PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Zimmerman in Space

Spacegeek Hens Zimmerman maakt elke week een podcast over sterrenkunde en de ruimtevaart. Maar, op de een of andere manier, steekt er bijna altijd een filosofische of politieke boodschap de kop op. Om de luisteraar vervolgens aan het eind met meer vragen dan antwoorden op te zadelen.

Afleveringen

 • #75 - Jouw negenjarige kind: de eerste mens op mars?

  Oct 19 2019

  Wat zijn zware neutronensterren? Gelden er privacyregels in de ruimte? En is er leven op Mars? Al 75 weken beantwoordt onze huiskosmonaut Hens Zimmerman allerlei ruimtevragen in zijn column Zimmerman in Space. Om dit te vieren vandaag een extra lange aflevering! Hens Zimmerman verliet voor de 75e column eenmalig zijn audiokelder om de Space Expo te bezoeken. Directeur Rob van den Berg neemt Hens en zijn dochter annex spacesidekick Gloria mee langs de geschiedenis van de ruimtevaart. De nieuw...more

 • #74 - Hoeveel informatie kun je in een golf proppen?

  Oct 12 2019

  Waar zou onze huiskosmonaut zijn zonder zijn trouwe luisteraars? Zijn mailbox stroomt over van enthousiaste vragen van fans. Deze week legt Hens niet alleen het verschil uit tussen AM- en FM-radio, maar ook wat DAB+ en morse met elkaar te maken hebben; en dat alles begint met een vraag over straling van luisteraar Roel: hoe kan straling ons eigenlijk zo ontzettend veel informatie geven?

 • #73 - Exotische kometen in ons zonnestelsel

  Oct 05 2019

  We hebben een bezoeker uit de interstellaire ruimte! Helaas, het gaat niet om een buitenaards wezen... Deze week gaat Zimmerman in Space over een exotische komeet: 2I/Borisov. Het is het tweede object ooit ontdekt buiten ons zonnestelsel... Maar dat betekent niet dat er niet nog veel meer zijn: we hebben nog niet zo lang de instrumenten om deze exoten op te sporen.

 • #72 - Is er spooky action at a distance?

  Sep 28 2019

  Het onderwerp van deze week is fascinerend, maar ook een beetje moeilijk te begrijpen. Zelfs voor spacegeek Zimmerman s het complex. Maar zoals altijd ben je ook na deze column weer een stukje wijzer over ons heelal. Zimmerman combineert deze week moeiteloos twee luisteraarsvragen: benieuwd wat de spin van deeltjes, quantum mechanica en onze waarneming van de wereld met elkaar te maken hebben? Je favoriete spacegeek legt het uit!

 • #71 - Zware neutronensterren

  Sep 21 2019

  Elke week vertelt hij je een nachtelijk ruimteverhaal. Dit keer over subatomaire deeltjes en zware neutronensterren. Hens sluit dit keer af met een feestelijk nummer.

 • #70 - Bestaat de objectieve waarheid?

  Sep 14 2019

  "Het 'nu' is gebaseerd op onze eigen back-up van informatie uit het verleden." Deze week kreeg Hens Zimmerman een mail van een luisteraar die alle ruimtevaart kennis die we nu hebben in twijfel trekt. Want, niet alle feiten die wij denken te weten zijn waar. Ook de objectieve waarheid kan er soms flink naast zitten.

 • #69 - Maansteen Big Birtha vertelt geschiedenis van de aarde

  Sep 07 2019

  De Big Birtha-steen staat bekend als een van de grootste maanstenen die in de geschiedenis is meegenomen naar de aarde. Nu 48 jaar later blijkt dit niet zomaar een steen te zijn: de steen is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de aarde, wat als meteoriet op de maan is belandt tijdens het ontstaan van het heelal! In deze aflevering analyseert Hens Zimmerman wat deze steen nou zo bijzonder maakt.

 • #68 - De Space Race herhaalt zich

  Aug 31 2019

  De eeuwige strijd tussen grootmachten om ergens de eerste, de beste of de grootste in te zijn, lijkt nooit echt te stoppen. De ruimtewedloop uit de vorige eeuw was ook zo'n strijd. Op 4 oktober 1957 begon de jarenlange Space Race tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten met de lancering van Spoetnik 1. Die race lijkt zich momenteel te herhalen, maar inmiddels bemoeien meer partijen zich ermee: India, SpaceX en Blue Origin bijvoorbeeld. Deze week neemt spacegeek Hens Zimmerman je mee in de ge...more

 • #67 - Gelden privacyregels ook voor satellieten in de ruimte?

  Aug 24 2019

  Cookies, persoonsgegevens bij bedrijven, verborgen camera's… Terwijl wij ons druk maken over onze privacy op aarde, doorbreken satellieten alle privacymuren. Zonder dat wij het door hebben. Het aantal satellieten stijgt explosief en je kan waar en wanneer je maar wilt data opvragen over waar je buurman uithangt. Hens Zimmerman maakt een analyse over privacy in de ruimte in een nieuwe aflevering van Zimmerman in Space.

 • #66 - Hoe meet je iets oneindig groots?

  Aug 17 2019

  Het heelal is gigantisch, geen wonder dat de trouwe luisteraars van deze podcast zich afvragen hoe je dingen moet meten in de ruimte. Deze week vertelt Hens waarom centimeters en kilometers in outer space niet werken en welke meeteenheid astronauten en sterrenkundigen dan wel gebruiken.

 • #65 - Hens kruipt in de huid van een confucianist: eenheid in het universum

  Aug 10 2019

  Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Het is de gulden regel van het confucianisme, wat jarenlang een ethisch en filosofisch systeem was in Oost-Aziatische landen. Hens Zimmerman kruipt in de huid van de confucianist om een vraag van een luisteraar te kunnen beantwoorden.

 • #64 - De Snoopy maanlander is na 50 jaar weer teruggevonden!

  Aug 03 2019

  De Apollo 10 kan ook wel gezien worden als de generale repetitie voor de Apollo 11, waarmee in juli 1969 de mens voor het eerst in de geschiedenis voet op de maan kreeg. De Snoopy maanlander speelde daarin een belangrijke rol. Lange tijd was de Snoopy buiten beeld, maar 50 jaar later dook hij weer op.

 • #63 - Is er leven op maan Enceladus?

  Jul 27 2019

  Iedereen was de afgelopen dagen in de ban van de Apollo 11 maanlanding. Maar space geek Hens Zimmerman kijkt verder dan onze eigen maan. Hij verdiept zich deze week in een van de 62 manen van Saturnus: maan Enceladus. Als er één plaats in ons zonnestelsel is waar we buitenaards leven kunnen aantreffen is het daar wel.

 • #62 - Gaten in sterstromen: een groot mysterie

  Jul 20 2019

  Sterstromen, prachtige stroken van sterren, worden veroorzaakt door verstoringen in de Melkweg... Nu kan zo'n stroom vervolgens weer verstoord worden waardoor er een gat in de stroom ontstaat. Maar hoe dat precies zit is een ingewikkelde kwestie. Onze eigen huiskosmonaut Hens Zimmerman zoekt deze week in zijn column uit hoe zo'n gat in een sterstroom ontstaat.

 • #61 - Een enigmatisch miniruimtevliegtuig

  Jul 13 2019

  De x37B is een spannend ruimtevliegtuig. De luchtmacht van de Verenigde Staten gebruikt dit onbemande vliegtuig voor een ultrageheime militaire missie. Hens Zimmerman probeert de geheimen rond dit kleinste ruimtevliegtuig te ontrafelen...

 • #60 - Een spacepodcast over... spacepodcasts

  Jul 06 2019

  Deze week zorgt Hens Zimmerman dat je nooit meer uitgeluisterd raakt in het universum van de spacepodcasts. Zo goed als Zimmerman zelf zijn ze natuurlijk niet, maar deze tips komen aardig in de buurt.

 • #59 - Bruine dwergen zijn failed stars

  Jun 29 2019

  Vanuit een telescoop ziet het er uit als een "onbeduidende ster", maar een bruine dwerg is geen ster of een planeet. Space-columnist Hens Zimmerman legt uit dat bruine dwergen ontstaan als er te weinig massa aanwezig is bij een nucleaire fusie, als een soort van mislukte ster. Maar hoe werkt dat precies? En hoe ziet de levensloop van een bruine dwerg er uit?

 • #58 - Wanneer kunnen we nou eens tijdreizen?

  Jun 22 2019

  In films, boeken en andere fictie kan men al decennia tijdreizen: terug naar het verleden of juist ver in de toekomst. Kunnen wij ons in de echte wereld ook vast gaan verheugen op een tripje naar ridders, de Romein of het jaar 2100? Deze week duikt Hens diep in de wereld van tijdreizen.

 • #57 - Wat zit er in dat gigantische gat aan de achterkant van de maan?

  Jun 15 2019

  Uit de data van de GRAIL- Missie is gebleken dat er iets abnormaals aan de hand is met de zwaartekracht op de maan. Aan de achterkant van de maan bevindt zich een gigantische krater. Daaronder hebben onderzoekers iets heel groots waargenomen: een mysterieuze bel van dicht gesteente met een totale massa die vijfmaal zo groot is als die van het Hawaïaanse Big Island. Hoogstwaarschijnlijk is het een metaalbevattend object, om de concentratie van de zwaartekrachtafwijking te kunnen verklaren. Hens d...more

 • #56 - Zo eindigt het universum

  Jun 08 2019

  Hens reist in deze column met zijn tijdmachine miljarden jaren in de toekomst. Hij heeft het al vaker gehad over het ontstaan van het heelal: de Big Bang. Maar hoe zal ons universum eindigen?

 • #55 - UFO's gespot!

  Jun 07 2019

  Opeens zijn UFO's weer in het nieuws. Hens twijfelt of hij er aandacht aan moet besteden, maar doet het toch. Want waarom neigen we als mensen vaak naar het aanwijzen van een buitenaardse beschaving als plausibele verklaring bij 'onverklaarbare' fenomenen.

 • #54 - Hoe klinkt de wc op het ISS?

  Jun 06 2019

  Hens heeft het druk. Daarom maakt hij een column over een aantal mysterieuze ruimtegeluiden. Luister naar windvlagen op de planeet Mars, de altijd klinkende ruis in het ISS en 'the hum'.

 • #53 - Luister vanuit Westerbork naar radio uit de ruimte

  Jun 03 2019

  Hens reist in deze column af naar Westerbork. Vlakbij Herinneringscentrum Kamp Westerbork staat daar een hele grote radiotelescoop die bestaat uit 14 verschillende schotels. Daarmee kunnen we luisteren naar 'radio uit de ruimte'.

 • #52 - Waarom is bijna alles in ons heelal rond? (En waarom denken de 'Flat Earthers' van niet?)

  Jun 02 2019

  Volgens Hens staat de platte aarde theorie symbool voor een diepgewortelde onrust in de samenleving.

 • #51 - Boötes Void: De grootste leegte in de ruimte

  Jun 01 2019

  Tijd voor weer een astronomisch mysterie. Het Gat van Boötes is een gigantisch gebied in het heelal waarin nauwelijks sterrenstelsels voorkomen. Het is bijna niets. Maar wat is het dan?

 • #50 - Moet bijgeloof nou echt invloed hebben op ons leven?

  May 31 2019

  Iedere week neemt Hens Zimmerman ons mee naar de ruimte en onthult hij op zijn geheel eigen wijze de geheimen van ver buiten de dampkring. Deze week neemt hij bijgeloof onder de loep.

 • #49 - "Dino's, grote steen, einde dino's."

  May 28 2019

  Iedere week neemt columnist Hens Zimmerman ons mee naar de ruimte en onthult hij op zijn geheel eigen wijze de geheimen van ver buiten de dampkring. Deze week bespreekt hij het uitsterven van dinosaurussen.

 • #48 - De onthulling van het zwarte gat

  May 24 2019

  Iedere week neemt Hens Zimmerman ons mee naar de ruimte en onthult hij op zijn geheel eigen wijze de geheimen van ver buiten de dampkring. Deze week gaat het over Katie Bouwman, het grote brein achter de foto van het zwarte gat.

 • #47 - Medegeek Ana Gimbrère op bezoek

  May 17 2019

  Dit keer gaat Hens in gesprek met medegeek, wetenschapsredacteur, wetenschapsjournalist en wetenschapspresentator Anna Gimbrère over hun liefde voor de ruimte.

 • #46 - De zwaartekracht trekt je kat en de deurbel naar elkaar toe

  May 13 2019

  Zwaartekracht zorgt ervoor dat we niet van de aarde afzweven, dat weten we allemaal. Maar wat is het nou echt? Hens duik dit keer in de zwaartekracht in en pluist het uit.

 • #44 - Magnetars: miljoenen keren sterker dan de sterkste magneten op aarde

  May 10 2019

  Magnetars zijn de bizarre overblijfselen van supernova-explosies. Ze zijn voor zover bekend de sterkste magneten in het heelal – miljoenen keren sterker dan de sterkste magneten op aarde. En ze trekken ook de aandacht van onze space geek Hens Zimmerman...

 • #45 - Mediteren met Zimmerman: "Laten we samen een ruimtereis maken"

  May 07 2019

  Deze dag een wat a-typische ruimtepodcast. Zimmerman trakteert je namelijk op een heerlijke slaapmeditatie. Ga met hem mee op ruimtereis en voel je herboren!

 • #43 - Alle hens aan dek (vragen van luisteraars)

  May 02 2019

  Column #43 is voor jou - de luisteraar! Hens Zimmerman beantwoord brandende vragen. Wat is de overeenkomst tussen het universum en een bal?

 • #42 - Is er dan nergens een planeetje met een woestijnvlo?

  May 01 2019

  Column #42 bevat een wat minder vrolijke gedachte. Voor deze aflevering geldt: Buiten bereik van kinderen houden, aquaria afdekken en bij contact met de huid onmiddellijk een arts raadplegen.

 • #41 - Spoiler: de ruimte is geen vacuüm

  Apr 30 2019

  Niets is leger dan de ruimte tussen sterrenstelsels: duizenden malen leger dan het beste vacuüm dat ooit op aarde is gemaakt. Toch schiet zelfs hier af en toe nog een materiedeeltje voorbij...

 • #40 - OMG! (Het Oh-My-God-deeltje)

  Apr 25 2019

  Het Oh-My-God-deeltje schoot ons leven in zonder enige waarschuwing, we hebben geen idee waar het vandaan komt of wat het precies is. Wat weten we over dit mysterieuze deeltje uit de ruimte?

 • #39 - De raadselachtige schoonheid van ons bestaan

  Apr 25 2019

  Waarom zijn we hier? Wat betekenen we voor het heelal? Dit keer kijkt Hens naar ons nietig bestaan en houdt ons een spiegel voor.

 • #38 - Is er leven op aarde?

  Apr 25 2019

  Normaal gesproken kijkt Hens de ruimte in, maar deze week neemt hij het leven op aarde onder de loep. Want wat weten we nog van het bestaande leven op deze bol?

 • #37 - De eerste Nederlander in de ruimte

  Apr 25 2019

  30 Oktober 1985 was het zo ver: voor het eerst ging er een Nederlander de ruimte verkennen. Wubbo Ockels maakte een week lang een bijzondere reis. Hens vertelt dit keer over het leven van onze eigen astronaut.

 • #36 - Voet op de maan - Apollo

  Apr 25 2019

  Op 25 mei 1961 begon het Apollo-project met de belofte van president John F. Kennedy aan het Congres dat vóór 1970 er een mens op de maan zou landen. Hens neemt ons terug de tijd in om te praten over dit bijzondere project.

 • #35 - Wat is ruimtetijd?

  Apr 25 2019

  We kunnen met militaire vliegtuigen al sneller dan het geluid, maar het is ons nog nooit gelukt om sneller dan het licht te gaan. Hoe komt dat toch?

 • #34 - No Shit Sherlock! Hoogtepunten uit de ruimtevaart

  Apr 25 2019

  Het jaar 2019 heeft ons al heel wat nieuwe doorbraken gegeven in de ruimtevaart. Hens neemt ons mee en vertelt ons wat de hoogtepunten zijn.

 • #33 - Kerstspecial: De ster van Bethlehem

  Apr 25 2019

  In deze aflevering gaat Hens op zoek naar de zin en de onzin van de ster van Betlehem, de kerstster. Kunnen we de ster nog vinden?

 • #32 - Hoe lang duurt het ‘nu’?

  Apr 25 2019

  Hens is bezig met het nu. Maar het nu is nu al weer voorbij. Hoe lang duurt nu? Hoe lang duurt het heden? Hens legt het ons uit.

 • #31 - Nieuwe inzichten uit oude informatie

  Apr 25 2019

  Hens houdt zich dit keer bezig met oude informatie. Met de nieuwe technologieën is er veel meer informatie te halen uit bijvoorbeeld oude muziek en sterrenkundige data. Welke nieuwe inzichten kunnen we vinden?

 • #30 - Wat de nieuwe bewoner van Mars ons kan vertellen over de planeet

  Apr 24 2019

  Er is een nieuwe bewoner geland op Mars en hij heet InSight. Hij gaat ons de komende jaren ons enorm veel vertellen over deze verre planeet. Hens legt uit wat we allemaal van deze nieuwe bewoner kunnen leren.

 • #29 - Donkere materie: onmisbaar maar nog nooit gevonden

  Apr 24 2019

  Het grootste deel van ons heelal is misschien helemaal niet zichtbaar. Wetenschappers vermoeden dat zo'n twee derde van het heelal bestaat uit donkere materie. Hens legt uit waaruit die donkere materie zou bestaan en waarom we die nodig hebben om te verklaren hoe sterrenstelsels zich gedragen

 • #28 - Dichotomie Paradox: Je kunt nooit een afstand afleggen

  Apr 24 2019

  Hens behandelt in deze column een schijnbare tegenstelling. Kunnen we ons echt verplaatsen in de ruimte? Of is dat maar een illusie? Schrijf mee, let goed op en probeer het raadsel te ontrafelen.

 • #27 - Kunstmatige intelligentie helpt ons de ruimte te ontrafelen

  Apr 24 2019

  Nu al kan kunstmatige intelligentie ons helpen bij het herkennen van afbeeldingen. Dat gebeurt met behulp van deep learning. Is deze techniek ook nuttig voor het besturen van ruimteschepen? Hens Zimmerman onderzoekt deze vraag met de hulp van Alexa, de intelligente Amazon-computer.

 • #26 - Hoe Amerikaanse presidenten de ruimtevaart hielpen

  Apr 24 2019

  Deze week bespreekt Hens de invloed van Amerikaanse presidenten op de astronomie in de VS. Zonder de beroemde uitspraak over het bereiken van de maan van president John F. Kennedy waren we er nooit gekomen.

 • #25 - De eerste bezoeker uit de interstellaire ruimte

  Apr 24 2019

  Een mysterieuze rode steen was de eerste bezoeker uit de interstellaire ruimte. Hij wordt ook wel Oumuamua genoemd en zoeft nu door ons zonnestelsel. Wat weten we eigenlijk over deze steen?

 • #24 - Het onbekende geluid uit het heelal onder de loep

  Apr 24 2019

  Fast Radio Burst is een korte, heldere radiopuls die we kunnen opvangen. Niemand weet waar ze echt vandaan komen of wie de afzender is. Hens Zimmerman bespreekt het mysterie rondom dit bijzondere geluid.

 • #23 - Het ongelofelijke herstel van ruimtestation Salyoet 7

  Apr 24 2019

  Hens Zimmerman vertelt over een spannende Sovjetmissie naar de Saljoet-7. Daar was namelijk een sensor kapot gegaan waardoor geen contact meer met het ruimtestation gemaakt kon worden. De Russen zetten alles op alles om in de space race voor te blijven.

 • #22 - Is er dan toch echt leven op Mars?

  Apr 24 2019

  Is er leven op Mars? Lijkt Mars op onze Aarde? Waar komt het methaan rond Mars vandaan? Onze spacefanaat, Hens Zimmerman, zoekt deze week naar leven op Mars.

 • #21 - Het alien mysterie van 'Tabby Star'

  Apr 24 2019

  Is Tabby's ster gebouwd door aliens? Wat zijn de lichtschommelingen rondom de ster? Hens Zimmerman bespreekt verschillende theorieën om de mysterieuze ster te kunnen verklaren.

 • #20 - Waarom luistert u naar deze podcast?

  Apr 24 2019

  Waarom is er iets en niet niets? Hoe kunnen atomen ontstaan zijn uit de lege ruimte? Hens bespreekt verschillende theorieën en komt erachter dat deze vragen misschien wel de verkeerde zijn, wanneer we praten over ons heelal.

 • #19 - Tijdreizen door het waarnemen van sterrenstelsels

  Apr 24 2019

  Elke week neemt columnist Hens Zimmerman ons mee ver de ruimte in en verwondert ons met een ander fenomeen. Dit keer verdiept hij zich in grenzen van het heelal.

 • #18 - Steve: een atmosferisch en mysterieus verschijnsel

  Apr 24 2019

  Misschien heeft u het wel eens gezien op vakantie, het noorderlicht, ook wel het poollicht genoemd. Of anders wel op foto’s, van die prachtige groene en paarse luchten. Onze spacegeek en geluidstechnicus Hens Zimmerman heeft het vannacht over een mysterieus verschijnsel dat hierop lijkt, maar niet hetzelfde is. Hij gaat het hebben over Steve.

 • #17 - Wat is een ‘Van Allen-gordel’?

  Apr 24 2019

  Elke week neemt Hens Zimmerman je mee naar de ruimte. Deze week vertelt hij over de Van Allen-gordels. Twee gordels van geladen deeltjes die bij de polen van de aarde het prachtige noorder- en zuiderlicht veroorzaken.

 • #16 - De mysteries rondom planeten uit ons zonnestelsel

  Apr 24 2019

  Elke week neemt Hens Zimmerman je mee naar de ruimte. Deze week bespreekt hij de verschillende mysteries rondom planeten in ons zonnestelsel en daarbuiten.

 • #15 - Onwaarheden over Olbers paradox

  Apr 24 2019

  Waarom is de nachtelijke hemel donker, en niet helder verlicht? Als het oneindige heelal helemaal gevuld is met sterren, moet de hemel toch verlicht worden? Hens Zimmerman praat u bij over de Olbers' paradox en de redenen waarom de sterrenhemel 's nachts donker is.

 • #14 - Astronaut André Kuipers ontvluchtte ISS vanwege inkomend ruimtepuin

  Apr 24 2019

  Ruimteafval is een steeds groter probleem voor de ruimtevaart: er zweeft maar liefst 5,5 ton puin rond de aarde. André Kuipers moest zelfs gaan schuilen voor ruimteafval dat het ISS dreigde te raken. De troep in de ruimte is nu zo groot dat nog werkende satellieten en het ruimtestation ISS daar ernstige overlast van ondervinden.

 • #13 - Wat zijn exoplaneten?

  Apr 24 2019

  Elke week neemt geluidstechnicus en ruimtefreak Hens Zimmerman ons mee naar de ruimte. Deze week: Exoplaneten. Wat zijn dit? En hoeveel zijn er van?

 • #12 - Sterren kijken vanuit de achtertuin in Zuid-Frankrijk

  Apr 24 2019

  Elke week neemt geluidstechnicus en ruimtefreak Hens Zimmerman ons mee naar de ruimte. Deze week alles over sterren kijken vanuit je eigen achtertuin. Hens neemt ons mee op een van zijn eigen nachtelijke waarnemingen vanuit zijn vakantieadresje in Zuid-Frankrijk.

 • #11 - SSS: Special Space Sounds

  Apr 24 2019

  Elke week neemt geluidstechnicus en ruimtefreak Hens Zimmerman ons mee naar de ruimte. Deze week laat Hens de geluiden van de ruimte horen: het geruis van een langsrazende meteoor, straling van de zon en telefoonverkeer via satellieten.

 • #10 - Voyager ruimtesondes: Muziek en geluid in de ruimte

  Apr 24 2019

  In zijn wekelijkse column neemt ruimtefanaat en geluidstechnicus Hens Zimmerman ons mee naar de ruimte. Met deze week: de Voyager ruimtesondes. Deze ruimtesondes hebben platen aan boord met allerlei soorten geluiden en muziek, bedoeld voor buitenaardse beschavingen...

 • #9 - Sterrenkijken voor beginners

  Apr 24 2019

  In deze aflevering van 'Zimmerman in Space' helpt Hens de zoekende sterrenkijker. Zijn er nog plaatsen in Nederland waar we de sterren goed kunnen aanschouwen? En op welk plekje in de hemel moeten we vervolgens ons oog laten vallen? Hens geeft je zijn tips & tricks.

 • #8 - Margaret Hamilton: de vrouw die mannen naar de maan stuurde

  Apr 24 2019

  Deze aflevering tekent space geek Hens Zimmerman het bijzondere levensverhaal van Margaret Heafield Hamilton op. Voor velen een onbekende naam, maar ze is een van de belangrijkste computerpioniers uit onze geschiedenis. Zo ontwikkelde ze de software die werd gebruikt bij het Apollo-ruimteprogramma. En dat als vrouw in een tijd waarin mannen de dienst uitmaakten binnen haar veld.

 • #7 - Het mysterie van de ontbrekende antimaterie

  Apr 24 2019

  Het is een van de grootste mysteries binnen de natuurkunde: waarom is ons universum niet leeg? Voor zover we weten, ontstaan materie en antimaterie namelijk altijd in gelijke mate én vernietigen ze elkaar zo gauw ze elkaar tegenkomen. Maar als je die twee feiten combineert, heb je na de oerknal een probleem. Toen moet namelijk evenveel materie- als antimateriedeeltjes zijn ontstaan, die elkaar vervolgens allemaal vernietigden. Resultaat: een heelal zónder deeltjes. En in zo’n heelal wonen we dui...more

 • #6 - Ruimtepuin zorgt voor hemels vuurwerk

  Apr 24 2019

  Vallende sterren zijn voor veel mensen een fascinerend verschijnsel. Zo doen we een wens als ze een vallende ster zien. En astronomen doen er er graag onderzoek naar. In deze zesde aflevering van de podcast 'Zimmerman in Space' bespreekt Hens vallende sterren en allerlei andere soorten ruimtepuin waar we op aarde mee geconfronteerd worden.

 • #5 - De naakte waarheid over zwarte gaten

  Apr 24 2019

  Zwarte gaten zijn een mysterieus fenomeen en blijven de sterrenkundige gemoederen bezighouden Ze klinken spannend en kinderen zijn er misschien zelfs wel bang voor. Maar wat is een zwart gat eigenlijk? Hoe ontstaan ze? En zijn ze echt zwart?

 • #4 - Leven we in een computersimulatie?

  Apr 24 2019

  Is wat je om je heen ziet wel de werkelijkheid? Of leven we in een soort Matrix; een computersimulatie waardoor alles om ons heen echt lijkt? Het lijkt voer voor sciencefiction-series (en dat is het ook). Toch zijn er ook wetenschappers die hier serieus over nadenken. En niet uitsluiten dat we daadwerkelijk in een simulatie leven...

 • #3 - Hoe groot is de kans dat we buitenaards leven vinden?

  Apr 24 2019

  Op zoek gaan naar buitenaards leven, dat is misschien wel de ultieme droom van elke astronoom. De afgelopen jaren hebben de wetenschap en technologie enorme stappen gemaakt in het zoeken, vinden en meten van andere planeten. Hoe waarschijnlijk is het dat er leven buiten onze aarde is? En hoe kunnen we dat dan vinden?

 • #2 - Waarom is het niet mogelijk sneller dan het licht te reizen?

  Apr 24 2019

  Licht beweegt zich voort in de ruimte met een snelheid van zo'n 300 kilometer per seconde. Maar wat betekent dat eigenlijk voor alles wat we waarnemen? Ruimtegek Hens Zimmerman behandelt de lichtsnelheid aan de hand van verschillende gedachte-experimenten.

 • #1 - Astronauten hoorden 'rare ruimtemuziek' aan de achterkant van de maan

  Apr 24 2019

  In het vacuüm van de ruimte is het doodstil, hoewel sciencefiction films ons soms anders doen geloven. In zijn eerste podcastaflevering 'Stilte in de ruimte' laat Hens Zimmerman ons toch verschillende ruimtegeluiden horen. Wist u bijvoorbeeld dat de planeet Saturnus geluid naar de aarde zendt?