PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Oeverloos

Leon Verdonschot presenteert voor KINK het interviewprogramma Oeverloos. Als podcast, en elke zondagochtend om 10 uur op de radio. Verdonschot is journalist voor onder meer De Groene Amsterdammer, columnist voor Nieuwe Revu en De Limburger, regisseur (hij maakte documentaire over onder meer de Heideroosjes, Bruce Springsteen en Rob de Nijs) en schrijver: zijn laatste boeken VOS (over Gorki-zanger Luc De Vos) en RICO (over kickbokser Rico Verhoeven) stonden op 1 in respectievelijk Vlaanderen en N...more

Afleveringen

 • Jeroen Theunissen

  Jun 29 2022

  In zijn bejubelde nieuwe boek Ik = Cartograaf beschrijft de Vlaamse schrijver Jeroen Theunissen een wandeling van ruim een half jaar, op zoek naar de ziel van Europa, en uiteindelijk: zichzelf. Zoals zijn boek op en neer schiet tussen een roman, een reisverslag en een essay, zo gaat het in Oeverloos op en neer van Albert Speer naar het Manchester van Oasis, en van Adolf Hitler naar het Europa van onze tijd. Ondertussen klinken onder meer Thindersticks’ Stuart A. Staples, Rowwen Hèze, Oasis en Dr...more

 • DS Daluiso

  Jun 26 2022

  Podiumdichter en schrijver DS Daluiso is te gast in Oeverloos over zijn debuutroman Coopertest, en draagt enkele gedichten voor. Hij baseerde zijn roman op zijn bewogen leven als zoon van een Haagse prostituee en een Italiaanse gastarbeider, en vertelt in Oeverloos over dat leven, zijn band met Herman Brood en de inktzwarte humor die hij deelt met zijn moeder. Ondertussen klinkt uiteraard Herman Brood, maar ook Wouter Planteijdt, Iggy Pop & The Stooges, en de band waarvoor Danny een dag weg moch...more

 • Gabrielle La Rose

  Jun 19 2022

  Schrijver Gabrielle la Rose is te gast in Oeverloos over haar debuutroman Niet Geschikt Voor Publicatie. Ze praat over de taal en de normen van de straat, en over de muziek die haar inspireerde tijdens het schrijven. Van S10 tot System of a Down, van Run the Jewels tot Sevdaliza.

 • Sophie Straat

  Jun 12 2022

  Sophie en Wieger van Sophie Straat zijn te gast in Oeverloos, en praten over gentrificatie, levensliederen, voetbal en elkaar. En ze draaien muziek van onder meer Vangelis, Happy Mondays en Lily Allen.

 • Abel van Gijlswijk

  Jun 05 2022

  De zanger van de meest spraakmakende punkband van Nederland, op dit moment te zien in de clubs en deze zomer op onder meer Pinkpop, Jera en Lowlands, is te gast in Oeverloos. Abel van Gijlswijk over de genialiteit van Weezer en Young Thug, over de valse term ‘engagement’ en over het kapitalisme.

 • Haro Kraak

  May 22 2022

  Zes jaar geleden bedacht Volkskrant-journalist en schrijver Haro Kraak het verhaal voor zijn nieuwe roman Het Water Bewaart Ons, over een groep mensen die zich afscheidt van Nederland en hun eigen parallelle samenleving opzet. In de schrijfjaren erna zag Haro tot zijn verbijstering de werkelijkheid zijn fictie soms inhalen. In Oeverloos vertelt hij erover, net als over zijn liefde voor Big Thief, SAULT, Frank Ocean, Gorki, The National, Kanye West en Lauryn Hil.

 • Judy Blank

  May 15 2022

  Judy Blank heeft een nieuwe ep, Saddies. Zoals de titel al doet vermoeden: niet alleen over vrolijke onderwerpen. In Oeverloos vertelt Judy over haar nieuwe nummers en hun aanleiding, over de piano van haar ouders, de nasleep van corona en over de inspiratie van Nick Drake.

 • Daniël Dee

  May 08 2022

  Dichter en schrijver Daniël Dee heeft een nieuwe roman: De Geschiedenis van Marthe, het tweede deel van Daniëls Rotterdamse tweeluik. In Oeverloos vertelt hij over zijn roman, zijn stad, over drank en depressie, en draagt Daniël, in het verleden jarenlang de huisdichter van Oeverloos, nieuwe poëzie voor. Ondertussen klinken artiesten die in zijn roman voorkomen (van System of a Down tot Leonard Cohen) en andere favorieten van Daniël, van Doe Maar tot Frank Zappa.

 • Peter Middendorp

  May 01 2022

  In zijn ijzingwekkend spannende, filmische roman Neven beschrijft Peter Middendorp twee ‘dubbele neven’ (hun vader zijn broers, hun moeders zussen) die samen in de drugswereld zitten, en er dan uitstappen. Maar dat blijkt niet zo gemakkelijk. In Oeverloos vertelt Peter over zijn roman, over zijn eigen ervaringen in dit circuit, over gewetensnood en wroeging, en over zijn jaren als schrijver in politiek Den Haag. Ondertussen klinken onder meer Ray LaMontagne, Eels, en de neef (geen dubbele) van P...more

 • Elfie Tromp

  Apr 24 2022

  Elfie Tromp schrijft poëzie, columns, koppelt met ‘Dichter in drag’ poëzie aan queercultuur, staat in het theater, doet onderzoek naar protestliederen én dan verscheen onlangs ook nog haar nieuwe roman Pietà. Hoog tijd voor een gesprek in Oeverloos, met ook muziek van haar keuze, van onder meer van Shaking Godspeed. En natuurlijk met protestliederen, van Pink Floyd, Bram Vermeulen en The Clash.

 • Philip Huff

  Apr 17 2022

  In zijn nieuwe roman Wat Je Van Bloed Weet, die op 1 binnenkwam in de Bestseller Top 60, schrijft Philip Huff over opgroeien met ruzie en geweld. In Oeverloos vertelt hij over zijn roman, herdenkt hij Mark Lanegan, eert hij Spinvis, legt hij uit waarom Springsteen gelijk heeft over opgroeien, deelt hij zijn herinnering aan een bijzondere show van James Blake en aan een studentenhuis waar cd’s van David Sylvian lagen.

 • Emy Koopman

  Apr 10 2022

  In haar nieuwe boek Tekenen van het universum doet schrijver Emy Koopman ‘verslag van een obsessie’. Daarbij spaart ze zichzelf bepaald niet: ‘Ik heb mezelf immers voorgenomen om te gaan waar de schaamte zit.’ In Oeverloos vertelt ze over haar boek aan de hand van de vele muziek die erin langskomt: van Mark Lanegan tot Black Rebel Motorcycle Club, van The xx tot The Dead Weather en Fiona Apple.

 • Heleen Debruyne

  Apr 03 2022

  Met De Huisvriend schreef Heleen Debruyne een memoir over haar familie. En wat voor een. De Volkskrant gaf haar boek vijf sterren: ‘Heleen Debruyne schrijft soepel en met veel lef over de duistere kant van haar familiegeschiedenis’. In Oeverloos vertelt Heleen over het deel van Vlaanderen waar de (seksuele) revolutie van de jaren zestig aan voorbij ging, over de excentrieke, zeer welgestelde huisvriend van haar grootouders, en over de macabere uitruil die plaatsvond voor alle dure diners en reiz...more

 • David Achter de Molen

  Mar 27 2022

  Hij werd (inter)nationaal bekend als de zanger van John Coffey die een beker bier opving en leegdronk tijdens hun Pinkpop-show. Maar inmiddels is David achter de Molen naast podcast-maker ook zanger van Beachdog, die de komende weken uitgebreid door Nederland touren om de release van album te vieren. In Oeverloos vertelt David over zijn leven en muziek, en klinken onder meer The Spirit That Guides Us, Kim Janssen , He is Legend, Nick Cave, Basement en Knocked Loose.

 • Jaap Boots

  Mar 20 2022

  In Oeverloos vertelt Jaap Boots over Bambalam, zijn gloednieuwe bundel vol rockgedichten, met fantastische tekeningen van Erik Kriek. Maar vooral draagt hij er veel uit voor, en vertelt hij over de muziek erin: van David Bowie tot Ac/DC, van Joy Division tot Nick Cave, van Gil Scott-Heron tot Shane MacGowan.

 • Dirk van Weelden

  Mar 13 2022

  De ouders van Dirk van Weelden schreven elkaar tussen 1948 en 1951 talloze brieven: zij vanuit Rotterdam, hij vanaf een schip op de Stille Oceaan. In Het voorbeeld van hun liefde richt Dirk zichzelf tot zijn dochter met de lessen van zijn ouders. Hij vertelt erover in Oeverloos, en ondertussen licht hij dierbare nummer toen, van onder meer Kendrick Lamar, The Roots en Joan as Policewoman.

 • Jamal

  Mar 06 2022

  Jamal Ouariachi schreef met Herfstdraad een vlijmscherpe satire op zowel de ideologie van woke als van alt-right, en hun opvallende overeenkomsten. In Oeverloos vertelt hij over zijn roman, zijn bezwaren tegen beide stromingen en natuurlijk zijn liefde voor de band die een cruciale rol in zijn roman speelt: The Cure. Uiteraard klinkt hun liveversie van Desintegration, maar ook Leonard Cohen, Martha Wainwright, Townes van Zandt en Bettye Swann.

 • Arjan Pronk

  Feb 20 2022

  We kennen hem als muzikant (Bökkers, 16Down, Prodigal Sons, The Horse Company, PRONK), maar Arjan Pronk schríjft ook graag. En veel. Voor het eerst zijn Pronks verhalen en observaties nu gebundeld, en wel in de bundel KIL, vol ‘volkse verhalen’. In Oeverloos vertelt Arjan zijn verhalen en levenswijsheden, en ondertussen klinken onder meer Die Antwoord, Iggy Pop, Peter Pan Speedrock en Queens of the Stone Age.

 • JUST

  Feb 13 2022

  Justin Kniest werkte jaren voor Paradiso en was een van de drijvende krachten achter concertkanaal Fabchannel. Eindelijk heeft hij nu zijn eigen album uitgebracht, onder de artiestennaam JUST. Met fantastische muzikanten (Minco Eggersman als producer, Dire Straits- en ABC-veteraan Stephen Smith op Hammond) en met artwork door James Marsh, de ontwerper van de legendarische albums van Justins grote inspirator Talk Talk. In Oeverloos vertelt Justin over zijn jaren in de muziekwereld, zijn album, en...more

 • Joost van Bellen

  Feb 06 2022

  De ochtend voor hij vertrok naar Bahia om daar de komende tijd aan het vervolg te werken, kwam Joost van Bellen nog langs in de KINK-studio, om in Oeverloos te vertellen over zijn bestseller Nachtdier. Dus ook over werken in een sekstheater van de Church of Satan, over zijn liefde voor de nacht, over de grimmigheid van de jaren tachtig en de punker in zichzelf. Ondertussen klinken Grace Jones, David Bowie, Sex Pistols en Depeche Mode.

 • Erik Jan Harmens

  Jan 30 2022

  Schrijf Erik Jan Harmens weeft in zijn nieuwe roman Rigolettohof twee verhalen door elkaar: de herinneringen aan zijn eigen jeugd in Alphen aan den Rijn. En het verhaal over winkelcentrum De Ridderhof om de hoek van zijn huis daar, waar tien jaar geleden een schutter zes mensen en daarna zichzelf van het leven beroofde. In Oeverloos vertelt Erik Jan over zijn jeugd en zijn roman, en ondertussen klinken artiesten die in zijn verhaal langskomen: The Smiths, The Cure, New Order, Simple Minds en DAF...more

 • Martijn Neggers

  Jan 23 2022

  Martijn Neggers schreef met Leve De Koning een ‘niet-heroïsche ridderroman’, die zich afspeelt in het jaar 1415. Hij vertelt in Oeverloos over de sociaal onhandige ridder in zijn verhaal en over zijn onderzoek naar De Slag bij Agincourt. Ondertussen klinkt muziek van Leonard Cohen, JW Roy, Townes van Zandt, Janis Joplin, John Prine, Ryan Adams en Martijns grote held: Kris Kristofferson.

 • Ewoud Kieft

  Dec 19 2021

  Ewoud Kieft schreef met Concerto de geschiedenis van een wereldberoemde platenzaak die 65 jaar bestaat, maar daarmee veel meer. Een verhaal over de platenzaak als huiskamer en over de diep persoonlijke band van muziekliefhebbers met hun favoriete platen. In Oeverloos vertelt Kieft over zijn boek, leest hij eruit voor, en deelt hij zijn favoriete anekdotes over de meest memorabele platenzaakbezoekers. Ondertussen klinken Nick Cave, Levellers, The Saints, The Kinks en Big Thief.

 • Maxime Garcia Diaz

  Nov 28 2021

  Dichter Maxime Garcia Diaz won de NK Poetry Slam en debuteerde bij De Bezige Bij met de bundel Het is warm in de hivemind. Het Parool gaf vijf sterren aan deze ‘daverende feministische dichtbundel’, waarin Maxime net zo gemakkelijk switcht van Nederland naar Engels, als van verwijzingen naar Wikipedia naar Hole. In Oeverloos vertelt ze over haar poëzie, draagt ze veel voor, en licht ze haar favoriete muziek toe: van (uiteraard) Hole tot Lana Del Rey, van Simple Minds (vanwege haar liefde voor Th...more

 • Nando Boers

  Nov 21 2021

  Met Breng Me Thuis schreef (sport)journalist en romancier Nando Boers een road novel die hij baseerde op de periode dat hij in zijn eigen jeugd met zijn ouders, broer en zus naar Australië emigreerde. Thuis zijn, heimwee: het zijn thema’s die in zijn roman een grote rol spelen, en ook in deze Oeverloos. Ondertussen klinkt muziek die in de roman voorbijkomt (van J.J. Cale tot Iron Maiden), maar luisteren we ook naar favorieten van Nando zelf: van Alex Roeka tot Powderfinger, van The Replacements ...more

 • Aafke Romeijn

  Nov 14 2021

  Van Aafke Romeijn verscheen onlangs niet alleen een nieuw album (Godzilla), maar ook een nieuwe roman. In 7b draait het om een nieuwe stad in de provincie Groningen, en een nieuw sociaal netwerk dat in 2040 Facebook is opgevolgd. In Oeverloos vertelt Aafke over haar plaat en roman, over depressies en science fiction, en draait ze muziek van artiesten die de hele wereld al had ontdekt maar Aafke pas recent (Elton John en Crosby, Stills Nash & Young). Maar ook van Lil Nas X en Deafheaven, en van K...more

 • Charlotte Wessels

  Nov 07 2021

  Jarenlang tourde ze de wereld over als frontvrouw van Delain, maar inmiddels is Charlotte Wessels solo en onlangs verscheen haar eerste album Tales From Six Feet Under. In Oeverloos vertelt Charlotte over haar oude en nieuwe leven, en verklaart ze de liefde aan horror en aan Radiohead en Trent Reznor. Ook draait ze nieuwe ontdekkingen als King Woman en Halsey, en oude favorieten als Arch Enemy, maar wel met nieuw werk.

 • Aimée de Jongh

  Oct 31 2021

  Met het internationaal bejubelde Dagen van Zand, de eerste graphic novel ooit die in Nederland de bestsellerlijsten haalde, maakte striptekenaar Aimée de Jongh een verhaal over de Dust Bowl in de jaren 30. Daarbij sloegen miljoenen Amerikanen op de vlucht voor enorme zandwolken, veroorzaakt door intensieve landbouw. In Oeverloos vertelt Aimée over haar boek, haar research en de overeenkomsten met de huidige klimaatcrisis. En over alle muziek die aansluit bij het onderwerp: van Woodie Guthrie tot...more

 • Vrijdag 22 oktober

  Oct 25 2021

  In deze aflevering van Female Power hoor je LIJO over haar nieuwe single 'Future Memory' en hoe fijn het is om weer mensen om je heen te hebben. Ook hoor je muziek van: FIRST AID KIT - MY SILVER LININGNANA ADJOA - THE RESOLUTIONHIGH HI - DAGGERSEUT - STORM OF STARSMAZZY STAR - FADE INTO YOUMAYLEAF - I WANT OUTKIDS WITH BUNS - UNTITLEDLIJO - FUTURE MEMORYBAT FOR LASHES - DANIELDONNA BLUE - GET AWAYBAND OF SKULLS - I KNOW WHAT I AMSOMEONE - PULL IT TOGETHERLAURAN HIBBERD - BLEUGHHAIM - FOREVERMY B...more

 • Douglas Firs

  Oct 24 2021

  Gertjan van Hellemont, alias Douglas Firs, maakt met Heart of a Mother een prachtplaat over verdriet en verwachtingen, ingegeven door de week waarin hij zowel hoorde dat hij zijn moeder ging verliezen, en dat hij vader zou worden. In Oeverloos praat hij over moeders en vaders, over de genialiteit van Mauro, de liedjes van Villagers en de stem van Emilíana Torrini.

 • Flip Vuijsje

  Oct 17 2021

  Journalist en schrijver Flip Vuijsje schreef met zijn boek ROCK niet alleen een ode aan zijn favoriete muziek, maar ook een duiding van een genre, met een glasheldere conclusie: rock is “de beste muziek van de 20ste eeuw”. In Oeverloos vertelt Vuijsje over rock, en ondertussen klinken The Rolling Stones, David Bowie en The Beatles, en het nummer waarmee volgens Vuijsje de overname door hiphop begon: 'Walk This Way' in de versie van Aerosmith en Run DMC samen.

 • Marco Roelofs

  Oct 10 2021

  Marco Roelofs van de Heideroosjes vertelt in Oeverloos over hun nieuwe album Infocalyps, hun komende tour, over stoppen en weer doorgaan met je band. En over de muziek waar hij zelf nu naar luistert, van Ignite tot Jack Poels, van Nathan Gray tot Laura Jane Grace, van One Step Closer tot Fresku.

 • Jan van Mersbergen

  Oct 03 2021

  Met Een Goede Moeder schreef Jan van Mersbergen een uit zijn eigen leven gegrepen roman over de zorgen om een psychisch instabiele moeder, en de bureaucratie van alle instanties die dan te hulp moeten schieten. In Oeverloos vertelt hij over de fictieve en non-fictieve kanten van het verhaal, over rancune en exen, en over muziek die samenhangt met zijn roman: van U2 tot Golden Earring, van Deer Tick tot Curtis Harding.

 • Joep Beving

  Sep 26 2021

  Met duizelingwekkende streaminggetallen (sommige van zijn nummers zitten boven de 50 miljoen) hoort pianist Joep Beving tot de populairste componisten van onze tijd. Binnenkort verschijnt zijn soundtrack bij de verfilming van Mijn Vader is een Vliegtuig. In Oeverloos vertelt Joep over zijn werk, over de piano van zijn oma waar het allemaal mee begon, over leven met en zonder haast, werken met en zonder ego, en over zijn bewondering van Sufjan Stevens en Thom Yorke.

 • Renske Jonkman

  Sep 19 2021

  Van schrijver Renske Jonkman verscheen onlangs de nieuwe roman Dit Verdronken Land, over de mens in het Nederlandse polderlandschap. In Oeverloos vertelt Renske over leven in de stad en erbuiten, over de kracht van Eefjes de Visser en Tori Amos, over Arctic Monkeys als herinnering aan het Amsterdam van de jaren 00, en over ’s nachts in een boerenschuur pogoën op Queen of the Stone Age.

 • Daan de Neef

  Sep 12 2021

  Daan de Neef zit in de Tweede Kamer voor de VVD. Hij is ook metalhead. En vegan. Dus gaat het in deze Oeverloos over liefde voor muziek, dieren en liberalisme. En vertelt Daan waarom Amenra de belangrijkste band in zijn leven is en The Gathering de invloedrijkste, waarom hij Laster en Zeal & Ardor zo fantastisch vindt. En wat we kunnen leren van de rancune van Dave Mustaine van Megadeth, en de punkhouding van Lemmy van Motörhead.

 • Chris Polanen

  Sep 05 2021

  Op zijn twintigste verhuisde schrijver Chris Polanen van Suriname naar Nederland, en tegen de heimwee bleek maar één remedie: schrijven. In Oeverloos praat Chris over zijn nieuwe roman Centaur, over zijn jaren als springruiter, het ‘bomaanslagje’ dat zijn vader ooit pleegde en de manier waarop uiteindelijk Chris een romanpersonage van zijn vader wist te maken. Ook vertelt hij over het andere beroep dat al bijna dertig jaar uitoefent in Amsterdam Zuid-Oost: dierenarts. Ondertussen klinkt muziek w...more

 • Tobi Lakmaker

  Aug 01 2021

  Schrijver Tobi Lakmaker schreef met zijn bejubelde debuut De geschiedenis van mijn seksualiteit een even origineel als eerlijk verhaal over gender, zelfvertrouwen, eenzaamheid, woede en rouw. In Oeverloos vertelt Lakmaker over zijn roman, over de teksten van Jay-Z die hij zou willen tatoeëren, over de rapkwaliteiten van J. Cole versus Lil Kleine, over schrijven op Arcade Fire, de poëzie van Spinvis en over Ramses Shaffy op je begrafenis.

 • Lammert Voos

  Jul 25 2021

  Lammert Voos schreef een trilogie over zijn meer dan kleurrijke familie, inclusief een vechtgrage pooier en een oom met één arm die verzon dat hij leeuwentemmer was geweest. In Oeverloos vertelt Lammert over die drie boeken, zijn werk met vluchtelingen, over de ziel van Groningen over stille en minder stille armoede. En over concertherinneringen en andere muziek. Van Iggy Pop tot Birthday Party, van Wire tot Hüsker Dü, van Gun Club tot Joy Division, van The Clash tot The Stranglers, van Killing ...more

 • Anne Soldaat

  Jul 18 2021

  Facts & Fears, het nieuwe album van Anne Soldaat (ex-Daryll-Ann, ex-Do-the-Undo) wordt bedolven onder lovende recensies en sterrenregens. In Oeverloos vertelt Soldaat over zijn plaat, over werken in de tuin, samenwerken met Pablo van de Poel, over Ermelo en Nijmegen. Hij biedt alsnog excuses aan zijn oude onderbuurvrouw aan voor alle geluidsoverlast, en hij praat over muziek die hem dierbaar is, van The Kinks tot Black Sabbath, van Golden Earring tot Tavares, van Cannon’s Jug Stompers tot Bif Ro...more

 • Maarten Kolsloot

  Jul 11 2021

  De Rabobank wielerploeg is een van de meest legendarische sportploegen in de Nederlandse sportgeschiedenis. Journalist Maarten Kolsloot interviewde 270 betrokkenen en dook de archieven in om Het Verhaal te vertellen van het veelbesproken team. Van de glorie tot de doping, het komt allemaal langs in zijn boek De Raboploeg. Net als een interview met de legende die voor andere journalisten altijd onbereikbaar is gebleven: Jan Raas. Ondertussen klinken oude favorieten van Maarten (Cypress Hill) en h...more

 • Peter Weening

  Jul 04 2021

  Ruim 40 (!) jaar is hij programmeur van Vera in Groningen. Ruim 8000 (!) bands boekte hij in die jaren. En wat voor bands! Van Pearl Jam tot Nirvana, van Slayer tot Nick Cave, van U2 tot de laatste show van At The Drive In, die in Vera besloten uit elkaar te gaan. In oktober neemt de langst zittend programmeur van Nederland, Peter Weening, afscheid en gaat hij met pensioen. En genieten van nog meer concerten, maar dan ook in ándere zalen. In Oeverloos blikt Peter met zijn onvoorstelbaar feilloze...more

 • Roman Helinski

  Jun 20 2021

  Van schrijver Roman Helinski verscheen onlangs de novelle Brandsmoor, over een denkbeeldig dorp (Hucht) waar de spanning oploopt door de komst van Moldavische gastarbeiders. Terwijl bij de jonge hoofdpersoon een ander soort spanning oploopt: hij wordt smoorverliefd op één van de Moldaviërs. In Oeverloos vertelt Roman over zijn novelle, over zijn fascinatie voor schrijven over gemeenschappen, zijn heimwee naar de Limburgse heuvels, en over zijn literaire tour door Tsjechië, en de lessen die hij l...more

 • Ron Meyer

  Jun 13 2021

  Met De Onmisbaren heef Ron Meyer een ode geschreven aan ‘mijn sociale klasse’: de arbeiders. De mensen die in Nederland gemiddeld zes jaar eerder sterven. In Oeverloos vertelt Ron over de ‘klasse van onzichtbaren die onmisbaar blijken’, over de ‘mensen waar het aan de talkshowtafels of in de boeken vrijwel nooit over gaat’ en over de Dutch Dream, die hij als een mythe beschouwt. Ondertussen klinken in deze Oeverloos alleen maar odes aan de working classs. Van o.a. The Clash, Springsteen, John Le...more

 • Gideon Karting

  Jun 06 2021

  Namens Mojo Concerts organiseerde Gideon Karting de Nederlandse concerten van onder andere Lady Gaga, Adele en Arctic Monkeys. Daarnaast programmeerde hij vele jaren voor festivals als Lowlands, North Sea Jazz en Pinkpop. Nu heeft hij al zijn lessen op papier gezet, in een boek met de veelzeggende titel Werk Nooit Met Je Idolen, met stellingen als ‘DIY moet je aan anderen overlaten’ en ‘Managers zijn knettergek’. In Oeverloos vertelt Gideon over zijn 35 geboden, en licht hij werk toe van eigen f...more

 • Daniël Dee

  May 30 2021

  In de nieuwe roman van Daniël Dee, De Echo van mijn Voetstappen, wordt een man wakker in Rotterdam, om te ontdekken dat hij de enige overgebleven levende ziel op aarde is. In Oeverloos vertelt Daniël over zijn roman, over post-apocalyptische kunst en de behoefte aan eenzaamheid. Ondertussen klinkt de muziek die Daniël thuis zou willen draaien als hij daar nog de zeggenschap zou hebben over de muziekkeuze: van Zappa tot Amy Winehouse, van Jeff Buckley tot De Kift, van Bright Eyes tot Etta James.

 • Nina de Koning

  May 23 2021

  DJ en ‘creatieve duizendpoot’ Nina de Koning maakt niet alleen techno onder de naam Disk Space, ze is ook een nieuw platenlabel begonnen, The Factory, waarop nu het eerste compilatiealbum is verschenen. In Oeverloos vertelt Nina over haar label en het album A State of Loneliness, over de invloed van George Michael op haar activisme voor LHBTI-rechten, haar liefde voor techno én emo, maar ook voor Klangstof, Taylor Swift, Depeche Mode en Avril Lavigne.

 • Niek Murray

  May 16 2021

  In elk interview met Niek Murray van Buro Pinkpop legt hij uit dat hij niét de nieuwe Mister Pinkpop is. In Oeverloos vertelt hij wat hij wel is. Dus gaat het over zijn liefde voor Geldermalsen en voor festivals. En over zijn favoriete muziek: van punkrock (Undeclinable) tot hardcore (Madball), van Fresku tot Deep Purple, van muziek waar hij rustig van wordt (Yan Tiersen) tot muziek die hij in een tattoo heeft later vereeuwigen (Lagwagon), en van de ideale Pinkpopband Biffy Clyro tot de band waa...more

 • Loes Wijnhoven

  May 09 2021

  ‘'Wanneer ze niet zingt, schrijft ze'', staat voorin De Hotelgids, de debuutroman van Loes Wijnhoven. In Oeverloos vertelt ze over beide. Maar ook over haar liefde voor Kerst, over haar eerste backstage-ervaring (The New Pornographers), over de lessen die ze leerde van Lucky Fonz III, over haar connectie met Taylor Swift, haar bewondering voor Anne Soldaat, haar live-ervaringen bij The Libertines en over de sensatie van op je vijftiende voor het eerst Belle & Sebastian horen.

 • Toine Heijmans

  Apr 25 2021

  Tien jaar geleden debuteerde Volkskrant-journalist en schrijver Toine Heijmans met de bestseller Op Zee, die in Frankrijk (En Mer!) vele prijzen won, en waarvoor Toine zelfs geridderd werd in de Franse orde van cultuur. In Oeverloos vertelt hij over zijn ontvangst in een land dat kunst heel serieus neemt, maar vooral vertelt Toine over zijn nieuwe roman Zuurstofschuld, waarin vriendschap en bergbeklimmen centraal staan.  Het gaat over de klim en afdaling als metafoor, de berg als symbool en het ...more

 • Daan Heerma van Voss

  Apr 18 2021

  Schrijver Daan Heerma van Voss was zes of zeven toen hij zijn eerste paniekaanval kreeg. De eerste confrontatie met een thema dat een belangrijke rol in zijn leven zou gaan spelen: angst. Hij besloot uiteindelijk op onderzoek te gaan naar die angst van hemzelf en anderen. Het leidde tot zijn nieuwe boek De Bange Mens: een ‘zoektocht naar de bron van onze angsten’. In Oeverloos vertelt Daan hoe die zoektocht hem naar een voorvader in Jakarta voerde, naar het (terecht, vindt Daan inmiddels) omstre...more

 • Sidney Smeets

  Apr 11 2021

  Hij was al jaren strafrechtadvocaat, een bekend strijder voor lhbti-rechten en een niet mis te verstane stem op Twitter, maar sinds vorige week is Sidney Smeets eerst en vooral Tweede Kamerlid, en wel voor D66. In Oeverloos vertelt hij over zijn Limburgse jeugd en Leidse en Utrechtse studententijd, over zijn ervaringen als advocaat en de opvattingen die hem bij D66 deden terechtkomen. Ondertussen licht Sidney muziek die hem raakt toe: Moloko, Elton John, Garbage, Eefje de Visser en David Bowie. ...more

 • Stéphanie Struijck

  Apr 04 2021

  Zangeres Stéphanie Struijck (in een Engelstalig verleden bekend als Stevie-Ann) nam haar nieuwe plaat Fijn Zo mee naar de KINK-studio, en een berg liedjes die ze om zeer uiteenlopende redenen wilde laten horen. Van Crowded House tot HAIM, van Taylor Swift tot Tom Petty, van Nina Simone tot Bertolf. En alle verhalen die daar bij horen.

 • Mira Feticu

  Mar 28 2021

  Voor schrijfster Mira Feticu was Nederlands ooit een nieuwe, lastig te doorgronden taal. Inmiddels is het haar grote liefde. In Roemenië werkt ze tien jaar zelf voor de radio, in de studio van KINK vertelt ze over haar nieuwe boek Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal. Over taal om kansen te vergroten, de onschuld van taal, en over de mate waarin Nederlanders hun taal koesteren. Ondertussen klinkt muziek die haar altijd laat stilvallen (Antony and the Johnsons), het lied van de zanger die ne...more

 • TRIK

  Mar 21 2021

  Op internationale anti-racismedag is TRIK te gast in Oeverloos. De cartoonist heeft samen met de band The Irrational Library net een nieuwe crossover tussen muziek, politiek design en nieuwscartoons uitgebracht: We…Are Doomed is tegelijk het nieuw boek van TRIK als het nieuwe album van de band. In Oeverloos vertelt TRIK over cartoons in tijden van Corona en Trump, over Thierry Baudet tekenen als Taxi Driver, en over zijn grote muziekliefde: hiphop. Dus klinken Erik B & Rakim, The Undisputed Trut...more

 • MAARTEN HUYGEN

  Mar 14 2021

  Toen publicist Maarten Huygen (jarenlang journalist en VS-correspondent voor NRC) iemand de titel van zijn nieuwe boek vertelde, Het Nut Van De Man, antwoordde die dat het waarschijnlijk een erg dun boek zou worden. In Oeverloos vertelt Huygen over mannelijkheid na #metoo en in tijden van nieuwe gedachten over gender. Wat blijken keer op keer mannelijke eigenschappen, waarin blinken mannen uit, waarin falen ze steeds opnieuw? En waarom? Huygen vertelt erover, en ondertussen bezingen artiesten de...more

 • JOEP PELT

  Mar 07 2021

  Singer-songwriter en ‘gitaarglobetrotter’ Joep Pelt bracht onlangs met The Lomax Sessions zijn eerste soloalbum in vijf jaar uit. Het is zijn eerbetoon geworden aan de bron van de Westerse popmuziek, en aan de pioniers John en Alan Lomax. Joep speelt uitgebeende versies van klassiekers als Black Betty en  Sloop John B. In Oeverloos vertelt hij over de hevige ups en downs in zijn leven sinds zijn ernstige auto-ongeluk in 2012, over hevige ontroering door Steve Earle, over de mijnwerkerslyriek van...more

 • I Am Oak

  Feb 28 2021

  Thijs Kuijken (I Am Oak) was vorig, in de eerste lockdown, zeer productief: iedere dag uploadde hij een livenummer, 50 dagen lang. Het leverde een nieuwe I Am Oak-album op: Odd Seeds. In Oeverloos vertelt Thijs over het album, over de artiesten die zijn muzikale leven hebben vormgegeven (The Microphones, Little Wings, Jana Hunter, Arthur Russell, Bill Callahan) en over muziek van de laatste jaren waar hij diezelfde liefde op het eerste gezicht voor voelde: Open Mike Eagle en Florist.

 • Guus Bauer

  Feb 07 2021

  Schrijver Guus Bauer kreeg het archief van zijn familie thuisbezorgd. Het werd het vertrekpunt voor zijn nieuwe roman Vaders dag, waarin hij zijn overleden vader een dag door zijn leven, stad en tijd rondleidt. In Oeverloos vertelt Guus over zijn roman, maar ook over zijn eigen legendarische optreden in plaats van George Baker. En over het verhaal achter Ghost Town van The Specials, en de samenhang van dat nummer met zijn roman. Ondertussen klinken uit Guus’ platenkast onder meer TC Matic, Fine ...more

 • Minke Weeda

  Jan 31 2021

  Ze is onderscheiden als beste podiumdirecteur van Nederland, en dan ook nog van het beste poppodium van Nederland. Daarnaast is Minke Weeda van het Rotterdamse Rotown een van de drijvende krachten achter festival Left of the Dial en achter Rock ‘n’ Roll Highschool. In Oeverloos vertelt ze over puberen met Cyndi Lauper en The Smiths, over haar jaren bij platenlabel Roadrunner waarin ze zowel de promotie van Slipknot als van Benny Neyman deed, over haar podium en festival, haar concertbeleving en ...more

 • Ralf Mohren

  Jan 24 2021

  Met Droogte schreef Ralf Mohren zijn verhaal over vijftien jaren zonder drank. Vijftien jaar van ‘leren leven in het volle licht’. In Oeverloos vertelt Ralf over mateloosheid, moed indrinken en schrijven zonder fictie. Maar ook over een andere mateloosheid: die van muziekliefde. Voor Courtney Barnett en Jack Poels. Over liefde voor dub en reggae, over Pixies als herinnering aan de jaren ’90 en Fresku als symbool van Ralfs stad Eindhoven. En over de les van Pete Dorethy die Ralf omdraaide: wél in...more

 • Jan Rot

  Dec 13 2020

  Zanger Jan Rot, volgens Frits Spits ‘de koning van de hertaling’ beschrijft en vertaalt in zijn nieuwe boek 121 Van de Beste Liedjes Ooit. En die zijn veelzijdig: ‘Van Schubert tot Shakira’. In Oeverloos vertelt Rot over originele en vertaalde teksten, over de vraag wanneer een tekst lekker loopt en wanneer niet, over Ed Sheeran en The Who in het Nederlands, en over de meerdere levens van 'Hurt' van Nine Inch Nails.

 • Andreas Jonkers

  Dec 06 2020

  Andreas Jonkers zag maar drie keer in zijn leven zijn vader: een keer in leven, een keer opgebaard, en een keer bij de begrafenis. Toen zijn vaders lichaam werd gevonden, vertoonde het 42 messteken. Nooit had Andreas de behoefte te weten wie zijn vader was, en hoe het zo met hem kon zijn afgelopen. Tot hij zelf vader werd. In zijn boek En Toen Vonden Ze Mijn Vader onderzoekt Andreas het leven, de kunst en de dood van zijn vader, zijn eigen ideeën over vaderschap en die van anderen. In Oeverloos ...more

 • Wieb Zigtema

  Nov 29 2020

  Wieb Zigtema is met recht een oudgediende in de Nederlandse popmuziek: zijn eerste plaat verscheen in de jaren zeventig. En zijn laatste een paar weken geleden. Wieb schreef in de jaren zeventig Nederlandse en tachtig new wave- en punkgeschiedenis met The Rousers en The Thought, maar maakte later ook albums als singer-songwriter met hulp van o.a. Tim Knol en Anne Soldaat. Met zijn band Zigtema speelt hij inmiddels alle stijlen door elkaar. In Oeverloos overziet hij zijn imposante muzikale leven,...more

 • Dieuwertje Heuvelings

  Nov 22 2020

  Na een jarenlang leven als de enige Nederlandse playlist editor van de grootste streamingdienst ter wereld, Spotify, en na een verre van gelukkig bestaan in New York, keerde Dieuwertje Heuvelings terug naar Nederland en schrijft ze de roman Auxiety. In Oeverloos vertelt ze over haar roman en haar verhouding met de personages daarin, over de veranderde muziekwereld, het belang van empathie en haar liefde voor muziek en hiphop in het bijzonder. Ondertussen klinken Lil Wayne, Diewertjes favoriete n...more

 • Haroon Ali

  Nov 15 2020

  In zijn boek Half schrijft journalist Haroon Ali een brief aan zijn 12-jarige (half)broertje, die het beginpunt is van een (letterlijke en figuurlijke) reis naar zijn eigen wortels. In Oeverloos praat Haroon over Half, maar ook over zijn debat met Ali B over het woord ‘flikker’, over muziek van Alka Yagnik tot Incubus en van Adana Twins en BLACKPINK tot Haroons eeuwige jeugdliefde: de Spice Girls.

 • Anton Dautzenberg

  Nov 08 2020

  In Anton Dautzenbergs nieuwe roman Aslast zit een man in een trein. Het landschap verandert, de omroeper zegt iets over de bestemming. Ogenschijnlijk dezelfde zinnen komen steeds weer langs, maar er lijkt iets te veranderen. In de bestemming, in de man en in de lezer. In Oeverloos gaat het over Antons ‘meest intuïtieve roman ooit’, en over de rol van treinen in romans, films en muziek. Dus klinken alleen maar nummers over treinen in deze Oeverloos, van onder meer Ozzy Osbourne, Bruce Springsteen...more

 • Walter van den Berg

  Nov 01 2020

  In Ruimte, de nieuwe roman van Walter van den Berg, ontvlucht een vrouw met haar zoon haar gewelddadige vriend. 25 jaar later schrijft die zoon een succesvol zelfhulpboek, waarna een verkeerde opmerking tijdens zijn tournee hem in het nauw brengt. In Oeverloos vertelt Walter over opgroeien met geweld, en (dus) de reden dat Better Man van Pearl Jam hem zo raakt. Maar hij verklaart ook zijn liefde aan Radiohead. En Walter legt het verband tussen zijn boek en Living Years van Mike & The Mechanics e...more

 • Wanda Bommer

  Oct 25 2020

  Wanda Bommer schreef een roman over een dancefestival op een cruiseschip, waar een bestsellerauteur en een XTC-handelaar in het nauw elkaar treffen, terwijl ondertussen God een interview geeft in Amsterdam, als aftrap van zijn wereldtournee. In Oeverloos gaat het uiteraard over die rijke roman, De Ark. Maar ook over Wanda’s liefde voor de gitaar, over The War on Drugs en De Dijk, en over schelden met ziektes.

 • Hans Vandenburg

  Oct 18 2020

  Hans Vandenburg, die met Gruppo Sportivo tot in Engeland grote hits scoorde, heeft een nieuwe single: 'When You Grow Old'. Het is afkomstig van zijn postuum album, dat hij bij leven uitbracht, zodat hij het zelf nog kon meemaken. In Oeverloos vertelt hij over zijn album, over ouder worden en sterfelijkheid, en over zijn liefde voor PJ Harvey, Sparklehorse en The Posies.

 • Thomas van Aalten

  Oct 11 2020

  Schrijver Thomas van Aalten vertelt in Oeverloos over zijn nieuwe roman Een Vrouw Van De Wereld. Hij legt uit waarom Nina Simone het motto voor zijn roman aandroeg, deelt zijn ervaringen als docent met modern leesgedrag, en vertelt over nieuwe (Ghost! Parcels! Benjamin Biolay!) en oude (Marilyn Manson!) muziekhelden.

 • CHRISTON KLOOSTERBOER

  Oct 04 2020

  Christon, voormalig frontman van Rigby, schreef meer dan 400 nummers. Voor zichzelf en anderen, van Guus Meeuwis tot Hardwell, van Boudewijn de Groot tot Ronnie Flex. En nu schreef hij een thriller: Adam, over een rechtenstudent die wordt gerekruteerd door een eeuwenoud geheim genootschap. Bij het boek schreef hij ook een vier uur durende soundtrack. Het boek schrijven beviel goed, de soundtrack iets minder. In Oeverloos vertelt Christon over beide, over zijn verhouding met het podium en over zi...more

 • BARRY SMIT

  Sep 27 2020

  Van schrijver Barry Smit verscheen deze week zijn nieuwe roman De Zaak Mulder, gebaseerd op een raadselachtig ongeluk in de jaren ’30, waarbij een gezin in het Noord-Hollands Kanaal terechtkomt. De ouders overleven het, hun drie zoontjes niet. In Oeverloos vertelt Barry over zijn boek en licht hij misdaadmuziek toe. Van Sun Kil Moon tot Sufjan Stevens, van Chelsea Wolfe tot Rihanna, van Johnny Cash tot Immortal Technique. En een Sonic Youth-cover door Napalm Death, gewoon; omdat Barry die lekker...more

 • Def P

  Sep 20 2020

  Toen Def P een expositie van zijn schilderijen samenstelde en daar informatieve tekstjes bij moest schrijven, besloot hij daar gedichten van te maken. En toen die gedichten af waren, besloot hij die uit te bouwen tot nummers. Zo ontstond Gevat in 16 Bars: zijn deze week verschenen nieuwe album, inclusief schilderijen en gedichten. In Oeverloos vertelt Def P over de microfoon en de kwast, maar ook over zijn liefde voor de stad Amsterdam en de blow. En over de muziek van anderen: zijn herinneringe...more

 • JOE BUCK

  Sep 13 2020

  Singer-songwriter Joe Buck gaat niet namens Nederland naar het Songfestival, dat was fake news. Maar hij komt wel deze maand met een nieuw album: Joe Buck. In Oeverloos vertelt hij over zijn nieuwe nummers, over optreden en opnemen in Nashville. Over touren met Kacey Musgraves, zijn bewondering voor Ariane Grande en John Mayer, en over zijn jaren op de Rockacademie. En Joe Buck legt uit waarom hij het liefst luistert naar nieuwe artiesten, van déze tijd. Dus draait Leon samen met Joe onder meer ...more

 • CINDY HOETMER

  Sep 06 2020

  Schrijfster en columniste Cindy Hoetmer schreef met Min Of Meer Opmerkelijke Gebeurtenissen Uit het Leven Van Een Treuzelaar een persoonlijk boek over haar leven als “iemand van middelbare leeftijd die maar weinig uitvoert”. In Oeverloos vertelt ze over haar boek, haar uitstelgedrag en daten: “Zelf ben ik niet zo goed in relaties.” En over de muziek in haar boek: van Dr. Dre tot Kendrick Lamar, van Amy Winehouse tot Bad Manners, van Greta von Fleet tot Pearl Jam. Opvallend: Supersuckers, ooit ha...more

 • LAURA VAN DER HAAR

  Aug 02 2020

  Schrijfster Laura van der Haar schreef een nieuwe roman die zich in Barcelona afspeelt tijdens de uitbraak van een wereldwijd virus: Vier Weken. In Oeverloos vertelt ze erover, maar ook over de wandelingen met haar hond Takkie, over haar enorme liefde voor Nick Cave, over de rol van 'Rhytm Is A Dancer' van SNAP! tijdens haar eerste verliefdheid, over David Lynch, over haar studie (archeologie) en over haar pogingen haar dagelijkse schermtijd onder de drie uur te houden.

 • WILFRIED DAMMAN

  Jul 26 2020

  Wilfried Damman is boeker en manager van artiesten (onder meer van Blaudzun) én (net als Blaudzun) een enorme wielrenliefhebber. Bij gebrek aan concerten én aan koersen schreef hij een (e)book vol wielerverhalen: Winnaars Zonder Zege. In Oeverloos vertelt Wilfried over zijn jeugdherinneringen aan 17 kilometer fietsen tussen Dalfsen en Zwolle, over die aan Zoetemelk en Kneteman en Mart Smeets, over zijn eerste concert (Normaal!), zijn liefde voor The Black Crowes en Daniël Lohues, zijn emotionele...more

 • Stefan Buijsman

  Jul 19 2020

  Stefan Buijsman (1995) studeerde als 18-jarige af als filosoof, vertrok naar Zweden en werd daar op zijn 20ste de jongste doctor ooit. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Alsmaar Intelligenter, waarin hij uiteenzet hoe we worden omringd door kunstmatige intelligentie, en waarin hij zich afvraagt wat dat betekent voor onze toekomst. In Oeverloos vertelt hij over zelfrijdende Tesla’s, krankzinnige Tinder-matches op basis van algoritmes, en door bots geschreven nepnieuws dat er in eerste instantie b...more

 • Sinan Çankaya

  Jul 12 2020

  Cultureel antropoloog Sinan Çankaya maakte onlangs zijn literaire debuut met Mijn Ontelbare Identiteiten, inmiddels al toe aan de vierde druk. In Oeverloos vertelt hij over zijn racistische geschiedenisleraar op zijn school, over zijn verhouding met vooroordelen, en over muziek: van Kendrick Lamar tot Tracy Chapman, van Sam Cooke tot Sigur Rós, van Damien Rice tot David Gray. En over de legende die Sinan tot zijn vreugde nog live zag in Paradiso: Al Green.

 • JOHN SCHOORL

  Jul 05 2020

  Van Volkskrant-journalist John Schoorl verscheen onlangs de nieuwe verhalenbundel Buitenstaanders, een bonte verzameling fraaie portretten, onder meer van zijn journalistieke held Gay Talese. In Oeverloos vertelt John over zijn ontmoetingen en zijn werkwijze. Ook draagt John enkele van zijn muzikale gedichten voor, die hij onder meer schrijft voor muziekblad Heaven. En uiteraard vertelt hij over muziek: over Elvis, over de Arctic Monkeys, over Sinatra, over My Baby, en over jazz.

 • MINCO EGGERSMAN

  Jun 28 2020

  Minco Eggersman tourde met The Spirit That Guides Us en At The Close of Every Day heel Europa door, en maakt nu vooral filmmuziek. Daarnaast runt hij het platenlabel Volkoren. In Oeverloos vertelt hij over zijn filmmuziek bij de nieuwe documentaire Behind the Blood, legt hij uit waarom hij geen fan is van Hans Zimmer maar waarom hij zijn muziek bij Interstellar wél geweldig vindt, en praat hij over de enorme invloed van Talk Talk op (zijn) muziek. En over de poëzie van Mike Skinner van The Stree...more

 • DJ DANO

  Jun 21 2020

  Van DJ Dano verscheen onlangs de nieuwe versie van zijn biografie Wat de FOK Ouwe, en de gelijknamige single samen met Def P. De legendarische dj blikt in Oeverloos terug op een roerig leven, vertelt waarom Stewart Copeland zijn favoriete drummer is, en draait unieke samenwerkingen uit zijn archief, met onder meer Herman Brood en dichter Serge van Duijnhoven. En DJ Dano geeft de gouden tip: wat te doen als je net als hij een belastingaanslag van 340.000 euro ontvangt?

 • Martijn Simons

  Jun 14 2020

  Van schrijver Martijn Simons verscheen onlangs de nieuwe, lovend ontvangen roman De Hollandse Droom. In Oeverloos vertelt hij over zijn roman, over idealen en de prijs ervan, over zijn werk als leraar Nederlands, en over muziek hem raakt: van Little Simz tot Hiroshi Yoshimura, van Floating Points tot Heralds of Change. En natuurlijk over de man die het motto van zijn roman voortbracht: Lijpe.

 • Klaas Knooihuizen

  Jun 07 2020

  Van popjournalist Klaas Knooihuizen verscheen deze week zijn debuutroman Geel is de Kleur van de Zomer. In Oeverloos vertelt Klaas over zijn roman en over de rol van Aesop Rock daarop, over zijn liefde voor Blonde Redhead, zijn quarantainemuziek (Desire Marea en Clipping) en over zijn legendarische Metallica-recensie die hem ooit doodsbedreigingen opleverde. En over zijn gedachten over de blauwe pleisters waarmee horecapersoneel tattoos of piercings moet verbergen.

 • Broeder Dieleman

  May 31 2020

  Broeder Dieleman heeft een nieuw album: De liefde is de eerste Wet. In Oeverloos vertelt hij erover, maar ook over opgroeien in Axel, over zijn moeite met de term ‘muzikant’ (en eigenlijk ook met de term ‘de studio induiken’) en over de levenslessen die hij leerde van Bonnie “Prince” Billy.

 • Erik de Graaf

  May 24 2020

  Van striptekenaar Erik de Graaf verscheen 10 jaar geleden het zeer lovend ontvangen boek Scherven, het eerste deel van een tweeluik over twee geliefden die elkaar op 5 mei 1946 na jaren weer treffen. Nu is er eindelijk het vervolg: Littekens. In Oeverloos vertelt Erik over zijn boeken, over zijn onderzoek naar zijn eigen familie tijdens de Tweede Wereldoorlog, over zijn inspiratoren als striptekenaar, zijn verzamelwoede. En over de playlist die hij bij zijn twee boeken maakte, vol muziek die voo...more

 • Ewoud Kieft

  May 17 2020

  Ewouds roman De Onvolmaakten speelt zich af in een toekomst waarin kunstmatige intelligentie ons dagelijks leven bepaalt. In Oeverloos vertelt Ewoud over zijn roman en de wezenlijke vragen die hij er in opwerpt. Maar ook over de volstrekt bizarre manier waarop hij van Bob Dylan ging houden, over zijn bewondering voor Alex Turner (Arctic Monkeys), over liveplaten als die van Wilco. En alvast zijn volgende project: een boek over platenzaak Concerto, waar hij jaren werkte op de vinyl-afdeling.

 • Wim Daniëls

  May 10 2020

  Wim Daniëls schreef tijdens de quarantaine een roman over een man en vrouw die allebei in Frankrijk werken aan hun proefschrift, en samen verzeild raken in de quarantaine. Het proefschrift van de man gaat over de baarmoeder, dat van de vrouw over de interpunctie. Twee onderwerpen waar Wim zélf eerder boeken over schreef, dus ook daar gaat het over in deze Oeverloos. Maar ook over de momenten dat Wim afknapte op Bob Dylan en op Cees Nooteboom, over de nieuwe coronataal en ook over mensen die klag...more

 • Roosbeef

  May 03 2020

  Na twee jaar wonen en leven in Kentucky is Roos Rebergen terug, met een nieuw album: Lucky. In Oeverloos vertelt ze over haar eigen Amerikaanse droom en werkelijkheid, over haar bewondering voor André Manuel, Gillian Welch en John Prine en over een plaat opnemen in een studio met de beste naam ooit: Studio Jezus.

 • Ruud Houweling

  Apr 26 2020

  Te midden van grote internationale artiesten als Little Steven en Lucinda Williams staat de naam van singer-songwriter Ruud Houweling tussen de lijst genomineerden voor de Independent Music Awards, de onafhankelijke tegenhanger van de Grammy’s. Met in de jury één van Ruuds favoriete artiesten: Tom Waits. In Oeverloos vertelt Ruud over de invloed van Waits en Talk Talk op zijn leven, over filmmuziek, nieuwe ontdekkingen als Madison Cunningham en Gabriel Kahane, over de huidige stilte in zijn woon...more

 • Schorem

  Apr 19 2020

  In de langste Oeverloos aller tijden: een Schorem-special! In het eerste uur: Floor Boogaart, schrijfster van het boek over de wereldberoemde Rotterdamse barbershop, over schrijven, festivalliefde en over de favoriete muziek van haar vader (The Stranglers!) en haarzelf: van Iggy Pop tot zZz, van Slowthai tot Ivy Green. In de volgende twee uren: Leen en Bertus van Schorem. Over hun meest dierbare muziek (bij Leen: van Marillion-met-Fish tot Willy DeVille, bij Bertus: van Guns N’ Roses tot Mike Ne...more

 • Maurits Groen

  Apr 12 2020

  De laatste keer dat hij ziek was geweest, was in 1963. En toen had groene ondernemer (hij heeft niks met die term: ‘'Ik ben gewoon ondernemer, ondernemers die niet duurzaam zijn, zouden niet moeten bestaan’') Maurits Groen ineens corona. In Oeverloos vertelt een van de meest invloedrijke duurzame denkers en doeners van Nederland over leven met en na het virus, en over de maatschappelijke lessen van corona. Maar ook over Bob Dylan, Paul Simon en Stef Bos, over zijn inspirerende bedrijven Kipster ...more

 • Boris van der Ham

  Apr 05 2020

  Zijn debuutalbum is even uitgesteld, maar van Boris van der Hams boek De Vrije Moraal verscheen wél zojuist een volledig nieuwe versie. De acteur, ex-politicus en voorzitter van het Humanistisch Verbond vertelt in Oeverloos over zijn zorgen en hoop in tijd van corona, over de invloed van de serie Fame op zijn jeugd, en over zijn eigen moraal op het gebied van drugs, drank en lusten. - Oeverloos wordt mede mogelijk gemaakt door De Muziekgieterij

 • Howard Komproe

  Mar 29 2020

  Comedian Howard Komproe licht in Oeverloos de muziek toe waar hij in quarantainetijd naar luistert (van Leon Bridges tot McClenney), vertelt waarom Omar gedraaid moet worden tijdens zijn uitvaart, legt uit hoe ‘Olvarit Surinaamse kip’ smaakt, verklaart waarom zijn dochters geen Boef of Lil’ Kleine mogen draaien in de woonkamer en hij laat horen hoe Toon Hermans in 1980 een zaal ruim acht minuten liet lachen om één grap. - Oeverloos wordt mede mogelijk gemaakt door De Muziekgieterij

 • Ron Coolen

  Mar 15 2020

  Mult-instrumentalist Ron Coolen stak jarenlang al zijn energie in zijn droom: een metal-album maken, waarop tal van zijn helden te horen zijn als gastmuzikant. Het is gelukt: op RISE spelen muzikanten van o.a. Arch Enemy, Lynch Mob en Dark Tranquillity mee. Een deel van de opbrengst schenkt Ron aan de ernstig ziekte gitarist Jason Becker (o.a. van David Lee Roth). In Oeverloos vertelt Ron over zijn grote do it yourself-project, over de populariteit van tributebands, en over zijn muzikale oerheld...more

 • Michiel van de Pol

  Mar 08 2020

  De meermaals onderscheiden striptekenaar Michiel van de Pol maakte jarenlang elke dag een autobiografisch stripje van vier plaatjes, en is een veelgevraagde live cartoonist. Onlangs verscheen zijn nieuwe album De Gevoelige Mannenclub. In Oeverloos vertelt hij over strips, over gevoelige mannen, over zijn ontzag voor Nick Cave en over de les van Bob Fosko. - Oeverloos wordt mede mogelijk gemaakt door De Muziekgieterij

 • Jurriaan van Eerten

  Mar 01 2020

  Jurriaan van Eerten werkt als journalist vanuit Tucson, Arizona voor onder meer NRC en Nieuwe Revu. Met Buiten Beeld schreef hij zijn eerste roman, over een journalist die worstelt met de mores van het vak, en de grenzen van de waarheid. In Oeverloos vertelt hij over zijn roman, bendegeweld in Latijns-Amerika, zijn visie op The War on Drugs (nee, niet de band), en Bernie versus Trump. Ondertussen klinken Tucson Train van Springsteen, de Drive-By Truckers, Eddie Vedder en de band waarop Jurriaan ...more

 • Alex Boogers

  Feb 23 2020

  Alex Boogers schreef eindelijk het boek dat hij al jaren in zijn hoofd had: zijn persoonlijke verhaal over de rol van Bruce Lee in zijn leven, aan de hand van brieven aan zijn zoon, met wie hij reisde langs belangrijke plekken in Bruce Lee's geschiedenis. In Oeverloos vertelt Alex over vaders en zonen, en over Bruce Lee. Tussendoor klinkt muziek uit zijn boek: van Kendrick Lamar tot Nirvana, van XXXTENTACION tot muziek uit The Crow. En uiteraard 'Bruce Lee' van Underworld en 'Kung Fu Fighting' v...more

 • Thomas Heerma van Voss

  Feb 16 2020

  Schrijver Thomas Heerma van Voss vertelt in Oeverloos over zijn roman Condities, en zijn beweegredenen om over een hoofdpersoon met de ziekte van Crohn te schrijven. Thomas schreef vaak over zijn diepe liefde voor hiphop, dus ook 2Pac komt langs, en Master P, met wie hij ooit een memorabele ontmoeting had. Maar ook Zwangere Guy, Leonard Cohen, de componist bij wie Thomas graag schrijft (Hans Zimmer) en de eerste band die hij ooit live zag: Skunk Anansie.   - Oeverloos wordt mede mogelijk gemaakt...more

 • Peter Buurman

  Feb 09 2020

  Peter Buurman schreef talloze stukken voor de satirische site De Speld, en is nu gedebuteerd met zijn volkstrekt originele debuutroman Een Goede Nachtrust. In Oeverloos vertelt hij over zijn roman, over slapen en dromen, en ligt hij nummers toe die in de roman een rol spelen ('Dancing in the Dark', 'Here Comes The Sun'!). Ook andere favorieten van Peter komen langs, van het Nederlands hiphop-talent Ares tot Brockhampton. - Oeverloos wordt mede mogelijk gemaakt door De Muziekgieterij

 • Frits Spits

  Feb 02 2020

  Met Alles Lijkt Zoals Het Was schreef Frits Spits een prachtig boek over het verlies van zijn vrouw Greetje, het verdriet, en de troost van muziek. In Oeverloos vertelt hij over haar en over hun 46 jaren samen, over zijn liefde voor muziek en radio, en licht hij de nummers toe die hem troost boden en bieden. Van Diggy Dex tot Wende, van Frank Boeijen tot Spinvis, van Kommil Foo tot Neil Young.

 • Alex Roeka

  Jan 26 2020

  Dat Alex Roeka een geweldige verhalenverteller is, bewijst hij op zijn albums, waarvoor hij al twee keer een Edison won. Maar ook in deze Oeverloos, waar hij fantastische verhalen vertelt over zijn kostschooltijd, leven in de nacht, ‘die zoete ziekte’ die liefde heet, de keer dat hij J.J. Cale live zag zonder hem te zién, en alles dat Neil Young, Bob Dylan, Steve Earle, Tom Waits en Lou Reed hem bijbrachten.

 • Anouk Kemper

  Jan 19 2020

  Schrijfster Anouk Kemper had een bestseller met een boek over millennials, en schreef nu een roman (Aankutten) waarin een millennial zich door het leven worstelt. In Oeverloos vertelt Anouk over de zorgen, lusten, lasten en drugs van haar generatie, en licht ze muziek uit haar boek (Bon Iver! The Smiths!), haar eigen platenkast (Fela Kuti! Moderat!) en die van haar vader (Donald Fagen!) toe.   - Oeverloos wordt mede mogelijk gemaakt door De Muziekgieterij

 • Jens Meijen

  Jan 12 2020

  De Vlaamse dichter Jens Meijen is de eerste Oeverloos-gast van 2020. Voor zijn bejubelde debuutbundel Xenomorf liet hij zich inspireren door zowel Spinvis, Tool als Drake. Maar ook door de Pixies, die zijn oudere broer vroeger keihard draaide, waarna Jens vroeg of het iets zachter kon, in verband met zijn huiswerk. In Oeverloos draagt Jens voor uit Xenomorf, licht hij zijn favoriete muziek toe en praat hij over België en Europa. - Oeverloos wordt mede mogelijk gemaakt door De Muziekgieterij

 • Meindert Talma

  Dec 15 2019

  Met De Domela Passie schreef Meindert Talma een fantastisch album over socialist (en later anarchist) Domela Nieuwenhuis (1846-1919), die streed voor algemeen kiesrecht, de 8-urige werkdag en tegen kinderarbeid. In de laatste Oeverloos van 2019 (12 januari 2020 zijn we terug) vertelt Talma over zijn fascinatie voor Domela, over de rol van protest en religie in zijn eigen leven, en over muziek die hem heeft beïnvloed, van Philip Glass tot Mick Jagger, van David Bowie tot Guided By Voices en Blond...more

 • Jan Eilander

  Dec 08 2019

  Schrijver, filmmaker en Trio Bier-zanger Jan Eilander zette gedichten op muziek van Jotie T‘Hooft, de Vlaamse dichter die in 1977 op 21-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. In Oeverloos vertelt Eilander over zijn fascinatie voor T’Hooft, en over zijn leven en werk. Maar uiteraard gaat het ook over de man over wie Jan een film en een boek maakte: Herman Brood. En over de man op basis van wiens leven hij een jeugdboek schreef, Johan Cruijff. Ondertussen klinken Thé Lau, Oasis, Wim Mertens en Nick Ca...more

 • Vrouwkje Tuinman

  Dec 01 2019

  Met Lijfrente schreef dichteres Vrouwkje Tuinman een bundel over het eerste jaar na een groot verlies: dat van haar geliefde, dichter F. Starik. In Oeverloos vertelt Vrouwkje over liefde en gemis, over Starik, en draagt ze voor uit Lijfrente. Eén van die gedichten, Moshpit, speelt zich af in de pit tijdens een show van Dead Cross, een van de bands van Mike Patton. Dus hebben Leon en Vrouwkje het ook over Patton, en over Mark Lanegan, en Iggy Pop, en Rammstein, en Arctic Monkeys, en Raconteurs, e...more

 • Marike Jager

  Nov 24 2019

  Marike Jager te gast in Oeverloos: over puberen, over muziek maken in een lemen hutje en over edelweiss als slaapliedje. En over haar nieuwe album Hey Are You Ok, over het voorbeeld van Beck en David Byrne, en over ouderwets plaatjes draaien met vrienden.

 • Anton Dautzenberg

  Nov 17 2019

  ‘Werkelijkheid en wenselijkheid delen elf letters, een dekkingsgraad van 85 procent.’ Een van de mooiste observaties in Geestman, de nieuwe roman van schrijver A.H.J. Dautzenberg, de man die ooit werd aangeklaagd door één van zijn grootste helden: Lemmy. In Oeverloos praat hij over de resterende 15 procent, over leven met een constante een piep in je oren, en over de reden daarvan: livemuziek. Dautzenberg vertelt over soul (The Spinners), het liedje 'Dans Je De Hele Nacht Met Mij', over nieuwe  ...more

 • Arthur van Amerongen

  Nov 10 2019

  Vanuit zijn huis bij het strand in Portugal maakt columnist Arthur van Amerongen zich iedere week in HP/De Tijd en de Volkskrant vrolijk over Nederland. Daarnaast schrijft hij in een ontzagwekkend tempo boeken. Dit jaar verscheen eindelijk het boek over zijn moeder (Mijn Moeder Is Gek), en daarnaast het tweede deel van Het Grote Foute Jongens Boek (samen met Rob Hoogland) én zijn Op Reis Door De Algarve. Op bezoek in Nederland vertelt ‘Tuur’ in Oeverloos over zijn boeken, zijn leven in Portugal,...more

 • Fred de Vries

  Nov 03 2019

  Nadat hij zich jaren voor zijn boek Club Risiko geleden invrat in de postpunk underground-scene, ging journalist Fred de Vries nu op zoek naar de muzikale ziel van het diepe zuiden. In Oeverloos vertelt hij over zijn Wiegelied Voor De Witte Man. Ondertussen klinken Drive-By Truckers, Iron and Wine, De Vries’ favoriete zangeres Cat Power, Public Enemy, Dropkick Murphys met een CCR-klassieker en Killer Mike uit het Atlanta dat De Vries voor zijn boek bezocht. Maar ook enkele verwijzingen naar Club...more

 • Ronald Giphart

  Oct 27 2019

  Ronald Giphart schreef met Alle Tijd een verhaal over zes vrienden, hun brouwerij en het verstrijken der tijd. In Oeverloos vertelt hij over zijn roman, draaien we muziek die er mee samenhangt (Rammstein!) en in voorkomt (Sex Pistols!), en enkele eigen favorieten van Ronald: XTC, The Jam en The Wombats.

 • David de Poel

  Oct 20 2019

  Schrijver David de Poel werkte jaren aan de biografie van Frans Pointl, de schrijver die doorbrak met De Soep Die Over De Kip Vloog, maar altijd bleef kiezen voor een leven in afzondering en de laatste jaren van zijn leven sleet in een verzorgingstehuis. In Davids boek schetst hij het leven van Pointl, de enorme impact van de Tweede Wereldoorlog op zijn leven, maar ook die laatste jaren waarin David hem bleef opzoeken. In Oeverloos vertelt David over Pointl, over zijn boek, over de muziek die hi...more

 • Willy Tjon Ajong (Green Lizard)

  Oct 13 2019

  Met albums als Identity, succesvolle shows op grote festivals en in het clubcircuit en alternatieve (Kink FM-)hits als 'Autumn', 'Walk Over Water' en 'Turn Around' drukte Green Lizard een belangrijk stempel op rock in Nederland in de jaren negentig. Samen met Rudeboy (Urban Dance Squad) gaat de band dit najaar opnieuw de clubs in met een tribute aan de nineties. Vlak voor KINK hier kaarten voor gaat weggeven, is Green Lizard-gitarist Willy Tjon Along eerst in Oeverloos bij Leon Verdonschot, om c...more

 • Ivo Victoria

  Oct 06 2019

  Alles is Oké, de nieuwe roman van Ivo Victoria, net verschenen en nu al bejubeld in Vlaanderen en Nederland, is gebaseerd op de band met zijn moeder, die leidt aan Alzheimer. En toch is het geen verdrietig boek, eerder een ode aan haar sterke karakter. Victoria vertelt over en draagt voor uit zijn roman in Oeverloos, en legt uit waarom hij na vijf jaren in de muziekindustrie daar wel mee klaar was. Hij ligt ook dierbare nummers toe, van Marike Jager tot zijn favoriete band Wilco, waar hij altijd...more

 • Aimee de Jongh

  Sep 29 2019

  Van striptekenaar Aimée de Jongh verscheen dit jaar het boek Taxi, dat vijf sterren kreeg van NRC en (zoals al haar werk inmiddels) overal ter wereld wordt vertaald. In Oeverloos vertelt Aimée over de vele buitenlandse taxiritten die tot het verhaal hebben geleid, over de mannelijke en nerdy stripwereld, over de muziek waarop ze tekent (van Smashing Pumpkins tot Big Thief), over de manier waarop Interpol haar vriendschappen heeft opgeleverd, waarom ze Talk Talk de beste band aller tijden vindt, ...more

 • Djurre de Haan

  Sep 22 2019

  Djurre de Haan, beter bekend als AKWARDi, was te gast in Oeverloos net voor zijn eerste theatertournee begint. Hij vertelde over zijn eigen muziek en filmmuziek (waarmee hij al twee Gouden Kalf-nominaties binnenhaalde), over de enorme invloed van Elliot Smith op zijn songwriting, over de moeilijkheid van schrijven over je kind en waarom het Randy Newman toch lukte dat mooi te doen, en over zijn dubbele verhouding met de ukelele.

 • Joost Vandecasteele

  Sep 15 2019

  Joost Vandecasteele schreef met Wraakengel een boek over een vrouw die haar (super)krachten botviert op mannen die haar agressief benaderen. In Oeverloos vertelde Joost over de verandering van mannen en vrouwen door #Metoo, legde hij uit waarom hij Idles en Savages draaide tijdens het schrijven van de actiescènes en Tindersticks tijdens de meest ontroerende. En waarom zowel Courtney Barnett als Sammy Davis Jr. voor hem ook bij het boek passen.

 • Henk van Straten

  Sep 08 2019

  Schrijver Henk van Straten bundelde zijn ‘stukjes’ in Niets Zal Ons Redden Maar Een Beetje Liefde Is Oké, dat deze week verscheen. In Oeverloos draagt hij er uit voor, en vertelt hij over zijn leven, zijn hond Vince, zijn hagedis Oscar en zijn eigen neuroses. Ook vertelt hij waarom 'Don’t Stop Believin’ hem sinds de Sopranos enorm raakt, waarom Life Of Agony hem als boze puber zo opwond, hoe hij van Sublime bij de nieuwe Lana Del Rey terecht kwam, en waarom hij de kalmte van Jonwayne en The Weak...more

 • Pepijn Lanen

  Sep 01 2019

  De Jeugd van Tegenwoordig-rapper en schrijver Pepijn Lanen schreef met Het Wapen Van Sjeng een wervelende, nauwelijks samen te vatten avonturenroman. Op Lowlands interviewde Leon Verdonschot hem live voor een afgeladen Sexyland-tent over zijn liefde voor lezen en schrijven en over de herkomst van de zeer originele verwensingen (“Je stinkt uit je ziel!”) in zijn werk. Tussendoor licht Pepijn eigen solowerk toe, legt hij zijn liefde voor de Beatles uit, en draait hij Howie B, The Spinners en Johnn...more

 • Simone Holsbeek

  Aug 18 2019

  Simone Holsbeek tourde in de jaren negentig als frontvrouw van Cords door de Verenigde Staten, deelde kleedkamers met Sonic Youth, nam een plaat op met Steve Albini, stond drie keer in legendarische CBGB’s en nam een sessie met John Peel op. Cords bestaan al lang niet meer; tegenwoordig zingt Simone bij Drive By Wire. Maar nu er een verzamelalbum van Cords is verschenen en Simone in december in de Effenaar en het Burgerweeshuis twee keer terug in de tijd duikt, doet ze dat in Oeverloos ook. Ze v...more

 • Paradiso-directeur Mark Minkman

  Aug 10 2019

  Een week na KINK’s Paradiso-week was de directeur van Paradiso, Mark Minkman, te gast in Oeverloos. Leon praat met hem over zijn jaren bij jongerensoos De Joek in Geldrop, en zijn ervaringen als dj in Paradiso, waar hij het publiek mocht opwarmen voor de Pixies. Mark legt ook uit waarom voor iedere artiest dezelfde regels gelden in Paradiso. Behalve voor één: Prince. Tussen zijn verhalen door licht hij favoriete nummers toe, van Neil Young tot Nick Cave, van Fugazi tot Typhoon, van Kacy Musgrave...more

 • Dave von Raven

  Aug 04 2019

  Dave von Raven speelt met The Kik eind november twee avonden in Ahoy, met het repertoire van een van zijn grootste helden: Boudewijn de Groot. In Oeverloos praat Leon met Dave over de erfenis van De Groot en van dat andere Nederlandstalige popicoon dat The Kik eerde: Armand. Ook legt Dave uit waarom hij Little Richard een geweldige soulzanger vindt, en waarom een leven zonder drank en met hardloopschoenen bij nader inzien toch niet aan hem was besteed.

 • Thomas Verbogt

  Jul 28 2019

  Schrijver Thomas Verbogt schreef met zijn nieuwe verhalenbundel Olifant van Zeep volgens de Volkskrant ‘zorgvuldig, gebalanceerd en perfect gedoseerde tragikomedies.‘ In Oeverloos droeg Verbogt enkele prachtige en zeer vermakelijke passages voor, vertelde over zijn schrijvende leven, en lichtte hij dierbare nummers toe. Waarom The Kinks tijdloos goed zijn, waarom hij in 1975 naar Bob Dylan had willen gaan, maar nog steeds gaat, waarom Marlon Williams, Damien Jurado en Joe Henry hem levensenergie...more

 • Esther Ouwehand

  Jul 21 2019

  Esther Ouwehand is Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. In Oeverloos praat Leon met haar over dierenrechten, over de oorsprong van haar idealen, en over het opstappen van één van de vijf Kamerleden van haar partij, eerder deze week. Uiteraard gaat het veel over muziek: Esther legt uit waarom Roadburn haar favoriete festival is, hoe ze van Kyuss bij de black metal van Fluisteraars terecht kwam, waarom Amenra en Touché Amoré haar raken, Savages haar inspireert en Depeche Mode haar doet denken a...more

 • Diggy Dex

  Jul 14 2019

  Zanger/rapper Diggy Dex schreef een boek over zijn teksten en de inspiratie daartoe: Taalkunstenaars. In Oeverloos praatte Leon met hem over zijn boek en de cruciale nummers in zijn leven. Waarom Urban Dance Squad en de Beastie Boys samenhingen met zijn skate-liefde, hoe Osdorp Posse hem leerde wat in Nederlandse taal mogelijk is, hoe hij zin kreeg om zelf het podium te bestormen toen hij Rage Against the Machine op Pinkpop 'Bombtrack' zag inzetten, waarom hij Lauryn Hill rekent tot de beste rap...more

 • Erik Kriek

  Jun 30 2019

  Striptekenaar Erik Kriek, meerdere malen onderscheiden, heeft een nieuw boek: De Balling, dat zeer lovende recensies krijgt. Leon praat in Oeverloos met Erik over het ambacht van tekenen, over zijn fascinatie voor Vikingen en IJsland, en ook over de muziek uit dat land. Erik maakte eerder een verstripping van ‘murder ballads’, die internationaal zoveel lof kreeg dat Ridley Scott (!) interesse heeft in de verfilming. Dus gaat het in Oeverloos ook over murder ballads, over Eriks liefde voor bluegr...more

 • Jan van Mersbergen

  Jun 22 2019

  Van schrijver Jan van Mersbergen verscheen onlangs De Onverwachte Rijkdom van Altena, een zeer lovend ontvangen roman, die o.a. in NRC vijf sterren kreeg. De verteller van het verhaal, Marlies, is enorm fan van zangeres Sade, wiens nummer 'Frankie’s First Affair' volgens haar wel moét gaan over haar man Frank. Leon praat in Oeverloos met Jan over Sade, over Jans liefde voor carnaval (dat een grote rol speelde in zijn doorbraakroman Naar De Overkant Van de Nacht, die wordt verfilmd door Gouden Ka...more

 • Pip Blom

  Jun 16 2019

  Twee weken voor de drie (!) shows geeft op Glastonbury (!!), is zangeres Pip Blom te gast in Oeverloos. Leon praat met haar over haar liefde voor de akoestische gitaar (zeer gering) en de elektrische (veel groter), over zeer succesvolle en zeer onsuccesvolle shows in Engeland, over de manier waarop haar ouders hun muziekliefde aan haar doorgaven en over haar liefde voor korte liedjes. Tussendoor klinken korte liedjes van Kim Deal, Seks Bob-Omb, minder korte van Canshaker Pi en Parque Courts, en ...more

 • Merlijn Kerkhof

  Jun 09 2019

  Muziekjournalist Merlijn Kerkhof schreef een boek over een van de meest eigenzinnige bands van Nederland: The Amazing Stroopwafels, 40 jaar en 7000 officiële optredens oud. Merlijn is verklaard fan, en heeft een bijzondere band met de band: voorman Wim Kerkhof is zijn vader. In Oeverloos vertelt Merlijn over de mooie, maar soms ook ingewikkelde realiteit van het schrijven van een boek over het levenswerk van je vader. Hij draagt ook een hilarische passage uit zijn boek voor, waarin duidelijk wor...more

 • Barry Smit

  Jun 02 2019

  Van schrijver Barry Smit verscheen onlangs de vierde roman: Bloedwonder. Een zeer beklemmend verhaal dat zich afspeelt op het eind van de negentiende eeuw. En dat ooit werd aangewakkerd door Barry’s vader, die hem als jongetje vertelde dat zijn grootvader overleed door het water in te lopen.Leon praat met Barry over zijn roman, maar ook over zijn werk voor internetrechtenorganisatie Bits of Freedom en zijn liefde voor vechtsport. Ondertussen ligt Barry nummers toe die samenhangen met zijn werk, ...more

 • Daniël Dee

  May 26 2019

  Jaren lang, tussen Rick de Leeuw en Luc De Vos, was Daniël Dee de huisdichter van Oeverloos. Daarna was hij twee jaar lang de stadsdichter van Rotterdam. Daniël heeft een nieuwe dichtbundel, en die heeft weliswaar geen titel, maar er valt wel veel over te vertellen. Dus gaat het in Oeverloos over een leven met en zonder kinderen, over een leven met en na een depressie, en over muziek: de oerpunk van Richard Hell, de geniale waanzin van Les Claypool en Frank Zappa, de poëzie van De Kift, Eddie Ve...more

 • Tim Knol

  May 19 2019

  Als 10-jarige zag Tim Knol samen met zijn vader de Blue Grass Boogiemen live op een festival in Utrecht. En nu, bijna 20 jaar later, heeft hij een plaat met ze gemaakt: het opzwepende Happy Hour. In Oeverloos vertelt Tim Leon over de slechts twee dagen in de studio, over de moeilijkheid van Bluegrass en zijn momenteel moeizame verhouding met oude held Ryan Adams. Ondertussen licht hij dierbare muziek toe: van John Prine, die hij vorig jaar het beste concert van zijn leven zag geven, van Wilco, e...more

 • Rick Treffers

  May 12 2019

  Met zijn band Mist had Rick Treffers succes in het clubcircuit in Nederland en Spanje, en enkele noteringen in de Outlaw 41. Daarna ging hij solo verder, zowel in het Nederlands als in het Spaans, want Rick Treffers woont een groot deel van het jaar tegenwoordig in Spanje. Hij schreef een roman over een Nederlandse muzikant genaamd Rick die in Spanje gaat wonen: Ik Wou Dat Ik Jouw Leven Had. In Oeverloos vertelt Rick over zijn nieuwe en oude leven, over het soms ploeterend bestaan van een singer...more

 • Chris Klomp

  May 05 2019

  Chris Klomp is rechtbankverslaggever, en een zeer uitgesproken stem op Twitter. Zoals dat hoort bij iemand met een scherp profiel, heeft Klomp inmiddels vele followers, en ook felle tegenstanders. KINK's eigen Leon Verdonschot was in het verleden geregeld een van die laatste, als het ging over strafmaat en recht. Kort door de bocht: Klomp is tegen strengere straffen, Verdonschot voor. Leon besloot Chris Klomp uit te nodigen in Oeverloos. Om te debatteren over strafrecht, maar ook om Chris aan he...more

 • Joost de Vries

  Apr 28 2019

  Schrijver en De Groene-journalist Joost de Vries schreef onlangs een essay over Michael Jackson, en vroeg zich af of hij Jackson nog wel kon draaien. En zo nee, dan wel Kanye West? En zo ja, dan ook Ryan Adams? De (on)mogelijkheid kunst en kunstenaar te scheiden: het is één van de gespreksonderwerpen tijdens Oeverloos met De Vries als gast. Een ander is de (on)wenselijkheid van pretentieus gedrag, want De Vries’ nieuwste boek gaat precies daarover: Echte Pretenties. Ondertussen klinkt muziek. Va...more

 • Peter Buwalda

  Apr 21 2019

  In Oeverloos vertelt Peter over zijn nieuwe roman, het eerste deel van een samenhangende trilogie, volgens Leon dus te vergelijken met Star Wars, maar die films heeft Peter dan weer niet uitgekeken. Net zoals de roman zelf zit deze Oeverloos vol uitstapjes naar literatuur, film en muziek, in dit laatste geval van Buddy Holly via Jimi Hendrix en Elvis naar Little Feat om te eindigen bij oude en nieuwere hiphop: Public Enemy en Kanye West.

 • Joris van Casteren

  Apr 14 2019

  Joris van Casteren brak door met zijn boek over Lelystad, de stad waar hij opgroeide en die hij is mislukt beschouwt. Literaire non-fictie is zijn genre, en zijn nieuwe boek Moeders Lichaam vertelt het krankzinnige verhaal van Piet van der Molen uit het Limburgse dorpje Oirsbeek, die na de dood van zijn moeder 2,5 jaar haar lichaam in zijn huis verstopte. Leon praat met Van Casteren over dit verbijsterende verhaal, vol macabere, ontroerende en zelf tragikomische details. Van Casteren licht onder...more

 • Lucas Hirsch

  Apr 07 2019

  Dichter Lucas Hirsch schreef voor het eerst een roman: De Weinigen. Lucas' jarenlange eigen ervaring in de bankwereld zette hij in voor het verhaal van een Intelligence Officer bij de afdeling Corporate Security van een grote Nederlandse bank tijdens de bankencrisis, die tegelijk in een persoonlijke crisis terechtkomt. Lucas Hirsch vertelt in Oeverloos over zijn roman, zijn kijk op de bankenwereld, en hij praat over poëzie en muziek. Hij licht dierbare nummers toe. Die zijn zeer uiteenlopend: co...more

 • Aafke Romeijn

  Mar 31 2019

  Aan de vooravond van het verschijnen van haar nieuwe album M is zangeres Aafke Romeijn te gast in Oeverloos. Ze praat met over haar nieuwe album met Leon, die al enkele nieuwe nummers mag laten horen. M is de soundtrack bij Aafkes debuutroman, over een meisje dat aan een mysterieuze ziekte lijdt. Aafke praat over het schrijven van haar roman, over de rol van muziek in haar opvoeding en over haar verhouding met social media: ze is zeer actief op onder meer twitter, maar heeft ook de nadelen van d...more

 • Tsead Bruinja

  Mar 24 2019

  Deze week te gast in Oeverloos: dichter Tsead Bruinja.

 • Peter Kwint

  Mar 17 2019

  Peter Kwint zit in de Tweede Kamer voor de SP. Zijn muzieksmaak kent twee belangrijke pijlers: americana en country aan de ene kant, hardcore en punk aan de andere. In Oeverloos laat Kwint uit beide hoeken zijn favoriete nummers horen: dus Johnny Cash, Hank Williams III en Old Crow Medicine Show, maar aan de andere kant ook Have Heart, Modern Life Is War en The Distillers. Tussendoor praat hij met Leon Verdonschot over de manier waarop zijn bijbaantje in de thuiszorg leidde tot zijn politiek eng...more

 • Rick de Leeuw

  Mar 10 2019

  Deze week te gast in Oeverloos: Rick de Leeuw. Jarenlang was hij de huisdichter van Oeverloos, nu keert Rick de Leeuw terug als gast. Met nummers van zijn nieuwe album Zonder Omweg. Met zijn eigen favoriete muziek, van De Mens tot The Scene, van Iggy Pop tot The Pretenders. Met verhalen over zijn nieuwe woonplaats Heks, een piepklein dorpje in Vlaanderen met één café: Bij Rita. En met een volstrekt gebrek aan behoefte om mee te doen aan de reüniegolf: wie hoopt dat de Tröckener Kecks weer bij el...more

 • Erik Jan Harmens

  Mar 03 2019

  Erik Jan Harmens is dichter, columnist voor Trouw en schrijver. Bij het grote publiek brak hij door met zijn roman Hallo Muur (2015), waarin hij het einde van zijn alcoholverslaving beschrijft. In Oeverloos praat Leon met hem over het einde van de fles en zijn eerdere, jammerlijk onopgemerkte roman over een man die in zijn eentje de Olympische Spelen organiseert. Erik Jan leest een geweldige passage voor uit zijn laatste roman Door Het Licht (2018) over het ongeluk dat hij ervaart tijdens feeste...more

 • Rob Waumans

  Feb 24 2019

  Van schrijver Rob Waumans verscheen onlangs de derde roman De Solist, een fascinerend, grotendeels waargebeurd verhaal over een muzikant die in het verwoeste en door de Russen ingenomen Berlijn na de oorlog een klassiek concert probeert te organiseren. Omdat hij vindt dat de stad muziek nodig heeft. In Oeverloos vertelt Waumans over zijn roman en over de heilzame werking van muziek, ook op hem zelf. En hij licht zijn muziekkeuze toe: van Elliot Smith tot The National, van A Perfect Circle tot Ch...more

 • Anneke van Giersbergen

  Feb 17 2019

  Tot haar eigen verbazing zit ze inmiddels al 25 jaar in het vak: zangeres Anneke van Giersbergen. Te midden van de theatertour waarin ze uit al die jaren put, vertelt ze in Oeverloos over haar oude band (The Gathering) en haar nieuwe (VUUR), haar vele muzikale samenwerkingen en de reden om die aan te gaan (of niet), over vrouwelijkheid en mannelijkheid in de metal, en over enkele van haar favoriete bands: Mastadon en Triggerfinger.

 • Roxane van Iperen

  Feb 10 2019

  Toen schrijver, journaliste, juriste en columniste Roxane van Iperen met haar gezin een villa in Noorden kocht, had ze wel gehoord dat het huis in de oorlog had gediend als toevluchtsoord voor onderduikers. Maar toen er tijdens de renovatie etterlijk verzetskrantjes uit de muur vielen, begon haar onderzoek naar het verleden van haar huis. Ze schreef over de fascinerende geschiedenis van wat een van de grootse onderduikadressen van Nederland bleek te zijn het bejubelde boek't Hooge Nest, dat al v...more

 • Leon Ramakers

  Feb 03 2019

  Leon Ramakers was vele jaren de directeur van festivalorganisator Mojo. In de eerste aflevering van Oeverloos praat hij met Leon Verdonschot over zijn a-muzikale ouders, het eerste stadionconcert dat hij ooit organiseerde (Bob Dylan in De Kuip in 1978), de eerste keer dat hij Rammstein live zag, zijn verantwoordelijkheidsgevoel voor artiesten voor wie roem een monster blijkt, en over de reden dat hij weg is bij het dit jaar 50-jarige Mojo - en toch ook weer niet. Ondertussen klinken zijn favorie...more