PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Naar de kern

Kernenergie, je bent voor of tegen. Maar wat weet je nu eigenlijk écht over nucleaire technologie? We nemen je mee op reis naar de kern van kerntechnologie. Via Marie Curie reizen we tot in de ruimte en werpen we een blik op de toekomst. 4 afleveringen vol nuance en inzichten over nucleaire technologie en de toekomst ervan.

Afleveringen

 • #4 Kerntechnologie & Ruimtevaart

  Mar 26 2021

  Spoiler alert: het heelal is radioactief. Zo radioactief dat astronauten er zich tegen moeten beschermen. Maar waarom sturen we dan microscopisch kleine raderdiertjes naar het ISS? En wat kunnen we hieruit leren voor kankerbehandeling? We eindigen onze ruimtereis in Zuid-Frankrijk, waar we langsgaan bij het meest ambitieuze kernfusieproject ter wereld.

 • #3 Kerntechnologie & Voeding en Landbouw

  Mar 25 2021

  Kerntechnologie en muggen. Niet meteen een combinatie die je zou verwachten en toch is die van levensbelang. In deze aflevering ontdek je waarom, en gaan we op zoek naar andere toepassingen van nucleaire technologie in de landbouw, de voedingsindustrie en de ziektebestrijding.

 • #2 Kerntechnologie & Gezondheid

  Mar 25 2021

  Wat is radioactiviteit? Is radioactiviteit schadelijk voor je gezondheid? Is kerntechnologie en straling een boosdoener, of net een oplossing binnen de geneeskunde, in de strijd tegen kanker? En wat is de rol van Marie Curie en van de Belgische bedrijven SCK CEN (Mol) en IRE (Fleurus) in dit verhaal? Via een reis doorheen de geschiedenis ontdekken we de toepassingen van nucleaire technologie in de gezondheidszorg.

 • #1 Kerntechnologie & Elektriciteit

  Mar 25 2021

  Hoe wordt elektriciteit in een kerncentrale eigenlijk opgewekt? Heeft kernenergie nog een plaats en vooral een toekomst? En hoe ziet die er dan uit? In deze aflevering komen tal van onderwerpen aan bod, o.a. de geschiedenis van de huidige kerncentrales, de voordelen voor het klimaat, de angst voor een kernramp, het kernafval, MYRRHA, SMR's (Small Modular Reactors) en thoriumcentrales (MSR, molten salt reactors).