PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De inzichten

Een lang interview met een gesprekspartner die zijn/haar levensvisie- en opvattingen weergeeft. De interviewer is Nic Balthazar. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met www.demens.nu

Afleveringen

 • Maaike Neuville

  Jun 05 2022

  Maaike Neuville is een actrice die zo veel talent heeft dat het bijna onbeleefd is. Ze is ook film- en theatermaker en een sterke dichter. Vorig jaar won ze nog een Ensor als beste actrice voor haar rol in de film 'All of Us' en voor het bijzondere 'Madame Bovary' was ze genomineerd als beste actrice op het filmfestival van Milaan. In haar Inzichten laat ze ons diep in haar hart kijken. Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • David Van Reybrouck

  Apr 11 2022

  Nic Balthazar ontvangt cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck. Niet enkel een van de toonaangevende denkers van zijn generatie, maar ook een doener. Met G1000 creëerde hij een revolutionair platform voor democratische innovatie en meer burgerinspraak. Hij doorkruiste Congo en Indonesië om er de wereldwijde bestsellers 'Congo' en 'Revolusi' over te schrijven. Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • Elke Van Hoof

  Mar 06 2022

  Ze is klinisch psycholoog die gespecialiseerd is in trauma, stress en burn-out. Professor Elke Van Hoof is niet alleen professor en bezielster van haar eigen Huis voor Veerkracht, ze is ook voorzitter van de werkgroep 'mentale impact van COVID-19' in de Hoge Gezondheidsraad. Ze vertelt hoe we weer de beste versie van onszelf kunnen worden. En plezier vinden in het leven. Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • Trailer — De Inzichten

  Jan 20 2022

  Nic Balthazar ontmoet een interessante gesprekspartner en vraagt naar zijn/haar inzichten in het leven.

 • Jan Terlouw

  Dec 26 2021

  Hij straalt 90 jaar volle wijsheid uit. Hij is wetenschapper, politicus en schrijver met een missie. Hij is een verhalenverteller pur sang en kan mensen binden met een weidse visie over de toekomst van onze planeet en de kracht van wetenschap. Hij deed een emotioneel pleidooi in ‘de wereld draait door’ over vertrouwen en zijn kindertijd toen de touwtjes nog uit de brievenbussen hingen. Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • Jill Peeters

  Nov 07 2021

  Nic Balthazar ontvangt weervrouw Jill Peeters. Ze is geografe en leeft letterlijk met haar hoofd in de wolken. Ze maakte van het klimaatprobleem haar missie met onder andere haar organisatie 'Climate Without Borders'. Niets houdt haar tegen! Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • Lien Van de Kelder

  May 25 2021

  In de inzichten ontvangt Nic Balthazar vandaag meerdere gasten, die evenwel allemaal luisteren naar de naam Lien Van de Kelder. De bekendste is actrice. De minder bekende Lien Van de Kelder is ook zangeres, juriste en mensenrechtenactiviste. Zo ontfermt ze zich al jaren als voogd over alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • Jonathan Holslag

  Apr 10 2021

  Nic Balthazar ontvangt in de Inzichten Professor politicologie en internationale betrekkingen Jonathan Holslag. Hij weet alles over oorlog en over vrede, over China en Europa en hij adviseert presidenten, ministers, sjeiks en CEO's. Hij laat zijn licht schijnen over Europa en Vlaanderen en hoe dat eruit zal zien na de coronacrisis? Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • Jean Paul Van Bendegem

  Dec 26 2020

  Is hij Barabas, Gobelijn of professor Zonnebloem? Hij heeft geen rijbewijs en geen gsm. Hij is wiskundige, maar ook filosoof. Als jonggepensioneerde roept hij op tot verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid van de verworpen senior. Hij ervaart ouderdom als discriminerend. Wijs, grijs en puber: de Inzichten van professor Jean Paul Van Bendegem. Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • Christine Mussche

  Nov 21 2020

  In deze inzichten praat Nic Balthazar met Christine Mussche. Als advocate behandelt ze zedendelicten of zaken van kindermisbruik. Ze kent de donkere kanten van de mens maar al te goed. Maar niets van die zwaarte sijpelt door in haar persoonlijke leven. "Vrije wil is een illusie" en "Integriteit is het hoogste goed" zijn twee van haar inzichten. Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • Petra De Sutter

  Apr 24 2020

  Nic Balthazar komt tot inzichten met Petra De Sutter, een geëngageerd arts, gerenommeerd fertiliteits-expert, bezield euro-parlementariër, enthousiast auteur en celliste. Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • Rudi Vranckx

  Mar 22 2020

  Rudi Vranckx, al dertig jaar lang oorlogsreporter, heeft al meer geluk gehad in zijn leven. Hij heeft meer oorlogen meegemaakt dan de meeste militairen, maar het vuur in hem is nog lang niet gedoofd. Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • Geert Hoste

  Nov 05 2019

  Humorist Geert Hoste liet Vlaanderen 25 jaar lang lachen met zijn eindejaarsconferences. Zijn tv-programma's staan in de top tien van de meest bekeken programma's aller tijden. Geert stopte 3 jaar geleden met optreden. De stress werd hem te veel. Maar hij heeft ook een andere kant. Hij is de drijvende kracht achter de oprichting van een mensenrechteninstituut in België. Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • Wim Distelmans

  Oct 17 2019

  Topdokter Wim Distelmans is voorvechter en pionier van een waardig levenseinde. Tijdens zijn studies geneeskunde had hij een grote dip. Was hij niet beter filmregisseur geworden? Hij vond en vindt dat artsen ervan uitgaan dat ze God de vader zijn en dat ziekenhuizen te veel op gevangenissen lijken. En zolang er mensen als een hond sterven, zal hij verontwaardigd blijven. Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • Marleen Temmerman

  May 03 2019

  Marleen Temmerman is een gewaardeerde gynecologe, hoogleraar en directeur (2012-2015) bij de Wereldgezondsheidsorganisatie als hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek. Ze geeft inzichten over o.a. haar ervaringen in Afrika en vrouwenrechten. Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.

 • Caroline Pauwels

  Mar 08 2019

  Ze studeerde filosofie en Communicatiewetenschappen. Ze organiseert sinds mei 2015 Difference Day (World Press Freedom Day) en probeert als rector obstakels voor vrouwelijke academici en allochtone studenten te slopen. Afgelopen jaar voerde ze ook actie om de in Iran veroordeelde VUB-gastprof Ahmadreza Djalali van de doodstraf te redden. Programma samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op tv naast de erediensten.