet, dan kwelt me dat, zelfs als ik heel zeker weet dat het niet belangrijk is.

 • Ik moet iets bekennen - Menno Oosterhoff

  Oct 05 2018

  Zojuist zag ik deze tweet van Jaap de Bruijn, woordvoerder van zorgverzekeraar VGZ. Of, zoals hij zelf zegt: ‘Oliemannetje van de Coöperatie VGZ’. Formeel heeft hij gelijk. Zorgverzekeraars zijn coöperaties. Wat daarvan in de praktijk merkbaar is, is vers twee.

 • Domme, dikke diabeet - Menno Oosterhoff

  Oct 02 2018

  Nee, dit blog gaat niet over leefstijlgeneeskunde. Nou, bijna niet. Gister kon ik nergens de schroefmachine vinden. Stikirritant. Dineke, mijn vrouw, had hem de dag ervoor gebruikt. Haar schuld dus. Zij had hem natuurlijk op een onmogelijke plaats laten liggen. Later op de dag kwam ik de schroefmachine tegen op een uiterst logische plek. Overheen gekeken.

 • Naar de buurvrouw of naar de GGZ? - Menno Oosterhoff

  Sep 28 2018

  Al eerder reageerde ik met een blog op een krantenartikel, waarin werd gesteld, dat het toenemen van de wachtlijsten in de GGZ veroorzaakt wordt door oneigenlijke vraag. Ik stelde toen, dat ik vind dat er weinig redenen zijn om de hulpzoekers te wantrouwen en opperde, dat het misschien wel aan de schepping ligt.

 • Prioriteiten - Hans van Santen

  Sep 26 2018

  Prioriteiten - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Pondje, mondje - Menno Oosterhoff

  Sep 21 2018

  Pondje, mondje - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Volop zoeken naar de leegte - Menno Oosterhoff

  Sep 18 2018

  Volop zoeken naar de leegte - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Tijdgebrek - Hans van Santen

  Sep 12 2018

  Tijdgebrek - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Mijn dochter(s) based - Menno Oosterhoff

  Sep 11 2018

  Mijn dochter(s) based - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • #Voorbeeldgedrag

  Aug 29 2018

  #Voorbeeldgedrag by Medisch Contact

 • Andere dringende zaken - Hoofdredactioneel van Hans van Santen

  Aug 09 2018

  Grote ICT-projecten hebben een slechte reputatie. De drama’s bij de Sociale Verzekeringsbank en de belastingdienst zijn daar voorbeelden van. Grote projecten die gestrand zijn en die heel veel tijd, inspanning én geld hebben gekost. Ook in de medische wereld kennen we bodemloze putten op ICT-gebied.

 • Eu angelium- Menno Oosterhoff

  Jul 26 2018

  Eu angelium- Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Ziek zijn is geen schande - Menno Oosterhoff

  Jul 13 2018

  Ziek zijn is geen schande - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Nu komt Wim in de hel

  Jul 06 2018

  Wim is mijn oudere broer en ik vond hem destijds een pestkop, dus tegen een beetje straf had ik geen bezwaar, maar de hel gunde ik hem nou ook weer niet. Al was het maar omdat je gemeten zult worden met de maat waarmee je meet. Als ik mijn broer de hel toewenste dan was ik mijn eigen toekomst na de dood ook niet zeker. Wat had Wim misdaan?

 • Diep gevallen - Menno Oosterhoff

  Jun 29 2018

  Diep gevallen - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Zorgvernieuwing dichterbij? - Haans van Santen

  Jun 28 2018

  Zorgvernieuwing dichterbij? - Haans van Santen by Medisch Contact

 • Heeft lijden zin en andere verwarring - Menno Oosterhoff

  Jun 22 2018

  In een interview in de Stentor spreekt theoloog en ethicus Theo Boer zijn zorgen uit over de te gemakkelijke euthanasie bij mensen die nog jaren te leven hebben, zoals mensen met een psychische aandoening. Eén van zijn argumenten is dat je niet zeker weet of er wel een leven is na de dood. Ik ben juist nog altijd onzeker over euthanasie, omdat ik niet zeker weet of er géén leven is na de dood.

 • Voorland Velp - Hans van Santen

  Jun 20 2018

  Voorland Velp - Hans van Santen by Medisch Contact

 • De juridische shitverzekering - Menno Oosterhoff

  Jun 18 2018

  De juridische shitverzekering - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Cyclische processen - Hans van Santen

  Jun 13 2018

  Het begrip ‘varkenscyclus’ is een economisch begrip. Wikipedia omschrijft het als het verschijnsel dat overschotten en tekorten van een bepaald product elkaar afwisselen, doordat aanbieders massaal reageren op de hoogte van de prijzen, maar tegen de tijd dat deze reactie doorwerkt op het aanbod, is de prijs alweer omgeslagen. Het begrip wordt echter ook vaak gebruikt voor zich herhalende patronen zoals bij het ramen van het aantal opleidingsplaatsen.

 • Geen respect - Hans van Santen

  Jun 05 2018

  Geen respect - Hans van Santen by Medisch Contact

 • De bende van drie - Menno Oosterhoff

  May 31 2018

  De bende van drie - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Het grensgebied van de AVG - Hans van Santen

  May 30 2018

  Het grensgebied van de AVG - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Niet ergeren - Hans van Santen

  May 23 2018

  Niet ergeren - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Moe - Menno Oosterhoff

  May 18 2018

  Moe - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Geen Samenhang - Hans van Santen

  May 09 2018

  Geen Samenhang - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Zorgprofessional - NataschaDeguelle

  May 07 2018

  Zorgprofessional - NataschaDeguelle by Medisch Contact

 • Te vroeg gepiekt? - Hans van Santen

  Apr 25 2018

  Te vroeg gepiekt? - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Een verdraaid ingewikkeld vak - Hans van Santen

  Apr 18 2018

  Een verdraaid ingewikkeld vak - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Wat is dit voor gekkigheid? _ Hans van Santen

  Apr 11 2018

  Wat is dit voor gekkigheid? _ Hans van Santen by Medisch Contact

 • Wie grasduint in Barbies’ dossier - Menno Oosterhoff

  Apr 06 2018

  Wie grasduint in Barbies’ dossier - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Gluren bij de buren - Hans van Santen

  Apr 04 2018

  Gluren bij de buren - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Oog voor de mens - Hans van Santen

  Mar 28 2018

  Oog voor de mens - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Nieuwe Fase

  Mar 14 2018

  Nieuwe Fase by Medisch Contact

 • Wéér minder ondraaglijk en uitzichtloos leed! - Menno Oosterhoff

  Mar 08 2018

  Wéér minder ondraaglijk en uitzichtloos leed! - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Compassie - Hans van Santen

  Mar 07 2018

  Compassie - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Grenzeloos bereikbaar - Menno Oosterhoff

  Mar 06 2018

  Grenzeloos bereikbaar - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Er was eens... - Menno Oosterhoff

  Mar 01 2018

  Zoveel onaardigheid was Anna niet gewend. Ze ging aan de kant van de weg zitten en begon hard te huilen. Toevallig kwam er net hoog gezelschap voorbij. Die hoorden haar gehuil en de stoet stopte. Uit de koets kwam een minister. En laat dat nu net de minister zijn die over jeugdhulp gaat. Toen hij haar verhaal hoorde werd hij heel boos. ‘Wat is dat voor onzin. Straf de heks en de dwerg en zorg dat dit meisje geholpen wordt’, zei hij tegen zijn ambtenaren.

 • Pechvogels - Hans van Santen

  Feb 28 2018

  Pechvogels - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Houvast - Hans van Santen

  Feb 21 2018

  Houvast - Hans van Santen by Medisch Contact

 • De Heere heeft gegeven en genomen - Menno Oosterhoff

  Feb 19 2018

  De naam des Heeren zij geloofd. Dit zei Job, een gezegend mens, die alles was ontnomen om zijn geloof te testen. De uitspraak is hét toonbeeld van blind vertrouwen. Er is ook een psalm over. ‘Neem goed en bloed ons af. Delf vrouw en kinderen het graf. Het brengt u geen gewin. Wij gaan ten hemel in.’ Als we dat moesten zingen, dan hield mijn moeder, die een dochtertje en twee zoontjes had verloren, haar lippen stijf op elkaar.

 • De andere Hugo - Menno Oosterhoff

  Feb 16 2018

  Met kritiek, hoe terecht ook, komen we er niet. Met het instellen van een onderzoek evenmin. Er moet iets gebeuren om desintegratie te voorkomen, want het gaat echt niet goed. Bijna elke week verontrustende berichten. Maar laten we positief blijven. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Een geweldige kans voor de huidige minister Hugo de Jonge te laten zien dat hij niet alleen flitsend is in zijn schoenkeuze.

 • Ik ga commercieel - Menno Oosterhoff

  Feb 14 2018

  Ik ga commercieel - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Goed en fout - Evert Pronk

  Feb 14 2018

  Goed en fout - Evert Pronk by Medisch Contact

 • De sfeer was goed, de kloof is groot - Menno Oosterhoff

  Feb 09 2018

  De sfeer was goed, de kloof is groot - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Honderd dagen - Hans van Santen

  Feb 06 2018

  Honderd dagen - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Deze blog is wél serieus - Menno Oosterhoff

  Feb 06 2018

  Deze blog is wél serieus - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Ik was media-aandachtverslaafd!! - Menno Oosterhoff

  Feb 01 2018

  Ik was media-aandachtverslaafd!! - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Jeugdzorg? Aanpakken - Hans van Santen

  Jan 31 2018

  Jeugdzorg? Aanpakken - Hans van Santen by Medisch Contact

 • De mannengriep - Menno Oosterhoff

  Jan 26 2018

  De mannengriep - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Eenvoudige euthanasie - Hans van Santen

  Jan 24 2018

  Eenvoudige euthanasie - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Gortdroog - Menno Oosterhoff

  Jan 24 2018

  De huidige praktijk van euthanasie bij psychische problematiek kan om meerdere reden op verzet stuiten. Ik zet ze even gortdroog op een rijtje. Bij zulke emotionele onderwerpen kan dat helpen. Vind ik.

 • Aanzuigende werking? - Menno Oosterhoff

  Jan 24 2018

  Bij het schrijven van blogs treedt hetzelfde verschijnsel op als ooit met het schrijven in mijn dagboek. Het dwangmatig alles moeten opschrijven en er steeds weer op terug te komen. Tot nu toe heb ik me redelijk weten te beheersen door niet meer dan een blog per week in te sturen en niet te veel over één thema. Maar bij euthanasie bij psychische aandoeningen vind ik dat lastig.

 • Als je maar wil, dat is het verschil - Menno Oosterhoff

  Jan 23 2018

  Het idee dat je met wilskracht psychische aandoeningen de baas kunt, zit er diep in. ‘Samen Sterk zonder Stigma’ wil dat vooroordeel de wereld uit helpen. Dat gaat ze niet lukken, want zo werkt ons brein, maar je kunt er wel naar streven dat ze minder invloed krijgen door er goede informatie tegenover te stellen en persoonlijke ervaringen.

 • Met de kennis van nu....- Hans van Santen

  Jan 16 2018

  Met de kennis van nu....- Hans van Santen by Medisch Contact

 • Vlaamse les - Martine Schrage

  Dec 27 2017

  Wachten op je doktersafspraak doe je hier in de wachtzaal, de spreekkamer heet het kabinet en het spreekuur noemen we de raadpleging. Een consult is hier een consultatie, de voorgeschiedenis heet antecedenten en als iemand zich beroerd voelt, noteert de dokter ‘algemeen onwel’.

 • Timen - Hans van Santen

  Dec 20 2017

  Timen - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Het begrip van God - Menno Oosterhoff

  Dec 15 2017

  Het begrip van God - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Het administratieve moeras - Hans van Santen

  Dec 12 2017

  Het administratieve moeras - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Blijven Leren - Hans van Santen

  Dec 06 2017

  Blijven Leren - Hans van Santen by Medisch Contact

 • De grote getallen van de Hersenstichting - Hans van Santen

  Nov 29 2017

  De grote getallen van de Hersenstichting - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Mijn zus krijgt geen prijs - Menno Oosterhoff

  Nov 28 2017

  ‘Dat hadden we toch nooit kunnen denken’, zei ik laatst tegen haar. ‘Dat jij zo eenzaam zou worden. Je maakt zo gemakkelijk contact.’ ‘Ja’, zei ze, ‘maar dat zeiden we van moeder ook. Dat die eenzaam werd kon ook niet, maar dat is ook gebeurd.’

 • Belangen - Hans van Santen

  Nov 16 2017

  Belangen - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Kleinzielig en groothartig - Menno Oosterhoff

  Nov 14 2017

  Kleinzielig en groothartig - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Achter de voordeur - Hans van Santen

  Nov 09 2017

  Achter de voordeur - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Doe niet zo epileptisch - Menno Oosterhoff

  Nov 08 2017

  Doe niet zo epileptisch - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Tijden veranderen (niet) - Hans van Santen

  Nov 02 2017

  Tijden veranderen (niet) - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Trio - Hans van Santen

  Oct 25 2017

  Het ministerie van VWS krijgt drie bewindspersonen. Voor het eerst sinds 1989 zijn dat alleen mannen, toch bijzonder voor een sector waar vrouwen ruim in de meerderheid zijn. Wat verder opvalt is dat zowel het CDA als de CU vertegenwoordigd is, waarmee we ervan uit kunnen gaan dat een aantal gevoelige medisch-ethische kwesties op z’n minst geparkeerd is. Dat zal in ieder geval bij D66 en de VVD pijn doen. Wat het wisselgeld is, is niet duidelijk.

 • Konijn - Menno Oosterhoff

  Oct 24 2017

  Onrust in ggz-land. Inderdaad, niet voor het eerst. En ook niet voor het laatst, vrees ik. Moeilijk aan te sturen sector kennelijk. Na het succes van staatssecretaris Van Rijn om de jeugd-ggz naar de gemeentes over te hevelen, is bedacht nu de hele ggz ook naar de staatssecretaris te schuiven. Paul Blokhuis, hartelijk welkom.

 • Gemiste kans - Menno Oosterhoff

  Oct 18 2017

  Ja, jullie horen het goed. Dat ík pleit voor het beter gebruikmaken van protocollen. Wie mijn blogs vaker leest weet dat ik geen voorstander ben van een dichtgetimmerde wereld. Waarom dan die oproep? Omdat veel patiënten nog niet de behandeling krijgen die ze verdienen.

 • Antidepressiva? Ik zeg doen! - Menno Oosterhoff

  Oct 11 2017

  Antidepressiva? Ik zeg doen! - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Gleufhoeden en regenjassen - Menno Oosterhof

  Oct 06 2017

  Gleufhoeden en regenjassen - Menno Oosterhof by Medisch Contact

 • Naast de patiënt - Hans van Santen

  Oct 04 2017

  Naast de patiënt - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Red de jeugd-ggz nu het nog kan - Menno Oosterhoff

  Oct 04 2017

  Red de jeugd-ggz nu het nog kan - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Te jong om te sterven, te verslaafd om te leven - Menno Oosterhoff

  Sep 29 2017

  De titel van dit blog is een parafrase op de uitspraak: Te jong om te sterven en te dronken om te leven. Ik las het eens over de Ierse dichter en toneelschrijver Brendan Behan. Over zichzelf zei hij: Ik ben een drinker met een schrijfprobleem.

 • Een Rutte voor de ggz - Menno Oosterhof

  Sep 21 2017

  Een Rutte voor de ggz - Menno Oosterhof by Medisch Contact

 • Nog één keer Edith Schippers - Hans van Santen

  Sep 20 2017

  Hoofdredactioneel

 • Pillenboer - Menno Oosterhoff

  Sep 18 2017

  ‘Recepten’ heet het verhaal. Laat ik nou zo onnozel zijn, dat ik eerst dacht dat het sloeg op een recept voor een maaltijd. Ik had beter kunnen weten, want het was het winnende verhaal van een prijsvraag, die GGZtotaal had uitgeschreven en dat gaat niet over kookkunst. Eva Kiehne was de winnares met haar verhaal over recepten voor medicijnen.

 • Beroepsgeheim - Hans van Santen

  Sep 13 2017

  Beroepsgeheim - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Mijn Eerste Euthanasie Deel 2 - Bram Tjaden

  Sep 04 2017

  Ik sta tussen kwetterende pubers in zomerkleren te wachten voor het stoplicht. Zwaluwen hoog in de strakblauwe hemel en het ruisen van populieren. Op mijn bagagedrager de plastic doos-des-doods met het bruine flesje mixtura non-therapeutica pentobarbital. Mijnheer A. zit op me te wachten. Zegt dat hij er klaar voor is, de foto van zijn op het wad drooggevallen zeilboot in de hand.

 • Zal ik mijn hersenen doneren - Menno Oosterhoff

  Aug 30 2017

  Zal ik mijn hersenen doneren - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Erst kommt das Fressen - Menno Oosterhoff

  Aug 24 2017

  Vorige week schreef ik een blog over het stof-geest-probleem. Ik vond het wel opwindend om duidelijk stelling te nemen tegen het standpunt dat we slechts ons brein zijn. Ook de titel leek me prikkelend. Maar de blog werd amper gelezen. Collega Bonte was nog zo vriendelijk te reageren, en zei dat het probleem al heel oud is en dat hij geen geestelijke wereld nodig heeft om zich te verbazen. Maar verder werd er kennelijk niemand warm of koud van.

 • Contact - Hans van Santen

  Aug 16 2017

  Contact - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Een geest ín vlees en bloed - Menno Oosterhoff

  Aug 14 2017

  Een geest ín vlees en bloed - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • De Gay Parade - Menno Oosterhoff

  Aug 08 2017

  De Gay Parade - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Fundament - Evert Pronk

  Aug 02 2017

  Fundament - Evert Pronk by Medisch Contact

 • Als iemand niet meer wil - Menno Oosterhoff

  Aug 01 2017

  Als iemand niet meer wil - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • The doctor will kill you now - Menno Oosterhoff

  Jul 21 2017

  Beneden alle peil. Kennelijk vindt van der Staaij, dat het doel de middelen heiligt. Ik hou niet van dergelijke heilige verontwaardiging. En ik vind al helemaal niet, dat die je het recht geeft uit naam van christendom zo respectloos uit te halen naar artsen, die de moeilijke taak op zich nemen mensen met ondraaglijk en uitzichtloos lijden te helpen.

 • Artseneed 2017 - Natascha Deguelle

  Jul 19 2017

  Positief verrast las ik het ambitieuze Visiedocument Medisch Specialist 2025. ‘De medisch specialist van 2025 handelt vanuit compassie en behoort tot de meest innovatieve, doelmatige en kwalitatief beste ter wereld. Hij is een bevlogen professional die zich gewaardeerd voelt en het begrip “Positieve Gezondheid” hanteert met de volgende 6 hoofddimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, spirituele dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren....more

 • Eigen risico - Hans van Santen

  Jul 19 2017

  Eigen risico - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Mijn eerste euthanasie - Bram Tjaden

  Jul 17 2017

  Mijn eerste euthanasie - Bram Tjaden by Medisch Contact

 • Hoera - MennoOosterhoff

  Jul 12 2017

  Op 13 juli is er een kort geding van de stopbenchmarkgroep tegen de Stichting Benchmark GGZ (SBG). ‘Maar’, zult u zeggen, ‘dat is morgen. Dan is het nu toch nog te vroeg om al victorie te kraaien?’ Nou nee, want ondertussen komen de diverse koepelorganisaties met een belangrijke mededeling.

 • Debriefing - Marco Blanker

  Jul 07 2017

  'Palliatieve zorg bied ik het liefste zelf voor mijn patiënten. De continuïteit, ook ‘s avonds en ‘s nachts, helpt hen en verrijkt mijn werk, althans zo ervaar ik dat. Deze zorg is vrijwel altijd intensief, of het contact nu tweewekelijks of drie keer per week is, enkele maanden duurt, of maar een paar dagen. In deze fase heb ik patiënten veelvuldig op mijn netvlies. Komt de situatie vaak langs in mijn gedachten. Evalueer ik me bijna suf.'

 • Heilige graal - Hans van Santen

  Jul 05 2017

  Heilige graal - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Te weinig euthanasie - Menno Oosterhoff

  Jul 03 2017

  Te weinig euthanasie - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Grensoverschrijdend - Hans van Santen

  Jun 28 2017

  Grensoverschrijdend - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Het grote falen - Menno Oosterhoff

  Jun 21 2017

  Het grote falen - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Naming-and-shaming - Hans van Santen

  Jun 21 2017

  Naming-and-shaming - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Mijn leven is af - Menno Oosterhoff

  Jun 15 2017

  Mijn leven is af - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • Empathie - Hans van Santen

  Jun 14 2017

  Empathie - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Autonomie - Hans van Santen

  Jun 07 2017

  Autonomie - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Menno Oosterhoff - Geloven is geen stoornis

  Jun 06 2017

  Menno Oosterhoff - Geloven is geen stoornis by Medisch Contact

 • Het Einde Van De Dokter - Bram Tjaden

  May 31 2017

  80 procent van de dokters zal op termijn overbodig worden. Niet in de volgende eeuw, maar over tien, twintig, dertig jaar. Lees en luister op medischcontact.nl/blogs

 • Druk - Hans van Santen

  May 31 2017

  "Onder druk wordt alles vloeibaar. Een gezegde dat nogal eens wordt gebruikt aan het einde van onderhandelingen. Het staat vaak voor lange besprekingen tot diep in de nacht, veel koffie, haastig eten en wisselende stemmingen. We kennen dat beeld van onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers en tussen politieke partijen; ongetwijfeld ook als de huidige kabinetsformatie in een eindstadium komt. " Lees en luister op medischcontact.nl/hoofdredactioneel

 • Serieus, Ab Klink??? - Menno Oosterhoff

  May 29 2017

  In een blog op Skipr pleit voormalig minister van VWS Ab Klink voor een revolutie in de zorg. Ik was verbaasd, omdat revolutie omwenteling betekent. Bij een omwenteling komt wat boven lag beneden te liggen, niet iets waar mensen aan de top vaak warm voor lopen. Klink bedoelt echter iets anders, namelijk een totaal andere manier van kwaliteitsbevordering. Lees en luister de blog van Menno Oosterhoff op medischcontact.nl/blogs

 • Ethiek - Hans van Santen

  May 24 2017

  Ethiek - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Buikgriep - Menno Oosterhoff

  May 17 2017

  Buikgriep - Menno Oosterhoff by Medisch Contact

 • 'Aanloopproblemen' - Hans van Santen

  May 17 2017

  'Aanloopproblemen' - Hans van Santen by Medisch Contact

 • Medicijntoerisme - Hans van Santen

  May 11 2017

  Belgen die naar Nederland komen om hier goedkope medicijnen in te slaan. Het was een vreemd beeld afgelopen weekend. Lees en luister op https://www.medischcontact.nl/opinie/hoofdredactioneel/hoofdredactioneel/medicijntoerisme.htm

 • Berouw - Menno Oosterhoff

  May 08 2017

  Berouw komt altijd na de zonde. Daar kan ik mee leven. Als iemand al voor de zonde berouw heeft, dan zal hij die zonde meestal wel achterwege laten. Nee, berouw is betreuren dat je iets gedaan hebt, waarvan je pas achteraf inziet dat het stom is geweest. Hoe zou dat nou zijn voor politici? Die mensen hebben ook een geweten. Luister verder op soundcloud of lees de blog op medischcontact.nl/blogs

 • Vaker goed dan verkeerd - Hans van Santen

  May 03 2017

  ‘Dokter, de gezondheidszorg in Nederland is heel erg goed, wat ze er ook van zeggen.’ Dat zei de man van een ernstig zieke patiënt onlangs tegen me toen ik afscheid nam na een huisbezoek.

 • Zorgakkoorden - Hans van Santen

  Apr 20 2017

  Het formeren van een nieuw kabinet is een proces dat zich in de luwte afspeelt. We weten welke onderwerpen aan de orde zijn geweest, er wordt serieus onderhandeld, maar waar het inhoudelijk over gaat blijft vooralsnog gissen. De partijen die nu aan tafel zitten hebben nogal wat verschillen te overbruggen, ook op het gebied van de zorg.

 • Tevredenlander - Bram Tjaden

  Apr 18 2017

  Ik heb gehoord dat we in the age of anger leven. Daar hebben we de brexit, Trump en de opkomst van de PVV aan te danken. En er is ook heel wat om je boos over te maken, ook voor ons dokters.

 • Geweld door antidepressiva? - Menno Oosterhoff

  Apr 18 2017

  ‘Vader schrijft boek samen met de man die zijn dochter doodsloeg’, kopte de krant. Onze hersenen zijn nooit te beroerd direct een vooroordeel te geven, de mijne althans niet. Dus ik dacht: dat is vast een soort stockholmsyndroom.

 • Medicalisering - Hans van Santen

  Apr 12 2017

  Hoofdredactioneel commentaar van Hans van Santen: 'Afgelopen week publiceerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) het rapport ‘Recept voor maatschappelijk probleem; Medicalisering van levensfasen’. De raad stelt dat ‘verschijnselen die te maken hebben met een bepaalde levensfase haast automatisch worden geduid als een individueel medisch probleem, en dat de oplossing vervolgens bij een zorgprofessional wordt gezocht. Maar horen deze vraagstukken wel thuis op het bordje van een zorg...more

 • De dodo-oplossing - Menno Oosterhoff

  Apr 11 2017

  Als in het boek Alice in Wonderland iedereen erg nat geworden is in een zee van tranen, die Alice heeft gehuild toen ze heel groot was probeert de muis iedereen weer droog te krijgen door het houden van een gortdroge lezing over Willem de veroveraar. Als dat niet helpt besluit de dodo dat er een wedstrijd moet komen, waarbij iedereen om het tranenmeer moet rennen tot hij weer droog is. Dat gebeurt, maar niemand houdt bij hoe ver of hoe lang iedereen heeft gelopen. Dus wordt aan de dodo gevraagd ...more

 • Hans van Santen -

  Apr 05 2017

  Hans van Santen - by Medisch Contact

 • Menno Oosterhoff - De muis die brulde

  Apr 03 2017

  Menno Oosterhoff - De muis die brulde by Medisch Contact

 • Zorgvuldig - Hans van Santen

  Mar 30 2017

  Hoofdredactioneel commentaar: "De KNMG is niet over één nacht ijs gegaan. In oktober 2016 kwam het kabinet-Rutte nogal onverwacht met het voorstel om hulp bij zelfdoding onder bepaalde voorwaarden mogelijk te maken bij mensen met een ‘voltooid leven’."

 • Basta - Menno Oosterhoff

  Mar 27 2017

  "Nooit gedacht dat antwoorden van de minister op Kamervragen nog eens grote opwinding bij mij zouden veroorzaken. Maar afgelopen donderdag was dat toch echt het geval."

 • Nou ja, zeg - Menno Oosterhoff

  Mar 22 2017

  Afgelopen zaterdag was er weer een programma over antidepressiva op televisie. Kassa, dit keer. Ik was geharnast gaan kijken. Het stramien van dit soort programma’s kan ik zo langzaamaan wel uittekenen.

 • Samen beslissen - Hans Van Santen

  Mar 22 2017

  Hans van Santen, hoofdredacteur Medisch Contact: "Als dat betekent dat vijfentachtig van de honderd patiënten zich voldoende betrokken voelen bij de beslissing over hun zorg, dan is wat mij betreft het glas meer dan halfvol. Strik erom en werken aan een toekomst waarin het nog wat beter kan."

 • Klein binnen groot - Hans van Santen

  Mar 15 2017

  Hoofdredacteur Hans van Santen: "De menselijke maat, die moet terug. Hoe vaak hebben we dat de afgelopen tijd gehoord? Het is een mooi voorbeeld van retoriek waar niemand tegen kan zijn."

 • Keuzesteun - Hans van Santen

  Mar 08 2017

  Hoofdredacteur Hans van Santen: "‘Er valt echt wat te kiezen’ deze keer, lees en hoor ik overal. Dat is mooi, maar blijkbaar ingewikkeld. Ook onder onze beroepsgroep zweeft nog 40 procent van de kiezers, zo blijkt uit de enquête die wij hielden en die ruim 1700 collega’s invulden."

 • Menno Oosterhoff - Zeg me dat het niet zo is

  Mar 03 2017

  Menno Oosterhoff vertelt over "de enorme hoeveelheid gegevens over mensen die in behandeling zijn bij de GGZ, die vaak zonder hun toestemming en zelfs zonder hun medeweten geleverd worden aan een volledig door de zorgverzekeraar betaalde en bestuurlijk gedomineerde stichting benchmark GGZ (SBG)".

 • Evert Pronk - Levenseindemoe

  Mar 01 2017

  Evert Pronk in zijn hoofdredactioneel commentaar: "Oma is aan haar einde. Misschien is ze al dood als u dit leest. Het is niet een van de oma’s van de kinderen. Die zijn als vitale 60’ers veel te druk met het organiseren van een atelierroute of het passen op een jong neefje of nichtje..."

 • Bram Tjaden - Depressiefeel

  Feb 23 2017

  Huisarts Bram Tjaden over Schippers' depressiedeal. "Prima initiatief, maar ik moest ook denken aan een cartoon waarop je een man in een kuil ziet staan. Hij is ijverig bezig zich eruit te scheppen en wenkt lotgenoten zijn voorbeeld te volgen. Wat hij niet merkt is dat hij met iedere schep dieper wegzakt in de kuil."

 • Menno Oosterhoff - Basketballen is een ziekte en het is erfelijk

  Feb 22 2017

  Basketballen is een aandoening waarbij volwassen mannen of vrouwen een obsessieve drang hebben een oranje, rond voorwerp door een ijzeren ring met daaronder een netje te gooien.

 • Hans van Santen - Verwachtingen

  Feb 22 2017

  Ons leven is door de komst van de smartphone fundamenteel veranderd. En dat is pas tien jaar geleden met de komst van de eerste iPhone begonnen.

 • Menno Oosterhoff - Saai

  Feb 17 2017

  Wat klinkt saaier dan ‘gebruik van ROM als benchmark’? Het zal dan ook niet meevallen uw interesse te wekken, tenzij u toevallig ingewijd bent in de ggz. Ik zou lokkertjes als ‘grof schandaal’ of ‘grote leugen’ kunnen gebruiken, maar dat gaat me te ver. Maar toe. Lees even door, want vreemd is het wel.

 • Hans van Santen - Schamen

  Feb 14 2017

  Verkiezingen vormen altijd een mooie aanleiding voor politici om krachtige uitspraken te doen. Stoere uitspraken ook. Zo wil Mark Rutte met de VVD twee miljard euro uittrekken om de verpleeghuiszorg te verbeteren.

 • Menno Oosterhoff - Een administratief beroep? Denk eens aan de zorg

  Feb 09 2017

  Vaak kom ik tegen dat mensen niet kiezen voor een beroep in de zorg, omdat ze denken dat je dan veel met mensen bezig moet zijn. Maar dat is helemaal niet meer zo. Dat was vroeger, maar de moderne ontwikkelingen zijn niet aan de zorg voorbijgegaan.

 • Hans van Santen - Visie

  Feb 09 2017

  ‘Door langjarige contracten is een ziekenhuis in staat om met een visie te komen, om keuzes te maken, in plaats van te werken met een verdienmodel dat op productie is gericht’, denkt Ab Klink van VGZ. Als u deze zin een paar keer leest borrelen er waarschijnlijk steeds meer vragen en overwegingen op. Bij mij in ieder geval wel.

 • Menno Oosterhoff - Heer, sta de ggz bij

  Feb 03 2017

  - Er gaat heel veel geld om in de ggz. - Klopt. - We willen graag weten of dat geld doelmatig wordt besteed. - Logisch. - Daarom willen we gaan meten wat de kwaliteit is van de zorg die geleverd wordt. - Ook logisch.

 • Hans van Santen - Multimorbide ouderen

  Feb 01 2017

  Afgelopen vrijdag reed ik zes visites voor mijn eigen praktijk; dat is veel, maar voor mij en mijn collega’s heel gebruikelijk.

 • Menno Oosterhoff - Bureaucratie de zorg uit, ROM als eerste

  Jan 30 2017

  Sinds de marktwerking zijn verzekeraars verantwoordelijk voor een zo goed en goedkoop mogelijke zorg. Maar kwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding bepalen is in werkelijkheid toch wat minder eenvoudig dan vooraf achter een bureau werd gedacht, zeker in de ggz. Wanhopig op zoek naar iets wat leek op kwaliteitsmeting liet de verzekeraar zijn oog vallen op de ROM...

 • Hans van Santen - Normaal

  Jan 25 2017

  ‘Doe normaal of ga weg’, zegt onze minister-president in een soort open brief aan alle Nederlanders in de kranten van afgelopen maandag. De oproep is slim opgesteld met voor elk wat wils: een oproep tot fatsoen, een boodschap voor de mensen die naar Nederland zijn gekomen en eindigend met de vraag ‘wat voor land willen we zijn?’

 • Menno Oosterhoff - Verdiende deze arts tucht? Kom nou.

  Jan 25 2017

  Op tweede kerstdag 2014 wordt er aangebeld bij de heer E., oud-gynaecoloog. Hij is daar enkele weken eerder komen wonen. Voor de deur staat een vrouw, die zegt dat ze hoopt dat hij zo snel mogelijk verhuist. Haar naam wil ze niet geven. Wel zegt ze dat hij moet nadenken over 21 oktober 1981 en dat het een overleden kind betreft. Meer wil ze niet zeggen, ook niet na aandringen.

 • Oosterhoff - Even Afrekenen

  Jan 19 2017

  Het was nog een heel gedoe geweest om het codicil tijdig te achterhalen, maar het was gelukt. De verklaring dat hij zijn lichaam ter beschikking stelde van de wetenschap was met veel moeite en telefoontjes nog boven tafel gekomen.

 • Politieke keuzes -hoofdredactioneel Hans van Santen

  Jan 17 2017

  Afgelopen week deed Het Roer Moet Om een oproep aan de politiek onder de titel ‘Samen dapper voor de zorg’. Als u die oproep nog niet gelezen hebt, doet u dat dan alsnog. Grote kans dat u het ermee eens bent. Die oproep raakt namelijk precies die punten waar u en ik in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen.

 • Menno Oosterhof - Het brein van Dick Swaab

  Jan 11 2017

  Menno Oosterhof - Het brein van Dick Swaab by Medisch Contact

 • Hans van Santen - Tijd om te dokteren

  Jan 11 2017

  Hans van Santen - Tijd om te dokteren by Medisch Contact

 • Menno Oosterhoff - Even Slikken

  Dec 27 2016

  Menno Oosterhoff: "Peter Gøtzsche is boos. Zo begint Dick Bijl zijn voorwoord in 'Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning'. Gøtzsches vorige boek had ook al zo’n vrolijke titel: 'Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad'."

 • Menno Oosterhoff: Een miljoen depressieve mensen slikt pillen en andere apekool

  Dec 22 2016

  Psychiater Menno Oosterhoff: "In de verhitte discussie die opgelaaid is naar aanleiding van Peter Gøtzsches boek 'Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning' wordt steeds gesproken over 1 miljoen mensen die antidepressiva gebruiken. Met 8700 huisartsen en 3500 psychiaters leek 1 miljoen gebruikers me zo veel. Dat zouden er tachtig per arts zijn."

 • Hans van Santen - Wegkijken

  Dec 14 2016

  Hans van Santen - Wegkijken by Medisch Contact

 • Hans van Santen - Vooruitgang

  Dec 07 2016

  Hans van Santen - Vooruitgang by Medisch Contact

 • Michael van Balken - Maar dokter

  Dec 02 2016

  Michael van Balken - Maar dokter by Medisch Contact

 • Hans van Santen - De wal en het schip

  Nov 30 2016

  Hans van Santen - De wal en het schip by Medisch Contact

 • Menno Oosterhoff - Soep en slootwater

  Nov 29 2016

  Menno Oosterhoff - Soep en slootwater by Medisch Contact

 • Hans van Santen - Werkdruk en spoed

  Nov 23 2016

  Hans van Santen - Werkdruk en spoed by Medisch Contact

 • Menno Oosterhoff - Leve de jongens van de helpdesk!

  Nov 18 2016

  Menno Oosterhoff - Leve de jongens van de helpdesk! by Medisch Contact