PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Sociologen op de Koffie

Sociologen op de Koffie is een podcast van Aaron en Hans, twee gepassioneerde (ooit) studenten sociologie. Elke aflevering praten we over een sociologisch thema wat ons boeit.

Afleveringen

 • Episode #15 Woke

  Jun 22 2021

  Woke, woke-zijn en zowaar een hele woke-generatie? Je hoort het in deze aflevering!

 • Episode #14 Risicosamenleving

  Mar 22 2021

  In deze aflevering gaan Hans en Aaron in gesprek over risico's en hoe we daar als individu, bedrijf, land en samenleving mee omgaan. Het is een lockdown-aflevering die via Skype is opgenomen; onze excuses voor de audiokwaliteit. 

 • Episode #13 Revoluties

  Nov 09 2020

  Een revolutie zien we vaak als een vonk die een heel kruitvat doet ontploffen, maar onderliggend zijn er vaak interessante spanningen die zich al jaren hebben opgebouwd. In deze aflevering doen we een sociologische verkenning van revoluties. We beginnen met Karl Marx en eindigen met het postmodernisme (en dat vraagt een extra goeie tas koffie). 

 • Episode #12 Racisme en politiegeweld

  Jun 30 2020

  Met de dood van George Floyd stelden we ons de vraag waar dat politiegeweld in de VS vandaan komt en wat de link is met racisme. Gemilitariseerde politie, institutioneel racisme, een goeie dosis Weber en vertekende AI-systemen passeren de revue. Geen makkelijke kwestie, zoals je kan horen in deze aflevering. Deze episode is een hommage aan alle slachtoffers van zinloos politiegeweld.

 • Episode #11 Coronaspecial

  Mar 27 2020

  Iedereen weet ondertussen hoe een viroloog naar Covid-19 kijkt. Maar wat ziet de socioloog in tijden van quarantaine? Worden we plots geleid door een technocratie? Welke vrijheden willen we opgeven in ruil voor collectieve gezondheid? Vele vragen en vele inzichten in onze nieuwe aflevering van Sociologen op de Koffie!

 • Episode #10 Ideologie

  Jan 12 2020

  Wereldkaarten, Slavoj Žižek en eten uit een vuilnisbak, je hoort het in deze aflevering van Sociologen op de Koffie!

 • Episode #9 Breaching experiments

  Nov 22 2019

  Wat gebeurt er als we de sociale orde verstoren? Waarom vinden we het zo vervelend als iemand ons voorsteekt in de rij? We hebben het in deze aflevering met veel voorbeelden over breaching experiments. We linken dit aan dramaturgie.

 • Episode #8 Getto's

  Nov 09 2019

  Volgens Slater is "het getto" een van de meest gebrekkig gebruikte concepten in de sociologie. Net zoals in hun bachelorproef ontleden Hans en Aaron dit controversiële concept. We bekijken of dit concept kunnen toepassen in België.

 • Episode #7 Medicalisering

  Oct 11 2019

  Het zijn anderen die bepalen dat wij ziek zijn. Hoe gaan we als samenleving om met mensen die ziek zijn? In deze aflevering hebben we het over medicalisering. We linken labeling, deviantie en andere sociologische theorieën aan ziekte en gezondheid.

 • Episode #6 Nationalisme

  Sep 27 2019

  In deze aflevering hebben we het over nationalisme, waar meer achter zit dan we eerst dachten! Onze excuses voor de povere geluidskwaliteit, maar het goede nieuws is dat we onze nieuwe micro's al in gebruik genomen hebben.

 • Episode #5 Partnerkeuze

  Jun 18 2019

  Wat is downdaten? Welke grotere patronen vinden we terug wanneer mensen gaan partneren? Waarom trouwen mensen (nog)? In deze aflevering kijken we met enkele sociologische perspectieven naar partnerkeuze. 

 • Episode #4 Duurzaamheid

  Apr 26 2019

  Ooit al gehoord van greenwashing? Dat is via PR en branding je bedrijf duurzamer en ecologischer voorstellen dan het in werkelijkheid is. Aaron licht de oorsprong van duurzaamheid toe op een sociologische manier. Daarbij maken we gehakt van de Lage Emissie Zone.  

 • Episode #3 Sektes

  Apr 26 2019

  Wat zijn sektes? Waarom gaan mensen bij een sektes? Hoe gaan mensen zo ver in een gemeenschap? Verder hebben we het ook nog even over religie en wetenschap en over gezag.  

 • Episode #2 Basisinkomen

  Apr 26 2019

  Wat is het basisinkomen? Welke verschillende soorten bestaan er? In welke mate is het realistisch? En wie gaat dat betalen? ;) 

 • Episode #1 Cannabis

  Apr 26 2019

  In de eerste podcastaflevering van Sociologen op de Koffie gaan Aaron en Hans in op het fenomeen cannabisgebruik. Waarom gebruiken jongeren meer cannabis? Hoe kunnen we dat sociologisch begrijpen? Is cannabis gebruiken "normaal" aan het worden? En wat met legalisering?