PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Echte Oogappels

In de podcast Echte Oogappels spreekt Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, wekelijks met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. Geïnspireerd op de dramaserie Oogappels van BNNVARA.

Afleveringen

 • #13 - Communicatie (S02)

  Mar 03 2021

  Hoe zorg je ervoor dat je kinderen naar je luisteren? In deze aflevering gaan we hierover praten. Te gast zijn Jelle Jolles, neuropsycholoog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Yvonne van Sark, adviseur en partner bij YoungWorks, een bureau voor jongerencommunicatie.

 • #12 - Community (S02)

  Feb 24 2021

  Iets zeggen over andermans kinderen en de manier van opvoeden, dat ligt bij veel ouders héél gevoelig. Blijkbaar is dat een kwetsbaar onderwerp: opvoeding. In deze aflevering gaan we praten over je bemoeien met andermans opvoeding. Te gast zijn Fadma Bouchataoui, opvoedkundige en begeleider van Wijkacademies Opvoeden in Rotterdam Zuid en Sylvia Vlaardingerbroek hoofd van de vakgroep Opgroeien en Opvoeden bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJI).

 • #11 - Geluk (S02)

  Feb 17 2021

  Word je van het hebben van kinderen gelukkig? Die vraag is niet met een simpele ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Margreet Reijntjes spreekt deze aflevering over het thema ‘geluk’ met psycholoog en geluksonderzoeker Ad Bergsma en Carolien Gravesteijn, ook psycholoog en daarnaast lector Ouderschap en Ouderbegeleider bij Hogeschool Leiden.

 • #10 - Helemaal perfect (S02)

  May 07 2020

  In Nederland kampen rond de 130.000 jongeren met depressieve klachten. Staat er te veel druk op pubers om perfect te zijn? Hoe leer je kinderen met tegenslagen en teleurstellingen om te gaan? En wat doe je als ouder als een kind een andere weg in slaat dan je had gehoopt? Journalist Magreet Reijntjes spreekt met Tischa Neve, kinderpsycholoog, opvoedkundie en schrijver en met Yvonne Stikkelbroek, universitair docent orthopedagogiek en klinisch psycholoog. Vanwege de coronacrisis hebben onze...more

 • #9 - Schuldig (S02)

  Apr 30 2020

  Hoe zit het met de ontwikkeling van schuldgevoel bij pubers? Hierover spreekt Margreet Reijntjes met Frans Schalkwijk, bijzonder hoogleraar in de gewetensontwikkeling en Meta Herman de Groot psychosociaal therapeut en pubercoach. Wegens de corona-uitbraak in Nederland hebben onze gasten ingebeld.

 • #8 - Dromen (S02)

  Apr 24 2020

  Veel pubers willen groots en meeslepend leven. Hoe belangrijk zijn die dromen? En hoe zorg je er als ouders voor dat je kind iets gaat doen wat bij hem of haar past? Margreet Reijntjes spreekt met Eddie Brummelman, ontwikkelingspsycholoog en onderzoeker aan de UvA en Stephanie de Vaere, de Haagse Jongerencoach. Wegens de corona-uitbraak in Nederland hebben onze gasten ingebeld.

 • #7 - Geheimen (S02)

  Apr 16 2020

  Geheimen. We hebben ze allemaal. En dat geldt zeker ook voor puber. Zij willen niet alles delen, en zeker niet met hun ouders. Hoe belangrijk is privacy voor jongeren? En hoe kun je daar nou als ouders mee omgaan? Margreet Reijntjes spreekt met Loes Keijsers, ontwikkelingspsycholoog en schreef het boek ‘Waarom pubers zo irritant kunnen zijn – En hoe je als ouder daar mee kunt leren leven’ en Freek Zwanenberg aangesloten bij Bureau Jeugd en Media en mediapedagoog. Wegens de corona-uitbraak in Ned...more

 • #5 - Schaamte (S02)

  Apr 09 2020

  Schaamte is een sociaal mechanisme. Van jongs af aan leren we dat het niet hoort om te spieken of snoepjes te stelen. Doen we dit wel en worden we gesnapt, dan zorgt het schaamtegevoel er voor dat we dit niet nog een keer doen. Margreet Reijntjes spreekt deze aflevering met jeugdverpleegkundige Elly Verbruggen en bijzonder hoogleraar ontwikkelingspsychologie Carolien Rieffe. Vanwege de coronacrisis spreken wij met de gasten via een telefoonverbinding.

 • #6 - Het groene monster (S02)

  Apr 02 2020

  Jaloezie is een vervelend gevoel waar jongeren soms echt van in de war kunnen raken. Hoe kunnen wij daar als volwassenen het beste op reageren? In deze aflevering bellen (vanwege alle Corona-perikelen) Jiska Peper, onderzoeker aan de Universiteit van Leiden en Saskia Smith, freelance journalist en mede-oprichter van de website Tis hier geen hotel in met Margreet Reijntjes in de studio. Wegens de lockdown tijdens de corona-uitbraak in Nederland hebben onze gasten ingebeld.

 • #4 - In or out? (S02)

  Mar 19 2020

  Groepsdruk, uitsluiting, ‘foute’ vrienden… ‘Erbij horen’ heeft vaak een negatieve bijklank voor ouders. Door onzekerheid en een verlangen naar acceptatie kunnen pubers zich te veel laten leiden door de meningen van hun leeftijdsgenoten. Als ouder sta je buiten de groepsdynamiek en voel je je misschien machteloos. Wat te doen? In deze aflevering spreekt Margreet Reijntjes met Dr. Anna van Duijvenvoorde, ontwikkelings- en onderwijs psycholoog en Marina van der Wal, opvoeddeskundige & -coach, co...more

 • #3 - Bemoei je met je eigen seks (S02)

  Mar 12 2020

  Vergeleken met ouders in bijvoorbeeld de VS, zijn Nederlandse ouders over het algemeen ontspannen over seks ze vinden het normaal dat kinderen dingen uitproberen en zien het als onderdeel van hun ontwikkeling. Dat betekent echter niet dat Nederlands ouders het makkelijk vinden om over seks te praten. Of dat ze een realistisch beeld hebben van het seksleven van hun kinderen. Hoe staat er dan echt voor met het seksleven van jongeren? Margreet Reijntjes spreekt met Sanderijn van der Doef, psy...more

 • #2 - Het verwende nest (S02)

  Mar 05 2020

  Verwennen wij onze kinderen te veel? Zijn we curlingouders geworden die alle obstakels wegvegen waardoor ze niet meer weerbaar worden? In aflevering twee van Echte Oogappels praat Margreet Reijntjes, journalist en moeder van twee puberzonen, met kinderpsycholoog Tischa Neve en Saskia Smith, oprichter van Tis hier geen hotel.

 • #1 - Scheiden of blijven (S02)

  Feb 27 2020

  In de eerste aflevering van de podcast Echte Oogappels spreekt Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, met experts Patricia Heije van Stiefgoed.nl en Marsha Pinedo van Villapinedo.nl over Scheiden of blijven. Moet je bij elkaar blijven als je kinderen hebt?

 • Trailer Echte Oogappels

  Feb 24 2020

  In de podcast Echte Oogappels spreekt Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, wekelijks met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. Geïnspireerd op de NPO 1 dramaserie Oogappels van BNNVARA.