PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Openbare Les

De Openbare Les Een serie van vier televisieprogramma's. De journalist Ton Elias vraagt een aantal deskundigen van de Universiteit van Amsterdam een openbare les te geven over een onderwerp binnen hun specialisme. In de eerste drie programma's is dit een actueel maatschappelijk probleem, in het vierde een kunsthistorische presentatie. Ieder programma is opgebouwd uit drie delen. In de eerste vijf minuten worden de betreffende deskundige en het onderwerp ingeleid. Dan volgt de openbare les waari...more

Afleveringen

 • Prof. dr. L. Reijnders

  Feb 21 2013

  Prof. dr L. Reijnders, milieudeskundige, vertelt over zijn specialisme: de ozonlaag. Hij gaat in op de functie ervan, de oorzaken van de aantasting, de verschillende onderzoeken die er zijn gedaan en de fouten die daarbij zijn gemaakt. In eerste instantie spreekt hij zijn verontrusting uit maar hij eindigt met de stelling dat over tientallen jaren de ozonlaag weer op het niveau van de jaren zestig zal zijn.

 • prof. dr. E. van de Wetering

  Feb 21 2013

  De kunsthistoricus prof. dr E. van de Wetering gaat, aan de hand van twee schilderijen van anatomische lessen, in op verrassende trucs en technieken van Rembrandt. Hij toont interessante details van deze schilderijen en vertelt over de verschillende methodes die de schilder heeft gebruikt. Hij laat zien dat kleine, eenvoudig lijkende details niet zomaar ontstaan en dat onderdelen waar je normaal overheen kijkt, bijzonder interessant zijn.

 • drs. P. de Mas

  Feb 21 2013

  Migratiedeskundige drs P. de Mas heeft het in deze aflevering over de problemen van migratie en hoe daar door verschillende mensen over wordt gedacht. Ook gaat hij in op het ontstaan van de discussie over migratie in de Nederlandse politiek en de ontwikkeling daarvan. Hij praat over problemen van migranten, zoals woningnood, werkloosheid, criminaliteit en achterstand in het onderwijs. Hij legt daarbij de nadruk op het feit dat migranten de slachtoffers zijn van deze maatschappelijke problemen en...more

 • Dr. S.A.Danner

  Feb 21 2013

  Dr S.A.Danner is aidsdeskundige in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij vertelt wat aids is, welke de verschillende stadia van de ziekte zijn, hoe mensen het virus kunnen oplopen en wat ze kunnen doen om dit te verkomen. Ook brengt hij een aantal ethische en juridische problemen naar voren die komen kijken bij de bestrijding van aids. Tenslotte legt hij uit waarom het vinden van een geneesmiddel zo moeilijk is.