PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

KUNST IS LANG (en het leven is kort)

KUNST IS LANG is een programma van online kunsttijdschrift mister Motley en Luuk Heezen. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Afleveringen

 • Aflevering 213 - Maika Garnica

  Jun 22 2022

  Maika Garnica maakt eigenhandig objecten die het midden houden tussen beelden en instrumenten. Ze zijn vaak van keramiek, en worden door Maika in een performance tot leven gewekt. Door ze te bespelen, ontstaat er een klanklandschap van tot dan toe onbekende geluiden.

 • Aflevering 212 - Marijke van Warmerdam

  Jun 15 2022

  Voor de meeste videowerken uit de dertigjarige carrière van Marijke van Warmerdam zijn eenvoudige handelingen in scène gezet, gefilmd en in een loop weergegeven: een douchende man, een jongen die een bal op zijn hoofd balanceert, of een rode koffer die van een besneeuwde heuvel afglijdt. Voor een recente reeks films heeft Marijke minder geënsceneerd en is ze het dagelijks leven in Rome gaan observeren, vanuit de vraag hoe de stad zich verhoudt tot zijn barokke geschiedenis.

 • Aflevering 211 - Simon Wald-Lasowski

  Jun 08 2022

  De installaties van Simon Wald-Lasowski zijn opgebouwd uit kleurrijke en vaak absurde massa-geproduceerde beelden, die het midden houden tussen prullaria en curiosa. Zijn werken hebben de instant aantrekkingskracht van plastic kinderspeelgoed, maar al snel komt het ongemak om de hoek kijken. Bijvoorbeeld bij Simons bierfontijn, waar dierenbeeldjes die bedoeld zijn als grappige flessenhouders een continue stroom verschraald bier door hun opengesperde mond gepompt krijgen.

 • Aflevering 210 - Theo Jansen

  Jun 01 2022

  Wie eenmaal de wereldberoemde strandbeesten van Theo Jansen heeft gezien, vergeet ze nooit meer: het zijn skeletten van gele pvc-buizen, die door middel van een zeil wind vangen en als een nieuwe diersoort over het strand paraderen. Hoewel ze al een flinke evolutie hebben doorlopen, kunnen ze nog niet overleven zonder de hulp van Theo. Hij vertelt waarom hij geen technologische hulpmiddelen gebruikt, waar hij het optimisme vandaan haalt om door te gaan en hoe zijn strandbeesten op verschillende ...more

 • Aflevering 209 - Mette Sterre

  May 25 2022

  Mette Sterre maakt kostuums die het hele lichaam bedekken - lichaamsmaskers in haar eigen woorden - en prachtige sculpturen op zich zijn. Ze zijn grotesk en uitgesproken, mooi en vervreemdend tegelijk en bewegen zich in een grijs gebied tussen natuurlijk en kunstmatig. En hoewel je ze best alleen op hun uiterlijke verschijning zou kunnen beoordelen, gaat er achter elk gezichtsmasker een wereld van associaties en theorieën schuil.

 • Aflevering 208 - Anna Hoetjes

  May 18 2022

  Anna Hoetjes is gefascineerd door de wisselwerking tussen technologie en fantasie. Haar werk speelt zich af op het snijvlak van wetenschap, kunst en speculatieve fictie, met speciale aandacht voor de vaak onderbelichte positie van vrouwen in de wetenschappelijke geschiedenis. Ze deed onlangs een research-residentie van drie maanden op het hoofdkwartier van de European Space Agency, en reflecteerde onder meer op het idee van zuiver objectieve wetenschap en de weergave van wat we niet kunnen zien....more

 • Aflevering 207 - Hedy Tjin

  May 11 2022

  De tekeningen van Hedy Tjin zijn te zien in musea, galleries, in boeken voor kinderen en volwassenen en op muren in de openbare ruimte. Haar kleurrijke en toegankelijke beeldtaal biedt kijkers een soepele ingang in maatschappelijke onderwerpen die soms complex of pijnlijk zijn, zoals sikkelcelziekte of de verbondenheid van de stad Groningen met het slavernijverleden.

 • Aflevering 206 - Maaike Kramer

  May 04 2022

  De wandwerken en sculpturen van Maaike Kramer zijn ofwel opgetrokken uit beton, of ze refereren aan beton. Het zijn objecten die zowel monumentaal als kwetsbaar ogen, met een huid vol vouwen, verschillende grijstinten en getekende schetsen - waardoor hun constructie en onaffe karakter wordt benadrukt. Deze betonnen beelden zijn voor Maaike een monument voor het idee dat zelfs de meest stellig gebrachte waarheid een constructie is, en daarmee niet absoluut of onveranderlijk.

 • Aflevering 205 - Florentijn Hofman

  Apr 27 2022

  De beelden die Florentijn Hofman in de publieke ruimte plaatst zijn van overdonderende schaal. Een luierend aardvarken van dertig meter lang, een reuzenpanda van 26,5 meter die een selfie neemt, of zijn meest bekende: de gele badeend die hij in verschillende variaties - tot wel dertig meter hoog - over de hele wereld voor kusten liet dobberen. Vaak zijn het dierenfiguren en zien ze er schattig uit, maar wie beter kijkt of voelt, merkt dat er meer aan de hand is.

 • Aflevering 204 - Yasser Ballemans

  Apr 20 2022

  Yasser Ballemans is geïnteresseerd in de rol van kunst bij rituelen, zoals carnaval of het samenkomen bij een vuur. Hij probeert met de beeldtaal en elementen van bestaande rituelen, nieuwe te creëren, die passen bij deze tijd. Daarbij is samenwerking en het hebben van maatschappelijk effect van groot belang, als tegenwicht tegen het naar zijn smaak te dominante idee van de autonome kunstenaar die claimt zich niet tot de maatschappij te verhouden.

 • Aflevering 203 - Lana Mesić

  Apr 13 2022

  Lana Mesić probeert in haar fotografisch werk het onzichtbare weer te geven. Door op zoek te gaan naar wat mensen onder het goddelijke verstaan bijvoorbeeld, of naar hoe vergiffenis eruitziet in een ontmoeting tussen betrokken van de Rwandese genocide in 1994. En ook, in eerste instantie zeer tegen haar eigen zin, naar uitingen van haar eigen Kroatische identiteit, die ze volgens de wet gezien heeft ingeruild voor de Nederlandse.

 • Aflevering 202 - Sjoerd Martens

  Apr 06 2022

  Sjoerd Martens is gefascineerd door de sporen die we als mens achterlaten. Hij legt ze vast en geeft ze een podium, soms door ze te presenteren als documentaire foto, maar soms ook als fotocollage, animatie of videowerk.

 • Aflevering 201 - Marwan Magroun

  Mar 30 2022

  Voor het fotoproject, het boek en de documentaire The Life of Fathers volgde Marwan Magroun alleenstaande vaders van kleur. Enerzijds om te laten zien hoeveel van hen niet voldoen aan het stereotype van onverantwoordelijke, afwezige vader, anderzijds om te verkennen hoe het vaderschap eruit kan zien dat Marwan zelf niet had in belangrijke delen van zijn jeugd. In zijn komende documentaire verkent hij hoe je als man van kleur je mannelijkheid vormgeeft, terwijl je aan de ene kant aangesproken als...more

 • Aflevering 200 - Sipke Huismans

  Mar 23 2022

  Sipke Huismans maakt aquarellen die de speelsheid van een kindertekening hebben, vaardig maar zonder pretentie gemaakt. En ook in twintig jarig directeurschap van de Enschedese kunstacademie AKI wilde hij een klimaat scheppen waarin bescheidenheid voorop stond, en docenten een student niet drillen op basis van verheven kunstregels, maar hun eigenheid tot wasdom laten komen.

 • Aflevering 199 - Lisa Ijeoma

  Mar 16 2022

  Lisa Ijeoma maakt textielwerken: handgeweven stukken of patchworks, stukken stof in figuren geknipt en over elkaar heen genaaid, waardoor er scènes en landschappen ontstaan. De werken hebben een relatie met zowel haar persoonlijke leven als grote maatschappelijke thema’s: politiegeweld tegen mensen van kleur, de blik op een lichaam van kleur of het omgaan met trauma’s - zowel degene die op persoonlijk vlak voorkomen, als die op maatschappelijk niveau van generatie op generatie effect hebben.

 • Aflevering 198 - Felix de Rooy

  Mar 09 2022

  Felix de Rooy heeft sinds het midden van de jaren ‘60 gewerkt aan een veelzijdig oeuvre van theatervoorstellingen, films, gedichten en opiniestukken, beeldende kunst in talloze verschijningsvormen en door hem gecureerde tentoonstellingen, zoals Wit over Zwart in 1989 in het Tropenmuseum. Felix ontving in 2017 de Black Achievement Award, en het Stedelijk Museum laat in 2023 een overzicht van zijn werk zien. Vanuit het Opera Forward Festival praat operaregisseur Sjaron Minailo over de studenten d...more

 • Aflevering 197 - Isabelle Andriessen

  Mar 02 2022

  Isabelle Andriessen maakt sculpturen die aan een makkelijke omschrijving ontglippen. Ze zijn vaak gemaakt van keramiek, epoxy en aluminium, en wekken associaties op met bijvoorbeeld een opengesperde kaak, of de vorm van een letter c, maar laten zich nergens op vastpinnen. Bovendien veranderen ze continu: via gekoelde leidingen lekken de beelden condens, en laten zo prachtig gekleurde sporen achter. Ook zijn kunstenaar en maskermaker Carmen Schabracq en theatervormgever Eddy van der Laan te gast ...more

 • Aflevering 196 - Meryem Slimani

  Feb 23 2022

  Art director en fotograaf Meryem Slimani legt haar 67-jarige Marokkaanse moeder vast in fashionable outfits: een mix van streetwear, traditionele Marokkaanse kleding, jurken in slangen- of panterprint, roze hoge hakken en een hoofddoek in bijpassende kleuren. Naast dat de foto’s populair zijn op Instagram, nam het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam haar werk op in de zogenaamde Eregalerij van de Nederlandse Fotografie.

 • Aflevering 195 - Danielle Lemaire

  Feb 16 2022

  De tekeningen van Danielle Lemaire ontstaan vaak in reeksen, waarvoor Danielle zich in een onderwerp of in het leven van een persoon onderdompelt. Ze hebben een duidelijke verhalende laag: bijvoorbeeld silhouetten van personen, gedetailleerde interieurs, of planten. Maar de tekeningen hebben ook altijd een abstractere laag - een wolk van kleur, figuren die door de hoofdfiguur heen schemeren of de tekening doorkruisen. Door het samenspel van deze twee lagen ontstaat de kracht van de tekening.

 • Aflevering 194 - Jan Robert Leegte

  Feb 09 2022

  Jan Robert Leegte maakt sinds 1997 internetkunst, werk waarin hij de infrastructuur van het internet onderzoekt en speelt met de samenhang tussen de digitale en de fysieke wereld. Afgelopen november kwam daar een spannende stap bij, toen hij in één avond een flinke financiële klapper maakte met de verkoop van 256 NFT’s.

 • Aflevering 193 - Caz Egelie

  Feb 02 2022

  Caz Egelie maakt objecten, 3D-animaties en doet performances, die vaak een bonte mix zijn van mode, theater en beeldende kunst. Caz begon diens werk op de academie op bestaande kunstwerken en kunstenaars te baseren, en ondergraaft via alter-ego’s, beeldcitaten en samenwerking met anderen heersende ideeën over auteurschap en originaliteit.

 • Aflevering 192 - Suzan Drummen

  Jan 12 2022

  Suzan Drummen maakte in de jaren ‘90 schilderijen waarin optische illusies en vertekeningen van de geschilderde werkelijkheid centraal stonden. Nu maakt ze opdrachten in de openbare ruimte en wervelende kleurtapijten. Soms liggen ze op de grond, soms lopen ze door op de wand, of over een persoon heen. Ze gebruikt daarvoor glas, kristallen en andere glimmende objecten in symmetrische patronen die alle kleuren van de regenboog kunnen hebben.

 • Aflevering 191 - Michiel Voet

  Jan 05 2022

  Michiel Voet doet de theatervormgeving voor grote producties, maar zijn vrije werk bestaat uit fotoprojecten, tekst en theatervoorstellingen. Als hij de mysterieuze Algerijn Karim Ramtani ontmoet, ontstaat er een uitwisseling: in ruil voor onderdak vertelt Karim over het leven als ongedocumenteerde in Amsterdam, en staat hij model in fotoprojecten. De wonderlijke vriendschap die daaruit ontstaat, omgeven door halve waarheden, fictieve identiteiten en het verschil in privilege tussen een welvaren...more

 • Aflevering 190 - Filip Vervaet

  Dec 29 2021

  Filip Vervaet is een beeldhouwer, die werkt met schermen, gekleurd glas dat de perceptie veranderd als je er langs loopt., verkleurende autolakken, afgietsels van planten en in brons of aluminium gegoten beelden waarin de sporen van zijn hand duidelijk zichtbaar zijn. Eenmaal gepresenteerd in een speciale scenografie , moet de aanwezigheid van deze werken een abstract gevoel teweegbrengen bij de kijker, meer nog dan de aandacht op zichzelf als object te vestigen.

 • Aflevering 189 - Dineke Blom

  Dec 22 2021

  In de tekeningen en aquarellen van Dineke Blom blijft het vaak onbepaald wat er precies is afgebeeld. De de vage contouren van een landschap, daaroverheen vegen, her en der een lijn, en rudimentaire geometrische figuren vormen samen een dynamisch geheel. De titels van de werken geven een aanwijzing, en zetten je op het spoor van Hollandse schilders uit de zeventiende eeuw.

 • Aflevering 188 - Gerda Maas

  Dec 15 2021

  Gerda Maas verbindt stukjes klei, polymeer of iepenzaden via draden aan elkaar, waardoor ze een organisch ogende wolk vormen. Deze wandsculpturen zijn ontleend aan de netwerken en patronen die in de natuur voorkomen, zoals de dauwdruppels op een spinnenweb of een vlucht spreeuwen in de lucht - maar ook aan de hersenstructuur van Alzheimerpatiënten.

 • Aflevering 187 - Gilleam Trapenberg

  Dec 08 2021

  De foto’s van Gilleam Trapenberg bevinden zich in een grijs gebied tussen feit en fictie over de Caribische eilanden. Gilleam deelt zijn beeld van de vermeende machocultuur op Curaçao, het leven op Sint Maarten dat je niet in de reisbrochures ziet, en is daarbij kritisch op de aanwezigheid van een romantische of zelfs exotische blik.

 • Aflevering 186 - Keetje Mans

  Dec 01 2021

  De schilderijen en tekeningen van Keetje Mans hebben vaak een onheilspellend karakter, alsof er een storm op het punt van uitbarsten staat. Stoelen, vazen en banken, maar ook worden losse hoofden en ledenmaten vormen bij elkaar geplaatst een mysterieus verband, dat zich niet direct laat verklaren.

 • Aflevering 185 - Vedran Kopljar

  Nov 24 2021

  Het werk van Vedran Kopljar heeft zowel filosofische als absurdistische elementen. De schilderijen uit zijn Inner Space Portals laten ‘binnensten’ zien: darmvormige, glibberige diepten, waarvoor hij inspiratie vond in onder andere pornografische hentai-tekeningen en curieuze subgenres van getekende fan-art. En in zijn Plank Communication Center onderzoekt hij hoe de relatie tussen kunstobject en beschouwer tot stand komt, door te proberen in contact te komen met beschilderde houten planken.

 • Aflevering 184 - Natalia Ossef

  Nov 16 2021

  Tot een paar terug schilderde Natalia Ossef archetypische scènes die in elk foto-album voorkomen, zoals geboortes en feestdagen. Tot ze het roer omgooide, ze zich verder begon te verdiepen in haar Syrische geboortegrond en zelf meer in haar werk verscheen. Maar al snel ging het roer abrupt nog een keer om, toen haar geliefde plotseling overleed.

 • Aflevering 183 - Toine Horvers

  Nov 03 2021

  Al ruim veertig jaar voert Toine Horvers performances uit. Door zijn lichaam te bewegen bouwt hij zoals hij zelf zegt aan ‘bewegings-sculpturen’. Gaandeweg zijn loopbaan is Toine steeds meer met taal gaan werken, door zijn performances zo kort en kernachtig mogelijk te omschrijven, en door te proberen schijnbaar ongrijpbare fenomenen zoals de beweging van wolken in woorden te vangen.

 • Aflevering 182 - Bart Eysink Smeets

  Oct 27 2021

  Bart Eysink Smeets weet voor zijn werken situaties te creëren die zowel grappig zijn als je laten nadenken over menselijk gedrag. Vaak gaat zijn werk over de relatie tussen mens en natuur, bijvoorbeeld in zijn documentaire Bart en de steen die terug naar huis ging, waarin hij een zwerfkei van een rotonde in het Drentse Borger plukt en terugbrengt naar Finland. Of in de fotoserie waarvoor hij sierbloemen tot perfecte vierkantjes knipt, zoals we dat ook met heggen doen.

 • Aflevering 181 - Antonio Guzman

  Oct 20 2021

  Antonio Guzman verdeelt als Nederlands-Panamese kunstenaar zijn tijd tussen Panama City, Dakar en Amsterdam. Zijn werk ontstaat vanuit post-koloniaal onderzoek, waarin hij verbindingen maakt tussen de kleding, muziek, handel, menselijk DNA en andere manieren waarop globale uitwisseling plaatsvindt. De komende tien jaar onderzoekt hij in een reeks projecten de transatlantische, koloniale geschiedenis van de kleur indigo.

 • Aflevering 180 - Richtje Reinsma

  Oct 13 2021

  Het werk van Richtje Reinsma draait voor een groot deel om vragen. Letterlijk, in de performance Vragen?, waarin ze onderzoekt wat een vraag precies is en waarom ze haar zo vaak gebruikt. Maar ook de vraag hoe een fictieve audiowandeling over ons huidoppervlak zou klinken, en waarom je pas een ‘echte kunstenaar’ zou zijn als je afgezonderd in een atelier werkt - in plaats van omringd te zijn door huilende baby’s, een poes en vieze afwas.

 • Aflevering 179 - Rabi Koria

  Oct 06 2021

  Rabi Koria schildert op keramieken tegels, die hij vervolgens tegen elkaar plaatst en als tableau presenteert. Herkenbare elementen, zoals landschappen of de maan die tegen de hemel staat, worden gehusseld met abstracte geometrische figuren, kwaststreken en tekens.

 • Aflevering 178 - Nina Wijnmaalen

  Sep 29 2021

  Nina Wijnmaalen noemt zichzelf een beeldend choreograaf, en regisseert als zodanig voorstellingen die tussen theater, dans en performance in zitten. In haar werk zit schoonheid, maar de donkere kant van de mens is ook nooit ver weg: anderen veroordelen, niet kunnen communiceren en moeite hebben de liefde vast te houden. Allemaal elementen die Nina maar al te goed kent uit haar persoonlijke leven, en met genadeloze eerlijkheid tot onderdeel van haar werk maakt.

 • Aflevering 177 - Kenneth Aidoo

  Sep 22 2021

  Kenneth Aidoo tekent en schildert vaak mensen van kleur die in de geschiedenisboeken niet of nauwelijks voorkomen, zoals Alessandro de ‘Medici of de Caribische en Afrikaanse soldaten die een bijdrage leverden aan de bevrijding van Europa in de Tweede Wereldoorlog. Ook wijdde hij een reeks aan het afbeelden van kente, traditionele kleding uit Ghana. Hij onderzoekt hiermee zowel de culturele geschiedenis van zijn eigen voorouders, als de onderbelichte kanten van de Nederlandse en Europese geschied...more

 • Aflevering 176 - Claudy Jongstra

  Sep 15 2021

  De wandbespanningen van Claudy Jongstra bestaan uit meerdere lagen van superieure wol, afkomstig van een kudde schapen uit haar eigen buurt, die ze zelf heeft gekleurd met behulp van planten uit eigen tuin, maar ook uienschillen, notenschalen en andere reststromen. Behalve hoogwaardig en mooi, zijn haar werken zowel pleidooi voor als een illustratie van de terugkeer van het ambachtelijke maakproces, circulair en lokaal werken en het belang van aandacht en tijd boven financieel gedreven efficiënt...more

 • Aflevering 175 - Fiona Tan

  Sep 09 2021

  Fiona Tan doet fotografische projecten, en maakt films en video-installaties. Haar werken bevinden zich vaak in een grijs gebied tussen bewegend en stilstaand beeld: cipiers en gevangenen die je op video bijna bewegingsloos aankijken, of een film die bestaat uit meer dan 4000 foto’s. Thematisch raken ze onder meer aan het verstrijken van tijd, de werking van het geheugen en de constructie van geschiedenissen. Haar oeuvre is tot dusver logisch opgebouwd, maar nu is er een verrassende stap: een im...more

 • Aflevering 174 - Eugenie Boon

  Jun 22 2021

  Eugenie Boon onderzoekt met haar schilderijen, performances en installaties de relatie tussen Curaçao en Nederland. In haar werk wil ze de stem van een nieuwe generatie Curaçaoënaren laten klinken, die zowel trots kan zijn op haar eigen culturele geschiedenis, als kritisch op wat verdere ontwikkeling van het jonge land in de weg zit.

 • Aflevering 173 - Das Leben am Haverkamp

  Jun 15 2021

  Das Leben am Haverkamp is een kunstcollectief, bestaande uit Christa van der Meer, Anouk van Klaveren, Dewi Bekker en Gino Anthonisse. Hoewel ze opgeleid zijn in mode, is hun werk vaker een deconstructie van de industrie om mode heen, zoals de marketingmechanismes die nodig zijn om van een eenvoudig product een luxe object te maken. Hun werk strekt zich ook uit tot de kunstwereld: in hun werk voor het Zeeuws Museum, lieten ze zich leiden door welke fantasieën bezoekers over collectiestukken hadd...more

 • Aflevering 172 - Leopold Emmen

  Jun 08 2021

  Filmmaker Nanouk Leopold en beeldend kunstenaar Daan Emmen maken onder de naam Leopold Emmen beeldende installaties, waarin ze de relatie tussen film en een ruimtelijke ervaring onderzoeken. In hun recente installatie in Eye Filmmuseum arrangeren ze filmische elementen zoals licht, geluid en decor op zo’n manier dat je als bezoeker tot beweging wordt verleid.

 • Aflevering 171 - Iriée Zamblé

  Jun 01 2021

  Iriée Zamblé tekent en schildert portretten van zelfverzekerde zwarte mensen: personen die ze wel op straat tegenkomt maar die in de kunstwereld nauwelijks zichtbaar zijn. En in de nasleep van Blackout-Tuesday, toen op social media steun werd betuigd aan de Black Lives Matter-beweging en geprotesteerd tegen de moord op George Floyd door een zwart vierkant te posten, is ze schilderijen gaan maken van zwarte vierkanten en teksten die naar Blackout-Tuesday verwijzen.

 • Aflevering 170 - pietsjanke fokkema

  May 25 2021

  Het werk van pietsjanke fokkema is een samenspel van tekeningen, textielwerken, en gehaakte of geknipte objecten. In de installaties die daaruit ontstaan, combineert ze feiten uit het alledaagse leven met abstracte zaken en grote begrippen, zoals de kosmos of de symboliek van getallen. Haar wereldbeeld strookt met hoe ze in de Middeleeuws dachten: onze wereld is ontstaan door samenhangende wetmatigheden, die door bestudering te begrijpen zijn.

 • Aflevering 169 - Susanne Khalil Yusef

  May 18 2021

  Susanne Khalil Yusef maakt installatie met uiteenlopende materialen: keramiek, textiel, gevonden objecten, en foto’s en film. Op het eerste gezicht zijn het vrolijke, kleurrijke werken, maar de verhalen waarnaar ze verwijzen zijn dat allerminst. Zo komen de hoofden van 30 jonge Palestijnse mannen vaak terug - ze zijn in een periode van 2 maanden vermoord, door Israëlisch geweld. En op een serie theekannen prijken portretten van bekende mensen die zich in het openbaar uit hebben gesproken over ge...more

 • Aflevering 168 - Marleen Sleeuwits

  May 11 2021

  Marleen Sleeuwits stript leegstaande ruimtes, en bouwt er vervolgens een nieuwe visuele laag overheen, waarvoor ze bestaande architectonische elementen uitvergroot. Soms wordt dit een installatie waar je doorheen kunt lopen, en soms wordt het de basis voor een fotowerk, waarop je behoorlijk moet puzzelen voordat je het afgebeelde kunt doorgronden.

 • Aflevering 167 - Joseph Sassoon Semah

  May 04 2021

  Het werk van de in Bagdad geboren Joseph Sassoon Semah raakt aan thema’s als ballingschap, ergens voor altijd te gast zijn en de herinnering aan een Babylonisch-Joodse traditie die tegenwoordig nauwelijks meer zichtbaar is. Joseph ziet het schrijven van teksten als de basis voor zijn kunstenaarschap, de sterk symbolische beelden die hij maakt zijn ‘voetnoten’ van die teksten: ze geven een uitdrukking aan wat niet in woorden te vangen is.

 • Aflevering 166 - Ingrid Rollema

  Apr 27 2021

  Ingrid Rollema maakt als portrettist waanzinnige beelden in brons en klei, maar dat ze mooi zijn is voor haar niet genoeg. Door hun context worden ze een aanklacht tegen geweld, bijvoorbeeld in gefilmde installaties vergezeld van teksten van Shakespeare over oorlog, of in een schaduwspel waarin het uitgelichte beeld van een sprinkhaan groteske schimmen op de wand tevoorschijn tovert.

 • Aflevering 165 - Frank Bloem

  Apr 20 2021

  Frank Bloem werkt met geur als materiaal. Voor het meerjarenproject Ambassade van de Noordzee heeft hij 40 geuren gevangen die je rondom de Noordzee aantreft, en er het parfum Zeelucht mee samengesteld - een geur die binnen de periode van een uur verschillende gedaantes aanneemt, zoals je tijdens een wandeling aan de kust ook verschillende geuren tegenkomt.

 • Aflevering 164 - Bram de Jonghe

  Apr 13 2021

  De beelden van Bram de Jonghe hebben een grote poëtische kwaliteit. Zijn werk is vaak gestoeld op verrassend materiaalonderzoek, zoals een grote homp teer op een stalen pijp, die niet stolt en dus af en toe omgedraaid moet worden om niet op de grond te belanden, of de schelp van een mossel die naadloos is een ijzeren profiel is verzonken.

 • Aflevering 163 - Neil Fortune

  Apr 06 2021

  Neil Fortune maakt zogenaamde sociale sculpturen, die je uitnodigen om dichterbij te komen, iets aan te raken, of juist verder te kijken dan je neus lang is. Het is jouw reactie als kijker die zijn beelden compleet maken.

 • Aflevering 162 - Sarah Carlier

  Mar 30 2021

  Waar voor de meeste kunstenaars de corona-pandemie een verschraling van mogelijkheden betekende, zag Sarah Carlier juist mogelijkheden: op haar dagelijkse wandelrondje door het bos verschenen opeens allerlei uitingen van creativiteit, waardoor ze het bos doopte tot Haags Organisch Openlucht Volks Museum. Het deed haar beseffen dat ze zich niet zo druk moest maken over het concept achter een werk, als dat het ongebreidelde plezier van het maken in de weg zit.

 • Aflevering 161 - Koes Staassen

  Mar 23 2021

  In de zachte potloodtekeningen van Koes Staassen is een grote rol voor het naakte lichaam weggelegd. Hij begon me het weergeven van zijn eigen lijf, maar stapte al snel over op het tekenen van andere naakte mannen, versierd met kralen, linten of vlijmscherpe objecten. In zijn recente werk komt hij steeds meer los van een realistische situatie, en zijn patronen als kippenvel of vorm van borsthaar onderwerp - maar sensueel is het nog steeds.

 • Aflevering 160 - Afra Eisma

  Mar 16 2021

  De tapijten, papier-maché en keramieken objecten van Afra Eisma zijn kleurrijk, aaibaar en vrolijk. Slungelige mensfiguren, beesten en aliens bevolken haar wereld. Maar kleurrijk betekent niet per definitie lieflijk: in de tentoonstelling 'Your silence will not protect you' in het Fries Museum krijgen schaamte en woede een plek, in werken die voortkomen uit een traumatische ervaring.

 • Aflevering 159 - Eliane Bots

  Mar 09 2021

  De verhalen die ten grondslag liggen aan de films van Eliane Bots komen naar haar toe, en willen graag verteld worden. Of het nou om haar oma gaat die al haar bezittingen met stickertjes archiveert, of jonge meiden die zelf de pijnlijke geschiedenis van familieleden tijdens de Joegoslavië-oorlog bij elkaar moeten puzzelen, in Elianes films gaat het over herinneringen en het zelf zeggenschap hebben over je eigen verhaal.

 • Aflevering 158 - Gabey Tjon a Tham

  Mar 02 2021

  In de installaties van Gabey Tjon a Tham werken beweging, licht, lucht en geluid samen om een balans tussen het natuurlijke en het digitale te creëren: computergestuurde lichtcirkels die hun nabeelden op je netvlies schrijven of speakers die zijn geprogrammeerd met het geluid van de wind, en in het afspelen elkaars klanken beïnvloeden. Techniek is volgens Gabey de logische volgende stap in de evolutie van de mens.

 • Aflevering 157 - Sjoerd Buisman

  Feb 23 2021

  Sjoerd Buisman werkt al ruim 50 jaar met de natuur als onderwerp. Soms door bijzondere verschijningsvormen van bijvoorbeeld bomen te beschrijven en fotograferen, soms door groei te manipuleren door een pompoen in te snoeren of wilgen op hun kop te laten groeien, of door bijvoorbeeld een tak af te laten gieten in brons en daar verticale stukken aan toe te voegen. Zijn werk is continue combinatie van natuur en cultuur.

 • Aflevering 156 - K. Schippers

  Feb 16 2021

  K. Schippers heeft een indrukwekkend oeuvre aan gedichten, romans, verhalen en kunstkritieken bij elkaar geschreven. Als rode draad door dat oeuvre loopt zijn bijzondere aandacht voor het alledaagse. We praten over wat hem opviel toen hij met spoed het ziekenhuis in werd gereden, hoe je door middel van verhalen overleden vrienden tot leven wekt en zijn nieuwste roman, waarin hoofdpersoon K. Schippers op zoek gaat naar de bronnen van de taal.

 • Aflevering 155 - Nour-Eddine Jarram

  Feb 09 2021

  Sinds Nour-Eddine Jarram ruim veertig jaar geleden Casablanca verruilde voor de kunstacademie van Enschede, zijn z’n schilderijen, tekeningen en aquarellen geleidelijk aan figuratiever geworden. In zijn recente werk krijgen bootvluchtelingen, Marokkaanse jongeren, bekende schilders en muzikanten een podium, maar ook de samenkomst van twee beeldende culturen wordt onderwerp voor een schilderij: de Marokkaanse, waarin god en de profeet niet worden afgebeeld en abstractie de boventoon voert, wordt ...more

 • Aflevering 154 - Narges Mohammadi

  Feb 03 2021

  Het eindexamenwerk van Narges Mohammadi bestond uit 700 kilo halva, een zoet geurend deeg dat in de Perzische cultuur gegeten wordt als troost na een uitvaart. Ze boetseerde er twee wanden mee, met daarin uitsparingen in de vorm van een bed, een lamp, een kast - sporen van een geleefd leven. Ook haar recente werk voor de collectie van het Amsterdams Medisch Centrum prikkelt alle zintuigen: een perfecte replica van een rolkoffer, geboetseerd uit blokken handzeep van Dove.

 • Aflevering 153 - Jaasir Linger

  Dec 14 2020

  In zijn installaties laat Jaasir Linger via video’s en foto’s het alledaagse leven zien, met een speciale rol voor zijn Surinaamse wortels en de Afro-Surinaamse Winti-religie. In het project Hier praten we liever niet over onderzocht hij de negatieve associaties met Winti, en in de installatie die hij voor Refresh Amsterdam in het Amsterdam Museum maakte filmde Jaasir hedendaagse Winti-rituelen. Deze aflevering is de laatste van dit seizoen, we gaan er een paar weken tussenuit maar houd ons in j...more

 • Aflevering 152 - Tirzo Martha

  Dec 08 2020

  De beelden van Tirzo Martha zijn assemblages van ongebruikelijke materialen: alledaagse gebruiksvoorwerpen, bouwmaterialen, heiligenbeelden, ingeblikt eten. Ze ontstaan na een samenwerking met verschillende mensen en verwijzen liever naar een sociale context dan een kunsthistorische.

 • Aflevering 151 - Aimée Zito Lema

  Nov 30 2020

  Het werk van Aimée Zito Lema draait om het collectieve geheugen versus het individuele: hoe eigen je je een geschiedenis toe, en hoe kunnen gebeurtenissen van voor je geboorte toch invloed op jou hebben? In haar bewerkte archieffoto’s, films en installaties zoekt ze metaforen voor deze abstracte processen, zoals het geheugen van papier: eenmaal gevouwen kun je een vel papier wel weer vlak krijgen, maar de vezels onthouden de vouw en zullen in een bak water weer opkrullen.

 • Aflevering 150 - Tja Ling Hu

  Nov 23 2020

  De zwart-wit potloodtekeningen van Tja Ling zijn ingetogen, mysterieus en surrealistisch. Voor haar project Before I was born sprokkelde ze haar familiegeschiedenis bij elkaar, en tekende ze de wonderlijke reizen die haar familie vanuit China heeft gemaakt om uiteindelijk in Nederland te belanden.

 • Aflevering 149 - Nicoline van Harskamp

  Nov 16 2020

  in de performances die Nicoline van Harskamp ensceneert, draait het om de betekenis en nuances van taal, en de manier waarop schrijfwijze, klank en betekenis de maatschappij reflecteren. Een belangrijk onderdeel daarvan is de naam: voor de performancereeks My name is language vroeg ze aan honderden mensen: wat is je naam, van wie heb je die gekregen en wat betekent die naam in taal? En dan blijkt dat namen niet zomaar een onschuldige aanduiding van mensen zijn, maar door geloof, politiek of maat...more

 • Aflevering 148 - Judith Quax

  Nov 09 2020

  Judith Quax fotografeerde al ruim tien jaar de gevolgen van migratie van West-Afrika naar Europa, de aangespoelde kleding van migranten die de oversteek waagden, of hoe geliefden op afstand elkaars herinnering levend houden. In haar meest recente project rijdt ze tegen de migratiestroom in, van Amsterdam naar Dakar, om haar zoon Noah kennis te laten maken met zijn Senegalese wortels.

 • Aflevering 147 - Vincent Verhoef

  Nov 02 2020

  De schilderijen van Vincent Verhoef zijn schetsmatig en ogenschijnlijk eenvoudig te doorgronden: een wolkje boven een woestijn, een landschap opgetrokken uit drie lijnen en enkele vlakken, of een geel schilderij waarin een wolk van doorboringen zijn aangebracht. Vooral door de combinatie met de titel word je vervolgens verleid op zoek te gaan naar een dieper liggende betekenis.

 • Aflevering 146 - Pieter Paul Pothoven

  Oct 26 2020

  De projecten van Pieter Paul Pothoven beginnen vaak met een historisch object, die hij van betekenis laat veranderen om - vanuit het heden - een andere relatie met het verleden aan te gaan. Zo werd de houten lepel waarmee zijn opa gevangen zat in de Tweede Wereldoorlog een monument voor de zwijgzaamheid binnen zijn familie. En plaatst de uit VOC-kisten opgetrokken voorgevel van een vergaderadres van activisten RaRa, hun anti-racismeprotest via aanslagen op Makro-magazijnen en Shell-tankstation u...more

 • Aflevering 145 - Julius Thissen

  Oct 19 2020

  Julius Thissen onderzoekt in zijn werk onder meer het begrip mannelijkheid, bijvoorbeeld via performances waarvoor hij in de huid van de stereotype machoman of zakenman kruipt. Naast zijn eigen beeldend werk doet hij artistiek onderzoek en combineert dat met het geven van diversiteitsadvies aan instellingen in de culturele sector.

 • Aflevering 144 - Iris Kensmil

  Oct 12 2020

  Iris Kensmil tekent en schildert portretten, vaak van personen die een belangrijke rol speelden in de zwarte, sociale geschiedenis, die in combinatie met hun specifieke tentoonstellingsplek en aanvullende geometrische patronen een installatie vormen. Haar levensgrote portretten van zwarte feministes waren, samen met het werk van Remy Jungerman, de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië afgelopen jaar.

 • Aflevering 143 - Carlijn Kingma

  Oct 05 2020

  Carlijn Kingma noemt zichzelf cartograaf: ze maakt enorme zwart-wit tekeningen waarin ze abstracte geschiedenissen en sociale situaties vertaalt naar architecturale tekeningen, die zich laten lezen als verhaal. Haar nieuwste tekening heeft ze gebaseerd op Rutger Bregmans De meeste mensen deugen en wordt in samenwerking met De Correspondent gepubliceerd.

 • Aflevering 142 - Shertise Solano

  Sep 28 2020

  De collages en animaties van Shertise Solano zijn speels, maar ook macaber: half mens, half dier, met indringende ogen en uitgestrekte klauwen, in onontkoombaar zwart, wit en rood. Het zijn wezens die binnenin haar leven, en die ze leerde kennen toen haar blik door een noodlottige situatie noodgedwongen naar binnen werd gericht.

 • Aflevering 141 - Job Wouters

  Sep 21 2020

  In het werk van Job Wouters is kalligrafie geen truttig schoonschrift, maar een mengsel van graffiti, oude lettertypes en een flinke dosis psychedelische drugs. Letters golven en vloeien over tot vormen die soms niet meer tot letters te herleiden zijn. Job tekent altijd ergens rond de lijn tussen autonome en toegepaste kunst, zo ook in zijn nieuwste project met schilder-in-crime Gijs Frieling: antieke kasten worden voorzien van bonte, grafische patronen en letters.

 • Aflevering 140 - Raul Balai

  Sep 14 2020

  In de werken van Raul Balai draait het om het inzichtelijk maken van machtsstructuren: hoe ze doorklinken in de manier waarop het verhaal van de geschiedenis wordt verteld en gereproduceerd, en hoe ze leiden tot de samenleving die we nu hebben. Dat krijgt concreet vorm in bijvoorbeeld de installatie #Ishouldloveyoumorethanpizza, een tempel van dozen waar je een kaarsje brandt voor de tot heiligen verheven pakketbezorgers, of een graphic novel waarin de vraag wordt opgeworpen wie er meer Amsterda...more

 • Aflevering 139 - Olphaert den Otter

  Sep 07 2020

  Olphaert den Otter schildert al zo’n dertig jaar met de eeuwenoude techniek van ei-tempera, een keuze die hem op de academie wegleidde van de destijds modieuze hang naar vernieuwing. In zijn reeksen onderzoekt hij gestaag, per schilderij, een facet van een bepaald thema, in een beeldtaal die zowel verleidelijk als helder moet zijn. Zijn reeks World Stress Paintings bijvoorbeeld, vereeuwigt vluchtige nieuwsfoto’s op doek, maar dan zonder de mens die voor de aangerichte catastrophe verantwoordelij...more

 • Aflevering 138 - Rein Jelle Terpstra

  Jul 13 2020

  Fotograaf Rein Jelle Terpstra interesseert zich voor de relatie tussen fotografie en het geheugen: hij vroeg beeldmakers te vertellen over de foto die ze nét niet konden maken, maar wel in hun geheugen gegrift staat. Ook fotografeert hij de lievelingsbeelden van mensen wiens zicht achteruit gaat, om ze later te kunnen beschrijven en de herinnering levend te houden. En de afgelopen vier jaar was hij veel in Amerika, waar hij door middel van vele honderden amateurfoto’s het beeld van de ‘funeral t...more

 • Aflevering 137 - Aneta Lesnikovska

  Jul 06 2020

  Rode draad in het werk van Aneta Lesnikovska is manipulatie: haar debuutfilm, gedraaid in de rauwe Dogma-stijl, is deels fictie en deels documentair en drijft op Macedonische acteurs die in de veronderstelling zijn dat ze een internationaal gefinancierde film terechtkomen. En in een installatie in het Stedelijk nam Aneta 15 jaar geleden heimelijk biechten op van Museumnacht-gangers, die ze beloofde pas na 15 jaar openbaar te maken - ongeveer nu.

 • Aflevering 136 - Jacobien de Rooij

  Jun 29 2020

  In de vaak metershoge pasteltekeningen van Jacobien de Rooij golft, wuift en kronkelt de natuur je tegemoet. Door haar verbluffende kleurgebruik en speelse stijl laat Jacobien zien dat landschapswerken allesbehalve truttig hoeven te zijn - al heeft het haar 10 jaar pogingen tot Kunst met een grote K gekost voor ze zichzelf toestond om landschappen af te beelden.

 • Aflevering 135 - Geert Mul

  Jun 22 2020

  Geert Mul begon als VJ in de Rotterdamse underground techno-scene van de jaren ‘90 en legt al vrijwel zijn hele carrière databases van beelden aan. Een gesprek over hoe het hoofd te bieden aan de onstuitbare beeldenstroom die het internet teweeg heeft gebracht, en hoe zijn werk je bewust maakt van alle processen waarmee kijken gepaard gaat.

 • Aflevering 134 - Ansuya Blom

  Jun 15 2020

  Ansuya Blom tekent, schildert, filmt en schrijft over wat normaal gesproken niet op de voorgrond treedt, omdat het niet logisch en rationeel is, of geen definitieve, uitgesproken vorm heeft. Bijvoorbeeld als het gaat om gekte, of om hoe je als mens op zijspoor komt te staan als je toevallig niet de taal spreekt die als normaal wordt gezien. Ansuya krijgt dit jaar de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst.

 • Aflevering 133 - Farida Sedoc

  Jun 08 2020

  Farida Sedoc maakt zeefdrukken, collages, installaties en ontwerpt kleding. Haar werk is sterk grafisch en staat in de traditie van straatcultuur, met alle thema’s die daar horen, zoals social justice, protest, politiek en verdomd hippe kleren.

 • Aflevering 132 - Lieven Hendriks

  Jun 01 2020

  De schilderijen van Lieven Hendriks zijn op het eerste gezicht vooral optische illusies: een beslagen spiegel met vingerstrepen er op, of een monochroom dat verkeerd is opgespannen en wat plooien vertoont. Maar er is meer aan de hand: Lieven wil het proces van kijken, en vooraf gevormde oordelen daarover op losse schroeven zetten.

 • Aflevering 131 - Germaine Kruip

  May 25 2020

  Germaine Kruip is gefascineerd door licht als materiaal. Of het licht in haar werk nou weerkaatst, wordt weggehaald, of verglijdende schaduwen opwerpt: het gewenste effect is een zorgvuldiger kijken naar het dagelijks leven, waarin veel te ontdekken valt.

 • Aflevering 130 - Monika Dahlberg

  May 18 2020

  De bonte collages van Monika Dahlberg zijn felgekleurd, grappig, soms erotisch, en vaak sinister - de mensfiguren krijgen steevast venijnige zaagtandjes en Mickey Mouse-oren. Die wonderlijke wereld op papier krijgt ook online vorm: op social media stuurt Monika een constante stroom van kunst, memes en selfies op je af. Toch is niet al haar werk lollig bedoeld, bijvoorbeeld het leger van Afrikaanse houten beeldjes die ze wit verfde en van Mickey-oren voorzag.

 • Aflevering 129 - Eva Meijer

  May 11 2020

  Eva Meijer is behalve kunstenaar ook schrijver en filosoof, en doet onderzoek naar een politieke stem voor dieren. Ze is gefascineerd door het idee dat de taal die je gebruikt, bepalend is voor hoe je de werkelijkheid ziet. Een gesprek over kritisch kijken naar een wereld die zichzelf als logisch presenteert, ruimte laten voor het onbekende en je bewust zijn van de macht van taal.

 • Aflevering 128 - Hans Eijkelboom

  May 04 2020

  Fotograaf Hans Eijkelboom is al zijn hele leven gefascineerd door het begrip identiteit: eerst onderzocht hij hoe verschillend zijn omgeving naar hem keek, maar sinds 1992 trekt hij naar plekken als de Amsterdamse Kalverstraat om opvallende gelijkenissen in trendgevoelige kleding seriematig vast te leggen - de ontroerende poging om zowel onderdeel te zijn van een groep, als je individualiteit te willen benadrukken.

 • Aflevering 127 - Richard Kofi

  Apr 27 2020

  Richard Kofi schildert als kunstenaar West-Afrikaanse Goden, geesten of historische figuren, maar is daarnaast ook curator. Jarenlang werkte hij voor het Afrika- en Tropenmuseum en het museum Volkenkunde in Leiden, waar hij zich inzette om deze instellingen inclusiever te maken en te dekoloniseren. Sinds kort werkt hij ook als programmeur bij het Bijlmerpark theater.

 • Aflevering 126 - Daan Couzijn

  Apr 20 2020

  In de video’s van Daan Couzijn spelen 3D-animaties de hoofdrol: vaak naakte mannen, die met hun even herkenbare als wezenloze voorkomen ondersteunen wat de neerslachtige voice-over vertelt. En ook in zijn installaties voert melancholie de boventoon, vormgegeven in een digitale beeldtaal à la Ed Atkins. Hoe verhoudt deze digitale wereld zich tot het fysieke leven?

 • Aflevering 125 - Verena Blok

  Mar 09 2020

  In haar foto’s en video’s zit Verena Blok haar geportretteerden dicht op de huid, en toont op een zinnelijke manier een wereld vol tegenstellingen. Zo volgde ze twee Poolse bouwvakkers die in West-Europa werken en te maken hebben met vooroordelen, maar zelf ook xenofoob zijn. Hun macho uitspraken worden gedaan op een bont bloemetjesdekbed, en hun onwrikbare lijven zijn de basis voor een onzekere economische positie.

 • Aflevering 124 - Duran Lantink

  Mar 04 2020

  Modeontwerper Duran Lantink wil niks nieuws maken. Althans: niet in de traditionele zin van het woord. Hij knipt afgedankte haute couture van de grote modemerken aan stukken, en maakt er unieke en waardevolle kledingstukken van. Een gesprek over je individualiteit vormgeven en de toekomst van mode.

 • Aflevering 123 - Jasper Griepink

  Feb 25 2020

  Voor zijn kunstwerken steekt Jasper Griepink oeroude rituelen in een nieuw jasje, om mensen een dieper contact met anderen en met de natuur te laten ervaren. Daarvoor richt hij vaak een tijdelijke toegewijde ruimte in, zoals een reiki-salon in een galerie of een tent in het bos waar de vrije liefde kan worden bedreven.

 • Aflevering 122 - Louwrien Wijers

  Feb 17 2020

  Louwrien Wijers is beeldhouwer: vroeger in metaal, tegenwoordig bouwt ze mentale kunstwerken. Ze sprak Andy Warhol en de Dalai Lama, en raakte intensief betrokken bij Joseph Beuys, met wie ze eens is: kunst draait om vrijheid en compassie.

 • Aflevering 121 - Persijn Broersen & Margit Lukács

  Feb 10 2020

  Persijn Broersen en Margit Lukács maken gelaagde videowerken, waarin door middel van videobeelden, animatie en duizenden samengevoegde foto’s een virtuele wereld ontstaat, die laveert tussen echt en niet echt, en origineel en kopie.

 • Aflevering 120 - Mounir Samuel

  Feb 03 2020

  Mounir Samuel is politicoloog, schrijver en performer. In alles wat hij maakt, zet hij zich in om een gesprek op gang te brengen dat voorbij vooroordelen en vastomlijnde identiteiten gaat.

 • Aflevering 119 - Anaïs López

  Jan 27 2020

  Anaïs López werkt als documentair fotograaf voor kranten en tijdschriften, maar laat zich daarbuiten leiden door kleine opvallendheden, die haar een groter avontuur in sleuren - zoals een haas die wacht voor het stoplicht, of een zangvogel meesleurt door de straten van Singapore.

 • Aflevering 118 - John Körmeling

  Jan 20 2020

  Architect John Körmeling legt uit dat zijn strakke, slimme, maar ook grappige ontwerpen altijd een probleem moeten oplossen - zelfs als dat probleem een schijnbaar zinloze vraag uit zijn eigen brein is.

 • Aflevering 117 - Katinka Lampe

  Jan 13 2020

 • Aflevering 116 - Silvia Martes

  Jan 07 2020

 • Aflevering 115 - Maurice van Es

  Dec 24 2019

 • Aflevering 114 - Oscar Peters

  Dec 16 2019

  De objecten die Oscar Peters maakt zijn vaak zowel humoristisch als sinister: denk aan een kettingzaag gemonteerd op een stang, die de kijker met mogelijk gevaar voor eigen leven van dichtbij kan activeren. Of het zelfportret waarop hij als typische redneck is vastgelegd, met een geweer in de hand en de uitstraling van een niet al te snuggere liefhebber van geweld.

 • Aflevering 113 - Kevin Osepa

  Dec 09 2019

 • Aflevering 112 - Wafae Ahalouch

  Dec 02 2019

 • Aflevering 111 - Domenique Himmelsbach de Vries

  Nov 25 2019

 • Aflevering 110 - Frederique Pisuisse

  Nov 18 2019

 • Aflevering 109 - Jacqueline de Jong

  Nov 11 2019

 • Aflevering 108 - Esther Polak en Ivar van Bekkum

  Nov 06 2019

 • Aflevering 107 - Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan

  Nov 06 2019

 • Aflevering 106 - Marcel van Eeden

  Nov 06 2019

 • Aflevering 105 - Anne Geene

  Nov 06 2019

 • Aflevering 104 - Marc Mulders

  Oct 10 2018

 • Aflevering 103 - Semâ Bekirović

  Oct 03 2018

 • Aflevering 102 - Klaar van der Lippe en Bart Stuart

  Sep 27 2018

 • Aflevering 101 - Yaïr Callender

  Sep 19 2018

 • Aflevering 100 - David Jablonowkski

  Sep 12 2018

 • Aflevering 99 - Dick Tuinder

  Sep 05 2018

 • Aflevering 98 - Esther Kokmeijer

  Aug 29 2018

 • Aflevering 97 - Arno Kramer

  Jul 25 2018

 • Aflevering 96 - Tudor Bratu

  Jul 18 2018

 • Aflevering 95 - Lucas Lenglet

  Jul 11 2018

 • Aflevering 94 - Inge Meijer

  Jul 04 2018

 • Aflevering 93 - Mieke Bal

  Jun 27 2018

 • Aflevering 92 - Silvie Zijlmans en Hewald Jongenelis

  Jun 13 2018

 • Aflevering 91 - Hans Aarsman

  Jun 06 2018

 • Aflevering 90 - Ruchama Noorda

  May 30 2018

 • Aflevering 89 - Tinkebell

  May 23 2018

 • Aflevering 88 - Rinke Nijburg

  May 16 2018

 • Aflevering 87 - Charlotte Mutsaers

  May 10 2018

 • Aflevering 86 - Rob Voerman

  May 02 2018

 • Aflevering 85 - Henk Visch

  Apr 25 2018

 • Aflevering 84 - Maria Barnas

  Apr 19 2018

 • Aflevering 83 - Arna Mackic

  Apr 11 2018

 • Aflevering 82 - Ronald Ophuis

  Apr 04 2018

 • Aflevering 81 - Christie van der Haak

  Mar 28 2018

 • Aflevering 80 - Bas van den Hurk

  Mar 21 2018

 • Aflevering 79 - Bertien van Manen

  Mar 14 2018

 • Aflevering 78 - Couzijn van Leeuwen

  Mar 07 2018

 • Aflevering 77 - Jan van der Ploeg

  Mar 01 2018

 • Aflevering 76 - Ad de Jong

  Feb 21 2018

 • Aflevering 75 - Raquel van Haver

  Feb 14 2018

 • Aflevering 74 - Navid Nuur

  Feb 08 2018

 • Aflevering 73 - Maze de Boer

  Jan 31 2018

 • Aflevering 72 - Riette Wanders

  Jan 24 2018

 • Aflevering 71 - Risk Hazekamp

  Jan 19 2018

 • Aflevering 70 - Robert Glas

  Jan 11 2018

 • Aflevering 69 - Marga Weimans

  Jan 04 2018

 • Aflevering 68 - Maria Roosen

  Dec 28 2017

 • Aflevering 67 - Willem Poelstra

  Dec 21 2017

 • Aflevering 66 - Vibeke Mascini

  Dec 15 2017

  Het poëtische werk van Vibeke Mascini begint altijd met een eenvoudige vraag: hoe zwaar schat je dat een walvis is, of wat gebeurt er met de energie die vrij komt als iemand wordt gecremeerd? Er volgt een zoektocht die je al snel van een afstandje naar onze dagelijkse systemen laat kijken, en schitterende nieuwe betekenissen oplevert.

 • Aflevering 65 - Barbara Visser

  Dec 07 2017

  We zijn terug met een gloednieuw seizoen! Live vanuit VondelCS in Amsterdam en via AmsterdamFM, en uiteraard via je vertrouwde podcastleverancier. Wil je ons ook zien zitten, kijk dan op mistermotley.nl of naar de registratie op Youtube.  We trappen af met Barbara Visser: ze was artistiek directeur van het IDFA, voorzitter van de Akademie van Kunsten en bovenal een gelauwerd kunstenaar. We praten over wat identiteit is: wie bepaalt het, en hoe word je door anderen vorm gegeven.

 • Aflevering 64 - Wendelien van Oldenborgh

  Jun 30 2017

  In deze laatste aflevering van Kunst is Lang van dit seizoen zijn we te gast bij Castrum Peregrini, en spreken Wendelien van Oldenborgh over haar installatie Cinema Olanda op de Biënnale van Venetië.

 • Aflevering 63 - Ina van Zyl

  Jun 28 2017

  De Zuid-Afrikaanse schilder Ina van Zyl maakt olieverfschilderijen waarin ze alledaagse objecten - schelpen, tenen, geslachtsdelen - isoleert en ze ingetogen weergeeft, vaak in een aardse tinten zoals mosgroen, omber, diepbruin. Veel van haar werk heeft de wonderlijke eigenschap zowel schaamte, afstandelijkheid, als sensualiteit te kunnen uitstralen.

 • Aflevering 62 - Levi van Veluw

  Jun 20 2017

  Het is griezelig donker in de houtskooltekeningen, installaties en films van Levi van Veluw. Hij creëert parallelle werelden waarin de architectonische orde door natuurkrachten wordt belaagd. Aan ons de vraag waar de orde ophoudt, en de chaos begint.

 • Aflevering 61 - Marjan Teeuwen

  Jun 14 2017

  Marjan Teeuwen maakt fascinerende architectonische installaties, een extreem spel tussen creatie en verwoesting: ze stript bestaande gebouwen, verzaagt het afvalmateriaal en bouwt daarmee een geheel vernieuwd interieur. Na vijf maanden continue inspanning, worden er foto’s van genomen en gaat het gebouw alsnog tegen de vlakte.

 • Aflevering 60 - Eylem Aladogan

  Jun 07 2017

  Het werk van Eylem Aladogan is mystiek en vaak duister. Een gesprek over je eigen weg vinden, symbolen en duistere krachten: zowel abstract en op gevoelsniveau, als heel concreet in de gedaante van Erdogan.

 • Aflevering 59 - Job Koelewijn

  May 31 2017

  In het leven van Job Koelewijn moet alles voor kunst wijken: om een goed kunstenaar te blijven, plaatste hij zijn huwelijk en kinderen letterlijk op afstand. Met de toewijding van een monnik streeft hij naar het maken van subliem werk, dat het Nirvana-moment kan benaderen dat hij ervoer tijdens de revalidatie na zijn auto-ongeluk.

 • Aflevering 58 - Gabriel Lester

  May 24 2017

  Kun je van onafheid je werk maken? Volgens Gabriel Lester wel: zijn sculpturen, films en installaties reiken hun hand uit naar de kijker, maar moeten door diezelfde kijker worden afgemaakt. Gabriel licht zijn methodes toe.

 • Aflevering 57 - Klaas Gubbels

  May 17 2017

  We bezoeken de 83-jarige Klaas Gubbels in zijn atelier in Arnhem. Hij schildert al zijn hele kunstenaarsleven kannen, kopjes, glazen en stoelen. Omdat het gewone hem altijd heeft geraakt Hij kijkt in elk werk of hij het alledaagse zó burgerlijk kan maken, dat het 'iets' wordt.

 • Aflevering 56 - Daan den Houter

  May 10 2017

  De oer-Rotterdamse kunstenaar Daan den Houter maakt humorvol werk, dat op serieuze manier de waarde van kunst bevraagt: een oververf-schilderij, waarop (goede!) kunstenaars over hun voorganger heen schilderen, of een reeks betonblokken a €125 per stuk, waarvan er één een briefje van €1000 bevat...

 • Aflevering 55 - Marc Bijl

  May 03 2017

  Marc Bijl valt grote symbolen aan: een brandende davidster aan de muur, schilderijen van de Mondriaan in activistisch zwart en zilver, en van de letters die Robert Indiana's iconische beeld LOVE schrijven maakt hij PORN. Waarom?

 • Aflevering 54 - Benjamin Verdonck

  Apr 26 2017

  De Vlaamse kunstenaar en theatermaker Benjamin Verdonck heeft een motto: doe wat je doet omdat je er 1. de noodzaak toe voelt, en 2. goesting in hebt. Dat levert een reizend theater op van tafelformaat, sterke performances - zoals shopping = fun, Benjamin die met tientallen dure-merken-tassen vol in de Kalverstraat van Antwerpen het winkelend publiek belemmert - en algehele levenswijsheid in fraai Vlaams verpakt.

 • Aflevering 53 - Maison de Faux

  Apr 19 2017

  Het Arnhemse modeduo Maison de Faux is nog geen vijf jaar afgestudeerd, maar verovert al de catwalks van China, New York en Parijs met hun eigenzinnige mode. Met gewaagde en humorvolle ontwerpen nemen ze de modewereld op de hak en geven ze hun belangrijkste boodschap af: wees wat je wilt zijn.

 • Aflevering 51 - Marinus Boezem

  Apr 12 2017

  Op bezoek bij de 84-jarige Marinus Boezem, een van de grondleggers van de Nederlandse conceptuele kunst. Over de kracht van een concept, zijn indrukwekkende oeuvre en - hopelijk nog lang niet aan de orde - wat zijn slotact als kunstenaar zou zijn.

 • Aflevering 50 - Patricia Kaersenhout

  Apr 05 2017

  Patricia Kaersenhout is kunstenares en cultureel activist. Ze onderzoekt wie de macht heeft om zijn eigen geschiedenis te schrijven, en hoe het koloniale denken nog steeds voortleeft in onze maatschappij. Met haar werk onderzoekt ze de machtsverhoudingen, en zet er een nieuw beeld tegenover.

 • Aflevering 49 - Wouter Klein Velderman

  Mar 29 2017

  Wouter Klein Velderman heeft Liza meegenomen, een van zijn pvc sculpturen. Ze zit met ons aan tafel, om aan te geven hoeveel waarde Wouter hecht aan samenwerking: ook, of misschien wel juist als, dat levenloze objecten zijn.

 • Aflevering 48 - Nazmiye Oral

  Mar 22 2017

  Theatermaker Nazmiye Oral gebruikt kunst om het leven te lijf te gaan: het creëert voor haar de randvoorwaarden om iets echt aan te gaan. Bijvoorbeeld in het theaterstuk Niet meer zonder jou, waarin haar Turkse moeder en zij als elkaars grootste tegenpolen (traditioneel en gelovig versus vrijgevochten en atheïst) in de haren vliegen. Met erkenning van alle verschillen, maar ook met het rotsvaste vertrouwen: ik laat je niet los.

 • Aflevering 47 - Sam Dillemans

  Mar 15 2017

  We zijn op bezoek bij de Vlaamse schilderlegende Sam Dillemans: hij heeft in Antwerpen zijn eigen tentoonstellingsruimte gekocht, zodat hij volledig los van musea het hele jaar door zijn werk kan laten zien. Het is een logische stap in zijn bloedserieuze streven de beste schilder van onze tijd te worden.

 • Aflevering 46 - Chaim van Luit

  Mar 08 2017

  De objecten van Chaim van Luit laten zich niet op het eerste gezicht kennen, maar zodra je voorbij hun symbolische functie kijkt, opent zich een wonderlijke wereld.

 • Aflevering 45 - Tanja Ritterbex

  Mar 01 2017

  Kunst is Lang is terug met een derde seizoen! We trappen vrolijk af met de Lady Gaga van de schilderkunst, Tanja Ritterbex! Maak kennis met de meest kleurrijke schilder van Nederland.

 • Aflevering 44 - L.A. Raeven

  Dec 28 2016

  De controversiële kunsttweeling L.A. Raeven is te gast in de laatste uitzending van dit seizoen. Ze leggen aan de hand van een nieuwe videowerk uit waarom we in de toekomst onze leeftijd bevriezen op 14 en geen geslacht meer kiezen.

 • Aflevering 43 - Puck Verkade

  Dec 21 2016

  Videokunstenaar Puck Verkade maakte tamelijk traditionele documentaires met zichzelf in de hoofdrol, waarin ze op zoek ging naar zingeving. Haar nieuwe werk bestaat uit korte videootjes, waarin ze met een mobiel haar eigen ongemakkelijke situaties filmt, en ze in de montage mengt met gevonden beeld op Youtube, en animaties uit de popcultuur.

 • Aflevering 42 - Robert Zandvliet

  Dec 15 2016

  Robert Zandvliet werkt al bijna 30 jaar aan een indrukwekkend schilderkunstig oeuvre. Soms aan de hand van banale objecten als een steen of een haarspeld, maar soms ook door een herinterpretatie van iconische schilderijen, zoekt hij er naar de energie van een beeld bloot te leggen. Maar waarom lukt hem dat niet met mensen?

 • Aflevering 41 - Paul Beumer

  Dec 08 2016

  Paul Beumer maakt schitterende, fragiele werken met inkt en waterverf. Soms doen zijn doeken denken aan landschappen, af en toe herken je de afdruk van een eikenblad of rietstengel, maar veel vaker zijn het gewoon ontzettend mooie taferelen, op de manier zoals een met mos bedekte steen dat kan zijn, of de structuur van mineralen.

 • Aflevering 40 - Roy Villevoye

  Nov 30 2016

  Roy Villevoye wil met zijn videowerk en levensechte wassen beelden zo dicht mogelijk in de buurt komen van de ervaring van een ander leven, op een andere plek. Zo kan het dat je je ineens ondergedompeld waant in de gewoontes van een volk in Papua, of tegenover een levensechte Hitler staat, die verwaarloosd en verkleumt over straat zwerft.

 • Aflevering 39 - Maarten van der Kamp

  Nov 23 2016

  Alles leek er op dat de 16-jarige Maarten van der Kamp een succesvol schrijver zou worden: hij won een cultuurwedstrijd, kreeg een column in Trouw en schreef aan een debuutroman. Toch stokte het, en volgde 8 jaar alcoholverslaving. Tot de camera zijn leven zin gaf: de afgelopen drie jaar liep hij elke dag door de straten van Amsterdam en fotografeert de Amsterdammer, a la Ed van der Elsken.

 • Aflevering 38 - Hanne van der Woude

  Nov 16 2016

  Fotograaf Hanne van der Woude maakt weergaloos intieme portretten, waarvoor ze veel tijd doorbrengt met de geportretteerden. Met het bejaarde kunstenaarsechtpaar Ben en Emmy deelde ze zes jaar lief en leed, van zomervakanties in Zuid-Frankrijk tot de dood van Ben.

 • Aflevering 36 - Cindy Moorman

  Nov 02 2016

  Cindy Moorman maakt performances en schilderijen waarin de begrippen 'groep' versus het 'individu' centraal staan en invoelbaar worden gemaakt. Maar hoe vindt ze het zelf eigenlijk om bij een groep te horen?

 • Aflevering 35 - Leonard van Munster

  Oct 26 2016

  Leonard van Munster bouwt grote installaties, die een vleugje verlangen toevoegen aan de buitenruimte: een fata morgana in een grauwe fietstunnel in Amsterdam nieuw-west, een houten boomhut op een betonkolos van elf verdiepingen hoog, of een gestrand jacht op midden op de Zuidas. En dat verlangen mag best even schuren.

 • Aflevering 34 - Frank Koolen

  Oct 19 2016

  Frank Koolen doet alles tegelijk. Hij werkt in binnen- en buitenland, cureert tentoonstellingen, maakt zelf veel en is hoofd van de opleiding Fine Art aan de HKU. Hij ziet kunst als levenshouding: als je probeert door kunst het leven en je eigen ervaringen beter te begrijpen, maakt de vorm er van niet uit.

 • Aflevering 33 - Anouk Kruithof

  Oct 12 2016

  Anouk Kruithof is een van de rising stars in de fotografie in binnen- en buitenland, en praat over haar haat-liefdeverhouding met haar medium. En over haar bevlogenheid voor het zelf uitgegeven kunstenaarsboek, waar ze zelfs een stimuleringsprijs voor in het leven riep.

 • Aflevering 32 - Eva Spierenburg

  Oct 05 2016

  Schilder Eva Spierenburg liet altijd al persoonlijke elementen in haar werk toe, maar sinds haar moeder ruim een jaar geleden overleed, is haar werk nog persoonlijker geworden. Dat roept allerlei vragen op: wordt kunst geen therapie, heeft het ook voor anderen relevantie en hoeveel (intieme) context geef je een kijker mee?

 • Aflevering 31 - Derk Thijs

  Sep 28 2016

  Schilder Derk Thijs stelt hoge eisen aan zijn werk: hij wil de grens tussen de kijker en het schilderij laten vervagen. In de uitzending legt hij uit hoe je een abstract begrip als 'het bewustzijn van een boom' kunt vertalen naar een schilderij.

 • Aflevering 30 - Kinke Kooi

  Sep 21 2016

  Tekenares Kinke Kooi neemt ons mee in de wonderlijke associaties waaruit haar tekeningen ontstaan: ze tekent uitputtend beelden die haar fascineren, ook al schaamt ze zich er voor of zijn ze niet bon ton in de kunstwereld (een smurf, of klimop). Achter haar zachte, subtiele tekeningen gaat een intrigerende wereld van symboliek schuil.

 • Aflevering 29 - Scarlett Hooft Graafland

  Sep 14 2016

  Fotografe Scarlett Hooft Graafland reist de hele wereld over, op zoek naar ongerept natuurlandschappen. Zodra dat overweldigende decor van natuurschoon is gevonden, trekt ze een periode met lokale bewoners op en plaatst hen in die omgeving. Het resultaat is soms grappig, soms poëtisch, maar altijd schitterend.

 • Aflevering 28 - Charl Landvreugd

  Sep 06 2016

  Charl Landvreugd sprak over hoe er in Nederland wordt omgegaan met het werk van kunstenaars met een Afro-achtergrond en hoe dat moet veranderen. Geen verhaal vanuit slachtofferschap, maar vanuit de observatie dat er een nieuw soort 'Afro-heid' (Charls term) aan het ontstaan is met een specifieke beeldtaal en specifieke mogelijkheden.

 • Aflevering 27 - Yeb Wiersma

  May 30 2016

  Met Yeb Wiersma sluiten we het eerste seizoen van Kunst is Lang af! Ze vertelt over het belang van veldonderzoek, en geeft tips voor iedereen (ook jij!) om te gaan wandelen en je omgeving anders te bekijken.

 • Aflevering 26 - Claudia Sola

  May 23 2016

  Claudia Sola is continu gespitst op kleine handbewegingen. Ze raakt verontrust als het V-teken dat je met twee vingers kunt maken - wat voor haar een nare connotatie met de Tweede Wereldoorlog heeft - ineens opvallend veel opduikt (in nieuwsfoto's van de Arabische Lente, bij sporters, bij Japanse toeristen) en gaat op onderzoek uit om haar verontrusting te bezweren.

 • Aflevering 25 - Miek Zwamborn

  May 16 2016

  Schrijver en beeldend kunstenaar Miek Zwamborn werkt als een improviserend jazzmuzikant: een paar gegevens staan vast - bijvoorbeeld een gevonden herbarium op een rommelmarkt - en daaromheen creëert ze met een gedicht, roman of installatie een nieuwe werkelijkheid. Uit liefde voor dat object, niet om haar eigen ego te bevredigen. Sterker nog: binnenkort verhuist ze naar een afgelegen Schots eiland om daar vanuit odes aan de natuur te werken: "Een steen geeft me veel meer gedachten en emoties, d...more

 • Aflevering 24 - Gijs Frieling

  May 02 2016

  Voor Gijs Frieling is het afgebeelde onderwerp in een schilderij maar een klein onderdeel van het werk: het moet de toegangsdeur zijn naar andere elementen, zoals kleur, ritme en vorm. Waarom is het nou juist daarover zo moeilijk praten?

 • Aflevering 23 - Dick Verdult

  Apr 25 2016

  Dick Verdult is een kunstenaar, muzikant en filmmaker boordevol energie, die in zoveel verschillende culturen heeft gewoond dat hij 'nergens meer thuis is'. Hij legt met een groot enthousiasme uit waarom je eigen perspectief een gevangenis is waar je uit moet breken.

 • Aflevering 22 - Mai van Oers

  Apr 18 2016

  Mai van Oers vertelt over haar tekeningen: ze plaatste haar overleden ouders in vier Jeroen Bosch-achtige taferelen, en baseerde ze op Dante's Goddelijke Komedie - maar ook op manuscripten die ze bij hóge uitzondering uit een kluis in het Vaticaan wist te ontfutselen. Een schitterend verhaal over toeval, als je er in wilt geloven.

 • Aflevering 21 - Hans van Houwelingen

  Apr 11 2016

  Beeldmaker Hans van Houwelingen heeft - net als veel mensen - een hekel aan beelden in de openbare ruimte die alleen ter decoratie zijn. Hij legt uit waarom zijn beelden actief ingrijpen in de situatie waarin ze geplaatst worden, en wat dat met een omgeving kan doen.

 • Aflevering 19 - Gijs Assman

  Mar 21 2016

  Gijs Assmann legt haarfijn uit waarom een kunstwerk geen illustratie van een idee moet zijn, maar een eerlijk en toegankelijk beeld dat je helpt je dagelijkse leven te leiden.

 • Aflevering 18 - Thomas Kuijpers

  Mar 14 2016

  Thomas Kuijpers laat met zijn werk op subtiele wijze zien hoe alle media hun eigen versie van de waarheid brengen. Hij vertelt waarom hij veel waarde hecht aan het verzamelen van meerdere 'spikkels' informatie, om zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen.

 • Aflevering 17 - Matthijs Booij

  Mar 07 2016

  Matthijs Booij legt uit hoe je als kunstenaar een groter publiek kunt bereiken, aan de hand van zijn slimme pensioenplan waarvoor hij tekeningen op afbetaling verkoopt en zijn nieuwe online platform waarop kopers en kunstenaars elkaar kunnen volgen.

 • Aflevering 16 - Paulien Oltheten

  Feb 29 2016

  Paulien Oltheten vertelt over de installatie die ze maakte in een gevangenis: de gevangen lopen door een gang van 82 meter. Mag je dan beelden laten zien van hoop? Van zonsondergangen? En hoe vermijd je clichés?

 • Aflevering 15 - Folkert de Jong

  Feb 22 2016

  Folkert de Jong klaagt met zijn beelden van hyperchemische kunststof het woekerende kapitalisme aan. Maar verkoopt hij zo'n werk dan toch aan een steenrijke verzamelaar die zijn geld met 'foute' handel heeft verdiend? Als Paard van Troje, om in gesprek met zo iemand te komen?

 • Aflevering 14 - Zoro Feigl

  Feb 15 2016

  Het werk van Zoro Feigl is speels en beweeglijk: met behulp van een elektromotor schiet er ineens leven in een touw, lint of stuk plastic. We praten over de balans tussen het temmen en laten terugduwen van materiaal en hoe de Chinezen zijn werk zien. Onder andere.

 • Aflevering 13 - Natasja Kensmil

  Feb 08 2016

  Natasja Kensmil staat bekend om haar duistere tekeningen en schilderijen, vaak in zwart wit. Ze vertelt waarom die duisternis haar interesseert, hoe ze de beelden in een nieuwe samenhang presenteert en over de gigantische plafondschildering van 100m2 die ze in het huis van een verzamelaar aan het schilderen is.

 • Aflevering 12 - Femmy Otten

  Feb 01 2016

  Femmy Otten legt uit waarom haar schilderijen en beelden een directheid en eeuwigheid moeten uitstralen, en hoe kunst de rol van religie kan benaderen - als je er voor open staat.

 • Aflevering 11 - Berend Strik

  Jan 25 2016

  Berend Strik maakt al ruim 20 jaar mysterieuze werken door op fotografische doeken stukken stof en stiksels aan te brengen. In KUNST IS LANG legt hij uit hoe hij te werk gaat en wat die verschillende lagen voor effect hebben.

 • Aflevering 10 - Studio Drift

  Jan 18 2016

  Techniek versterkt de natuur ipv haar uit te sluiten, volgens Lonneke Gordijn en Ralph Nauta van Studio Drift. Dat levert schitterende lichtinstallaties op, én een nieuw materiaal dat het probleem van restafval moet oplossen.

 • Aflevering 9 - Jan Hoek

  Jan 11 2016

  Fotograaf Jan Hoek heeft altijd een bijzondere relatie met zijn modellen: of het nou transgender sekswerkers in Kaapstad zijn, jonge Masaï in Tanzania of een heroïnejunk waarmee hij bevriend is geraakt. Een mooi gesprek over de (soms verschillende) verwachtingen van fotograaf en gefotografeerde.

 • Aflevering 8 - Saskia Janssen

  Jan 04 2016

  Saskia Janssen is net vier dagen terug van haar residency van een jaar in ISCP in New York. Ik praat met haar over de tentoonstellingen die ze daar maakte: Everything is One en Welcome Stranger.

 • Aflevering 7 - Aukje Dekker

  Dec 28 2015

  Met multitalent Aukje Dekker sprak ik over haar geweldige project Stick or Twist, waarbij kopers bepalen of ze nog een laag verf op hun schilderij willen en daar -per laag - €50,- voor betalen. Maar ook over het ongrijpbare Eddie the Eagle Museum, dat zowel intens hippe dingen doet als activistische projecten. En over kinderkunst!

 • Aflevering 6 - Foundland

  Dec 21 2015

  Hoe profiteert de Syrische president Assad van Hollywoodfilms, Spongebob en Mickey Mouse? Dit keer in KUNST IS LANG het sterke verhaal van Ghalia Elsrakbi van kunstenaarsduo Foundland (dat helaas net naast de Prix de Rome greep), o.a. over hoe er een propaganda-oorlog woedt op Facebook en welke hilarische plaatjes daaruit ontstaan. Zoals Assad die is gephotoshopt in een still uit de Amerikaanse kaskraker Inglourious Basterds.

 • Aflevering 5 - Joost Conijn

  Dec 14 2015

  Op zijn speciale verzoek een thema-uitzending, in plaats van over zijn werk in het algemeen. Wat drijft Joost Conijn om altijd te doen wat hij nog niet kan, zoals een vliegtuig bouwen en er mee naar Kenia vliegen? Over het onbekende als drijfveer voor kunst, en eigenlijk een heel leven.

 • Aflevering 4 - Sarah van Sonsbeeck

  Dec 07 2015

  Sarah van Sonsbeeck vertelt meeslepend over het contact dat ze met Joost Zwagerman had over de tentoonstelling Silence Out Loud, waarvoor hij meerdere werken van haar selecteerde. Hij zat twee uur in haar atelier, "alsof je de allerijverigste collegestudent voor je treft, die op de eerste rij met een schriftje alles zit mee te schrijven". Sarah praat als geen ander over het begrip stilte, waar haar werk en de tentoonstelling om draait, en hoe dat door Zwagerman ook een nare connotatie heeft ge...more

 • Aflevering 3 - Lotte Geeven

  Nov 30 2015

  Het werk van Lotte Geeven (34) is zonder uitzondering poëtisch en begint vaak met een eenvoudige vraag, zoals: wat zou de zee zeggen als ze kon praten? Daarop werkte ze samen met wetenschappers aan een apparaat dat de kleur en de beweging van de zee in gesproken taal omzet. Denk aan een woeste oceaan die 's avonds heel hard motherfucker roept (grover wilde Lotte het niet maken). Verder praten we over het geluid dat onze aarde van binnen maakt, en een jongensboekavontuur over twee boeien die - du...more

 • Aflevering 2 - Remy Jungermann

  Nov 23 2015

  Remy Jungermann maakt abstract werk dat lijkt op het werk van De Stijl - maar dan met Surinaamse invloeden en materialen. Naar aanleiding van zijn tentoonstelling Crossing the Water in het Gemeentemuseum in Den Haag praten we over een alternatief voor de Westerse kunstgeschiedenis.

 • Aflevering 1 - Melanie Bonajo

  Nov 16 2015

  In de eerste aflevering van KUNST IS LANG praat ik met de sprankelende Melanie Bonajo. Over waarom er nieuwe manieren van seks nodig zijn die niet alleen de man centraal stellen, waarom iedereen ayahuasca moet proberen en over eenzaamheid als moderne ziekte.