PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Sociologen op de Koffie

Sociologen op de koffie is een podcast bedacht door Aaron van Steenlandt en Hans Jonker, twee gepassioneerde studenten sociologie. Elke aflevering praten we over een sociologisch thema wat ons boeit.

Afleveringen

 • Episode #10 Ideologie

  Jan 12 2020

  tba

 • Episode #9 Breaching experiments/Crisisexperimenten

  Nov 22 2019

  Wat gebeurt er als we de sociale orde verstoren? Waarom vinden we het zo vervelend als iemand voorsteekt voor ons in een rij? We hebben het in deze aflevering met veel voorbeelden over breaching experiments. We linken dit aan dramaturgie.

 • Episode #8 Getto's

  Nov 09 2019

  Volgens Slater is "het getto" een van de meest gebrekkig gebruikte concepten in de sociologie. Net zoals in hun bachelorproef ontleden Hans en Aaron dit controversiële concept. We bekijken of dit concept kunnen toepassen in België.

 • Episode #7 Medicalisering

  Oct 11 2019

  Het zijn anderen die bepalen dat wij ziek zijn. Hoe gaan we als samenleving om met mensen die ziek zijn? In deze aflevering hebben we het over medicalisering. We linken labeling, deviantie en andere sociologische theorieën aan ziekte en gezondheid.

 • Episode #6 Nationalisme

  Sep 27 2019

  In deze aflevering hebben we het over nationalisme, waar meer achter zit dan we eerst dachten! Onze excuses voor de povere geluidskwaliteit, maar het goede nieuws is dat we onze nieuwe micro's al in gebruik genomen hebben.

 • Episode #5 Partnerkeuze

  Jun 18 2019

    Wat is downdaten? Welke grotere patronen vinden we terug wanneer mensen gaan partneren? Waarom trouwen mensen (nog)? In deze aflevering kijken we met enkele sociologische perspectieven naar partnerkeuze. 

 • Episode #4 Duurzaamheid

  Apr 26 2019

  Ooit al gehoord van greenwashing? Dat is via PR en branding je bedrijf duurzamer en ecologischer voorstellen dan het in werkelijkheid is. Aaron licht de oorsprong van duurzaamheid toe op een sociologische manier. Daarbij maken we gehakt van de Lage Emissie Zone.  

 • Episode #3 Sektes

  Apr 26 2019

   Wat zijn sektes? Waarom gaan mensen bij een sektes? Hoe gaan mensen zo ver in een gemeenschap? Verder hebben we het ook nog even over religie en wetenschap en over gezag.  

 • Episode #2 Basisinkomen

  Apr 26 2019

  Wat is het basisinkomen? Welke verschillende soorten bestaan er? In welke mate is het realistisch? En wie gaat dat betalen? ;) 

 • Episode #1 Cannabis

  Apr 26 2019

  In de eerste podcastaflevering van Sociologen op de Koffie gaan Aaron en Hans in op het fenomeen cannabisgebruik. Waarom gebruiken jongeren meer cannabis? Hoe kunnen we dat sociologisch begrijpen? Is cannabis gebruiken "normaal" aan het worden? En wat met legalisering?   Sociologen op de Koffie is een podcast van twee sociologiestudenten. Elke aflevering praten we met een tas koffie over sociologische onderwerpen die ons boeien.