PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Nectar voor het onderwijs

In deze podcast spreekt Maike Pollaert met professionals die niets met het onderwijs te maken hebben, maar die in hun werk wel kennis en vaardigheden hebben ontwikkeld die ook voor de klas interessant zijn. Zij vertellen over hun aanpak. De parallel met klassensituaties is vaak merkwaardig sterk.In het eerste seizoen komen aan het woord: Schrijver Ronald Giphart, Zanger Ronnie Ruysdael, Een gevangenisbewaarder, Documentairemaker SInan Can, DWDD Redactielid Cecile Koekoek, Paardencoach Dorris Vla...more

Afleveringen

 • Schuldencoach Liselotte over motivatie

  Dec 13 2021

  Liselotte Maas helpt mensen uit de schulden. Zij praat met mij over motivatie. Hoe diep moet je in de ellende zitten om tot gedragsverandering te komen? Hoeveel moet jij als helpende coach doen en heb je ook een keer genoeg gedaan? Liselotte vertelt!

 • Rust, Orde en Veiligheid in de Gevangenis

  Dec 06 2021

  Steffenn is Gevangenisbewaarder  (penitentiair Inrichtings Werker) en vertelt in deze aflevering hoe hij de rust, orde en veiligheid waarborgt in de gevangenis. We trekken de parallel met het onderwijs en situaties in de klas tijdens een les. 

 • Sinan Can over het maken van documentaires

  Oct 01 2021

  Documentairemaker Sinan Can vertelt over zijn motivatie om documentaires te maken en over verschillende keuzes die je maakt bij het vertellen van een verhaal. 

 • Gedragsverandering, motivatie en duwtjes de goede kant op

  Aug 23 2021

  Dirkje van der Ven is gedragskundige. In deze podcast vertelt zij hoe je gedrag van mensen in positieve zin kunt beïnvloeden. Niet alleen door mensen te vertellen wat ze moeten doen en daar beloning of straffen voor te geven, maar door te kijken wat mensen drijft. Gedragskunde komt uit de psychologie. Dirkje vertelt over diverse methoden & theorieën die worden gebruikt om gedrag te beïnvloeden. Bijvoorbeeld, hoe blijf je ‘s avonds laat van die zak chips af en hoe je deze technieken kunt toepasse...more

 • Het format van DWDD met Cecile Koekkoek

  Jul 24 2021

  Cecile Koekkoek werkte in de redactie van het succesvolle tv-programma DWDD. Zij vertelt waarom mensen avond aan avond naar hetzelfde programma kijken zonder zich te vervelen. Wat was nou de kracht van DWDD en welke tips heeft Cecile voor het aantrekkelijk maken van een les op school?

 • Trailer

  Jul 09 2021

  In 1,5 minuut vertel ik je waar deze podcast over gaat.

 • Acteur Loek Peters - Maak de ander beter

  Jul 06 2021

  Loek Peters is acteur en ervaart in elke scene dat hij niet in zijn eentje voor een kwalitatief goede scene kan zorgen. Als zijn mede-acteur slecht werk levert, staat Loek ook in een slechte scene. Loek ziet het als zijn verantwoordelijkheid om de ander te helpen zijn werk goed te doen. Hij heeft een methode ontwikkeld waarmee hij al vele bedrijven, de landmacht en scholen hielp met het verbeteren van communicatie en samenwerking.

 • Paardencoach Dorris Vlas over non-verbale communicatie

  Jul 06 2021

  Dorris Vlas coacht mensen met behulp van paarden. Paarden reageren niet op je woorden, maar op je non-verbale communicatie. Mensen reageren ook voornamelijk op elkaars non-verbaal, maar we zijn het ons niet zo bewust. Dorris vertelt ons hoe wij kunnen leren van en in contact met paarden. We praten over docenten die met angst voor de klas staan en wat zij te doen hebben.

 • Schrijver Ronald Giphart over verhalen

  Jul 06 2021

  Ronald Giphart schrijft en vertelt verhalen. Vandaag vertelt hij over de opbouw van verhalen. Hoe hou je een verhaal spannend? Met welke truc helpt hij zichzelf om elke scene uit een verhaal naar een hoger niveau te tillen? Hoe werkt dat voor bijvoorbeeld het Periodiek Systeem der Elementen? Er blijken heel wat parallellen te zijn tussen boeken schrijven en lesgeven…

 • Zanger Ronnie Ruysdael wint elk publiek voor zich

  Jul 06 2021

  Zanger Ronnie Ruysdael vertelt hoe hij zijn publiek aan zich bindt, hoe zijn show is opgebouwd en hoe hij zich onderscheidt van andere zangers. Ook vertelt hij hoe hij omgaat met ‘lastige mensen’ in het publiek.