PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Verklaring omtrent gedrag

Wat maakt de één tot een schrikbeeld en de ander tot een toonbeeld? Wat bepaalt welke afslagen we nemen in het leven? Deze vragen zijn het vertrekpunt voor de podcastserie Verklaring omtrent gedrag. In de eerste zeven afleveringen van deze podcastserie wordt het verhaal verteld van Nahib en Nabil, twee twintigers uit Amersfoort die op jonge leeftijd met hun familie zijn gevlucht voor de oorlog in Afghanistan. Luister naar het verhaal van twee broers die elkaar, na een barre tocht waarbij de fami...more

Afleveringen

 • 11. Zonder kennis wordt het niks

  May 05 2021

  Hoe zorg je ervoor dat het goed komt met jongens als Nabil? Doen we als maatschappij genoeg om afglijden na afstraffing te voorkomen en welke rol kan onderwijs hierin spelen? Peter van der Laan (Bijzonder hoogleraar Reclassering en senior onderzoeker/directeur a.i. NSCR), Lieke van Domburgh (Directeur Kwaliteit en Zorg Pluryn) en Jacqueline Bosker (HU-lector Werken in Justitieel kader) gaan hierover in gesprek.

 • 10. Het verhaal dat je van je leven maakt

  May 05 2021

  Juist wanneer het gezin in relatief rustig vaarwater komt, gaat het met Nabil mis. Hoe komt dat? HU-lector Andrea Donker, Ilse Zielman (Beleidsadviseur, Reclassering Nederland) en Monika Smit (Hoogleraar psychosociale zorg aan alleenstaande minderjarige vreemdelingen en Afdelingshoofd Onderzoeksafdeling Rechtsbestel, Wetgeving, Internationale- en vreemdelingen-aangelegenheden, WODC) gaan hierover in gesprek.

 • 9. Eens een dief, niet altijd een dief

  May 05 2021

  Wat maakt nu dat mensen crimineel worden en wat bepaalt welke afslagen we maken in het leven? Dit bespreken HU-lector Andrea Donker, Violaine Veen (Senior-onderzoeker en docent Social Work bij de HU en forensisch behandelaar) en Arne Popma (Hoofd VUmc Kinder- en Jeugdpsychiatrie/kinder- en jeugdpsychiater Bascule).

 • 8. Een stip op de horizon

  May 05 2021

  “Hoe verklaren we gedrag?”, “Wat bepaalt welke afslagen we maken in het leven?”; dit zijn complexe vragen. De wetenschap heeft daar ook geen pasklaar antwoord op. Het kan wel helpen bij het gestructureerd nadenken over, bijvoorbeeld welke aspecten meegewogen moeten worden. Senior-onderzoeker Carmen Paalman (HU), Sanne Hillige (voormalig Hoofd behandeling en GZ-psycholoog JJI Lelystad) en Jenneke van Spaandonk (Adviseur Zorg & Veiligheid, Utrechtse gemeenten) gaan hierover in gesprek.

 • 7. Als ik durf te dromen

  May 05 2021

  Nabil en Nahib geven college. Nabil vertelt over het zitten in detentie, Nahib vertelt over daar werken als groepsleider. Wat moet een professional allemaal weten en kunnen om dat werk goed te doen?

 • 6. Dat zien we hier zelden

  May 05 2021

  Nabil zit in Lelystad in een Justitiële jeugdinrichting. Moeder en zus grijpen iedere kans hem te stimuleren. Nahib zijn studie komt in gevaar.

 • 5. Sorry voor mijn broertje

  May 05 2021

  Het proces en de daarna opgelegde PIJ-maatregel (jeugd-TBS) hebben grote impact op alle gezinsleden. Nahib bleef het langst boos.

 • 4. Om negen uur zat ik weer in de les

  May 05 2021

  Nahib zijn schoolcarrière neemt een vlucht. Nabil wordt steeds nieuwsgieriger naar criminele kant en vertelt over zijn eerste criminele activiteiten: "Ik voelde geen angst."

 • 3. We zaten op het randje

  May 05 2021

  Nahib is inmiddels aangekomen in een asielzoekerscentrum in Nederland, terwijl Nabil achterblijft in Pakistan. Eén jaar na de militaire operatie waarmee de VS Afghanistan binnenvalt, lukt het de moeder van het gezin om de vlucht naar Nederland te regelen. Hoe zien de eerste jaren in Nederland eruit?

 • 2. De lucht was helemaal rood

  May 05 2021

  Nahib is drie jaar oud en Nabil nog pas één jaar als de Taliban de macht overneemt in hun stad Herat, een oude handelsstad in het zuidwesten van Afghanistan. Welke herinneringen hebben zij en hun oudere zus aan hun vroege jeugd en hoe verliep hun vlucht naar Nederland?

 • 1. Hij is het niet

  May 05 2021

  Het was dinsdagochtend 8 oktober 2014, toen de politie het huis van de broers binnenviel en de jongste broer Nabil opgepakt werd. Hoe verliep deze ochtend? Welke impact had de inval op de oudste broer Nahib en op de rest van het gezin?