PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Verwondering: een podcast waar je beter van gaat kijken

Verwondering is een podcast over design waar je beter van gaat kijken. Momkai-oprichter Harald Dunnink en De Correspondent uitgever Ernst-Jan Pfauth vertellen elkaar elke aflevering over een ervaring die hen inspireerde. Samen verkennen ze wat een ontwerp goed maakt. Luister hoe je door samen beter te kijken, meer kunt zien.

Afleveringen

 • In memoriam: Wim Crouwel (1928-2019)

  Sep 24 2019

  Wat is de nalatenschap van Wim Crouwel? Een Nederlands icoon van de vormgeving is ons ontvallen. Harald en Ernst-Jan bespreken de invloed die ‘de rechtlegger’ wereldwijd gehad heeft. Van een lettertype dat Joy Division kon bekoren tot zijn beroemde Stedelijk-posters.

 • Hoe kunnen we omgaan met tegenslagen?

  Sep 10 2019

  Dat we allemaal tegenslag ervaren in ons werk, staat vast. De vraag is hoe we daarmee omgaan. Geïnspireerd door de blogpost ‘Turning a loss into a win’ van de Amerikaanse durfinvesteerder Fred Wilson bespreken Harald en Ernst-Jan hoe tegenslagen je juist verder kunnen brengen. Met design voorbeelden van HBO tot NRC.

 • Wat kunnen we leren van generalisten?

  Aug 13 2019

  Leonardo da Vinci en Charles Darwin hadden iets gemeen: ze weigerden zich te specialiseren. In hun werk lieten ze hun aandacht alle kanten opgaan en wisselden ze vaak van project. Wat kunnen we van deze generalisten leren, in een tijd waarin iedereen zich vooral specialiseert? Harald en Ernst-Jan nemen hun lessen door.

 • Hoe ontwerp je een reis naar de maan?

  Jul 10 2019

  De grootste raket ooit gebouwd is ontworpen door een raketwetenschapper die in het geheim uit Nazi-Duitsland is ontvoerd. En dat is nog niet eens het spannendste verhaal dat Harald in deze podcast over ontwerpen voor de ruimtevaart deelt. Lift off!

 • Hoe vinden we tegenwoordig de juiste route?

  Jun 12 2019

  Vroeger waren alle kaarten van papier. Nu zijn de ontwerpmogelijkheden eindeloos. We praten over hoe je als ontwerper efficiënte kaarten kunt maken, of hoe je mensen juist met een kaart laat wegdromen. Van Google Earth tot verdwenen steden en spookstraten: wij gaan op ontdekkingsreis.

 • Wat kunnen ontwerpers leren van Walt Disney?

  Apr 25 2019

  Disney is de grootste ‘hit maker’ ter wereld. We bespreken hoe het imperium begon met de beslissing van Walt Disney om het creatieve talent van zijn studio centraal te stellen. En delen hoe we elke dag nog inspiratie putten uit de bedrijfsopzet die Disney al in 1957 bedacht.

 • Hoe ontwerp je een winkel voor de moderne tijd?

  Mar 20 2019

  Die ontwerpvraag beantwoordde Harald voor Tommy Hilfiger (en hij mocht het resultaat in Florence aan de grote meester zelf presenteren). Ook bekijken we hoe onafhankelijke boekwinkels opbloeien door Instagram en verklaart Ernst-Jan de oorlog aan zelfscankassa’s.

 • Hoe praat je over je designbudget?

  Jan 28 2019

  Iedereen kent de beperking van een budget. Harald en Ernst-Jan bespreken hoe openheid geven over je financiën van die beperking juist een kracht maakt. Met lessen van een innovatieve politieke nieuwsbrief en de legendarische game designer Tim Schafer.

 • Hoe zorg je dat de hele wereld je ontwerp ziet?

  Dec 27 2018

  Twee dagen na een geslaagde crowdfunding campagne voor The Correspondent delen we wat we leerden. In deze speciale aflevering bespreken we hoe we drie jaar toewerkten naar een wereldrecord, dankzij de steun van 45.888 pioniers uit bijna 140 landen. Harald als de regisseur van deze campagne en Ernst als de Rocky of Email.

 • Hoe werk je samen met een ontwerper?

  Oct 24 2018

  Het meest bijzondere ontwerpverzoek dat Harald ooit kreeg? ‘Ontwerp iets dat Cristiano Ronaldo sympathiek maakt’. In deze aflevering bespreken we hoe je als ontwerper en opdrachtgever zo goed mogelijk kan samenwerken. Hint: het mag niet gezellig blijven.

 • Wat zijn de grootste ontwerpuitdagingen van De Correspondent?

  Sep 17 2018

  De Correspondent bestaat vijf jaar. Dat vieren we door de grootste ontwerpuitdagingen van dit journalistieke platform te bespreken. Hoe zorg je er met design voor dat het publiek je site vertrouwt? Eerder stelde de oprichter van Wikipedia die vraag al aan Harald (true story), nu doet Ernst-Jan het dunnetjes over.

 • Hoe kan design ons gedrag beïnvloeden?

  Aug 15 2018

  Hoe kan design ons gedrag beïnvloeden? Aan de hand van een opgefokte Uber-driver-app, fietsengeltjes, slim stoplicht en een roltrap proberen Harald en Ernst-Jan die vraag te beantwoorden. Ja, je kunt met design de wereld verbeteren, maar er zijn ook schaduwzijdes.

 • Wat maakt een ontwerp tijdloos?

  Jul 11 2018

  Hoe kun je zelf werk maken dat de tand des tijds doorstaat? We gaan iconische ontwerpen af voor antwoorden. Met o.a. de legendarische ontwerpers Raymond Loewy en Gert Dumbar.

 • Wat is de kracht van een strenge selectie?

  Jul 11 2018

  We bespreken hoe we selectie terug zien in kleine designteams. Met o.a. een bezoek aan Apple in Cupertino en een kledingwinkel in Brooklyn.

 • Hoe ontwerp je gastvrijheid?

  Jul 11 2018

  Nu vrijwel elk bedrijf direct contact kan hebben met klanten, is het belangrijk om na te denken hoe je hen benadert en hun verwachtingen overtreft. Met o.a. Canyon Bicycles en Chef's Table.