PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Doorbraak Radio

De babbel van Doorbraak over politiek en nog van alles. Meer dan één stem dus.

Afleveringen

 • Drabbe en Devos: Corona legt existentieel probleem N-VA bloot

  Oct 21 2020

  Ook in deze podcast blikken Carl Devos en Karl Drabbe terug op de politieke week. Wat kunnen we concluderen uit de aanpak van de coronacrisis van de nieuwe regering? In deze aflevering van Doorbraak Radio laten Devos en Drabbe hun licht schijnen op de communicatie van de regering, de interne breuklijnen en de moeilijke positie van de N-VA.

 • Asselman en Neyskens: ‘Harris kwam onvoorbereid terwijl Pence zijn huiswerk had gemaakt’

  Oct 20 2020

  De laatste rechte lijn naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op dinsdag 3 november is ingezet. Het tweede debat tussen de presidentskandidaten is uitgesteld, maar het eerste debat tussen Pence en Harris, de vicepresidentskandidaten, vond wel plaats. In de aflevering van Doorbraak Radio gaan Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens dieper in op heet debat tussen Harris en Pence en blikken ze vooruit op de verkiezingen.

 • Lieve Van Ermen: ‘De mensen weten niet wat de gevolgen en gevaren zijn van cannabisgebruik’

  Oct 19 2020

  Tom Decorte, professor criminologie, stelde in een vorige podcast dat er een oplossing zit in het legaliseren van drugs. In tegenstelling tot het spierballengerol dat we nu vaak zien. Dokter Lieve Van Ermen had als luisteraar een zeer duidelijke reactie op deze stelling en was het er absoluut niet mee eens. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat de cardiologe en gewezen senator voor LDD dieper in op haar visie op het drugsbeleid in België.

 • Bauwens en Maddens: ‘De staatshervorming zal afhangen van de koers van CD&V’

  Oct 16 2020

  Ook in deze moeilijke tijden staat de politiek niet stil. Na lang wachten hebben we eindelijk een federale regering die meteen al geconfronteerd wordt met de pijnpunten van de Belgische politiek. In deze aflevering van Doorbraak Radio analyseren Bart Maddens, politicoloog verbonden aan de KU Leuven, en Pieter Bauwens, hoofdredacteur van Doorbraak, de huidige politieke situatie.

 • Lode Vereeck: ‘De beslissing van Open Vld laat mij Siberisch koud’

  Oct 15 2020

  Deze week besliste de statutaire commissie van Open Vld om Lode Vereeck uit de partij te zetten. De partij tilde zwaar een de voordracht van Vereeck door het Vlaams Belang voor de raad van bestuur van de Universiteit Hasselt. In deze aflevering van Doorbraak Radio vertelt Lode Vereeck, econoom van opleiding, meer over deze breuk met Open Vld en zijn plannen voor de toekomst.

 • Michel Maus: ‘Er is een momentum voor een grote fiscale hervorming’

  Oct 14 2020

  De Vivaldiregering wil in haar nieuw fiscaal beleid ruim 1 miljoen euro uit fiscale fraude halen. Is dit wel haalbaar? In deze aflevering van Doorbraak Radio bespreekt Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB, deze vraag en gaat hij dieper in op de noodzakelijke hervormingen in het fiscaal beleid.

 • Lorin Parys: ‘Vlaming zal miljardenfactuur nieuwe regering mogen betalen’

  Oct 13 2020

  Er is sinds begin oktober een paarsgroene Vivaldiregering gevormd. Afgelopen zomer leek deze piste eerder van de baan en was er een paarsgele federale regering in opmaak. Als Vlaams parlementslid voor de N-VA was Lorin Parys nauw betrokken bij de onderhandelingen met de PS. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat hij dieper in op de verschillen tussen het akkoord van de N-VA en de PS en het regeerakkoord dat er nu ligt.

 • Econoom Stijn Baert: ‘Vivaldi belooft veel, maar zegt niet hoe ze die beloftes gaat waarmaken.’

  Oct 12 2020

  Er is een nieuwe federale regering en we horen de eerste zaken uit het regeerakkoord. Uit het akkoord van de Vivaldi-regering kan men al heel wat vaststellen. Als econoom bekijkt Stijn Baert deze teksten vanuit het perspectief werk, economie en pensioenen. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat hij dieper in op de plannen van onze nieuwe Vivaldi-regering en zijn mening over een aantal besluiten daarin.

 • Drabbe en Devos: ‘Het budgettaire is de achillespees van deze regering.’

  Oct 09 2020

  Een week na de eedaflegging van de nieuwe regering heerst er een sfeer van opluchting. Na bijna 500 dagen wachten is het de onderhandelaars dan toch gelukt een regering met een meerderheid in het parlement te vormen. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Karl Drabbe en Carl Devos dieper in op de vorming van deze Vivaldiregering en het mogelijke verdere verloop van de legislatuur.

 • Wies De Graeve: ‘Iran gebruikt de doodstraf om de repressie op te voeren’

  Oct 08 2020

  Op zaterdag 12 september executeerde de Islamitische Republiek van Iran de 27-jarige worstelaar Navid Afkari. Hij werd veroordeeld zonder eerlijk proces voor het doodsteken van een beveiligingsbeambte tijdens antiregeringsprotesten in 2018. De internationale gemeenschap reageerde verontwaardigd op het doodvonnis, maar internationale acties konden niet verhinderen dat de executie plaatsvond. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Wies De Graeve, directeur van Amnesty International, dieper in...more

 • Wilfried Vandaele: ‘De 4,3 miljard euro extra aan investeringen zijn nodig om de coronacrisis te boven te komen’

  Oct 07 2020

  Met de Septemberverklaring van de Vlaamse regering ging het nieuwe politieke werkjaar van start. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Wilfried Vandaele, fractieleider van de N-VA in het Vlaams parlement, dieper in op de doelstellingen van de Vlaamse overheid en de extra investeringen die ze voorziet.

 • Torfs en Bauwens: ‘De Kerk is fantastisch’

  Oct 06 2020

  Tijdens de coronatijd schreef Rik Torfs, professor aan de Katholieke Universiteit Leuven, een boek met daarin zijn ideeën over de Katholieke Kerk. De gedurfde titel De Kerk is fantastisch geeft alvast een eerste beeld over het onderwerp en zijn mening. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan de kerkjurist en Pieter Bauwens, hoofdredacteur van Doorbraak, dieper in op de inhoud van dit boek en de vraag of de Kerk wel degelijk fantastisch is.

 • Asselman en Neyskens: ‘Trump had zich minder moeten focussen op de aanval en meer op zijn eigen inhoud.’

  Oct 05 2020

  In de race naar het Witte Huis is het eerste debat tussen presidentskandidaten Joe Biden en Donald Trump achter de rug. Deze debatten krijgen doorgaans veel aandacht en zijn belangrijk voor het verdere verloop van de verkiezingen. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan VS-kenners Roan Asselman en David Neyskens dieper in op het debat tussen Biden en Trump en waarom dit zo belangrijk is.

 • Nahima Lanjri: ‘We willen de praktijktesten hervormen zonder te sleutelen aan de filosofie van de wetgeving’

  Oct 04 2020

  Praktijktesten op de arbeidsmarkt en de huisvestigingsmarkt als stok achter de deur bij discriminatie. Er is al veel inkt over gevloeid. In deze aflevering van Doorbraak Radio laat Nahima Lanjri, kamerlid voor CD&V, haar licht schijnen op het nieuwe wetsvoorstel voor de hervorming van de praktijktesten.

 • John Dejaeger: ‘Dit land kan op deze manier niet verder’

  Oct 03 2020

  Pro Flandria is een Vlaamse netwerkorganisatie die volgend jaar 20 jaar bestaat. De organisatie verenigt ondernemers, academici en cultureel of maatschappelijk geëngageerde personen die ijveren voor een zelfstandig Vlaanderen. Kersvers verkozen voorzitter en auteur bij Doorbraak John Dejaeger komt in deze aflevering van Doorbraak Radio wat meer uitleg geven over deze organisatie, haar doelen en kernwaarden.

 • Terrière en Bauwens: ‘Het regeerakkoord wijst vooral op de Belgische stilstand.’

  Oct 02 2020

  Bijna 500 dagen na de verkiezingen is er eindelijk sprake van een nieuwe regering met volheid van bevoegdheden. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Lorenzo Terrière, doctoraatsonderzoeker in de politiek wetenschappen verbonden aan de Universiteit Gent, en Pieter Bauwens, hoofdredacteur bij Doorbraak, dieper in op de vorming van deze Vivaldiregering en het regeerakkoord waarmee deze regering uitpakt.

 • Sander Loones: ‘We weten wie nieuwe belastingen zou betalen en dat zijn de Vlamingen’

  Oct 01 2020

  Bijna 500 dagen na de verkiezingen zijn de onderhandelaars er eindelijk in geslaagd een regering te vormen. Daarmee is de Vivaldi-regering, zonder Vlaamse meerderheid een feit. Alexander De Croo van Open VLD zal de paars-groene ploeg leiden als premier en de eerste ministerposten en details uit het regeerakkoord raken bekend. In deze aflevering van Doorbraak radio geeft Sander Loones, kamerlid voor N-VA, zijn visie weer op de nieuwe regering nu zijn partij op het federale niveau voor de komende ...more

 • Bart Van Craeynest: ‘De crisis zal langer blijven hangen dus er is een beleid op lange termijn nodig’

  Sep 30 2020

  Na enkele maanden van algemene lockdown zijn er al heel wat versoepelingen geweest. Het normale leven komt stilaan op gang nu de zomer is gepasseerd. Deze periode heeft uiteraard een enorme impact gehad op vele mensenlevens. Er komt steeds meer zicht op de gevolgen die ze heeft teweeg gebracht. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Bart Van Craeynest, de hoofdeconoom bij Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, meer uitleg bij de effecten die de lockdown heeft gehad op de economie.

 • Paul Bosmans: ‘Herfederalisering is nodig voor efficiënter bestuur’

  Sep 29 2020

  De verkiezingen van mei 2019 tekenden duidelijke verschillen af tussen Vlaanderen en Wallonië. Vlaanderen stemde overwegend rechts, terwijl Wallonië links koos. Ondanks deze verkiezingsuitslag herleeft ook het belgicisme dat streeft naar een sterker unitair België. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Paul Bosmans, stichter van Be 2030 United for Belgium, zijn visie op waarom België terug meer unitair bestuurd dient te worden.

 • Sam Van Rooy: ‘De actie op de Heizel was de grootste Vlaams Belang-betoging ooit’

  Sep 28 2020

  Afgelopen zondag hield het Vlaams Belang een actie op de Heizel, uit protest tegen de huidige federale regeringsvorming. Ruim 5000 wagens reden van overal in Vlaanderen naar de Heizel om hun ongenoegen te uiten over de Vivaldi-coalitie. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Sam Van Rooy, Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang, dieper in op de bedoeling van deze actie en op het succes van het Vlaams Belang.

 • Devos en Drabbe: ‘Het inhoudelijke verhaal van de Vivaldi-coalitie is weinig harmonieus’

  Sep 24 2020

  Na de spanningen van afgelopen weekend komt de formatie van de Vivaldi-coalitie terug in een stroomversnelling. De deadline van 1 oktober komt steeds dichterbij en het blijft koffiedikkijken of we tegen die datum een nieuwe regering zullen hebben. In deze aflevering van Doorbraak Radio laten Carl Devos en Karl Drabbe hun licht schijnen op het verloop van de regeringsvorming.

 • Pedro De Bruyckere: ‘Er moet meer worden geïnvesteerd in professionalisering van leerkrachten’

  Sep 23 2020

  Drie weken na de eerste schooldag is het nog koffiedik kijken over wat het effect van de lockdown op de kwaliteit van het onderwijs zal zijn. In deze aflevering van Doorbraak radio geeft Peter De Bruyckere, pedagoog en onderzoeker verbonden aan de Artevelde hogeschool en de Universiteit Leiden, meer duiding bij wat er fout loopt in ons onderwijs en hoe de kwaliteit verbeterd kan worden.

 • Karel Anthonissen: ‘We zitten over de top van maximale belastingdruk’

  Sep 22 2020

  Een belangrijke taak van de staat is het innen van belastingen en via dit systeem voor een rechtvaardige herverdeling zorgen. Als voormalig gewestelijk directeur van de Bijzondere Belastingdienst (BBI) weet Karel Anthonissen zeer veel over dit onderwerp. In een nieuwe Doorbraak podcast geeft Anthonissen een woordje uitleg over zijn recente boek, Achter de schermen van de BBI: memoires van een caractériel.

 • Linda Duits: ’Het is niet aan sociale media om Zwarte Piet te reguleren’

  Sep 18 2020

  Recent hebben enkele sociale mediaplatformen hun regels verscherpt over welke content is toegelaten en welke niet. Zo gaat facebook zich actief inzetten tegen het afbeelden van stereotypes en verbiedt het bedrijf daarom afbeeldingen van blackface. Naar de normen van Facebook valt ook Zwarte Piet onder deze nieuwe regels, waar dan weer veel ophef is over ontstaan. Hoe ver mag een bedrijf als facebook gaan in het maken van dergelijke regels? In deze aflevering van Doorbraak radio laat Linda Duits,...more

 • Theo Francken: ‘Vivaldi zal het omgekeerde realiseren van waar de Vlaming voor heeft gestemd’

  Sep 17 2020

  Het zijn interessante tijden in de Wetstraat. Na lange tijd zonder regering staat er nu eindelijk en coalitie in de startblokken, al botst het paars-groene verhaal ook op heel wat tegenkanting. In deze aflevering van Doorbraak radio laat Theo Francken, parlementslid voor de N-VA en gewezen staatsecretaris voor asiel en migratie, zijn licht schijnen op de huidige politieke realiteit.

 • Marc Bossuyt: ‘Er is nood aan een positieve invulling van het terugkeerbeleid’

  Sep 15 2020

  De commissie-Bossuyt, verantwoordelijk voor de evaluatie van het terugkeerbeleid van illegale migranten in ons land, heeft een reeks aanbevelingen klaar om het beleid te verbeteren. Marc Bossuyt, professor en voorzitter van de commissie, geeft in deze aflevering van Doorbraak radio in primeur een woordje uitleg over de pijnpunten in het huidige beleid en hoe de aanbevelingen voor verbetering kunnen zorgen.

 • Tom Decorte: ‘Als samenleving moeten we stilstaan bij de effecten van het criminaliseren van bepaalde drugs’

  Sep 14 2020

  Met de toegenomen drugscriminaliteit in Antwerpen horen we de laatste tijd steeds meer over de georganiseerde drugsmisdaad. In deze aflevering van Doorbraak radio geeft Tom Decorte, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Gent, meer uitleg over de fouten in ons drugsbeleid en hoe we dit als samenleving beter kunnen aanpakken.

 • Bob Van Dyck: ‘In de toekomst zullen computers kunnen achterhalen aan welke zin we denken’

  Sep 11 2020

  Technologie die voldoende geavanceerd is, is haast niet meer te onderscheiden van magie, schreef sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke bijna zestig jaar geleden. Magie is het niet, maar brain-to-computer interfaces (BCI) komen toch al aardig in de buurt voor leken. BCI is een nieuwe technologie waarvan de toepassingen in ons dagelijkse leven alleen maar zullen uitbreiden. In deze aflevering van Doorbraak radio geeft Bob Van Dyck meer uitleg over deze nieuwe technologie. Van Dyck is medewerker...more

 • Terug naar een herdenking met politieke eisen

  Sep 10 2020

  De IJzerbedevaart is belangrijk geweest in de politieke geschiedenis van Vlaanderen en België. Die bedevaart naar de graven van de IJzer ontstond honderd jaar geleden. Om dat opnieuw levend te maken trekken hoofdredacteur Pieter Bauwens en Guido Moons, ere-voorzitter van de VVB langs de plaatsen waar honderd jaar geleden die eerste bedevaarten plaatsvonden. In het eerste deel van hun reis gingen ze van Steenkerke bij Veurne naar Steenstraete tussen Ieper en Diksmuide. In deze episode bezoeken ze...more

 • Els Schelfhout: ‘CD&V miskent een groot deel van hun kiezers door hun houding in de zaak-Chovanec’

  Sep 09 2020

  Naar aanleiding van de zaak-Chovanec en de verdeelde reacties uit politieke hoek kroop Els Schelfhout, voormalig senator voor CD&V, in haar pen. In haar open brief uit ze haar onvrede over de manier waarop CD&V vandaag de dag handelt en het gebrek aan politieke verantwoordelijkheid in de zaak-Chovanec. Volgens Schelfhout is het problematisch dat CD&V Vlaams minister-president Jan Jambon de hand boven het hoofd blijft houden en de zaak-Chovanec niet als een politiek probleem bekijkt. ...more

 • Bruno Tobback: ‘Om Vlaanderen vooruit te laten gaan moet er minstens één bevoegdheid terug naar het federale niveau’

  Sep 08 2020

  Het project dat nu op tafel ligt om een federale regering te vormen zorgt voor een centrumlinkse formule zonder Vlaamse meerderheid. De N-VA ziet zichzelf buitenspel gezet worden en vindt dat er op die manier niet geluisterd wordt naar de Vlaamse kiezer. In deze aflevering van Doorbraak radio laat Bruno Tobback, Vlaams parlementslid voor sp.a, zijn licht schijnen op de huidige stand van zaken.

 • Carl Devos en Karl Drabbe: ‘De essentie van de zaak-Chovanec is wat er fout loopt bij Justitie en de politie, niet wat er moet gebeuren met Jan Jambon’

  Sep 04 2020

  De zaak-Chovanec brengt zowel de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Jan Jambon, als de politie in een lastig parket. Op 23 februari 2018 wil de toen 38-jarige Jozef Chovanec, een Slowaakse man, in de luchthaven van Charleroi op een vlucht stappen richting Slowakije. Bij het opstappen zorgt hij voor moeilijkheden waarop de politie besluit in te grijpen en hem mee te nemen naar de cel. Daar wordt hij hardhandig aangepakt door de politie waarop hij een hardstilstand krijgt en enkele dagen ...more

 • Terug naar waar het begon

  Sep 04 2020

  Op een militair kerkhof in Steenkerke, een deelgemeente van Veurne, begon op 5 september 1920 wat later zou uitgroeien tot de IJzerbedevaart. Decennialang werd die bedevaart een ijkpunt voor de Vlaamse Beweging. Hoofdredacteur Pieter Bauwens ging op pad met Guido Moons, ere-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Moons was ook de voortrekker van de herdenkingen die de VVB organiseerde rond WOI, oa, rond de Vlaamse terechtgestelden. Hij trekt ook het land rond met lezingen over het belang ...more

 • Molijn en Muys: ‘Shinzo Abe was vooral een premier van veel goede voornemens’

  Sep 03 2020

  Afgelopen vrijdag kondigde de Japanse premier Shinzo Abe aan dat hij omwille van gezondheidsredenen aftreedt. Dit brengt heel wat teweeg in Japan. Abe is al een hele tijd premier en bovendien ook de partijleider van de Liberaal-Democratische Partij (LDP). De partij schuift nu de huidige kabinetssecrataris Suga naar voor als vervanger van Abe. In deze aflevering van Doorbraak radio laten Japan watchers Radboud Molijn en Paul Muys hun licht schijnen op de machtswissel in Japan. Mollijn i...more

 • Neyskens en Asselman: 'Biden krijgt een probleem in de presidentiële debatten.’

  Aug 31 2020

  Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in zicht vonden recent de Democratische en Republikeinse conventie plaats, die er door de coronacrisis licht anders uitzag dan andere jaren. In deze aflevering van Doorbraak radio blikken Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman terug op deze belangrijke gebeurtenis in de strijd om het Amerikaanse presidentschap.

 • ‘De ophef rond Tiktok heeft alles te maken met de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen’

  Aug 28 2020

  De geopolitieke strijd tussen de VS en China lijkt tot een nieuw hoogtepunt te komen in de technologische sector. Begin augustus ondertekende President Trump een presidentieel decreet dat transacties met ByteDance moet verbieden. Dat is het Chinese bedrijf dat eigenaar is van Tiktok. Trump ziet de populaire app Tiktok als een gevaar voor de nationale veiligheid. Hij vreest namelijk dat de Chinese overheid via de app gegevens zou kunnen bemachtigen van Amerikaanse gebruikers. In deze aflevering v...more

 • Tom Cassauwers en Maurits Vande Reyde: ‘Brussel dreigt het Bokrijk van Europa te worden indien de stralingscapaciteit niet wordt aangepast’

  Aug 26 2020

  Over 5G, de opvolger van het 4G datanetwerk, is al veel inkt gevloeid. Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders waarbij de anti-5G-beweging vooral bezorgd is over de schadelijke impact op de volksgezondheid veroorzaakt door de straling. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Tom Cassauwers, journalist en auteur van het boek 5G: de ruggengraat van onze toekomst, en Maurits Vande Reyde, parlementslid voor Open Vld, dieper in op dit onderwerp.

 • Jean-Marie Dedecker: ‘Als we opnieuw paars-groen krijgen dan wordt dit een ramp voor ons land’

  Aug 20 2020

  De coronacrisis en de politieke stilstand beheersen de huidige actualiteit. In deze aflevering van Doorbraak radio laat Jean-Marie Dedecker, parlementslid en burgemeester van Middelkerke, met een kritische geest en scherpe tong zijn licht schijnen op de huidige situatie.

 • Pascal Paepen en Stefan Willems: ‘ECB wil kredietprobleem oplossen door meer krediet te geven.’

  Aug 19 2020

  Kan de coronacrisis tot een bankencrisis leiden? Veel bedrijven en particulieren krijgen het door de coronamaatregelen steeds moeilijker om hun leningen af te betalen, wat nefast kan zijn voor het opgebouwde krediet van de banken. Ook al staan de banken er nu beter voor dan tijdens de financiële crisis van 2008, toch is er een grote kans dat ook zij de gevolgen van de coronacrisis zullen voelen. In deze aflevering van Doorbraak radio geven Pascal Paepen en Stefan Willems tekst en uitleg bij wat ...more

 • Met Kamala Harris als running mate kiest Amerika mogelijk niet enkel haar 46e maar ook haar 47e president

  Aug 14 2020

  De Amerikaanse presidentskandidaat voor de Democraten Joe Biden heeft officieel senator Kamala Harris voorgesteld als zijn running mate. Harris aasde eerst zelf op de nominatie maar haakte al snel af. Nu lijkt ze een sterke figuur achter Joe Biden te worden die hem moet helpen huidig president Donald Trump te verslaan bij de verkiezingen in november. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman dieper in op wie Kamala Harris is en wat ze kan betekene...more

 • Steven Haesaert: ‘De overheid heeft de huisartsen voldoende ondersteund maar de communicatie tijdens de tweede golf moet beter'

  Aug 04 2020

  Met de tweede coronagolf in aantocht zien ook huisartsen hun werk opnieuw toenemen. Ze staan in direct contact met de patiënten. Door de vaak sterke vertrouwensrelatie vormen huisartsen een belangrijke schakel in de coronacrisis. In deze aflevering van Doorbraak radio gaat dokter Steven Haesaert, huisarts en woordvoerder van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen dieper in op de rol van huisartsen tijdens deze crisis. En op de lessen die we kunnen trekken uit de eerste golf.

 • Aelbrecht Van Damme: ‘Overheid moet investeringen in Belgische bedrijven aantrekkelijker maken’

  Jul 30 2020

  De coronapandemie zet niet enkel onze gezondheidszorg onder zware druk, maar kent ook zijn weerslag op de economie. Veel bedrijven moeten het tijdelijk met minder inkomsten doen, wat grote gevolgen heeft voor zij die plannen hadden om te groeien. In deze aflevering van Doorbraak radio komt Aelbrecht Van Damme aan het woord.

 • Lorenzo Terrière en Bart Maddens:’Geen garanties dat het initiatief van De Wever en Magnette zal slagen’

  Jul 23 2020

  14 maanden na de verkiezingen hebben Paul Magnette en Bart De Wever van de Koning de opdracht gekregen om de formatie van een nieuwe regering voor te bereiden. Dit komt er na de aftastende gesprekken tussen N-VA en PS op eigen initiatief. Toch is de beslissing van de Koning onverwacht, aangezien er op dit moment sprake is van een volwaardige regering en er daarom geen formele formatieopdracht kan gegeven worden. Of het deze keer wel zal lukken om een nieuwe regering te vormen, die bij voorkeur e...more

 • Sebastiaan Van Der Lans: ‘Klopt de informatie op het internet wel?’

  Jul 21 2020

  Fake news en fraude op het internet zijn vandaag de dag alomtegenwoordig. Het Nederlandse bedrijf Wordproof ontwikkelde een technologie om meer authenticiteit aan nieuws te geven en desinformatie op het internet te bestrijden. In deze aflevering van Doorbraak radio legt oprichter en CEO van Wordproof, Sebastiaan Van Der Lans, uit wat Wordproof precies doet en wat de doelen van het bedrijf zijn.

 • Dries Van Langenhove: ‘Vlaamse onafhankelijkheid is eerder een middel dan een doel’

  Jul 15 2020

  Het politieke spel ligt ook deze zomer niet stil. Er is nog steeds geen regering gevormd en allerlei onderwerpen, van racisme tot abortus, passeren de revue. In deze aflevering van Doorbraak radio laat Dries Van Langenhove, onafhankelijk kamerlid in de fractie van Vlaams Belang, zijn licht schijnen op de politieke actualiteit. Van Langenhove ziet zich zichzelf eerder als activist dan als politicus en wenst zich daarom niet te binden aan de partijpolitiek. Hij staat er wel om bekend om een uitges...more

 • Theo Francken: ‘Zonder de PS zal het niet lukken'

  Jul 11 2020

  11 juli is de dag dat Vlaanderen feest viert en meer dan ooit herinnerd wordt aan de eigen geschiedenis en toekomst. Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag gaat in deze speciale aflevering van Doorbraak Radio Theo Francken dieper in op de huidige politieke realiteit en de toekomst van Vlaanderen. Heeft een feestdag zoals de Vlaamse wel nog nut? Volgens Francken bestaat daar alvast geen twijfel over. Een volk wordt gevormd door het hebben van een grondgebied, een volkslied en een feestdag. In di...more

 • Othman El Hammouchi: ‘Persoonlijke vrijheden worden te veel beperkt’

  Jul 10 2020

  Het belang van de democratie en de nood aan bescherming van die democratie: het is een voortdurend terugkerend debat. De laatste tijd staan racisme en het beschermen van minderheden weer bovenaan de agenda van de publieke opinie. Er wordt dan ook steeds gekeken naar hoe dit kadert binnen individuele vrijheden en democratie. Is er nood aan een zekere beperking op de democratie? Othman El Hammouchi, Vlaams auteur en conservatief opiniemaker met Marokkaanse roots, meent van wel. In deze aflevering ...more

 • Els Keytsman: ‘Ondanks de stijgende tolerantie ten opzichte van minderheden bestaan er nog steeds te veel drempels’

  Jul 08 2020

  Al enkele weken beheerst door het racismedebat de publieke opinie . Discriminatie en racisme zijn actueler dan ooit en verschillende actoren lieten reeds hun licht schijnen op het debat. In deze podcast geeft Els Keytsman, directeur bij Unia, haar standpunten weer over hoe het gesteld is met racisme en discriminatie in onze maatschappij.

 • Koen Metsu: ‘België heeft te weinig middelen om radicalisering halt toe te roepen’

  Jul 07 2020

  Radicalisering is ook vandaag nog steeds een probleem. Dat blijkt uit een recent rapport van staatsveiligheid. Uiteraard is er het gekende islamitische extremisme, maar ook extreemrechts blijkt te radicaliseren — mogelijk een extreme tegenreactie op islamitisch extremisme. Beide vormen van radicalisering zijn een even grote bedreiging voor onze veiligheid en dienen snel aangepakt te worden. In deze podcast geeft Koen Metsu (N-VA) meer uitleg bij de Belgische aanpak van radicalisering. Wat moet ...more

 • Jurgen Constandt: ‘Verdere splitsing van de sociale zekerheid is noodzakelijk om de toegankelijkheid te garanderen’

  Jul 03 2020

  De coronacrisis maakte duidelijk dat er op vlak van gezondheidszorg nog werk aan de winkel is. De maar liefst negen bevoegde ministers en onduidelijkheid in de bevoegdheidsverdeling tussen het federale en deelstatelijke niveau maakten van de communicatie één grote chaos. Wallonië houdt echter voet bij stuk en maakt duidelijk dat ze niet zitten te wachten op een splitsing van de sociale zekerheid. Sterker nog, er zijn zelfs stemmen die oproepen tot het terugdraaien van de reeds gemaakte overhevel...more

 • Mattias Geniar: 'Ik ben benieuwd waar de bitcoin en blockchain binnen tien jaar staan'

  Jul 02 2020

  Mattias Geniar is een open sourcespecialist met een voorliefde voor Linux. Vandaag vertelt hij ons meer over blockchain en bitcoin. Hij studeerde toegepaste informatica aan de Karel de Grote-Hogeschool. Blockchain is een breed onderwerp. In mensentaal is het een database, waar elke input is vastgezet op een specifiek tijdstip. Zo krijg je een chronologisch overzicht van gegevens. Elke tien minuten worden deze gegevens vastgezet in een snapshot. Een snapshot is de technische benaming voor de opsl...more

 • Harry De Paepe en Pieter Van den Bossche: ‘Hopelijk worden de positieve zaken van het afstandsonderwijs behouden’

  Jun 30 2020

  De coronacrisis gooide heel het schooljaar overhoop in maart. Leerlingen en leerkrachten van het lagere en middelbare onderwijs moesten zich aanpassen. Afstandsonderwijs werd het nieuwe normaal. Ook de evaluatie verliep anders dan in andere schooljaren. De impact op de ontwikkeling van leerlingen en op het behalen van de beoogde eindtermen blijft afwachten tot volgend schooljaar. In deze podcast laten geschiedenisleerkracht en Doorbraak-auteur Harry De Paepe en leerkracht klassieke talen Pieter ...more

 • Youssef Kobo en Hassan Al Hilou: ‘Wij willen jongeren aansporen om hun eigen opportuniteiten te creëren’

  Jun 29 2020

  Vandaag de dag is er een waaier aan organisaties actief die werken met jongeren in allerlei domeinen. Maatschappelijk gezien is het dan ook belangrijk om te investeren in de toekomst van de jeugd, aangezien het zij zijn die de toekomst mee zullen bepalen. A seat at the table is zo een organisatie voor jongeren tussen 15 en 35 jaar oud die vooral als doel heeft om jongeren te motiveren in hun professioneel leven en hen te helpen bij het uitbouwen van een netwerk. In deze podcast geven Youssef Kob...more

 • Vlaamse olifant in Belgische koloniale kraal

  Jun 27 2020

  Rondas’ Woorden van de Foor Er staat een olifant in de Belgische kraal. Gij kunt hem zien; gij schijnt niet te willen? Georges-Louis Bouchez wil het in elk geval niet. Hij beweert dat de blokkade van de regeringsvorming geen communautaire oorzaak heeft. Inderdaad wordt deze keer de formatie niet gehinderd door een harde Vlaamse eis (zoals BHV). Maar de olifant blijft daar toch staan: hij belichaamt immers het structureel, systemisch probleem van de Belgische staat. Hem niet willen zien al evenze...more

 • Thijs Launspach: ‘Coronawoorden geven onze ervaring met de nieuwe situatie weer’

  Jun 26 2020

  Sinds het begin van de coronacrisis ziet ons leven er niet meer hetzelfde uit. Onze dagelijkse routine lag tijdens de lockdown overhoop. Ook de huidige situatie blijft een grote aanpassing voor iedereen. Woorden die tijdens de coronacrisis in het leven zijn geroepen zijn geven weer hoe we met dit nieuwe normaal omgaan. Denk maar aan aanloopleren, zoomborrel en huidhonger. Thijs Launspach, psycholoog en auteur van het boek Fokking druk, geeft in deze podcast uitleg over de veranderende stress die...more

 • Christian Laporte: ‘Het is tijd voor een echt gesprek tussen de PS en de N-VA’

  Jun 25 2020

  De afgelopen weken wordt de actualiteit overheerst door de moeilijke regeringsvorming, de coronacrisis en het racismedebat. Het vormen van een nieuwe regering lijkt maar niet te lukken wat het uitbouwen van een goed relanceplan bemoeilijkt. Sinds de dood van George Flyod en de daaropvolgende wereldwijde betoging woedt het racismedebat in alle hevigheid en zijn de meningen uiterst verdeeld. Zo is er kritiek op de resolutie die werd goedgekeurd in het Europees Parlement in verband met racisme omda...more

 • Margot Cloet: ‘Het onderbrengen van gezondheidszorg bij de gewesten zal de efficiëntie verhogen’

  Jun 24 2020

  De coronacrisis maakte duidelijk dat de institutionele versnippering van ons zorgstelsel totaal onhoudbaar is geworden. Denk maar aan de saga van de mondmaskers en de in totaal negen bevoegde ministers van volksgezondheid die al snel met de vinger naar elkaar wezen wanneer er iets misliep. Het debat over het efficiënter maken van de zorg is verdeeld in twee kampen. Enerzijds zijn er stemmen die pleiten voor een herfederalisering. Anderzijds zijn er stemmen die oproepen tot een verdere overheveli...more

 • Stijn Baert: ‘Praktijktesten op de arbeidsmarkt kunnen hun nut hebben’

  Jun 23 2020

  Bart Somers, minister van samenleven en binnenlands bestuur voor Open Vld in de Vlaamse regering, legde afgelopen week opnieuw de praktijktesten op tafel. Hij moedigde lokale besturen aan om zelf praktijktesten te gaan uitvoeren. Coalitiepartner N-VA zit hierin niet op dezelfde golflengte als Somers wat voor spanningen zorgde binnen de Vlaamse regering. In deze podcast gaat Stijn Baert, arbeidseconoom verbonden aan de Universiteit Gent, dieper in op de etnische kloof en de praktijktesten op de a...more

 • Tracy Enta: ‘Onderwijs is de sleutel om racisme en discriminatie aan te pakken’

  Jun 22 2020

  De aanpak van racisme en discriminatie in de maatschappij staat opnieuw hoog op de agenda. In deze podcast geeft Tracy Enta, advocate en politica bij Open Vld, haar visie op het racismedebat. Enta is afkomstig uit Antwerpen. Zelf werd ze in België geboren maar haar ouders groeiden beiden op in Congo. Ze studeerde rechten en koos voor een carrière als advocate omdat ze het graag opneemt voor anderen. Ook haar politiek engagement vindt zijn oorsprong in haar strijd tegen onrecht. Enta is hoopvol o...more

 • Hallo Witte Vlaming! Waar is nu uw Blanke vel?

  Jun 20 2020

  Rondas’ Woorden van de Foor Om het woord ‘blank’ ter aanduiding van de blanke huid eruit te krijgen, nemen de activistische politiek-correcten (poco’s) hun toevlucht tot schijnargumenten en drogredeneringen. Het woord ‘blank’ zou ongelijkheid suggereren, of superioriteit tegenover zwarten, of ronduit racistisch bedoeld zijn. Daarbij gaan ze te rade bij etymologische woordenboeken die ze slecht hebben gelezen. De waarheid is, dat ze dit woord blank (dat in andere talen zoals het Frans, Italiaans ...more

 • Jongeren in de politiek: Kevin Maas, Jong CD&V

  Jun 19 2020

  In de podcastreeks ‘Jongeren in de politiek’ deze keer de pas verkozen voorzitter van Jong CD&V, Kevin Maas. Van jongs af aan kwam Kevin Maas vaak in aanraking met de politiek door de interesse van zijn ouders en grootouders. Zij hadden een voorkeur voor de sp.a, wat thuis al wel eens bitsige discussies veroorzaakte. Als tiener bezocht hij evenementen van verschillende politieke partijen. Op deze evenementen sprak vooral het verbindende karakter van CD&V hem aan. Daarom werd hij op zijn ...more

 • Bart Maddens: ‘Niet ondenkbaar dat de huidige minderheidsregering ook na september verder zal doen’

  Jun 18 2020

  Meer dan een jaar na de verkiezingen lijkt er op federaal vlak nog steeds niet veel te bewegen. Op 15 maart kreeg de regering-Wilmès volmachten om het land veilig door de coronacrisis te loodsen maar deze precaire eensgezindheid is niet langer houdbaar. Welke coalitie er uiteindelijk in de plaats van de regering-Wilmès moet komen is nog steeds koffiedik kijken. In deze podcast laat Bart Maddens, hoogleraar en politicoloog aan de faculteit sociale wetenschappen van de KU Leuven, zijn licht schijn...more

 • Debeuckelaere en Lauwers: ‘Bodycams kunnen een meerwaarde zijn voor zowel burgers als politieagenten’

  Jun 17 2020

  Het debat over de bodycams bij de politie ligt opnieuw op tafel na de rellen van de afgelopen weken. Deze kleine draagbare camera’s worden aan de uniformen van agenten bevestigd. Ze kunnen worden ingezet tijdens politie-interventies en nemen zowel beeld als geluid op. Moeten ze deel uitmaken van het standaarduniform van agenten? Er zijn voor-en tegenstanders. Willem Debeuckelaere, gewezen voorzitter van de privacycommissie en gewezen magistraat, en Dirk Lauwers, woordvoerder bij de politievakbon...more

 • Jan Denys: 'Praktijktesten zullen geen structureel racisme verhelpen'

  Jun 16 2020

  Het staat buiten kijf dat er sprake is van een etnische kloof op de arbeidsmarkt. De tewerkstellingsgraad van autochtone Vlamingen bedraagt 75% terwijl dit bij de allochtone Vlamingen slechts 50% is. Studies van UNIA tonen aan dat er de afgelopen 20 jaar vooruitgang is geboekt maar dat er nog steeds sprake blijft van een etnische kloof. Toch is de realiteit complexer dan deze kloof louter te reduceren tot een probleem van racisme. In deze podcast legt Jan Denys, socioloog en arbeidsexpert bij ra...more

 • Vlaanderen tegen Leopold Twie

  Jun 13 2020

  Dezer dagen wordt naar aloude Romeinse gewoonte de nagedachtenis van Leopold II verdoemd. Kranten vragen zich af: waarom nu pas al die aandacht voor onze koloniale vorst? Het antwoord is dat hij bij leven al een internationaal schandaal was. Het Vlaams antikoloniaal engagement heeft zich onmiddellijk tegen hem tegen het uitbuitingsbestuur van zijn kroondomein gekeerd. Zijn ontmaskering is dan ook voornamelijk een Vlaamse zaak geweest; ze is in gang gezet door Hugo Claus die met zijn toneelstuk e...more

 • Belgian Youth Against Racism: ‘Het moment om structureel racisme aan te pakken’

  Jun 12 2020

  De dood van George Flyod in de Amerikaanse staat Minnesota zorgt wereldwijd voor verontwaardiging en opend opnieuw het racismedebat. In eigen land was het de aanzet voor de oprichting van een nieuwe organisatie, Belgian Youth against racism (BYAR). Aime Schrauwen en Gilles Mbiye-Beya van BYAR leggen uit waarom er ook in België nood is aan een dergelijke organisatie. ‘Veel Black Lives Matter-protesten brengen geweld en rellen met zich mee. Met BYAR willen wij ervoor zorgen dat deze rellen de bood...more

 • Jeffrey Matthijs: ‘Autodelen zit in de lift’

  Jun 11 2020

  Autodelen zit de laatste jaren steevast in de lift. Het principe is dan ook eenvoudig, je registreert je bij een aanbieder en reserveert een voertuig wanneer je dat nodig hebt. In deze podcast bespreekt Jeffrey Matthijs, coördinator bij autodelen.net, wat zijn organisatie precies doet en welke mogelijkheden er voor het autodelen in de toekomst zijn.

 • Bart Van Craeynest: 'Geen recepten uit het verleden nodig'

  Jun 10 2020

  We komen stilaan voorzichtig uit de lockdown van onze economie. Daar komen heel wat steunmaatregelen bij kijken. Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij VOKA, ziet uiteraard een verbetering nu bedrijven terug opstarten. Tegelijk waarschuwt hij dat we zeker nog niet lang van deze crisis af zullen zijn. 'We zien dat sectoren in kleine stapjes heropstarten. Veel erger is het feit dat we structurele schade zien.' Veel bedrijven stellen hun investeringen uit, wat logisch is gezien de onzekerheid die er ...more

 • Bart Preneel: ‘Op de corona-app bent u volledig anoniem’

  Jun 09 2020

  Bart Preneel is hoogleraar cryptografie aan de KU Leuven en diensthoofd van COSIC (Computer Security and Industrial Cryptography group). Een onderzoeksgroep, die al meer dan twintig jaar onderzoek doet naar privacy. Hij wil doelstellingen van algemeen nut voor de maatschappij bereiken zonder privacy op te geven. In deze podcast bespreekt hij de corona-app die hij mee ontwikkelt.

 • Christine Mattheeuws: 'Waar zit het gezond verstand van PS en PVDA?'

  Jun 08 2020

  PS en PVDA hadden vorige week het ongelooflijke idee om een wetsvoorstel in te dienen dat stelde dat tot eind dit jaar niemand ontslagen zou mogen worden. Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) viel bijna van haar stoel. 'Geen enkele zelfstandige ondernemer ontslaat iemand voor zijn plezier. Wij dachten even dat de parlementairen gewoon hun gezond verstand kwijt waren', vertelt ze in onze podcast.

 • Tsjeven, let op uw zaak! Einde van CD&V dreigt!

  Jun 06 2020

  Rondas’ Woord van de Foor Topvrouw Margot Cloet van de zorgkoepel Zorgnet-Icuro slaat alarm: de totale regionalisering van geneeskunde, zorg en welzijn moet er nu eindelijk komen. Eerder al sprak specialist huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer in dezelfde zin. CD&V sloot zich daarbij aan. In het nadeel van deze partij speelt haar (on)geloofwaardigheid; wantrouwen lijkt gewettigd. Vooral ex-voorzitter, nu minister, Wouter Beke was de afgelopen tien jaar vooral bezig met de sabotage van N-VA...more

 • Kris Seyen: 'Vrije meningsuiting beschermt Twitter tegen Trump'

  Jun 05 2020

  Trump roept dat Twitter zijn recht op vrije meningsuiting belemmert. Maar heeft hij wel de grondwet aan zijn kant? Kris Seyen legt de finesses uit.

 • Ivan Van de Cloot: ‘Geen solden van Vlaamse bedrijven’

  Jun 04 2020

  In een podcast voor Doorbraak trekt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van de denktank Itinera, lessen uit de beleidsaanpak van de coronacrisis. Van de Cloot stelt vast dat het coronabeleid heel sterk varieerde van land tot land. Daar wil hij lessen uit trekken. ‘We zijn een van de landen met de hoogste belastingen, met een grote overheid die gedurende jaren de verkeerde prioriteiten gelegd.’

 • Wie protesteert er eigenlijk in de VS?

  Jun 03 2020

  Op Memorial Day hebben vier agenten in Minneapolis George Floyd, een zwarte man, fataal verwond door hem bij zijn arrestatie hardhandig in te klemmen. Op een video die viraal is gegaan is te zien hoe een agent zijn knie in de nek van Floyd zet. Floyd kan enkel nog uitbrengen dat hij geen adem meer kan halen. De agent blijft Floyd toch tegen de grond duwen, zelfs drie minuten nadat hij bewusteloos is geraakt, waarna Floyd overlijdt. Deze gebeurtenis is de aanleiding tot massale protesten onder de...more

 • Geert Jennes: 'De vrekkige vier hebben gelijk'

  Jun 02 2020

  Inkomensverzekering op Europees niveau is onnodig zolang de economieën niet meer met elkaar verweven zijn. Geert Jennes noemt Europese solidariteit een verlies voor iedereen.

 • De cynische Vlaming over de cynische politiek: wantrouwig tegen ontrouw

  May 30 2020

  Rondas’ Woorden van de Foor Cynisme is een begrip afkomstig uit de filosofie van de oudheid (Diogenes). Het enige wat de huidige betekenis met die van toen verbindt, is non-conformisme en een afkeer van politieke correctheid. Maar dat is niet de betekenis die de onderzoekers van De Stemming daaraan geven als ze de extreemrechts stemmende Vlaming ‘cynisch’ noemen. Zijn bedoelen ermee boosheid, doemdenken en zwartgalligheid, negatieve emoties dus. Terwijl de burger in feite illusieloos (‘cynisch’)...more

 • Professor Willems: 'Deze zomer misschien geen water uit de kraan'

  May 29 2020

  In Overijse kwam er onlangs geen water meer uit de kraan. Plots werden we bewust dat dit overal kan gebeuren. Professor Patrick Willems, hydroloog aan de KULeuven, legt uit dat Vlaanderen een waterschaarse regio is. 'We hebben voldoende regen, maar we zitten hoog qua bevolkingsdichtheid.' Dus moeten we die regen delen met veel mensen en hebben we een heel lage waterbeschikbaarheid. Bovendien zijn er ook geen rivieren in onze regio die veel water aanbrengen. Daarnaast hebben we ook heel wat water...more

 • Barbara Pas: 'Aanmodderen is enkel winst voor MR'

  May 28 2020

  De coronacrisis toont ons dat we veel tijd en energie verliezen, en dus ook veel geld, door de versnippering van bevoegdheden. Veel partijen beginnen te beseffen dat er dringend werk moet gemaakt worden van meer homogene bevoegdheden. Sommigen nemen dan het woord herfederaliseren in de mond. Vlaams Belang doet dat zeker niet. Zij blijven resoluut voor Vlaamse onafhankelijkheid gaan. Aangezien er echter nu in het parlement geen regeringsmeerderheid is, wil het Vlaams Belang ieder voorstel apart o...more

 • Groen en CD&V: 'Minister Peeters, pak roetfilterfraude aan'

  May 27 2020

  Minister Ben Weyts (N-VA) had in de vorige regering een dossier opgestart om nieuwe apparatuur aan te schaffen om roetfilterfraude of -schade te detecteren, maar minister Lydia Peeters (Open Vld) heeft dit dossier nu stilgelegd. Johan Danen van Groen volgt dit dossier op en verklaart wat er gebeurt. Karin Brouwers (CD&V) legt uit dat men blijkbaar in de regering ook niet van plan is om de zaak blauw-blauw te laten.

 • Mathias Vanden Borre: 'Ecolo nog erger in hun afkeer van de politie'

  May 25 2020

  Vorige week deelde de politievakbond VSOA een filmpje op sociale media waarin te zien was hoe bij de arrestatie van een Algerijnse messentrekker de Anderlechtse buurt meteen in rep en roer stond. De menigte keerde zich snel tegen de politie. Een agent kreeg een heuse karatetrap in zijn gezicht. Maar het ergste is dat nadien de politie kop van jut is. De Brusselse agenten hebben er genoeg van dat zelfs een kleine interventie zo makkelijk escaleert. Ze voelen zich in de steek gelaten door de polit...more

 • Egbert Lachaert: 'Ik pin mij niet meer vast op kleurtjes'

  May 23 2020

  Egbert Lachaert is de nieuwe voorzitter van Open Vld. Hij vindt dat er nu werk aan de winkel is om een stabiele regering op de been te brengen, waarbij geen exclusieven stelt.

 • Een koning, snel! - Rondas’ Woord van de Foor

  May 23 2020

  De grote Franse liederenmaker Pierre-Jean de Béranger schreef in mei 1831 een lied met de titel Conseil aux Belges, waarin hij zijn ‘Belgische broeders’ aanspoort om op te houden met hun republikeinse komedie en vooral niet te dralen met het kiezen van een koning. Op dat moment was Béranger anti-royalist en republikein geworden. Wat hij in zijn aansporing aan de Belgen ter verdediging van een koning schrijft, is pure hoon aan alle mogelijke koningshuizen. De parallellen tussen de Parijse julirev...more

 • Jongeren in de politiek: Tess Minnens, Jong Vld

  May 22 2020

  Deze podcast van Doorbraak Radio is deel van de reeks 'Jongeren in de politiek', waarin David Geens praat met de voorzitters van de jongerenafdelingen van politieke partijen. Hij peilt naar hun persoonlijke motivatie en standpunten maar wil ook weten of jongeren een rol van belang kunnen spelen in de politiek. Vandaag: Jong Vld. Onze gast deze week is Tess Minnens, voorzitster van Jong Vld. Ze komt uit een liberaal nest. Haar familie was actief in het liberale middenveld. Ze was zelf al snel act...more

 • Klaas Slootmans: 'Franstalige dédain verstaat enkel de taal van de macht'

  May 21 2020

  Drogenbos is één van de zes Vlaamse faciliteitengemeenten in de rand rond Brussel. Onlangs stond er een aankondiging in het gemeentelijke tweetalige infoblad van Drogenbos, die Franstalige burgers oproept zich online te registreren om zo hun gemeentelijke administratie in het Frans te krijgen. Dit druist uiteraard in tegen de taalwetgeving. Klaas Slootmans, Vlaams parlementslid voor het Vlaams Belang, stelde aan minister Bart Somers, bevoegd voor binnenlands bestuur, de vraag of hij zou optreden...more

 • Ben Caudron: 'Geen geld steken in zakken van rijke technologiespelers'

  May 20 2020

  Technofielen spinnen garen bij de coronacrisis. We leren nu massaal telewerken, videocalls te gebruiken0 en zijn ondertussen vertrouwd met zoom-vergaderingen. 's Avonds gamen de jongeren en bingewatchen de ouderen. Binnenkort zal één of andere studie waarschijnlijk wel laten zien dat de verkoop van tablets aan 70-plussers geboomd heeft. Maar is iedereen wel even goed mee?

 • Een bom onder de Europese Centrale Bank?

  May 19 2020

  Het Duits grondwettelijk hof heeft in een arrest geoordeeld dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar boekje te buiten is gegaan met haar opkoopprogramma. Ute Lettanie van de Universiteit Antwerpen licht toe.

 • Theo Francken: 'Ik heb over de hele lijn gelijk gekregen'

  May 18 2020

  In 2016 vraagt een Syrisch gezin uit Aleppo een visum kort verblijf aan in de Belgische ambassade van Beiroet. Zijn bedoeling is helemaal niet om gedurende korte tijd naar ons land te komen en weer te vertrekken, maar wel om eenmaal hier asiel aan te vragen. De man reisde immers blijkbaar nogal rond. In Istanboel in Turkije had hij kennis gemaakt met een adellijke jongedame uit Wallonië. Haar ouders waren blijkbaar bereid de man en zijn gezin onderdak te bieden. Theo Francken, op dat moment nog ...more

 • Ontdek de fascist in uzelf! Nu met echte fascistometer (Rondas' Woord van de Foor)

  May 16 2020

  Is het u ook niet meer zo duidelijk? Twijfelt u ook soms aan uw positie in het politiek-ideologische veld? Weet u nog waar u staat, nu u misschien zaken durft te benoemen die u vroeger liever niet benoemde? Een fascistometer kan u uitsluitsel geven! Dat was het satirische opzet van de Italiaanse links-activiste Michela Murgia. Maar haar plan draaide averechts uit. Haar 65 ‘fascistische’ uitspraken die ze op café had gehoord, legden slechts de linkse onverdraagzaamheid en het correcte onbegrip bl...more

 • Vé Bobelyn: 'Boekenwinkels zeker nog niet afgeschreven'

  May 15 2020

  Tijdens de lockdown moesten we ons dagelijkse routine anders gaan inrichten. Sommigen hebben misschien geprofiteerd van de extra tijd om meer te lezen. Maar dat lijkt niet uit de cijfers. Vé Bobelyn van Boek.be zegt dat de boekenverkoop een zware klap heeft gehad door de sluiting van de winkels. Boekenwinkels die extra inspanningen hebben gedaan om online hun aanbod aan te bieden en per fiets te leveren, zagen nog iets van hun omzet terug. De verkoop — inclusief online — kreeg zware klappen.

 • Pinar Akbas: 'Turkse politici op Vlaamse lijsten werken niet aan integratie'

  May 14 2020

  Pinar Akbas bracht vorige week een reeks over Vlaamse politici met Turkse roots. Uit haar onderzoek bleek dat heel wat van deze politici helemaal niet ijveren voor een integratie van hun traditionele achterban in onze maatschappij. Nochtans worden ze verkozen opdoorgaans  linkse lijsten die pleiten voor meer kansen. Doorbraak-medewerker Akbas bewijst echter dat veel van deze politici actief Turks nationalisme propageren dat duidelijk niet stopt aan de Turkse grenzen. Onder leiding van ...more

 • Joachim Coens: 'Steun voor Brussels Airlines mag niet zomaar naar Lufthansa vliegen'

  May 13 2020

  Brussels Airlines zit door de coronacrisis in slechte papieren. Er moet een kwart van de personeelsleden afvloeien, dat is zo'n 1000 werknemers. Tegelijk vraagt Brussels Airlines staatssteun voor minstens 290 miljoen euro. CD&V liet eerder deze week al weten akkoord te gaan met staatssteun mits duidelijke voorwaarden. Zo moet er volgens Joachim Coens, voorzitter van CD&V, duidelijke garanties komen met betrekking tot tewerkstelling en duurzaamheid. Henk Cuypers is voorzitter in het Burge...more

 • Louis Ide: 'Veiliger in het ziekenhuis dan daarbuiten'

  May 11 2020

  Ziekenhuizen beleven de wereld nu plots helemaal op een andere manier. Gescheiden ingangen, hermetisch afgesloten afdelingen, ... Plots waren het pesthuizen waar je enkel bij medische veroordeling naar toe ging. Voor wie er werkt was het een roeping en zware beproeving tegelijk. Als specialist op de infectiecontrole moet Louis Ide ­ervoor instaan dat de artsen en het personeel van het Gentse Jan Palfijn-ziekenhuis gevrijwaard blijven van ­besmetting. 'Het zijn al zware weken geweest, waarin ik z...more

 • Moslims voorgesteld als de nieuwe Joden - Rondas' Woord van de Foor

  May 08 2020

  Bij zijn herdenking van de Jodenvervolging  riep Nederlands beroemdste auteur Arnon Grunberg zichzelf uit tot Marokkaan: de vervolging van Joden toen was immers dezelfde als de discriminatie van Marokkanen en moslims vandaag. Hij vergeleek dus de Holocaust met de Europese reserves tegenover ongelimiteerde migratie en asiel. Rondas maakt de echte vergelijking en stelt dat het zinnetje ‘Moslims zijn de nieuwe joden’ een bliksemafleider is om het debat te beletten over antisemitisme in de isla...more

 • Peter Bruynooghe: ‘Kinesitherapeuten in de kou door rampzalige administratie RIZIV’

  May 08 2020

  Kinesitherapeuten spelen een vitale rol bij mensen met een chronische aandoening, maar ook bij acute gevallen die revalidatie nodig hebben. En nu dus ook bij (post-)Covid-patiënten.

 • Jongeren in de politiek: Timon Hogenaar, jonggroen

  May 07 2020

  Tim Hogenaar is co-voorzitter van jonggroen. Hij spreekt over zijn engagement veel over de combinatie solidariteit en milieu.

 • Peter De Keyzer: 'Niets zal nog zeker zijn, alleen de onzekerheid'

  May 06 2020

  Iedereen die ervan uitgaat dat we opnieuw kunnen aanknopen met de precoronaperiode dwaalt. Peter De Keyzer ziet het als een 'once in a century storm'.

 • Stefan van der Stigchel: ’Telewerken loont, maar ga tussendoor ook naar de winkel'

  May 05 2020

  Thuis werken of telewerken dringt nu door als het nieuwe normaal. Ook voor de crisis werd het al als zaligmakende oplossing naar voren geschoven. Geen enerverende files meer. Lekker in makkelijke kleding werken. Veel meer baas over eigen tijd. Er zou zelfs winst zijn voor de werkgever want hij kan ruimte besparen met flexdesks en we zouden allemaal productiever zijn. Is dat echter zo? Professor Godderis gaf in een eerdere podcast al aan dat thuiswerken voor meer stress kan zorgen. In ons gesprek...more

 • Danny Van Assche: ‘Ik zag geen dozen van Bol.com of Zalando'

  May 04 2020

  Bedrijven mogen vandaag weer opstarten en winkels heropenen op 11 mei. Wat betekent de crisis voor KMO's en zelfstandige ondernemers? Een gesprek met Danny Van Assche van Unizo.

 • Magnette, de Sloveense boer: een 1 meimopje

  May 02 2020

  Om te weten te komen hoe de mop luidt moet u echt de podcast openen. U zal dan subiet merken dat ze op Paul Magnette toepasselijk is. Ze gaat over een Sloveense boer die volgens de huidige economische en speltheoretische inzichten niet alleen de verkeerde maar ook volstrekt onmogelijke keuzes maakt. Precies wat Franstalige politici doen bij de eindeloze pogingen tot regeringsformatie. Dat ze daarbij de Brusselse en de Waalse bevolking schade toebrengen, lijkt hen niet te deren, integendeel: dat ...more

 • Wallonië wil 5G in Vlaanderen tegenhouden

  May 01 2020

  Ecolo heeft een resolutie ingediend om de veiling van 5G-frequenties stop te zetten. Vlaanderen wil 5G maar dreigt door de Waalse njet de technologische boot te missen. Een interview met Jan Guldentops en Michael Freilich.

 • Jongeren in de politiek: Filip Brusselmans, vlaamsbelangjongere

  Apr 30 2020

  Deze podcast van Doorbraak Radio is deel van de reeks “Jongeren in de politiek”. Onze gast deze week is Filip Brusselmans, de nieuwe voorzitter van de vlaamsbelangjongeren.

 • Lode Godderis: ‘Deze crisis kan positieve effecten hebben op ons werk’

  Apr 29 2020

  Vier mei is dit jaar de dag van de arbeid. Terug aan het werk, maar met nieuwe normen. Zal dit angst of geluk met zich meebrengen? Professor arbeidsgeneeskunde Godderis werpt er zijn licht op.

 • Anthonissen en Van Wijk: ‘Complexe structuur van België nefast voor goede crisiscommunicatie'

  Apr 28 2020

  Voor velen is het duidelijk dat de persconferentie van de nationale veiligheidsraad van vrijdag 24 april een voorbeeld was van hoe je crisiscommunicatie best niet aanpakt. Andere landen kondigen op voorhand aan wanneer er zal gecommuniceerd worden en dan kan je daar je klok op gelijk zetten. Bij ons moesten cameraploegen zich bezighouden met het filmen van chauffeurs die zich warm hielden, wachtend op de excellenties. Peter Frans Anthonissen, deskundige in reputatiemangement bij Anthonissen &...more

 • Bart Somers: ‘Lokale klimaatplannen hoeven geen extra geld te kosten'

  Apr 27 2020

  De Vlaamse regering wil tegen 2030 de CO2-uitstoot met 35% beperken. Met het door Zuhal Demir opgestelde plan zou echter men maar 32,6% behalen. De Vlaamse regering heeft daarom onderling afgesproken dat iedere minister in zijn of haar beleidsdomeinen op zoek gaat naar extra maatregelen. Bart Somers, viceminister-president en minister van Binnenlands Bestuur en Samenleven, heeft naar de oproep geluisterd. Hij richt zich op het burgemeestersconvenant waarbij heel wat gemeenten zich geëngageerd he...more

 • Rondas' woord van de foor: 'cordon sanitaire'

  Apr 24 2020

  Nu we de term cordon sanitaire nodig hebben, blijkt hij al bezet te zijn door de politieke betekenis van ‘schutkring tegen het Vlaams Belang’. Precies daarom mijden de media tegenwoordig deze uitdrukking, omdat er zo duidelijk uit blijkt dat de mensen die erin opgesloten worden niet alleen gelijkgesteld worden aan menselijke virusdragers, maar ook aan vlooien en ratten, dioxinekoeien en pestilent pluimvee.  Maar het grote probleem van de Belgische staat heet wel N-VA. Daarom heeft een nieuw...more

 • Jongeren in de politiek: Viktor Rooseleer, Jong N-VA

  Apr 24 2020

  Deze podcast van Doorbraak Radio is deel van de reeks “Jongeren in de politiek” waarin David Geens praat met de voorzitters van de jongerenafdelingen van politieke partijen. Hij peilt naar hun persoonlijke motivatie en standpunten maar wil ook weten of jongeren een rol van belang kunnen spelen in de politiek. Onze gast deze week is Viktor Rooseleer, voorzitter van Jong N-VA. Net als bij de andere jongeren in deze reeks valt het bij hem op dat hij reeds als tiener een enorme interesse had in actu...more

 • Jan Wostyn: 'China is niet uit op wereldhegemonie'

  Apr 23 2020

  Vanuit het Westen kunnen we op verschillende manieren naar China kijken. Voor de ene is het een grote, boze dictatuur die de controle over de hele wereld wil, voor de ander is het een groots land waar je moet bijhoren als je over een paar jaar nog een rol van betekenis wil spelen. Jan Wostyn is econoom en sinoloog. Hij woonde zes jaar in China in Wuhan, Xiamen, Shanghai en Beijing en is mede-oprichter van de Hutong School, één van de leidende Chinese taalinstituten in China. Hij weigert het etik...more

 • Bernard Daelemans en Sam Van Rooy: etnische component aan rellen Anderlecht

  Apr 21 2020

  Er is geen grote vonk nodig in het Anderlechtse Kuregem om tot explosieve rellen te komen. Recent maakten we het nog mee in volle lockdownperiode. Volgens Sam Van Rooy, Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang, gaat het hier doorgaans over jongeren met een zelfde cultureel-etnische achtergrond. ‘Ik zie hier toch de islam als bindende factor,’ zegt Van Rooy, ‘ook in rellen in andere West-Europese grootsteden. De islamitische leer leert hen onze vrije, westerse manier van leven te haten.’ Bernard D...more

 • Heidi Theeten: ’Nog anderhalf jaar wachten op vaccin’

  Apr 20 2020

  De lockdownmaatregelen werden verlengd tot 3 mei. Intussen horen we heel weinig over hoe de exit nadien zal verlopen. Het is alsof men schrik heeft van iets dat men niet luidop durft zeggen. De vraag is natuurlijk hoe het virus zich zal gedragen na een lockdownexit. Er wordt nog steeds niet massaal getest. En onderzoekers geven het niet graag toe, maar er zijn nog veel onbekende variabelen in de kennis over dit virus. Dokter en onderzoeker Heidi Theeten (Universiteit Antwerpen), gespecialiseerd ...more

 • Bart Tommelein en Theo Francken: 'Wij staan allebei dicht bij de bevolking'

  Apr 19 2020

  De Nationale Veiligheidsraad krijgt alsmaar meer kritiek op de gebrekkige communicatie. Aankondigingen van maatregelen die niet afgetoetst zijn met de sector zelf, zoals het bezoek aan de woonzorgcentra, zorgen voor veel wrevel. Niet alleen bij de sectoren zelf, maar ook bij de burgemeesters klinken er verzuchtingen dat hun werk er niet makkelijker op wordt. Burgemeesters Theo Francken van plattelandsgemeente Lubbeek en Bart Tommelein van koningin der badsteden Oostende klinken unisono dat uit d...more

 • Rondas' woord van de foor: 'fasciseren'

  Apr 18 2020

  Nadat de twee academici die de Gentse politieagenten voor fascisten hadden uitgemaakt, bij de Ugent ontslag hadden genomen, moesten ze ook nog eens voor de rechtbank verschijnen. In deze podcast pleit hun advocaat Rondas de ontoerekeningsvatbaarheid omdat beide wetenschappers hun idolen hebben gevolgd die eveneens fasciseerden; en omdat ze zelf door het vele antifa-gamen totaal mindfucked waren geworden.

 • Jongeren in de politiek: Jaro Verberck, jongsocialist

  Apr 17 2020

  Deze podcast van Doorbraak Radio is deel van de reeks 'Jongeren in de politiek' waarin David Geens praat met de voorzitters van de jongerenafdelingen van politieke partijen. Hij peilt naar hun persoonlijke motivatie en standpunten maar wil ook weten of jongeren een rol van belang kunnen spelen in de politiek. In deze aflevering spreken we met Jaro Verberck, voorzitter van de jongsocialisten. Zijn politieke interesse werd reeds op jonge leeftijd gewekt, hoewel hij het niet met de paplepel meekree...more

 • Frits Bosch: ‘De toekomst is feminin’

  Apr 16 2020

  België was koploper in Europa met vrouwenquota. Onze kieslijsten moeten voor de helft het andere geslacht omvatten. Sinds 2013 werd ook een vrouwenquotum ingevoerd voor de federale topambtenaren en moet één op drie een vrouw zijn. Voor beursgenoteerde bedrijven geldt sinds 2017 dat de raad van bestuur voor minstens een derde uit vrouwen moet bestaan. Frits Bosch, macro-econoom en socioloog, is auteur van talrijke artikelen en van het boek Feminisme op de werkvloer. Hij o...more

 • Kerk in Nood: vervolging van christenen neemt toe

  Apr 15 2020

  Kerk in Nood is een katholieke hulporganisatie die zich inzet voor pastorale werken wereldwijd waar christenen extra steun kunnen gebruiken. Hoewel ze een katholieke organisatie zijn, gaat hun hulp inmiddels breder naar andere religies. Christendom is wereldwijd nog steeds de grootste religie, maar op vele plaatsen is ze wel de minderheidsreligie. Op zulke plaatsen zien we christenvervolging. Zo is er in de eerste plaats vervolging door de overheid, vervolgens door de gemeenschap en tenslotte do...more

 • Rik Van Cauwelaert: ‘Waals enthousiasme voor deze regering volledig weggeëbd'

  Apr 14 2020

  Uiteraard wordt Wallonië ook getroffen door het coronavirus. De situatie is er verschillend omdat regionaal gezien verschillen zijn in de gezondheidszorg. 'Grote ziekenhuizen krijgen er meer aandacht, met als gevolg dat de situatie in de Waalse woonzorgcentra erger is dan Vlaanderen’, besluiten onze gesprekspartners Rik Van Cauwelaert en Alain Mouton. De Waalse economie is ook hard getroffen. Bepaalde economische hotspots zoals de Luikse luchthaven zullen nog belangrijker worden. Voor de mensen ...more

 • Ivan Van de Cloot: ‘Belgische economie moet drie jaar uitzieken’

  Apr 10 2020

  De Nationale Bank van België (NBB) publiceerde een rapport met de veronderstelling dat de economie in België in mei weer op gang is. Volgens deze stelling is de krimp voor de Belgische economie dan ook beperkt tot 8%. Maar het rapport kijkt ook naar volgend jaar en ziet dan een forse herneming met een groei van 8%. ‘Een fabeltjeskrant’, noemt Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij de denktank Itinera, dit rapport. Een instantie zoals de NBB kan volgens hem weliswaar niet te negatief zijn, want dan ...more

 • Sanders stapt uit de race

  Apr 09 2020

  Bernie Sanders, de socialistische presidentskandidaat in de VS, heeft gisteravond laten weten dat hij niet langer meedingt naar de nominatie als Democratische presidentskandidaat. Daarmee lijkt de race gereden en gewonnen te zijn door Joe Biden. De vraag is waarom Sanders zo lang gewacht heeft om de handdoek in de ring te gooien. Voor de meeste waarnemers was het immers al langer duidelijk dat Bernie nooit president van de VS zou worden. Waarom houdt Sanders trouwens wel nog zijn naam op de...more

 • Professor Matthijs: ‘Van mij zou iedereen € 30 000 mogen krijgen'

  Apr 08 2020

  De coronacrisis heeft onze economie abrupt doen stoppen. Zonder pepmiddelen zal ze ook niet vanzelf terug op gang trekken. Professor Herman Matthijs, Hoogleraar Openbare Financiën aan de UGent en de VUB en lid van de Hoge Raad Financiën, gelooft dat een begrotingstekort van 40 tot 50 miljard zeker niet uitzonderlijk zal zijn. Een tekort van 8% op het BPP is echter historisch gezien nog voorgekomen en kunnen we te boven komen. De belangrijkste stimulans moet echter monetair zijn en dus van de Eur...more

 • Peter De Keyzer: 'Meer EU in een minder globale wereld’

  Apr 06 2020

  De economie is tot een abrupte halt gekomen. 'Een auto die kan afremmen, kan nadien terug sneller optrekken dan een auto die tegen een muur gecrasht is’, zegt Peter De Keyzer van Growth Inc. Er zal dus extra stimulans nodig zijn om de auto te repareren willen we niet opnieuw een Grote Depressie van de jaren ’30 meemaken. De natuurlijke reflex die vele landen nu hebben, is om op zichzelf terug te plooien. We zien nu reeds grenzen terug hard worden binnen de EU. Tijdens deze crisis waren er al hee...more

 • Privacy besmet door coronavirus

  Apr 03 2020

  Deze week publiceerde de taskforce onder leiding van minister van Telecom Philippe De Backer een persbericht waaruit bleek dat de Belgen 79 procent van de tijd binnen hun eigen gemeente blijven. Waarmee men eigenlijk wilde zeggen dat de Belg zich vrij goed houdt aan de 'blijf in uw kot’-opdracht. Maar hoe kan die taskforce dat nu eigenlijk weten? Ze werkt voor die cijfers samen met telecomoperatoren, die geaggregeerde en dus anonieme gegevens verstrekken. Maar hebben u en ik hiermee in...more

 • Trump ten oorlog tegen het Chinese virus

  Apr 02 2020

  Vanuit Europa kijken we naar de VS alsof door het gebrekkige optreden van Trump het land de coronacrisis helemaal onderschat. Het klopt dat staten zoals New York en New Jersey niet klaar zijn. Hun gezondheidssysteem staat dan ook daadwerkelijk op instorten. Algemeen gesteld echter kan men op dit moment moeilijk zeggen dat de cijfers veel hoger zijn dan elders. In absolute cijfers is dat wel zo, maar de VS telt ook een immense populatie. Onze amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman wijzen ...more

 • Corona in Spanje: politie en leger op straat om lockdown te controleren

  Apr 01 2020

  Madrid en omgeving lijden nog steeds onder het feit dat men nog veel te lang massabijeenkomsten heeft toegelaten. Het aantal doden stijgt nog steeds schrikwekkend. Koen Dillen, spanje-liefhebber en auteur op Doorbraak, zit nog in Andalusië en volgt noodgedwongen het gebeuren ter plaatse. 'Iedereen is bang en iedereen draagt een mondmasker', vertelt Dillen. Er is ontzettend veel politie, ondersteund door het leger, op straat die zelfs het uur op je kassaticket controleren om te zien of je niet te...more

 • Philip Roose: 'Italië zal het zonder de EU niet redden'

  Mar 31 2020

  De coronacrisis treft Italië heel hard. Vooral de regio Lombardije in het noorden is zwaar getroffen. Volgens Philip Roose, exportmanager van wijn in Sicilië en Doorbraakauteur, had heel veel ellende vermeden kunnen worden door eerder in te grijpen. Enkele massabijeenkomsten zijn nog echte broeihaarden van het virus geweest. 'Gelukkig heeft Lombardije nog een goed uitgebouwd gezondheidssysteem, zoals in Vlaanderen', volgens Roose, 'of de teller qua doden stond nu nog veel hoger.' Premier Conti s...more

 • Groen en N-VA over lage emissiezone: nuttig of onzin

  Mar 30 2020

  We geven u twee interviews over de lage emissiezones. De eerste gast is Anneleen van Bossuyt, lid van de N-VA kamerfractie en fractievoorzitter voor de N-VA in Gent. Vanuit de oppositie levert ze daar kritiek op de LEZ in Gent.  De andere gast is Björn Rzoska, fractievoorzitter van Groen in het Vlaams parlement. Groen is in Gent van zeer dichtbij betrokken bij de lage emissiezones en voorstander van een uitbreiding. In Antwerpen zijn de rollen dan omgedraaid en zit N-VA aan het stuur en Gro...more

 • Geert Bourgeois: 'Onthouding want coronasteun nadelig voor Vlaanderen'

  Mar 29 2020

  Deze week stemde het Europees Parlement over de coronamaatregelen. Een van de die maatregelen was het vrijmaken van 37 miljard euro aan fondsen. Bij die stemming onthielden de drie N-VA-Europarlementariërs zich. Wij vroegen Geert Bourgeois naar de redenen hiervan. Bourgeois vindt dat er een groot verschil is tussen een verdeelsleutel voor achtergestelde gebieden en de verdeelsleutel die men nu had moeten gebruiken om solidair te zijn. In ons land zien we dat Vlaanderen het hardst getroffen wordt...more

 • Filip de Pillecyns roman Mensen achter de dijk

  Mar 28 2020

  De roman Mensen achter de dijk (1949) wordt algemeen erkend als De Pillecyns meesterwerk. Het verhaal speelt zich af in Hamme, het klassieke ellendedorp van Vlaanderen tijdens de 19de eeuw, met zijn thuisproletariaat van touwslagers, kinderarbeid en een ontstellend analfabetisme. De roman beschrijft verschillende vormen van verzet tegen de uitbuiting door de fabrieksbazen, de klerikale betutteling en de culturele tenachterstelling van Vlaanderen  in het België van toen. Is dit heimatliterat...more

 • Harry De Paepe: 'Leerlingen hebben zeker nu nood aan hun leerkrachten'

  Mar 26 2020

  Harry De Paepe staat als geschiedenisleraar in het onderwijs. De tijden die we nu meemaken zullen zeker later beschreven worden in geschiedenisboeken. Het onderwijs is op enkele dagen tijd omgeschakeld van een klassikaal naar een online afstandssysteem. Dat heeft natuurlijk gevolgen, zowel voor de leerling als voor de leerkrachten. Zij begeven zich op ongekend terrein en moeten veel zelf ontdekken. Leerlingen motiveren op afstand is toch anders dan wanneer je ze bij de hand hebt. Tegelijk merkt ...more

 • Ignaas Devisch: 'Triage tussen leven en dood is psychologisch zwaar'

  Mar 25 2020

  David Geens sprak met Ignaas Devisch, professor in de filosofie, medische filosofie en ethiek, over hoe medische ethiek nu enorm belangrijk wordt wanneer de piek van Covid-19-patiënten de beddencapaciteit van de ziekenhuizen zouden overschrijden. Professor Devisch werkte mee aan een richtlijn vanuit de overheid naar de medische teams om hen te helpen duiden welke argumenten in rekening gebracht kunnen worden. Wij gaan met de professor dieper in op deze argumenten. Draait het om leeftijd of overl...more

 • Ivan Van de Cloot: 'We hebben nieuwe solidariteitsmechanismes nodig'

  Mar 23 2020

  Onze podcast van vorige week met Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom bij denktank Itinera, werd enorm veel beluisterd en we kregen de vraag de corona-crisis zeker verder op te volgen met Van de Cloot. Deze keer gaan we dieper in hoe sommige mensen autoritaire trekken vertonen in hun functie als het primaat van de politiek het nalaat duidelijk te communiceren en beleid uit te stippelen vanuit de centrale cockpit, zonder echter de bottom-up creativiteit in de maatschappij te beknotten. Daarom hekelt V...more

 • Joren Vermeersch: 'De pest begon ook in Italië'

  Mar 21 2020

  Een ziekte die in Vlaanderen toeslaat en uit het Verre Oosten afkomstig was. Een pandemie die heel Eurazië trof, via de routes van de toenmalige geglobaliseerde wereld. Het was met de pest in de veertiende eeuw zoals het met het coronavirus vandaag is. Hoe hard sloeg de Zwarte Dood toe in Europa en in Vlaanderen, en wat was de impact daarvan? Joren Vermeersch publiceerde er in december een boek over, dat het vandaag plots goed doet in de handel. De aandacht voor de pandemie die eenderde van de E...more

 • Gino Van Ossel: ‘Die winterjas zal nog wel een jaar mee kunnen’

  Mar 20 2020

  David Geens sprak met Gino Van Ossel, professor retail management aan de Vlerick Business School, over de effecten van de corona-crisis in de retail sector. Waarom slaan de mensen aan het hamsteren en dan nog eerst toiletpapier? Zijn er bevoorradingsproblemen of maken de voedingswinkels nu extra winsten. We kijken echter ook naar de non-food sector. Spreken we daar van verloren omzet of uitgestelde omzet? Gaan we veel faillissementen tegemoet of is het binnenkort weer business as usual? Een kijk...more

 • Ivan Van de Cloot: 'Het leven na Corona zal anders zijn'

  Mar 18 2020

  David Geens sprak vanop een covid-19-veilige digitale afstand met Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van de denktank Itinera, over de huidige crisis. Als langetermijneconoom houdt Van de Cloot evoluties in de gaten die verder gaan dan de waan van de dag. Hij sprak al maanden geleden heel waarschuwend over corona. Van de Cloot geeft nu enkele harde analyses en waarschuwingen die wij en onze overheid beter meteen en niet over 24u in acht nemen, willen we vermijden dat we over vijf jaar nog puin aan h...more

 • Kathleen Depoorter: 'Hoog tijd voor maatregelen volksgezondheid'

  Mar 16 2020

  Kathleen Depoorter (N-VA) is apotheker en zetelt sinds mei 2019 in De Kamer. Volksgezondheid is dus helemaal haar terrein. Ze waarschuwde al eind december dat er maatregelen moesten genomen worden op het terrein. Ze nam onlangs zelf initiatief om mondmaskers geleverd te krijgen. Om de patiënt te beschermen, heeft ze trouwens geijverd om de geheime farmadeals op een evenwichtige manier te controleren. Ze afschaffen zou in het nadeel van de patiënt geweest zijn, maar democratische controle is nu o...more

 • Politiek en geloof: Jeffrey Vansuyt

  Mar 14 2020

  In de katholieke vasten gaat hoofdredacteur Pieter Bauwens in gesprek met politici over hun levensbeschouwing. In deze aflevering is hij te gast bij Jeffrey Vansuyt, covoorzitter van Jong Groen Leuven, opgevoed als evangelische christen en daarna op zoek gegaan en uitgekomen bij Radical Theology.

 • Bart Van Craeynest: 'Begroting is nu niet onze eerste zorg'

  Mar 13 2020

  De beurzen slaan tilt door de impact van het coronavirus. Gisterenavond kondigde de federale regering fase drie van het rampenplan af met verregaande maatregelen voor bedrijven, economie en burgers. Zullen deze maatregelen voor een korte pijn zorgen waarvan onze bedrijven en dus onze economie vlot zullen herstellen? Zijn de ondersteunende maatregelen voldoende om gezonde kmo's en zelfstandigen het hoofd boven water te laten houden? Hoe hard moet de komende federale regering zich op de begroting ...more

 • Professor Lambrecht: 'Terug naar de essentie van de economie'

  Mar 11 2020

  David Geens en Paul Becue spraken met professor Johan Lambrecht, hoogleraar macro-economie aan de Brusselse campus van de KU Leuven, over zijn nieuw boek Economie: de essentie zonder formules. Lambrecht vond het nodig een alomvattend maar overzichtelijk werk te maken over wat economie nu eigenlijk is. 'Economie is te belangrijk om het aan economen alleen over te laten', zegt de professor omdat economen de afgelopen decennia te veel aan physics envie lijden en alles in formules willen gieten. Med...more

 • Hoe staat het met onze cybersecurity - deel twee

  Mar 09 2020

  David Geens gaat voor u op naar de veiligheid van het internet en de daarmee verbonden systemen in Vlaanderen. Hoe gevoelig zijn we voor aanvallen van buitenaf en wat doet onze overheid om ons te beschermen. In deze podcast doen we u uit de doeken wat de taken zijn van DNS Belgium vzw. Philip Du Bois, General Manager, ontving ons om eens uit te leggen hoe de GPS van het internet nu eigenlijk werkt en hoe de .be en .vlaanderen tot stand zijn gekomen.

 • Biden recht naar de Democratische nominatie

  Mar 07 2020

  Super Tuesday was een ware slachting onder de Democratische kandidaten. Al voor de verkiezing in veertien staten begon, wierpen drie kandidaten de handdoek in de ring. In de nadagen werd het duidelijk dat het nog tussen twee oude blanke mannen zou gaan: Joe Biden en Bernie Sanders. David Geens praat met onze Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman over afgelopen week en analyseren wat het kan betekenen voor de toekomst.

 • Politiek en geloof: Filip Brusselmans

  Mar 06 2020

  Tijdens deze katholieke vasten gaat hoofdredacteur Pieter Bauwens in gesprek met politici over hun geloof en politieke overtuiging. In deze aflevering praat hij met Filip Brusselmans, Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang en Katholiek. Als student kwam hij in contact met de Antwerpse parochie in de Hemelstraat waar de priesterbroederschap Pius X de diensten verzorgt. Hij herontdekte er het geloof.

 • Theo Francken: Gesloten grenzen zijn humane grenzen

  Mar 05 2020

  David Geens ging langs bij Theo Francken, kamerlid van N-VA en voormalig staatssecretaris voor asiel en migratie, om zijn mening te horen over de vluchtelingencrisis aan de Grieks-Turkse grens nu Turkije eenzijdig beslist heeft die grens aan haar kant open te stellen. Theo stelt dat de deal uit 2016 nodig was maar dat Europa nu niet verwonderd moet staan dat Erdoğan nu de deal opzegt aangezien Europa haar deel van de overeenkomst op twee van de drie punten geschonden heeft. Een nieuwe deal is no...more

 • Thuistaal in het onderwijs: verrijking of zottigheden

  Mar 04 2020

  Onlangs lanceerde Groen bij monde van Elisabeth Meuleman een resolutie waarin werd opgeroepen om het functioneel gebruik van de thuistaal op school wettelijk te verankeren. Onderwijsminister Ben Weyts van N-VA verwierp dit voorstel meteen en ook Vlaams Belang noemde dit zottigheden en onnodig gepamper van allochtonen. Doorbraak Radio ging dieper graven en bracht enkele actoren samen. Elisabeth Meuleman, Vlaams parlementslid voor Groen, Jan Laeremans, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang en pr...more

 • Europa van vervelend naar vervellend

  Mar 02 2020

  Waarom blijft een lidstaat van het eerste uur, Nederland, zo hameren op een zijn eigen "soevereiniteit" (terwijl 80 % van de wetgeving door de EU is geïnspireerd)? Partijbelang? Ongetwijfeld. Gebrek aan visie op lange termijn? Ongetwijfeld. Kortzichtig eigenbelang? Ongetwijfeld. Maar hoe kun je eigenbelang en visie dan combineren? Frans Boogaard probeert een verstandig vergelijk te bedenken.

 • Mijn triomf van de wil met Lukas De Vos en Bruno Peeters

  Feb 29 2020

  Mijn triomf van de Wil  is de titel die Lukas De Vos gegeven heeft aan een door hem herwerkt en herschreven boek uit 1946, 40 maanden Oraniënburg. Dat was het werk van Flor Peeters, die na de bevrijding onmiddellijk zijn herinneringen aan zijn vreselijk verblijf in het Duitse concentratiekamp Sachsenhausen had neergeschreven. Hoofdredacteur Pieter Bauwens interviewt Lukas De Vos samen met Bruno Peeters, ex-schepen van de stad Antwerpen én zoon van Flor Peeters.

 • Gent sponsort dure hotelketen via Ghelamco

  Feb 28 2020

  Er is al veel gezegd en geschreven over de constructies rond de Ghelamco Arena, de sporttempel voor AA Gent. Ignace Vandewalle, auteur van De Illegale Ghelamco Arena, kent het dossier door en door. Hij zag dat het dossier nog steeds verder uitdeint. Via een oud recht van opstal zal er binnenkort een hotel verschijnen naast de Ghelamco Arena zonder dat de stad Gent er iets aan verdient. Luister maar naar het gesprek dat David Geens had met Ignace Vandewalle.

 • Politiek en geloof: Michael Freilich

  Feb 26 2020

  Tijdens deze katholieke vasten brengt hoofdredacteur Pieter Bauwens u een podcast-reeks over en met politiekers en hun geloof. In welke mate maakt geloof deel uit van hun identiteit en wordt hun politiek handelen beïnvloed door hun gelovige achtergrond, zijn centrale thema's in deze reeks. De eerste centrale gast in deze vastenreeks is Michael Freilich, parlementslid in de N-VA-kamerfractie en gelovige Jood.

 • Hoe staat het met onze cybersecurity - deel 1

  Feb 24 2020

  Met Doorbraak Radio zijn we op zoek gegaan hoe het staat met onze cybersecurity. Zijn we kwetsbaar voor een grootscheepse aanval uit het buitenland? Wat doet onze regering en kunnen we onszelf beter beveiligen? In deel 1 praten we met professor Preneel van de KULeuven, gespecialiseerd in informatiebeveiliging, en Gerrit Mets van Vanbreda verzekeringsmakelaars, specialist in cyberrisk management.

 • Jean-Marie Dedecker en Extinction Rebellion rijden best op verschillende voertuigen

  Feb 21 2020

  De titel van deze podcast kan je best letterlijk nemen. Jean-Marie Dedecker heeft een totaal andere visie op klimaat en bijhorende plannen dan de mensen die samenwerken onder het burgerlijk ongehoorzaamheidscollectief Extinction Rebellion. Het was zelfs letterlijk onmogelijk om beide partijen bij elkaar te brengen, want Jean-Marie rijdt principieel geen LEZ-zone meer in en Marios Bellas van Extinction Rebellion gebruikt enkel maar openbaar vervoer.  We hebben onze vragen aan beide part...more

 • Rik Daems, de nieuwe voorzitter van de Raad van Europa

  Feb 19 2020

  Onze reporter Lukas De Vos sprak met Rik Daems, pas verkozen tot voorzitter van de Raad van Europa, vlak voor zijn overleg met Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement. Het gesprek ging over de taken van de Raad van Europa, bij ons bekend van hun oordeel over de behandeling van de Franstalige minderheid in de Brusselse rand, enkele voorbeelden van het gebrek aan slagkracht en taken waar hij als voorzitter wil aan werken, waaronder een wetgevend kader voor klimaatprocessen. Ze hadden het oo...more

 • België gaat financieel niet ten onder zonder regering

  Feb 17 2020

  David Geens sprak voor Doorbraak Radio met Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij VOKA. We stelden ondermeer vast dat het uitblijven van een regering an sich niet de oorzaak is waarom het financieel slecht gaat met België. We hadden het ook over de armoede in ons land en wat er moet veranderen om de welvaartsstaat te waarborgen. Als econoom en auteur van Terug naar de feiten is Bart Van Craeynest de ideale man om het beleid van de overheid te toetsen en te filteren op objectieve waarheden en spins...more

 • De verengelsing van het hoger onderwijs

  Feb 14 2020

  Nee, de verengelsing van het hoger onderwijs is in Vlaanderen nog lang niet zo ver doorgeslagen als bij onze noorderburen. Maar met de versoepeling van de taalregels die minister Weyts ‘in alle discretie’ voorbereidt, dreigt hij de deur wél wagenwijd open te zetten voor wat vandaag eufemistisch als een internationalisering wordt omschreven. David Geens ging in dialoog met Hugo Maes, voorzitter van de VVB, en Peter Debrandere, hoofdredacteur van Neerlandia.

 • De toekomst van Europa

  Feb 13 2020

  Is er in de toekomst meer ruimte en inspraak voor de regio’s mogelijk ? Dat zoekt Europees commissaris Dubravka Šuica uit. Zij is belast met de voorbereiding van de conferentie over de toekomst van Europa. Eén van haar eerste bezoeken gold het Duitstalige gebied in België.  Na afloop van de ontmoeting sprak Lukas De Vos met Karl-Heinz Lamberts, tot voor kort voorzitter van het Europees Comité van de Regio’s en Grote Steden, maar ook parlementsvoorzitter in Eupen, en met Paskal Arimont, het ...more

 • Al Hilou en De Kerpel als ondernemers van hun eigen leven

  Feb 12 2020

  Rudi De Kerpel heeft er al een gans traject opzitten als ondernemer terwijl Hassan Al Hilou nog maar pas de titel Jongste ondernemer van het land is ontgroeid. Hun vriendschap is gegroeid uit hun liefde voor het ondernemen. Hassan heeft deze week zijn boek Ik ben Hassan: ondernemer van mijn eigen leven voorgesteld. Hij is dus tegen wil en dank rolmodel voor zijn generatie, hoewel hij zijn Molenbeekse jongeren ook durft aan te spreken wanneer ze met Nieuwjaar de stad in brand steken. St...more

 • Spelen de de democraten nog mee in de verkiezingsrace in de vs?

  Feb 10 2020

  Dit jaar is een verkiezingsjaar in de VS, dat we op voet volgen. David Geens ging voor Doorbraak praten met twee Amerika watchers: Roan Asselman en David Neyskens. We praten over hoe voorverkiezingen werken, het startschot van de voorverkiezingen, wat er nog volgt na de blunder in Iowa. We bekijken ook welke democratische kandidaten echt nog een kans hebben en of de weg voor Trump nu helemaal open ligt.

 • Tom Van Grieken: stop er mee!

  Feb 07 2020

  De verkiezingen liggen inmiddels meer dan 250 dagen achter ons. Op Vlaams, Waals en Brussels niveau zijn de regeringen reeds geruime tijd gevormd en aan de slag. Federaal lijkt de totale stilstand nabij. We vroegen ons af wat Tom Van Grieken – voorzitter van het Vlaams Belang - en Tom Garcia - bezieler en kernlid van Vlinks – vinden van de huidige situatie. David Geens ging voor Doorbraak met beide heren spreken.

 • CD&V houdt been stijf in ethische dossiers

  Feb 05 2020

  In het parlement zijn ethische dossiers terug hot, letterlijk dan. De abortuswet wordt tegen het licht gehouden en een paarse meerderheid wil de termijn waarin een legale abortus kan uitgevoerd worden gevoelig uitbreiden. Ook de euthanasiewet staat ter discussie na het recente Tine-proces. David Geens sprak met CD&V politica Els Van Hoof over beide dossiers en leerde dat voor CD&V het respect voor het personele en het leven in balans moeten zijn. Luister naar deze podcast en oordeel zelf...more

 • Doorbraak+ voor meer Doorbraak

  Feb 03 2020

  Op 1 februari 2020 begint Doorbraak.be met een abonnementsformule. Voor 9 euro per maand of 90 euro per jaar kan u dan nóg meer Doorbraak krijgen. Het is een volgende stap in de groei om een volwaardige Vlaamse mediaspeler te worden. Hoe we dit aanpakken en wat onze plannen nog zijn voor de toekomst, hoort u in deze podcast met Pieter Bauwens en Dirk Laeremans.

 • Politici horen niet thuis in grondwettelijk hof

  Jan 31 2020

  Naar aanleiding van de zaak Zakia Khattabi trok podcast producer David Geens naar professor Sottiaux, professor in publiek en grondwettelijk recht, samen met onze redactiespecialist terzake Roan Asselman. De gasten leggen uit wat de taken zijn van het grondwettelijk hof en hoe het historisch zo gegroeid is om ook politici te benoemen in dat hof. De kritiek wordt echter niet geschuwd en samen zoeken ze het antwoord op wat het juiste profiel is voor een rechter in het grondwettelijk hof, waarbij o...more

 • Schone Schijn: speelt de particratie ons parten?

  Jan 29 2020

  Enkele weken geleden gaf Doorbraak het nieuwe boek "Schone Schijn" van Hendrik Vuye en Veerle Wouters uit. De ondertitel van dit boek - Particratie wurgt democratie - wekt zeker de interesse in deze dagen.  David Geens sprak met oud-jounalist Mark Deweerdt over dit boek en zijn ervaringen met de groeiende particratie en individuele onmacht van een parlementslid.

 • Het Auschwitz-gen: interview met André Gantman en Luckas Vander Taelen

  Jan 27 2020

  Vandaag is het dag op dag 75 jaar geleden dat het kamp in Auschwitz werd bevrijd, waar Adolphe Fischer, de grootvader aan moederszijde van André Gantman, is gestorven. Zoals duizenden anderen werd hij gedeporteerd vanuit Antwerpen in het kader van de geplande ‘eindoplossing van het Joodse vraagstuk’. André draagt in zich door het familiale verleden wat hij zelf noemt ‘een Auschwitz-gen’ dat hem in staat stelt de Jodenhaat die in de maatschappij sluimert te onderkennen. Zijn boodschap luidt: ‘mij...more

 • Enorme uitdagingen voor Europese New Green Deal

  Jan 27 2020

  De Europese New Green Deal brengt enorme uitdagingen met zich mee en vergt een investering van 1 triljoen euro voor de komende zeven jaar. Samen met de meerjarenbegroting is dit een stevige kluif voor de begrotingscommissie van het Europees parlement. Lukas De Vos sprak met Johan Van Overtveldt, voorzitter van deze commissie, over hoe hij deze uitdaging ziet en welke struikelblokken hij vooruit op het pad ziet liggen, vaak door lidstaten daar gelegd.

 • Politieke gewoontes opzij schuiven is nog nooit vertoond

  Jan 24 2020

  De informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) zijn nog altijd op pad op een missie waar ze het zelf niet over eens schijnen te zijn. Wat moeten we daarvan denken? Pieter Bauwens vraagt het aan Alain Mouton (Trends) en Jurgen Ceder ('t Pallieterke). Noch Ceder, noch Mouton geloven dat er nieuwe verkiezingen komen. Ze zijn ervan overtuigd dat men Bart De Wever (N-VA) in het veld zal sturen als informateur. De bedoeling is wel dat hij niet slaagt waarna een echte poging kan...more

 • Verzet tegen tegen verschillen geneeskundestudie Vlaanderen-Wallonië

  Jan 21 2020

  In Vlaanderen geldt een beperkte instroom op het aantal studenten geneeskunde en tandartsen in overeenstemming met het aantal riziv-nummers die de federale overheid zal toekennen. In Wallonië laat men zomaar iedereen starten en nadien krijgen ze dan meer riziv-nummers. Dat betekent dat in Vlaanderen jongen hun droom in rook zien opgaan om aan hun voorkeursstudie te beginnen. Wat is nog de zin van quota? Zijn er te veel artsen of zit er iets verkeerd aan het systeem? Doorbraak Radio sprak met Dr ...more

 • De VRT is te belangrijk om er niet over verontwaardigd te zijn

  Jan 17 2020

  Momenteel woedt er een ernstig dispuut aan de top van de VRT: CEO Lembrechts wil zijn nummer twee Claes aan de deur zetten, maar wordt teruggefloten door de Raad van Bestuur. Een raad die eigenlijk in lopende zaken is en de hete aardappel doorschuift aan een bemiddelaar die echter niet zo neutraal is als men zou denken. Doorbraak Radio ging op onderzoek bij VRT-kenner en eminence grise Siegfried Bracke.

 • Interview met Carles Puigdemont, voortaan dus Europees Parlementslid

  Jan 15 2020

  Na zeven maanden juridische strijd, konden Carles Puigdemont en Toni Comín gisteren hun zetel innemen in het Europees Parlement. Dat is niet naar de zin van Spanje, dat zijn strijd voortzet tegen de Catalaanse politieke bannelingen. Lukas De Vos sprak exclusief voor Doorbraak met Carles Puigdemont, voortaan dus Europees Parlementslid.

 • USA vs Iran: wereldoorlog 3 (voorlopig) voorbij

  Jan 14 2020

  De afgelopen weken leek het conflict in het Midden-Oosten snel te escaleren door de drone-aanval op generaal Soleimani. Iran reageerde maar maakte tegelijk een miskleun van formaat door het neerhalen van een Oekraïens burgervliegtuig. Hoe past dit in het buitenlands beleid van de VS? Komt Trump hiermee weg in eigen land? We bekeken deze situatie met Doorbraakmedewerkers en Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman.

 • Moeten burgers de overheid bewaken ivm onze privacy?

  Jan 09 2020

  Staat onze privacy onder druk vanwege de overheid? Sluipt er onder dreiging van de noemer terrorisme een big brother in ons privéleven? Om dit te bewaken werd het Ministry of Privacy opgericht. Doorbraak Radio sprak met privacyspecialist Matthias Dobbelaere-Welvaert van de ministry en filosofiestudent Sander Van Hecke over hun visie op de inmenging van de overheid.

 • Is het haalbaar om alle (bedrijfs)wagens elektrisch te laten rijden?

  Jan 07 2020

  Aan de vooravond van het autosalon 2020 in Brussel wilden wij weten of het voorstel van Paul Magnette van vorige maand haalbaar is om op korte termijn alle bedrijfswagens te vervangen door elektrische wagens. Doorbraak Radio sprak met Frank Van Gool, directeur van Renta (de beroepsfederatie van leasingmaatschappijen) en Jochen Desmet van Avere Belgium, de koepel voor e-mobiliteit.

 • Impeachment Trump: behandel de gemiddelde Amerikaan niet als idioot

  Jan 03 2020

  Doorbraak zette zich aan tafel met Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman om dieper in te gaan op de lopende impeachment-procedure tegen president Donald Trump. Hoe ver staat het nu in deze procedure? Waar wordt Trump nu uiteindelijk van beschuldigd? Gaat hij afgezet worden? Onze kenners geven duidelijk aan dat het establishment van de Democraten een spel spelen om hun favoriete tegenkandidaat tegen Trump te lanceren maar dat ze daarbij uit het oog verliezen dat ze een grote hoop Amerik...more

 • 80% aan het werk: haalbare kaart of niet?

  Dec 27 2019

  De N-VA wil met een uitgebreid meer mensen aan het werk en stelt een uitgebreid pakket aan activeringsmaatregelen voor om zo tot een activeringsgraad van 80% te geraken. De redenering is dat dit de beste manier is om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Doorbraak bracht Jan Spooren, kamerlid voor N-VA en medeauteur van deze wetsvoorstellen, samen met Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de Universiteit van Gent en poneerde enkele stellingen. Geniet van deze activeringsepisode van Door...more

 • De rol van de media

  Dec 24 2019

  Hoofdredacteur Pieter Bauwens gaat in debat met Luckas Vander Taelen en Johan Sanctorum over media en journalistiek. Waar staan de mainstream media? Is het over en out voor hen? Hoe ver gaat het met fake news? Hebben de mensen het gehad met de openbare omroep en de kwaliteitskranten? Journalisten staan onderaan in het lijstje van betrouwbaarheid.

 • Zeg eens foert tegen de plannen van uw onderwijskoepels en uw directie!

  Dec 20 2019

  De resultaten van het PISA onderzoek tonen aan dat het niveau van het Vlaamse onderwijs zakt. Al meer dan een decennium weerklinkt er kritiek op de bobo’s van het onderwijs die hervormingen opleggen die blijkbaar geen soelaas brengen. N-VA claimde heel uitdrukkelijk de ministerportefeuille van onderwijs op. Zal het nu veranderen? Doorbraak ging praten met Koen Daniëls, de man van wie verwacht werd dat hij onderwijsminister ging worden en plaatste hem aan tafel met leraar Pieter Van den Bossche d...more

 • Humor in en over politiek: Vanmol's hoop

  Dec 17 2019

  Erwin Vanmol, Jean-Pierre, Rondas, Christian Laporte en professor Rik Torfs discussiëren op de boekenbeurs over een naslagwerk over humor in en over politiek, namelijk Vanmol's hoop. Vanmol’s Hoop bundelt de belangrijkste cartoons die Erwin Vanmol deze tijdspanne maakte. Niet alleen toont het de evolutie van een cartoonist maar tevens is het reis terug door de tijd. Het is niet alleen een opsomming van gebeurde feiten, maar ook een terugblik naar hoe we tegen dingen aankeken....more

 • Waar staan we met de regeringsvorming?

  Dec 13 2019

  Twee journalisten van staat, Christian Laporte en Rik Van Cauwelaert, laten hun licht schijnen op de regeringsvorming. Ligt de druk nu op CD&V? Is paars-groen de enige mogelijkheid aangezien Bart De Wever zowat iedereen de kast heeft opgejaagd? De lijken moeten nog uit de kast komen en de rekeningen moeten nog kloppen. Het echte werk moet dus nog beginnen en iedereen kijkt met schrik vooruit naar 2024. In deze podcast kan u een grondige analyse beluisteren.

 • Wat gebeurt er met uw digitale erfenis?

  Dec 10 2019

  Indien we roerende of onroerende goederen hebben, dan staan we er wel eens bij stil dat daar iets mee gebeurt na ons overlijden. De dag vandaag leven we niet enkel meer in de “echte” wereld, maar ook in een virtuele online wereld. We hebben een facebook account, een blog, een hele reeks instagram stories, documenten op onze google drive enz… Wat zijn de spelregels met onze online erfenis? Wie krijgt wat of valt er niks te verdelen en gaat je bezit volledig naar Facebook? Doorbraak Radio sprak me...more

 • Hoe verloopt de stemmingmakerij in de UK?

  Dec 06 2019

  David Geens praat met UK-kenners Harry De Paepe, auteur van De twee kanten van het kanaal, en Dirk Laeremans. Enkele weken geleden stond het nieuws bol van berichten uit de UK en konden we geen journaal zien zonder "order, order". Maar sinds Boris Johnson zijn slag thuis haalde om naar de kiezer te gaan, is het windstil geworden. Wij staan stil bij de peilingen en eventuele gevolgen van wie er zou winnen: Johnson of Corbeyn. Komt er dan een Brexit of gaan we opnieuw onderhandelen? Komt er een ni...more

 • Het Vlaams Parlement toen en nu met Kris Van Dijck

  Nov 23 2019

  Kris Van Dijck (N-VA) zit al sinds 1995 in het Vlaams Parlement. Sinds die tijd is er wel wat veranderd in het Vlaams Parlement en daarbuiten. Met Van Dijck zoeken we naar gelijkenis en verschil tussen toen en nu.  (foto Van Dijck in 2006)

 • China voor beginners

  Nov 17 2019

  De kranten staan vol van China. Of het nu over Hongkong, de handelsoorlog met de VS, de 70e verjaardag van de Volksrepubliek gaat of een Belgische handelsmissie. Het land roept zowel bewondering als afkeer op. Maar wat moet u nu écht weten over China? Waarom is het land zo moeilijk te begrijpen voor westerlingen? Doorbraak sprak met Eric Hendriks, China-kenner par excellence, voor een genuanceerd portret van een complex land.

 • Staat Catalonië in brand?

  Oct 22 2019

  Hoofdredacteur Pieter Bauwens praat met Karl Drabbe en Christoph Bostyn over het geweld in Catalonië. Is er na 10 jaar massaal en geweldloos protest een keerpunt gekomen?

 • Miljaarde miljaarde - de Vlaamse begroting

  Oct 15 2019

  Dirk Laeremans in gesprek met professor overheidsfinanciën Herman Matthijs over de begrotingscijfers van de Vlaamse regering. Laat het ons even over de centen hebben. 

 • Heeft het ziekenfonds nog nut?

  Oct 07 2019

  Politiek wordt het nut van de ziekenfondsen in vraag gesteld. David Geens gaat in gesprek met Jurgen Constandt (Vlaams Neutraal Ziekenfonds) en Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA), met de vraag hebben wij zoiets als een ziekenfonds nodig in tijden dat de staat de ziekteverzekering overgenomen heeft? Is het ziekenfonds als structuur ingehaald door de tijd? 

 • Hebben we eigenlijk nog een begroting nodig?

  Sep 26 2019

  We moeten snel een regering hebben, want anders kunnen we geen begroting indienen in Europa.... Et alors? Zowat alle politici zijn het er erover eens dat een begroting in evenwicht ongeveer de laatste bekommernis op het lijstje is. Hoogstens na te streven tegen de volgende verkiezingen in 2024. Maar wat gebeurt er als we geen begroting indienen in Europa? En - met de negatieve rentes - verdienen we geld als we als overheid lenen. Dus waar is het probleem? En is de Vlaamse begroting dan wel op or...more

 • Wat komt eerst, de Brexit of een Belgische regering?

  Sep 16 2019

  Pieter Bauwens in gesprek met Harry Depaepe over de Brexit en de politiek situatie in het VK. Komt er nu een brexit of komt er geen?

 • Eindelijk een Waalse regering - overwegingen met Christian Laporte

  Sep 14 2019

  Pieter Bauwens praat met Christian Laporte (oud-redacteur van La Libre en Le Soir) over de nieuwe Waalse regering. Hoe kwam ze tot stand? en Wat zijn de implicaties voor de Vlaamse en Belgische regering?

 • De zomer van 2019, met Bart Maddens

  Sep 06 2019

  Waar staan we nu politiek begin september? Pieter Bauwens overloopt met Professor politicologie Bart Maddens de politieke zomer. Stond het cordon op breken? Waarom is het niet gebroken? Komt er een federale regering? Is er al confederalisme? 

 • Vlaamse Beweging was te braaf voor de regering met N-VA

  Jul 10 2019

   11 juli blijft voor Vlaamse bewegers dé hoogdag. Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag praat Pieter Bauwens met Bart Fierens, voorzitter van het ANZ, de organisator van het jaarlijkse Zangfeest, zowat de enige organisatie die erin slaagt de brede Vlaamse Beweging te verzamelen. Ook Hugo Maes, waarnemend voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, de grootste vereniging in die Vlaamse beweging schuift aan.  

 • Brexit - 3 jaar later

  Jun 25 2019

  3 jaar geleden koos Engeland voor Brexit. En de soap gaat voort. En wat gaat Boris doen met de Conservatieve Partij?

 • Is de persvrijheid in gevaar door 'SLAPP' of 'chilling'?

  Jun 20 2019

  Ignace Vandewalle kon het aan den lijve meemaken, hij publiceerde het boek 'De Illegale Ghelamco Arena' en kreeg een proces aan zijn been. Prof. Mediarecht (KULeuven) Koen Lemmens heeft begrip voor het gevoel van de bedreiging bij journalisten, maar pleit om de evenwichten in de rechterlijke macht te respecteren en geen overhaaste wetten te stemmen. Pieter Bauwens gaat met beide heren in gesprek over de bescherming van de pers en de vrije meningsuiting. 

 • Het cordon breekt (nu misschien nog niet)

  Jun 14 2019

  Moet het Cordon breken en is het Vlaams Belang ondemocratisch of niet? Pieter Bauwens vraagt het aan Boudewijn Bouckaert en Jurgen Ceder

 • 'De Wever verliest de verkiezingen, maar wint de regeringsvorming' Doorbraak Radio

  May 31 2019

  Met de professoren Nicolas Bouteca (Politicoloog) en Herman Matthijs (Publieke financiën) overlopen de we verkiezingsresultaten en de staat van het land. Worden we straks geleid door een 'octopussy-coalitie'? 

 • 'Het cordon heeft links lui gemaakt' Doorbraak Radio

  May 28 2019

  Eén dag na de verkiezingen van 26 mei analyseren Pieter Bauwens, Karl Drabbe, Tom Garcia en Dirk Laeremans het resultaat. En natuurlijk kijken ze vooruit wat er ons morgen te wachten staat. Een Doorbraak-kijk op de verkiezingen.

 • Doorbraak Radio: Harry De Paepe 'Brexit heeft politiek in het VK dooreengeschud'

  May 25 2019

  Is de Brexit een komedie of een tragedie? Pieter Bauwens vraagt het aan de Doorbraak-anglofiel Harry De Paepe.

 • Doorbraak radio: N-VA heeft Vlaams Belang kiezer opgegeven

  May 22 2019

  Heeft de N-VA de Vlaams Belang-kiezer opgegeven? Pieter Bauwens gaat in dialoog met politicoloog Bart Maddens over de campagne en de verkiezingen.

 • Doorbraak radio: hoe heet is het klimaatdebat?

  May 15 2019

  Het klimaat zou het gedroomde onderwerp van de verkiezingen worden. Maar zo is het niet gelopen. En toch zijn veel mensen ermee bezig. Het debatklimaat is zeker al verhit. Zo sterk zelfs dat Rob Lemeire op Doorbraak een oproep lanceerde om eens een klimaatnegationist op de thee uit te nodigen. Dat deden wij dan maar. Hij mocht zelf aantreden en op de thee (het was koffie) gaan met columnist Johan Sanctorum, die begrijpt niet dat iemand klimaatnegationist kan zijn. Hoofdredacteur Pieter Bauwens s...more

 • Doorbraak radio: Wat is er mis met ons onderwijs?

  May 08 2019

  Doorbraak Radio met Julien Borremans en Pieter Bauwens over het onderwijs in Vlaanderen, bekeken vanuit de praktijk en zonder politiek correcte taboes. 

 • Doorbraak Radio aflevering 1: De doorbraak podcast

  Apr 29 2019

  Doorbraak begint vandaag met wekelijkse podcastst onder de noemer Doorbraak Radio". Als opwarmertje voor het meer serieuze werk, spreken we vandaag over podcasts en waarom die zo populair aan het worden zijn.  En vooral , wat gaat doorbraak brengen in deze podcasts?