PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Het Pilotengraf

Op een zondagmiddag, in de herfst van 1943, ontkomt Leiden aan een ramp. Een vliegtuig crasht in de binnenstad, precies in het sloopgat voor het ziekenhuis. De piloot is het enige slachtoffer. Volgens de lokale mythe is van hem alleen een hand teruggevonden. Op de plaats van de crash wordt een gedenksteen geplaatst — 20 jaar later blijkt deze zoek. Nog altijd roepen de crash en de verloren gewaande gedenksteen vragen op. In Het Pilotengraf, gemaakt voor het Leidsch Dagblad, gaat Pim van der Heid...more

Afleveringen

 • #5 - De Steen van Lucas

  May 21 2022

  In deze (voorlopig) laatste aflevering meldt zich een anonieme tipgever. Wordt dan eindelijk alles duidelijk?

 • #4 - Wolven

  May 14 2022

  Wie was Werner Lucas? In deze aflevering stort Pim zich in zijn verhaal en reconstrueert hij zijn laatste missie.

 • #3 - De Zusters

  May 07 2022

  Het spoor naar meer informatie over de crash wijst nu naar Breda, naar de laatste Franciscanessen van het St. Elisabeth — de oren en ogen van het oude ziekenhuis. Zouden er nog zusters met verhalen over de crash in leven zijn?

 • #2 - Oorlogssporen

  Apr 30 2022

  De vliegtuigcrash bij het ziekenhuis maakt diepe indruk op de stad — dat blijkt uit de vele levendige herinneringen die Pim weet vast te leggen. In deze aflevering gaat hij op zoek naar tastbare herinneringen. Welke sporen zijn er nu nog, bijna 80 jaar later, van de crash te vinden?

 • #1 - Het Mirakel van Leiden

  Apr 30 2022

  Via zijn werk in de thuiszorg, ontdekt Pim dat de verhalen van getuigen van de crash sterk uiteenlopen. Het onderwerp laat hem niet meer los. Vastberaden om de onderste steen nu eindelijk boven te krijgen, besluit hij om zoveel mogelijk ooggetuigen op te sporen.

 • Trailer

  Apr 02 2022

  In de herfst van 1943 is Leiden getuige van een vliegtuigcrash, die de oude binnenstad op haar grondvesten doet schudden. Veel vragen die deze raadselachtige gebeurtenis omringen, zijn jaren later nog altijd niet beantwoord. In Het Pilotengraf, gemaakt voor het Leidsch Dagblad, gaat Pim van der Heiden op zoek naar antwoorden. Aflevering 1 is vanaf 30 april te beluisteren.