PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
"Hee Zegert hoe gaat het? Wilde heel brutaal vragen... misschien leuk om een keer samen iets te doen over de Peranakan Indonesische keuken?" Dit bericht van Maureen Tan belandde begin juli in mijn inbox. Ik had nog nooit gehoord van de Peranakan keuken, maar Maureen is hiervoor de beste gids die je maar kunt wensen. Wat blijkt nou, je kent de Peranakan misschien niet, maar de gerechten ken je zeker wel! Volg Maureen www.instagram.com/anakbungsuamsterdam www.facebook.com/anakbungsuamsterd...more
Het werd weer eens tijd voor een aflevering over bier! Speciaalbier welteverstaan. Vandaag is Annemieke de Been mijn gast. Zij werkt bij Lowlander, een Nederlandse speciaalbierbrouwerij die werkt met botanicals. Dat zijn kruiden, specerijen en andere smaakmakers die hun bieren een unieke smaak geven. En het mooiste is: het komt voort uit een eeuwenoude Nederlandse traditie! Volg Lowlander www.lowlander-beer.com www.facebook.com/lowlanderbeer www.instagram.com/lowlanderbeer Volg Smaakmakers www.s...more
De Thaise keuken staat bekend om de curry, Pad Thai en heel veel street food. Dat alles heeft een plekje gekregen in De Bijbel van de Thaise Keuken. Die is geschreven door Noi Pia-Ud. Tot haar tiende woonde zij in Thailand en in dit prachtige kookboek staan de iconische gerechten van haar geboorteland. Noi neemt je mee op reis, naar een land waar delen een wezenlijk onderdeel is van het culinaire leven en waar godsdienst zorgt voor een voorliefde voor goed en gezond eten. Volg Noi ww...more
De manier waarop Marijke Ottema eet is volgens mij uniek in Nederland. 8 jaar lang at ze veganistisch. Dus: geen vlees en vis, maar ook geen zuivel of honing. Maar toen maakte ze voor National Geographic een reportage over de jacht. Dat veranderde haar kijk op vlees. Sindsdien eet ze wel weer vlees, maar dan alleen van dieren die ze zelf schiet. Hoe ze op dit punt gekomen is en wat haar motivatie is, vertelt ze in deze aflevering van Smaakmakers. Volg Marijke: www.marijkeottema.com www.instagram...more
Smaakmakers gaat naar buiten! In deze aflevering zoek ik twee oude bekenden op: Arno en Mireille van The Holy Kauw Company. Twee jaar geleden sprak ik uitgebreid met ze over hun eerste boek Limonade. Inmiddels ligt hun vierde boek in de winkel: Backyard Cooking. Het ideale boek voor een zomervakantie in je eigen achtertuin. Samen praten we over lekker buiten eten, wat je moet doen met het pluis uit je droger en hoe het is om een bruiloft te cateren als het land net in lockdown gaat. Bestel Backy...more
De wereldreis van Smaakmakers gaat verder! Vandaag land ik in Indonesië. Maureen Tan schreef "De Bijbel van de Indonesische Keuken." Waarom die titel zo belangrijk is vertelt ze in deze aflevering van Smaakmakers. En natuurlijk hebben we het over die iconische gerechten uit de Indonesische keuken: rendang en nasi goreng. Zijn dat misschien de beste gerechten ter wereld? Volg Maureen www.instagram.com/anakbungsuamsterdam www.facebook.com/anakbungsuamsterdam bit.ly/BijbelvdIndonesischeKeuken Volg ...more
Risotto, gnocchi, pasta: het is allemaal onderdeel van La Cucina Povera. De Italiaanse armeluiskeuken heeft zich ontwikkeld tot één van de populairste keukens ter wereld. Sarah Puozzo is deels Italiaans en weet alles over deze keuken, die meer een levensfilosofie is dan een verzameling gerechten. In Smaakmakers neemt ze ons mee naar het land van haar vader en vertelt ze over pagrattato, tortellini en die bijzondere titel, Master of Pasta. Het recept van de pangrattato vind je hier: www.southand...more
In deze aflevering van Smaakmakers neemt Esther Erwteman je mee naar de Joodse keuken. Haar Joodse keuken welteverstaan. Joden over de hele wereld hebben hun eigen invloeden verwerkt in hun eten en daardoor is de Joodse keuken in Israël heel anders dan die in Nederland. Esthers culinaire ontdekkingstocht bracht haar over de hele wereld: Ghana, India en Israël, om maar een paar landen te noemen. Die invloeden vind je allemaal terug in Esthers eerste kookboek, NOSH - Mijn vegetarische Joodse keuke...more
In het tweede deel van Smaakmakers’ wereldreis land ik Peru. Katinka Lansink Dodero van Ceviche Ceviche groeide op met deze keuken. Tegenwoordig promoot ze de smaken van haar moederland in Nederland. In een half uur praat ze je bij over de invloeden van de Japanse keuken, de smaken van Peru en natuurlijk dat ene iconische gerecht: ceviche. Volg Katinka www.cevicheceviche.nl www.instagram.com/cevicheceviche Volg Smaakmakers www.smaakmakerspodcast.com www.facebook.com/smaakmakerspodcast www.instag...more
Smaakmakers gaat de wereld rond! Terwijl wij allemaal zoveel mogelijk thuis blijven neem ik je mee op culinaire wereldreis. Want in de keuken ben je in een half uurtje aan de andere kant van de wereld. In de eerste aflevering praat ik met Mai Nguyễn over de keuken van haar geboorteland Vietnam. Ze schreef daarover het prachtige kookboek Ān Ān dat vol staat met verhalen en recepten uit deze bijzondere keuken. Laat je meenemen naar een land vol heerlijke gerechten en bijzondere culinaire tradities...more
Deze maand een goed gesprek met Hiske Versprille, culinair recensent van de Volkskrant en maker van Cheft, wat mij betreft de beste foodpodcast van Nederland. We praten over eten in Zeeland, anoniem recenseren en dat goede motto van Cheft, hoe meer je weet, hoe meer je proeft. Volg Hiske www.dagennacht.nl/serie/cheft/ www./twitter.com/HiskeVersprille www.instagram.com/hiskeversprille Volg Smaakmakers www.smaakmakerspodcast.com www.facebook.com/smaakmakerspodcast www.instagram.com/zegertvdl...more
In deze aflevering praat ik met Nelleke Don, voorzitter van Slow Food Nederland. Vooraf vroeg ik op Instagram waar mensen aan dachten bij de term Slow Food. De reacties: Piemonte, stoven en ‘ik weet eigenlijk niet wat ze doen’. Tijd dus voor een hernieuwde kennismaking met deze beweging die al 30 jaar strijd voor wat zij zelf noemen ‘Good, clean & fair voedsel voor iedereen’. Volg Slow Food www.slowfood.nl www.instagram.com/slowfoodnederland www.facebook.com/SlowFoodNederland Volg Smaakmaker...more
In de eerste aflevering van het nieuwe jaar ga ik gelijk de diepte in. Samuel Levie is mijn gast: worstenmaker, kookboekenschrijver, columnist, wereldverbeteraar. Het gesprek begint nog luchtig, met verhalen over Samuels gevarieerde culinaire achtergrond en zijn boek 'Eten met Nijntje'. Maar dan komen we bij de vraag of Samuel ook een wereldverbeteraar is en gaat het gesprek al snel over de vraag hoe we met ons eetpatroon de wereld een beetje mooier kunnen maken. Volg Samuel www.samuellevie...more
Voor de laatste Smaakmakers van 2019 schuif ik aan bij Karin Luiten. Op een doodgewone maandagmiddag kookt zij een viergangenlunch uit haar nieuwe boek, De Makkelijke Franse Keuken. Met daarin klassiekers als Pate de Campagne, Steak Bearnaise en Boeuf Bourguignon. Tussen de kaas en het dessert hadden we een goed gesprek over die mooie Franse keuken. Die dus helemaal zo moeilijk niet is! Volg Karin www.kokenmetkarin.nl www.twitter.com/kokenmetkarin www.facebook.com/kokenmetkarin www.instagram.com...more
Het komende half uur laat Laura de Grave je kennismaken met unieke streekproducten en bijzondere gerechten uit de Nederlandse keuken. Die bestaat namelijk uit veel meer dan stamppot, stroopwafels en snert. Dat ontdekte ze tijdens het schrijven van haar Nederland Kookboek, dat nu in de winkel ligt. Volg Laura www.foodwriter.nl www.instagram.com/lauradegrave/ www.instagram.com/dutch_cookbook Volg Smaakmakers www.smaakmakerspodcast.com www.facebook.com/smaakmakerspodcast www.instagram.com/zegertvdl...more
In 2013 won Rutger van den Broek het eerste seizoen van Heel Holland Bakt. Sinds die tijd is hij een bekende naam in culinair Nederland. Met het uitkomen van niet één, niet twee maar drie bakboeken in een jaar, is het tijd voor gesprek. Over bakken natuurlijk, maar ook een geweldige tip voor je stedentrip naar Parijs enne… moet ik misschien meedoen aan Heel Holland Bakt? Fou de Pattisserie: www.foudepatisserie.fr/ Volg Rutger: www.rutgerbakt.nl www.instagram.com/rutgerbakt Volg Smaakmakers...more
Soms heb je een interview dat alle kanten op gaat, maar dankzij alle mooie bruggetjes toch als een geheel voelt. Zo’n interview had ik met Susan Aretz. We gingen van borrelen naar pakjes Honig, via Jochem Meyer en de Franse supermarkt weer terug naar borrelen. We stipten en passant nog even uit eten gaan met kinderen aan. En dan heb ik de Mc Donalds nog niet eens genoemd. Zoals je ziet, er zit voor ieder wat wils in deze aflevering van Smaakmakers. Volg Susan: www.smulpaapje.nl www.carpefckndiem...more
Deze maand praat ik met Jonneke de Zeeuw, beter bekend als Mooncake. Haar blog staat helemaal in het teken van de nieuwe Nederlandse eetcultuur. Een cultuur die verder gaat dan boerenkool en snert, maar die ook Perzisch, Vietnamees of Sengalees is. Verwacht dus in het komende half uur veel gerechten waar je nog nooit van hebt gehoord met tussendoor een blokje mediakritiek. Volg Mooncake: www.mooncake.nl www.instagram.com/mooncake.nl www.facebook.com/mooncake.nl/ Volg Smaakmakers: www.smaakmakers...more
Voor de tweede bijkletspodcast van deze zomer schoof ik aan bij Francesca van Berk, van Francesca Kookt. Geïnspireerd door de podcast “Mijn vader is een afhaalchinees” praten we over de Surinaamse eetcultuur. Een cultuur die Francesca van binnenuit kent, dankzij haar Surinaamse schoonfamilie. Sterker nog, de dag voor de opname heeft ze nog 60 rotiplaten gerold! Daarnaast hebben we het over haar nieuwste speeltje, de Big Green Egg en kijken we hoe het inmiddels gaat met de culinaire opvoedi...more
Tijdens de zomer is Smaakmakers een beetje anders dan normaal. Samen met vrienden van de show klets ik over culinaire nieuwtjes, gekke gerechten en bijzondere restaurants. Deze maand ga ik langs bij Danny Jansen. Iets meer dan een jaar geleden zei hij: “Ik ga me vanaf nu meer op internet richten.” Leuk, dacht ik, een Youtubekanaal. Maar als je het kantoor van Home Made Chefs zoekt, beland je in een grote loods op een Brabants industrieterrein. Wat is daar gebeurd? Samen hebben we het...more
2019 is voor Smaakmakers een vrij vegetarisch jaar. Tot nu toe. Deze maand praat ik met Meneer Wateetons over pancetta, lardo en vissaus gemaakt van bacon. Want dat kan dus blijkbaar. Wil je Meneers nieuwe boek Over Charcuterie in huis halen, kijk dan in de boekwinkel of op zijn website, www.wateetons.com. Volg Meneer Wateetons www.wateetons.com/ www.instagram.com/ www.twitter.com/wateetons www.facebook.com/wateetons/ Volg Smaakmakers www.smaakmakerspodcast.com www.facebook.com/smaak...more
Welke gerechten moet iedereen kunnen maken volgens Aniek Keijsers? Vandaag komt haar boek IJs en Co uit en natuurlijk staat een ijsje op die lijst. Maar wat nog meer? Luister zelf maar! Volg Aniek: www.flourgirl.nl www.instagram.com/aniekkeijsers Nomineer Smaakmakers voor de Dutch Podcast Awards: http://bit.ly/DutchPodcastAwards Volg Smaakmakers: www.smaakmakerspodcast.com www.facebook.com/smaakmakerspodcast www.instagram.com/zegertvdlinde
Het voorjaar is begonnen, de temperatuur loopt weer op, tijd om het over ijs te hebben. Dat doe ik met Aniek Keijsers. 25 april komt haar eerste boek uit, IJs en co, en dat boek staat vol met heerlijke ijsrecepten. Ik ben ook al een tijdje fan van Anieks Instagramaccount, dus dat waren 2 redenen om naar Brabant af te reizen voor een goed gesprek. Volg Aniek: www.flourgirl.nl www.instagram.com/aniekkeijsers Nomineer Smaakmakers voor de Dutch Podcast Awards: http://bit.ly/DutchPodcastAwards ...more
Vegetarische inspiratie nodig? Dan moet je deze aflevering écht even luisteren. Hippe Vegetariër Isabel Boerdam vertelt welke drie gerechten iedereen moet kunnen maken. En dat begint met een simpele bloemkool. Volg Isabel: www.dehippevegetarier.nl https://www.facebook.com/dehippevegetarier https://www.instagram.com/dehippevegetarier Volg Smaakmakers: www.smaakmakerspodcast.com www.facebook.com/smaakmakerspodcast www.instagram.com/zegertvdlinde
Op de dag dat deze podcast online komt, begint de Week Zonder Vlees. Drijvende kracht achter deze vegetarische campagne is Isabel Boerdam. In 2013 begon zij met de foodblog dehippevegetarier.nl, die in de afgelopen jaren uitgroeide tot één van de grootste vegetarische platforms van Nederland. Het komende half uur praat ik met Isabel over haar vegetarische leven, de Week Zonder Vlees en over de toekomst. Want komt er ooit een tijd dat we allemaal vegetarisch eten? Volg Isabel: www.dehippevegetari...more
Aan het eind van mijn lunch met kookboekenschrijfster Joke Boon had ik nog één vraag: welke drie gerechten moet iedereen kunnen maken? In deze aflevering hoor je haar Standaarduitrusting. Volg Joke: www.boonappetit.nl www.facebook.com/kookboekBonen www.instagram.com/joke_boon Volg Smaakmakers: www.smaakmakerspodcast.com www.facebook.com/smaakmakerspodcast www.instagram.com/zegertvdlinde
Met Joke Boon is het goed lunchen. Spaanse bruine bonensoep met chorizo, perfect voor een grijze vrijdag in januari. Na de lunch pakten we de microfoon erbij voor een goed gesprek over bonen, kleurrijk koken en anosmie. En er is ook nog een toetje! Volg Joke: www.boonappetit.nl www.facebook.com/kookboekBonen www.instagram.com/joke_boon Volg Smaakmakers: www.smaakmakerspodcast.com www.facebook.com/smaakmakerspodcast www.instagram.com/zegertvdlinde
De tweede podcast over de Horecava gaat over technische ontwikkelingen in de keuken. Je komt alles te weten over 3D-printers, kook-apps en hoe techniek je helpt om altijd de juiste fles wijn te kopen. En tussendoor gaan we (weer) voedselverspilling tegen. Alle links uit de podcast: Jan Smink www.jansmink.com/ ByFlow, de 3D-printer www.3dbyflow.com/ Too Good To Go www.toogoodtogo.nl The Taste Index http://www.tasteindex.com/ Volg Smaakmakers: www.smaakmakerspodcast.com www.facebook.co...more
In de tweede week van januari komt heel culinair Nederland naar de Amsterdamse RAI. Op de Horecava kun je, tussen de grootkeukenapparatuur en het restaurantmeubilair door, zien wat de trends voor het nieuwe jaar worden. Op het gebied van eten en drinken springen een paar dingen eruit: meer aandacht voor voedselverspilling, een grotere rol van techniek in de keuken én een kleinere rol voor vlees. De eerste twee podcasts van 2019 gaan over deze ontwikkelingen. In deze aflevering stort ik met...more
Welke baksels moet iedereen kunnen maken? Die vraag stelde ik natuurlijk aan Hans Spitsbaard. Vorig jaar won hij Heel Holland Bakt en in aflevering 10 van Smaakmakers hoorde je hoe het nu met hem gaat. Vandaag vertelt hij wat zijn standaarduitrusting is. Volg Hans: www.hansbakt.nl www.facebook.com/hansbakt www.instagram.com/hans.bakt Volg Smaakmakers: www.smaakmakerspodcast.com www.facebook.com/smaakmakerspodcast www.instagram.com/zegertvdlinde
Vorig jaar zagen 3,4 miljoen mensen hoe Hans Spitsbaard de finale van Heel Holland Bakt won. Aan de vooravond van het nieuwe seizoen zoek ik hem op om het afgelopen jaar door te nemen. Wat heeft het winnen van de populairste bakwedstrijd van Nederland hem allemaal gebracht? Aan de eetkamertafel van Hans’ oma (ja, hij woont nog steeds bij haar in huis) kijken we terug op het avontuur én blikken we vast vooruit op het nieuwe seizoen. Want Hans speelt ook dit jaar een rol in Heel Holland Bakt! Vo...more
Daar is ie dan, de eerste Smaakmakers Standaarduitrusting. Vanaf nu krijg je elke maand een bonusaflevering. Want: welke gerechten moet iedereen kunnen koken? Arachne Molema is de eerste die ik deze vraag voorlegde. Volg Arachne: www.arachnemolema.com www.instagram.com/arachnemolema Volg Smaakmakers: www.smaakmakerspodcast.com www.facebook.com/smaakmakerspodcast www.instagram.com/zegertvdlinde
“Eten is niet alleen iets wat je doet als je honger hebt.” Anat, Israel Toen Arachne Molema 10 jaar geleden mocht aanschuiven bij de ouders van haar Armeense huisgenote, ontdekte ze iets bijzonders. Eten brengt culturen bij elkaar, zelfs als je elkaars taal nauwelijks spreekt. Deze maaltijd is het beginpunt van een lange reis, die nu eindigt bij Arachnes nieuwe kookboek ‘Eten als Liefdestaal’. Voor dit boek kookte en sprak ze met 19 buitenlandse vrouwen die ooit naar Nederland kwamen. Voor hun...more
Meer dan een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd, wordt weggegooid. Bizar! InStock probeert daar iets aan te doen. Met hun drie restaurants, twee biertjes, hun kookboek en hun groothandel proberen ze deze voedselverspilling terug te dringen. In deze Smaakmakers praat ik met één van de oprichters van InStock, Freke van Nimwegen. Over de hectische begindagen van het restaurant, de omslag van restaurant naar groothandel en handige tips om je eigen voedselverspilling in de hand te houde...more
Smaakmakers is terug! Deze maand leer je alles over brood, want Edwin Klaasen is te gast. Hij is de man achter Desemenzo, een bakkerscollectief dat allerlei soorten brood bakt, met één overeenkomst: het is brood zonder toevoeging van gist of andere broodverbeteraars. Dus gaan we het hebben over starters, glutenactivatie en RKC Waalwijk. Én over het belang van een goede motoriek, dat blijkt een soort rode draad te zijn. Volg Edwin: www.desemenzo.nl www.instagram.com/edwin_klaasen Vol...more
Het is weer tijd voor nieuwe afleveringen van Smaakmakers! Maandag vind je de eerste nieuwe aflevering in je stream. Met in de hoofdrol: #bakkertjezelf Edwin Klaasen.
Als je in de buurt van Danny Jansen dingen zegt als 'kipknots' 'frituurpan' of 'frikandel' beginnen zijn ogen te stralen. Hij is gek op wat hij 'de échte Nederlandse streetfoodcultuur' noemt: de snackbar. Daarom schreef hij er een dik boek over, Vet Lekker. In Smaakmakers vertelt Danny het verhaal achter de frikandel en legt hij wat een lihanboutje is. Maar we praten ook over zijn 'saaie hobby', het verzamelen van eeuwenoude kookboeken. Volg Danny: www.dannyjansen.tv www.instagram.com/chefdan...more
"Kunnen jullie bij ons feestje ook zorgen voor lekkere alcoholvrije drankjes?" Die vraag kregen Arno en Mireille van The Holy Kauw Company steeds vaker. Ze gingen aan de slag en het resultaat is hun boek "Limonade", vol met stoere alcoholvrije drankjes voor volwassenen. In Smaakmakers vertellen Arno en Mireille waarom ze niet gewoon een kratje Radler 0.0 neerzetten op feestje, hoe ze van sushi een drankje maakten en wat hun volgende boek wordt. Volg Arno en Mireile: www.theholykauw.nl www.ins...more
Toen mijn zoon voor de zoveelste keer zijn eten over de tafel smeerde, verzuchtte mijn vrouw: “Kun je voor je podcast niet een keer met iemand praten over eten met kinderen?” Daarom is Francesca van Berk te gast in de vierde aflevering van Smaakmakers. Je kent Francesca waarschijnlijk van Francesca Kookt, één van de grootste foodblogs van Nederland. Daarnaast schreef ze een boek over de culinaire opvoeding, Mag ik nog een hapje? We praten over eten met kinderen, koken met Indonesische oma’s en w...more
Een paar jaar geleden dronk ik voor het eerst de IPA van Brouwerij ‘t IJ. Sindsdien ben ik verkocht en drink ik met enige regelmatig een biertje van ‘t IJ. Reden om de derde aflevering van Smaakmakers te wijden aan deze Amsterdamse speciaalbierbrouwerij. Met ambassadeur en vertegenwoordiger van de Brouwerij Wouter Troelstra praat ik over hop, mout, gist en water. Wil je meer weten over Brouwerij ‘t IJ of een keer een drankje doen in het proeflokaal, kijk dan even op www.brouwerijhetij.nl. Smaa...more
In aflevering 2 van Smaakmakers spreek ik Bas Robben. Hij schreef het te gekke kookboek Vet en daar praten we over. Maar we hebben het ook over de kunst van het schrijven voor een maaltijdbox en ik kom erachter wat een vakantie in Taiwan met je gewicht doet. Wil je Vet bestellen, kijk dan op www.basrobben.nl. Natuurlijk kun je Bas ook volgen op alle mogelijke social media. Smaakmakers kun je volgen op www.smaakmakerspodcast.com en op www.facebook.com/smaakmakerspodcast.
Karin Luiten is culinair journalist en schrijft al meer dan 10 jaar voor Trouw. Ze is vooral bekend van haar strijd tegen pakjes en zakjes. Natuurlijk praten we daarover, maar Karin vertelt ook hoe ze via appeltaarten en dubieuze studentengerechten in de culinaire wereld terecht kwam. Karin kun je volgen op www.kokenmetkarin.nl of op alle mogelijke social media. Smaakmakers kun je volgen op www.smaakmakerspodcast.com en op www.facebook.com/smaakmakerspodcast.
Nieuw in je podcastapp: Smaakmakers. Kokende radiomaker Zegert van der Linde voert elke maand een goed gesprek over eten, drinken en alles wat daarbij komt kijken. Maandag komt de eerste aflevering online en daarin is Karin Luiten te gast. Die ken je wellicht uit Trouw of van kokenmetkarin.nl. Natuurlijk gaat het over pakjes en zakjes, maar ook over gekke gerechten uit je studententijd. Wil je Smaakmakers volgen, kijk dan op facebook.com/smaakmakerspodcast of op www.smaakmakerspo...more