PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Anderhalf NAP

Anderhalf NAP is de podcast waarbij we wetenschappers aan de tand voelen over de effecten van Corona op de stad. In zowel de eerste golf in 2020 als de tweede golf in het voorjaar van 2021 wandelen we met onderzoekers van het Centre for Urban Studies en het Amsterdam Centre for Urban History door verschillende buurten in de stad en kijkt hij door hun ogen naar onze stedelijke omgeving. In één aflevering, samengebracht met een geluidsontwerp van Jeske de Blauw, horen we dezelfde wetenschapper met...more

Afleveringen

 • Aflevering 6 - Cody Hochstenbach over ongelijkheid in de stad

  May 21 2021

  In deze aflevering ontmoet ik in april 2020 stadsgeograaf Cody Hochstenbach in Amsterdam-Oost en spreken we al wandelend over zijn onderzoeknaar gentrificatie, de woningmarkt, dakloosheid en welke invloed de pandemie op deze thema's zal hebben.  En hoe is dat een jaar later?

 • Aflevering 5 - Fenne Pinkster over territorialiteit

  May 21 2021

  Begin mei 2020 loop ik met Fenne Pinkster door Watergraafsmeer in Amsterdam Oost.  Door Fenne’s ogen zien we wat ze noemt ‘alledaagse observaties’ die ons toch heel veel vertellen over hoe de stad in elkaar zit en hoe mensen met elkaar omgaan, ook in tijden van Corona. En hoe is dit een jaar later veranderd? 

 • Aflevering 4 - Jelke Bosma over AirBnB

  May 13 2021

  Eind mei 2020, net wanneer de corona situatie weer wat verbetert, wandel ik met Jelke Bosma door de stad. Hij doet onderzoek naar AirBnB en vergelijkt steden als Berlijn, New York en Amsterdam met elkaar. Want hoe moeten we onze stad nu zien opeens zonder toeristen? We kijken naar de rol van AirBnB en hoe Corona dit beïnvloedt. Een klein jaar later kijken we hoe dit platform er nu voor staat.

 • Aflevering 3 - Justus Uitermark over de sociale geografie van Corona

  May 13 2021

  In april 2020 loop ik met sociaal geograaf Justus Uitermark door de Eerste Oosterparkstraat. We nemen flink de tijd om te kijken welke effecten corona heeft op zo’n straat als deze, maar komen ook op thema’s als het gebruik van de publieke ruimte, social media en hoe zowel vastgoed-eigenaren als de gemeente reageren op de crisis. Een klein jaar later maken we de balans op.

 • Aflevering 2 - Tim Verlaan over de stad in verval

  May 13 2021

  In deze aflevering wandelen we begin mei 2020 met historicus Tim Verlaan door de Nieuwmarktbuurt. Ik vraag hem of er wellicht een vergelijking valt te maken met de verschillende stedelijke crises die zich vanaf de jaren 60 hebben voorgedaan en die Corona-crisis van nu.  Komen we ook nu weer in een stedelijke crisis terecht en hoe moeten we zo'n stad in verval voor ons zien? Een klein jaar later kijk ik met Tim welke voorspellingen zijn uitgekomen.

 • Aflevering 1 - Janna Coomans over de Pest

  May 13 2021

  In deze aflevering wandelen we begin mei 2020 met historicus Janna Coomans door de Nieuwmarktbuurt. We spreken met haar over een andere pandemie, de Pest en wat voor erfenis die in de stad achterliet. Welke vergelijkingen kunnen we met de huidige crisis trekken en is het überhaupt wel nuttig om over een crisis te spreken? Een klein jaar later zoeken we Janna weer op om te reflecteren op het afgelopen jaar.