PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Waarom? Daarom!

Waarom is de lucht blauw? Waarom kunnen schepen drijven? Waarom spreken we niet allemaal dezelfde taal? Alle kinderen gaan door een waarom-fase. Ouders, leerkrachten, tantes en nonkels zitten met de handen in het haar. Ze hebben geen idee wat ze moeten antwoorden. Daarom schakelen Maarten & Dorothee elke week de hulp in, van de man die alle antwoorden in zich heeft: Lieven Scheire.

Afleveringen

 • Onze pupillen zijn zwart van kleur. Waarom zien we dan kleuren en niet zwart?

  Jun 19 2019

  Met de Foute 528 volgende week is dit alweer de laatste keer dat Lieven Scheire langskomt in de show. Hij beantwoordt een vergezochte vraag van Siem. Maar dat zijn natuurlijk de leukste. 

 • Waarom groeien onze nagels de hele tijd?

  Jun 18 2019

  Een goeie vraag van Lize, 8 jaar. Haar mama Cindy stuurde die door. Hoe zit dat precies met die nagels? Waarom voelen we het niet als we ze knippen? Zijn nagels en haar eigenlijk hetzelfde? Groeien nagels verder als we sterven? Veel vragen, gelukkig heeft Lieven veel antwoorden.

 • Waarom worden sommige papa's kaal en andere niet?

  May 29 2019

  We kregen deze vraag van mama Ine. De vraag is van haar dochter Zoë. Lieven Scheire beantwoordt ze met veel plezier. Maar heeft hij ook wetenschappelijk bewijs voor zijn antwoord? Of blijft het bij gissen? Als je zelf nog een vraag hebt voor Lieven Scheire kan je die steeds doorsturen via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom.  

 • Waarom moet je huilen als je een ui snijdt?

  May 22 2019

  We zeggen liever "ajuin", maar officieel moeten we "ui" zeggen. Hoe dan ook. Waarom huilen we als we een ui snijde,? En vooral, wat kan je ertegen doen? Lieven heeft heel wat truukjes in deze aflevering. Als je zelf nog een leuke waarom-vraag hebt, stuur ze zeker gratis door via de Q-app, met de hashtag #waaromdaarom.

 • Waarom kan je wortels zaaien als ze geen zaadjes hebben?

  May 15 2019

  Kindervragen zijn soms heel eenvoudig, terwijl het antwoord vaak erg moeilijk is. De waarom-vraag van deze week komt van Merel. Het antwoord is deze keer vrij eenvoudig. Een wortel is een wortel. Of komt er toch nog meer bij kijken? Als je zelf nog een leuke waarom-vraag hebt, stuur ze zeker gratis door via de Q-app, met de hashtag #waaromdaarom.

 • Waarom is gras groen?

  May 08 2019

  De vraag deze week komt van Matthis. Zijn mama Veerle heeft die doorgestuurd. En ze is even eenvoudig als geniaal.  Waarom is gras groen? Het perfecte voorbeeld van een kinderlijk eenvoudige vraag, die je je als volwassene nooit zou stellen. Heb je zelf nog zo'n vraag, laat het ons dan weten. Dat kan gratis via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom.

 • Waarom kan je dronken worden van alcohol?

  May 06 2019

  Ook op 1 mei wil Lieven Scheire ons helpen om kindervragen te beantwoorden. De mama van Noah heeft een vraag doorgestuurd. Als jij zelf nog een leuke waarom-vraag hebt, kan je ze altijd doorsturen via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom

 • Waarom krijgen mensen koortsblaasjes?

  Apr 24 2019

  Alexander is vijf jaar, en zijn mama Lieselot stuurde zijn uitstekende vraag door. Waarom krijgen mensen koortsblaasjes? En geraak je er ooit nog vanaf? Lieven Scheire legt het heel helder uit.  Heb je zelf nog een leuke vraag? Stuur ze door via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom.

 • Waarom wandelen mensen op twee benen?

  Apr 03 2019

  Luisteraar Kenny heeft de hulp nodig van Lieven Scheire. Hij weet niet wat te antwoorden op de vraag van zijn zoontje Siem. Maar krijgt hij ook een antwoord van Lieven?

 • Waarom kraakt sneeuw als je erin stapt?

  Mar 27 2019

  Het is al lang gestopt met sneeuwen, de lente is begonnen. Maar Tess blijft zich afvragen waarom sneeuw kraakt als je erin stapt. Haar mama Josephine had Lieven Scheire nodig om het antwoord te geven.  Heb je zelf een vraag, stuur ze zeker door via de Q-app. Gebruik de hashtag #waaromdaarom en Lieven Scheire gaat op zoek naar het antwoord. 

 • Waarom hebben mensen verschillende kleuren?

  Mar 20 2019

  Waarom hebben mensen verschillende kleuren? 't Is een vraag van Noah die zijn mama An doorstuurde. We leren heel wat bij over de geschiedenis van de mens en het belang van Vitamine D. Zelf ook een vraag? Stuur ze naar ons via een berichtje in onze Q-app. Gebruik de hashtag #waaromdaarom en dan kan Lieven Scheire jouw vraag beantwoorden.

 • Waarom hangen appels aan een stengel en zitten ze niet gewoon op de tak

  Mar 13 2019

  Waarom hangen appels aan een stengel en zitten ze niet gewoon op de tak? Zo eenvoudig mogen de vragen zijn! Stuur ze door via de Q-app en gebruik de hashtag #waaromdaarom. Lieven Scheire geeft een antwoord dat ons leidt naar de Britse spoorwegen en het Amerika van de late negentiende eeuw.

 • Waarom hebben we sproeten?

  Feb 20 2019

  De vraag van Merel werd doorgestuurd door papa Erik. Ze is even kort als eenvoudig maar je hebt er waarschijnlijk nog nooit over nagedacht. Waarom hebben we sproeten? Als je zelf een goeie waarom-vraag hebt, stuur ze dan door via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom. 

 • Waarom zijn er meer rechtshandigen dan linkshandigen?

  Feb 13 2019

  Mama Linda heeft deze vraag van Ennes ingestuurd. Het antwoord brengt ons bij linker- en rechterhersenhelften, asymmetrische lichamen en tattoos op borstkassen. Als je zelf een goeie waarom-vraag hebt, stuur ze dan door via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom. 

 • Waarom hebben we tien vingers?

  Feb 06 2019

  Ilona was aan het tellen op haar vingers en dacht: "Waarom heb ik eigenlijk tien vingers?" Haar papa heeft ons de vraag doorgespeeld. Het antwoord van Lieven Scheire doet je twijfelen aan heel wat zekerheden :-) Als je zelf een goeie waarom-vraag hebt, stuur ze dan door via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom. 

 • Waarom leven de dino's niet meer?

  Jan 30 2019

  Luisteraar Sophie speelde deze vraag van haar zoontje Axel door. Lieven begon met het zaaien van verwarring. Leven de dino's écht niet meer? Als je zelf een goeie waarom-vraag hebt, stuur ze dan door via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom. 

 • Waarom lachen we eigenlijk?

  Jan 23 2019

  Mama Nathalie wist echt niet waar ze moest beginnen toen haar dochter Iris met deze vraag afkwam. Lieven Scheire... wist het eigenlijk ook niet! Maar hij deed een goede poging. Als je zelf een goeie waarom-vraag hebt, stuur ze dan door via de Q-app met de hashtag #waaromdaarom. 

 • Waarom kunnen papegaaien praten en andere vogels niet?

  Jan 16 2019

  Papa Kevin zat met de handen in het haar toen dochter Jolie deze vraag stelde. Waarom praten papegaaien zo goed? En wist je dat er ook andere vogels zijn die fantastisch imiteren? Lieven laat ook een crazy voorbeeld horen.  

 • Waarom heb je 's ochtends prutjes in je ogen?

  Jan 14 2019

  De vraag deze week komt van Zoë. Ze is doodsimpel, maar veel volwassenen kunnen er niet deftig op antwoorden. Lieven Scheire to the rescue! Je hoort Lieven elke woensdagmiddag bij Maarten en Dorothee op Qmusic.

 • Waarom spreken we niet allemaal dezelfde taal?

  Dec 14 2018

  De vraag deze week komt van Thomas. Zijn mama Heidi heeft die ingestuurd.

 • Waarom worden sommige diertjes in een eitje geboren en andere niet?

  Dec 05 2018

  Deze week komt de vraag van Ward.