PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Joost en Yonda Trauma Show

Psychiater Joost Stolker en psycholoog Yonda Poslavsky gaan elke paar weken in gesprek met inspirerende gasten op het gebied van psychotrauma. Iedereen die een schokkende gebeurtenis heeft meegemaakt, kan psychische en lichamelijke klachten krijgen. Soms zijn de gevolgen zo ernstig dat normaal functioneren niet meer mogelijk is. De afgelopen decennia is kennis over trauma, PTSS en de behandeling daarvan enorm toegenomen. Joost en Yonda belichten in hun podcast diverse vormen van psychotrauma en ...more

Afleveringen

 • 17. Imaginaire Exposure - Yonda Poslavsky

  Aug 18 2022

  Deze aflevering van de podcast gaat over Imaginaire Exposure, een belangrijke behandelmethode voor PTSS.Helaas is dit ook onze laatste podcast in deze serie. We leggen je in de intro uit waarom.

 • 16. Narrative Exposure Therapy - Ruud Jongedijk

  Apr 25 2022

  Ruud Jongedijk is psychiater, psychotherapeut en psychotraumatherapeut. Hij is verbonden aan Arq Nationaal Psychotrauma Centrum. Ruud Jongedijk heeft Narrative Exposure Therapy (NET) naar Nederland gehaald en sindsdien is er groeiende belangstelling voor deze vorm van traumatherapie met de levenslijn als uitgangspunt.

 • 15. Dissociatie en DIS - Rafaële Huntjens

  Jan 20 2022

  Joost en Yonda praten met Rafaële Huntjens, hoogleraar in Groningen. Zij vertelt over dissociatie. Dissociatie is een veel voorkomend fenomeen bij PTSS. Ook vertelt ze naar aanleiding van haar onderzoek over haar visie op Dissociatieve Identiteit Stoornis (DIS).

 • 14. Hechting en hechtingsstoornissen - Martin Appelo

  Dec 12 2021

  Martin Appelo, GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut en ondermeer auteur van het boek '(H)echt niet' vertelt in deze podcast over hechting, hechtingsstoornissen en psychotrauma.

 • 13. Imaginaire Rescripting - Remco van der Wijngaart

  Nov 08 2021

  In deze aflevering praten Joost en Yonda met Remco van der Wijngaart. Remco vertelt over Imaginaire Rescripting. Deze evidence based therapievorm maakt gebruik van de kracht van de verbeelding bij de verwerking van traumatische gebeurtenissen.

 • 12. Psychedelica (o.a. MDMA) en behandeling van PTSS - Tijmen Bostoen en Erwin Krediet

  Oct 03 2021

  Tijmen Bostoen, psychiater, en Erwin Krediet, psycholoog, doen onderzoek naar het gebruik van psychedelische middelen (o.a. MDMA) in de behandeling van psychische problematiek. In deze aflevering praten ze met Joost en Yonda met name over het onderzoek naar het gebruik van MDMA bij de behandeling van PTSS.

 • 11. Complexe PTSS - Martijn Stöfsel

  Sep 05 2021

  In deze aflevering praten Joost en Yonda met Martijn Stöfsel. Martijn is klinisch psycholoog en psychotherapeut en sinds 1989 werkzaam in de (ambulante) hulpverlening. Hij is gespecialiseerd in (complex) trauma en persoonlijkheidsproblematiek. Over deze onderwerpen heeft hij verschillende boeken gepubliceerd. 

 • 10. Polyvagal theory: psychotrauma and the nervous system - Deb Dana

  Jul 19 2021

  In this show Joost and Yonda speak with Deb Dana. Deb Dana is an American clinical social worker, therapist and consultant. Time ago she met Stephen Porges, founder of polyvagal theory. It is her mission to translate the meaning of polyvagal theory in the room of the trauma therapist.Polyvagal theory is seen as the neurobiological theory about safety and connection. It explains how our nervous system deals with signals of safety and danger, and in what ways this can be expressed. Deb Dana tells ...more

 • 9. Schrijftherapie bij PTSS - Arnold van Emmerik

  Jun 05 2021

  Joost en Yonda praten met Arnold van Emmerik. Arnold is onderzoeker en docent aan de Universiteit van Amsterdam en hij weet alles over schrijftherapie bij PTSS.

 • 8. Fysieke klachten en PTSS - Stanneke Lunter

  Apr 22 2021

  Joost en Yonda spreken Stanneke Lunter, psychiater bij Eikenboom een onderdeel van Altrecht. Stanneke is gespecialiseerd in SOLK (Somatisch Onvoldoende begrepen Lichamenlijke Klachten). Zij vertelt hoe lichamenlijke klachten waar geen duidelijke fysieke oorzaak voor gevonden kan worden kunnen samenhangen met PTSS.

 • 7. EMDR - Erik ten Broeke

  Mar 21 2021

  Joost en Yonda spreken Erik ten Broeke. Erik is klinisch psycholoog en psychotherapeut en expert op het gebied van EMDR. In deze podcast worden verschillende aspecten van EMDR belicht.

 • 6. Lichaamsgerichte therapie - Carry van Gils

  Feb 15 2021

  In deze aflevering spreken Joost en Yonda met Carry van Gils.Carry is lichaamsgericht therapeut bij Trauma Centrum Nederland. Zij vertelt over de invloed van een posttraumatische stressstoornis op het lichaam.

 • 5. Traumasporen - Bessel van der Kolk

  Jan 05 2021

  Joost en Yonda spreken prof. dr. Bessel van der Kolk. Bessel van der Kolk is een Amerikaanse trauma specialist en auteur van de bestseller ‘Traumasporen’ (The body keeps the score).

 • 4. Ervaringsverhaal - Elsemieke de Vos

  Dec 16 2020

  In deze aflevering praten Joost en Yonda met Elsemieke de Vos. Elsemieke vertelt over de gebeurtenis die leidde tot haar posttraumatische stressstoornis, haar klachten en haar herstel.Trigger-warning: in de podcast wordt gesproken over omstandigheden rond een suicide.

 • 3. Wat is Trauma en PTSS? - Joost en Yonda

  Dec 08 2020

  Naar aanleiding van feedback van luisteraars geven Joost en Yonda in deze aflevering uitleg over een aantal termen en begrippen die vaak genoemd worden als het gaat over trauma, ptss en de behandeling daarvan.

 • 2. Trauma Centrum Nederland - Sophie Bouwman

  Nov 09 2020

  De Joost en Yonda Trauma Show wordt gepresenteerd vanuit Trauma Centrum Nederland.Sophie Bouwman, oprichter en directeur behandelzaken, vertelt in deze aflevering over psychotrauma, het centrum en zichzelf.

 • 1. Even voorstellen: Joost en Yonda

  Oct 24 2020

  In deze aflevering stellen Joost en Yonda zichzelf en de podcast aan je voor.