PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog, de mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen, zich mengen in het publieke debat of zonder enige terughoudendheid het openbare toneel betreden. Mischa Blok gaat op zoek naar de drijfveren van deze mensen door middel van een echt en gelijkwaardig gesprek. Oprechte interesse. Geen draaiboek, geen enkele vraag op papier. Een uur lang met één gast de diepte in, een reis langs inzichten en kwetsbaarheden. Persoonlijke gesprekken met verrassende...more

Afleveringen

 • #94 - Bert Wagendorp

  Jul 01 2022

  Gewoon doortikken, dat is de essentie van schrijven. Niks verhevens, maar wel kunnen associëren, zodat het geen invuloefening wordt. En natuurlijk hebben we het over de schoonheid van het wielrennen en dus die van het leven.

 • #93 - Thomas Heerma van Voss

  Jun 30 2022

  Er niet bij horen, je daar bewust van zijn én je daar niet bij neerleggen. Dat zie je terug in de personages van zijn nieuwste boek Passagiers/achterblijvers. Ook staan we uitgebreid stil bij de schoonheid van het ongemak.

 • #92 - Marjan Berk

  Jun 29 2022

  Ze is negentig jaar, schrijft columns voor het AD, is totaal niet verbaasd over #metoo, heeft weinig vertrouwen in de ontwikkeling van de man, ze is geen - ik herhaal - geen dor hout en ze is zeker niet eenzaam: 'dat vind ik zo'n slecht woord!'

 • #91 - Tim Overdiek

  Jun 28 2022

  Vroeger wilde hij de beste worden, nu wil hij de beste worden die hij kan zijn. Een enorme bevrijding, dat besef. We bespreken de mannelijke en de vrouwelijke vorm van rouwen en hij vertelt over de zoektocht naar wie zijn vader écht was.

 • #90 - Hans Dulfer

  Jun 24 2022

  Hij wilde helemaal niet de beste saxofonist van Nederland worden. Hij wilde spelen met de allerbeste muzikanten én hij wilde de allerbeste autoverkoper worden. Ook spraken we over overtuigingskracht en over zijn liefde voor de ingezonden brief.

 • #89 - Wendy Hoogendijk

  Jun 23 2022

  Het taboe op de dood, dat wil ze doorbreken met haar theatervoorstellingen over haar eigen verlies van haar vader. Een gesprek over vallen, rouwen en weer verdergaan.

 • #88 - Arthur van Amerongen

  Jun 21 2022

  Hij vindt dat hij nog steeds alles mag zeggen. De felle reacties van de 'woke wappies', hij houdt ervan. Oneindig voer voor zijn columns. Net als de opvallendheden van iemands uiterlijk, hij vindt het de basis van humor. Behoort hij tot een uitstervend soort of is Van Amerongen een welkom geluid tussen alle politieke correctheid? Oordeel zelf!

 • #87 - Marieke Poelmann

  Jun 17 2022

  Ze vindt woorden voor verdriet waar eigenlijk geen woorden voor zijn. We spraken over accepteren van wat was en wat niet meer terugkomt. Continu je grenzen verleggen van hoe ver je wilt gaan om te krijgen waar je van droomt. En: de kunst van het jezelf vooruit schrijven.

 • #86 - Frans Klein

  Jun 16 2022

  We spreken over macht, misvattingen en risico's, over talkshows, over tekenen van het universum en over de invulling van je derde leven. En natuurlijk wordt er na afloop volop geëvalueerd.

 • #85 - Frits Wester

  Jun 15 2022

  Zeilen als metafoor voor het leven (kijk altijd vooruit), een minicursus 'zo interview je Rutte', die eeuwige onrust die je tegelijkertijd ook drijft, de zoektocht naar jezelf. Oftewel, 'I am... I said, zoals zijn grote held Neil Diamond hem al zijn hele leven vertelt.

 • #84 - Mitchell Esajas

  Jun 14 2022

  'Je moet meer eelt op je ziel kweken', krijgt hij regelmatig te horen. Hij pleit juist voor meer gevoeligheid. En weerstand beschouwt hij als een signaal dat hij op de goede weg is. We spraken over de kracht van sorry en: in hoeverre is protest vreedzaam als je er agressie mee opwekt?

 • #83 - Jan Jaap van der Wal

  Jun 10 2022

  Hoeveel tijd moet er verstrijken voordat je een grap over een trieste gebeurtenis mag maken? Hoeveel vrijheid ervaar je anno 2022 op een podium? Waarin verschilt de Vlaamse humor van de Nederlandse? Antwoord op al deze vragen plus fijne anekdotes over Pink en limoncello!

 • #82 - Floris van den Berg

  Jun 09 2022

  Het probleem van woke vindt hij dat je het er voor 100 procent mee eens moet zijn, anders deug je niet. Maar hoe onderwijs je ethiek en filosofie als je niet alles kunt bespreken? We spraken over de gevaren van woke, vrijheidsdenken en over waarom het zo moeilijk is om consequenties te verbinden aan je beslissingen.

 • #81 - Eva Eikhout

  Jun 08 2022

  Ze durft hardop te dromen over een talkshow of een leven met een partner en kinderen. En ze is niet bang om persoonlijk te worden in de programma's die ze maakt. Maar sommige dingen deelt ze bewust niet, want 'op medelijden zit ik totaal niet te wachten, ik heb een fucking leuk leven!'

 • #80 - Barbara Barend

  Jun 07 2022

  Als minderheid kun je vertellen wat het met je doet als je uitgescholden wordt. Maar het écht oplossen van de problemen, dat is de taak van de stille meerderheid, vindt Barend. Het is niet de taak van de daders en ook niet van de slachtoffers.

 • #79 - Roos Oosterbaan in gesprek met Thomas van der Meer

  Jun 06 2022

  Zéker, auteur en columnist Thomas van der Meer hoopt zijn lezers wat bij te brengen. Over zijn werk in de zorg bijvoorbeeld; over de bewoners van het verpleeghuis, en psychiatrische kliniek. Maar hij doet dat het liefst zonder confrontatie of stelling te nemen. En ook als verpleegkundige gaat hij daarin verder dan je van hem zou verlangen.  

 • #78 - Roos Oosterbaan in gesprek met Linda Duits

  Jun 04 2022

  Meer piemels op tv, dat draagt er vooralsog niet aan bij, maar we moeten minder moeilijk doen over seks. Sociaal wetenschapper Linda Duits pleit er voor. En ze heeft nog een advies: kijk kritischer naar 'cancelen'. Over de èchte slachtoffers hoor je nauwelijks, zegt ze. Zelf laat ze zich ondanks de vele haatberichten niet de mond snoeren. Al is er één onderwerp waar ze zich niet meer aan brandt.

 • #77 - Rob Goossens

  Jun 03 2022

  Geen brandweerman of piloot. Nee, als puber wilde hij het liefst spindoctor worden. Hij werd politiek redacteur, maar nam vervolgens een afslag naar een wereld waarin 'dingen gebeuren die niet echt belangrijk zijn: de mediawereld'. Een gesprek over het achterhalen van de waarheid en het accepteren dat er altijd dingen zijn die je niet weet.

 • #76 - Roos Oosterbaan in gesprek met Marco Kroon

  Jun 02 2022

  Kritiek daar kan majoor Marco Kroon, drager van de Militaire Willemsorde, best tegen en dat krijgt hij ook genoeg. Maar hij wil wel dat mensen ook zijn kant van het verhaal kennen. En dan mag je hem daarna nog steeds een lul vinden. Of een held. 

 • #75 - Juriaan Galavazi

  May 27 2022

  Ons lichaam geeft met signalen aan wanneer we te ver gaan en wanneer we gas terug moeten nemen. En wat doen we? Die signalen negeren en gewoon doorgaan. Deze huisarts ondervond zelf wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.

 • #74 - Dries Roelvink

  May 26 2022

  Voetballer werd zanger werd Radio 1-columnist werd politiek verslaggever. Hij heeft het talent om zichzelf opnieuw uit te vinden. We spraken over leven, liefde en de eindigheid van het bestaan. 

 • #73 - André Manuel

  May 25 2022

  Hij maakt graag grappen die op het randje liggen en daar ver overheen. Hoeveel ruimte is er voor politiek incorrecte grappen in een tijd van steeds langer wordende tenen?

 • #72 - Ronald Molendijk

  May 24 2022

  Hij hoorde Kraftwerk als jongetje en wist: dit zijn mensen die een mannetje op de maan hebben gezet. Dit is geweldig, ongeacht wat anderen hiervan vinden. Het is sindsdien zijn levenshouding geworden.

 • #71 - Isa Hoes

  May 20 2022

  Hoe te leven zonder je voet op de rem? Isa weet het, ze deed het én het leverde haar veel op. Natuurlijk bespreken we ook hoe te rouwen, hoe om te gaan met de overgang en de liefde. Kortom, het leven.

 • #70 - Thorn de Vries

  May 19 2022

  Er komt een dag waarop Thorn gewoon acteur is, in plaats van de eerste non-binaire acteur in Nederland. Tot die tijd wil Thorn informeren: 'Hoe meer kennis er is, hoe meer mensen kunnen snappen dat het geen probleem hoeft te zijn.' Maar de basics? 'Dat kunnen mensen zelf googlen'.

 • #69 - Gerald Roethof

  May 18 2022

  Je emoties in bedwang houden. Hard werken. Twee levenslessen die deze strafrechtadvocaat van zijn vader leerde en nog iedere dag toepast. We spraken over zijn sympathie voor de mensen 'die in de hoek zitten waar de klappen vallen.'

 • #68 - Mireille van Ark

  May 17 2022

  Mensen beter én slimmer maken. Dat wil de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Hoe behoud je als commerciële zender je journalistieke onafhankelijkheid? Ook spraken we over haar liefde voor radio en over waarom radiomensen nét iets leuker zijn dan tv-mensen.

 • #67 - Bert Huisjes

  May 13 2022

  Als kind keek hij naar Lou Grant en droomde van een wereld waarin je betaald krijgt om de krant te lezen, in een verhaal te duiken en met mensen te praten. Het werd realiteit. Belangrijke lessen in de journalistiek? Ga er altijd naartoe. En ga nooit te vroeg weg.

 • #66 - Ruben Oppenheimer

  May 12 2022

  Eerst twee keer nadenken. Daarna pas reageren. Deden alle mensen dat maar, voordat ze op Twitter losgaan over zijn cartoon. We spraken over de lijntjes waarbuiten hij kleurt, over de toestand in de wereld die enerzijds je inspiratiebron is en je anderzijds pessimistisch stemt.

 • #65 - Gijs Rademaker

  May 11 2022

  Ik ken niemand die zo vol liefde over een opiniepeiling kan praten. De kracht zit volgens hem in de nuance, niet in de tegenstelling. En in de verhalen achter de cijfers, die kunnen verbindend werken.

 • #64 - Jan Slagter

  May 10 2022

  We praten over zwemmen, roken, geloven, en natuurlijk over het publieke bestel: 'Er is wel een voordeur, maar er is geen achterdeur'. Oftewel, een pleidooi voor strengere kwaliteitseisen voor de omroepen.

 • #63 - Wouke van Scherrenburg

  May 06 2022

  Ze is nog steeds een nieuwsjunkie. Wat haar opvalt? Het mag allemaal wel wat kritischer. Soms roept ze vanaf de bank naar haar tv. De interviews mogen trouwens ook wel wat langer. En dat ouder worden? Niks aan. 'Het enige positieve aan ouder worden, is dat je leeft.'

 • #62 - Natascha van Weezel

  May 05 2022

  Herdenken. Goede tijden, slechte tijden. The Beatles. Rouw. Empathie. Horrordate. Oftewel, dit gesprek in steekwoorden. En ja er is wel degelijk een rode draad.

 • #61 - Aylin Bilic

  May 04 2022

  Er toe doen. De levensmissie van deze NRC-columnist schuine streep headhunter. Hoe? Belangrijke thema's uit die flanken halen en naar het midden van het debat trekken, ze écht inhoudelijk bespreken. En ja, ook journalisten moeten daarbij hun rol pakken.

 • #60 - Lucky Fonz III

  May 03 2022

  Hoeveel vrijheid heb je echt als kunstenaar? Hoe politiek incorrect mag je zijn? En tot slot: hoe een liefdesliedje te schrijven zonder clichés...

 • #59 - Wouter van Noort

  Apr 29 2022

  Een journalist die met een journalist praat over de journalistieke keuzes die je maakt. Meer macro dan dit wordt het niet. Wat ik van dit gesprek heb geleerd? Minder meedeinen op de hypes van de dag, de blik op de langere termijn en je iedere dag wel een paar keer verwonderen.

 • #58 - Thomas Dekker

  Apr 28 2022

  Hoe krijg je het stil in je hoofd? Hoe kun je alles uit het leven halen zonder jezelf te verliezen in extremen? Hoe kun je liefhebben en tegelijkertijd dichtbij jezelf blijven? Kortom, we bespraken niets minder dan de grote levensvragen. De grote levensvragen.

 • #57 - David Jongen

  Apr 27 2022

  Ziekenhuisdirecteur David Jongen luidde tijdens de coronapandemie de noodklok. En ook nu maakt hij zich zorgen over de nieuwe golf die er dit najaar aankomt. Hoe bereidt hij zich daar op voor?

 • #56 - Yoeri Albrecht

  Apr 26 2022

  Hij is al elf jaar directeur van De Balie en weet als geen ander hoe het debat veranderd is, wat het verschil is tussen een debat en een gesprek en wat de regels zijn van een goed debat. En hoe om te gaan met andersdenkenden.

 • #55 - Koos van Plateringen

  Apr 15 2022

  Er is een voor en er is een na. Vijf jaar geleden stopte hij met alcohol. Er ging een soort 3D-wereld voor hem open. Hij ziet meer, voelt meer én hoort meer: 'ik hoor echt andere muziek in liedjes van vroeger'. Een open gesprek over leven zonder alcohol, maar met heel veel liefde.

 • #54 - Harm Edens

  Apr 14 2022

  Natuurlijk is een gesprek met Harm niet in één zin te vatten. Het ging van René van de Kerkhof tot kaasplank en van ouderdom tot zijn 'hallo hier ben ik'- houding. Tussendoor strooit hij met écht bruikbare levenslessen.

 • #53 - Clarice Stenger

  Apr 13 2022

  Bevrijdend, noemt deze strafrechtadvocaat het, als het je lukt om de persoon los te koppelen van zijn daden. Dus natuurlijk mag Marc Overmars aan een nieuwe baan beginnen. En mogen we Michael Jackson draaien. Iedereen verdient volgens haar een tweede kans.

 • #52 - David Mangene

  Apr 12 2022

  Met deze comedian, schrijver en omdenker praat ik over de kunst van het overleven. Dat was stap 1. Een tevreden leven, dat is stap 2. Tussendoor vertelt hij smakelijk over hoe Nederlanders verjaardagen vieren en hoe Amerikanen wél goed zijn in complimenteren.

 • #51 - Vincent Mentzel

  Apr 08 2022

  Hij was gedurende veertig jaar fotojournalist bij NRC. Met al zijn ziel en zaligheid. Hoe bepaalde hij in die tijd zijn ethische grenzen? Wanneer klik je en wanneer laat je je camera zakken? Hoe persoonlijk kun je worden met een politicus? En wat valt hem op aan de beelden die hij nu in de kranten ziet van de oorlog in Oekraïne?

 • #50 - Emile Ratelband

  Apr 07 2022

  Het begint met een discussie over #metoo en het eindigt met een discussie over het interview zelf. Tussendoor vertelt hij over zijn jeugd, Willibrord Frequin en over zijn kinderen. Hoe hij is als vader? Dat vraag ik aan Emile junior: 'Het moet er maar mee, hè, Meneertje Tjakka.'

 • #49 - Herman Brusselmans

  Apr 06 2022

  Hij deed het al als kind. Bij het hek staan en met schuim op de mond iedere voorbijganger tot op het bot beledigen. Aardig gevonden worden? Dat heeft hij nooit nagestreeft. Gecanceld worden? Doet hem niets. Ik vroeg zijn vriendin Lena hoe het is om zo'n man lief te hebben, nu ze er toch was.

 • #48 - Andreas Voss

  Apr 05 2022

  Nu de pandemie afneemt, blikt de microbioloog en voorheen OMT-lid terug op de afgelopen twee jaar. Wat ging goed, wat ging minder goed en wat heeft het betekend voor zijn vakgebied? En welke gedragsregels zouden eigenlijk moeten blijven?

 • #47 - Roos Oosterbaan in gesprek met Erik-Jan Vlieger

  Apr 03 2022

  De zorgondernemer stevende af op een gespreid bedje: Goedbetaald baan met aanzien. Hij koos anders. Tegendraads zijn zorgt voor scherpte en verbetering zegt hij. Hij stuit daarbij soms op onbegrip en zo nu en dan ook op een mislukking. Herstel NL bijvoorbeeld, waar hij bij betrokken was, dat is er zo een. Hij is de eerste dat toe te geven. Het leverde hem wel paar mooie inzichten op. 

 • #46 - Roos Oosterbaan in gesprek met Mounir Samuel

  Apr 02 2022

  De publicist voorziet al zijn hele leven rampen. Hij waarschuwt er voor. Niet altijd voelt hij zich gehoord. De labels die op hem worden geplakt maken het moeilijker zijn boodschap over te brengen zegt hij. Hij oogst lof, maar ook kritiek en doodsbedreigingen. Maar geen haar op zijn hoofd die er over denkt ermee te stoppen.

 • #45 - Roos Oosterbaan in gesprek met auteur Bibi Dumon Tak

  Apr 01 2022

  De gelauwerd schrijver schrijft voor kinderen vooral mooie verhalen over dieren. In haar werk voor het volwassen publiek gaat het er anders aan toe. Daarin laat ze geen spaan heel van  jagers, maaiers, mensen die haar persoonlijk leed aandoen, en van duffe ouderwetse kinderboeken. Ze vindt: als je echt iets wilt veranderen moet je je woorden scherp kiezen. 

 • #44 - Roos in gesprek met cabaretier Nabil Aoulad Ayad

  Apr 01 2022

  Hij is vaak getypecast als de Marokkaanse terrorist, dief of verkrachter. En hij ziet dat witte jongens die net komen kijken fluitend er met mooie acteerklussen van door gaan. Zijn antwoord op dit alles is verrassend begripvol en strijdbaar. 

 • #43 - Asha ten Broeke

  Mar 25 2022

  Ze noemt zichzelf verschrikkelijk links, dus ze krijgt het er flink van langs, met name van witte rechtse mannen. Ze trekt zich er weinig van aan. Als columnist vertelt ze dingen 'waar mensen niet op zitten te wachten', maar ze komt graag op voor de mensen die daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken.

 • #42 - Catherine Keyl

  Mar 24 2022

  De vragen stellen die iedereen wil weten. Dat is de taak van een journalist, vindt ze. En op gelijkwaardige basis, dus je niet als een jachthond op je gast storten. Natuurlijk zou ze zelf weer een talkshow willen presenteren. Maar 'ze weten wat ik kan, ik ga echt niet meer solliciteren'.

 • #41 - Roelie Post

  Mar 23 2022

  Ze strijdt al decennialang tegen de adoptielobby, die volgens haar sterker is dan de tabakslobby, wat ze vooral wijt aan de combinatie van emotie en geld. Waar komt haar drive vandaan om met deze missie door te gaan die haar hele leven beheerst en die haar soms letterlijk in gevaar brengt?

 • #40 - Damiaan Denys

  Mar 22 2022

  Vergevingsgezindheid en tolerantie zijn volgens hem nodig om het tij van de cancelcultuur te keren. Maar voorlopig is het einde nog niet in zicht. Ik sprak met deze Vlaamse psychiater en filosoof over de toenemende neiging om mensen op de zwarte lijst te plaatsen. En over hoe we die mensen er ook weer af krijgen.

 • #39 - Marjolijn van Kooten

  Mar 18 2022

  Hoeveel humor zit er in een psychiatrische aandoening? Best veel blijkbaar, want ze maakt al jarenlang psychiatrisch cabaret. Als ervaringsdeskundige wil ze het taboe doorbreken, zodat lotgenoten zich minder alleen en onbegrepen voelen. 'Normaal betekent dat je nog geen diagnose hebt.'

 • #38 - Yvonne Kroonenberg

  Mar 17 2022

  Ze kan als geen ander uitleggen waarom mannen vissen zo leuk vinden, waarom we juist wél in hokjes moeten denken, waarom vreemdgaan geen dealbreaker hoeft te zijn en dat gebroken harten ook weer helen.

 • #37 - Maarten Boudry

  Mar 16 2022

  Deze Vlaamse filosoof is een echte dwarse denker. Hij vindt dat veel mensen juist te weinig consumeren. Dat je moet uitkijken voor groene beleggingsfondsen. Dat je je geld beter kunt weggeven als je zinvol wilt leven. En dat je juist wel het debat moet aangaan met andersdenkenden.

 • #36 - Christine Otten

  Mar 15 2022

  Literatuur is voor dagelijks gebruik en kan het verschil maken tussen kapotgaan en een uitweg zien, vindt schrijver Christine Otten. De kracht van toch proberen te zeggen wat eigenlijk te moeilijk is om te zeggen. Het is haar missie om literatuur naar plekken te brengen waar je het minder snel zult verwachten: de dak- en thuislozenopvang of de gevangenis.

 • #35 - Sjuul Paradijs

  Mar 04 2022

  Als kind hielp hij zijn vader in de bakkerij en wist: ik moet hier weg. En dat deed hij. Via een huis-aan-huis-blad rolde hij de journalistiek in, werd hoofdredacteur van De Telegraaf en was de oprichter van WNL. Een gesprek over toegankelijke berichtgeving, zorgen om de oorlog en het redelijke midden.

 • #34 - Vincent Karremans

  Mar 03 2022

  Vanuit het niets werd hij lijsttrekker voor de Rotterdamse VVD. En sinds een half jaar is hij er wethouder en loco-burgemeester. We spraken over zijn jeugd in Wassenaar, zijn ongeduld, zijn ondernemersgeest en dat ene filmpje met dat paard.

 • #33 - Joël de Ceulaer

  Mar 02 2022

  Als journalist moet je een ambetanterik zijn. En dat is deze Vlaamse opiniemaker, die politici graag betrapt op inconsequentie. Hij heeft zichzelf duidelijke regels opgelegd: nooit op restaurant gaan met een politicus. Met elke andersdenkende in gesprek durven gaan. En zo nu en dan je Twitter op slot gooien. En af en toe je Twitter even op slot zetten

 • #32 - Marjolein Moorman

  Mar 01 2022

  Ze voelt zich verantwoordelijk voor datgene wat ze kan veranderen. En dat is best veel. Ongelijkheid vindt ze een keuze, politiek is in haar ogen geen carrière, cynisme beschouwt ze als mislukte hoop. Dus daar doet ze niet aan.

 • #31 - Alain Verheij

  Feb 24 2022

  Hij is de eerste om toe te geven dat hij niet precies weet hoe het zit met God en de wereld en het hiernamaals. En dat is een verfrissend geluid als theoloog. Wel weet hij dat de bijbelverhalen nog steeds actueel zijn. Verhalen over de zwakkeren in de samenleving die volgens hem daadwerkelijk iets kunnen veranderen.

 • #30 - Pieter Wittenberg

  Feb 23 2022

  Het ene moment ben je vrijwilliger in Griekenland en help je bootvluchtelingen tijdens die laatste gevaarlijke meters totdat ze land bereiken, het andere moment riskeer je een gevangenisstraf van 25 jaar. En dat terwijl hij altijd het juiste wilde doen. Omdat iemand het moet doen.

 • #29 - Dirk de Wachter

  Feb 22 2022

  Toen hij De Avonden las, wist hij het zeker: hij was niet de enige met dit soort gedachten. En hij wilde psychiater worden. En dat werd hij. Een bijzondere psychiater met het voorkomen van Nick Cave en met levenswijsheden die even treffend als toegankelijk zijn. Zoals: geluk is een bijwerking van een zinvol leven in de zorg voor een ander.

 • #28 - Astrid Elburg

  Feb 18 2022

  Geweten is het tegenovergestelde van gewoonte. Een interessante invalshoek in deze tijd waarin de lijst met gecancelde personen met de dag langer wordt. Verder bespreken we hoe taal aan de basis staat van grote veranderingen en hoe je alvast kunt vieren dat je na het wankelen nog steeds overeind staat.

 • #27 - Meester Hidde

  Feb 17 2022

  Met zoveel liefde praat hij over zijn vak. De uitdaging om de druktemakers, de strebers, de stillen, alle leerlingen het gevoel te geven dat ze gezien worden. Soms staat hij iets boven ze, soms werkt het juist goed om op gelijke voet te staan. Bijvoorbeeld tijdens het freestylen en natuurlijk doet hij dat ook tijdens dit uur!

 • #26 - Bernard Leenstra

  Feb 16 2022

  Een uur is veel te kort om alle ideeën in zijn hoofd te bespreken. Of al zijn bezigheden. De gezamenlijke noemer is de zorg. Problemen uit die zorg signaleren, begrijpen en uit de wereld helpen. Onbegrijpelijk dat die goede bedoelingen ook haat en bedreigingen oproepen. En zelfs dat wil hij begrijpen én uit de wereld helpen.

 • #25 - Barbara Baarsma

  Feb 15 2022

  Spijt heeft ze niet. Ze kan niet anders dan zich uitspreken, zeker als het gaat om het bevorderen van wat ze zelf 'kanskracht' noemt. Wel had ze eerder uit Herstel-NL moeten stappen. Verder praten we over het nut van wankelen en over haar diepe liefde voor cijfers, die in haar ogen een kleur hebben.

 • #24 - Hilmar Mulder

  Feb 11 2022

  Wat wil de Nederlandse vrouw? Met die vraag is ze al haar hele werkende leven bezig, nu als hoofdredacteur van Libelle. We spraken over dé Libelle-vrouw, hoe die is veranderd de afgelopen jaren. En over hoe opiniërend je wilt zijn als blad, hoe je je redactie diverser maakt en in hoeverre de man een stem krijgt.

 • #23 - Naeeda Aurangzeb

  Feb 10 2022

  In haar boeken legt ze het alledaagse karakter van racisme en seksisme bloot. Als reactie vragen machtige personen haar of ze koffie komt drinken. Ze kan geen koffie meer zien. Wat beter helpt is: het aan elkaar vertellen van verhalen, in sommige gevallen het hardop zeggen van de namen en ondertussen proberen iedereen binnenboord te houden.

 • #22 - Boswachter Tim (Hogenbosch)

  Feb 09 2022

  We moeten beter om ons heen kijken. Telefoon uit. En dan zul je het zien: reeën, mos, eekhoorntjes en varens. Eigenlijk is hij altijd kind gebleven. Hij vindt het nog steeds leuk om in plassen te springen en in modder te stampen. Maar dat gesmijt met modder, daar is hij klaar mee en daarom heeft hij zijn Twitter aan de wilgen gehangen.

 • #21 - Annabel Nanninga

  Feb 08 2022

  Die zeven vinkjes van Joris Luyendijk, daar vindt ze wat van. Net als die hele wokecultuur. De politiek ziet ze als haar sociale dienstplicht. Wankelen en kwetsbaarheid tonen? daar doet ze niet aan. Zeker niet in haar functie als politicus.

 • #20 - Vera Siemons

  Feb 04 2022

  Claudia de Breij, dat was haar rolmodel toen ze jonger was. En in tv-serie 'The L Word' zag ze lesbische vrouwen een geweldig leven leiden. Inmiddels is Vera zelf een rolmodel geworden, hoewel ze dat zelf niet hardop zegt.

 • #19 - Jerry Afriyie

  Feb 03 2022

  Hoeveel begrip kun je opbrengen voor degene die jou en je kinderen bedreigt? En waar haal je de kracht vandaan om al twaalf jaar het gesprek aan te gaan met mensen die je vervloeken? Je verplaatsen in de ander en vooral geen gelijk willen krijgen. Tenminste, niet op de korte termijn.

 • #18 - Debby Gerritsen

  Feb 02 2022

  Ze is activistisch, zeker als het gaat om #metoo. En ze schuwt niet om open over haar persoonlijke ervaringen te spreken. De reacties die ze daarop krijgt? Bijval, aanval, of simpelweg mannen die zeggen dat ze er lekker uitziet. Hoe verander je ongelijkheden en hoe doorbreek je ingesleten patronen?

 • #17 - Boris Dittrich

  Feb 01 2022

  Onrecht bestrijden. Dat is altijd de basis geweest van al zijn functies. En nu is hij precies op de plek waar hij wil zijn. We spraken over Bob Dylan, die hij voor het eerst zag op een kauwgomplaatje. Over de kracht van visualiseren. En over Nina Simone en de geruststellende gedachte dat je altijd je lichaam hebt. Maar wat of wie is Dittrich zonder werk?

 • #16 - Dolf Jansen

  Jan 28 2022

  Het is een bizar mechanisme: iets inhoudelijks twitteren en vervolgens opmerkingen krijgen over hoe je eruitziet. Het doet hem weinig. Hij staat nog steeds iedere ochtend op met goede zin, uit elkaar barstend van voorpret. Hij geeft ook een mini-workshop 'superdruk zen zijn'. 

 • #15 - Ted Langenbach

  Jan 27 2022

  Als 7-jarige nam zijn oma hem al mee, het Rotterdamse nachtleven in. Het was de muziek die hem al die jaren in dat nachtleven heeft vastgehouden. Met thee en karnemelk in plaats van drank en drugs. En creativiteit als zijn kostbaarste bezit. Dromend van nachten waarin alles klopt en niks vanzelfsprekend is.

 • #14 - Arend Jan Boekestijn

  Jan 26 2022

  Vergevingsgezind, dat is hij zeker. Iedereen verdient volgens hem een tweede kans. Zelf sorry zeggen, dat vindt hij niet moeilijk, is wel gebleken. 155.000 tweets slingerde hij tot nu toe de wereld in. Of het echt zin heeft? Dat betwijfelt hij. Maar als je je mond houdt, weet je zeker dat er nooit iets verandert.

 • #13 - Shakib Sana

  Jan 25 2022

  Toen hij zag dat de vaccinatiegraad in de Rotterdamse achterstandswijken achterbleef, besloot hij samen met een collega wekelijks naar de markt te gaan. Het gesprek aangaan, twijfels wegnemen. Het levert hem lof en kritiek op, bloemen en tomaten, zoals hij het zelf noemt. Een gesprek over de schade van desinformatie en de kracht van preventie.

 • #12 - Wassila Hachchi

  Jan 21 2022

  Toen ze nog D66-Tweede Kamerlid was, maakte ze het meest pijnlijke en het meest krachtige moment in haar leven mee. Daarna begon de reis naar zichzelf en ontstond haar liefde voor de dialoog die volgens haar krachtiger is dan een debat ooit kan zijn.

 • #11 - Roderick Veelo

  Jan 20 2022

  Zijn TPO-collega Bert Brussen verpestte de verrassing. Maar gelukkig waren er nog meer onverwachte wendingen in deze aflevering. Zoals een opvallend kwetsbaar gesprek over de liefde. En een interessante definitiekwestie: waar eindigt #metoo en waar begint woke?

 • #10 - Rosanne Hertzberger

  Jan 19 2022

  Nee, ze doet niet lekker mee. Ze denkt actief tegen de stroom in, omdat ze ervan overtuigd is dat er geen behoefte is aan enerzijds en anderzijds. Dat kunnen de mensen zelf ook wel bedenken. Ze wil raken, wakker schudden, toevoegen waar nog niet over is nagedacht. En ja, dat roept felle reacties op.

 • #9 - Hubert Bruls

  Jan 18 2022

  Hij heeft alle nazi's wel voorbij zien komen in de haatberichten die hij ontvangt. Of de harde opmerkingen over zijn gewicht. Het zijn niet de opmerkingen op zich die hem raken, maar wel de hoeveelheid ervan. Het enige wat volgens hem helpt, is als we het gezamenlijk veroordelen, een dijk van positivisme creëren.

 • #8 - Abbie Chalgoum

  Jan 14 2022

  'Als je zo vaak bent gevallen, blijf je op een gegeven moment liggen.' Hij heeft een enorme weg afgelegd. Zichzelf gezocht, de stemmen in zijn hoofd toegesproken, hij heeft zijn maskers afgedaan en hij is gaan praten. Omdat er zoveel Abbies zijn die moeten weten dat ze niet alleen zijn. En dat het wél loont om op te staan.

 • #7 - Sjaak Bral

  Jan 13 2022

  Als cabaretier en columnist zag hij zijn taak altijd als het vooruitschoppen van de grazende kudde. Inmiddels voelt het meer alsof hij op de middenberm staat - een riskante plek - en naar de 'wappies' en 'wokies' kijkt. Een gesprek over de grenzen van humor.

 • #6 - Jan Roos

  Jan 12 2022

  Hij weigert mee te lopen met de kudde. Belachelijk, vindt hij het, dat er zo weinig ruimte is voor dwarse denkers. Diversiteit? Breek hem de bek niet open! Als protest recenseert hij vla en borrelnoten. Het werd een opvallend monter en zelfreflecterend gesprek tussen twee ex-collega's.

 • #5 - Maurice de Hond

  Jan 11 2022

  Hij is volledig gecanceld sinds maart 2021, naar eigen zeggen. En hij verwacht niet dat hier verandering in gaat komen. Een gesprek over zijn afschuw van de traditionele media, de lessen van zijn ouders en het plichtsbesef naar zijn zoon Marc toe.

 • #4 - Yesim Candan

  Jan 07 2022

  De confrontatie aangaan. Dat deed ze als kind al en nu nog steeds met haar columns. Wat haar het hardste raakt? Als ze door Turkse Nederlanders wordt aangevallen. Haar strategie? Iedere reactie krijgt een reactie terug en het zal je verbazen met hoeveel mensen dan toch een echt gesprek mogelijk is. 

 • #3 - Pete Wu

  Jan 06 2022

  Zijn ouders noemen hem een banaan. Geel van buiten, wit van binnen. Mensen die hem niet goed kennen, vinden hem een Chinees. Mensen die hem wel goed kennen, zien in hem een witte vrouw. In ieder geval is hij klaar met Aziatische stereotyperingen. De oplossing? Meer Aziatische rolmodellen!

 • #2 - Talitha Muusse

  Jan 05 2022

  De keukentafel van Nederland, zo probeert ze Twitter te zien. Het is haar strategie om verwijten als 'mislukte millennial, over het paard getild kind, manipulatief' naast zich neer te leggen. Een gesprek over levensvreugde, ouderwetse mannen met borsthaar en oh ja schijt aan de zogenaamd journalistieke houding van neutraliteit.

 • #1 - Marc van Ranst

  Jan 04 2022

  Een viroloog die niet bang is om zijn mening te geven. Ook over zaken die buiten zijn vakgebied vallen. Scheldpartijen en bedreigingen krijgt hij dagelijks, maar die doen hem niets meer. Sterker nog, zijn vertrouwen in de mensheid is alleen maar toegenomen. Ook vertrouwt hij me toe wat hij écht mist in tijden van corona. En nee, het is verre van sexy.

 • Teaser MISCHA!

  Jan 02 2022

  Gelukkig zijn ze er nog, de mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen, zich mengen in het publieke debat of zonder enige terughoudendheid het openbare toneel betreden. Mischa Blok gaat op zoek naar de drijfveren van deze mensen door middel van een echt en gelijkwaardig gesprek. Oprechte interesse. Geen draaiboek, geen enkele vraag op papier. Een uur lang met één gast de diepte in, een reis langs inzichten en kwetsbaarheden. Persoonlijke gesprekken met verrassende...more