PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Pleisterplaats

Een pleisterplaats is een plek waar je halt houdt op een lange reis om even op adem te komen en jezelf te verzorgen. In deze podcast ontmoeten twee wildvreemde mensen elkaar op zo'n pleisterplaats, één van de driehonderd troostplekken in Vlaanderen, opgericht door Ferm. Ze vertellen elkaar wat ze onderweg verloren zijn of waar ze afscheid van moesten nemen. Wat volgt is herkenning en troost. Een podcast van Ferm, gemaakt door Johan Terryn. Montage en sonorisatie: Céline Ottenburgh

Afleveringen

 • Aflevering 4, die met Wendy en Frauke

  Mar 28 2021

  Wendy en Frauke kennen elkaar niet en ontmoeten elkaar aan de troostplek in Kortenberg. Ze vertellen elkaar het verhaal van hun verlies dat hen te vroeg te beurt valt. Wendy verloor een ongeboren kind en ervaart sindsdien in haar gezin dat er ééntje tekort is. Frauke zal haar man door een terminale ziekte te vroeg moeten afgeven. Zij leeft toe naar het tekort.    Deze aflevering bevat een fragment uit Cantata van Bach, BWV 48 - Ich elender Mensch, wer wird mich erlösen Uitvoerder is Collegium Vo...more

 • Aflevering 3, die met Sterre en Anna

  Mar 21 2021

  Sterre en Anna kennen elkaar niet en ontmoeten elkaar aan de troostplek in Rumst. Ze vertellen elkaar het verhaal van hun verlies. Sterre verloor op haar 15 jaar haar huis en haar ouders. Anna wou haar zoon een thuis geven, maar hij wilde het gekregen leven niet. Hun beide verhalen kruisen elkaar en vinden troost.

 • Aflevering 2, die met Sareh en Kirsten

  Mar 14 2021

  Sareh en Kirsten kennen elkaar niet en ontmoeten elkaar aan de troostplek in Retie. Ze vertellen elkaar het verhaal van hun verlies. Sareh moest afscheid nemen van haar moeder toen ze als 18 jarig meisje vanuit Iran naar hier kwam. Kirsten verliest haar moeder in een vorm van jongdementie. Beide moeders zijn er nog, maar ook weer niet.  

 • Aflevering 1, die met Els en Viviane

  Mar 07 2021

  Els en Viviane ontmoeten elkaar aan de troostplek in Diest. Ze kennen elkaar niet, maar vertellen elkaar het verhaal van hun verlies. Els moest afscheid nemen van een partner en van een gezinsproject. Viviane moest haar zoon uit haar gezin sluiten. Hoe anders hun verhaal ook, ze herkennen zich in elkaars ervaring en dat biedt troost.

 • Trailer

  Mar 04 2021

  Binnenkort verschijnt Pleisterplaats. Een podcast van Johan Terryn en Ferm.   Abonneer je nu al en ontvang alle afleveringen.