PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Verrukkelijke Wetenschap

Verrukkelijke Wetenschap is een wekelijkse podcast gepresenteerd door Daan en Merlijn Schneiders (broer en zus!). Eindelijk een podcast voor iedereen die ooit een keer 'Waarom?!' heeft geroepen. Op een enthousiaste, geestige en vooral kundige wijze maken Daan en Merlijn de wetenschap voor iedereen interessant, relevant en begrijpelijk. Zoals ze zelf zeggen: “De luisteraar moet na elke aflevering lachend iets hebben geleerd.”Wiskundige en journalist Daan Schneiders kan met zijn enthousiasme en de...more

Afleveringen

 • #12: Wat maakt een virus succesvol?

  Aug 04 2022

  Samen met epidemioloog en infectieziektemodelleur Quirine ten Bosch onderzoeken we welke virussen het best kunnen overleven. Hoe kon Corona zich zo snel verspreiden? En wat is een virus eigenlijk?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • #11: Waarom is onze lichaamstemperatuur 37 graden?

  Jul 28 2022

  Hoe zorgt ons lichaam dat het warmer is dan kamertemperatuur en wat is daar voor nodig? Boris Kingma legt het uit én hij geeft eindelijk antwoord op de vraag wat is ‘gevoelstemperatuur’?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • #10: Waarom zijn we zo slecht in kansen inschatten?

  Jul 21 2022

  We duiken samen met statisticus Maurits Kaptein de wereld van de kansberekening in. Hoe groot is bijvoorbeeld de kans dat je de lotterij wint? Of dat je 6 gooit als je al 4 keer 6 hebt gegooid? En waarom zijn er in een kleine groep zo vaak twee mensen op dezelfde dag jarig?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • #9: Wanneer ontdekken we buitenaards leven?

  Jul 14 2022

  Deze keer speuren we samen met Milo Grootjen ons zonnestelsel af naar plekken waar leven kan zijn. Hoe lokken we aliens naar onze planeet? En wonen er buitenaardse wezens op aarde?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • #8: Waar komen onze gevoelens vandaan?

  Jul 07 2022

  In deze aflevering bespreken we hoe je hersenen beelden vertalen naar emotie. Professor Onno Meijer vertelt hoe hormonen het omroepsysteem van ons lichaam zijn.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • #7: Kiezen we onze eigen weg?

  Jun 30 2022

  We denken allemaal dat we zelf beslissen hoe we van A naar B willen komen. Maar de wetenschap blijkt te kunnen voorspellen welke route je kiest. Fenne Roefs is specialist in Wayfinding, ze kan zorgen dat je ergens links of rechts gaat zonder dat je weet dat je gestuurd wordt..Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • #6: Wat is leven?

  Jun 23 2022

  Vraag jij je ook wel eens af wat iets ‘levend’ maakt? Waarom leeft bijvoorbeeld een mier wel, maar een steen niet? Samen met onze gast Professor Huck, duiken we dieper in ‘het leven’. Ook onthult hij hoe hij in zijn laboratorium al jaren leven probeert te maken van levenloze dingen...Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • #5: Houdt de natuur zich aan de wiskunde?

  Jun 16 2022

  Deze keer duiken we met professor Dirk Huylebrouck in de wereld van de Gulden Snede. Een stukje eeuwenoude raadselachtige wiskunde. Waarom heeft een ananas bijvoorbeeld altijd 5 of 8 of 13 strepen? Er blijken verborgen regels te zijn waar de natuur zich altijd aan houdt...Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • #4: Hoe is de mens geëvolueerd?

  Jun 09 2022

  We onderzoeken, samen met professor Nico van Straalen, hoe wij als mens het dierenrijk zijn ontgroeid. We volgen daarmee de evolutie van oerbacterie tot mens. En heb jij je ooit ook afgevraagd sinds wanneer we geen staart meer hebben ondanks we nog wel een staartbot hebben?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • #3: Hoe werkt onze biologische klok?

  Jun 02 2022

  Deze keer onderzoeken we de biologische klok. Hoe komt het dat je een ochtend- of avondmens bent? En wat gebeurt er als je maanden in een pikdonkere grot woont? We onthullen hoe ons lichaam zélf de tijd bij kan houden!Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • #2: Hoe belangrijk is geur voor ons?

  May 26 2022

  Reukexpert Caro Verbeek schuift aan en neemt ons mee op een welriekende reis door de historie van geur en smaak. We ontdekken dat we veel meer ruiken dan we denken en zelfs onze partnerkeuze ervan afhangt.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • #1: Hoe groot is ons heelal?

  May 26 2022

  Deze aflevering is voor iedereen die weleens omhoog heeft gekeken naar de sterren en zich afvroeg of die ergens eindigt. En hoe kunnen sterren die je ziet allang niet meer bestaan? De astronoom Ralph Wijers legt het ons allemaal uit, van oerknal tot nu…Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • TRAILER - Verrukkelijke Wetenschap

  May 25 2022

  Verrukkelijke Wetenschap is een wekelijkse podcast gepresenteerd door Daan en Merlijn Schneiders (broer en zus!). Eindelijk een podcast voor iedereen die ooit een keer 'Waarom?!' heeft geroepen. Op een enthousiaste, geestige en vooral kundige wijze maken Daan en Merlijn de wetenschap voor iedereen interessant, relevant en begrijpelijk.Zoals ze zelf zeggen: “De luisteraar moet na elke aflevering lachend iets hebben geleerd.”Wiskundige en journalist Daan Schneiders kan met zijn enthousiasme en des...more