PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Spoorcast

In de Spoorcast praten Arjan Spoormans (da's zijn echte naam), Arno Leblanc en Elger van der Wel over het reizen per trein en alles wat daar bij komt kijken. Soms een beetje nerdy, maar dit is zeker geen podcast over de nummers en revisies van treinstellen. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Afleveringen

 • Op bezoek in het Spoorwegmuseum

  Oct 17 2020

  Het tweede seizoen van de Spoorcast is begonnen en daarom komt deze aflevering vanuit het Spoorwegmuseum. In de Oriënt Express vertelt conservator Tuur Verdonck over zijn werk en over de huidige tentoonstelling Tosti's Truffels Treinen. Arjan, Arno en Elger lopen uiteraard ook even rond door het museum. Daarnaast gaat het over rookpalen en boa's en is er uiteraard weer nieuwe conducteur van de maand. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Het OV is OK

  Sep 24 2020

  Het is ruim een half jaar geleden dat het coronavirus ons land in zijn greep kreeg. In deze Spoorcast kijken we naar hoe het nu gaat in de treinen en op de stations en discussiëren we over de promotiecampagne voor het OV. Daarnaast bezoeken Arjan, Arno en Elger weer een station en bellen ze met een PLP. Wat dat is? Gewoon luisteren, dan leer je meteen als over zweeftreinen en slaaptreinen. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Hittegolven & blikseminslagen

  Aug 26 2020

  Deze maand gaan het in de Spoorcast over het zomerweer. Hoe voorkomen ProRail en de vervoerders dat treinen stil komen te staan tijdens een hittegolf of onweersbuiten? Daarnaast bezoeken Arjan, Arno en Elger een station en bellen ze met een machinist. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is er aandacht voor verdwenen krantenbakken en druktekleurtjes. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Een zomer vol buitendienststellingen

  Jul 20 2020

  Wekenlang zijn er werkzaamheden rond Geldermalsen en ook op andere plekken in het land wordt er flink geklust aan het spoor deze zomer. Arjan, Arno en Elger praten over hoe die werkzaamheden worden ingepland. Verder hebben ze het opnieuw over Rotterdam Alexander, komen de laatste ontwikkelingen rond cornona aan bod en de conducteur van de maand doet een bijzondere omroep in zijn trein. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Mijden & Spreiden

  Jun 26 2020

  Inmiddels reizen we een aantal weken met een mondkapje op en vanaf 1 juli zijn alle zinplaatsen in de trein weer bruikbaar. Arjan, Arno en Elger praten over de laatste ontwikkelingen op het spoor als gevolg van de coronamaatregelen. Verder hebben ze het over de gunning van het hoofdrailnet aan NS na 2024, horen we de eerste ICNG aankomen in Nederland en bellen ze met een nieuwe conducteur van de maand. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Fluiten met een mondkapje

  May 25 2020

  Er is weer genoeg te bespreken als het gaat over de gevolgen van het coronavirus op het treinverkeer. Arjan, Arno en Elger praten over noodzakelijke reizen en bellen met de conducteur van de maand over fluiten met een mondkapje. Verder praten ze over het vernieuwde Rotterdam-Alexander, de aangekondigde bezuinigingen bij de NS en nog veel meer. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Anderhalve meter afstand in de trein

  Apr 24 2020

  Ook in deze editie Spoorcast hebben we het over de gevolgen van het coronavirus op het treinverkeer. Arjan, Arno en Elger praten over hoe het de afgelopen weken ging en wat de opties zijn voor de nabije toekomst. Verder praten ze over het verdwijnen van gratis krant Metro, de aanbesteding van nieuwe dubbeldekkers door NS en hebben we weer een conducteur van de maand. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Coronacrisis op het spoor

  Mar 23 2020

  Een aangepaste zesde aflevering van de Spoorcast. Zonder conducteur van de maand, maar wel met hét onderwerp dat iedereen bezig houdt: corona. Arjan, Arno en Elger praten over de gevolgen van het coronamaatregelen voor de spoorbedrijven en de speciale basisdienstregeling van de NS. Ook kijken ze hoe het zit met de treindiensten in andere landen op dit moment. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Zelfrijdende treinen

  Mar 03 2020

  Het is alweer tijd voor aflevering vijf van de Spoorcast waarbij we het hebben over automatische treinbesturing. Arjan, Arno en Elger leggen uit wat het is en discussiëren over wanneer het gemeengoed zou kunnen worden op het spoor. Verder praten ze over de testritten van de Eurostar, de toekomst van de eerste klas en liep Arjan een dagje mee met de conducteur van de maand. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Treinen in het buitenland

  Feb 06 2020

  Aflevering vier van de Spoorcast gaat over treinreizen in het buitenland: Arjan, Arno en Elger delen uit ervaringen. Verder praten ze over de opening van Eindhoven Centraal en het verbeterde bereik op Utrecht Centraal en vonden ze een rijmende conducteur. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Een ontspoorde trein

  Jan 06 2020

  In deze derde aflevering van de Spoorcast hebben we een heel actueel onderwerp: wat zijn de gevolgen van een de ontsporing van een trein? Verder praten Arjan, Arno en Elger over de populairste treinstellen, een Belgisch spookstation en vonden ze een conducteur op Instagram. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • De nieuwe dienstregeling

  Dec 06 2019

  In deze tweede aflevering van de Spoorcast gaan we het hebben over de nieuwe dienstregeling. Verder praten Arjan, Arno en Elger over vernielingen aan treinen, een bedreigde spoorlijn en hangt conducteur Ferdi aan de lijn. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • De Fyra

  Oct 30 2019

  In deze eerste aflevering van de Spoorcast staat de korte, maar bewogen historie van de Fyra centraal. Verder praten Arjan, Arno en Elger over wifi in de trein, bussen bij werkzaamheden en bellen ze met conducteur Willy. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.