PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Geknipte Gast

Verdiepende gesprekken in de wekelijkse ‘De Geknipte Gast’ podcast. Vanaf 28 januari keert, Özcan Akyol, ook bekend als Eus, terug in zijn barbershop om weer nieuwe gasten te ontvangen. In dit vijfde seizoen van ‘De Geknipte Gast’ komen onder anderen Robert ten Brink, Wende Snijders, Nadia Moussaid, Peter Plasman, Tineke de Nooij en Defano Holwijn langs. Tussen de spiegels van de kapperszaak leggen de gasten van Eus hun privéleven en hun carrière bloot tijdens een openhartig gesprek.

Afleveringen

 • #14 - De Geknipte Gast met Adriaan van Dis (S05)

  May 13 2022

  Begin deze maand ontving Adriaan van Dis het eredoctoraat van de Radboud Universiteit voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen. Hij benadrukt het belang van de vertel- en schrijfkunst, en doet een vurige pleidooi voor de lenigheid van geest, dat in een steeds sneller veranderende wereld, volgens Van Dis een absolute noodzaak is.

 • #13 - De Geknipte Gast met Ahmed Marcouch (S05)

  May 06 2022

  Van 'Sheriff van Slotervaart' tot 'Insta-burgemeester van Arnhem'. Inmiddels is Ahmed Marcouch vijf jaar burgervader van de Hanzestad, daarvoor was hij jarenlang PvdA-Kamerlid. Marcouch moest harder lopen dan de rest, omdat zijn biologische leeftijd niet klopte met de cijfers in zijn paspoort. Doordat hij bij geboorte de identiteit van zijn overleden broertje had gekregen, was hij op papier ouder dan dat ie eigenlijk was. Een leven in de versnelling, waar hij vooral in de puberteit erg mee worst...more

 • #12 - De Geknipte Gast met Glenn Helberg (S05)

  Apr 29 2022

  Glenn Helberg kreeg eind vorig jaar de Jos Brink Oeuvre prijs voor zijn inzet voor de lhbti communtiy. Ook de strijd tegen racisme zet hij onverminderd door. Onlangs verscheen zijn boek 'Als Ik Luister'. Hij groeide uit tot gamechanger in de psychiatrie, een pionier, die niet alleen in zijn vakgebied, maar ook in de samenleving strijdt voor gelijkheid. 

 • #11 - De Geknipte Gast met Ellen ten Damme (S05)

  Apr 22 2022

  De showtrap is, zoals Ellen zelf in een van haar nummers zingt, haar troon. En dat al ruim dertig jaar.  Ze groeide uit tot grand dame van het theater en schitterde ook internationaal op de bühne en het witte doek. In de kappersstoel blikt Ellen terug op haar opvoeding, maar heeft zij het ook over de ongelijkheid die ze al als jong meisje ervoer. Aan Eus deelt ze openhartig de onveilige situaties die ze als vrouw meemaakte en haar ervaringen als artiest. 

 • #10 - De Geknipte Gast met Robin de Puy (S05)

  Apr 08 2022

  Ze is een van de meest succesvolle portretfotografen van Nederland, heeft prestigieuze prijzen op haar naam staan, en valt ook internationaal op. Haar eerste fotoboek ‘If This Is True... I'll Never Have To Leave Home Again’ werd door Time Magazine uitgeroepen als een van de beste fotoboeken van het jaar.  Maar achter het succes gaan ook diepe angsten schuil. Bij Eus in de kapsalon vertelt voormalig Fotograaf des Vaderlands, Robin de Puy, openhartig hierover, ze deelt hoe haar ouders hiermee omgi...more

 • #9 - De Geknipte Gast met Nadia Moussaid (S05)

  Apr 01 2022

  Voor de driedeligeserie 'Mijn vader de gelukszoeker', momenteel te zien bij de VPRO, keert Op1-presentatrice Nadia Moussaid met haar vader terug naar Marokko: de plek die hij ruim veertig jaar geleden als 17-jarige jongen verliet op zoek naar een beter leven. Bij Eus in de kapsalon vertelt Nadia hoe ze tijdens die reis een andere kant van haar vader zag, hoe zijn eenzaamheid, maar ook zijn wilskracht haar diep raakte en hoe ze de verscheurdheid van het gemis van familie met zich meedraagt. Verde...more

 • #8 - De Geknipte Gast met Wende Snijders (S05)

  Mar 25 2022

  Ze weet als geen ander het leven te ontleden en snakt naar verbinding. Met haar publiek, met zichzelf, maar ook met de generaties die haar voor zijn gegaan. In het nummer 'Bloed in mijn Bloed' dat haar een nominatie voor de Annie M.G. Schmidt-prijs opleverde, bezingt ze precies dat. Deze week in 'De Geknipte Gast': Wende Snijders

 • #7 - De Geknipte Gast met Défano Holwijn (S05)

  Mar 18 2022

  De populaire online-talkshow ‘FC AvondKlok’ van Défano Holwijn werd tijdens de pandemie dé uitlaatklep voor tienduizenden jongeren. De geliefde en sympathieke rapper, presentator en acteur uit Amsterdam Zuidoost deinst er niet voor terug ook zichzelf kwetsbaar op te stellen, en dat wat om hem heen gebeurt te bevragen.  In de kapsalon vertelt hij openhartig over zijn jeugd; opgroeien zonder vaderfiguur, het opkroppen van emoties en het dubbele gevoel bij zijn bekendheid. 

 • #6 - De Geknipte Gast met Koos Postema (S05)

  Mar 11 2022

  In ‘De Geknipte Gast’ ontvangt Özcan Akyol, tv-icoon Koos Postema voor een persoonlijk gesprek in de kappersstoel. Hij doorbrak met zijn revolutionaire praatprogramma begin jaren zeventig menig taboe en groeide uit een van de eerste journalistieke televisieberoemdheden van Nederland. De 89-jarige Postema blikt terug op die bijzondere tijd, op opgroeien zonder vader en op de grote liefde voor zijn dierbare vrouw die in 2020 overleed.  

 • #5 - De Geknipte Gast met Marga van Praag (S05)

  Feb 25 2022

  Ook al was er het succesverhaal van haar beroemde vader zanger Max van Praag en had ze haar eigen glansrijke tv-carrière, de duistere, traumatische kant van de oorlog sluimerde altijd op de achtergrond. Haar joodse ouders die hadden moeten onderduiken droegen de moord en het verraad op hun familie een leven lang met zich mee. In een openhartig gesprek met Eus blikt oud-nieuwslezer Marga van Praag terug op dat verleden, waarvan de sporen tot op de dag van vandaag nog steeds voelbaar zijn.  

 • #4 - De Geknipte Gast met Carry Slee (S05)

  Feb 18 2022

  Ze had een traumatische jeugd en groeide op met een manisch-depressieve moeder en een vader die haar als zoon beschouwde. De liefde en haar grote schrijftalent werden haar redding. Bij Elles, met wie ze nu bijna vijftig jaar samen is, kon en mocht ze voor het eerst echt zichzelf zijn. Kinderboekenschrijfster Carry Slee deelt met Eus openhartige scènes uit haar tot nu toe veelbewogen leven. 

 • #3 - De Geknipte Gast met Peter Plasman (S05)

  Feb 11 2022

  Een van de bekendste strafrechtadvocaten in Nederland heeft een allergie voor autoriteit en is van kleins af aan op zichzelf aangewezen. Een hechte band met zijn ouders heeft hij nooit gehad. Zijn moeder was verzetsstrijder in Indië en kwam beschadigd uit de Japanse gevangenis terug. Zijn vader was als militair vaak weg. Met Eus bespreekt hij hoe dat hem heeft gevormd en hoe hij zijn carrière als strafrechtadvocaat te danken heeft aan zijn vrouw.

 • #2 - De Geknipte Gast met Tineke de Nooij (S05)

  Feb 04 2022

  Ze is een pionier die altijd heeft gestreefd naar een groots en meeslepend leven. Nu op haar tachtigste overvalt haar de eenzaamheid. Ze mist haar grote liefde Peet, maar denkt ook met verdriet terug aan de laatste jaren van zijn leven. In een openhartig gesprek met Eus deelt Tineke de Nooij hoe ze tijdens zijn ziekbed geconfronteerd werd met gevoelens van schaamte en ongemak. 

 • #1 - De Geknipte Gast met Robert ten Brink (S05)

  Jan 28 2022

  Hij begon als recalcitrante radiomaker en groeide uit tot geliefd televisie-icoon. Al dertig jaar maakt hij met dezelfde begeestering en gedrevenheid ‘All You Need is Love’. Die toewijding leidde in het verleden echter ook tot pijnlijke keuzes op cruciale momenten. Met Eus blikt Robert ten Brink terug op zijn eerste stappen in de televisiewereld, het winnen van de Televizier-Ring en de drang erbij te willen horen om zo 'het doodgewone' te ontstijgen. 

 • #13 - De Geknipte Gast met Eva Jinek (S04)

  Dec 01 2021

  Met haar recent verschenen boek 'Droom Groot' wil ze troosten en het eerlijke verhaal delen. Want dat de weg naar succes gepaard gaat met offers, weet dé talkshow-koningin van Nederland als geen ander. Met Eus bespreekt ze het ongemak van echt kwetsbaar zijn, blikt ze terug op haar eigen tegenslagen. Ook onderzoekt Eus in hoeverre Eva echt 'het zondagskind' is dat ze beweert te zijn.

 • #12 - De Geknipte Gast met Geert Mak (S04)

  Nov 24 2021

  Vol bezieling en engagement blijft hij als schrijver en journalist Europa een spiegel voorhouden. Zijn meest recente onderscheiding is de prestigieuze Europese Mediaprijs, de Karlsmedaille, die hij in Aachen door Martin Schulz, voormalig voorzitter van het Europees Parlement, kreeg uitgereikt. Geert Mak deelt met Eus zijn zorgen over het politieke klimaat in Nederland en het diepe wantrouwen van de bevolking jegens de overheid. 

 • #11 - De Geknipte Gast met Nilüfer Gündogan (S04)

  Nov 17 2021

  Haar gewelddadige vader en het verlies van haar man hebben haar leven getekend. Volt-Kamerlid Nilüfer Gündogan werd geboren in Turkije en groeide op in Weert. Van een gelukkige jeugd was echter geen sprake. Met een dikke olifantenhuid en een no-nonsense mentaliteit verscheen ze in 2021 op het politieke toneel. Eus blikt met haar terug op de reis die ze tot nu heeft afgelegd, en onderzoekt haar politieke vuur. 

 • #9 - De Geknipte Gast met Amber Kortzorg (S04)

  Nov 03 2021

  Ze is een vast gezicht op de zaterdagavond en trad in de voetsporen van Felix Meurders en Brecht van Hulten. In een openhartig gesprek vertelt Kassa-presentatrice Amber Kortzorg over de verschillende werelden waarin ze is opgegroeid: van de volkswijk in Amsterdam-Noord tot het elitaire Barlaeus Gymnasium. Ze blikt terug op een jeugd zonder aanwezige vader en  vertelthoe ze zich verhoudt tot haar Surinaamse roots.

 • #8 - De Geknipte Gast met Frans Bauer (S04)

  Oct 27 2021

  Hij stond al 51 keer in Ahoy en behoort tot de absolute top van het Nederlandstalige lied. Toen de pandemie uitbrak, brak voor hem een tijd van creativiteit, maar vooral ook van reflectie aan. Het verlies van zijn geliefde vader en grootste fan draagt Frans nog iedere dag met zich mee. Op vaderdag, de eerste zonder zijn vader, kreeg Frans van zijn zoons het mooiste cadeau ooit: een ring met zijn vaders vingerafdruk. 

 • #5 - De Geknipte Gast met Joyce Sylvester (S04)

  Oct 06 2021

  Ze schopte het, ondanks een onterecht laag schooladvies, tot eerste zwarte vrouwelijke burgemeester van Nederland en op haar 27ste overleefde ze ternauwernood de treinontsporing bij Hoofddorp waarbij vijf passagiers om het leven kwamen. Haar indrukwekkende levensverhaal legde Joyce Sylvester vast in het boek 'Bent Ú de Burgemeester?' Met Eus gaat ze dieper in op de impact van het ongeluk, en hoe haar dat gesterkt heeft in haar missie tegen kansenongelijkheid.

 • #4 - De Geknipte Gast met Herman Brusselmans (S04)

  Sep 29 2021

  Angst houdt schrijver Herman Brusselmans al zijn hele leven bezig. Hij kampte jarenlang met angstaanvallen, en tot op de dag vandaag heeft hij nachtmerries van de heftige beelden die hij in zijn jeugd zag. Met zijn enorme schrijfdrift probeerde hij die allesomvattende angst te dresseren. Eus gaat met hem in gesprek over die periode, over het belang van schrijven en de al dan niet aanwezige noodzaak relevant te blijven.

 • #3 - De Geknipte Gast met Walid Benmbarek (S04)

  Sep 22 2021

  Vóór het grote succes met onder meer de serie 'Mocro Maffia', heeft Walid Benmbarek vaker 'nee' tegen rollen gezegd dan 'ja' - als hij überhaupt al verzoeken of aanbiedingen kreeg. Maar inmiddels heeft hij, met succes, zijn plek als acteur weten te verzilveren. Ook als dat betekent dat je doorzettingsvermogen zwaar op de proef wordt gesteld door typecasting en uitsluiting.

 • #2 - De Geknipte Gast met Griet Op de Beeck (S04)

  Sep 15 2021

  Ondanks haar angst voor honden, is sinds kort labrador Uma in haar leven. De aanwezigheid van Uma is voor de bestsellerauteur Griet Op De Beeck echter op veel vlakken confronterend. Het doet haar opnieuw afvragen in hoeverre je echt kunt breken met vastgeroeste patronen en tot hoever een leven daadwerkelijk maakbaar is.